web analytics
קטגוריות
כללי

הרץ ממרתון נגד האימפריה הפרסית: סקירה על סרט היסטורי קלאסי

בעת פרסום רשימה זאת בנובמבר 2024 ישראל נמצאת בקונפליקט אלים שהולך ומתעצם עם איראן מדינה דתית פנאטית הנשלטת בידי הרודן חמינאי השואפת להקים אימפריה איסלאמית ומעוניינת להשמיד את ישראל.

לרגל הקונפליקט האלים עם איראן אפרסם בבלוג זה רשימות על הסרטים העוסקים במאבק האיום בין המעצמה האיראנית ומדינה חופשית יוון מאבק שהסתיים בניצחון יון ועידן חדש של שלום ושגשוג למערב.

סרטים כמו "הרץ ממרתון " ,300 הלוחמים " (שהביסו צבא איראני שלם ) ו"האיראנים " המתאר את שיבת התבוסה של הצבא האיראני לפרספוליס הבירה של האימפריה.

אז תחילה סקירה על סרט איטלקי שמתאר מאבק אלים בין האימפריה הפרסית האיראנית ובין ספורטי אמיץ המייצג מדינה דמוקרטית קטנה ונחושה, אתונה בשנת 490 לפה"ס.

הסרט "הרץ ממרתון"

The Giant of Marathon (Italian: La battaglia di

משנת 1959

המלך דריוש כוכב קולנוע 

 המלך דריוש הראשון "העולם מראשיתו ועד ימינו "-אנציקלופדיה "עולם התרבות "

המלך הפרסי המפורס דריוש אביו  של  אחשורוש ממגילת אסתר הוא קסרקסס,מאוזכר בסרט  הענק ממרתון  ( 1959)  סרט איטלקי בכיכובו של סטיב ריבס שהיתפרסם כמי שגילם את הגיבור הרקולס בשני סרטים שונים.

  סטיב ריבס בתפקיד הרץ ממרתון

סרט  המתרחש בשנת 490 לפה"ס בימי שלטון דריוש כמה שנים לפני עליית אחשורוש -קסרקס לשלטון.

הפלישה הפרסית ליוון.

דף מאנציקלופדיה "עולם התרבות
" .שנות השישים.

דריוש  המלך הפרסי "הגדול" חווה שתבוסה קשה במאבק כנגד האתונאים במרתון  40 קילומטר  מאתונה.תבוסה במאבק שבו נטל חלק המחזאי היווני איסכילוס ועליה בישר  לאתונאי הרַץ פדיפידס, אשר נשלח לאתונה לבשר על הניצחון (וככל הנראה קודם לכן נשלח בריצה מאתונה לספרטה כדי לגייס עזרה), רץ ביומיים מרחק של 40 ק"מ לערך, והגיע לאתונה ב-2 בספטמבר 490 לפנה"ס. הוא הספיק בדיוק לבשר את החדשות הטובות על הניצחון, לפני שנפל ומת  מתשישות בריצת המרתון הראשונה של 40 קילומטר  שעל שמה נקראים הריצות הארוכות האלו עד היום.

לאורך השנים נוצרו על הרץ הזה יצירות אמנות שונות והנה כמה מהן :

Soldier of Marathon announcing the Victory (1834) by Jean-Pierre CortotLouvre, Paris

פסל של הרץ בדרך ממרתון.

Painting of Pheidippides as he gave word of the Greek victory over Persia at the Battle of Marathon to the people of Athens. — Luc-Olivier Merson (1869)

הרץ היווני פיליפידס רץ 40 קילומטר כדי להביא בשורת ניצחון על הפרסים לאתונה ומת מייד מתשישות  לאחר שמסר את הבשורה."תולדות העולם לבני הנעורים "הוצאות מ.ניומן וצ'ריקובר, 1976.

הסרט "הרץ ממרתון" עוסק במאבק בין האימפריה הפרסית האדירה והרפובליקה הדמוקרטית הקטנה של אתונה בקרב מרתון בעת שהצבא הפרסי פולש לשטחיה של אתונה

הסרט מתרכז בדמותו של הרץ היוני פיליפידס ספורטאי מפורסם באולימפיאדה שמוצא את עצמו כחלק חשוב מהמאבק האתונאי בפלישה פרסית ליוון.

הרץ היווני יוצר קשר עם אנשי העיר ספרטה כדי שישתפו פעולה עם האתונאיםומעביר הודעות על האיום הגדול מצד הפרסים.

הספורטאי מגלה שאוייביו הקשים ביותר הם לא דווקא האיראנים רוצחי ההמונים עצמם אלא בעלי בריתם מבית ,קבוצה ענקית של בוגדים ומשתפי פעולה,מלוכנים מרגלים שהיגיעו לדרגות הבכירות ביותר באתונה. ששואפים להפוך את אתונה הדמוקרטית לרודנות עקובה מדם כמו איראן למען הרודן המרושע היפיאס שאותו הפילו האתונאים והפרסים מעוניינים להחזיר לשלטון.

אלא שבסרט שבו הוא הגיבור המרכזי הוא אינו מת לאחר הריצה שבה הודיע לאתונאים על הניצחון הגדול בקרב מרתון כפי שמקובל בגירסה מאוחרת של הסיפור. אלא נשאר בחיים על מנת להתאחד עם אהובתו שבה חשד שהיא משתפת פעולהעםן הרודנות ומרגלת מצד הפרסים. 

הסרט בויים בידי הבמאי ג'וקוב טורנר שצילם אותו ביוגוסלוויה שלא השלים את הסרט מסיבות שונות וכך חלק מצילומי הסרט החשובים במיוחד סצינות הקרב והמאבק בין הגיבור ואויביו בויימו ברומא בידי הצלם האיטלקי הידוע מריו בבא שזה היה סרטו הראשון כבמאי.

הסרט הוא לא יצירת מופת אבל הוא בהחלט סביר וזכה להצלחה גדולה ברחבי העולם וניתן להיהנות ממנו גם היום כסרט היסטורי.

והוא נותן סיפור מצויין כיצד מדינה דמוקרטית קטנה גוברת על אומפריית ענק חורשת מזימות ושותפיה הבוגדים הרודניים.

במקדימון לסרט "הענק  ממרתון " צפו כאן.

בהסרט המלא  צפו כאן 

קיראו עוד על הרץ ממרתון

רץ מודרני יוצא לריצה בעקבות הרץ ממרתון

ראו גם :

עוד סרטים על התקופה

המלך אחשרוש הוא כסרכסס כוכב קולנוע

הרץ ממרתון מבשר את בשורת הניצחון על הפרסים לאתונאים

Image By Salinas, Alberto via Look and Learn / Bridgeman Images

מאת אלי אשד

בלש תרבות וחוקר של תנ"ך, תרבות וספרות פופולארית

תגובה אחת על “הרץ ממרתון נגד האימפריה הפרסית: סקירה על סרט היסטורי קלאסי”

מה אנחנו רוצים מחמינאי – הוא מגשים הלכה למעשה את ההיסטוריה הפרסית ואת השאיפות של האימפריה האיסלמית החל מהמאה – 8 אחה"ס או אולי אפילו לפניה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

9 − one =