web analytics
קטגוריות
כללי

הנסיך ואליאנט בקולנוע

לציון 88 שנה לראשיתה של סדרת הקומיקס השבועית שסיפורים חדשים שלה ממשיכים להתפרסם בעיתונות וברשת מידי שבוע בשנת 2025 "הנסיך ואליאנט " על אביר בימי המלך ארתור, הנה סקירה על הסרט הקולנועי הראשון שנעשה על דמות זאת ב-1954.

בפברואר 1925 מלאו 88 שנים לפרסומה הראשון של סדרת הקומיקס "הנסיך ואליאנט" ב-13 בפברואר 1937,על אביר בימי המלך ארתור שנמשכת עד עצם היום הזה שנים רבות לאחר זמן הקיום המקורי של ממלכת ארתור שאולי היתקיימה במקרה הטוב ביותר עשרים שנה בלבד.

הסדרה נוצרה בידי הקומיקסאי הרולד פוסטר ומאז ממשיכה להתפרסם בעיתונים האמריקניים ( לא בחוברות קומיקס ) מידי שבוע בשבוע ללא הפסקה מזה 88 שנים.

עד עצם היום הזה.

זה בזמן שרוב סדרות הקומיקס של אותה התקופה שהיו פופולאריות מאוד אז הפסיקו להתקיים או יוצאות רק בהדפסות חדשות של סיפורים ישנים.

פלאש גורדון איש החלל הפסיק להתקיים למשך שנים כסדרה קבועה אם כי הוא חזר עם צייר חדש בחודשים האחרונים.

הפאנטום לוחם הצדק חבוש המסיכה מהג'ונגל ממשיך להתקיים מזה 89 שנים והוא מאריך ימים אף יותר מהנסיך ואליאנט.ויש גם השוטר דיק טרייסי ופופאי המלח….

ואלו הם בעצם שעדיין קיימים כסדרות פעילות ונמשכות בעיתונות האמריקנית.

הרולד פוסטר שיצר את הנסיך ואליאנט האריך שזאת תהיה סדרה שתימשך עשר או עשרים שנה במקרה ממוזל.ויצר עבורה מראש כבר מההתחלה את הסיום: הנסיך ואליאנט נהרג בקרב הסופי עם כל אבירי המלך ארתור כנגד הרודן מורדרד אחרי עשרים שנות מלחמה בלתי פוסקת בשירות המלך.

אבל מעשה שטן.הקהל האמריקני מעולם לא התעייף מהרפתקאות הנסיך ואליאנט.פוסטר המשיך לכתוב ולצייר את הסיפורים כמעט 43 שנה עד שיצא לפנסיה.

מבחינתו אפשר היה לסיים ולסגור את הבסטה ואת הסדרה אז.

אבל בעלי הזכויות סירבו הסדרה הייתה פופולארית מידי.הם נתנו לצייר אחר ולתסריטאי אחר להמשיך את הסדרה וממלכת ארתור המשיכה להתקיים עשרות שנים מעבר לזמן קיומה המקורי.

הצייר הבא מורפי המשיך לצייר את הסדרה עד שנת 2004 ואז גם הוא פרש והניח שבזה הסדרה נסגרת וייתנו לו לצייר כפרק הסיום את הקרב הסופי של ארתור.

אבל לא, הסדרה עדיין הייתה פופולארית מידי.

ב-2004 מרק שולץ קיבל את תפקיד כותב הסידרה והוא כותב אותה עבור ציירים שונים.

וכעת הוא עוסק בכך מזה עשרים שנה וגם הוא לא נעשה צעיר ( בן 69 כיום וכנראה יצא לפנסיה בעוד כמה שנים ) אבל הסדרה נמשכת ונמשכת.

הכיצד? אותי זה מפליא.

איך לא נמאס לאמריקנים קוראי העיתונים אחרי 88 שנים מהנסיך ואליאנט ?

ברור שאם הייתה ירידה בתפוצה של קוראי הסדרה החברה בעלת הזכויות כבר מזמן הייתה מסיימת אותה. אבל עובדה אין ירידה.מידי שבוע בשבוע יש פרק חדש בסיפור חדש לא בסיפורים שמודפסים מחדש כמו רוב הגיבורים האחרים של החברה.

אני רק יכול לשער שההצלחה הנמשכת של הסדרה מראה על איזו משיכה של קהל אמריקני ענק לרעיון המלוכה משיכה שראינו אותה לצערנו בבחירתו של הנשיא טראמפ.

תמונה של הנסיך ואליאנט

את הקומיקס השבועי החדש אפשר לקרוא ברשת כאן.

אני חובב גדול של סיפורי הנסיך ואליאנט ופירסמתי את כל המעטים שפורסמו לאורך השנים בעברית כאן בבלוג הזה.תמצאו קישורים אליהם בסיום.

אז לציון 88 השנים הנה רשימה על הסרט הראשון שנוצר על פי הסדרה ב-1954 .בכיכובם של רוברט וגנר כנסיך וליאנט וג'נט לי כאהובתו וג'ימס מאסון כאביר השחור סיר בראק הרע.

ובסיום יש קישור לסרט המלא.

וגם קישור לסרט נוסף שנוצר על הדמות ב-1997

תחילה הנה המקדימון של הסרט מ-1954

בשנות החמישים הקומיקס של האל פוסטר היגיע לשיא הצלחתו בארה"ב ובעולם ומזה שנים היו תוכניות להסריטו. חברת הסרטים אם ג'י אם שקלה לעשות אותו והזכויות היו בידיה ולבסוף הזכויות נקנו בידי חברת פוקס המאה העשרים שקנתה את הזכויות לשמונה שנים של סיפורי קומיקס.

ובהחלט שקלה את האפשרות ליצור סדרה של סרטים על פי הקומיקס.

לבסוף הוסרט רק סיפור הקומיקס המקורי משנת 1937 על ימיו הראשונים של ואליאנט כאביר בחצר המלך ארתור.שאמנם זה כל מה שנדרש עבור סרט קולנוע של שעה וחצי לערך.

(לימים נוצרה סדרת אנימציה על חיי ואליאנט שהשתמשה בסיפורים רבים מהקומיקס המקורי כבסיס )

הסרט נעשה לבסוף הודות להצלחתו של הסרט איבנהו עם רוברט טיילור וליז טיילור על אביר בימי ריצ'רד לב ארי ואבירי השולחן העגול על ימי ארתור ו"המלך ריצ'רד והצלבנים" שהראו להוליווד שיש כסף בסרטים על אבירים בימי הביניים.

כפי שמראה למשל הכתבה הזאת על הצלחת סרטי הז'אנר משבועון קולנוע עברי בראשית שנות החמישים

233

מאמר מכתב העת "קולנוע" על הז'אנר המצליח של סירטי אבירים.

רוברט וגנר וג'נט לי בתפקידי הנסיך וליאנט והנסיכה אלתיאה.רוברט וגנר כמובן חובש את הפיאה הנוכרית שהפכה לסיוט עבורו במהלך הסרטת הסרט.

רוברט וגנר שחקן צעיר בן 24 נבחר לתפקיד הנסיך ואליאנט.

הוא התחרה על התפקיד עם טוני קרטיס ידידו ובעלה במציאות של ג'נט לי השחקנית שגילמה את אלתיאה אהובתו של האביר בסרט וקרטיס רצה מאוד לשחק עימה בסרט.

ג'נט לי מצידה -( שהתגרשה מאז מקרטיס) כתבה לימים (כעבור שלושים שנה ליתר דיוק ) באוטוביוגרפיה שלה There really was a Hollywood (1984)

שהיא לא הייתה ממש עצובה על שבעלה לא נבחר לתפקיד.היא סיפרה שהיא התרשמה מאוד מרוברט וגנר שהיה אדם מושך מאוד לדבריה.

הספר האוטוביוגרפי של ג'נט לי שבו סיפרה על חוויות מהסרטת "הנסיך ואליאנט"

היא כתבה זאת שנים לאחר שהתגרשה מקרטיס. ודברים אלו קצת סותרים ראיונות שפורסמו בזמן הסרטת הסרט ולאחריו שבו היא סיפרה כמה שהיא מאוכזבת שלא יצא לה לעבוד בסרט עם בעלה.

אם אמנם כך חשבה בזמן אמיתי 30 שנה קודם לכן,רק היא יודעת.

היא התרשמה הרבה פחות מבמאי הסרט הנרי התווי שסיפרה שנהג להטריד את השחקנים ולהציק להם כדי להשיג את התוצאות שבהן רצה במשחק.

ספר זכרונותיו של רוברט וגנר שבו הוא סיפר על חוויותיו מהסרט "הנסיך ואליאנט" בקצרה הוא לא אהב את הפיאה הנוכרית.

רוברט וגנר סיפר בזכרונותיו בספר Pieces of My Heart (2008) שכילד אהב את הקומיקס ושמח מאוד על בחירתו ככוכב הסרט. הוא כבר הופיע בכמה סרטים אבל זה היה תפקידו החשוב הראשוו

אבל לימים התחרט על שהופיע בסרט. לימים הוא חשב שזהו סרטו הגרוע ביותר.וטען שבגלל הפאה הנוכרית שנאלץ ללבוש בסרט עבור סיגנון השיער המיוחד של הנסיך ואליאנט שאנשים צחקו עליו בגללה מאחורי גבו שהוא נראה עימה נשי.

הוא סיפר באוטוביוגרפיה שלו שהשחקן הידוע דין מרטין (ידוע בין השאר כמי שגילם את הסוכן החשאי מאט הלם בסרטים )היגיע לסט הצילומים ודיבר עימו במשך עשר דקות כשהוא חושב שהוא מדבר עם השחקנית ג'ין ויימן (אישתו של השחקן והנשיא לעתיד רונלד רייגן ).

התקרית הזאת פגעה קשות בהנאתו של ואגנר מהתפקיד שבו רצה כל כך.

אבל לדעתי וגנר תיעב את הסרט לא בצדק. זהו בהחלט לא סרט גרוע.

הסרט צולם בשיטת הסימקופ החדשה אז והיה הסרט הגדול של אותה שנה עבור הסטודיו בתקציב של שלוש מליון דולאר.

.הסרט צולם בחלקו בבריטניה בטירות אמיתיות שונות שם למשל ב

Alnwick Castle in Northumberland

שהוסרטה כטירת קמלוט

.חלקו צולם באולפנים בלוס אנג'לס

,תקציר הסרט :

: הנסיך הויקינגי ואליאנט, שיוצא לחצרו של המלך ארתור, בניסיון להחזיר לכס השלטון את אביו, מלך טאול המודח. על הכס הזה השתלט מנהיג פאגאני שדוחה את הנצרות, וואליאנט מעוניין לקחת חלק במאמציו של ארתור להפיץ את בשורת ישוע באירופה. בדרך הוא פוגש את מי שעומד להיות הנמסיס הראשי שלו האביר השחור, אבל גם את המנטור העתידי שלו סר גאווין. יחסיו עם גאווין הנערץ בסכנה כששניהם מתאהבים בנסיכה היפה אלטה, אותה מגלמת ג'אנט לי (פסיכו). הנרי האת'אוויי (ניאגרה) ביים בסינמסקופ, עם ג'יימס מייסון (לוליטה) ורוברט ווגנר (הפנתר הוורוד).

יש כמובן הבדלים גדולים בין הקומיקס המקורי ועלילת הסרט.

הסרט בהחלט לקח מהקומיקס אלמנטים שונים אבל עם שינויים גדולים שהכניסו התסריטאים.

הפתיחה של הסרט היא מקבילה לעלילת הקומיקס.המלך הסקנדינבי אגואר מגורש מממלכתו בסקנדינביה תאול (נורבגיה כנראה) בידי הרודן סיגון וברח לממלכתו של ארתור בבריטניה.

מסעו של ואלינאט בנו של אגואר לבריטניה ופגישתו עם אביר השולחן העגול גאוין שהופך לידידו מתוארים כערך כמו בקומיקס.

אבל אז צצים ההבדלים. בקומיקס אין אביר שחור או סיר בראק שהופך להיות האוייב הגדול של ואליאנט שמשתף פעולה עם הרודן סיגון כנגד ואליאנט ( האוייב הגדול של ואליאנט בקומיקס הוא מורדרד אוייבו של ארתור )

אלתה היא לא ביתו של המלך לוק בקומיקס אלא מלכת איי הערפל אי שם בים התיכון.

והיא אכן מתחתנת עם ואליאנט אבל בשלב מאוחר יותר בקומיקס מהשלב שבןו זה מתואר בסרט.

בסרט ואליאנט נלחם בשלב מסויים על ידה של אישה אחרת אילן כנגד אביר אחר המעוניין בה בשם ארן.שם שבקומיקס הוא שם בנו של ואליאנט מאלתה.

.היו תוכניות להפיק סרט המשך על סיפור האהבה בין ואליאנט ואלתה.אבל זה לא קרה.

הסרט נכשל בקופות ובצפון אמריקה החזיר רק 2.6 מליון דולאר. זאת כנראה הסיבה העיקרית שוגנר לא זכר אותו לטובה ולא דווקא עניין הפיאה הנוכרית שהיה רק קוריוז.כי הכישלון הזה בהחלט פגע בקריירה הקולנועית שלו לימים.הסרט לא התקבל טוב בידי הביקורת וממש לא שבר קופות. יכול להיות שבשלב הזה לקהל כבר נמאס מסרטי אבירים.

וזה פגע מאוד בז'אנר סרטי האבירים של ימי הביניים. ולא נעשה לו כל המשך.

אבל לימים הוא הפך לסוג של סרט פולחן.

על פי הסרט נוצרה חוברת קומיקס מיוחדת שלראשונה לא צויירה בידי הארולד פוסטר אלא בידי צייר אחר.

עטיפת ועמודים מחוברת הקומיקס על פי הסרט צייר

Fujitani, Bob and others

והנה כמה כתבות וביקורת שהופיעו על הסרט בשבועונים הישראליים "קולנוע " ועולם הקולנוע"

הסרט זכה לכבוד הגדול והנדיר ששני מגזיני הקולנוע של ישראל "קולנוע " ו
עולם הקולנוע" פרסמו עיבוד שלו לסיפור ממש במקביל זה לזהו".

זה קרה רק עם חמישה שישה סרטים נוספים. בדרך כלל שני המגזינים לא פרסמו עיבודים של אותו הסרט אלא אם כן היה חשוב מיוחד עבורם.

והנה שני העיבודים בשני שמות שונים :

הנסיך האמיץ"

ו"גבורת הנסיך ואליאנט"

233

ובמגזין עולם הקולנוע

233
233

233

ביקורות מהמגזינים על הסרט :

עבור ילדים הסרט הוא בהחלט טוב. עבור מבוגרים הרבה פחות.אבל כעיבוד של הקומיקס לדעתי הסרט בהחלט מבצע את המלאכה. כשאני צפיתי בו לאחרונה הירגשתי שאני נכנס לסיפור של הנסיך ואליאנט בקומיקס. וזה מה שביקשתי.

צפו בסרט המלא מ-1954

.וכבונוס

הגרסה הקולנועית של סיפור הנסיך ואליאנט מ-1997.

שרט שבו יוצא הנסיך ואליאנט בעקבות החרב האבודה של המלך ארתור אקסקליסבור ונאבק במכשפה מורגן לה פיי.

צפו במקדימון

הסרט המלא

קיראו עוד :

עלילות הנסיך אמיץ

עוד סיפורים על הנסיך ואליאנט בעברית :

הנסיך ואליאנט סיפור ראשון 

הנסיך ואליאנט בעולם החדש 

הנסיך ואליאנט בארץ ישראל

הנסיך ואליאנט במסע לאסיה

דף הפייסבוק של הנסיך ואליאנט 

בלוג על הנסיך ואליאנט 

קיראו עוד על הנסיך ואליאנט :

הנסיך ואליאנט היום לאחר למעלה משמונים שנה של פעילות ומאבקים

ארכיון סיפורים על הנסיך ואליאנט

מאת אלי אשד

בלש תרבות וחוקר של תנ"ך, תרבות וספרות פופולארית

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

15 + ten =