שמעון מאגוס מכשף בקטע מציור Nave, north side aisle (detail)1140-70 Mosaic Cappella Palatina, Palermo |
סקירה על דמות לא כל כך ידועה מהברית החדשה המכשף השומרוני שמעון מאגוס ,שיש הרואים בו את אבי תנועת הגנוסיס בעולם הקדמון .
דמות שעליה נעשה סרט מעניין בכיכובם של פול ניומן לימים כוכב הסרט הציוני "אקסודוס" בתפקידו הבולט הראשון וג'ק פאלאנס כשמעון מאגוס.
קישור לסרט המלא מובא בסיום.
צפו תחילה במקדימון הסרט "גביע הכסף" שיצא לאקרנים בהקרנת בכורה בדצמבר 1954:
העטיפה המקורית לספר "גביע הכסף" של תומאס קוסטיין. רומן היסטורי שבו מופיעה הדמות של שמעון מגוס ונעשה לסרט ידוע עם פול ניומן וג'ק פאלאנס.
אי אז בשנות התשעים חשבתי עם ידידה לכתוב תסריט שבמרכזו שתעמוד דמותו של המכשף והגנוסטיקן שמעון מאגוס.
דמות שבה התעניינתי אז מכל מיני סיבות ובהן יכולתו בסיפורים ליצור תינוק מאוויר.
לפחות כפי שסופר ביצירה נוצרית קדומה הנקראת היום "פסאודו קלמנס".
שם בספר ב' פרק 15 מתואר ששמעון ברא ילד.
טריק שאולי התבסס על טריקים של קוסמים שהיו מקובלים אז בעולם היווני רומאי.ואולי הוא גירסה מוקדמת לסיפור הגולם.
חשבנו ותיכננו את זה. אבל לבסוף שברתי רגל ולא המשכנו לעסוק בזה.
וחבל. אבל אני ממשיך להתעניין בדמות של שמעון מאגוס.
למשל כפי שתואר בסיפור הסטורי של תומאס קוסטין ובסרט ידוע מאוד שנעשה על פיו.
מי היה שמעון מאגוס?
לפי מעשי השליחים בברית החדשה הוא היה שומרוני כופר . "שמעון מהעיר גיטה " אבל הוא התפרסם הרבה יותר בכינוי "שמעון הקוסם " או שמעון מאגוס .זהו אדם שמוזכר בברית החדשה ולא לטובה והפך מאז לאב הטיפוס של המכשף בעל ההעזה ועזות המצח האינסופית.
וזה מה שמסופר עליו בברית החדשה:
אישׁ אֶחָד וּשְׁמוֹ שִׁמְעוֹן הָיָה מִלְּפָנִים בָּעִיר מְכַשֵּׁף וּמַבְהִיל אֶת־עַם שֹׁמְרוֹן בְּאָמְרוֹ עַל־נַפְשׁוֹ כִּי גָדוֹל הוּא׃ 10 וְכֻלָּם הִקְשִׁיבוּ אֵלָיו מִקְּטַנָּם וְעַד־גְּדוֹלָם לֵאמֹר זֶה הוּא גְּבוּרַת הָאֱלֹהִים הַגְּדוֹלָה׃ 11 וַיַּקְשִׁיבוּ אֵלָיו עַל־הֱיוֹתוֹ מַבְהִיל אוֹתָם בִּכְשָׁפָיו יָמִים רַבִּים׃ 12 וַיְהִי כַּאֲשֶׁר הֶאֱמִינוּ לְפִילִפּוֹס בְּבַשְׂרוֹ אֶת־מַלְכוּת הָאֱלֹהִים וְאֶת־שֵׁם יֵשׁוּעַ הַמָּשִׁיחַ וַיִּטָּבְלוּ אֲנָשִׁים וְנָשִׁים׃ 13 וַיַּאֲמֵן שִׁמְעוֹן גַּם־הוּא וַיִּטָּבֵל וַיִּדְבַּק בְּפִילִפּוֹס וַיַּרְא אֶת־הָאֹתוֹת וְהַמֹּפְתִים הַגְּדֹלִים אֲשֶׁר נַעֲשׂוֹּ וַיִּתְמָהּ׃ 14 וַיִּשְׁמְעוּ הַשְּׁלִיחִים אֲשֶׁר בִּירוּשָׁלַיִם כִּי־קִבְּלָה שֹׁמְרוֹן אֶת־דְּבַר הָאֱלֹהִים וַיִּשְׁלְחוּ אֲלֵיהֶם אֶת־פֶּטְרוֹס וְאֶת־יוֹחָנָן׃ 15 וַיֵּרְדוּ שָׁמָּה וַיִּתְפַּלֲלוּ בַעֲדָם אֲשֶׁר יְקַבְּלוּ אֶת־רוּחַ הַקֹּדֶשׁ׃ 16 כִּי הָרוּחַ לֹא־צָלְחָה עַד־עַתָּה עַל־אֶחָד מֵהֶם וְהֵם רַק־נִטְבָּלִים לְשֵׁם הָאָדוֹן יֵשׁוּעַ׃ 17 וַיִּסְמְכוּ אֶת־יְדֵיהֶם עֲלֵיהֶם וַיְקַבְּלוּ אֶת־רוּחַ הַקֹּדֶשׁ׃ 18 וַיְהִי בִּרְאוֹת שִׁמְעוֹן כִּי נִתַּן רוּחַ הַקֹּדֶשׁ בִּסְמִיכַת יְדֵי הַשְּׁלִיחִים וַיָּבֵא לִפְנֵיהֶם כָּסֶף׃ 19 וַיֹּאמַר תְּנוּ־נָא גַם־לִי שָׁלְטָן כַּשָּׁלְטָן הַזֶּה אֲשֶׁר יְקַבֵּל אֶת־רוּחַ הַקֹּדֶשׁ כֹּל אֲשֶׁר־אָשִׂים עָלָיו אֶת־יָדָי׃ 20 וַיֹּאמֶר אֵלָיו פֶּטְרוֹס כַּסְפְּךָ יְהִי אִתְּךָ לַאֲבַדּוֹן יַעַן אֲשֶׁר אָמַרְתָּ לִקְנוֹת בִּמְחִיר אֶת־מַתַּת הָאֱלֹהִים׃ 21 אֵין־לְךָ חֵלֶק וְגוֹרָל בַּדָּבָר הַזֶּה כִּי לְבָבְךָ אֵינֶנּוּ יָשָׁר לִפְנֵי הָאֱלֹהִים׃ 22 וְעַתָּה שׁוּב מֵרָעָתְךָ זֹאת וְהִתְחַנֵּן אֶל־הָאֱלֹהִים אוּלַי תִּסָּלַח לְךָ מְזִמַּת לְבָבֶךָ׃ 23 כִּי־רֹאֶה אָנֹכִי כִּי־בָאתָ בִּידֵי מְרוֹרַת רוֹשׁ וְחַרְצֻבּוֹת רָשַׁע׃ 24 וַיַּעַן שִׁמְעוֹן וַיֹּאמַר הַעְתִּירוּ אַתֶּם בַּעֲדִי אֶל־ה' לְבִלְתִּי־בוֹא עָלַי דָּבָר מִכֹּל אֲשֶׁר אֲמַרְתֶּם׃
— מעשי השליחים ח 9-24
על כך נקבע בכנסייה הנוצרית המושג סימוניה, קניית תפקיד כנסייתי בכסף.
שמעון מאגוס והשליח פטרוס לפני הקיסר נירון.שמעון מבטיח שהוא יראה כיצד הוא מסוגל לעוף.פטרוס מתכנן למנוע את זה.
Peter, Paul, Simon Magus and Nero. Palatine Chapel, Palermo, 1140-70.
אולי כבר מהמאה השנייה לספירה נוצרו בנצרות סיפורים על שמעון מגוס כמתחרה של השליח פטרוס שנאבק בו בתחרויות כשפים.
ולבסוף מוצא את מותו לאחר שהבטיח לקיסר נירון שיעוף לפניו אבל כתוצאה מתפילתו של פטורס ( קללת מוות בעצם ) נופל ושובר את עצמותיו.
שימעון המעופף נופל לפני הקיסר נירון כתוצאה מקללת המוות של פטרוס.
Sébastien Bourdon, The Fall of Simon the Magician, 1658.
. הוא שימש כמודל לדמות של "פאוסט " בסיפורים מימי הרנסאנס באפוס המפורסם של גתה.
ובשנים האחרונות הוא מככב בגיבור סדרת ספרי פנטזיה של הסופר ריצ'רד טיארני.
בסדרה זאת הוא גלדיאטור אמיץ מומחה בכישוף הנאבק בכוחות הרשע בכל מקום שהוא מגיע אליו.
בסדרה זאת ספר השיא הוא זה שבו שמעון מאגוס נאבק בשליח כוחות הרשע של האפוקליפסה הידוע כישוע הנוצרי.
דמות קצת שונה מזאת שמציגים את שמעון מאגוס בדרך כלל.
קישור לסיפור ברשת בהסדרה זאת יש בסיום.
עטיפות של ספר פנטזיה מסדרה על עלילות שמעון מאגוס. תווי הפנים של הדמות בעטיפה בשתי העטיפות מבוססים ישירות על הדמות של ג'ק פאלאנס בסרט "גביע הכסף.
העטיפה האחורית של הספר
הבסיס הוא כמובן סרט הקולנוע עם ג'ק פאלאנס שהתפרסם בתפקידים כמו הכובש ההוני אטילה והבלש הפרטי מילו מארץ'.והוא המודל לשימעון מאגוס בסיפורי הפנטסיה האלו.
בספרות העברית לאורך הדורות שמעון מאגוס אינו מוזכר ומן הסתם היה בגדר בלתי ידוע ליהודים.
שמעון מאגוס מאוזכר כסוג של שליח של כוחות התוהו בספר הפנטסיה ההיסטורית של אייל חיות-מן" "מסכת תהום " על חייו של הרב הכופר אלישע בן אבויה, .
ולדברי חיות-מן ישמש כדמות חשובה בשני ספרי הטרילוגיה שעדיין לא יצאו לאור בעת כתיבת מילים אלו.
שמעון מאגוס מתואר לפעמים במקורות הקדומים כשומרוני.אבל יש מקורות שבהם הוא מתואר כיהודי.
ולמעשה אין הבדל גדול,השומרונים אכן נראו בידי הפגאנים כעוד יהודים ומבחינה אוביקטיבית היו עוד כת יהודית ותו לא.
השומרוני שמעון מגוס תואר בידי מקורות מאוחרים כבעל העזה רעיונית אדירה שאין דומה לה. הוא טען שיש לו כוחות של אל וכי לכל אדם פוטנציאלית יש כוחות פוטנציאליים של אל והוא ניסה לפי האגדות לפחות ליישם זאת הלכה למעשה.
במאות השנייה והשלישית נפוצו עליו סיפורים שניסה ליצור ילד מאוויר וזה מראה על עניין שהיה לו ביצירת חיים בידי בן אדם.
שמעון מאגוס הואשם בידי אבות כנסיה נוצרים מאוחרים שהוא היה אבי הכפירה הגנוסטית אם כי נראה שהם דיברו על דעות שהיו קיימות בזמנם אבל ספק רב אם היה להם קשר אליו.
ספק אם הוא היה מואשם בידי אבות כנסיה מאוחרים שהוא יצר תורה זאת או אחרת אם לא היה ידוע שהוא כתב ספרים אידיאולוגיים בנושא. ואחרת היה נזכר אם בכלל רק כעוד מכשף ותו לא אבל לא יריב אידיאולוגי של ממש שדורש התייחסות רצינית.
בכל אופן הספרים שהאידיאולוגיים שכתב והיו כמה כאלו לא שרדו בידינו .
אולי הספר האידיאולוגי שכתב בנושא היה משהו כמו "ספר יצירה" ?
ספר יצירה הוא ספר היסוד של תורת הסוד היהודית ועד היום יש ויכוחים מתי נוצר ובידי מי ומהן בעצם משמעויותיו.
לדעתי אדם כמו שמעון מאגוס או תלמידו מננדר בהחלט היה יכול לכתוב ספר כמו ספר היצירה.ספר שהיה קשור גם לרעיונות היהודיים של התקופה כמו גם לרעיונות שומרוניים ,סוריים הלניסטיים ורעיונות חדשים של שמעון מגוס עצמו ומהכול יצר עיסה חדשה את"ספר יצירה". .
אבל יש בעיה עם תיאוריה זאת שהרי שמעון מאגוס הוגדר בידי אבות הכנסיה הנוצרית בדורות מאוחרים יותר כאבי אבות "הגנוסיס" .
זוהי תורה שכיום אי אפשר להגדיר אותה אלא כ"פרנויה האולטימטיבית ",היא טוענת שהעולם נברא בידי אל רשע ונחות ,האלוהים של התנ"ך , וכי בני האדם כלואים בו במעין כלא נצחי ,ומטרת אנשי הגנוסיס הייתה להחלץ מכבליהם בעולם הנחות והמרושע הזה ולברוח אל "העולם העליון " שבו כביכול שלט אל רוחני עליון שכולו היה "טוב ". .
אם אכן שמעון מגוס היה "אבי הרעיונות הגנוסטיים " כי אז לא ייתכן שהוא כתב את ספר יצירה.
ספר יצירה הוא הקוטב המנוגד האבסולוטי ביותר האפשרי לכל הרעיונות האלו. בעל ספר יצירה 'קובע בפשטות שהאל שברא את היקום עשה היטב את כל מה שעשה והיקום יצירת אמנות וספרות אולטימטיבית שגם בני האדם יוכלו ליצור כמוה בחיקוי ובשיתוף פעולה עם האל . ומן הראוי לאדם לעסוק גם הוא ביצירה מעין זאת.
זה בהחלט היה הפוך ומנוגד למה שאנשי הכתות הגנוסטיות השונות טענו שהרי הם ראו בעולם שסביבם כלא אפל שמימנו יש לברוח ובזו ליוצר של בית כלא זה. הם לא התרשמו מכישוריו ה"בריאתיים " של בורא יקום זה ולא ראו כל סיבה מדוע יש ללכת בעקבותיו כפי שחושב בעל ספר יצירה.
לכאורה זה פוסל את ההצעה שלי ששמעון מגוס שנחשב במקורות קדומים למייסד ה"גנוסיס" היה מחבר ספר יצירה או של מצעו הרעיוני. .
בכל אופן המחקרים העדכניים ביותר כיום מטילים ספק אם לשמעון מגוס היה קשר אמיתי כלשהו לקבוצות הגנוסטיות השונות ולרעיונותיהם השונים. לדעתם הללו נוצרו רק מהמאה השנייה ואילך לספירה בהשראת רעיונות של ראשוני הנצרות ושל קבוצות שוליים ביזאריות שונות ביהדות ,אך לא כאלו שהיו קשורות דווקא לשמעון מאגוס וחושבים שהקישור בין השניים היה שגוי ומאוחר.
שמעון מאגוס היה שומרוני שנדד בעולם והיגיע לאלכסנדריה ולמקומות אחרים , ומן הסתם היכיר היטב גם את הרעיונות היהודיים וגם רעיונות הלניסטיים שונים של כישוף .וייתכן שהוא עשה קישור בין כולם במה שהפך להיות ספר יצירה שאותו כתב עברית .שכן השומרונים הממוצעים של התקופה ידעו עברית לא פחות טוב ואולי יותר טוב מהיהודים של התקופה ,דוברי הארמית.
יוסף דן מעלה את התמיהה הכיצד חכמי המאה העשירית שעסקו בספר בפרטנות לראשונה לא ידעו דבר על מוצאו ועל גרסותיו הקודמות תמיהה שהוא אינו יכול לפתור אותה.
יכול להיות שהפיתרון הוא שהספר נוצר רק במאה העשירית או לספירה או בסוף המאה התשיעית לספירה.
אולם מן הסתם היו לא מעט זרמים שהיו "תת קרקעיים " ולא בהכרך היו מוכרים גם לחכמי התקופות מאחר ששמרו על סודיות והיו מוכרים רק לכמה עשרות או מאות מקורבים ותו לא.
אנחנו יודעים שלשמעון מגוס הייתה כת תלמידים ומעריצים בשם "השמעוניים " שהתקיימה במשך מאות שנים.ואולי הם אלו ששימרו את הספר במשך מאות שנים בסודיות מוחלטת ככתבי קודש
אולי היה שמעון מגוס אם הוא היה יוצר הרעיונות שמאחורי ספר היצירה שנוא כל כך על הנוצרים ,מאחר שאיכשהו השתמרה אצלהם מסורת עמומה ומבולבלת שהוא יצר משהו חדשני לחלוטין ומסוכן מאין כמוהו.
אבל הם לא זכרו ואולי גם לא ידעו בדיוק מה .
ובילבלו את זה עם רעיונות אסכולות הגנוסטיות שהיו נפוצים מאוד בזמנם המאות השנייה השלישית והרביעית ,אבל שלהם כפי שראינו אין שום קשר שהוא לספר היצירה. . .
בנתיים התגלגל מי יודע איך הספר המוזר לידי כמה רבנים יהודים בסביבות המאה השלישית לספירה ,השפה העברית שלו והיחס לשפה עוררה את תשומת ליבם והללו החלו לפתח את רעיונותיו ואולי גם לא היה להם מושג לגבי זהות מחברו ( שמעון מגוס אינו מוזכר כלל במקורות היהודיים וכנראה לא עורר בהם כל עניין ) ומאז כנראה נשמר גם בחוגים של היהדות "הרבנית " . והספר הקדום והנשכח הפך מאז לנכס של היהדות..
ואולי אפשר להסביר את המספר הגדול של גרסאות של הספר במאה העשירית בכך שהוא השתמר בחוגים שונים מאוד אלו מאלו ,בחוג של "השימעוניים " ובחוגים יהודיים רבניים.
אולי.
גביע הכסף
כיום שמעון מאגוס ידוע בראש ובראשונה הודות לסרט קולנוע שבו הוא מופיע כדמות משנה.
גביע הכסף
סרט שיצא לאקרנים בדיוק לפני 70 שנה בדצמבר 1954
הספר של קוסטיין והסרט מבוססים על גביע כסף אמיתי וידוע מאוד מאנטיוכיה שנטען לאחר שהתגלה שהוא מהמאה הראשונה לאחר הספירה ,והוא המודל לכלי הידוע בשם "הגרייל הקדוש" מסיפורי המלך ארתור, שנטען שבו השתמש ישוע הנוצרי בסעודה האחרונה שלו בירושלים.
הגבוע הוצג כגרייל הקדוש בתערוכה העולמית בשיקאגו ב-1933 .
לימים אמנם התברר שהוא קיים כנראה רק מהמאה החמישית או השישית לאחר הספירה ולא היה גביע אלא בסיס למנורה.
הנה כתבה שהופיע על הסרט בשבועון הישראלי "קולנוע" :בשנת 1954
מאמר מהשבועון "קולנוע" על הסרט "גביע הכסף" 1954
הסרט שאמנם נכשל בק'ופות הוא מעניין למדי.מככב בו בפול ניומן בתפקידו החשוב הראשון כאמן צעיר שמקבל משימה לחרוט על גביע כסף את תווי פניהם של ישוע ושליחו השונים.
דבר שיהפוך את הגביע לחפץ קדוש ולמעשה למה שיקרא לימים בסיפורי המלך ארתור כ"גרייל הקדוש".
בעת ביצוע העבודה בירושלים נתקל האמן בלא אחר מאשר שמעון מאגוס בגילומו של ג'ק פאלאנס ובזוגתו הלנה ( וירג'יניה מאיו הזכורה בתור האישה ה"רעה" בסרט "חייו הסודיים של וולטר מיטי " בכיכובו של דני קיי).
ג'ק פאלנס לגמרי גונב את הסרט ותשומת הלב של הצופה הזה לפחות מרוכזת בו לגמרי .פול ניומן וזוגתו הנוצריה האדוקה הוא בהשוואה דמות משעממת.
שיאו של הסרט הוא המאבק בין שמעון מאגוס ופטרוס הקדוש שמהלכו שמעון מאגוס מודיע שיוכל לעוף והקיסר נירון נותן לו את ההזדמנות לכך.
במילות הסיום הדרמטיות של הסרט משמיע פטרוס נבואה מרשימה במציוחד.
"הגביע יהיה מוסתר במשך מאות ואלפי שנים.איני יודע היכן. כאשר הוא יצא שוב לאור יהיו ערים גדולות וגשרים עצומים ומגדלי ענק גדולים ממגדל בבל. זה יהיה עולם של רשע ומלחמות ארוכות וקשות .בעולם כזה הגביע הקטן יראה בודד מאוד.אבל יכול להיות שבעידן ההוא כאשר האדם יחזיק באור בידיו ויעוף בשמיים כמו שניסה לעשות שמעון מגוס יהיה בו צורך יותר מהיום.
- It will be restored, but for years and for hundreds of years, it will lie in darkness; where, I know not. When it is brought out into the light again there will be great cities, and mighty bridges and towers higher than the tower of Babel. It will be a world of evil and long bitter wars. In such a world as that the little cup will look very lonely. But it may be in that age when man holds lightning in his hands, and rides the sky as Simon the Magician strove to do it will be needed more than it is needed now.
פול ניומן מאוד לא אהב את הסרט.הוא התחרט לימים שהוא הופיע בו במקום בסרט קידמת עדן " שהוצע לו לככב בו והוא סירב עבור "גביע הכסף ואת מקומו תפס
"גימס דין באטותו הסרט שהפך כתוצאה לכוכב גדול.
הוא נהג להקרין אותו בפני חברים ולספר להם כמה הסרט גרוע ועודד אותם לשרוק במהלך הסרט . וכשהוקרן בטלווזיה האמריקנית טרח ניומן ופרסם מודעה בעיתונים מקומיים ובו התנצל בפני הציבור על המשחק שלו בסרט והודיע שהוא מזועוזע ממנו כיום .הוא ביקש מהציבור לא לצפות בסרט.
אבל כנראה מודעות האלו רק הגדילו את אחוזי הצפיה בסרט.
אכן במהלך הסרט ג'ק פאלאנס כשמעון מאגוס כאמור גונב לגמרי את ההצגה מהדמות המשעממת של ניומן ובעיקר בגללו הסרט בהחלט שווה צפייה.
פוסטר של הסרט
בהשראת הסרט הזה והדרך שבה גילם ג'ק פאלאנס את הדמות של מעון מאגוס כגלדיאטור לשעבר יצר סופר הפנטסיה טיארני את סדרת הסיפורים שלו על שמעון מאגוס המוצג אצלו כלוחם נועז בכוחות האופל .בדיוק ההפך המוחלט מהדרך שבה תואר במקורות הנוצריים השונים.
והנה הסרט לצפיה :
המקדימון
https://ok.ru/video/1083257063938
סקירה על סדרת הסיפורים על שמעון מאגוס מאת ריצ'רד טיארני
סיפורים על שמעון מאגוס
תגובה אחת על “שמעון מאגוס: מכשף ככוכב קולנוע”
הסופר הפיני מיקה ולטארי(מספר ספרים בהוצאת מ.מזרחי ז"ל) מעלה את דמותו של שמעון בצורה ריאליסטית בספר "הרומאי"הוא הוא מתואר כנוכל ברומא של ימי נירון( הספר הוא מנקודת מבטו שר רומאי שמתנצר – משהו שקשה להאמין שמישהו היה מתרגם היום.