סיפור על מבצע סודי ביותר של הפלמ"ח להטבעת ספינות בריטיות שהפריעו למבצעי העפלה בראשית שנות ה-40.
ועל מבצע להטבעת ספינה מצרי במלחמת העצמאות.
רב החובל שהיה מעורב בפרשה קיבל צל"ש לאחר קום המדינה.
האם המתואר בסיפור הקומיקס אכן התרחש?
השמות של גיבורי הסיפור הם שונים משמותיהם במציאות מה שמקשה מאוד על זיהוים.
פרטים על הפעולות שבהן דן הסיפור של הטבעת הספינה המצרית "המלך פארוק" אמנם כבר פורסמו בדפוס עוד משנות החמישים ,אבל שמות של המעורבים החלו להתפרסם רק שלוש שנים קודם לפרסום הסיפור. בשני ספרים שונים .
כתוצאה הקוראים הצעירים והמבוגרים של "דבר לילדים " בשנת 1969 כאשר הסיפור פורסם לא יכלו לדעת במי המדובר.
המחבר של הקומיקס הזה ג'ו פרדס שהיה ככל הניראה ארכיטקט ולא ידוע על אף סיפור קומיקס אחר שפירסם , טען בפני עורכי "דבר לילדים " שהמדובר במבצע אמיתי סודי ביותר אם כי שמות הדמויות שונו.
לדברי עופר דרורי מאתר הגבורה המדובר בפרשה שבה היה מעורב יוחאי בן נון מראשוני חיל הים הישראלי ומפקדו השישי. בן נון פיקד על יחידות קומנדו ימי בשלהי תקופת המנדט כמתואר בסיפור שלמטה ובמלחמת העצמאות וזכה לאות גיבור ישראל שעליו מסופר בסיפור זה.
והוא היה היחיד מחיל הים של ישראל קיבל צל"ש לאחר מלחמת העצמאות.אז זה צריך להיות הוא.
והנה פרטי הצל"ש שקיבל : תיאור המעשה: ביום ה-22 באוקטובר 1948, בשעת התקפה של כוחות חיל הים על צי האויב, גילה מפקד ההתקפה, רב-חובל יוחאי בן-נון, כי אחד מפקודיו אינו מתקיף אונית-אויב, שצוינה בתכנית, אלא אוניה אחרת. על-ידי כך עלולה הייתה האוניה הראשונה לסכן את הצלחת הפעולה ואת יחידתנו כאחת. אם כי תוך מהלך ההתקפה התקלקל באוניתו חלק מהמכשירים, דבר שעלול היה למנוע ממנו אפשרות הצלה ברגע האחרון, הוסיף רב-החובל להתקיף עד שניצח וטיבע את אונית האויב. לאחר זאת לא שם לב לסכנה הצפויה לו, אסף את כל היחידה והחזירה לבסיס בטוח. על מעשה זה הוענק לו : עיטור הגבורה ניסן תשל"ג אפריל 1973,
משה דיין, שר הבטחון
לאחר קום המדינה היה בן נון בין מקימי שייטת 13 וראשון מפקדיה. לאחר מכן ייסד וניהל את החברה לחקר ימים ואגמים בישראל.
תודתי לעופר דרורי מאתר הגבורה על זיהוי גיבור הסיפור.
יוחאי בן נון הגיבור האנונימי של סיפור הקומיקס "צל"ש " שלמטה. ויקיפדיה
הסיפור "צל"ש הופיע בדבר לילדים כרך מ תש"ל
חוברות 1-11
ספטמבר 1969 -17 בנובמבר 1969
והנה רשימה מ"דבר לילדים" כרך מד משנת 1973 כעבור כמה שנים שבה נחשפה הפרשה והאיש שמאחוריה :
ורשימה מקבילה מ"הארץ שלנו " של אותה שנה מה-12 בפברואר 1973 מאת רבקה מגן :
עוד על חייו של יוחאי בן נון אפשר לקרוא כאן :
דוד ידיאל " יוחאי בן נון " פרק בספר של
משה בן שאול ( ערך והוסיף רישומים ) מעלות לוחמים : עשרים ושלשה פרקי גבורה / תל אביב : הדר, תשכ"ז. 1966
על עשרים ושלושה לוחמים מאנשי ניל"י והשומר, אנשי ההגנה והפלמ"ח, אנשי אצ"ל ולח"י וחיילי צה"ל.
( זהו הבסיס לסיפור הקומיקס שלמעלה )
יהודה הראל צל"ש : עשרים שנות גבורה בישראל / תל אביב : מוקד, [1967]
יהודה הראל הקרב על הים : סיפורם של אנשי חיל הים והקומנדו הימי /תל אביב : ספרית מדים, [1970].
תקציר:קרבות חיל הים הישראלי בשנים 1947-1970
מגן, רבקה לוחמים מספרים / תל אביב : מלוא, תשל"ד, 1974.
כולל פרק שיחה עם יוחאי בן נון
תוכנית "חיים שכאלה " עם יוחאי בן נון מ-1982
יוחאי בן נון מספר : על פעולות החוליה לחבלה באוניות הגירוש של הצי הבריטי : לקט מתוך ראיונות שונים /על השער: מוקדש לחיילי השייטת ממשפחת בן נון. [מעגן מיכאל : ליקטה שיה בן נון [תשנ"ט.1989
מייק אלדר שייטת 13 סיפורו של הקומנדו הימי. תל אביב : ספרית מעריב. תשנ"ג 1993.
תקציר :14 בפברואר, 1988. רעש התפוצצות עז מחריד את נמל לימסול בקפריסין. "אוניית השיבה", הפרובוקטיבית, שהיתה אמורה להתסיס את דעת הקהל העולמית בשיט של מאות מגורשים על סיפונה, לא הפליגה לדרכה מעולם. ממשלת ישראל לא אישרה מעולם שיד ישראל היתה בדבר. 1981. בסדרת פשיטות נועזות משמידים לוחמי הקומנדו הימי ספינות מחבלים העוגנות בנמלי לבנון. "אני אוהב אותם," אומר רפול אחרי עשרים מבצעי טיבוע מזהירים של "רוחות הקודש", ומעניק את צל"ש הרמטכ"ל ליחידה כולה. אפריל, 1980. מבצע "מתח גבוה" מסעיר את הרוחות. במקום מוסתר היטב, בשפך הזהרני, שניתן היה להגיע אליו בשחייה בלבד, הושמד בסיס קדמי של חוליה, שהיתה בדרכה לבצע פיגוע ראוותני. באותה פעולה נהרס גם בסיס – האם בלב הפרדסים. 15 מחבלים נהרגו, ביניהם גם מפקד חוליית הפיגוע. מייק אלדר – שייטת 13. זהו סיפורה של יחידת עילית אפופת הילה של סודיות ומסתורין, שלוחמיה, "אנשי הצפרדע" הינם אנונימיים, מצטיירים בעיני הציבור הרחב כיחידי – סגולה העושים את מלאכתם בעולם – הדממה של המצולות, פוגעים במטרתם ושבים ונעלמים בשקט בין גלי – הים. ימים ולילות הם עושים לאורך חופי האויב כדי למנוע ממחבלים לצאת מבסיסיהם בדרך הים לבצע את זממם. זהו סיפורם של לוחמים שרוב פעולותיהם שקטות, חשאיות, לאו – דווקא הרואיות, אבל כל אחת מהן הוסיפה, ועדיין מוסיפה, נדבך לחומת הביטחון של המדינה. הספר, פרי ניסיון אישי עשיר, מחקר מעמיק ועשרות ראיונות, מתרכז בעיקר בפעילות המבצעית היזומה של הקומנדו הימי ובהיתקלויות החריגות עם האויב, במלחמות ובעתות שגרה. לראשונה נחשפות עלילות היחידה יוצאת – הדופן מימי בראשית ועד היום, לרבות פעולות, כלים ואירועים שלא נודעו ברבים עד כה. אלה שזורים בסיפוריהם האישיים של לוחמי היחידה ומפקדיה, שרובם ככולם שמחו להתראיין וסיפרו בהתלהבות על הצלחות ועל כישלונות, על מעשי קונדס, על פחדים וחששות ועל גאוות יחידה במיטבה.
אברהם זהר הקומנדו הימי בפלמ"ח : סיפור ה"חוליה יחידת החבלה הימית בפלי"ם והחבלה הימית ב"הגנה" (1939-1949). / בת ים : תג, תשנ"ד 1994.
סרט הנצחה על יוחאי בן נון של שירות ההסברה של צה"ל מ-1994
התקופה לקחה אותנו : יוחאי בן-נון : דיוקן / עורכות: שיה בן-נון, דיתה גרי [תל אביב] : משרד הביטחון – ההוצאה לאור, תשס"ג 2003.
תקציר :
הניסיון להעלות דמות אדם אינו עניין פשוט, לא כל שכן את דמותו של יוחאי בן-נון, אדם מורכב שהתקופה הובילה את מסלול חייו. הביוגרפיה הפרטית שלו משולבת בפרקים חשובים מדברי ימי המדינה, והוא באישיותו ובמעשיו השאיר בה את חותמו.האלבום מנסה לתת ביטוי לדמותו של יוחאי. סיפור חייו עולה מתוך המילים, כמעט כולן מילותיו שלו, כפי שנאמרו ונכתבו על ידיו בנסיבות שונות, ומתוך צילומים ברגעים בני חלוף שהמצלמה הנציחה: מבט, תנועת גוף; מראות שיש בכוחם לחשוף, אם כי לא לפענח, את אישיותו רבת הפנים.הצילומים והמילים שזורים אלה באלה בסדר כרונולוגי מילדותו ועד מותו.
ממפקד לפקודיו :מדברי יוחאי בן-נון למפקדים וחיילים בחיל הים בזמןם שהואהיה מפקד חיל הים 1960-1966 /מתוך עזבונו של יוחאי בן נון ; ליקטה וכינסה: שיה בן נון [תל אביב] : קרן להנצחת זכרו של יוחאי בן נון, [2014]
אבנר שור, אבירם הלוי, בשיתוף טל בשן האש והדממה :סיפורו של יוחאי בן-נון, מייסד שייטת 13 עורך הספר איתי זיו בן-שמן : כתר, 2017
תקציר :יוחאי בן-נון הוא כמעט שם נרדף לחיל הים הישראלי, מימי הקמתו בשלהי מלחמת השחרור למלחמת יום הכיפורים, ואולי עד ימינו אלה. הרוח המיוחדת שנסך בן-נון בחייליו ובקציניו עדיין מנשבת בחיל הים ובעיקר בשייטת 13, שהוא היה בין מקימיה וראשון מפקדיה. אך תרומתו הסגולית ניכרת לא רק בחיל שעליו פיקד, ולא רק במבצעי הגבורה הרבים שבהם השתתף, אלא גם בהשפעתו המכרעת על צה"ל כולו ועל ביטחון ישראל. האם והדממה מביא את סיפור חייו של יוחאי בן-נון, מימיו כילד בירושלים ועד לפיקוד על חיל הים. הספר נקרא ממש כספר מתח, אלא שכל הדמויות בו אמיתיות וכל הסיפורים המתוארים בו קרו במציאות, ויחד הם מהווים את אחד הנדבכים החשובים בביטחון ישראל עד היום.
תגובה אחת על “צל"ש -סיפור קומיקס על יוחאי בן נון כתב וצייר ג'ו פרדס”
הקומיקס "צל"ש " על יוחאי בן נון פורסם ב"דבר לילדים " ב-1969" שם הגיבור יוחאי בן נון שונה במכוון אם כי העורך הבטיח לקוראים שמדובר בפרשה אמיתית. והמסקנה היא שזה נחשב אז לחומר סודי שאין לחשוף את שמות גיבוריו האמיתיים. אני תמה מדוע.
הפרשה כבר פורסמה עם שמו של יוחאי בן נון בשני ספרים מ-1967 :
ספרו של משה בן שאול ( ערך והוסיף רישומים ) מעלות לוחמים : עשרים ושלשה פרקי גבורה / תל אביב : הדר, תשכ"ז.1967 ( הבסיס לסיפור הקומיקס) ובספרו של יהודה הראל צל"ש : עשרים שנות גבורה בישראל / תל אביב : מוקד, [1967]
ואף בתולדות מלחמת העצמאות של נתנאל לורך מ-1966.
ואולי גם בכתבות מוקדמות יותר? אשמח לדעת אם יש כאלו שבהן צויין שמו של יוחאי בן נון.