web analytics
קטגוריות
ריגול

מסעות אל תוך הפחד עם אריק אמבלר

סקירה על סופר הריגול הבריטי אריק אמבלר שיצר תת ז'אנר של ספרי ריגול ריאליסטיים העוסקים באנשים רגילים הנכנסים בלי משים לעולם הריגול ולא יודעים איך לצאת מימנו ומגלים שזהו עולם מפחיד ביותר ורצחני ביותר. ספרו המפורסם ביותר "המסיכה של דימיטריוס " העוסק בפשוע מסוכן שרצח את ראש ממשלת בולגריה שימש כמקור השראה לסיפור ריגול שאני כתבתי.

 

כיוון שבין שאר דברים אני חובב מושבע של ספרות הריגול וגם כתבתי בעצמי ספר ריגול בשם ההונאה הבולגרית " ( באינטרנט ) ואני מנהל פורום על עולם הריגול והמאבק בפשע בפייסבוק אז אני עוסק כאן רבות בסופרי ריגול. 

אז נחזור לאחד מסופרי הריגול הוותיקים והקלאסיים ביותר לאריק אמבלר  ( 1909-1998) שכתב את אחד מספרי הריגול והמתח האהובים עלי ביותר בכל הזמנים. 

אריק אמבלר נחשב לאחד מגדולי סופרי הריגול והמתח במאה העשרים,שהחל לכתוב כשהריגול היה רק תת ז'אנר של סיפרי הבלשים בשנות השלושים של המאה הקודמת  עד שנות השבעים כשזה כבר היה ז'אנר מובחן מאוד בפני עצמו גם כתוצאה מספרי וסרטי ג'ימס בונד שהושפעו במידה  כל שהיא מאמבלר.

עד כדי כך שאיאן פלמינג תיאר את גי'מס בונד כשהוא טס  לתורכיה קורא את ספרו של אריק אמבלר  "המסיכה של דימיטריוס" כדי לקבל ולהבין את האווירה של המקום.

מצד שני  אריק אמבלר היה מקור ההשראה על ג'ון לה קארה שרצה לכתוב ספרי ריגול  שונים מאוד מאלו של פלמינג על בונד ולשם כך קרא תחילה את ספריו של אמבלר. 

אריק אמבלר היה סופר חביב גם על הסוכן הישראלי עוז יעוז בסדרה משנות השישים של "עידו סתר" .אלא שמאחר שבתקופה  שפורסמו ספרי עוז יעוז בעברית, אמצע שנות השישים, תורגם רק ספר אחד של אמבלר לעברית. יש להניח שלרוב המוחלט של הקוראים הצעירים או לכולם (ואני בהם )לא היה להם מושג בעת הקריאה מיהו  ומהו  האמבלר הזה שחביב כל כך על עוז יעוז. 

  הוא היה אחד מאלו שיצרו את ספר הריגול הריאליסטי.שדווקא שונה מאוד מספרי וסרטי ג'ימס בונד. הגיבור שלו אינו סוכן חשאי כל יכול אלא בדרך כלל אדם רגיל,זה יכול להיות אפילו סופר בלשים כמו אמבלר עצמו  (!) שמוצא את עצמו לפתע פתאום בעולם בלתי מובן של תככים מזימות וריגול שהוא אינו מבין מה בדיוק מתרחש בו רק תוך שימוש בכל כישוריו וגם בקצת הרבה מזל הוא מצליח להינצל.( או שלא).

האם אמבלר עבד בשירות החשאי ?אולי אבל זה לא ברור.

הוא היה בעיקר סופר ותסריטאי.

העולם של אריק אמבלר.צייר הישראלי יזהר כהן. 

רוב הספרים  שלו הם ספרים שעומדים בפני עצמם אין לו לרוב גיבור קבוע חוץ משלושה יוצאי דופן.

 : אחת של סופר בלשים  צ'רלס לאטימר ( כמו אמבלר עצמו  וכנראה מבוסס עליו ישירות ) וקצין שירותי ביטחון תורכי  הקולונל חאקי ששניהם הופיעו בספר "מסיכה לדמטריוס" וכל אחד מהם קיבל ספר נוסף עבור עצמו.

ולא יותר.  

וזה חבל אני הייתי רוצה לראות עוד ספרים על צ'רלס לטימר אבל אמבלר לא ראה בזה צורך.

כולם בכל אופן תורגמו לעברית. 

וחוץ מזה יש לו גיבור של שני ספרים עבריין בין לאומי שקבל שני ספרים רק אחד מהם תורגם לעברית.

כפי שתראו שלושה מספריו של אמבלר מהתקופה  שלפני ובעת מלחמת העולם השנייה שהם אולי קלאסיקות הריגול הגדולות ביותר  הקיימות מתקופה זאת  תורגמו לעברית רק בשנות השבעים והשמונים. 

ספר הריגול הראשון של אמבלר מ-1936  הוא אחד מספרי הריגול הראשונים שחזו את הפצצה האטומית ושהיא תפותח בידי פליטים מגרמניה הנאצית כפי שאכן קרה. 

בספרו הראשון מ-1936 The Dark Frontier בהחלט נפתח עם תרועה גדולה  הוא הוא היה אחד מהראשונים שחזו משהו כמו פצצת האטום ( שאמנם ה.ג. וולס כבר חזה  ב-1914 יותר מעשרים שנה  קודם לכן וייתכן שאמבלר קרא את הספר ההוא ) וחזה שהיא תפותח בידי מדענים פליטים מגרמניה הנאצית כפי שקרה במציאות.

  ואולי אמבלר השפיע ב-1936 על המציאות ? אולי המדענים האלו  כולם יהודים שברחו מגרמניה קראו את ספרו  והוא נתן להם רעיונות ( אחד מהם סילארד  בהחלט קרא את ה.ג.וולס ) ? 

ספרו השני  מ-1937 Uncommon Danger 

עוסק במאבק בין סוכנים בארצות שונות שכל אחד מהם מנסה להשיג תוכניות רוסיות שעשויות אם יחשפו לעורר רגשות אנטי סובייטיים בבסרביה  אזור גבול ברומניה. 

הוסרט כ"רקע לסכנה" ב-1943 

Background to Danger

המקדימון 

צפו בו כאן 

שני ספריו הראשונים של אמבלר לא תורגמו לעברית אבל ספרו השלישי בהחלט כן. 

 אנדרטה למרגל 

  • (Epitaph for a Spy (1938)
  • עברית ישראלה דורי ,הוצאת רמדור, 1977

 ,

סיפורו של פליט הונגרי שמגיע לפני מלחמת העולם השנייה ( שעוד לא פרצה כשהספר נכתב אבל הריחות שלה בהחלט היו באוויר) לאנגליה ושם הוא מואשם על לא עוול בכפו בריגול האשמה מסוכנת במיוחד עבור פליט זר. כיצד ישחרר את העצמו מההאשמות בארץ זרה לו?

תקציר הספר:יוסף וואדאסי היה איש רגיל – כלומר, רגיל לגבי פליט שעבר הרבה בחייו, ושעוד עתיד לעבור הרבה. אבל שום דבר שעבר עליו בחייו מלאי התלאות, לא הכין אותו לעימות עם עובדת היותו מואשם בריגול. כדי להוכיח את חפותו, נאלץ וואדאסי להוכיח את אשמתו של מישהו אחר. אבל עם מעט מאוד אנשים הכמהים לעזור לו, ויותר ממעט הכמהים לראותו שוקע במהירות בתהום הנשייה, מצא עצמו נאלץ לשחק את המשחק על פי חוקים שקשה היה לכנותם נקיים. ..

וכעת אנו מגיעים לספרו הקלאסי מכל של אמבלר.

 המסכה של דימטריוס   (1939)  מאנגלית אמיעוד ארבל ספריית מעריב,1981

זהו אחד מספרי המתח והריגול הגדולים של כל הזמנים  על סופר בלשים  צ'רלס לטימר שבמקצועו האמיתי הוא כותב ספרים על נושאים היסטוריים שלא זוכים להצלחה וספרי בלשים מצליחים הרבה יותר  ( שבבירור הוא גירסה של אמבלר עצמו )  שנפגש  בקולונל חאקי קצין מודיעין תורכי חובב ספריו וחובב  ספרי  בלשים אנגליים בכלל  ( אבל בהחלט לא האמריקנים אלו של האמט וצ'נדלר!) שאפילו מנסה לכתוב אחד בעצמו ( ספר סטריאוטיפי וחקייני מאין כמוהו שבו מתברר שהבאטלר היה הרוצח בלעג ברור של אמבלר כלפי האוריינטלים ). 

בעצת הקולונל   יוצא לטימר  להתחקות אחרי חייו של עבריין שגופתו נמצאה בידי אנשי הקולונל.  אחד דמיטריוס.

ומגלה שהוא נכנס לעסק מסוכן ביותר.

דמיטריוס הנ"ל מתברר היה אדם מסוכן ביותר וערמומי ביותר.

,הוא בין שאר הרבה דברים אחרים לא אחר מאשר האיש שהתנקש בחייו של ראש ממשלת בולגריה ב-1923 ונמלט.

( התנקשות אמיתית היסטורית שלא פוענחה).

אבל דמיטריוס מת ונקבר.

או שמה בכלל לא?

בהדרגה מתברר לסופר הבלשים שדימיטריוס הוא בהחלט חי ויש מי שרודפים אחריו אנשים מסוכנים ביותר גם הם . הוא מוצא את עצמו לתדהמתו ולפחדו  בתווך.

אני מחשיב את המסיכה של דימיטריוס לאחד מגדולי ספרי הריגול והמתח בכל הזמנים .כל כך טוב הוא שהדמות  של הנבל הראשי "דמטריוס "( שעל פי השמועה בויקיפדיה מבוססת על מליונר אמיתי )  שימשה לי מקור השראה  בכתיבה שלי בספר בשם "ההונאה הבולגרית " ששם אחד הנבלים העיקריים סוכן ישראלי בבולגריה של הרודן הרוסי פוטין מבוסס על הדמות של דמטריוס ושם הצופן שלו עבור אירגון הפ.ס.ב  הרוסי הוא בהתאם "דמטריוס".

מהספר נעשה סרט אולטרא קלאסי בכיכובו של פיטר לורה הגדול כסופר הבלשים  וסידני גרינסטיט שותפו בסרטים רבים ( כמו "הנץ ממלטה" ,ו"קזבלנקה") כאיש הרודף אחרי דמטריוס עד לסוף המצמרר.

השניים גם הופיעו שוב בתפקידים האלו בתסכית רדיו.

האזינו לסיפור 

https://www.youtube.com/watch?v=fJ-uEEAiAew

הקדמה לסרט 

המקדימון לסרט

הסרט

האזינו לתסכית הרדיו מ-1945 שבו פיטר לורה וסידני גרינסטריט חוזרים על תפק'ידיהם בסרט "המסיכה של דמטריוס"

גם קולונל חאקי וגם צ'רלס לטימר חזרו והופיעו בספרים אחרים של אמבלר.

קולונל חאקי הופיע שוב בספרו הבא של  אריק אמבלר "מסע אל תוך הפחד".שוב בתפקיד מישנה בלבד אם כי גדול יותר מזה שבספר הקודם.במרכז הספר עומד איש מערב שמגיע לתורכיה ומוצא את עצמו במרכז מזימה בינלאומית מסובכת.

בעצת הקולונאל חאקי הוא נמלט ברכבת מתורכיה אבל מוצא שסוכני האוייב נמצאים גם עליה….

: מסע אל תוך הפחד.(1940 

 עברית ישראלה דורי ,רמדור 1976 

תקציר:מהנדס תחמושת בריטי מהוגן משוכנע שהיריות שנורו לעברו בחדר המלון באיסטנבול היו סופו של שוד אקראי שכשל. הוא עוזב את טורקיה בספינה איטלקית שתחזיר אותו, כך הוא מאמין, לשגרת חייו הנוחה בכפר אנגלי שקט. אבל מלחמת העולם השנייה פרצה לא מזמן, וההפלגה בחברת קבוצה קוסמופוליטית של גברים ונשים – שלחלקם יש מה להסתיר – הופכת להרפתקה מסוכנת שמעורבים בה שיקולים אסטרטגיים, קרים ואכזריים. ברומן ריגול זה, שנכתב ב-1940, בימיה הראשונים ממש של המלחמה, נקלע בעל כורחו האנטי-גיבור האפור והתמים למאבק בכוחות גדולים ממנו. הוא מתקשה להאמין שחייו בסכנה והפחד משתק ומבלבל אותו. הוא אינו יודע במי או במה הוא יכול לבטוח, נאלץ להתמודד עם סוגיות מוסריות, אישיות ולאומיות, והסדר הטוב וההיגיון שמשלו עד כה בחייו ובעולמו מתערערים אט-אט.

  • תרגום שני : מאנגלית: קטיה בנוביץ'.חרגול 2020

צפו בסרט הקלאסי מ-1943 בכיכובו של אורסון וולס כקולונל חאקי איש שירותי הביטחון התורכיים. 

המקדימון 

קטע מהסרט המלא 

צ'רלס לטימר סופר הבלשים חוזר ומופיע בספר נוסף ( שהוא גם שירת הברבור שלו ) :

 הקנוניה (1969    also published as The Quiet Conspiracy     The Intercom Conspiracy).עברית תמי דורון ,1974

צ'רלס  לטימר  סופר הבלשים הידוע גיבור המסיכה של דמטריוס חוזר לאחר שלושים שנה ובפעם האחרונה בהחלט. הוא שומע משכן שלו באי מיורקה איש מודיעין לשעבר על מזימה:סוכנויות המודיעין  משלמות הרבה כסף למודיעים .מה אם המודיעים היו אנשי סוכנויות המודיעין עצמם ? כאשר הוא חוקר הוא נעלם ….הספר מתבסס על חקירה של ההקלטות וכתב היד שהכין. 

נציין רק שהפעם בניגוד לספר הקודם הוא לא יוצא בשלום מהמצבים המסוכנים שאליהם סקרנותו מכניסה אותו. ומשום כך כנראה אין ספר שלישי על עלילותיו. 

מכיוון שהספר הזה תורגם לפני "המסיכה של דימיטריוס" הקוראים   הישראלים (ובהם אני ) לא היו מודעים לכך שהגיבור שנעלם עוד בהתחלת הספר ואנו מגלים רק בהדרגה מה בעצם קרה לו  הוא גיבור של ספר קודם ידוע מאוד למעשה ידוע הרבה יותר.זה התברר לי רק לאחר שנים רבות וגרם לתדהמה עצומה. 

הספר הזה בכל אופן נעשה  ב-1989 למיני סידרה טלויזיונית בת ארבעה פרקים  בבריטניה The Quiet Conspiracy

צ'רלס לטימר סופר הבלשים  מופיע שם כצפוי בתפקיד מינורי לחלוטין. 

ספרים נוספים של  אריק אמבלר בעברית הם :

 המשלוח

  • Passage of Arms 1959  עברית תמי דורון רמדור 1975

הספר זכה בפרס "פגיון הזהב" של  אירגון כותבי סיפורי הפשע  באנגליה

שוד יהלומי השולטן :   (טופקאפי) (1962

 עברית ב.לימור   (תל-אביב) :   ספיח,   [1964]

זכה בפרס אדגר ( על שמו של אדגר אלן פו) של סופרי הבלשים בארה"ב כספר הבלשי הטוב של השנה.

ארתור סימפסון הוא נוכל מקסים  חצי מצרי חצי אנגלי הנודד בכל המזרח התיכון בניסון להרוויח את לחמו לרוב או תמיד באמצעים לא כשרים.ביוון הוא מנסה להונות מישהו אבל הקורבן משכנע אותו לנסוע לתורכיה כחלק ממזימה לגנוב  סכין עם יהלום  מארמון תורכי ידוע מאוד טופקאפי . 

את ארתור סימפסון שיחק בגירסת הסרט בהצלחה גדולה פיטר יוסטינוב. 

זהו ספרו הראשון של אמבלר שהופיע בעברית. 

צפו במקדימון לסרט

אריק אמבלר כתב עוד ספר המשך על ארתור סימפסון שבו הוא מגיע למרכז אפריקה ומוצא עצמו מעורב  במאבק של חברה בינלאומית על איזור שבו איש לא סומך על אף אחד אחר. 

אבל זה כבר לא תורגם לעברית. 

הספר הבא שלו שתורגם תורגם משום שעסק ישירות בישראל. 

המטרה תל אביב ,

עברית אליעזר כרמי מועדון הספר הטוב    מ.מזרחי 1973

הספר הזה עוסק ישירות בסכסוך הישראלי ערבי ומראה שאמבלר למד את הנושא ביסודיות ובעמקות והוא מכניס פרק שלם לתיאור הרקע  לסכסוך הישראלי הפלסטינאי.

הספר מתאר מנקודות המבט של כמה דמויות שונות של אנשי מערב שמוצאים את עצמם במזימה  של מחבלים פלסטינאים  בשיתוף פעולה עם הסורים לבצע פעולת טרור כנגד ישראל בראשית שנות השבעים. להתקין קטיושות על ספינת סוחר ולהפגיז עימן   את ישראל.  .הדמויות בשיתוף פעולה עם אנשי מודיעין ישראלים ( טיפוסים מאוד לא סימפטיים כפי שניתן לצפות מאמבלר שהוא די מזלזל באנשי המזרח התיכון כולם ).  הספר הזה עורר עניין רב בישראל כצפוי ואף פורסם בהמשכים עם איורים  בעיתון סוף השבוע של "מעריב " כבוד גדול ביותר שהביא אותו לידיעת קהל ישראלי עצום.  

גם ספר זה זכה בפרס "פיגיון הזהב" לספר המתח הטוב ביותר מטעם אירגון כותבי ספרי הפשע והמיסתורין  הבריטיים.

 ד"ר פריגו 

מאנגלית חיים גליקשטיין ,זמורה ביתן מודן  ,1976

אל תשלח עוד ורדים /    Send No More Roses  US title: The Siege of the Villa Lipp  (1977),)

עברית יוסף כרוסט   סדרת פנאי   תל אביב :   ספרית פועלים,   תשל"ט 1979

הספר האחרון של אמבלר בעברית.

במרכזו עומד עבריין בינלאומי מתוחכם,  אמן הונאות בדרגה הגבוהה ביותר שנחקר

  חקירה מדעית  כדוגמה יוצאת מהכלל לעבריין ביןלאומי בידי חבורת פרופסורים לקרימינולוגיה ומוצא את עצמו נאבק במזימה של עמית לפשע שצר על הוילה שבה הוא נמצא ביחד עם הקרימינולוגים במטרה לחסלו לפני שיחשוף סודות כלשהם. 

אמבלר כתב עוד כמה ספרים מועטים אבל הם כבר לא תורגמו.

וניתן לאמר שלמרות גם ספריו המאוחרים הם טובים הרי השיא שלו היה בסוף שנות השלושים וראשית שנות ה-40 שאז יצר ז'אנר של סיפורי ריגול שבמרכזו עומד האדם הקטן שלא יודע לאן הוא בעצם נכנס.

ספריו המאוחרים יותר היו ואריאציות על הנושא אם כי בהחלט מגוונות ביותר. 

קראו עוד על 

צ'רלס לטימר סופר הבלשים גיבורו של אריק אמבלר 

סקירה על אריק אמבלר 

האתר של אריק אמבלר

אריק אמבלר בויקיפדיה 

איור של יזהר כוהן למאמר של הגארדיאן על אריק אמבלר 

מאת אלי אשד

בלש תרבות וחוקר של תנ"ך, תרבות וספרות פופולארית

תגובה אחת על “מסעות אל תוך הפחד עם אריק אמבלר”

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

ten − 2 =