web analytics
קטגוריות
קולנוע

המלכה אסתר והמלך אחשוורוש -כוכבי קולנוע : כל העיבודים הקולנועיים של מגילת אסתר

לרגל חג הפורים : סקירה על כל הסרטים על סיפור מגילת אסתר וגם על המלך אחשורוש לבדו כמנהיג האימפריה הפרסית הנלחם ביוונים.

צייר הנריק הכטקופף .המקראה שלי לכיתה ג' 1966

היה הייתה פעם…

לפי מגילת אסתר  לפחות, כנראה במאה החמישית (ואולי הרביעית?) לפני הספירה נישאה נערה יהודיה יפה בשם אסתר למלך פרס אחשוורוש (קסרקסס?) והפכה למליצת יושר עבור עמה עד כי הצילה אותו מג'נוסייד ראשון בתולדותיו (אבל בהחלט לא אחרון).
הסיפור האגדי כהפך כנראה לאחד הסיפורים הפופולאריים ביותר של המקרא. לסיפור המומחז ביותר מתוכו מדי שנה בהצגות "פורים שפיל" בקהילות ישראל השונות. בכל חג פורים אסתר, מרדכי ואחשוורוש וגם המן ומקורביהם הפכו לדמויות התנכיות בידועות ביותר להמוני בני ישראל בגולה, אולי משום שכמוהם היו יהודיים בגולה, והמצב שהוצג שם – של יהודים מפוזרים בעולם הנתונים לרדיפות פתאומיות באופן שמחייב אותם להציל את עצמם בעזרת שתדלנויות ותחבולות מסובכות – היה מוכר להם הרבה יותר מהמצב שהוצג בשאר ספרי התנ"ך, של עברים לוחמניים  בממלכה גאה בארץ ישראל.
והנה, גם בימינו, במאה ה-20 וגם בראשית המאה ה-21, סיפור מגילת אסתר הפך לאחד הסיפורים המקראיים המוסרטים ביותר.

Image result for queen esther movie

לרגל חג הפורים להלן רשימה של העיבודים הקולנועיים והטלוויזיוניים השונים שנעשו למגילת אסתר בחו"ל ובארץ. זהו החלק השלישי בסדרה על עלילותיהם הקולנועיות של גיבורי החגים, הכוללת מאמרים על גיבור חג הפסח משה רבנו בקולנוע ועל גיבור חג החנוכה יהודה המכבי בקולנוע.
הרשימה אינה מלאה כמובן ואינה כוללת עיבודים טלוויזיוניים קומיים שונים שנעשו לסיפור המגילה בתוכניות כמו "זהו זה" ורבים אחרים לרגל חגי פורים השונים לאורך השנים.

תוספות ועדכונים לרשימה יתקבלו בברכה…

לאחר סיום הקריאה לכו לרשימה המקבילה "המלך אחשוורוש כסרכסס-כוכב קולנוע " על הסרטים על המלך אחשוורוש הפרסי שאינם עוסקים בסיפור מגילת אסתר אלא בסיפור מאבקיו ביוונים שאם היה אחשוורוש מנצח בהם כל העולם המוכר לנו היה שונה.

אסתר בקולנוע האילם

הסרטים הראשונים על פי מגילת אסתר היו סרטים אילמים, שעליהם יש מעט מאוד פרטים.
הראשונים שבהם הייתה טרילוגיה צרפתית של שלושה סרטים אילמים שהציגו את הסיפור בהמשכים בבימוי לואיס פלוליאד. אלו כללו גם את

1. סיפורה של אסתר או "אסתר". ביים: לואיס פלוליאד. הוקרן לראשונה ב-1 באפריל 1910. ככל הנראה הסרט הראשון בסדרה של שלושה סרטים קצרים שתיארו את סיפור המגילה בהמשכים.

Esther Poster

2. נישואי אסתר. 1910. ביים: לואיס פלוליאד. הוקרן לראשונה ב-11 ביוני 1910. המשך של הסרט הקודם עם אותם השחקנים.

The Marriage of Esther
3. אסתר ומרדכי. 1910. סרט אילם שנעשה בצרפת בידי חברת גאומונט. ביים: לואיס פאוליאד (הוקרן ב-18 ביוני  1910 – חלק שלישי בסדרה, המשך של הסרטים הקודמים עם אותם השחקנים.

הבמאי התפרסם מאז כבמאי סרטי המתח "פנטומאס".

4. אסתר אפיזודה תנכית.1911.

סרט בריטי אילם באורך 19 דקות. בויים בידי הבמאי השחקן תאו פרנקל באנגליה.
5. אסתר. 1913. סרט אילם צרפתי הופק בידי הנרי אנדריאני.
6.אסתר. 1916 ביים: מאוריס אלוי.


7. אסתר של העם. 1916.
סיפור אסתר מתרחש בזמנים מודרניים. שמות הדמויות השתנו כדי להתאים אותם להווה של ראשית המאה העשרים, אבל הסיפור נשאר בדיוק כפי שהיה. ג'ימס קינג, הבעלים העשיר של בית החרושת לכובעים, נשוי לאישה מרשעת. את המפעל שלו המנהל האמונד המרושע, השנוא בידי שאר העובדים, בזמן שעובד אחר מורדן חביב על הכול ולכן שנוא על המונד.
מורדן לוקח את אחייניתו היפה אסתר, בת אחיו דוד לביתו לאחר מות אביה. היא מסתגלת היטב לנסיבות החדשות ולעובדה שמעתה עליה לעבוד כפועלת בבית חרושת. כאשר קינג רואה אותה עובדת בבית החרושת שלו הוא מתאהב בה. אבל להמונד הרשע יש תוכניות לגביה בעצמו.
זאת, עד אשר הוא משיג מכתב שאסתר שולחת לקינג, על בעיות עבודה שונות במפעל ועל מעשי נבזות שלו נגד העובדים ונגד הבעלים. המונד מתכנן כעת לשרוף את בית החרושת ולהסתיר את מעלליו לתמיד, אבל אסתר שומעת על המזימה ומזהירה את קינג. קינג מציל את המפעל, גובר על המונד ומחזיר לעבודה את כל העובדים שאותם פיטר המונד. ובדיוק אז אשתו המרשעת מתה ומשחררת את קינג להודיע שאסתר תהיה אשתו החדשה.

ובכך הסתיים סיפור המגילה עבור קהל הסרט האילם למשך יותר משלושים שנה.

אסתר בקולנוע המדבר

8. המלכה אסתר, 1948.
ביים: ג'ון קויל. עם אטילה קרוגר כאסתר, ריצ'רד האל כמרדכי אדיסון, ריצ'רד כהמן וצ'רלס אבנס כמלך כסרקס אחשורוש.

זהו סרט בשחור לבן בן 50 דקות.
הסרט שנועד במיוחד להפצה בכנסיות, מתחיל דווקא בבית יהודי מודרני בחג הפורים, כאשר המשפחה קוראת את מגילת אסתר. בנקודה זאת הסרט עובר לימי התנ"ך, ומספר את הסיפור על הנערה השפחה היהודייה אסתר שנבחרה לשאת את מלך פרס קסרקסס – הוא אחשורוש, וכיצד נאבקה כדי להציל את אנשיה מדיכוי. בשיאו של הסרט מופיעה אסתר בלי שהוזמנה לפני המלך, מבקשת רחמים עבור בני עמה ומספרת למלך על ההונאה שסביבו. בתגובה חונן קסרקסס את היהודים ומעלה את מרדכי לדרגת ראש השרים. בינתיים המן הרשע נתלה על העץ שהוא בנה במיוחד עבור מרדכי. זהו סרט מדויק מאוד בתיאור העלילה ודתי מאוד.

Image result for queen esther and the king 1960
9. אסתר והמלך.1960. ביים: מריו בבה עם ראול וולש שהפיק. שחקנים: ג'והן קולינס בתפקיד אסתר, ריצ'רד אגן בתפקיד אחשורוש. הפקה אמריקאית איטלקית.
ככל הנראה זוהי הגרסה הקולנועית הידועה ביותר של סיפור המגילה, לפחות עד השנים האחרונות.

והנה מאמר על הסרט מהשבועון של התקופה "קולנוע"

233

סרט זה נעשה בידי המפיק ההוליוודי ראול וולש באיטליה, והתוצאה הייתה סרט צבעוני מאוד אבל גם בינוני למדי, ובכך לא היה שונה ממרבית מסרטי התנ"ך שנעשו באותה התקופה. השחקנית הסקסית גו'הן קולינס (הזכורה מתפקידה שנים מאוחר יותר בסדרה "שושלת" כאישה הרעה) נבחרה לתפקיד אסתר הצדיקה אבל השאפתנית, הנקלעת לזיווג עם אחשוורוש בדיוק לפני שהיא נישאת לארוסה האהוב, החייל שחזר ממלחמותיו במצרים של אחשוורוש. היא נלקחת לתחרות היופי שבה תיבחר מלכת פרס החדשה, ושם זוכה לחיבתו של הסריס הראשי שעוזר לה לזכות בתחרות, וזוכה לבסוף בחיבתו של אחשוורוש, שמתחתן עמה לאחר שגילה שאשתו לא הייתה נאמנה לו…
. הנערה מנסה אז להשתמש בהשפעתה כדי לעצור את הדיכוי של בני עמה, ומתמודדת עם  תככי ארמון והרמון שונים וגם עם ניסיון לרצח. הסרט מגיע לשיאו בקרב בין היהודים של פרס וחייליו של המן.
כל מה שעל קולינס לעשות בסרט הוא להיראות יפהפייה תמימה ובתולית, תפקיד שספק רב אם התאים לה (קולינס פשוט אינה נראית כאישה תמימה, ולא יעזור מה שתנסה לעשות). ריצ'רד אגאן נראה בבירור משועמם בתפקיד מלך פרס. בסרט הוא מתוסכל בידי תככי החצר ובידי היוונים המעצבנים ("אני אחתוך את אלכסנדר לפני שיגדל " הוא ממלמל באיום, ומראה בכך כושר נבואה, מאחר שאלכסנדר הגדול ייוולד רק בעוד יותר ממאה שנה).
דווקא דניאלה רוכה בתפקיד המלכה ושתי (דמות חסרת חשיבות בסיפור המקראי) הופכת לדמות מעניינת – נקבה בוגדנית ומרושעת, הניגוד המוסרי הנדרש לאסתר הצדיקה, אם כי ניתן לטעון שהתפקיד היה מתאים הרבה יותר דווקא לקולינס.
הסרט נשאר נאמן פחות או יותר לקו העלילה של המגילה, אבל הוסיף לה הרבה משלו וניסה לחזק קצת את המניעים של הדמויות, שבסיפור המקראי הקצר לא תמיד מוסברים היטב.

את הסרט המלא יש כאן.

שנתיים מאוחר יותר ריצ'רד אגאן חזר אל התקופה בתפקיד אויבו הגדול של אחשוורוש ,המלך הספרטני  לאונידס בסרט "300 ספרטנים". זוהי אולי הפעם היחידה בתולדות הקולנוע ששחקן שגילם דמות היסטורית אחת חזר מיד כדי לגלם את תפקיד אויבה המפורסם ביותר.

צפו במקדימון ל"300 ספרטנים"

המגילה.1970 גרסה טלוויזיונית של הערוץ הממלכתי הישראלי (היום הערוץ הראשון ) למחזה המפורסם של איציק מאנגר בכיכובם של גדי יגיל נירה רבינוביץ ואברהם מור אפרת לביא ושלמה וישנסקי . הגרסה הייתה ביידיש.גרסה זאת הייתה מצליחה מספיק בשביל צוות הסרט כדי שיצא להציג אותה בחו"ל על הבמות בארגנטינה ב1971.

את הסרט יש כאן.

https://www.youtube.com/watch?v=COhFo9wRUMA\

המחזה של מאנגר זכה כבר לשתי גירסאות בימתיות של מייק בורשטיין ומשפחתו ב19666 וגירסה בבורדווי ב1968 שוב עם מיק בורשטיין .
אסתר ,סרט טלוויזיה הולנדי מ-1975

"משחק אחשורוש"  סרט טלוויזיה הערוץ הממלכתי הישראלי ,1978. ביים שמואל בונים הפיקה דליה גוטמן .כתב יעקב שבתאי . " דרמה של פורים שפיל המתרחש בעיירה יהודית עם טוביה צפיר בתפקיד אחשורוש וספי ריבלין בתפקיד אסתר אילן דר גילם את מרדכי ויוסי כרמון המן הרשע.

טוביה צפיר בתור המלך אחשורוש וספי ריבלין כמלכה אסתר ,בסרט הטלוויזיה "משחק אחשורוש " שכתב יעקב שבתאי.

צפו במשחק אחשוורוש כאן.

The Story of Esther Poster

הסיפור של אסתר " בתוך גיבורי התנ"ך הגדולים ביותר " מיני סדרה בטלוויזיה האמריקנית עם ויקטוריה פרינסיפל ( דאלאס ) כאסתר רוברט מנדן כאחשורוש ומיכאל אנסרה כהמן . 1978

את הסרט יש כאן.

היום ה-13 :סיפורה של אסתר


סרט טלוויזיה מרשת אי בי סי ,1979.
ביים לאו פן
עם אוליביה הוסי בתור אסתר וטוני מוסאנטה בתפקיד אחשוורוש ונחמיה פרסוף בתפקיד מרדכי.

המגילה 83' - כרזה
14. המגילה 1983 ביים אילן אלדד עם תסריט של חיים חפר על פי מחזה ידוע של איציק מאנגר בכיכובם של יונתן סגל ניצה שאול ושלמה בר אבא.

את הסרט יש כאן.

ושתי בסרט "המגילה 83"

חייטי העיירה במתח. החג מתקרב, והפורים שפיל שלהם עדיין לא לוטש סופית. זהו חיזיון צבעוני, שהחייטים מעלים מדי שנה בחג הפורים, ובו הם מערבים את סיפור מגילת אסתר עם היום יום שלהם, תוך הזדהות רגשית עם גורל גיבורי המגילה, שאותם הם מזהים בין גבירי העיירה וקבצניה.
ובכן, אחשוורוש, שהוא בעצם בעל המתפרה שלהם, שוב השתכר, והוא דורש שאשתו ושתי תחולל עירומה בבוטיק שלו. ושתי מסרבת.
המן, איש העולם התחתון, מציע לאחשוורוש לגזום מצוואר ושתי את ראשה, וכך קורה. אלא שעכשיו אחשוורוש שרוי בבדידותו, ולכן מכריז על תחרות לבחירת היורשת של ושתי במיטתו.
מרדכי הממולח מסדר שדודניתו אסתר היפה תהיה בין המועמדות, וליבו של שוליית החייטים פסתריגתא נשבר בקרבו. הוא יוצא לנקום באדון, ומשלם על כך בחייו.
פסתריגתא, מנוחתו עדן, משגר ציפורי נייר לאהובתו השבויה בחדר המיטות של אחשוורוש ואסתר מצידה משיבה לו במזמור ואף מצליחה להביא לפני הבוס הקלטות סתר של דודה מרדכי, ועליהן נרקמות תוכניות הבגידה של נאמניו. ועוד מפעולותיה: הטיית הבוס מתמיכתו המקורית בכוונותיו של המן לארגן פוגרומצ'יק בעיירה. המן משלם על כך בראשו, והנה הכל שמחים, והחג |

זה היה שיתוף פעולה ישראלי מערב גרמני סרט שנועד במיוחד לטלוויזיה הגרמנית ( שעבורה כבר עשה אלדד בעבר גירסה קולנועית למחזה ידוע אחר עלה עיירה היהודית "הדיבוק") . במחזמר שמשעשע שהחייה את התיאטרון היידי של מאנגר .חייט יהודי בעיירה פולנית מגלגל בדמיונו את סיפור מגילת אסתר והופך למלך . הוא משתתף עם חייטי העיירה במחזה הפורים שפיל שלהם שאותו הם מעלים כל שנה בפורים את סיפור המגילה .וסיפור חייהם במציאות משתלב ומשקף את זה של סיפור הנמגילה כשהמן הוא גנגסטר יהודי נכלולי.
כתוצאה מהאופי הבינלאומי של ההפקה העלילה של הסרט התנהלה באנגלית אבל השירים הושרו ביידיש ובינהם היו קטעי קושרו בנוסח קברט תיאטרלי .יותר משהתעניין הסרט בסיפור המקראי הוא עסק בעיירה היהודית המאנגרית . מעניין שבמקביל לסרט זה הוצגה בישראל גם גירסת מחזמר של המגילה בכיכובו של כוכבה הוותיק מייק בורשטיין בימוי שמואל בונים שאותה הלחין דובי זלצר שהלחין גם את הגרסה הגרמנית ספק אם הזימון תרם להצלחתם של כל אחת מהגרסאות.

 אסתר ביים עמוס גיתאי 1986. בהפקה משותפת ישראלי צרפתית .כיכוב מוחמד בכרי וגו'ליאנו מר

גיתאי, שהתפרסם הודות לסרטי הטלוויזיה הדוקומנטאריים שלו שבהם הציג   באור ביקורתי ביותר את יחסי היהודים עם הערבים, הציג בסרט   "אסתר את סיפור מגילת אסתר תוך הקפדה שלא לסטות לכאורה מהטקסט המקורי. אך את הסרט צילם בשכונת העוני ואדי סאליב בחיפה שבה, ללא ניסיון להסתיר את הריקבון וההרס מסביב, מתרחשת העלילה הקדומה וחלק מהשחקנים היו ערבים פלסטיניים ובכך העביר המחזאי מסר פוליטי חתרני אנטי ציוני שבו הטקסט התנכי מצולם בואדי סליב בחיפה בסיפר הנאמן למגילה אלא שהוא מקבל אופי חתרני אנטי ציוני כאשר השחקנים חורגים מתפקידיהם בסיום ומספרים על חייהם בישראל המודרנית וכתוצאה כל הסיפור הפך למטאפורה לסכסוך הישראלי הפלסטינאי כשהפלסטינאים היום מושווים ליהודים באימפריה הפרסית הקדומה.
. אולי לא במפתיע הסרט מעולם לא הוקרן בהקרנה מסחרית בישראל.
16. המלכה אסתר סרט מצוייר בן חצי שעה בסדרת "ההרפתקה הגדולה ביותר : סיפורים מהתנ"ך שלחברת האנה הברברה נעשה ב1992

Esther Poster

 אסתר . ביים בריאן ריץ ' סרט מצוייר של חצי שעה מסדרת "סיפורים מצויירים מהתנ"ך " , 1993.  העלילה מתרחש בחצרו של המלך "הבבלי " קסרקסס ( שאמנם שלט על בבל כפרסי ).

את הסרט המצוייר יש כאן.

Esther Poster
18. אסתר .1999 סרט טלוויזיה . בימוי :רפאל מרטס .  לואיס לומברד בתפקיד אסתר עם מורי אברהם בתפקיד מורדכי וגורגן פרוקנכוב בתפקיד המן . גרסה נאמנה מאוד למקור התנכי חלק מסדרת סרטי התנ"ך עיבודים של שלוש שעות כל אחד לסיפורי התנ"ך.

צפו במקדימון כאן.

צפו בסרט כאן.

.Image result for A História de Ester
19. היסטוריה של אסתר ( 19988) מיני סדרה ברזיליאנית.

.VeggieTales: Esther, the Girl Who Became Queen Poster
20. אסתר הנערה שהפכה למלכה . 20000. סרט מצוייר שלימד מסרים שונים לילדים בצורה קומית.

צפו בסרט המצוייר כאן.

21 . מגילת אסתר הסיפור האמיתי .2004 סרט ספיישל בסדרה "חברים המתנ"ך " של ירון כפכפי .

העיתונאי  עמנואל הלפרין בתפקיד עצמו מבקר בשושן הבירה  מדווח על אירועי המגילה ומראיין אנשים שונים המקורבים לאירועים הדרמטיים וחושף את האמת מאחורי מגילת אסתר .  נירית קופל מופיעה  כאסתר המלכה וננסי ברנדס כמלך אחשוורוש.

Liken: Esther and the King Poster
22 אסתר והמלך ( 2006) מחזמר .

One night with the king poster.jpg
23.לילה אחד עם המלך ( 2006) התבסס על הרומן "הלילה השל הדסה עם המלך" עם טיפניי דופונט  דופונט ועם ג'ון רייס דיויס כמרדכי ועומר שריף כממוכן . הסרט זכה לביקורות טובות יותר – מאשר כל סרט אחר עד כה המבוסס על מגילת אסתר ( אם כי זה באמת  לא אומר הרבה ) וככל הנראה זוהי הגרסה המצליחה  ביותר והיקרה ביותר של הסיפור מאז הסרט של קולינס ואולי גם בכלל .

צפו במקדימון 

הסרט בויקיפדיה

ביקורת בבלוג

ב-2010 נעשתה בברזיל סידרת טלנובלה תנכית על חיי אסתר בשם -A História de Ester בעשרה פרקים .סידרה שיצרה בברזיל ז'אנר פופולארי של טלנובלות המבוססות על סיפורי התנ"ך.

הספר של אסתר ( 2013) ביים דיויד וייט .גירסה נוצרית נאמנה  של הסיפור.

עם מישהו יחליט לעשות גירסה נוספת של הסיפור בקולנוע הרי הצעתי היא שיסריט את הגירסה של נתן אלתרמן "אסתר "הגירסה המוצלחת ביותר של הסיפור לבמה העברית .

נספח: המלך אחשורוש כוכב קולנוע ( וגם קומיקס )

תמונה קשורה

נזכיר  תחילה שאביו  של קסרקסס דרויוש מופיע בסרט  הענק ממרתון .  1959(  סרט איטלקי ביכובו של סטיב ריבס  המתרחש כמה שנים לפני עליית קסרקס לשלטון.

את המקדימון לסרט "הענק  ממרתון " ראו כאן.

את הסרט המלא  ראו כאן 

המלך אחשורוש הוא כסרכסס כיכב גם בכמה סרטים משל עצמו ללא אסתר מרדכי והמן  ושאר אנשי צוות "מגילת אסתר " אבל תמיד   עם היווני הספרטני ליאונידס.

אחשוורוש כיכב עוד במחזה הקדום  ביותר ששרד "הפרסים "מאת המחזאי היווני אייסכילוס מהמאה החמישית לפני הספירה.

כפי שצויין למעלה כבר קרה ששחקן הוליוודי ,ריצ'רד אגאן, ששיחק בסרט אחד "אסתר " עם ג'והן קולינס ( אלקסיס מסדרת טלוויזיה " "שושלת" שגילמה כאן את אסתר המלכה הטובה. )   את תפקיד אחשוורוש הפרסי גילם מיד לאחריו בסרט את תפקיד אוייבו של אחשוורוש ליאונידס בסרט "300 הספרטנים" מקרה נדיר ביותר ,אולי יחיד במינו,  של שחקן שמגלם גם את דמות היסטורית וגם את אויבה הגדול בזה אחרי זה.

המלך המפורסם ממגילת אסתר שלנו ,הפך בשנים האחרונות לאיקון קולנועי עולמי  ומושא לסרטי פרודיות הודות להצלחת  הסרט  300  וכתוצאה מהאיבה הגוברת לאיראן . לאחרונה עמד אחשוורוש במרכזו של ויכוח היסטורי גדול עם הפקת הסרט "300" על פי קומיקס של פרנק מילר שהאיראנים טענו שהוא פגיעה בתרבותם ( ולא בלי צדק ) ויצאו למאבק דיפלומטי בסרט הקולנוע שלטענתם השפיל את הפרסים הקדומים. אך ללא הצלחה.

הסרטים על  המלך אחשוורוש לבדו הם :

300 הספרטנים ( 1962) שבו כאמור הופיע השחקן שגילם בסרט קודם את אחשוורוש אבל הפעם דווקא בתור אויבו הגדול של אחשוורוש ,ליאונידס.

את מקדימון  הסרט יש כאן.

טרגדית אגיס . 1971. סרט הונגרי על פי מחזה של המחזאי היוני הקדום אייסכילוס עלכסרכסס ומאבקו ביוונים.

%d7%a7%d7%a1%d7%a8%d7%a7%d7%a1-%d7%91300

המלך קסרקסס בסרט "300".
300 ( 2007)

הסרט המצליח והמפורסם מכולם על קרב תרמופילי ועל אחשוורוש ואוייבו ליאונידס . מבוסס על קומיקס של פרנק מילר.

המקדימון של 300

הסרט הזה היה מצליח כל כך שנעשה עליו סרט פרודיה פגוש את הספרטנים ( 2008)  )

ראו  את המקדימון שלו.

במרס 2014 החודש של חג הפורים יצא למסכים הסרט   300:  עליית האימפריה". שבמרכזו עמד אחשוורוש במאבקו ביוונים בתרמופילי המסתיים בתבוסה סופית לאחשורוש ולפרסים.

את המקדימון ראו כאן.

אסתר מרדכי המן ושות' אף לא אחד מהם מופיע שם.

ו300-rise-of-a-empire

קראו על כך ביתר פירוט כאן :"המלך אחשוורוש כוכב קולנוע וקומיקס "

מאת אלי אשד

בלש תרבות וחוקר של תנ"ך, תרבות וספרות פופולארית

3 תגובות על “המלכה אסתר והמלך אחשוורוש -כוכבי קולנוע : כל העיבודים הקולנועיים של מגילת אסתר”

שלום וברכה
כאן אסתר הסתר המלכה באדום בבל השדודה
בת איילת השחר
בת בנימין שבט בנימין הדסה שמן תורק המור והלבונה
בת מזמור כב בתהילים
לשחר הגאולה באבי הנחל אור האמת של בני ישראל ההסתרה בתוך ההסתרה סטאר כוכב איילת השחר שמי הסתר

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

5 − 3 =