שבתי צבי מוליך את עם ישראל לארץ ישראל בתמונה דמיונית מ-.1687 צייר לא ידוע
הנה הוא שוב לציון עשרים שנה בדיוק לפרסום ספרו של ד"ר אלי שי "משיח של גילוי עריות " שבו עוסק הספר שכעת ברור שהוא קלאסיקה פורצת דרך מסוגו
והפעם עם מבחר תמונות של שבתי צבי ועוזרו ונביאו נתן העזתי כפי שהופיעו לאורך הדורות במקורות שונים. והפעם אני מביא עם פרטים לגבי מקור כל תמונה וציירה אם ידוע ( בדרך כלל חוץ מבמקרה אחד ויחיד הציירים לא ידועים )
כולל כמה סיפורי קומיקס עתיקים על חייו של שבתי צבי מהמאה ה-17!סיפורים שהופיעו בעלוני חדשות של התקופה. ובמקרה אחד ויחיד שם הצייר ידוע.
ובהזדמנות זאת גם רשימה של יצירות ספרות וגם ספרי עיון חשובים במיוחד של גרשום שלום ואחרים שהופיעו על שבתי צבי ומקורביו השונים נתן העזתי ואישתו שרה וגם אחרים בעברית וגם בשפות אחרות.
בדומה לרשימה מקבילה שפירסמתי בבלוג זה על ממשיכו של שבתי צבי יעקב פרנק
שתוכלו למצוא כאן :
יעקב פרנק ועדתו -הפרנקיסטים וצאצאיהם בספרות העברית והכללית
אז הפעם יותר בגדול כי אצל שבתאי צבי יש את ההתחלה של כל מה שנמצא יותר מאוחר אצל יעקב פרנק.
הגואל הסוטה
מזה שנים אני עוקב בעניין רב אחר הכתבות של העיתונאי והסופר אלי שי בעיתונים וכתבי עת שונים כמו המגזין לענייני מיסטיקה "חיים אחרים " שבהם הוא מתאר ומתעד את פרשיות מיסטיות שונות החל מחייו של נפתלי הרץ אימבר מחבר "התקווה " כמיסטיקן וכלה באיום של שואה אפוקליפטית בגללם טירופם של בני דתות וכתות שונות וכל דבר אחר בתחום המיסטיקה היהודית והעולמית באמצע וגם סוקר פרשיות שונות בתולדות חקר הקבלה בימינו ועושה זאת תמיד בצורה מעניינת ומנקודת מבט לא שיגרתית ועם ידע עצום.
מלבד זאת אם יש מישהו כיום שהוא מתקרב להיות ההיסטוריון של תנועת חקר הקבלה מיסודו של גרשון שלום על כל ספיחיה וממזריה המוזרים הרי זהו אלי שי שמרבה לכתוב על הנפשות הפועלות בתחום זה.
ד"ר אלי שי.צילום
שי מתאר את עצמו כמי ש"למד קבלה אצל תלמידי הדור השני של אסכולת ירושלים מיסודו של גרשם שלום. כתב בקביעות בירחון 'חיים אחרים'. מיצג בישראל את קהילת העידן החדש של הפינדהורן-פאנדיישן, סקוטלנד". כלומר הוא למד מפי החוקרים האקדמאיים הידועים ביותר של המיסטיקה והקבלה ומכיר אותם היטב , ואם זאת נשאר תמיד מחוץ לתחום האקדמאי על איזור הדימדומים שבין המחקר והפעילות המיסטית עצמה מעין "חוצן " ( מלשון "אאוטסיידר") שמכיר היטב את שני התחומים ואינו שייך באמת לאף אחד מהם . וזה גם נותן לו נקודת מבט שאין לאף אחד אחר.
עידכון : לאחר שנים של הכרות התברר לי שהידע המקיף של אלי שי בנושא נובע גם מסיבות משפחתיות. אבותיו של אלי שי עסקו ככל הנראה בקבלה ומוצאם מסלוניקי עיר שבה היה שבתאי צבי מוכר היטב.
האם היו קשורים לשבתאות עצמה ?
את זה רק אלי שי יודע.
אלי שי דן בכך בדיון מפורט שלו בספר המפורסם של אברהם ב. יהושע : "מר מאני " שמבוסס כפי שחקר וגילה ד"ר שי על ההיסטוריה של משפחתו של יהושע שמתברר שלאלי שי יש אליה קשרים משפחתיים הדוקים דרך אבותיו ממשפחת ג'ינאו .
ראו על כך במאמרו "משפחתו של מר מני " ב"יקום תרבות
משום כך ציפיתי בעניין רב לספרו הראשון של אלי שי :
משיח של גילוי עריות :היסטוריה חדשה ובלתי מצונזרת של היסוד המיני במיסטיקה המשיחית היהודית (תל-אביב : ידיעות אחרונות, 2002.) ולא התאכזבתי . ספר זה הוא מכל בחינה יוצא דופן , הן בנושא שבו הוא עוסק והן בדרך טיפולו בו .
אינני יודע כמה יתרשמו ממנו האקדמאיים המיקצועיים שעוסקים בתחום אבל אני התרשמתי ממנו מאוד.
"משיח של גילוי עריות " הוא מכמה בחינות מעין שילוב מוזר ויוצא דופן של הסגנון המחקרי של גרשון שלום עם הסגנון האישי החוויתי הכמו עיוני של הסופר המשורר פנחס שדה שהתעניין מאוד במיסטיקה היהודית אולי יותר מכל סופר עברי מודרני ידוע אחר , שתי דמויות שאלי שי מעיד שהשפיעו עליו מאוד ושאליהם הוא חוזר שוב ושובה במאמרים שונים . ובספר זה הוא סוקר את אחת הדמויות שעניינה מאוד את שני ההוגים האלה הוא חודר ל"לב האפלה " ,זאת תוך תיאור החוויות האישיות שלו במהלך המחקר ומגיע למסקנות מדהימות לגביה .
המשיח מאיזמיר
אחת התופעות המוזרות והמדהימות ביותר בהיסטוריה של היהדות היא ההופעה במאה ה–17 של כת השבתאות, הכת שבראשותו של נתן העזתי הכריזה על אדם בלתי ידוע עד אז , שבתי צבי כמשיח המובטח של עם ישראל. טענותיו של צבי זכו לפופולאריות רבה בקרב העם, ובפעם הראשונה מאז ימי בר כוכבא הלך רוב רובו ומנינו של העם היהודי בעקבות משיח שהבטיח לגאול את העם . המפתיע הוא שגם רוב הרבנים החשובים נסחפו ב"פסיכוזה " ההמונית והכריזו על צבי כמשיח והמעטים שהעזו להתנגד לצבי מצאו את עצמם נרדפים. דומה שאין בהסטוריה היהודית דוגמה מקבילה של העוצמה האדירה של אחיזת האמונה המיסטית במלך המשיח בעם.
שבתאי צבי הופיע על רקע אירועים מכריעים ביותר בהיסטוריה היהודית ובראשם גזירות ת"ח ות"ת באוקראינה שבמהלכן הומתו אלפי יהודים בידי הקוזאקים של חמליניצקי במה שהיה האסון החמור ביותר שפגע בעם היהודי מאז מרד בר כוכבא.
אם זאת אין ליחס את הופעתה והצלחתה של השבתאות רק לארועים אלה שהרי אם כך היה המשיח היה צריך להופיע בפולין גי ההריגה. יותר נכון הוא לראות בשבתאות כאירוע שבא על רקע התפשטותה העצומה של הקבלה הלוריאנית בכול המרכזים היהודיים וכפי שראינו קבלה זאת הכניס אלמנט של מתח חסר תקדים לתהליך המשיחי בכך שהפך כול יהודי ויהודי אחראי לגאולה באופן אישי. הקבלה הלוריאנית הכריזה שתהליך הגאולה כמעט הושלם ושהגאולה הסופית היא כמעט בהישג יד והדבר בהחלט הכין את הלבבות של יהודים רבים בכול אתר ואתר להופעת המשיח. יותר מאי פעם רעיונות מיסטיים מורכבים ביותר היו זמינים לכל גם לאנשים הפשוטים ביותר והיו נושא לדיון יום יומי בכל עיר ובכל בית כנסת בכל קהילה וקהילה .
אמנם הכרזה שהגאולה היא קרובה לא היה בה כול דבר חדש , ידוע לנו שעוד אנשי כת מדבר יהודה במאה הראשונה ואולי אף השנייה לפני הספירה האמינו שהגאולה תבוא עוד בחייהם ומאז קשה למצוא תקופה בהיסטוריה שבה לא הוכרז שהגאולה קרובה, אך ספק עם הייתה תקופה אחרת בהיסטוריה היהודית מאז ימי מרד בר כוכבא שבה היו כול כך הרבה אנשים מוכנים ומצפים לבוא הגאולה כתוצאה מהתעמולה של הקבלה הלוריאנית, להוציא אולי ימינו אלה.
בדרך כלל היהדות הרשמית העדיפה לצמצם עד כמה שאפשר את העיסוק והדיון בנושאים אלה לקבוצות מצומצמות וסגורות של אנשים נבחרים שגיל אנשיהם אינו פחות מארבעים מתוך חשש מהתוצאות אם העיסוק בכגון זה יתרחב יותר מדי . החשש התברר כמוצדק.
והגואל נמצא בדמותו של שבתאי צבי.
להלן פואמה שליותה את התמונה בספר המקורי של קונן שתורגמה לעברית:
הערה :"שומר הסף" היה תוארו התורכי של שבתאי צבי לאחר שהמיר את דתו לאיסלאם.
המדפיס כתב בהערה מיוחדת לספר ולתמונה שלמעלה "התמונות של המשיח ושל הנביא אינן מעשה ידי המחבר אבל היגיעו אלינו מידים נאמנות "". וזה כל מה שידוע על מקור התמונה.
שבתי צבי נולד באיזמיר ב1626. כבר בצעירותו פיתח חיי נפש אינטנסיביים ונודע כאדם מופנם.
לדעת אלי שי הוא סבל בילדותו בעת היותו בן 6 מהתעללות מינית קשה שבשיאה נכווה איבר מינו פגם פיזי שייסר אותו מאז כל חייו ביחד עם הטראומה הנפשית ,לדעת שי טראומה זאת היא שעיצבה מאת את דרך חייו ואישיותו שכן הוא חש כמי שאלוהיו שרוי ממש בגופו שכן הותיר בו את סימן היסורים והבחירה לאחר שנגע בו והותיר בו מכוות אש. .
בשנות התבגרותו החל צבי ללמוד קבלה ובעקר מספרי הזוהר הקנה והפליאה והיכיר היטב את קבלת האר"י אם כי מסתבר שהוא לא דווקא קיבל את עיקריה
בשנים 1642 ו1648- החל צבי לגלות תכונות אופיניות של פסיכוזה מאנית דפרסיבית קיצונית. תקופות של מלנכוליה עמוקה התחלפו בתקופות של התעלות מאנית והרגשת רוממות כשבינהן תקופות של שפיות. בתקופות המאניה שלו הוא היה חש כפיה לבצע מעשים הנוגדים את ההלכה שבכולם היה קבוע דבר אחד : הגיית השם המפורש של האלוהות.
נראה כי עוד ב1648 כאשר היגיעו לאיזמיר השמועות על פרעות חמילנצקי הכריז צבי על עצמו כמשיח אך איש לא לקח אותו ברצינות מאחר שנודע כחולה ברוחו.( לאמיתו של דבר נראה שלאורך כול הקריירה שלו לא היה צבי בטוח לחלוטין במשיחיותו ותמיד היה זקוק לאנשים חזקים מימנו כמו נתן העזתי שיאשרו לו שהוא המשיח).
בסופו של דבר גרמו מעשיו המוזרים שפגעו בהלכה והכרזותיו על משיחיותו לגירושי מאיזמיר בידי מנהיגי הקהילה שם.
לאחר נדודים במקומות שונים כמו סאלוניקי וקושטא היגיע צבי לירושלים שם היה נחשב לאדם מכובד אם כי מידי פעם צצו והופיעו שוב התקפי ההתנהגות המוזרים שלו.
השינוי הגדול בחייו חל לאחר ששמע את שמעו של הרב נתן העזתי שיצא לו שם כמי מסוגל לרפא נשמות חולות. לנתן ששמע כבר על צבי והתנהגותו המוזרה היה בנתיים חיזיון שבו ראה אותו כמשיח.
היה זה נתן, אדם בעל אישיות דתית חזקה ביותר ( חזקה בהרבה מזו של צבי עצמו ) שאישר את חלומותיו המשיחיים של צבי וביאר לו את מעמדה של נשמת המשיח במערכת הבריאה הקבלית.
תמונה של נתן העזתי בעיר איזמיר ב-1667 מספרו של תומאס קונן "ציפיות שווא של של היהודים כפי שהתגלו בדמותו של שבתי צבי "( אמסטרדאם 1669) " הצייר לא ידוע אבל לטענת תומאס קונאן המחבר מבוסס על עדות ראיה. תחת התמונה רשום בהולנדית ובצרפתית "תמונה נאמנה של הנביא הקרוי נתן לוי איש עזה " . לא ברור אם הציור נוצר במיוחד עבור ספרו של קונן או או אם קונן השתמש בתמונה קיימת לפני 1669.המקור נמצא בסמינר התיאולוגי היהודי בניו יורק "
גם לתמונה זאת התלווה שיר מיוחד בספרו של קונן :
צבי חסר הביטחון העצמי דחה בתחילה את דברי נתן אך לבסוף השתכנע על ידיו ואז חזר והשמיע את טענותיו המשיחיות והפעם ביתר שכנוע פנימי שגרף עימו את שומעיו. וכאן יש לציין שיותר מששיכנע צבי את מאמיניו היה זה נתן ששיכנע אותם שכן איש לא פיקפק שעילוי זה הוא נביא אמת.
נראה מהמאה ה-18 מאחר שהשניים לובשים בגדים טיפוסיים ליהודים במאה ה-18
מה בדיוק היה סוד הקשר המוזר וההדוק בין צבי לנתן ? לדעת ד"ר שי יש כאן סימנים ברורים של משיכה הומוסקסואלית , לפחות מצד נתן לשבתאי צבי . הוא מציין ששבתאי צבי נחשב בעיני כמה מממשיכיו ל"נקבה " נסתרת , גם מבחינה מיסטית ואולי גם מבחינה מעשית שכן בזכרותו היה פגם.ההשלכות מבחינת מערכת היחסים ההומוסקסואליים בין צבי ונתן אם היו כאלה הן ברורות.
תמונה של נתן העזתי ששכנע את הכל במשיחיותו של שבתאי צבי כפי שצוייר בידי יורד ים בעזה בשנת 1665 .מספרו של אלי שי .
שבתי צבי אמן לא ידוע
Österreichische Nationalbibliothek – Austrian National Library
צבי שיכנע את קהילת היהודים בעזה ב1665 במשיחיותו ושלח מהם נציגים לקהילות כדי להודיע להם על הופעתו. אמנם בהתחלה נתקל צבי בהתנגדות חריפה מכמה רבנים בירושלים ואלה הלשינו עליו לפני הקאדי של ירושלים. אך צבי שהיגיע ראש חבורה גדולה לירושלים הצליח לפייס את הקאדי ובכך פתח צבי במסורת שהיא בהחלט יחודית לו בניגוד לתנועות משיחיות קודמות, של זהירות גדולה שלא לבוא לעימות כלשהו עם השילטון. נראה שבשלב מסויים הוא שכנע במידה מסויימת את רבני ירושלים במשיחיותו שכן אלה הפסיקו להיאבק בו ואף סירבו לענות למכתביהם הרבים של חכמי קושטא בעניין.
לאורך כול הדרך הוכיח צבי את עצמו כדמות פאסיבית למדי להוציא את המעשים המוזרים שאותם ביצע מפעם לפעם כמעין התגרות ושלהם מצאו חסידיו צידוקים שונים ומשונים. לעומתו היה נתן פעיל מאוד במשלוח מכתבי תעמולה לגולה על משיחיותו של צבי שבהם סופרו מעשי נפלאות שונים על הניסים שעשה ( נתן גם לא נרתע מלזייף כתבים שונים שבהם דיברו כביכול רבנים ידועים של העבר על משיחיותו של צבי) בתנועות תשובה המוניות שאותם ארגן. את צום י"ז בתמוז הפך נתן ליום שמחה .
בספטמבר 1665 שלח נתן מכתב ארוך למצרים שבה תיאר בפירוט את האידיאולוגיה השבתאית כפי שהחלה להתגבש על ידיו .. זמן הגאולה הגיע, קבע נתן , והמתנגדים לכך רק מזיקים לעצמם. עם זאת שבתי צבי יכול לזכות את החוטאים הכבדים ביותר אפילו את ישו הנוצרי ומאידך להעניש חמורות את הכופרים בו. נתן סיים את המכתב בתיאור העתיד לבוא שבו יגלה שבתאי את עשרת השבטים האבודים מעבר לנהר הסמבטיון ויתפוס את מקומו של השולטן שימרוד בו וזה יביא לבסוף לחבלי הגאולה.
שמעו של שבתאי צבי התפשט כעת בכול רחבי העולם היהודי ובכול מקום זכה לאלפי מאמינים נלהבים, שכבר הוכשרו בידי קבלת האר"י לבוא הקרוב של המשיח, ומן הסתם העובדה שזמן לא רב לפני כן ספג העולם היהודי את אחד האסונות החמורים ביותר שאותם עבר מאז ימי מרד בר כוכבא, גזירות ת"ח ות"ת, עוד חיזקו את הההתלהבות המשיחית. מאידך אם כי היו מתנגדים לתורה החדשה הרי היו מועטים ביחס ובהחלט לא דומיננטיים בקהילותיהם.
ב1665 היגיע צבי לעיר הולדתו איזמיר שם התקבל בהתלהבות המונית. שם נהג במעשים רבים הנוגדים את ההלכה כמו ביטוי השם המפורש. התמיכה בו הייתה המונית בעיקר מצד השכבות הנמוכות. אמנם היו לו מתנגדים אך אלה חששו מהתנגדות פומבית לו מזעם ההמון שעמד לצידו. צבי נידה את מיתנגדיו והכריז כי בקרוב יטול את כתר השולטן.
מאיזמיר הפליג צבי לקושטה בירת הקיסרות התורכית ושם כבר היו מוכנים לקראתו. כמה מראשי הקהל המפוכחים יותר הזהירו מפניו את השלטונות ( שללא ספק ידעו על פעילותו גם מהמרגלים שלהם ).
בקושטא נאסר צבי מיד והובא לפני הוזיר הגדול, אך זה התיחס אליו בסובלנות. צבי אחרי הכול לא ביצע כול פעולה אלימה כנגד השלטון ( מה שהיה חלק מטבעו הפאסיבי ) למזלו ולמזל הקהילה היהודית , וייתכן שהוזיר לא רצה להרגו ובכך להפכו לקדוש מעונה מה שעלול היה להפוך אותו למסוכן במותו יותר מאשר בחייו. הוא הוכנס לבית סוהר שהפך מיד למקום עליה לרגל למאמיניו והודות לשוחד הפך מקום מאסרו למקום נוח ביותר שכונה "מגדל עוז " .
,,
בנתיים הלך וגדל פרסומו של צבי בקהילות היהודיות השונות למרות ההתנגדות העזה של למדנים יהודים חשובים כמו יעקוב ששפורטש.
את הפירסום וההצלחה הזאת אפשר ליחס לחמישה גורמים : 1. העובדה שהקריאה המשיחית יצאה מארץ ישראל ,שאם כי לא הייתה עוד מרכז תורני מרכזי כפי שהייתה מאה שנים קודם לכן בתקופת שיאה של צפת , עדיין הייתה לה יוקרה עצומה. 2. אישיותו הכריזמטית הנבואית של נתן שהאפילה לחלוטין על שבתאי צבי ( שבשום פנים ואופן אי אפשר לראות בו אישיות בפני עצמו אלא כנגרר אחרי האירועים בלבד). 3. שמירה על הרציפות האפוקליפטית שליסודותיה ניתן פירוש חדש עם יסודות חדשים שהוגנבו אליה . 4. הקריאה לתשובה, הדרישה היחידה שאותה פירסמה התנועה ברבים ולה לא יכלו להתנגד אף שוללי התנועה. 5. האופי הלאומי שכיסה על ניגודי עמדות בין היסודות השמרניים ליסודות אוטופיסטיים.
בקהילות רבות היה רוב העם שותף להתלהבות המשיחית והמתנגדים היו מעטים וחשופים לטרור של המאמינים. אופוזיציה גלויה הייתה נדירה עם יוצאי דופן מעטים כמו יעקב ששפורטש ( אדם שהיה חסר סמכות רבנית ופעל כאדם פרטי בלבד). הלהט היה חזק באופן שווה בקהילות של ספרדים ואשכנזים וחזק במיוחד בקהילות של בני אנוסים.
מאסרו של צבי אף חיזק את האמונה בו שכן נראה כהוכחה לסבלות המשיח. רבים נהרו אליו אל הכלא שהפך למעין חצר מלכותית .בשלב מסויים ביטל צבי את תשעה באב כיום
לבסוף הואשם צבי כמתחזה בידי מקובל מפולין בשם נחמיה הכוהן שראה את עצמו כמשיח בן יוסף ולא הבין כיצד יכול היה שבתי צבי כמשיח בן דויד להופיע לפני שהופיע הוא עצמו נחמיה הכהן ומילא את שליחותו כפי שצריך היה להיות לפי אותם מדרשי גאולה שעליהם הסתמך שבתי צבי.
.נחמיה הכהן היה מרוגז על צבי . זה שהתפתל לפניו וניסה להסביר את חוסר ההתאמה הזאת אך ללא הצלחה יתירה. ( הכריז על רצונו להתאסלם ולאחר מכן הגיש תלונה כנגד צבי כמורד במלכות. לאחר מכן חזר לפולין והתגייר שוב ונעלם .
ניתן לתמוה מה היה קורה אם היו מופיעים במקום עוד כמה אנשים שכל אחד מהם היה טוען שהוא המשיח שהרי יש כאלה הרבה יותר משניים בכל דור.
צבי נאשם בידי השלטונות שכבר חרדו מההפרעות שלהם גרם בחיי היהודים ואלה נתנו לו אפשרות בחירה:
למות או להתאסלם.
הוא לאכזבתם של רבים העדיף להתאסלם.
ארבעה גירסאות של "קומיקס " מ-1666 על גורלו של שבתאי צבי .שלוש היסטוריה חלופית אחת היסטוריה אקטואלית ( פחות או יותר)
ההמרה גרמה להלם בפני רבים שכן יכלו להעלות על הדעת את המשיח מעונה אסור אפילו מומת ( ואז היה צבי מוכיח לכל הפחות שהוא משיח בן יוסף ולא בן דוד ) אבל לא משיח הממיר את דתו הדבר הבזוי ביותר בעיני היהודים.
גירסת קומיקס מדוייקת יותר ניתנה כאן :
שבתאי ונתן ניסו להסביר את ההמרה כמיסתורין גדול שיפתר עם הזמן ושעל מנת לבצע את משימתו של טיהור העולם על
המשיח לרדת לשיאה של הטומאה כמרגל במחנה האוייב. בכך יצר נתן את האידיאולוגיה השבתאית של מאות השנים
הבאות של דת של מתחזים המעמידים פני מוסלמים והם למעשה שבתאים. נראה שצבי עצמו ראה את עצמו כמקורב ואולי אף זהה לאלוהות עצמה .
צבי המשיך להנהיג קהילה שבתאית של משפחות שהמירו את דתם בעקבותיו. הוא קבע להם חגיגות חדשות וחי חיי פריצות שהיגיעו לאורגיות מיניות שיתוף של אורחים באשת בעל הבית ,חילופי זוגות כו' .מכיוון שהיגיעו ימות המשיח הסביר וחזר והסביר אז כל האיסורים בטלים ומבוטלים. והם בגדר עבירה.
בו בזמן פעל לשיחרור הנשים המדוכאות של זמנו הוא קרא לנשים לעלות לתורה , שיתף אותן בטקסים המיסטיים ובלימוד האזוטרי והבטיח לכלל הנשים בדרשה כי בא לשחררן ולעשותן חופשיות ומאושרות כמו בעליהן כפי שהיו לפני חטאו של אדם הראשון. נראה שצבי היה בין ראשוני התנועה הפמיניסטית לשחרור האישה.
הוא זכה לחסד השולטן שמשום מה נטה לו חיבה אך לבסוף הצליחה קבוצת יהודים לשכנע את השלטון בהתנהגותו הדו פרצופית והאשימו אותו כבוגד באיסלאם.
הוא כמעט הוצא להורג אך לבסוף הוגלה לאלבניה שם זכה לחופש יחסי ומאמיניו המשיכו לעלות אליו לרגל מחופשים למוסלמים.
הוא מת ב1676.
ישנם שני מקומות שונים שבהם נטען שנקבר.
בעולם היהודי גרמה הפרשה לזעזוע עצום רבים וטובים המשיכו להאמין במשיחיותו גם לאחר התאסלמותו אם כי בדרך כלל במחתרת. היו אישים ידועים כמו הרב יונתן איבשיץ שהואשמו וכנראה בצדק בשבתאות סמויה.נראה שבשכבות רחבות באומה נשאו נאמנים רבים לצבי גם לאחר התאסלמותו ואפילו לאחר מותו והמדובר במיעוטים שהיו ניכרים מאוד במקומות כמו מרוקו ארץ ישראל, מצרים וברוב קהילות תורכיה והבלקאן.בין רוב החוגים האלה היה קשר חי מאוד והם גם נלחמו אלה באלה על פירושה של האמונה הנכונה בשבתאות . לתנועה קמו תיאורטיקנים חשובים כמו אברהם מיכאל קרדוזו ונחמיה חיון .באיטליה מספר השבתאים היה קטן יותר אך נמנו עליהם חשובי המקובלים והיו אנשים ידועים כמו הרמח"ל משה חיים לוצטו שהואשמו בנטייה לשבתאות.בארצות רבות היו מרכזים שבתאיים חזקים. אך בסופו של דבר נחלשה לחלוטין זיקתם של אנשים אלה ליהדות והם התבוללו או התנצרו ועקבותיהם נעלמו מהיהדות .
התאסלמותו של צבי גרמה לחשבון נפש בקרב יהודים רבים אם כי התגובה העיקרית הייתה לשכוח ולהשכיח את הפרשה ואת האיש שאחריו נפלו כה רבים וטובים .מאידך קמו "ציידי שבתאים " כמו הרב ששפורטש בימיו של צבי הרב יעקב עמדן שחיפש ללא הרף עקבות שבתאיים באנשים ידועים של הדור כמו איבשיץ ונראה שצדק בכך אם כי עורר מאבק עצום בשאלת צדקת טענותיו.
ספיחיה של כת השבתאות היו מרובים וכללו את כת הדונמה שאנשיה מאמינים עד היום במשיחיותו ואף באלוהותו של צבי עד עצם היום הזה תוך כדי שהם מעמידים פני מוסלמים נאמנים ( יתכן לאתאתורק מנהיגה הגדול של תורכיה היו קשרים משפחתיים עימם) ואת כת הפרנקיסטים בפולין שמנהיגם יעקב פראנק היה מעין גלגול קיצוני של צבי שהטיף לפריצות מינית ושלט שלטון ללא מיצרים בחסידיו.
גרשון שלום הסביר את התפרצותה והצלחתה של השבתאות בכיסופים המיסטיים שהשתלטו על העם תוצאה ישירה של התפשטות קבלת האר"י שהפכה לדומיננטית ביהדות והכשירה את הלבבות לקליטת הבשורה המשיחית ולו גם מהסוג המטורף והביזארי ביותר כמו זה שהיציעו נתן ושבתאי צבי .
החידוש של אלי שי בספרו הוא בכך שהוא מעמיד דווקא את הגורם המיני במרכז העניינים . לדעתו יש להבין את כלל הקריירה של צבי מהיותו קורבן של התעללות מינית אשר קם כנגד אלה שאיפשרו את ביצוע ההתעללות הזאת בו. שבתאי צבי היה הנבחר והסוטה הגואל והמצורע כבר מילדותו ולא רק משיא הקריירה שלו לדעתו.
תמהני אם העמדה זאת של הגורם המיני דווקא במרכז העניינים אינה תוצר של זמננו מטורפי הסקס והשיח התיקשורתי על סקס ביזארי איזוטרי וסתם סוטה שבהם כבר אפשר לדבר על דברים שבזמן שלום העדיפו לדבר עליהם רק ברמזים ולהתמקד בדברים אחרים.אין ספק שנושא זה יותר מכל אחד אחר בספרו של שי זכה לתשומת לב תקשורתית.
אבל ברור שגם אם שי צודק ( ויתכן בהחלט שהוא צודק ) והטראומות המיניות שעבר צבי בילדותו היו גורם חשוב בעיצוב אישיותו ואף יותר מרעיונות מיסטיים שונים , זה עדיין לא מסביר מדוע זכה לקבלה כללית כזאת בחברה סביבו . זאת לא הייתה אפשרית אם אותה חברה לא הייתה מוכנה לכך על ידי קבלה של רעיונות מיסטיים קיצוניים שונים.אבל ברור באותה מידה שחברה כזאת עלולה לקבל על עצמה כתוצאה את השלטון של האנשים המוזרים ואולי אף המסוכנים ביותר . שבתאי צבי למרבית המזל לא היה אדם מסוכן כלל וכלל ובכלל לא אלים ( באישיותו ובתורתו היו גם אספקטים חיוביים בהחלט כמו שחרור האישה ) , אבל הוא בקלות יכול היה להיות . ואז למשיחיותו יכולות היו להיות תוצאות הרות אסון לעין ערוך.
האם פריצת תופעה דומה תיתכן גם היום ?
שובו של שבתאי צבי
החלק האחרון של ספרו של שי הוא לכאורה מפתיע מאוד . אין בו קשר ישיר למחקר היסטורי זהו נתוח עיתונאי של מקרי התעללות מינית בקטינים בחברה הדתית של ימינו בישראל.
חלק זה שעורר את תשומת הלב הגדולה ביותר בכלי התקשורת , הוא לדעתי דווקא החלק הפחות מעניין בספר. אבל הוא גם מייצג את השקפתו הכללית של שי שמעמידה אותו בניגוד מוחלט לזאת של שלום ושל חוקרי הקבלה האחרים "האקדמאים " עד השנים האחרונות . בעוד ששלום , לכאורה לפחות , התייחס למחקרו בקבלה והמיסטיקה היהודית כאל חקר תופעה שתפקידה הסתיים והיא חלפה ובטלה מן העולם והיא בגדר שריד שיש לשחזרו לפני שיעלם לחלוטין ,הרי שי מתייחס לכל התופעות שהוא חוקר כחלק מתהליך שהוא חי וקיים ופעיל והאפשרויות הטמונות בו הן גדולות ממש כמו שהסכנות הטמונות בו הן גדולות מאוד. ברור שלדעתו כל מה שקרה לשבתאי צבי ועדתו יש בו רלבנטיות גדולה לזמננו.
ואכן המיסטיקה ביהדות ובישראל ובעולם בכלל זוכה היום לרנסאנס שאולי לא היה כמוהו מימי ראשית החסידות. לאחר תקופה של שקיעה וכמעט היעלמות מוחלטת .
אבל ככל שהמיסטיקה והקבלה עולים מתפתחים וצומחים כן הם מכינים את הלבבות והמוחות לשבתאי צבי חדש .ויותר נכון לשבתאים צבים רבים .
ונראה לי שעל כך רומז שי בספרו שבו הוא עוסק לא רק בעולם המחקרי המוכר לו היטב של השבתאות במאה ה-17 אלא גם בעולם המוכר לו היטב לא פחות של עולם המיסטיקה בראשית המאה ה-21 בישראל. ההשלכות של האחד על השני אינן יכולות להיות ברורות יותר לאחר קריאה של ספרו.
הסיפור הזה עוד לא הסתיים , הוא עוד לא הפך להיסטוריה ,והחיים הסודיים שהוא מכיל יכולים להתפרץ מחר , בי או בך .
( גרשון שלום ,מילות הסיום של הספר "זרמים עיקריים במיסטיקה היהודית " , 1941).
שבתאי צבי מברך את אנשי הקהילה היהודית באיזמיר .סביבות 1665 מספרו של אלי שי
רשימת יצירות ספרות על שבתאי צבי בעברית ובשפות אחרות.
ביבליוגרפיה חלקית על יצירות ספרות שונות על שבתאי צבי והמאורעות קשורים אליו. לפי ז'אנרים ספרותיים ולפי סדר כרונולוגי של פרסום. בעיקר בשפה העברית שלגביה הרשימה אמורה להיות מלאה למדי , אבל מאוזכרות גם יצירות בשפות אחרות.
כמה יצירות של סיפורת עברית מהמאה ה-19 ומראשית המאה ה-21 מראות את השינויים בהבנת דמותו ובקבלתו של שבתאי צבי במשך תקופות אלה קבלה שעברה טרנספורמציה ממש מישות דמונית מפלצתית לאיש שיכול להיות כל אחד מאיתנו.
אציין עוד שכמו במקרה המקביל של יעקב פרנק שהיצירות עליו מחולקות לפי אלו שבהן פרנק עומד במרכז העניינים ואלו שבהן דווקא בתו של פרנק חווה היחא החשובה והמרכזית בעלילה ( יצירות יותר חדשות בדרך כלל השואבות הרבה מפמיניזם ) את היצירות על שבתי צבי אפשר לחלק לפי :
אלו שבהן שבתי עומד במרכז העלילה ( מועטות מאוד).
אלו שבהן נתן העזתי נביאו עומד במרכז כמוח שמאחורי שבתי צבי ולפעמים גם דמויות של מקורבים אחרים ( מרובות יותר ).
ואת אלו שבהן אישתו של שבתי צבי שרה האשכנזיה היא הדמות הבולטת ולה ולא לנתן מיוחסים הטענות לגבי משיחיותו של שבתי וזהו כנראה תת ז'אנר שרק ילך ויתפתח .
פרוזה
אנונימי. מארעות צבי. תקצ"ד. למברג סיפור חלומות : אשר נלקח מן … אגרת הרב יעקב ששפורטי שהיה בימי … שבתאי צבי, ומן ספר הגאון חכם צבי, ומן ספר הרב משה חאגיז וזולתם שהיו … בימי שבתאי זה … להחזיק לב עב"י שלא … ישעו בדברי שקר … LEMBERG : דפוס J. ROSANES, 1804.
( למעשה שם הדפוס והשנה כנראה מזויפים.נדפס כנראה במקור בשנת תקצ"ד 1834 )
רומן היסטורי חרדי על ימי שבתי צבי.
אברהם מאפו "חוזי חזיונות מדבר בדור שבתי צבי "
י" במקור יצא כנספח לספר של מאפו עיט צבוע ורשה : דפוס גולדמן, תרכ"ט 1869.
פרקים מרומן שחלקו נאבד בצנזורה הרוסית על ימי וחיי שבתי צבי.
זהו הפתיח בלבד לרומן גדול שלא הושלם על השבתאות בגלל בעיות שונות עם הצנזורה הרוסית שהיו למחבר .תוצאה מהיחס השלילי שגילה המחבר לשבתאי צפי שהוצג כדמות שטנית של ממש ,והחסידים באותה התקופה חשדו ( ובצדק) שהתיאור מכוון כלפיהם.וכנראה הייתה להם יד ורגל בגורלו המר של הספר.
הספר אבד במשך שנים רבות אולם לאחרונה דוודח שהתגלה בארכיון הצנזורה הרוסית וכעת עובדים על הוצאתו לאור.
אברהם שלום פרידברג . "זדון ומשוגה יסודתו בדברי הימים בימי שבתאי צבי " .
בתוך:
השילוח כרך א' תרנ"ו 1896
זכרונות לבית דוד : קובץ ספורים מדברי ימי ישראל: כרך ד' ( אחיאסף ,1899
בשם "משוגת מושיע " זכרונות לבית דוד : ספורים מדברי ימי ישראל / עריכה חדשה בידי ז.אריאל בהשתתפות אשר ברש.מסדה 1952
עיבוד והרחבה דרסטית של קובץ סיפורים גרמני של הרמן רקנדורף בשם "מיסתרי היהודים" . שאת רוב סיפוריו עיבד פרידברג בצורה דרסטית עם תוספת של סיפורים מקוריים משלו.
ב-ארבעה כרכים.
הסיפור הנוכחי הוא יצירתו המקורית של פרידברג ולא תרגום עיבוד של רקנדורף.
- סיפורו של אברהם שלום פרדיברג :זדון ומשוגה " .ימי שבתאי צבי .( בשם "משוגת מושיע " במהדורת הוצאת "מסדה " ) סיפור המופיע בתוך זכרונות לבית דוד : קובץ ספורים מדברי ימי ישראל ( אחיאסף , 1893-1900 ) .
. .
למרות שפרדיברג היה תלמידו ומעריצו של מאפו ,שבתאי צבי מופיע אצלו בצורה קצת יותר סימפטית ואף נרמז שהוא אחד ממבשרי הציונות ."האשמה " שגם אחרים ולא הפחות בהם בנימין זאב הרצל ביומניו ובספרו "אלטנוילנד " העלו אותה לגבי הציונות.
ישראל זנגויל "המשיח התורכי" ( פורסם במקור 1899) בתוך חולמי גאולה ( חלק ב' של חולמי הגטו ) .
תרגום ראשון:
"משיח השקר " תרגם שמחה מארגאלין "הצפירה 1899 גליון 2-7,9
תרגום שני
תירגם ראובן אבינועם גרוסמן ,הוצאת יוסף שרברק . 1934 "
על שבתי צבי הנקרע בין שאיפות גאולה והעולם המציאותי .
יעקב וסרמן בימי שבתי צבי תירגם אורי ניסן גנסין. הוצאת אחיספר ,תרע"ג ,1913.
מבוא לרומן המודרני של וסרמן בגרמנית "יהודי צידנדורף " ( 1897) במקור
"Sabbatai Zewi, ein Vorspiel
סיפורם של יהודי פרנקוניה בימי שבתי צבי.
,יוסף קסטין שבתי צבי המשיח המאיזמיר תירגם מגרמנית י.ל. ברוך ,אמנות ,תרצ"ג .1933
במקור Sabbatai Zewi, der messias von Ismir.
תרגום לאנגלית :
The messiah of Ismir, Sabbatai Zevi, translated by Huntley Paterson. London : John Lane the Bodley Head, 1931
בשביס ,זינגר ,יצחק השטן בגורי :מעשה משכבר הימים וסיפורים אחרים
פורסם במקור בהמשכים ביידיש ב-1935
- עברית מ. ליפסון דביר תשי"ג
- בתרגום חדש "השטן בגורי מעשה שהיה בימים רחוקים " תרגמה מיידיש, התקינה על-פי הנוסח האנגלי והוסיפה הערות ואחרית-דבר:,בלה רובינשטיין , כרמל 2000 .
- על עיירה שנתקפת בטירוף משיחי בימי שבתי צבי .
אברהם שמואל שטיין "דודאי צבי : עלילות שבתי צבי סיפור היסטוריי – "
בתוך אש מריבה : טרילוגיה היסטורית: התוכן: א. חידת הקמיעות (פולמוס עמדין-אייבשיץ) — ב. דודאי צבי (עלילות שבתי צבי) — ג. נקמת מרעים (תועבת פראנק) (. תל-אביב : מ. ניומן, תשט"ו 1955
יוחנן טברסקי הסער וההגה :מחיי שבתי צבי וברוך שפינוזה דביר ,תשי"ח .1958
בשביס ,זינגר העבד (פורסם באנגלית 1962)
תרגום ראשון
תירגם חיים פלג ,הוצאת עם עובד תשכ"ו
תרגום שני
בתרגום אברהם יבין עם עובד,2002.
עובד להצגה
העבד, עיבד וביים יבגני אריה, תרגם בן בר-שביט הוצג בתיאטרון גשר, בשנת 2002.
מעשה ביהודי שנלקח לעבד לאחר פרעות קוזקים בימי חמילניצקי ובמהלך ימי שבתי צבי .
יעקב וינשל " שפינוזה ושבתי צבי " בתוך ענקים במדבר ( הוצאת שלח , 1952)
בתוך קובץ סיפורים היסטוריים על משיחי שקר לאורך הדורות .
אבנר גולד ( שם בדוי של רבי יעקב יוסף ריינמן מניו ג'רסי ) סדרת רוח עמי : קורותיה של משפחת פוליצ’בר ( ירושלים : יחדיו, מכון להגברת התודעה היהודית) ,
קורותיה של משפחת פוליצ’בר ויהודי העיירה שבדרום פולין במאה ה-17 ( והם היו אמורים להתמשך ועד המאה ה-19 אך הסדרה נפסקה לאחר תשעה ספרים בלבד ) .הסיפורים הקיימים עוסקים כולם בכמה שנים מלאות אירועים במאה ה-17 וביתר דיוק בתקופת שבתאי צבי .
חמישה מהם עוסקים באירועים הקשורים בשבתי צבי .
והאירועים שבאו מיד לפני כן של גזירות שנות ת"ח ות"ת
אלו הם ספרים מספרי 3-7 בסדרה.
.
.. 1994 ספר שנת החרב : ארועי הדמים והגזרות של ת"ח ות"ט / המתרגמת – א' דור הוצאת יחדיו .תשנ"ד
.
. . לאור הדמדומים : מיאוש לתקוה – מפגש מרתק, המתרגמת: א. דור. העורכת: מירה פאר. איורים: איימי ומרים תשנ"ד .1994
( המשך של שנת חרב )
5ץ
1994. ספר המתעתע : משיח השקר – שבתאי צבי תרגום א. דור ,ירושלים : יחדיו, מכון להגברת התודעה היהודית,תשנ"ד
סיפורו של שבתי צבי כפי שנחווה בידי בן משפחת פובליצ'ר
הטבעת הסגולה : עלילת הבגידה של יהודי פוליצ'בר
המתרגמת: מ. בן יוסף ; העורכת: מירה פאר
ירושלים : יחדיו, מכון להגברת התודעה היהודית, תשנ"ה 1995
השבתאים עושים בעיות ליהודי פולין
.שליחות גורלית : סיפור גירוש היהודים מוינה.תרגום: ש. רפופורט. עריכה: י. א. בן מנחם.ירושלים : יחדיו, תשנ"ה, 1995.
שבו יהודי שחזר בו מהאמונה בשבתאי צבי מוצא את עצמו מגורש מהעיר וינה.
1996 ויזל, מאשה טלאים / תל-אביב : גוונים, תשנ"ז,
רומן רחב יריעה העוקב אחר חייהם של מספר דמויות בחיפה במשך כ-70 שנה, ביניהם מהדי, מורה ערבי שאיבד את משפחתו בבריחה הגדולה ב-48 והופך לזקן תמהוני בעל כוחות מיוחדים החי בגליל ושרה, שהזמן שלה עצר כשהייתה בת 30 ומאז היא תופרת שמיכות טלאים. כמו כן עוקב הספר אחר גלגוליהם של שבתי צבי ונתן העזתי
אלי שי משיח של גילוי עריות : היסטוריה חדשה ובלתי מצונזרת של היסוד המיני במיסטיקה המשיחית היהודית / תל-אביב : ידיעות אחרונות, 2002
אילי גורליצקי טהירו (הוצאת משכל 2006)
רומן היסטורי מיסטי על חוגיהם של מנשה בן ישראל רמברנדט שפינוזה ונוצרים הולנדים שעוסקים בספקולציות קבליות ומשיחיות שונות באמסטרדם של אמצע המאה ה-17.הסיפור מתאר בין השאר תמונה של הצייר רמברנדט של שבתאי צבי . למרבית הצער התמונה הזאת לא קיימת במציאות.
רשימה שלי על הספר "סודות האלוהות על פי האר"י שפינוזה ואילי גורליצקי
יומני שבתי צבי. /עורך: זאב גולן. — חולון : ז.גולן, תשס"ח, 2008.
רומן ישראלי עכשוי על שבתאי צבי שנותן לו לראשונה לדבר לאחר שאחרים ובראשם נתן העזתי דיברו כל הזמן בשמו
תקציר :
חבילת יומנים ומכתבים מתגלית בחורבות בית כנסת תורכי…. יומנים אלה מתייחסים הן למאורעות החיצוניים ולהשפעתם על שבתי צבי ועל צאן מרעיתו, והן לתפניות ולתהפוכות שעבר. שבתי צבי מתגלה כאדם רוחני, לוחמני, מוסרי, רגיש ואכפתי אשר ספקות, הרהורי כפירה ועינויי נפש היו לחם חוקו.
ויומני שבתאי צבי המוצגים ככאילו בידי האיש עצמו כביכול מנקודת ראותו שלו.
יעקב צ.מאיר נחמיה / ראשון לציון : משכל (חמד+ידיעות אחרונות),
2019
תקציר: אחד הספרים העוסקים במקורביו של שבתי צבי ובמקרה הזה באיש שהביא לנפילתו בטענה שהוא המשיח האמיתי.ולכן שבתי צבי חייב להיות מתחזה.
נחמיה כהן הוא תלמיד חכם, בעל שם, רמאי קטן ונווד מושבע. עם שש אצבעות בידו האחת, תשוקה בלתי נשלטת לספרים וחוט שדרה מוסרי מפוקפק יוצא נחמיה למסע אל המשיח שזה עתה קם: שבתאי צבי. נחמיה מזמין את הקורא אל אחת התקופות הסוערות בהיסטוריה היהודית, מזרח אירופה של המאה השבע עשרה, שלא דרך שחקניה הראשיים והמוכרים אלא דרך שלל גיבורי שוליים. תלמידי חכמים, שודדים, נביאות, שחקנים נודדים, הוזי הזיות וחולמי חלומות יהודים, מוסלמים ונוצרים, נעים במסע זה לצדו של נחמיה ברגל, בעגלות ובאוניות רעועות ברחבי אירופה, מפולין ועד קושטא
מחזות
ירז'י ז'ולבסקי שבתי צבי :דרמה בארבע מערכות תירגם מפולנית משה בלישטיפט , שטיבל ,תרפ"ד.
שלום אש שבתי צבי בתוך כתבי שלום אש :ספר שלישי תרגום מידיש ה. ייבין (דביר תרפ"ח.) מחזה נדפס לראשונה ביידיש 1908
תרגום לאנגלית
Sabbatai Zevi : a tragedy in three acts and six scenes with a prologue and an epilogue / [translated from the Russian version by Florence Whyte and George Rapall Noyes Philadelphia : Jewish Publication Society of America, 1930
,נתן ביסטריצקי- אגמון שבתי צבי :חיזיון בחמש עלילות מהדורה ראשונה "חיזיון תרצ"א . 1931
מוצג על ידי תיאטרון אוהל
מהדורה שנייה :מרכז האגודה למען האוהל ,תרצ"ו.1936
מהדורה שלישית
חזיונות / מרחביה : ספרית פועלים, 1960.
חיים הזז בקץ הימים :מחזה בשלוש מערכות (כתבים ספריה לדור ,עם עובד, תש"י) .
יצא לאור במהדורות שונות מאוד בטקסט בשנת תשכ"ח ולאחר מכן .
ככל הנראה המחזה החשוב ביותר על ימי שבתי צבי .
,דוד פינסקי "שבתי צבי ושרה " בתוך המשיחים :דרמות , ( ביידיש פורסם ב-1935) . תרגום מיידיש שמשון מלצר (הוצאת עם עובד, 1952.)
חיים סלאוואס די מלחמה פון גאט ניו יורק 1963
,יוסף מונדי המשיח :עלייתו ונפילתו של שבתי צבי ( הוצאת סתווית –עכשיו ,1982)
מרטין שרמן "משיח " תורגם לעברית בידי נאוה סמל הוצאת אור עם ,1984
יצחק בשביס זינגר עיבד וביים יבגני אריה העבד, תרגם בן בר-שביט הוצג בתיאטרון גשר, בשנת 2002.
אורי ניצן עזיז אפנדי, הסוד של שבתאי צבי, הצגה בתיאטרון המרתף, ירושלים 2014.
שתי יצירות על אודות שבתי צבי : שבתי צבי, מחזה : שבתי צבי, תסריט // משה ליבר ; שמעון יעקב קרויטנר ; מהדיר: יעקב ברנאי ירושלים : כרמל, תשע"ז 2017.
שבתי צבי שהופיע כמשיח בעולם היהודי במאה ה-17, הסעיר וזעזע אותו עם התאסלמותו. מאז ממשיכה דמותו להיות נוכחת בתודעה הקולקטיבית של היהודים. על שבתי צבי ועל משיחיותו נכתבו יצירות רבות בתחומים רבים: ספרות ושירה, ציור ואמנות מופשטת, מחקר היסטורי וכן מחזאות. בספר זה מובאים מחזה ותסריט לא ידועים על שבתי צבי שנמצאו לאחרונה בארכיונים אך לא הועלו על הבמה או האקרן. מחבריהם, שני יוצרים שנשכחו: משה ליבר שכתב את המחזה ושמשון יעקב קרויטנר שכתב את התסריט. ליצירות הוקדם פרק על שבתי צבי על הבמה ועל גבי האקרן וביוגרפיות על מחברי היצירות שבספר. לספר מצורפות כמה יצירות אמנותיות בלתי ידועות משל נחום גוטמן, נדב בלוך ונחמה לבנדל.
יצירות בשפות אחרות
ס. משלזון "שבתי צבי " 1856. סיפור קצר שהתפרסם בגלזגו
הרמן רקנדורף " האיגרת " בתוך מסתרי היהודים 1857.
סיפור על שבתאי צבי ברוך אקוסטא ושפינוזה.
( אין ככל הנראה קשר לסיפורו הנזכר למעלה של פרדיברג שאמור להיות עיבוד שלו ).
יולטוס שטורך "כוכב יעקב" 1838 רומו של ארבעה כרכים בגרמנית.
לאופולד זאכר-מאזוך "שבתי צבי " סיפור קצר מ-1874 כלול באוסף הנובלות |"סיפורי אהבים
הסיפור הראשון שבו שרה אשת שבתי צבי עומדת במרכז ( אם כי בסיפור היא מכונה מרים דווקא אבל הכוונה לשרה ) והיא זאת שהופכת את שבתי צבי למשיח שקר והיא אישה דומיננטית לחלוטין מבחינה מינית המענה את שבתי צבי על ידי אי נתינת סיפוק מיני ועל ידי הצלפות בשוט והיא זאת שכופה עליו להתאסלם . בדיוק הסיפור שאפשר לצפות מהאיש שעל שמו ניקרא ה"מאזוכיזם " המיני.
משה הרמלין "המשיח התורכי –תיאור היסטורי רומנטי על חייו והופעתו של שבתי צבי ניו יורק 1898
Polyakov, Salomon Sabbatai Tsevi : roman Berlin : Russkoe Universal'noe Izdatel'stvo, 1923
תורגם מיידיש כ: שבתאי צבי : היסטארישער ראמאן / ווארשע : צוקער, תרפ"ז.1927
שלמה רוזנברג , 1896-1975 שבתי צבי : היסטארישער ראמאן / תל אביב : המנורה, תשכ"ה
- תורגם לאנגלית : Shlomo Rosenberg Shabtai Zvi The Man Who Believed He Was Messiah Published: July 2007
רומן היסטורי מתורגם מידיש
he story of Shabtai Zvi takes place at a time of great upheaval and stress for the Jewish people, particularly in Poland and the surrounding lands that came under the sword of the bloody Cossack Bogdan Chmelnitski. His cruelty was vicious and unmatched until the time of Hitler. The number of his victims was said to be greater than that of the Inquisition of 1492 and was exceeded only by the Nazi terrors. The longing for relief from oppression and return to the Holy Land was extremely strong at that time. This required a Messianic leader as described by the prophets of the Biblical period. Shabtai Zvi was born and raised in the early 1600s, when the ravages of Chmelnitski and his followers were at their peak. Also at that time the influence of Kabbalah, a mystical philosophy and practice, on Jewish thought was very powerful especially in the Near East communities. Some say its impact was even greater than that of the Talmud. The author of this historical biographical novel, Shlomo Rosenberg, writing in Yiddish, has presented a fascinating story, weaving together themes of great piety, love, lust and deceit to which many will find parallels in our day. Translation by Albert G. Goldin makes this little known but absorbing facet of history available to the English speaking audience.ץ
.
The Messiah of Smyrna FriesenPress 2015
In the 17th century, Shabtai Zvi was a name to reckon with. A man of strong passions and mesmerizing personality, he convinced many that he was the Jewish Messiah. But his thirst for power – his conviction that anything he wanted could be his – was his downfall. The Ottoman authorities, rattled by Shabtai's extreme statements and the unrest of the Jewish population, arrested him in 1666, forced him to convert to Islam, and in 1673 banished him.
In contemporary Toronto, Shabtai's legacy lives on. Donald May, a disgraced professor, becomes enamoured of Shabtai's Kabbalistic philosophy. Like Shabtai, he has a thirst for admiration and a moral compass that doesn't always run true. But unlike his hero, he may have a chance for redemption.
This novel interweaves the lives of the two men, painting a vivid picture of the Ottoman Empire in the 1600s alongside the life of a contemporary man who struggles between desires of the flesh and the life of the mind.
Tansman, Alexandre, 1897-1986. Sabbatai Zevi, le faux messie : fresque lyrique en un prologue et quatre actes de Nathan Blistritzky ; traduction Française de I. Ezrachi-Krischevsky / Paris : Max Eschig, 1961 c1966.
אופרה על פי המחזה של ביסטיריצקי הושמעה רק ברדיו בצרפת ובביצוע קונצרטי .
Lisa Goldstein "Split Light"
Travellers In Magic,
Tor Books, 1994
reprinted in The Year's Best Science Fiction, Twelfth Annual Collection, edited by Gardner Dozois, St. Martin's Press, 1995
sense of Wonder – A Century of Science Fiction
Published by The Wildside Press, Rockville Maryland
סיפור של היסטוריה חלופית שבו שבתאי צבי במאסרו בקונסטנטינופול רואה שני חזיונות על העולמות שיכלו להיווצר אם היה מסרב להתאסלם על מנת להציל את חייו . אחד מהם עולם שבו אמונתו סוחפת את העולם ומביאה לבסוף לחורבן גרעיני.
Andic Fuat , Farewell Homeland: Tale of Two Cities and One People ISBN: 1-4392-1469-7; ISBN: 13: 9781439214695. Booksurge.com, 2008. Originally published as Elveda Yurdum in 2006 by EREN Publishing, Turkey, and translated from the Turkish by Suphan Andic – See more at: http://www.sephardichorizons.org/Volume1/Issue4/threebooks.html#sthash.nbRGQ4Wn.dpuf
כולל סיפור המתרחש בימי שבתי צבי
סיפרי עיון על חייו ומורשתו של שבתי צבי
נתן העזתי , 1643-1680) בעקבות משיח : אוסף מקורות מראשית התפתחות האמונה השבתאית מלוקטים מתוך כתביו של ר' אברהם בנימין נתן בן אלישע חיים אשכנזי, המכונה נתן העזתי ; יוצאים לאור מתוך כתבי-היד של ידי גרשם שלום/ ירושלים : תרשיש, תש"ד1944
פורסם שוב עם תיקונים והשלמות של יונתן מאיר" הוצאת בלימה 2021
תקציר הספר:
שנת 1944 הדפיס גרשם שלום – ספר קטן במאה ושנים עשר עותקים בשם: "בעקבות משיח: אוסף מקורות מראשית בהתפתחות האמונה השבתאית מלוקטים מתוך כתביו של ר’ אברהם בנימין נתן בן אלישע חיים אשכנזי המכונה נת העזתי", הספר הראשון שבו נדפסו לקט מתוך כתבי היד הפזורים והגנוזים של הנביא השבתאי נתן העזתי. המהדורה הנוכחית מבקשת להנגיש את הטקסט לציבור הרחבבתוספת מבוא מקיף, הערות והוספת המתאימים לקורא בן זמננו. |
תומס קונן ציפיות שווא של היהודים כפי שהתגלו בדמותו של שבתאי צבי / ירושלים : מרכז דינור, תשנ"ח 1998.
תרגום מהולנדית: אשר ארתור לאגאביר, אפרים שמואלי ; מבוא והערות: יוסף קפלן
ירושלים : האוניברסיטה העברית בירושלים, המרכז לחקר תולדות ישראל ע"ש בן ציון דינור, תשנ"ח
הספר החשוב הראשון על חייו של שבתי צבי שנכתב בידי נוצרי עם ציורים חשובים וכנראה אותנטיים של שבתי צבי ושל נתן העזתי
ורסס, שמואל 1915-2010 השכלה ושבתאות : תולדותיו של מאבק / ירושלים : מרכז שלמן שזר לתולדות ישראל, 1988
סקירה ממצה על הסיפורת ההיסטורית על השבתאים והפרנקיסטים בשפות שונות עד סביבות שנות 1920.
תשמ"ח.
גרשום שלום תולדות התנועה השבתאית, בעריכת יונתן מאיר ושיניצ'י יאמאמטו, הוצאת שוקן, 2018.
מבוסס על סדרת הרצאות שדנתן שלום בשנות השלושים
ספר “תולדות התנועה השבתאית“ (המבוסס על סדרת ההרצאות שהועברה באוניברסיטה העברית בירושלים בשנים 1940-1939), היה הניסיון הראשון של גדול חוקרי המיסטיקה היהודית גרשם שלום (1982-1897) להציג תמונה רחבה ומלאה של השבתאות ברצף אחד, מימי גאותה עד דעיכתה. חשיבותן של הרצאות אלו נעוצה בכך שכבר בשלב מוקדם זה הונח היסוד לכל מחקריו של שלום בשנים שיבואו, ובכלל זה לספרו הגדול “שבתי צבי והתנועה השבתאית בימי חייו“, שנדפס לראשונה בשנת 1957. בהצגה מחודשת של טקסטים גנוזים אלו אפשר לגלות פנים חדשות בפרשת השבתאות, כמו גם בעולמו המחקרי של גרשם שלום, והם משמשים פתח ומבוא לכל החפץ להכיר את אחת הפרשיות הסוערות והסבוכות בהיסטוריה היהודית. לספר צורף מבוא מקיף של העורכים על מחקרי השבתאות של גרשם שלום.
גרשום שלום שבתי צבי והתנועה השבתאית בימי חייו / תל אביב : עם עובד, תשי"ז.
1957
הספר החשוב ביותר והמקיף ביותר על שבתאי צבי .
עם זאת המהדורה האחרונה בעברית היא העדיפה שכן נוסף בה חומר שאין במהדורה הראשונה כתוצאה ממחקרים חדשים.
הספר יצא בשלוש מהדורות בעברית, במהדורה אנגלית, שהיא מהדורה מורחבת ומעודכנת של המהדורה העברית השלישית
ותורגם לשפות רבות
לאנגלית צרפתית איטלקית גרמנית ספרדית פורטוגזית לטורקית ויפנית
מהדורה מורחבת 2021 הוצאת כרמל
גרשום שלום פרשת השבתאות / סדרת הרצאות מאוחרת שנתן שלום על תולדו8ת השבתאות . ; ערך, ההדיר והוסיף מבוא והערות שוליים אבי אלקיים הוצאת הכרוב לוס אנג'לס 2019
מחקרים ומקורות לתולדות השבתאות וגלגוליה, ירושלים: הוצאת מוסד ביאליק, תשל"ד-1974.
מחקרי שבתאות, ההדיר יהודה ליבס, תל אביב: הוצאת עם עובד, תשנ"ב-1991.
תקציר:
פרשת שבתי צבי היא אחת התופעות הדתיות וההיסטוריות המרתקות – אך גם המעורפלות – ביותר בתולדות עם ישראל. זהו גם הפרק המופלא ביותר בתולדות המיסטיקה היהודית.
חקר השבתאות הוא ממפעלי-חייו החשובים של גרשם שלום – מכונן חקר הקבלה ומגדולי חכמת ישראל בדורותינו.
ספרו המונומנטלי שבתי צבי והתנועה השבתאית בימי חייו ראה אור בכמה מהדורות. עתה זוכים אנו גם לכינוס מחקריו הרבים בתחומי השבתאות שנכתבו לאורך עשרות שנים והיו פזורים עד כה בעשרות כתבי-עת ומאספים.
פרופ' יהודה ליבס, ראש החוג למחשבת ישראל באוניברסיטה העברית, מבכירי תלמידיו של ג. שלום, ההדיר ועדכן מחקרים אלה וכן הוסיף נספח ביבליוגרפי לכל אחד מהם
י
- בעקבות משיח: אוסף מקורות מראשית התפתחות האמונה השבתאית מלוקטים מתוך כתביו של ר' אברהם בנימין נתן בן אלישע חיים אשכנזי המכונה נתן העזתי, יוצאים לאור מתוך כתבי-היד על ידי גרשם שלום, ועתה הובא לדפוס מחדש עם ה 2022
- תיקונים והשלמות על ידי יונתן מאיר, ספרי בלימה | עלו לשלום, ירושלים וברלין תשפ"ב
צחק ספיבק 1886-1977) המשיח מאיזמיר : שבתי צבי, שלוש מאות שנה להופעת השבתאות, נפתוליה וספיחיה / ירושלים : ר. מס, תשכ"ז 1967
1991 יעקב ברנאי שבתאות- היבטים חברתיים:קובץ מחקרים מרכז זלמן שזר, ירושלים תשנ"א;
יעקב ברנאי שבתאות – היבטים היסטוגרפיים : קובץ מחקרים / הסדרה לחקר תולדות השבתאות וגלגוליה – מקורות ומחקריתל אביב : הוצאת אדרא, תשפ"א 2020.
Freely, John The lost messiah : in search of the mystical Rabbi Sabbatai Sevi London : Viking, c2001
Sabbatai Zevi : testimonies to a fallen Messiah / translated, with notes and introductions, by David J. Halperin. Oxford : Littman Library of Jewish Civilization, 2012.
Sabbatai Zevi (1626-1676) stirred up the Jewish world of the mid-17th century by claiming to be the messiah, then stunned it by suddenly converting to Islam. His story, and that of the movement he created, is a landmark event in early modern Jewish history. Halperin brings us three testimonies by Sabbatai Zevi's followers of the life and deeds of their messiah. These are the Najara Chronicle, an eyewitness narrative; Baruch of Arezzo's Memorial to the children of Israel, a biography of Sabbatai; and the hagiography composed in 1692 by Abraham Cuenque of Hebron. These narratives are supplemented by two 17th-century letters in which Sabbatai and his followers are described by a contemporary rabbi who detested them and everything they stood for. Finally, a reminiscence of Sabbatai's last days, preserved by one of his followers, conveys the enigma of the man that was to haunt the generations.
The Burden of Silence: Sabbatai Sevi and the Evolution of the Ottoman-Turkish Dönmes
/ Cengiz Sisman.
New York, NY : Oxford University Press, [2015].
רומן ידין
,שבתאי צבי :דרכה של תנועה משיחית ,ארץ הצבי 2015
פורסם גם באנגלית באותה השנה כ:
Roman, Yadin Sabbatai Zevi : a Messianic tale / Tel Aviv : Eretz Ha-Tzvi, 2015.
אלכסנדר ון דר הוון
שרה האשכנזיה מלכת השבתאים / הופיע במקור האנגלי ב-2012
2012 תרגום מאנגלית: ענת שולץ. 2018 הסדרה לחקר תולדות השבתאות וגלגוליה : מקורות מחקרים) תל אביב : אדרא, תשע"ט 2018.;
שרה האשכנזיה מלכת השבתאים הוא מחקר יוצא דופן המביא את סיפורה המרתק של שרה האשכנזיה, מלכתו של המשיח שבתי צבי, ושופך אור על תפקידה בתנועה השבתאית. המחקר מתאר כיצד, בשנים שלפני נישואיה לשבתי צבי, רכשה שרה לא רק מוניטין של פריצות אלא גם כישרון ניכר לשכנע אחרים בכישוריה הדתיים, ובכלל זה טענתה כי היא עתידה להינשא למלך המשיח. בחצר המשיחית של שבתי צבי נקלעה שרה למאבקי כוחות עם נביא התנועה הסגפן נתן העזתי וסירבה להסכין עם התפקיד הכנוע שביקשו לייחס לה, רעיה המשמשת כמטאפורה של השכינה לפי תורת הסוד הקבלית. במקום זאת, ובשידוד מערכות רוחני דרמטי שיהדהד כעבור מאות שנים בהגותם של כותבים, כגון דייוויד יום, לודוויג פויירבך וזיגמונד פרויד, מילאה שרה – כך טוען מחקר מרתק זה – תפקיד מכונן באופייה החתרני, האל-מטאפורי, של התנועה השבתאית המאוחרת
עדה רפפורט -אלברט חסידים ושבתאים, אנשים ונשים / ; עריכה: עמנואל אטקס ודוד אסף ; הפקה והבאה לדפוס: יחזקאל חובב ירושלים : מרכז זלמן שזר לחקר תולדות העם היהודי, תשע"ה 2014.
כולל מאמרים על נשים בשבתאות .
Ada Rapoport-Albert;
Women and the Messianic Heresy of Sabbatai Zevi :1666–1816, translated from the Hebrew by Deborah Greniman, Littman Library of Jewish Civilization, 2011,
Ada Rapoport-Albert traces the diverse manifestations of this vision in every phase of Sabbatianism and its offshoots. These include the early promotion of women to centre-stage as messianic prophetesses; their independent affiliation with the movement in their own right; their initiation in the esoteric teachings of the kabbalah; and their full incorporation, on a par with men, into the ritual and devotional life of the messianic community. Their investment with authority was such as to elevate the messiah's s wife (a figure mostly absent from traditional messianic speculations) to the rank of full messianic consort, sharing in her husband's s redemptive mission as well as his divine dimension. By the late eighteenth century, a syncretistic cult had developed that recognized in Eva-the unmarried daughter of Jacob Frank, one of Sabbatai Zevi's s apostate messianic successors-an incarnate female aspect of the kabbalistic godhead, worshipped as 'Holy Virgin's and female messiah by her father's devotees. This was the culmination of the Sabbatian endeavour to transcend the traditional gender paradigm that had excluded women from the public arena of Jewish spiritual life. This work is a translation by Deborah Greniman.
יהודה ליבס לצבי ולגאון: משבתי צבי אל הגאון מווילנא, תל אביב: אדרא, 2017.
תקציר הספר "
קובץ מחקרים ײחודי בסוגו וחדשני פרי יצירתו של פרופ' יהודה ליבס, גדול חוקרי המשיחיות השבתאית בדורנו. חטיבת המאמרים המרכזית בספר שלפנינו ענײנה בזיקה העמוקה שבין הגאון ר' אליהו מװילנא וחוגו לבין העולם השבתאי, זיקה שקודם לכן לא עלתה על דעת החוקרים. בקובץ מאמרים זה יש תרומה מרכזית וחשובה ביותר לתולדות הרעיון המשיחי בכתבי הגאון מװילנא ובני חוגו. לפי מסקנתו של פרופ' יהודה ליבס אומנם לא שבתאים היו הגאון ותלמידיו ױחסם אל שבתי צבי היה ביקורתי, אך בכל זאת מילאה השבתאות מקום חשוב, גם אם נסתר, בעולמם הרוחני.
שבתאי צבי במדיה המוסרטת
שבתאי צבי בהיהודים באים "
–
הסרט "פרימו ושבתאי " 2022
סיפורו של במאי שמנסה ליצור סרט על שבתי צבי בתל אביב של המאה ה-21
קיראו רשימה על סרט זה ב"יקום תרבות ":
ראו גם :
הולדתו של משיח שקר : פרק ממשיח של גילוי עריות
הנביא מעזה -פרק מ"משיח של גילוי עריות "
ספרו של נתן העזתי -שיחה עם ליאור הולצר
הרב יהונתן איבשיץ כיוצר של דת חדשה : סקירה על ספר שבתאי מושמץ במיוחד
תאנים מאיזמיר :אלי שי על השבתאות,
אלי שי בחדירה מעמיקה למוחו ונפשו של יעקב פרנק
יעקב פרנק ועדתו : הפרנקיסטים בספרות העברית והכללית
2 תגובות על “גואל או סוטה ? או שניהם?: סיפורו של גואל השקר שבתי צבי על פי ד"ר אלי שי ועל פי אמנים ויוצרים לאורך הדורות”
[…] גואל או סוטה או שניהם ? אלי אשד על שבתי צבי […]
שבתי צבי – סיפורו של משיח – רומן היסטורי מדויק \ ליאור הולצר
—
חשון. תכג. ירושלים
"כמו בכל יום, שחר רחוק מלפצוע את קו הבוהו של השמיים נתן וחבריו כבר על רגליהם, מזדקפים רוחצים ומברכים. לפני התפילה מברכים על פת לחם חרבה אשר נשארה מיום האתמול. אחרי התפילה לומדים בבקיאות פרשה על מפרשיה יחד עם הרב יעקב חאגיז, עת חמה מתחילה לחמם הם כבר מתדיינים על מסכת הוריות עם הפוסקים. כאשר צוהר החדר מאיר במלואו עוברים לסדר טהרה. לאחר פלג המנחה גורסים מדרשים. לעת ערביים נחים מעט ומברכים על הפירות הרבה. לאחר תפילת המנחה, עת שמש מתרסקת על הים הרחוק, הגיע זמן לימוד בספרי מחשבה והשקפה, מורה הנבוכים וספרי ראשונים אחרים. אחרי תפילת מעריב הם חוזרים לגמרא, למסכת נוספת, ובלילה, כאשר ירח קטן נצפה מרחוק, הם לומדים חכמות חיצוניות. את חכמת התשבורת התכונה והלימודיות, לאחר מכן מברכים על הלחם ומשאירים מעט לחרבה של מחר. יען כי כל ימיהם וכל שנותיהם מקטנות ועד בגרות לתורה מסרו. כל יום בהלכות התורה עסקו. כל עת פנויה טובה ללמוד פאה נוספת בתורת ישראל. כל רגע ופעם מסרו נפשותיהם על מזבח תורת משה תמימה. עץ חיים למחזיקים בה ואוכליה פירותיה ישבעו. על הרצפה ישנו, מים במשורה שתו, פת חרבה ללא מלח אכלו וליבם פתוח למצוות ישראל. יען כי חאגיז ביקש להגדיל את תלמידיו ולהאיר את עולם התורה מהמגדלור של ירושלים.
כך היה אף ביום פלוני בחודש חשון עת צריחי המסגדים מסלסלים את רוח הערב. בכל מקום נטועים בתים עגלגלים כאילו חיטבה אותם רוח עתיקה. מעט עצי סרק ושיחי הדס משולש מפרידים בין מבנה למבנה. וכן עצי תאנה מפילים פגיהם אחרונים. דרך צוהריו של בנין עגול קטן ניתן לראות יהודים לבושים בבדים מאיזמיר אך עם קיפול בד אחורי בסגנון המצרי. ישיבת 'בית יעקב' היא המוסד היהודי היחיד בעיר המוסלמית הקטנה. אף היא אינה כה גדולה, יש בקהילה ארבעה-חמישה תריסרי אנשים בסך הכל, כולל נשים וילדים…."
—-
זעיר-מעט, טעימת ארעי, פרפראות לעניין נכבד במיוחד, פרק מתוך רומן ההיסטורי החדש שלי:
שבתי צבי – סיפורו של משיח – רומן היסטורי מדויק \ ליאור הולצר
סיפורו המרתק של שבתי צבי הספר נכתב בעברית צחה ובלשון נקיה. מביא את תלאותיה של אחת התנועות המשיחיות ששינו את פני ההיסטוריה היהודית. הספר נכתב מתוך בחינה של תעודות היסטוריות ונעשה מתוך שיקולים מדעיים נכבדים. הספר מתאר את הדינאמיקה של התנועה השבתאית אשר הגיעה ל95% מהעם היהודי באותו הדור, וכן מציג את הנפשות הפועלות המרכזיות של אותו זרם עצום של רוחניות, הלכה וקבלה. ללא ספק זהו ספר איכות רחב יריעה המתאר הפרוטרוט את התרבות היהודית של המאה הי"ז, אשר יוצא לאור כאן לראשונה על מנת להגיע אל הקורא הישראלי.
—
470 עמודים. כריכה קשה. הוצאת 'הולצר – ספרים', יפו 91, ירושלים, 2023
פרטים נוספים בלינק בתגובות
הולצר ספרים
https://www.facebook.com/booksholzer