הבלש הנועז סקסטון בלייק ,עוזרו הצעיר והנמרץ וכלב הגישוש הנאמן והאהוב פדרו בפעולה
מי מבין הקוראים כאן מכיר את שרלוק הולמס הבלש הדגול מרחוב בייקר?
אני מניח שכולם.
מי מכיר את סקסטון בלייק הבלש הדגול מרחוב בייקר?
יש להניח שאף אחד לא.
בבריטניה הוא מוכר מאוד בכל אופן ומזה שנים רבות מאוד מאז המאה ה-19.
משנת 1893 ליתר דיוק.
.והפלא ופלא כמה ספרים יצאו עליו לאור גם בעברית.אחד בשנות השישים בהוצאת "ינשוף" וארבעה בשנות השבעים בהוצאת "רמדור" .ומאז לא עוד.
אז לרגל ההוצאה לאור של חוברת חדשה על סקסטון בלייק הנ"ל באנגליה בימים אלו הנה רשימה עליו.
שרלוק הולמס לעניים
עטיפת הסיפור הראשון על סקסטון בלייק 1893
סקסטון בלייק נוצר באנגליה במגזין סיפורי הרפתקאות "מארול " ב-1893 שש שנים בלבד לאחר שנוצר שרלוק הולמס ב-1887 .לאחר מכן עבר למגזין "יוניון ג'ק" ושם כיכב לאורך שנים רבות.
במקביל הוא כיכב בעוד כמה מגזינים שאחד מהם נקרא על שמו שבכל אחד מהם הופיע סיפור חדש עליו מידי שבוע בשבוע במשך שנים רבות.
מעריכים שבין 1893 ל-1978 הופיעו כ-4000 סיפורים על הרפתקאותיו מאת כ-200 מחברים שונים(!)
וגם סיפורי קומיקס מרובים וגם תסכיתי רדיו והיו גם סרטים וסזדרת טלויזיה.
הוא כונה "שרלוק הולמס " של נער המשרדים " שמשמעותו היא "שרלוק הולמס לעניים".אבל החובבים האדוקים בבריטניה ( וישנה קהילה גדולה שלהם ,לא הרבה יותר קטנה מזאת של חובבי שרלוק הולמס) טוענים שבין אלפי הסיפורים במהלך מאה שנים ויותר היו כמה מאות לפחות שהיו בעלי ערך עצמאי משל עצמם ואפילו השתוו לאלו של שרלוק הולמס.
בניגוד לשרלוק הולמס בעל ההופעה המיוחדת הוא הוצג בהתחלה כמי שאין משהו מיוחד בהופעתו החיצונית ושותפו בסיפורים הראשונים לפחות לא היה רופא אלא בלש צרפתי ג'ולס גרביס.
שמו אמור היה בתחילה להיות "פרנק בלייק " אבל בסוף הוחלט לקרוא לו בשם סקסטון בלייק הנשמר יותר בזיכרון.
למעשה בשנים הראשונות הוא לא היה חיקוי במיוחד של שרלוק הולמס אלא סתם בלש.
לאחר מכן ככול שפירסומו של שרלוק הולמס באנגליה ובעולם גדל זה השתנה. סקסטון בלייק הפך ליותר ויותר דמוי שרלוק הולמס.
איור לאחד הסיפורים הראשונים על סקסטון בלייק.ממגזין היוניון ג'ק 1894
המחבר הראשון מתוך רבים כונה "האל מרדית " שם בדוי של הארי בליית ( 1852-1898) רבים אחרים אחריו כתבו סיפורים על סקסטון בלייק כאמור יותר ממאתיים איש.
על פי הדיווחים רבים מהסופרים האלו היו אנשים שנדדו ברחבי העולם ובעלי ידע רב בתחומים שונים.
בין הסופרים שכתבו את עלילותיו של סקסטון בלייק היו ג'ון קריזי סופר בלשים ומתח ידוע שרבים מספריו תורגמו לעברית,פיטר טשייני ( יוצרם של לאמי קושן וסלים קאלאגן ) ומייקל מורקוק סופר פנטסיה ומדע בדיוני ידוע.
בהדרגה סקסטון בלייק קיבל מראה חיצוני של שרלוק הולמס ואף נשרי כמוהו. וביתו היה ברחוב בייקר מספר 252 בכלל לא רחוק מאותו שרלוק הולמס.למעשה הליכה של 2 דקות.
הכתובת של שרלוק הולמס ברחוב בייקר היא 221 ב' ,כמה בניינים בלבד ליד הכתובת של סקסטון בלייק.
כאן סקסטון בלייק הוא כבר כפיל של שרלוק הולמס.
בניגוד להולמס הצלחותיו לא הושגו כל כך בזכות יכולת בילוש כל שהיא ויותר כתוצאה ממקריות ממוזלת שהוא נמצא באותו העיר עם הפושע ,הודות ליכולת להתאושש כמעט מיידית ממהלומות שחטף כמעט בכל הרפתקה ויכולות מדהימות כמו היכולת להפנט נחשי קוברה במבטו.
לאורך השנים היו לו עוזרים רבים הראשון בהם היה נער סיני.ולאחריו נער בשם טינקר נער צעיר שהעריץ את המין היפה ואת הבוס שאותו כינה "המושל ".ו
היה לו כלב גישוש בשם פדרו שבו השתמש לעיקוב אחרי פושעים רבים מספור למאורותיהם אי שם בלונדון ובעולם.
בלייק הועסק בין השאר בידי ראש ממשלת בריטניה בידי הבנק של אנגליה ובידי צ'יפים אינדיאנים שונים.
אויביו של סקסטון בלאק לאורך השנים היו טיפוסים מוזרים ביותר בעלי כישורים מדהימים כללו את מר מיסט איש בלתי נראה את השלישיה השחורה, דוקטור קליוסטרו, , הגברת מוות שלבשה מסיכת קטיפה של גולגולת, זנית האלבינו גנב על ביירוני ( דהיינו טיפוס סימפטי ורומנטי לימים מקור השראה לנסיך האלבינו אלריק של מייקל מורקוק גיבור סיפורי פנטסיה שלו . ואפילו היציג את זנית כגילגול של אלריק. ) ,
הנסיך וו לינג נסיך סיני השואף להשתלט על העולם. שני אחים שונים של סקסטון בלייק התגלו לאורך השנים כפושעים מסוכנים.
אוייב קבוע נוסף היה לא אחר מאשר הקייזר של גרמניה וילהלם השנייה עימו התמודד סקסטון בלייק שוב ושוב במקומות שונים ובצורות שונות. לפני ובמהלך מלחמת העולם הראשונה על פי הדיווחים השניים למרות שהיו יריבים קשים כיבדו מאוד אחד את השני.
לאורך השנים הוא מצא את עצמו בכל פינה ברחבי העולם ממדבר גובי והמערב הפרוע של ארה"ב ועד לגיניאה החדשה מאויים בין השאר בידי צמחים אוכלי אדם כלוא בתוך מכשיר העינויים "גברת הברזל" חטוף ברקטה שטסה לירח ,הוכרז כמת שוב ושוב ושוב אבל הוקם לתחייה עם תרופה אדרנלין.
הוא עבד ללא לאות למען ארצו כנגד הקייזר המנוול במהלך מלחמת העולם הראשונה ותרם תרומה גדולה להבסתו.
הוא המשיך לעבוד ללא ליאות כבלש במגזינים גם לאחר מכן עד שב-1956 רק 63 שנים לאחר יצירתו הישיג לעצמו סוף סוף ידידה מזכירתו הגברת פאולה דין.
אבל יותר משהעסיקה את החובבים שאלת היחסים הלא קיימים של בלייק עם נשים, לאורך השנים העסיקה את הקוראים והכותבים השונים שאלה גדולה וחשובה יותר :
מה בדיוק היו יחסיו של סקסטון בלייק עם המתחרה , הבלש הגדול האחר שגר בשכנות באותו הרחוב כמה בניינים לידו ?
זה שנראה בדיוק כמוהו?
היו כללים חמורים במערכת שלא להזכיר את הבלש הגדול האחר מסיבות של זכויות יוצרים וכו' ( בעלי הזכויות של יצירותיו של ארתור ק'ונן דוייל יוצר שרלוק הולמס נודעו בחיבתם לתביעות ).
. אלא שסופרים שונים עקפו את האיסור החמור בצורות שונות ומשונות בקריצת עין לקורא המבין ( והקוראים בהחלט הבינו ) ומידי פעם העורכים היו מוכנים להעלים עין.
בשנות השישים הסיפורים על עלילתו סקסטון בלייק הפכו להרבה פחות פנטסטיים והרבה יותר ריאליסטיים היריבים הפכו להרבה יותר שגרתיים. לא עוד מאבקים עם מנהיג מעצמה זרה כמו הקייזר וילהלם לפני מלחמת העולם הראשונה , לא עוד נסיכים סיניים ופושעי על השואפים להשתלט על העולם אלא סתם גנגסטרים של לונדון והמאפיה.
לכן גם הרבה יותר משעממים.
מצד שני לסיפורים הוכנסו כעת רמזים ברורים על סקס דבר שהיה בגדר בלתי אפשרי עד אז. אבל עניין בנושא זה היה קיים רק בקרב הפושעים ולא חלילה אצל סקסטון בלייק עצמו.
למרבית הצער אלו הם הסיפורים שתורגמו לעברית.
בבריטניה ממשיכים להתפרסם סיפורים חדשים על סקסטון בלייק עד עצם היום הזה.
נעשתה עליו למשל סדרת טלויזיה.
חוברת על סקסטון בלייק מ-2020!
סקסטון בלייק במדינת ישראל
בעברית יצאו לאור חמישה ספרים על סקסטון בלייק. אין להגיד שהם מן המיטב. הם די בינוניים ומטה מזה.הדמות של סקסטון בלייק שמופיעה בהם היא די מחוקה ועלובה,והדמויות הדומיננטיות בספרים הם של עוזרים שונים של סקסטון שמבצעים את רוב העבודה במקומו. סקסטון בלייק מפעיל מביתו ברחוב בייקר וממשרדו משרד בילוש בינלאומי שפועל בארצות שונות והוא צץ לפעולה רק לזמן קצר בשיא הספר.
הפושעים הם משעממים ביותר ,שום דבר שמזכיר את אותן דמויות צבעוניות שעימן התמודד סקסטון בלייק לפני מלחמות העולם הראשונה והשנייה.
הקורא העברי שקרא אותם מן הסתם היה מתפלא לשמוע ( כמו כותב שורות אלו )שהמדובר בדמות שמתקיימת מזה יותר ממאה שנה בעצם עד עצם היום הזה בעשורים הראשונים של המאה ה-21 ממשיכות הרפתקאות חדשות שלו להתפרסם בבריטניה בסוגי מדיה שונים בפרוזה בקומיקס ובטלביזיה.
בכל זאת הנה רשימה שלהם:
הספר הראשון בסדרה בעברית פורסם בהוצאת "ינשוף" שהתמחתה בסיפרי מדע בדיוני .וזה היה הספר היחיד לא של מדע בדיוני שפורסם בהוצאה זאת.
מרטין תומס נקמתו של אמן עברית אסתר זמירי ינשוף 1962
Design for vengeance / by Martin Thomas
הוצאת "ינשוף " הודיעה שהיא מתכננת לפרסם ספר נוסף"קיצו של כוכב" ואם לא היה זה ספר מדע בדיוני אז אולי היה זה ספר נוסף בסדרת "סקסטון בלייק". אבל הוא לא פורסם מעולם עד כמה שידוע לי.
בהוצאת רמדור יצאו ארבעה ספרים מאת כמה מחברים שונים. כולם בתרגום ויש להניח גם עיבוד של אשר דורי.
מספר 1: ויליאם הוורד בייקר כל אדם אוייב עברית אשר דורי ,רמדור 1972
אין קרדיטים באנגלית
THE SEXTON BLAKE LIBRARY 22 · Every Man an Enemy · W. Howard Baker 1966
עטיפות זרות :
סיפור מעניין על מוציא לאור שמנסה לגנוב כתב יד של רומן בלשי מצויין שנכתב בידי אחד מחמישה סופרים.
זהו ספר לא רע שנכתב בידי העורך והמו"ל הראשי של הסדרה בשנות השישים .ויש להניח שהוא סוג של סטירה או פרודיה על מוציאים לאור שהיו מוכרים היטב למחבר ואולי גם עליו עצמו ..מאחר שכעורך וכמו"ל של סדרת ספרי סקסטון בלייק הוא פעל בפרקטיקות דומות למו"ל שמתואר בספר.
( בעברית פורסמו גם ספרים של בייקר בסדרת ג'ון דרייק סוכן חשאי על פי סידרת טלווזיה בכיכובו של פטריק מקגוהן הידוע גם בתור "האסיר" )
שאר הספרים כנראה נחותים בהשוואה לכמה מהסיפורים הקלאסיים על סקסטון בלייק מלפני מלחמת העולם הראשונה והשנייה.אין להעלות על הדעת שהסדרה הייתה מתקיימת שנים רבות כל כך אם מרבית הסיפורים היו ברמה שלהם.
מספר 2. רוס ריצ'רדס מרוץ הרצח .עברית אשר דורי רמדור 1973
Ross Richards
Murder on the monte.
תקציר : מן האלפים המכוסים בשלג, ועד לריביירה שטופת השמש – המוות הוא הנוסע המלווה התמידי — המוות חיכה גם בקו הגמר של המרוץ הנורא".
נסיונות של פושעים ללכוד מכונית מהפכנית.
THE SEXTON BLAKE LIBRARY 24 · Murder on the Monte · Ross Richards
עטיפה זרה :
3. .רקס דולפין נערת הזהב תרגום אשר דורי רמדור 1973
THE SEXTON BLAKE LIBRARY 40 · The Trail of the Golden Girl · Rex Dolphin 1967
עטיפה זרה:
4.
מאט מיד ( שם בדוי של רוס ריצ'ארדס ) הכוכבנית הנעלמת עברית אשר דורי רמדור 1973
THE SEXTON BLAKE LIBRARY 41 · Star Crossed · Matt Mead (Ross Richards) 1967
סיפור שמסופר בגוף ראשון בידי מאט מיד בלש פרטי מניו יורק ( ושמו מופיע כשם מחבר הספר ) שמגיע ללונדון כדי לסייע לסקסטון בלייק באיתור שחקנית שנעלמה בצורה מיסתורית. בסיפור מתמודדים מאט מיד וסקסטון בליק גם עם המאפיה האיטלקית שמנסה לחדור לאנגליה וגם עם כת מוזרה ומנהיגה השמן .שלמרבית הצער איננו יודעים עליהם כמעט דבר חוץ מזה שהם עוסקים בפעילות מינית עניפה. אולי יש כאן רמזים למנהיג הכת האמיתי אליסטיר קראולי .אבל אלו הם רמזים עמומים ביותר.
הסופר טרח והכניס תיאור קצר של הכלב הזקן פדרו שכעת הוא בפנסיה בביתו של סקסטון בלייק.אבל הקורא הישראלי לא יכול כמובן לדעת על עברו המפואר של כלב זה ככלב גישוש וצייד פושעים בשירות סקסטון בלייק.
עטיפה זרה :
וזהו. היו ארבעה ספרים בלבד בהוצאת "רמדור" .והם כנראה לא נמכרו מספיק טוב. יותר לא יצאו ספרי סקסטון בלייק בעברית. הקורא העברי לא התעניין בהם ומסיבות טובות.
קיראו גם:
הרצאה על סיפורי סקסטון בלייק בארגנטינה
שובו של סקסטון בלייק בשנת 2020
האזינו לתוכנית רדיון מ-1967 על סקסטון בלייק
https://www.youtube.com/watch?v=lUL5gQ7XJuw
צפו בסירטי סקסטון בלייק :
צפו בסרט על סקסטון בלייק מ-1938
Scott Lord Mystery: Sexton Blake and Hooded Terror
https://www.youtube.com/watch?v=5E6IIu9cKj8
סרט סקסטון בלייק מ-1945
https://www.youtube.com/watch?v=LewyYUKZXzU
פרק מסדרת טלביזיה מ-1967
תגובה אחת על “סקסטון בלייק -הבלש הפרטי מרחוב בייקר”
[…] הרביעי היה ספר מתח בשם "נקמתו של אמן " בסדרת "סקסטון בלייק " על בלש פרטי הפועל בחברה הקפיטליסטית הבריטית של […]