האם היו שתי הנשים היהודיות העשירות והמשפיעות ביותר בהיסטוריה שחיו בשכנות בעיר בולוניה ידידות טובות או אויבות בנפש?
סקירה על הספר "הבנקאית מנאפולי :סיפורה של בנבנידה אברבנאל" מאת זהבה חן-טוריאל ,הוצאת ניב 2021 ,278 עמודים
פורסם ב"מקור ראשון " תחת השם "הדונה האחרת "
בימים אלו פירסמה זהבה חן-טוריאל רומן ביוגראפי וכנראה גם חצי אוטוביוגראפי על אחת הנשים היהודיות החשובות ביותר של ראשית הזמן החדש ושל המאה ה-16 הגבירה בנבנידה אברבנאל.
זהבה חן טוריאל כבר פירסמה כמה ספרים על העבר הרחוק של בני משפחתה והקהילה הספרדית בעבר:
הנשים של טרואל ( הוצאת ספרי ניב 2018 )סיפורן של ארבע נשים במשפחתה של המחברת בדורות שונים מימי גירוש ספרד לערב הקמת המדינה. שהתבסס על תחקיר מעמיק של המחברת בתולדות משפחתה.
"ו"אגדה ספרדית : הספור על דונה בלאנקה ומשפחת צוריאל/" ( הוצאת ניב ,2020) ספר מאוייר לילדים בידי מאיה עוזיאל שאליו מצורף תרגום לשפת הלאדינו המספר אגדה עתיקה בעברית ובלאדינו על חיי יהודי ספרד לפני הגירוש ובעת הגירוש.
""הבנקאית מנאפולי" חוזר שוב לתקופת גירוש ספרד והימים שלאחריה.
הספר מורכב מסיפור כפול. חלק מהסיפור מתרחש בשנת השמונים ומספר על מאמציה של החוקרת הישראלית ברכה אברבנאל ( שדמותה יש להניח מתבססת על זאת של המחברת ) למצוא פרטים על בת משפחתה הרחוקה בנבנידה אברבנאל.
במהלך מחקרה הארוך היא מגלה שבנבנידה שהייתה אחייניתו של המנהיג היהודי ופרשן התנ"ך המפורסם דון יצחק אברבנאל שבספר מתואר גם סיפור חייו ובריחתו מפורטוגל לספרד ולאחר מכן עזיבתו לאיטליה בראש הקהילה היהודית המגורשת. הייתה אשת עסקים ובנקאית עשירה מאוד.וגם נדבנית חשובה.ותמכה במשיח השקר דוד הראובני ( שיככב בקרוב בבלוג זה) במסעותיו ואף שלחה לו דגל אותו ארגה במו ידיה.היו לה קשרים עם שליטי הערים האיטלקיות בתקופתה שה יגיעו עד לחצר האפיפיור ,והיא נודעה במאמציה לסייע לבני עמה.
למעשה קשה לחשוב על אישה אחרת באותה תקופה שהיה לה את סוג העוצמה הכלכלית וההשפעה שהייתה לגבירה אברבנאל חוץ מאחת ויחידה אחרת .וגם היא יהודיה.וזאת היא דמות שכיום היא הרבה יותר ידועה : הגבירה גרציה מנדס-נשיא יהודיה אנוסה שחזרה ליהדות והפכה לאחת ממנהיגי העולם היהודי וגם העולם הכלכלי העולמי בתקופתה.
אבל מה בדיוק היו סוג היחסים בינה ובין בנבנידה אברבנאל שהייתה שכנתה בעיר פרארה במשך כמה שנים טובות זאת שאלה גדולה מאוד למעשה מכרעת, אם כי המחברים בתחום בדרך כלל מעדיפים לעבור על כך בשתיקה.
ההיסטוריון בצלאל ססיל רות בהיסטוריה שכתב על גרציה מנדס " בית נשיא" ("עברית שלמה סימונסון תל-אביב : מ' ניומן, תשי"ג 1952) מציג את השתיים בקצרה כיריבות למרות וכנראה בגלל שחיו באותו זמן באותו מקום בעיר פרארה ובלתי אפשרי להאמין שהן לא היכירו זו את זו אישית.
במהלך שנות האלפיים פרסומה של גרציה מנדס-נשיא התעצם כל כך לאחר שהוקם מלון על שמה בטבריה ומוזיאון על שמה בטבריה ויצאו מדליה ובול עם תמונה שיוחסה לה ובהמשך הופיעו כמה וכמה רומנים היסטוריים על הדמות של גרציה מנדס-נשיא בידי כמה סופרים וסופרות כמעט במקביל.
מדליה שבה חרוטה דמותה של גרציה מנדס
שניים מהם אף תיכננו כל אחד לכתוב עליה סדרה שלמה של ספרים אם כי רק אחד מהם קיים את מטרתו זאת.זה היה יצחק גורמזאנו גורן שפירסם לבסוף סדרה של ארבעה ספרים על הגברת מנדס " קווארטט הסניורה.בתוספת פירסם גורמזאנו –גורן הצהרות נזעמות בתקשורת על מזימת השכחה ממסדית אשכנזית ציונית להשכיח את פועלה של גרציה מנדס.
וזה בזמן שמסביבו התנהל פרויקט אזכרה חסר תקדים לאישה ולפועלה.
ייתכן שמטרתו האמיתית הייתה להשכיח את האחרים לצידו שכתבו גם הם ספרים ושפעלו גם הם לתעד ולתאר את פועלה של גרציה מנדס בספרים משלהם.
. אולי פרסום ארבעה הספרים של גורמזאנו גורן מנע מהסופר השני שתיכנן גם הוא לפרסם סדרה כזאת גיורא ברק שפירסם ספר אחד על ימי נערותה של גרציה מנדס "גרציה מליסבון" ( הוצאת כתב ,2012) לכתוב לספר זה כמה המשכים כפי שתיכנן והודיע שיעשה.
עוד שתי סופרות פירסמו כמעט מקביל כל אחת רומן היסטורי על חייה של גרציה מנדס שתיהן תיארו את חייה מנקודת המבט של גרציה מנדס בגוף ראשון ( כפי שעשה גם גורמזאנו –גורן בשלושה מתוך ארבעת ספרי הקווארטט) .
כל אחד מסופרים אלו איזכר גם את הגבירה בנבנידה אברבנאל חוץ מגיורא ברק שפשוט לא היגיע אליה.
הסופרת מיכל אהרוני –רגב בספרה "תליון הזהב של דונה גרציה "( בעריכת אורה צמח, גוונים ,2015) מספרת על בנבנידה אברבנאל כמי שהייתה ידידה טובה ואינטימית של הבנקאית גרציה מנדס כל ימי שהותה בעיר פרארה. ( ע' 258-262).
גישה מסוייגת הרבה יותר כלפי בנבנידה אברבנאל מופיע ברומן הגדול של נעמי קרן ( לדעת כותב שורות אלו היצירה הטובה ביותר עליה ) לה סניורה: רומן במכתבים על חייה של דונה גרציאה נשיא / בעריכת חיים פסח אור יהודה : כנרת, זמורה-ביתן, תשע"ג )2013.)
בספר זה השתיים נפגשות אבל גרציה מנדס מרגישה גישה של התנשאות ואף זלזול מצד בנבנידה אברבנאל מאחר שהיא אנוסה לשעבר.והן בהחלט לא מתיידדות.
גישה מסוייגת ואף עוינת כלפי הגבירה אברבנאל מופיע בספר המסיים של "קווארטט הסניורה" של יצחק גורמזאנו גורן "מלכת היהודים: דונה גרסיה וממלכת הגליל " ( הקיבוץ המאוחד 2019) בספר זה נוטש גורן את התיאור בגוף ראשון של גרציה מנדס שהיה בשלושת הספרים הקודמים:
1."השקר הקדוש , 2010,
2. מלכת הפינאנסים ,2013.
3. קדחת ונציאנית, 2015.
רק בספר הרביעי מגיע גורן -גורמזאנו אל בנבנינדה אברבנאל ומתאר בשם עצמו ( דהיינו לא בגוף ראשון כדונה גרציה ) בקצרה את אברבנאל כמי שהייתה יריבתה הקשה של גרציה מנדס גם בגלל שתיעבה ובזה לאנוסים גם כאלו התגיירו גם בגלל שנטתה למשיחיות מיסטית כפי שמראה תמיכתה בדוד הראובני בניגוד לריאליזם המדיני של גרציה מנדס שדרך אחיינה דון יוסף נשיא פיתחה את העיר טבריה. ולדעתו גם בגלל שקינאה בגרציה מנדס שלדעתו עושרה היה גדול יותר משלה ( אם אכן כך היה זה עניין שנוי במחלוקת ומן הסתם גם בתקופתן של השתיים ).
את הספר החדש ביותר על דונה גרציה נשיא גם הוא מסופר מנקודת מבטה "דונה גרסיה " של אהרון נומאז בתרגום מתורכית: משה קמחי ; ( הוצאת ניב 2020 ) כבר לא קראתי.
עד כאן מה שפורסם על הגבירה בנבנידה בספרים על הגבירה גרציה מנדס נשיא.
יש לציין שכל הכותבים משמרי זכרה של הדונה גרציה מנדס נשיא מקפידים מאוד לא להאריך בתיאורה של הגבירה אברבנאל משל היא עלולה להאפיל על גיבורתם גרציה מנדס-נשיא.בנבנידה אברבנאל
דיוקן משוער של בנבנידה אברבנאל בעת שיחה עם קוזימו דה מדיצ'י דוכס של פירנצה
https://web.archive.org/web/20150414095517/http://www.medici.org/jewish-history/grand-duke-discusses-theology-jewish-lady
כפי שראינו כעת לראשונה מתפרסם ספר של זהבה חן –טוראל שמציג את תקופה מנקודת המבט של בנבנידה אברבנאל והיא חושפת דברים ששאר הכותבים התעלמו מהם לחלוטין.
טוראל מספרת לנו דבר שאי אפשר היה לדעת מכל הספרים שתוארו למעלה על גרציה שבנבנידה אברבנאל עמדה בראש המאבק כנגד גרציה מנדס שניסתה להטיל חרם כלל יהודי על העיר אנקונה שבה נלכדו כמה סוחרים יהודים מומרים ולבסוף נשרפו חיים ( הפעולה הידועה ביותר של גרציה מנדס ששאר הסופרים עוסקים בה בפירוט אבל בלי להזכיר כלל את המעורבות של בנבנידה אברבנאל באירוע ) .
והיא מביאה את סיבותיה הטובות של הגבירה אברבנאל למאבק כנגד גרציה מנדס החששות שלה שהחרם רק יזיק ליהודי איטליה.
שאר הספר עוסק במאבקיה האישיים של אברבנאל כנגד בניה שאחד מהם התחתן עם אנוסה כנגד רצון האם והיא נאבקה בו בבית המשפט בטענה שהוא גרם לקריסתה הכלכלית וניצחה והביאה בכך למאסרו.
מעניין שבכך שתי המליונריות היו דומות לשתיהן היו מאבקים פנימיים במשפחתן שלהם לגרציה מנדס היה מאבק גדול עם אחותה עצמה ובשרה.
האם זהו ספר טוב ? הוא ללא ספק מביא מידע רב על התקופה ועל הגבירה אברבנאל. הספר מובא כשני סיפורים אחד מהם כמקובל בספרים מאין אלה מתאר את חיפושיה כותבת מודרנית המבוססת בבירור על המחברת אחר מידע על אברבנאל.איני חושב שהסיפור הזה מוסיף הרבה לספר ובאותה מידה אפשר היה להוריד אותו.
לעניות דעתי הספר יכול היה להיות חזק יותר אם המחברת הייתה שמה בו כנקודה המרכזית ולא רק כפרק של כמה עמודים את המאבק שהיה בין גרציה מנדס ובין בנבנידה אברבנאל .סיפור המאבק בין שתי נשים חזקות שכל אחת מהן יש טיעונים חזקים לטובתה ובעלות תפיסות שונות כיצד יש להושיע את עם ישראל על ידי פעילות מדינית ריאליסטית או באמצעות דמות משיחית בהחלט יכול היה לרתק אבל המחברת בחרה לוותר על כך אולי בגלל חוסר מידע אולי כי לא יכלה באמת לדמיין אירוע כזה ( ואולי כדי לא לפגוע באף אחת מהנשים ההרואיות ובמעריציה העכשווים )
כמדומה שחן טוריאל כמו הכותבים על גרציה מנדס פשוט העדיפה ל"החליק" לתאר אותה ממש כ"כפוית שד" ובקצרה ככל האפשר על היריבות שהייתה קיימת בין שתי הגבירות היהודיות העשירות והחזקות של התקופה שהיו שכנות וכנראה כל אחת מהן ידעה הרבה מאוד אחת על השנייה. יריבות שהייתה לה גם סיבות אידיאולוגיות חזקות מאוד. בבירור עצם העיסוק בעניין הלא סימפאטי הזה של מאבק בין שתי הגבירות היהודיות החשובות של תקופתן לא היה נעים למחברת כמו שלא היה נעים לכותבים על גרציה מנדס-נשיא.
וזאת הייתה שגיאה כי דווקא תיאור מפורט של היריבות הזאת והמאבק בין שתי נשים חזקות מאוד שלכל אחת מהן יש סיבות טובות מאוד לעמדתה הנחושה ולמעשה אידיאולוגיה שונה יכול היה לתת לספר משקל שאין לו כפי שהוא כעת כספר על תולדות חיפוש בהיסטוריה המשפחתית שמסתיים בגילוי כמה אנקדוטות על בנבנידה אברבנאל. .
3 תגובות על “הגבירה בנבנידה אברבנאל והגבירה גרציה מנדס-נשיא : ידידות או אויבות בנפש?”
להשלמת התמונה ממליץ מאד על הכרך השני בטרילוגיה הסיפור של היהודים צאת סיימון שאמה שיצא עתה בעברית בהוצאת עליית הגג ובו התייחסות רבה לגירוש ספרד, משיחי השקר וגם ספציפית להן.
תודה על הסקירה הדהימה,
עוד רשימה על הדונה גרציה מנדס יהודיה עשירה חשובה ומשפיעה במאה ה-16 ורשימות כאלו תמיד חשובו .
אבל מטריד הנהי הקבוע ש"לא זוכרים ולא מזכירים " את גרציה מנדס "משום שהייתה אישה מזרחית".
הוכחה נוספת ל::יכויין והשפלתן והשכחתן" של הנשים המזרחיות
כפי שכתבתי בעבר האמת היא שכתבו על גרציה מנדס יותר מאשר על כל אדם אחר בתקופתה להוציא המהר"ל מפראג. ובין השאר למעלה מעשרה רומנים היסטוריים בשנים האחרונות.
אם כבר ..היה ראוי לכתוב ולפרסם יותר על שכנתה ויריבתה של מנגדס הבנקאית בנבנינדה אברבנאל , גם היא פעילה למען היהודים וצדקנית ותורמת וקשורה לדוד הראובני ושלמה מולכו והייתה לפי ה שמועה קשורה לאירגון החשאי "בני ציון" שיש מי שסובר שהיא מימנה אותו.
והיא גם היתה מסוכסכת עם גרציה מנדס בנושא המאבק באפיפיור.
אבל עליה נכתב רק רומן היסטורי אחד וחוץ מזה כלום נאדה .היא באמת נשכחה.
ועליה אף אחד לא מיילל שהנה דוגמה נוספת להשכחת האישה המזרחית.
https://www.ynet.co.il/judaism/article/rk11gl611bh