סקירה על סדרת המסע בזמן הראשונה שהופיעה בעברית "סדרת "הרפתקאות מן העבר של משה פלג
מסע בזמן הוא נושא שנכנס במאוחר לספרות העברית רק בשנות השישים של המאה הקודמת ובידי הסופרים דני פלנט ,ישעיהו לויט ,שרגא גפני ומשה פלג.
הסופר משה פלג היה יליד חדרה ובן למשפחת מייסדים. איש ההגנה והפלמ"ח. אחרי ההפוגה השניה יצא בשליחות אל מחנות ההסגר בקפריסין. למד כלכלה ומדעי המדינה באוניברטיטה העברית.
יצאו לאור, מפרי עטו, שישה ספרי ילדים ונוער בשתי סדרות שיצאו לאור ממש במקביל .
סדרת 'הלוחמים הצעירים', סדרה שעניינה נערים עבריים,חבורתו של עופר הג'ינג'י מקיבוץ עין חרוד בעמק יזרעאל שבשנות השלושים יוצאת להרפתקאות, ונלחמת בכנופיות. הנערים מסייעים לקולונל וינגייט ופלוגות הלילה שלו במלחמה במורדים הערביים, הן בארץ ישראל והן מחוצה לה
הספרים בסדרה היו :
הלוחמים הצעירים במבצע יזרעאל עם איורים של מ.אריה הוצאת נחום טברסקי 1964
הלוחמים הצעירים במבצע בית-שאן ,איורים מ.אריה ף הוצאת נחום טברסקי 1964
הלוחמים הצעירים במבצע בירות / איורים מ.אריה הוצאת נחום טברסקי 1965
והספרים למבוגרים "מיג 21 נוחת" 1"זהות אבודה" ( 1998) מקבילית החיים ( (2002)
אותי כאן מעניינת סדרת "הרפתקאות מן העבר" שלו אחד הנסיונות הראשונים בעברית לעסוק במסע בזמן.
ובאופן ספציפי לימי שאול המלך .
כבר היו בעברית ספרים מתורגמים על מסע בזמן ויש להניח הם היו מקורות השראה.
ספרו של מרק טויין "ינקי בחצר המלך ארתור " על אמריקני מודרני שנסע בזמן לימי הביניים פורסם בעברית לראשונה ב-1952 בתרגום של ישעיהו לויט בהוצאת "תבל
" ובתרגום נוסף של י. אחיטוב בהוצאת א.זלקוביץ' -1961/
לויט כתב במהלך שנות החמישים כמה חוברות טרזן בהוצאת "הקרנף"( דפוס מל"ן) שעסקו במסעות לזמן תחת השם הבדוי "יובב" .
הספר הבא שעסק במסע בזמן היה ספר שנקרא מסע אל העבר של סופר לכאורה לא ידוע לחלוטין בשם "איבן הנטר" שפורסם בעברית בעיבוד לבני הנעורים בידי בנימין ביאלוביץ בהוצאת אל המעיין תשט"ו -1955 על נער שנוסע בזמן עם מדענים לאמריקה בימי הויקינגים.
ספרו של ולס "מכונת הזמן " תורגם לעברית ב-1959 בהוצאת כרמי , בתוך קובץ שכלל את מבחר סיפוריו.
ייתכן שספרים אלו הם שזירזו את הוצאתם לאור בעברית של ספרים מקוריים שונים שעניינם המסע בזמן.
ואולי גם העיבוד הקולנועי של ספרו של ולס שיצא לאקרנים בארה"ב ב-1960.
בשבועון "הארץ שלנו " הופיע בהמשכים במהלך -1961 1960 סיפור של דני פלנט "המסע המוזר במכונת הזמן " על נער שמבקר בתקופות פרהיסטוריות שונות. סיפור זה פתח את עידן המסעות בזמן בספרות הישראלית המקורית.
בעקבותיו הופיע ב"הארץ שלנו" סיפור נוסף על מסע בזמן.
סיפור של ישעיהו לביא ( לויט ) " מסע אל האנשים הקדמונים " הופיע בהמשכים בהארץ שלנו ב 1963. סיפור המסע בזמן שעורכת קבוצת ילדים מזמננו אל ימי האדם הקדמון "לפני מאות אלפי שנים " ופוגשת אותו חי תחת אימת הדינוזאורים.
כפי שתראו שנת 1963 הייתה שנה בעלת חשיבות דרמטית מבחינת סיפורים על מסע בזמן בישראל. שלושה סופרים שונים עסקו במהלך שנה זאת במקביל בנושא המסעות בזמן.
אלו כמעט תמיד סיפורים על נערים ישראלים אמיצים, בני ימינו, המגיעים לתקופות היסטוריות שונות בתולדות עם ישראל (בדרך-כלל לתקופת התנ"ך או לתקופת החשמונאים), כדי לעזור ללוחמים העבריים האמיצים נגד אויביהם המרושעים.
וכך זה בסדרת "הרפתקאות מן העבר" .
סדרת ה'הרפתקאות מן העבר' מאת משה פלג , שיצאה לאור בשנים 1966-1963, מספרת את סיפורם של נערים המועברים על-ידי 'שר ההיסטוריה' אל תקופות שונות בעבר היהודי.
בשני הספרים הראשונים, מות גבורה( הוצאת "זיו" 1963) וחבלה באויב1הוצאת "זיו " 1963) שערך א.דהר עם איורים של א. גל מועברים נער ונערה תמי ויוסי מקיבוץ יהודה בידי "שר ההיסטוריה" ( מי זה ? מה זה? לא ברור אנחנו יודעים רק שיש לו את הכוח להעביר נערים בזמן לעבר ובחזרה להווה ) לימי שאול המלך.הם משאירים מכתב להוריהם שיצאו משימה חשובה ( שלעולם איננו יודעים מהי בדיוק ) ויוצאים למסע זמן שנמשך כנראה שנים מחייהם.
ושם בעבר של ימי שאול בן קיש מבלים את שנות התבגרותם, ובתוך כך תומכים בשאול ובדוד בן ישי הצעיר מהם ומסייעים להם.
בספר הראשון "מות גבורה " הם מסייעים למלך שאול בן קיש בקרבות הראשונים שלו כנגד הפלישתים ולבחור הצעיר חנן שאחותו נאנסה במסע נקמה כנגד הפלישתים שעשו זאת.
איור מ"מות גבורה" המתאר נקמה באוייב הפלישתי.
היום כשאני קורא על מבצע הנקמה הזה אני מצטמרר. זה לא משהו שאני אתן לקוראים צעירים לקרוא.
.אבל אז זה נחשב למקובל. זה לא מצדיק אבל כך זה היה.
בספר השני "חבלה באוייב"יוסי ותמי מסייעים לדוד בן ישי הצעיר שהם מסייעים לו להצליח בשירות שאול במבצעים שונים.
בנתיים הם הופכים ל"דיירים קבועים" של ימי שאול ושוכחים את עברם בתקופה אחרת עד שהם מתחילים לחלום על קיבוץ במאה העשרים ועל הוריהם שאותם שכחו.
סופו של דבר, הם מוחזרים אל גילם האמיתי ואל תקופתם.
כמה זמן חלף ? לא ברור אם כי בעולם של הקיבוץ בהווה הסיפור בהחלט חלף זמן וההורים לא יותר מידי רוצים לדעת מה קרה לילדיהם שנעלמו לאי שם וחזרו.
למה בעצם לקח אותם שר ההיסטוריה לעבר ? גם כן לא ברור ,הנער והנערה אינם משתמשים בידע המודרני שלהם ובעצם אין כאן שום פרדוקס.
הם רק יוצאים למסע לעולם אחר.
למותר לציין שהמחבר לא התייחס להשלכות הפסיכולוגיות שיש למעברים אלו על אופי הדמויות.
ובעצם המסע בזמן הוא מיותר לחלוטין.פלג יכל לכתוב ספרי הרפתקאות על בני תקופת שאול בלי שיהיה שום שינוי.
פלג כתב ספר נוסף בסדרה בשם האות למרד (הוצאת אל"ף 1966). גיבורי הסיפור עוד נער נערה, ידידיהם של גיבורי הסיפור הקודם שמעו על הרפתקאות חבריהם ומבקשים לחקות אותם. הם מועברים על-ידי 'שר ההיסטוריה' לימי מרד החשמונאים ושם מסייעים למורדים.
הספר מסתיים בעודם מצויים בתקופה החשמונאית. לא פורסם שום ספר המשך וככל הידוע הם תקועים שם עד עצם היום הזה ומעולם לא חזרו אל המאה ה-20.
.
מעניין שממש במקביל ל"הרפתקאות מן העבר" בשנה שבה הופיעו ספריו הראשונים של פלג, 1963, במקרה או שלא במקרה יצאה לאור בהוצאת מ.מזרחי " גם שני ספרי סדרת 'האמיצים' מאת 'אבנר כרמלי ( הוא שרגא גפני ) העוסקים גם הם בנושא הזה של מסע בזמן .
האמיצים במסתרי אי המרגלים. צייר אשר קלדרון.הוצאת מ. מזרחי .1963 .
האמיצים במסתרי עמק איילון . צייר אשר קלדרון.הוצאת מ.מזרחי ,1963
בספרים אלו מסופר על חבורת נערים מודרניים, 'האמיצים' ( שארבעת הספרים הקודמים בסדרה תיארו את הרפתקותיהם בהווה כחבורת ילדים הנאבקים בפשע ) המועברת באמצעות אבקה מסתורית שיצר מדען ישראלי אל תקופת החשמונאים.
הנערים נלחמים בחיילים הסורים של אנטיוכוס שכם אל שכם עם אנשי יהודה המכבי, ובמהלך העלילה הורגים באבחות חרב כמה עשרות חיילים סורים.
בגלל ההומור שבשני ספרים אלו והעובדה שיש מודעות כלשהיא לפרדוקסים של מסע בזמן אני מעדיף אותם על ספריו של פלג.
פלג וכרמלי יצרו נוסחה (שמאוחר יותר שירתה גם סופרים אחרים): קישור הנוער הישראלי המודרני עם מקבילו, הנוער היהודי הלוחם הקדום, באמצעות מסע בזמן.
האם סדרת "הרפתקאות מן העבר" היא סדרה טובה? בכלל לא.
האם ספרי "המסע בזמן " של "האמיצים "הם ספרים טובים ? ממש לא.
אבל הם פורצי דרך.הם הספרים העבריים המקוריים הראשונים שעוסקים בנושא מסע בזמן כשנושא זה עוד לא היה כמעט ידוע.