לרגל פורים 2020 המתקרב הנה רשימה על הופעותיו בקולנוע וגם בקומיקס ובספרים שונים ( בעברית לפחות ) של המלך אחשורוש ,בעלה של אסתר היפה שנהוג לזהות אותו עם המלך הרביעי של האימפריה הפרסית חשיאראש הראשון הוא , בהיגוי היווני של שמו ,כסרכסס ,בנו של דריוש הראשון.
אעסוק כאן בכל הסרטים והקומיקסים והספרים המתארים לא את האירועים הקשורים במגילת אסתר אלא באירועים ההיסטוריים החשובים מאוד ( הרבה יותר מאלו של מגילת אסתר ) של מאבקו של חשיארש -אחשורוש -כסרכסס ביוונים שהשלכותיהן ההיסטוריות היו עצומות ואולי אפשר לראות בהן דוגמה קדומה של מלחמת עולם.
מאמר על עיבודיה של מגילת אסתר לקולנוע ולטלווזיה תמצאו כאן .
עמוד "מהעולם מראשיתו ועד ימינו " אנציקלופדיה עולם התרבות ".
אחשורוש כסרכסס פלש ליוון בשנת 480 לפני לספירה עשור לאחר שאביו הגדול דריוש "הגדול" חווה שם תבוסה קשה במאבק כנגד האתונאים במרתון 40 קילומטר מאתונה.תבוסה במאבק שבו נטל חלק המחזאי היווני איסכילוס ועליה בישר לאתונאים רץ ממרתון שסיפר את החדשות הטובות לפני שמת מתשישות בריצת המרתון הראשונה של 40 קילומטר שעל שמה נקראים הריצות הארוכות האלו עד היום.
הרץ היווני פלדיפידס רץ 40 קילומטר כדי להביא בשורת ניצחון על פרסים לאתונה ומת מייד מתשישות לאחר שמסר את הבשורה."תולדות העולם לבני הנעורים "הוצאות מ.ניומן וצ'ריקובר, 1976.
כסרכסס החליט לכבוש את היוונים אחת ולתמיד ותקף אותם בים וביבשה. ביבשה צבאו נתקל בכוח קטלני של 300 לוחמים ספרטנים מאומנים בתרמופילי וגבר עליהם רק לאחר קרב קשה ביותר שבו נהרגו מספר בלתי ידוע של לוחמים פרסיים ( אלפים ? בעצם איננו יודעים אולי רק כמה מאות או עשרות.) ששידרג מאוד את תדמיתם של הספרטנים כאמיצים בלוחמי העולם.
קרב תרמופילי .300 ספרטנים מגינים בחירוף נפש על מעבר תרמופילי הצר מהסתערות של הפרסים.מתוך "תולדות העולם לבני הנעורים " 1976.
באתונה הפרסים מצאו את העיר נטושה ושרפו אותה.לכאורה זה היה סופם של האתונאים.
אבל בקרב גדול בים הכניע הצי אתונאי בפיקודו של תמיסטוקלס את הצי הפרסי ( בעצם פיניקי הפרסים בכלל לא היו יורדי ים ). כסרכסס נאלץ לוותר ולסגת. מעמדם העולמי של היוונים ובראש ובראשונה האתונאים והספרטנים שודרג מאוד. ומעמדם של הפרסים ספג מכה תדמיתית ואמיתית קשה ביותר.הם שוב לא נראו כבלתי מנוצחים.
כסרכסס מפקד על הצבא הפרסי בעת שהוא חוצה את ההלספונט -מיצר הדרדנלים -על גבי גשר ספינות שהוקם לרוחב המיצר. תמונה מתוך "תולדות העולם לבני הנעורים" מאת פלנטגנט סומרסט פרי, הוצאת צ'ריקובר ומ.ניומן ,1976
האירועים האלו שימשו כרקע לעליית התרבות המערבית היוונית ולאחר מכן הרומאית שמכאן ואילך וכתוצאה ראתה את עצמה כעליונה על התרבות "המזרחית " האסיאתית שספגה תבוסה קשה בימי כסרכסס.
ונוצרו עליהם כמה וכמה יצירות ספרות ותיאטרון סרטי קולנוע וסיפורי קומיקס.
המלך דריוש כוכב קולנוע
המלך דריוש הראשון "העולם מראשיתו ועד ימינו "-אנציקלופדיה "עולם התרבות "
נזכיר תחילה שאביו של אחשורוש קסרקסס, דרויוש מופיע בסרט הענק ממרתון . ( 1959) סרט איטלקי בכיכובו של סטיב ריבס שהיתפרסם כמי שגילם את הגיבור הרקולס בסרטים שונים סרט המתרחש כמה שנים לפני עליית קסרקס לשלטון.
במרכזו עומד הרץ היווני שהודיע לאתונאים על הניצחון הגדול בקרב מרתון. אלא שבסרט שבו הוא הגיבור המרכזי הוא אינו מת לאחר הריצה האיומה אלא נשאר בחיים על מנת להתאחד עם אהובתו שבה חשד בעבר שלא בצדק שהיא משתפת פעולה עם הפרסים בסיום טוב ורומנטי.
את המקדימון לסרט "הענק ממרתון " ראו כאן.
כוכב התיאטרון הראשון בהיסטוריה
אחשורוש בתבליט פרסי קדום.
המלך אחשורוש הוא כסרכסס כיכב כאמור גם הוא בכמה סרטים משל עצמו ללא אסתר מרדכי והמן ושאר אנשי צוות "מגילת אסתר " אבל תמיד עם היווני הספרטני ליאונידס ועם האתונאי תמיסטוקלס ברקע.
אחשוורוש כיכב עוד במחזה הקדום ביותר ששרד "הפרסים "מאת המחזאי היווני אייסכילוס מהמאה החמישית לפני הספירה וליתר דיוק משנת 472 לפה"ס ,שהוא לא פחות מהמחזה הקדום ביותר ששרד,הוא נכתב כמה שנים בודדות לאחר המלחמה עם הפרסים,עוד בחייו של כסרכסס ( שנפטר בשנת 465 לפה"ס).
ושם תוארה חזרתו העצובה של המלך מהמאבק ביוונים שבו הובס אל ארמון המלוכה בשושן.
המחזאי היווני שנטל חלק במאבק כנגד הפרסים כלוחם דמיין במחזה זה מה היו תחושותיו של המלך הפרסי ואנשי חצרו בעת השיבה לאחר התבוסה הגדולה שספגו. ומדהים עד כמה המחזה חופשי משמחת ניצחון על תבוסת האוייב ומשתדל להיות אוביקטיבי עד כמה שניתן.
האם ידע כסרכסס על קיומו של המחזה הזה? יש להניח שכן. המרגלים שהיו לו ללא ספק באתונה מסרו לו על כך.
יש להניח שאם כך הוא לא התלהב מהרעיון של מחזה בכיכובו.
יש בכל אופן גם להניח שהוא לא הבין בדיוק במה המדובר,מחזות תיאטרון היו אז המצאה אתונאית חדשה מאוד. הם החלו להתקיים בצורתם המוכרת לנו אולי רק 30 שנה קודם לכן.
המחזה הזה תורגם ארבעה פעמים לעברית בידי אהרון קמינקא בידי שלמה דיקמן בידי בנציון בנשלום ולאחרונה ב-1994 בידי אהרון שבתאי.
צפו בהמחזה מודרנית של הקדום במחזות העולם.
תיאור שיבתו של המלך כסרכסס הפרסי לבירתו בשושן לאחר התבוסה הגדולה מול היוונים. התיאור מבוסס על המחזה של אייסכילוס "הפרסים" .
"העולם מראשיתו ועד ימינו" -עולם התרבות".
המלך המפורסם ממגילת אסתר שלנו ומהמחזה הקדום ביותר בעולם ,הפך בשנים האחרונות לאיקון קולנועי עולמי ומושא לסרטי פרודיות הודות להצלחת הקומיקס והסרט 300 וכתוצאה מהאיבה הגוברת לאיראן החומיניסטית מעצמה שמנסה ליצור אימפריה כמו בימי כסרכסס..
לפני כמה שנים עמד אחשוורוש במרכזו של ויכוח היסטורי גדול עם הפקת הסרט "300" על פי קומיקס של פרנק מילר שהאיראנים טענו שהוא מבטא פוגענות וזלזול בתרבותם ( ולא בלי צדק ) ויצאו למאבק דיפלומטי בסרט הקולנוע שלטענתם השפיל את הפרסים הקדומים. אך ללא הצלחה. ובעצם הויכוח נמשך גם היום.
הסרטים על המלך אחשוורוש לבדו מינוס אסתר מרדכי המן ושתי זרש וויזתה הם:
Les perses (1961)
"הפרסים " עיבוד צרפתי אופרתי של המחזה היווני הקדמון של אייסכילוס על שובו של המלך כסרכסס הוא אחשורוש לחצרו מקרב סאלאמיס נגד היוונים. מ-1961
צפו בעיבוד מודרני למחזה היווני כאן .
300 הספרטנים ( 1962) שבו הופיע ריצ'רד אגן שחקן שגילם בסרט קודם את אחשוורוש אבל הפעם דווקא בתור אויבו הגדול של אחשוורוש ,ליאונידס.את אחשורוש עצמו גילם דיויד פראר.
במרכז הסרט עומד כמובן אותו קרב גדול ומר בתרמופילי שהוא ליבו ובשרו של הסרט.
ביקורת ש/ל זאב רב נוף על הסרט" 300 ספרטנים" מהשבועון "דבר לילדים"
צפו במקדימון הסרט כאן :
קוריוז :השחקן הוליוודי ,ריצ'רד אגאן, ששיחק בסרט אחד "אסתר והמלך " מ-1960 עם ג'והן קולינס ( אלקסיס מסדרת טלוויזיה " "שושלת" שגילמה כאן את אסתר המלכה הטובה ) את תפקיד אחשוורוש הפרסי גילם מיד לאחריו בסרט את תפקיד אוייבו של אחשוורוש ליאונידס בסרט "300 הספרטנים" מקרה נדיר ביותר ,אולי יחיד במינו, של שחקן שמגלם גם את דמות היסטורית וגם את אויבה הגדול בזה אחרי זה.
צפו במלך אחשורוש בסרט"אסתר והמלך " .
טרגדית אגיס . 1971. סרט הונגרי על פי מחזה של המחזאי היוני הקדום אייסכילוס על כסרכסס ומאבקו ביוונים.
המלך אחשורוש גיבור קומיקס
המלך קסרקסס ( רודריגו סנטורו ) בסרט "300".
כאמור המלך אחשוורוש כסרקס נטל חלק ( כמפקד לפחות ) באחד הקרבות המפורסמים ביותר בתולדות העולם כנגד 300 הלוחמים הספרטנים של המלך לאונידס שמתו בגבורה כולם.
קרב תרמופילי זכה לשדרוג דרמטי בתודעה העולמית הודות לסיפור הקומיקס ההיסטורי שנכתב עליו ב-1998 בידי קומיקסאי מפורסם פרנק מילר ( כותב כמה מהסיפורים המפורסמים ביותר על באטמן איש העטלף ודמויות אחרות) שכתב עליו רומן גראפי בשם "300" בהשראת הסרט ההיסטורי שראה בילדותו "300 הספרטנים" מ-1962
ב-300 תיאר מילר שכתב וצייר את האירועים שהביאו לפלישה הפרסית של המלך כסרכסס ליוון והיגיעו לשיאם בקרב תרמופילי שתואר בפרטי פרטים הרוג אחרי הרוג.
הקומיקס זכה להצלחה גדולה מאוד אם כי גם לביקורת קשות על חוסר דיוק היסטורי ( למשל הספרטנים הוצגו כמי שמלעיגים על ההומוסכסואליות באתונה בעוד שהם בעצמם היו הומוסקסואלים נלהבים ) והפך לסרט מצליח ומפורסם בשם זה ב-2006. שהוא אמנם לא הרבה יותר מעיבוד מודרני של "300 הספרטנים" שכבר תיאר את הכל לפניו..
300 ( 2007)
הסרט הזה היה מצליח כל כך שנעשה עליו סרט פרודיה:
פגוש את הספרטנים ( 2008) )
צפו במקדימון שלו.
במרס 2014 החודש של חג הפורים יצא למסכים הסרט 300: עליית האימפריה". שבמרכזו עמד אחשוורוש (Rodrigo Santoro( במאבקו ביוונים בתרמופילי המסתיים בתבוסה סופית לאחשורוש ולפרסים.הסרט התבסס על סיפור המשך לקומיקס "300" שעוד לא יצא לאור בעת הקרנתו.
התבוסה הסופית של הפרסים של כסרכסס בידי האתונאים התרחשה בסרט למרות ( ברוח הזמנים הפמיניסטיים ) הפיקוד על כוחותיו בידי לוחמת כל יכולה שאמנם מובסת לבסוף בקרב חרבות בידי המפקד היווני תמיסטוקלס.
השחקן הברזיליאני רודריגו סנטורו שגילם בשני סרטי 300 את התפקיד של כסרכסס התכונן היטב לתפקיד.הוא קרא את הפרקים הרלבנטים בספרו של ההיסטוריון היווני הקדמון הרודוטוס. כל שער גופו גולח (!) למרות שאין זה ברור כלל שכסרכסס המקורי אכן נראה כך ( למעשה כלל לא. זוהי המצאה של פרנק מילר ).
הוא הצהיר על כסרכסס: :הוא עשיר ,הוא שחצן ,הוא מגלומניאק.הוא פשוט רוצה לכבוש את העולם.שאיפותיו הן בלתי מוגבלות.הוא רוצה פרסום נצחי ,הוא רוצה ניצחון ,אבל מתחת לכל זה הוא חלש ובלתי בטוח".
יש לציין שייתכן מאוד שכך כסרכסס ההיסטורי אכן היה.אבל הוא לא היה שונה בכך בהרבה מכובשים אחרים כמו אלכסנדר הגדול האיש שהחריב לבסוף את האימפריה הפרסית.
פרנק מילר עצמו יצר לבסוף קומיקס שהוא גם מקדימון וגם המשך לסיפור "300"
Xerxes: The Fall of the House of Darius and the Rise of Alexander, והוא הבסיס לסרט משנת 2014 שאמנם יצא לאקרנים שנים קודם לכן ביגלל העיכובים ביצירת הקומיקס ( בדרך כלל זה הפוך..).
הסיפור תיאר בגליונות הראשונים את עלייתו של קסרקסס לשלטון את מלחמתו ביוונים ואת מותו ובהמשך בגליונות האחרונים את חורבן האימפריה שלו בידי אלכסנדר הגדול ואת מות צאצאו דרויוש השלישי שנקבר בידי אלכסנדר כיריב ראוי ( במציאות הוא לא היה ).
אסתר מרדכי המן ושות' אף לא אחד מהם מופיע שם.
אבל.. לא ברור שהצד הנכון זכור כיום לטובה.הספרטנים היו אחד העמים המתועבים ביותר ששרצו אי פעם על כדור הארץ מעין נאצים של העולם העתיק שעסקו ברביה מתוכננת ובשיעבוד וכדיכוי אכזרי של העמים השכנים שאותם הפכו לעבדים "הלוטים".
עדיף היה שהפרסים המתונים וההגונים לעין ערוך יזכרו לטובה מהקרב הזה מאשר הספרטנים האמיצים אך צמאי הדם שכל מה שנלחמו שעליו היה חופש שלהם אבל לא זה של אף אחד אחר. .
יש להודות שבמקרה הספציפי הזה האיראנים של חאמינאי צודקים בזעמם על הדרך שמציגים את אבותיהם במאבקם כנגד הספרטנים האכזריים.
נספח: ספרים בעברית על ימי דריוש וכסרכסס ועל קרב תרמופילי
קרולין סנדקר הספרטאי ( במקור "מוג הלב מתרמופיליה " 1911) עברית א.שלח (יונתן רטוש ) הוצאת מ.ניומן ,1951.
הרפתקאותיו של נער בן אתונה שנקלע לספרטה ומקבל בה את חינוכו כשהוא שנוא ונרדף עד שהוכיח לבסוף את אומץ ליבו בקרב נגד הפרסים .
אהרון אבדי הנער מנכסוס עברית איתמר יעוז –קסת ,איורים המחבר, ניב 1960.
סיפור מרתק על נער שהשתתף במלחמת היוונים נגד הפרסים.
ג'ני האלל ליאונידס סיפור בתוך נער הויקינגים :סיפורים אייר יעקבי יעקב ,מסדה ,1962. –
כולל גם את הסיפורים ההיסטוריים הבאים : 1.העבד היווני והנער הרומאי הקטן מאת ג'ני האלל. -2. חניתו של חננא מאת הרי וו. פרנט – 3. נער הויקינגים אולאף השני מנורבגיה מאת אלברידג' ס' ברוקס.
מיקה וולטרי טורמס האטרוסקי ( 1955) עברית יאיר בורלא סדרת מועדון הספר הטוב ,הוצאת מ.מזרחי ,1964.
גור וידאל בריאה ( 1981 ובמהדורה מורחבת 2002) עברית הדס וייס הוצאת אסטרולוג ,1999
רומן היסטורי ענק' ומצויין על ימי דריוש וכסרכסס .מסופר בידי אציל פרסי שיוצא למסעות בסין של קונפוציוס ולאו טסה. בהודו של בודהה וביוון של סוקרטס.
סטיבן פרספילד שערי האש :סיפור הגבורה של הקרב בתרמופילי ( 1998) עברית נועם אור ,הוצאת ספריית מעריב ,2003.
רומן שהיה לרב–מכר ואף נכלל ברשימת הספרים המומלצים של מפקד חיל הנחתים. הוא משמש חומר לימוד באקדמיות צבאיות של צבא ארה"ב ובאקדמיות של הצי ושל המרינס. הספר שימש השראה למפקדים שונים בצבא הבריטי כמו גם בצה"ל, שם הוא ניתן כשי למפקדים ולוחמים בחיל הרגלים והיחידות המובחרות.
ספרי עיון על כסרכסס בעברית.
הרודוטוס היסטוריה / ; תרגמו וכתבו מבואות בנימין שימרון, רחל צלניק-אברמוביץ,פפירוס ,1998
בנימין שימרון הרודוטוס וראשית דברי הימים מוסד ביאליק ,1990 .
הסופר וההיסטוריון הצבאי שרגא גפני כתב על קרב תרמופילי בספר" "קרבות מפורסמים בתולדות העולם" ( מ.מזרחי ,1965)
קראו גם
המלכה אסתר והמלך אחשוורוש :כל העיבודים הקולנועיים
אלכסנדר הגדול מכולם :על האיש שהחריב לבסוף את האימפריה הפרסית
קרב תרמופילאי בתרבות הפופולארית
מה היה קורה אילו אחשוורוש היה מנצח את היוונים ?
ביקורות על 300
כמה פעמים ספרטה עד עשר ?רותם דנון על 300
:
מאור כשדים ועד סדום ועמורה: אברהם אבינו ומקורביו בספרות ובקולנוע
יוסף הצדיק כוכב קולנוע וטלויזיה
בצאת ישראל ממצרים :משה רבנו ויציאת מצרים בספרות בקומיקס ובפיזמון העברי
יהושע בן נון ורחב מיריחו כוכבי ספרות קומיקס וטלויזיה
עתניאל בן קנז השופט הראשון ואישתו עכסה בת כלב בספרות ובקומיקס
בימי שמגר בן ענת ,בימי יעל : השופט שמגר בן ענת בספרות ובאמנות
המתנקש הבודד :אהוד בן גרא בספרות באמנות ובקומיקס
דבורה הנביאה ברק בן אבינועם השופט ,יעל אשת חבר וסיסרא המצביא ואם סיסרא כוכבי תרבות
גדעון בן יואש הוא ירובעל השופט: גיבור ספרות אמנות קומיקס וקולנוע
ספר המלכים הסודי: המלכים ירבעם ורחבעם בספרות ובתיאטרון
ההפיכה האמונית: המלך יהואבספרות בקולנוע ובתיאטרון
רצח נציב יהודה :על גדליהו בן אחיקם
אסתר המלכה כוכבת קולנוע וגם מרדכי היהודי והמלך אחשוורוש והמן הרשע
המלך אחשוורוש הוא כסרכסס כוכב קולנוע
אותו התלמיד :השליח שאול התרסי -פאולוס ביהדות ובספרות העברית
הפרסים ומנהגים בימי המלך אחשורוש ,"העולם מראשיתו ועד ימינו " אנציקלופדיה עולם התרבות"
16 תגובות על “המלך אחשוורוש הוא כסרכסס -כוכב קומיקס וקולנוע”
[…] סיום הקריאה לכו לרשימה המקבילה "המלך אחשוורוש כסרכסס-כוכב קולנוע " על הסרטים על המלך אחשוורוש הפרסי שאינם עוסקים […]
[…] המלך אחשוורוש כוכב קולנוע […]
[…] המלך אחשוורוש כוכב קולנוע […]
[…] המלך אחשוורוש כוכב קולנוע […]
[…] המלך אחשוורוש כוכב קולנוע […]
[…] המלך אחשוורוש כוכב קולנוע […]
[…] המלך אחשוורוש כוכב קולנוע […]
[…] המלך אחשוורוש כוכב קולנוע […]
[…] המלך אחשוורוש הוא כסרכסס כוכב קולנוע […]
[…] המלך אחשוורוש הוא כסרכסס כוכב קולנוע […]
[…] המלך אחשוורוש הוא כסרכסס כוכב קולנוע […]
[…] המלך אחשוורוש הוא כסרכסס כוכב קולנוע […]
[…] המלך אחשוורוש הוא כסרכסס כוכב קולנוע […]
[…] המלך אחשוורוש הוא כסרכסס כוכב קולנוע […]
[…] המלך אחשוורוש הוא כסרכסס כוכב קולנוע […]
לפני כמה ימים דווח מ במיוחד עבור חג הפורים שנמצא חרס בלכיש עם שמו של המלך הפרסי הגדול דריווש, אביו של המלך אחשוורוש המוצג במגילת אסתר.
אחר כך התברר שזאת הייתה טעות.החרס היה פשוט כלי לימודי שעליו חוקרת ידועה כתבה את השם עבור תלמידיה כאמצעי הדרכה בעת ביקור בלכיש לפני כמה שנים.
זאת לא הייתה מתיחה ולא כלום החוקרת זרקה את החרס ולא ציפתה שחוקרים יעלו שוב כעבור כמה שנים ויחשבו שהוא אותנטי.
סך הכל לא נעים.
https://www.kan.org.il/item/?itemId=146939