לקראת חג הפורים המתקרב הנה רשימה על הסרט הידוע ביותר על סיפור החג "אסתר והמלך" Esther and the King בבימויו של ראול וולש מ-1960 בכיכובם של גו'אן קולינס וריצ'רד אגאן.
כולל כתבות על הסרט מהתקופה שבה יצא לאקרנים
וכולל קישור לסרט עצמו.
האם הסרט ראוי לצפייה?

עטיפת כתב העת הישראלי "קולנוע" עם תמונה של ג'ואן קולינס כאסתר המלכה.
מקדימון הסרט "אסתר והמלך":
זוהי ככל הנראה הגירסה הקולנועית הידועה ביותר ( באופן יחסי מאוד לפחות ) של סיפור המגילה,לפחות עד השנים האחרונות.

הסרט הזה נעשה בידי המפיק ההוליוודי ראול וולש באיטליה והתוצאה הייתה סרט צבעוני מאוד.
אבל בכך לא היה שונה ממרבית מסרטי התנ"ך שנעשו באותה התקופה.
מככבת בו בתפקיד המלכה אסתר השחקנית הסקסית גו'אן קולינס ( הזכורה לטוב או לרע מתפקידה שנים מאוחר יותר בסדרת "שושלת " כאישה הרעה ) שהייתה ידועה באותו הזמן בראש ובראשונה כאשת פרעה חופו בונה הפירמידה הגדולה המרשעת בסרט "ארץ הפירמידות" מ 1954 .
קולינס נבחרה לתפקיד אסתר הצדיקה אבל השאפתנית שנקלעת לזיווג עם אחשרוש בדיוק לפני שהיא נישאת לארוסה האהוב החייל שחזר ממלחמותיו במצרים של אחשורוש. היא נלקחת לתחרות היופי שבה תיבחר מלכת פרס החדשה.ושם זוכה לחיבתו של הסריס הראשי שעוזר לה לזכות בתחרות ,וזוכה בחיבתו של אחשורוש שמתחתן עימה לאחר שגילה שאישתו לא הייתה נאמנה לו.הנערה מנסה אז להשתמש בהשפעתה כדי לעצור את הדיכוי של בני עמה ומתמודדת עם תככי ארמון והרמון שונים וגם ניסיון לרצח.
הסרט מגיע לשיאו בקרב בין היהודים של פרס וחייליו של המן.

כל מה שעל קולינס לעשות בסרט הוא להיראות יפהפייה תמימה ובתולית בתפקיד שספק רב אם התאים לה.
קולינס פשוט אינה נראית כאישה תמימה ולא יעזור מה שתנסה לעשות.
יש אמנם להניח שבמציאות ההיסטורית אם הייתה כזאת מאחורי מגילת אסתר, אסתר לא הייתה כל כך תמימה , בדיוק כמו שקולינס מגלמת אותה, כמו כל אישה אחרת שהיגיעה אי פעם להרמון של שליט גברי.
ריצ'רד אגאן נראה בבירור משועמם בתפקיד מלך פרס, בסרט הוא מתוסכל בידי תככי החצר ובידי היוונים המעצבנים ( "אני אחתוך את אלכסנדר לפני שיגדל " הוא ממלמל באיום ומראה בכך כושר נבואה מאחר שאלכסנדר הגדול יוולד רק בעוד יותר ממאה שנה ) .
דווקא דניאלה רוכה בתפקיד מלכה ושתי ( דמות חסרת חשיבות בסיפור המקראי ) הופכת לדמות מעניינת, נקבה בוגדנית ומרושעת הניגוד מוסרי הנדרש לאסתר הצדיקה אם כי בהחלט ניתן לטעון שהתפקיד של ושתי היה מתאים הרבה יותר דווקא לקולינס.
הסרט נשאר נאמן פחות או יותר לקו העלילה של המגילה אבל הוסיף לה הרבה משלו וניסה לחזק קצת את המניעים של הדמויות שבסיפור המקראי הקצר לא תמיד מוסברים היטב או בכלל.
סך הכל סרט בינוני.

שנתיים לאחר סרט זה ריצ'רד אגאן חזר אל התקופה הפרסית ואל ימי המלך אחשוורוש בתפקיד, מכל האנשים, של אויבו הגדול של אחשוורוש, המלך היווני לאונידס ב300 ספרטנים סרט שעליו תוכלו לקרוא בבלוג זה. זו אולי פעם יחידה בתולדות הקולנוע ששחקן שגילם דמות היסטורית אחת חזר מיד על מנת לגלם את תפקיד אויבה המפורסם ביותר. לשם השוואה זה כמו ששחקן שמגלם את תפקיד אנטיוכוס אפיפנס יגלם בסרטו הבא את תפקיד יהודה המכבי. או שחקן שגילם את דמות משה רבנו ,יחזור בסרט אחר על מנת לגלם את תפקיד פרעה מלך מצרים רעמסס השני.יול ברינר התקרב לכך כשגילם את רעמסס השני הנאבק במשה רבנו בסרט "עשרת הדיברות" וגם את תפקיד שלמה המלך הישראלי הנלחם בפרעה שישק המצרי בסרט "שלמה ומלכת שבא". והשחקן הידוע בן קינגסלי גם הוא התקרב לכך כאשר גילם בסרט תנכי את תפקיד פוטיפר חותנו המצרי של יוסף ובסרט שהוסרט שנה מאוחר יותר גילם את משה רבנו בכבודו ובעצמו. אבל גם המקרים האלו הם לא זהים למקרה היוצא דופן של אגן. וזה די ברור מהסרט" 300 ספרטנים" שהתפקיד הסופר דרמטי וסופר לוחמני של ליאונידס בעלילה הסופר דרמטית עניין את אגאן הרבה יותר מהתפקיד של אחשוורוש בסרט "אסתר והמלך" שכל כולו עוסק רק בתככי חצר. ואכן "300 ספרטנים" עולה מכל בחינה שהיא כסרט על "אסתר והמלך". |

והנה כתבות מכתב העת "קולנוע" על הסרט.





סיפור הסרט "אסתר " מכתב העת "קולנוע"
צפו בסרט המלא :
