web analytics
קטגוריות
מדע מדע בדיוני

"ממלכה של נשים" : כוכב הלכת השני מהשמש נוגה בתרבות ובספרות הכללית והעברית

מבחינתי חוץ מהנסיונות להפיל רודנים במקומות שונים בעולם הדבר הטוב היחיד שקרה בשנת 2020 היה גילוי לפני כמה שבועות של אפשרות לחיים על כוכב הלכת השני מהשמש נוגה, כוכב הלכת שלמרות שהוא "תאומו " של כדור הארץ בגודל הוא לכאורה הפחות מתאים לחיים מכל העולמות במערכת השמש.
אז זאת הזדמנות להיזכר בסכל מיני יצירות ספרות וקומיקס שעסקו בעולם זה שמשום מה זוהה עם אלת האהבה והמין הנשי באופן כללי כפי שמראה שמו בלועזית "ונוס". בספרות הכללית ובעיקר העברית.

ציור של פרנק פאול  (The Man from Venus)  July 1939     Fantastic Adventures   

                     

 

 

 חדשות מדהימות מכוכב הלכת נוגה .מבחינתי החדשות הטובות היחידות של שנת 2020.

באטמוספירה של כוכב הלכת נוגה הוא וונוס הכוכב הלכת השני מהשמש התגלו לכאורה סימנים שמאפשרים חיים.זאת למרות שכוכב זה הסובל מאפקט חממה קיצוני נחשב לכוכב  הלכת הפחות מתאים לחיים מכל העולמות במערכת השמש. ייתכן בהחלט שבעבר היו בו תנאים יותר מסבירי פנים לחיים. 

חוקרים מארה"ב ומבריטניה גילו גז מסוג פוספין באטמוספירה של כוכב הלכת השני מהשמש  נוגה הוא "ונוס" , בגובה של בין 48 ל-60 ק"מ מעל פני הקרקע. הגז הזה, כך הם מסבירים, נוצר בכדור הארץ בתנאים טבעיים על-ידי חיים מיקרוביים קטנטנים.

דהיינו יש  סימנים של אפשרות לחיים במקום העויין ביותר לחיים על פני מערכת השמש בכוכב הלכת השני מהשמש "נוגה"(!).

כוכב הלכת נוגה הוא ונוס.

מבחינתי זאת הידיעה הטובה ביותר של שנת תש"ף

וזה הזמן לבדוק כיצד נוגה מוצג במקורות יהודיים ובשפה העברית ברקשימה נוספת בסדרה שלי על העולמות השונים של מערכת השמש כפיש הוצגו במקורות הכלליים והיהודיים והעבריים.

עד כה סקרתי ברשימות שפורסמו ב"יקום תרבות " ובבבלוג זה  את: 

"כוכב חמה" הוא מרקורי  במאמר ב"יקום תרבות " בשם "כוכב לכת מהיר כתזיזית" 

את "צדק" הוא יופיטר  במאמר ב"יקום תרבות " גדול הוא צודק? 

את שבתאי הוא סאטורן במאמר בשם "כוכב השבת "

ואת פלוטו כוכב  הלכת הרחוק ביותר מהשמש במאמר בשם "כוכב הלכת הכפול"

וכעת תורו של כוכב הלכת השני מהשמש  נוגה הוא ונוס שיש הרואים בו תאום לכדור הארץ מבחינת גודלו. אבל הוא שונה ממנו מאוד מבחינת האפשרות שלו להחזיק חיים.

\אבל כאמור התברר שאפילו שם יכולים להתקיים חיים..מסוג כלשהוא.

 ירושלים עיר נוגה

נוגה הוא אחד העצמים הזוהרים ביותר בשמיים והמין האנושי היה מודע לו כמעט כמו שהיה מודע לשמש ולירח.

באשור ובבל נוגה זוהה עם האלה עשתר.ובגבור ההשפעה האשורים בירושלים במאות השמינית והשביעיתלפני הספירה גבר הפולחן של מלכת השמיים עשתר שבעצם היה גם פולחן כוכב הלכת "עשתר " הוא נוגה.

 בספר תהילים נוגה מכונה "איילת השחר" תהילים, כ"ב, א') ו

בספר ישעיהו מוזכר נוגה כ"הלל בן שחר. "איךְ נָפַלְתָּ מִשָּׁמַיִם הֵילֵל בֶּן שָׁחַר, נִגְדַּעְתָּ לָאָרֶץ חוֹלֵשׁ עַל גּוֹיִם. וְאַתָּה אָמַרְתָּ בִלְבָבְךָ: הַשָּׁמַיִם אֶעֱלֶה, מִמַּעַל לְכוֹכְבֵי אֵל אָרִים כִּסְאִי…" (ישעיהוי"די"בי"ג)

שחר היה גם הוא שם כוכב נוגה שהקדמונים חשבו שהוא מופיע כל בוקר.

האל הכנעני שלם זוהה עם כוכב הערב וכך העיר ירושלים שנקראה על שמו היא עירו של נוגה.  ( בדומה לעיר קהיר במצרים שהיא "עירו של מאדים "). 

 השומרים הבינו ככל הנראה עוד בימים קדומים שכוכב השחר  וכוכב הערב הם אותו עולם וקראו לו בשם אחד , אבל נראה שהיוונים הבינו זאת רק בתקופה ההלניסטית. ועאז היו להם שדמות שונים בשביל שנ"שני עולמות " אלו . לבסוף  היוונים זיהו את נגה עם אפרודיטה והרומאים עם וונוס אלות האהבה שמות שנשארו.

השם "נוגה" מוזכר לראשונה בתלמוד הבבלי. במסכת שבת דף קנו עמוד א' נאמר: "האי מאן דבכוכב נוגה יהי גבר עתיר וזנאי. יהי מאי טעמא? משום דאיתיליד ביה נורא.

 

יצירות בעברית על נוגה

 הסופר הסורי כותב היוונית לוקיאנוס  איש סמוסטה שחי במאה השנייה לספירה בערך בזמנם של רבי עקיבא ובר כוכבא ורבי מאיר, כתאת סיפור המסע הראשון או השני בעצם לירח ""סיפורי אמת " ושם תיאר לראשונה ניסיון ישוב של כוכב הלכת "נוגה שמביא מלחמה בין השמש והירח על הקולוניזציה של נוגה.

על  לוקיאנוס קראו ביתר פירוט במאמרי "הארץ הישראלי הראשון על הירח" ב"יקום תרבות". 

הוא מספר על כיצד הוא עצמו היגיע עם ספינה בטעות לירח וכעת מתברר דדליט הירח  נלחם בשליט השמש פאיתון  על זכויות הישוב על הילל בן שחר הוא נוגה "כוכב שומם מאין יושב ".

 בסיפור של לוקיאנוס אנדימיון החליט לקבץ את התושבים העניים של הירח ולשלוח אותם ליש באת נוגה ולהקל בכך על לחץ האוכלוסין על הירח.אך פאיתון שליט השמש התקנא ויצא לעצור את הפרוייקט במלחמה.. על הירח לוקיאנוס היה בעל זכות ראשונים על תיאור  התישבות בכוכב לכת אחר  ובתיאור המלחמה החללית הראשונה בין צבאות השמש והירח עם לגיונות של פרשי אוויר הרוכבים על עופות בעלי שלשה ראשים.קולעי אפונים ואלופי שום , קשתים הרוכבים על פשפשים גדולים מ-12 פילים כל אחד ,  רצי הרוח ,המפליגים לקרב כשהם מונעים על ידי רוח הנופחת בכותנותיהם הגדולות עכבישים ענקיים בגודל כפרים הטווים רשת קורים מהירח אל נוגה כוכב הבוקר  ועוד יצורים שונים ומשונים.

זוהי לכאורה מלחמת הכוכבים הראשונה בספרות. 

המלחמה מסתיימת בתבוסת אנשי הירח בידי צבא השמש העדיף אך שני הצדדים מגיעים להסכם שהם יישבו את נוגה ביחד וישאירו את שאר הכוכבים עצמאיים ואוטונומיים . לוקיאנוס יוצא עם כך לנוגה שאך זה החלה בו ההתיישבות .ורואים שהארץ היא ירוקה ודשנה וכולה מלאה משקה וכל טוב.אבל אין תיאור מפורט יותר מזה משם לוקיאנוס יוצא במהירות למקומות אחרים ומעיינים מאוד בשמיים. 

אז זאת הפעם הראשונה בספרות העולמית שבה עסקו בישוב של כוכב הלכת נוגה. 

כוכב הלכת נוגה בספרות העברית  של ימי הביניים 

Image result for ‫שלמה אבן גבירול‬‎

המשורר שלמה אבן גבירול כתב על נוגה בפואמה שלו "כתר מלכות ":

מִי יָבִין סוֹדוֹתֶיךָ בְּהַקִּיפְךָ עַל גַּלְגַּל הַשֵּׁנִי גַּלְגַּל שְׁלִישִׁי וּבוֹ נֹגַהּ כִּגְבֶרֶת בֵּין חֲיָלֶיהָ / וְכַכַּלָּה תַּעְדֶּה כֵלֶיהָ? / וּבְעַשְׁתֵּי עָשָׂר חֹדֶשׁ תִּסֹּב גְּלִילֶיהָ / וְגוּפָהּ כְּחֵלֶק מִשִּׁבְעָה וּשְׁלֹשִׁים מִן הָאָרֶץ לְיוֹדְעֵי סוֹדָהּ וּמַשְׂכִּילֶיהָ,

וְהִיא מְחַדֶּשֶׁת בָּעוֹלָם כִּרְצוֹן בּוֹרְאָהּ הַשְׁקֵט וְשַׁלְוָה / וְדִיצָה וְחֶדְוָה

וְשִׁירוֹת וּרְנָנִים / וּמִצְהֲלוֹת חֻפּוֹת חֲתָנִים.

וְהִיא מְקַשֶּׁרֶת פְּרִי תְנוּבוֹת וּשְׁאָר הַצְּמָחִים / מִמֶּגֶד תְּבוּאוֹת שֶׁמֶשׁ וּמִמֶּגֶד גֶּרֶשׁ יְרָחִים.

Image result for ‫אברהם אבן עזרא‬‎

 התיאור הראשון של נוגה בעברית כ"כוכב  של נשים "היה במאקאמה מחורזת של אברהם אבן עזרא משורר
אסטרונום ואסטרולוג מהמאה ה-12 בשם "חי בן מקיץ" שתאר בקצרה אדם ששנשמתו מגיעה
למעגלים כוכבי הלכתהשונים שהיו ידועים אז. ובין השאר  הוא מגיע לנוגה. 

אבן עזרא קיבל השראה מסופר הערבי אבן סינה שכתב משהו דומה אבל התיאור שלו הוא
מפורט יותר ואליגורי פחות. הוא מכנה את נוגה כ"ממלכה השלישית " לאחר השמש וכוכב חמה 

וּבַמַּמְלָכָה הַשְּׁלִישִׁית נָשִׁים שַֹאֲנַנּוֹת,/ מְנַגְּנוֹת וּמְעַנּוֹת,/ תּוֹפְשׂוֹת כִּנּוֹרִים / וְעוּגָבִים וּזְמִירִים / וְתֻפִּים וּמְחוֹלִים / צֶלְצְלִים וּנְבָלִים / מְפַזְּזוּת וּמְכַרְכְּרוֹת / וּמְרַקְּדוֹת וּמְשׁוֹרְרוֹת./ עֲלֵיהֶן מַלְכָּה/ עֲנֻגָּה וְרַכָּה,/ פָּנֶיהָ כַשֶּׁמֶשׁ בְּצֵאתוֹ/ וְכַיָּרֵחַ בְּתֻמָּתוֹ./ עֵינֶיהָ כַּחֲרָבוֹת / וְשִׁנֶּיהָ כְּעֵדֶר הַקְּצוּבוֹת / שֶׁכֻּלָּם מַתְאִימוֹת/ וּמִשְּׁכוֹל שְׁלֵמוֹת / כְּחוּט הַשָּׁנִי שִׂפְתוֹתֶיהָ/ וּכְעֵין הָעוֹרֵב קְוֻצּוֹתֶיהָ/ כְּפֶלַח הָרִמּוֹן רַקָּתָהּ / מִבַּעַד לְצַמָּתָהּ / אַגַּן הַסַּהַר שָׁרְרָהּ / וְתֹאַר הַחַמָּה תָּאֳרָהּ./ אוֹרָהּ יִגַהּ וְיָהֵל –/ וְכָל רוֹאָהּ יִתְמַהּ וְיִבָּהֵל.

ובכך מסתיים העיסוק של הספרות העברית בכוכב הלכת נוגה ובמסעות אליו עד למאה ה-20. 

נוגה בספרות המדע הבדיוני

בראשית המאה ה-20 נוצרה תיאוריה בידי אסטרונום בשם אהרוניוס  ש"נוגה" הוא עולם צעיר בהשוואה לכדור הארץ ובהשוואה למאדים שהוא עולם "זקן" ויש עליו תרבות עתיקה.

וזה אומרשהתנאים עליו מקבילים לאלו של כדור הארץ כפי שהיה לפני מליוני ומליארדי שנים. הוא תואר כעולם של ביצות ענק של יצורים ענקיים מפלצתיים ושל שבטים פרימיטיביים שהשמש אינה מציצה אליו לעולם בין מעטה העננים המקיף אותו. 

וכך הוא תואר  בדרך כלל בספרות המדע הבדיוני מכאן ואילך עד לשנות השישים. 

 יוצא דופן היה הסופר הבריטי אולף סטאפלדון  שביצירת המופת שלו האדם הראשון והאחרון(1930) שתיארה את ההיסטוריה של המין האנושי במליוני השנים הבאות תיאר  את "ההארצה"טרפורמינג של נוגה דהיינו הפיכתו לדמוי כדור הארץ כדי שבני אדם יוכלו לחיות על פניו.

ואכן בסיפור בני האדם עוברים לנוגה וחיים שם במשך מליוני שנים.  

למרבית הצער הספר הזה מעולם לא תורגם לעברית.

אבל הרעיון של"הארצה" של נוגה שנחשב לכוכב הלכת "התאום " של כדור הארץ נשאר.

כפי שהיציע למשל  המדען קרל סאגאן ו עם מישלוח לשם של אצות כחולות שיכניסו חמצן לאטמוספירה של נוגה.

והועלו רעיונות  להתאים בני אדם לתנאים של נוגה.

 

Back Cover Art by Frank R. Paul for January 1941 Amazing Stories, illustrating "City on Venus."

The text says, "In this vivid imaginative painting, Artist Paul draws upon scientific facts to depict a city on Earth's sister planet. It is a city of web-foot people built in a watery world."

The black-and-white creatures, which seem to be like overgrown seals, are obviously the crowned princes of this world.  The pterodactyl is feeding one; another lounges in the lower left, as if on holiday; the creature like a plesiosaur with a hadrosaur's duck-billed head is giving half a dozen of them a ride; another pterodactyl ferries one of the chubby seals through the sky.  One wonders if these seal-like creatures are so chubby since all the other animals are doing their exercising for them. 

יוצרו של טרזן ושל ג'ון קרטר איש כדור הארץ שהיגיע למאדים לסדרה ארוכה של ספרי הרפתקאות מצליחים כמעט כמו אלו של טרזן  כתב גם סדרה על כוכב הלכת נוגה שגיבורה הוא איש כדור הארץ קרסון נייפיר שמגיע לשם. אמנם סידרה מצליחה הרבה פחות. פורסמו ממנה רק חמישה ספרים.

 אבל הספר הראשון בסדרה זאת תורגם לעברית. 

   אדגר רייס בוראוז  טיסת הפלאים :   ספור דמיוני / (1934) Pirates of Venus (1934)

ובו מסופר כיצד קרסון נייפיר מגיע בחללית לעולם האקזוטי נוגה ומגלה שם תרבות מפותחת ויצורים מפלצתיים , נלחם שם במפלצות מפחידות ,מוצא שם ידידים נאמנים ואוייבים מרושעים ואהובה יפה שאותה הוא מציל בלי סוף מגורל גרוע ממוות.

סיפור די משעמם למען האמת.

שאר ספרי הסדרה לא תורגמו לעברית. 

 עברית דן סואן    [תל-אביב] :   [תבל],   [1952]

 

 

ב-1950 פורסם בעברית מכל המקומות בשבועון לילדים דתיים "הצופה לילדים " סיפור בהמשכים על מסעה של משפחה בעוד מאות שנים לטיול בכוכב הלכת נוגה. 

משפחת סמית נוסעת לנוגה בתרגום אריאל אליצדק הופיע ב"הצופה לילדים כרך ג' 1950 בחמישה חלקים.

תוכלו לקרוא אותו בבלוג זה  כאן. 

מסעות פולניים לנוגה 

ספר נוסף שתורגם בשנות החמישים על מסע לכוכב הלכת נוגה היה ספר מדע בדיוני פולני דווקא ועוד פולני קומוניסטי .תופעה נדירה למדי בעברית אם כי לא בלתי ידועה. 

 ספרו של ולדיסלב  אומינסקי    אל עולמות רחוקים עבד לעברית ש. סקולסקי עמיחי תשי"ט 1958 

אומינסקי היה סופרמדע בדיוני וותיק מאוד שפירסם עוד מסוף המא הה-19. וכבר כתב ספר שבעברית נקרא "אל כוכב אחר " שתיאר יצירת תקשורת עם כוכב הלכת מאדים. 

בשנות החמישים בפולין הקומוניסטית הוא כתב ספר המשך על מסע לנוגה שתורגם מיידית לעברית. 

 . צוות של חוקרים ממריא לכוכב הלכת נוגה ומגלה שם בין יערות הענק ומפלצות ענקיות את שרידי תרבות יבשת האטלנ טיס הקדומה בעלי הכוכחות המדהימים שהיגרו מכדור הארץ לכוכב הלכת נוגה. 

הספר מפולין הקומוניסטית היציג באור סאטירי כמה מהנוסעים נציגי צבא וממשל ארה"ב המרושעים והקפיטליסטיים  ששואפים לכבוש את נוגה בכוח הזרוע ובאים על עונשם. 

יצורים שונים של כוכב הלכת נוגה בספרו של אומינסקי.

  היה עוד ספר מדע בדיוני פולני ידוע שעסק במסע לנוגה אבל הוא דווקא לא תורגם. ספרו הראשון של סופר המדע הבדיוני הפולני הידוע סטניבלב לם האסטרונאוטים מ-1951 תיאר מסע לכוכב הלכת נוגה  בעתיד של שנת 2003 ששם נמצאות מפלצות ענק ושרידי תרבות עתיקה חרבה היא הושמדה כמסתבר בזמן שתיכננה פלישה לכדור הארץ.. אך למרבית הצער לא תורגם לעברית.

ספר  שאף  הוסרט לסרט מזרח גרמני שלם תיעב. 

אבל עשו מסרט זה גירסה אמריקנית בשם "הספינה הראשונה לנוגה".

..

צפו במקדימון הסרט בגירסתו האמריקנית

צפו בגירסה האמריקנית המלאה.

כמה וכמה סופרי מדע בדיוני ידועים מאוד כתבו סיפורים על כוכב הלכת נוגה שתורגמו לעברית.

סופר המדע הבדיוני הידוע רוברט הינליין כתב כמה וכמה סיפורים וספרים על נוגה שתורגמו לעברית. 

  רוברט הינליין היגיון של אימפריה ( 1941: בתוך הגבעות הירוקות של הארץ "_(1951) עברית עמוס גפן ,מסדה 1979

סיפור המתאר אדם מכדור הארץ שנחטף והופך להיות עבד בכוכב הלכת נגוה עד שהוא מצליח להשתחרר ולבנות שם חיים חדשים.

תורגמו גם שני ספרים שכתב לבני נוער שתיארו את נוגה כעולם שורץ ג'ונגלים וחיות ענק. 

 רוברט א. היינלין  צוערי החלל /  (1948)עברית: נוגה שמש.1979

 

 

 רוברט הינליין עולמות חדשים  ( 1951) עברית : ישראלה דורי  רמדור 1979  

 

ארתור סי קלארק שיעו ר בהיסטוריה     Startling Stories, May 1949   1949

תורגם פעמיים לעברית. 

 מודל ראשון :סיפורי מדע בדיוני /ליקט ותרגם מאנגלית: עודד פלד.הוצאת הקיבוץ המאוחד 1981 

פנטאסיה 2000  גיליון 35 (1983)

סיפור שבו אנשי כוכב הלכת נוגה באים לבקר בכדור הארץ בעוד מליוני שנים לאחר שהתרבות עליו נעלמה. 

לימים באחד מספריו האחרונים "3001 " (שפורסם במקור ב- 1997)  תיאר קלארק פרוייקט "  " הארצה " של נוגה  שמתקיים סמוך לשנת 3001. 

 השבועון לילדים "הארץ שלנו" פירסם בראשית שנות החמישים בהמשכים סיפור של המדען פיליפ לאתאם שנקרא במקור חמש כנגד נוגה( 1952 )

Five Against Venus

 

.

הופיע השבועון הארץ שלנו ב-1953 

"המסע לכוכב נוגה" בעיבוד "א.סיון". 

 

הסיפור תיאר את מסעם של בני משפחה לכוכב הלכת נוגה שם הם מוצאים עטלפים מוזרים ואינטיליגנטיים ואדם ששרד שם במשך שנים כסוג של רובינזון קרוזו " חללי. 

בסיום הופיעה אחרית הדבר של המחבר שתיארה את העובדות מאחורי הסיפור. 

יצחק אסימוב כתב סיפור עתידני על נוגה שאותו תיאר מלא באוקינוסים גדושים בחיים.

י.  אסימוב לאקי סטאר ואוקיינוסי נוגה /י;(1954) [תירגום ראובן לסמן ; עריכה עמוס גפן] 1979

 

פרדריק פול וסיריל קורנבלות סוחרי החלל . ( 1952 כספר 1953 )

תיאר ניסיון של כדור הארץ  המלא וגדוש באנשים לישה את נוגה כדי להיפטר מאוכלוסייה עודפת .ניסון שיש צורך לשכנע בו את האוכלוסייה על ידי אנשי הפירסום הכל יכולים. וכמובן שהם עושים זאת בהצלחה. 

רי ברדבורי פירסם את הסיפור "כל הקיץ" ביום סיפור על ילדה בכוכב הלכת נוגה שבו השמש מופיעה מבעד לעננים רק אחת לכמה שנים. 

 

קלארק  דרלטון ( וולטר ארנסטינג ) וקורט מאר( על הכריכה  מאת ק"ה שר ו-ואלטר ארנסטינג )  פרי רודאן -4 פלישה מהחלל  החיצון-בסיס על נוגה  ( 1961) /  עברית – יוראי ליננברג.    (תל-אביב) :   רמדור-א' שלגי,   (1980).

הסיפור הסופי שהופיע מהסדרה הארוכה מאוד ( אלפי ספרים בגרמנית ) על איש החלל פרי רודאן.שבו רודאן ואנשי צוותו טסים לנוגה עולם מלא במפלצות ענק ומגלים שם בסיס חייזרי קדום ומתוחכם. 

 רוג'ר זילאזני  דלתות פיו, עששיות פניו (1965)  (תרגום: שירה טמיר-אלקיים  פנטסיה 2000 גיליון 34 (1983))  –

סיפור קלאסי של רוג'ר זלאזני על צייד מפלצת ענק באוקינוס של נוגה.

לאחר שסיפור זה נכתב התברר בידי חללית מראירנר שמתחת לעננים נוגה הוא עולם שיש בו אפקט חממה ענק והוא מאוד לא מתאים לחיים.

ולמרבית הצער אין בו ג'ונגלים ומפלצות ענק ולא אוקינוסים גדושים בחיים. 

קיראו את הסיפור הקלאסי הזה בבלוג זה כאן.

כוכב הלכת הזה כבר התאים פחות לסיפורים אבל כמה עוד נכתבו עליו מידי פעם. 

לארי ניבן שליו בתופת פנטסיה 2000 גליון 23 תרגום: יהודית חננאל-אבישי

The Magazine of Fantasy and Science Fiction, July 1965

הסופר פרנק הרברט מחבר חולית כתב עם בנו בריאן את  הספר איש של שני עולמות" (1986), תורגם  ב-1989 על ידי עמנואל לוטם שעוסק בין דברים אחרים בלחימה עתידנית על נוגה. 

 

מסעות עבריים לנוגה 

ההופעה הראשונה של "תעלומת הצלחת המעופפת" כסיפור בהמשכים ב"דבר לילדים"

בעברית היו כמהכ סיפורים מקוריים לילדים על מסעות לנוגה

תעלומת הצלחת המעופפת " ( 1955) .סיפור על מפגש של נער ישראלי עם חייזר מכוכב הלכת נוגה ,נסיעתו בצלחת מעופפת לכוכב נוגה ,שם הוא צופה בחייהם האוטופיים של אנשי הכוכב ובאולימפיאדה הבין כוכבית בינם ובין אנשי המאדים ומפגשיו עם בני כוכבים אחרים כמו כוכב העצלנים ולבסוף חזרתו לכדור הארץ למציאות התל אביבית האפרורית .היה זה כנראה הסיפור הראשון שבו השתמשו במילה "חללית " ( שמו של הסיפור בגירסה הראשונה שלו  בהמשכים "דבר לילדים " ב-1954. ) מילה שהומצאה רק  זמן קצר לפני הפירסום בידי אורי אבנרי בשבועון "העולם הזה".

 

 

המבול השני  כתב וצייר דני פלנט .  הארץ שלנו  כרך י' ,1959  חוב’ 18-32  ב-15  חלקים.

אחד הסיפורים הגרנדיוזיים ביותר שהופיעו בעיתון ילדים ישראלי מאז ומעולם  ,ושתיאר פלישה מכוכב נוגה לכדור הארץ

ספינת חלל של חייזרים מנוגה  וצבא הרובוטים שלהם נוחתת בכדור הארץ , וכל הניסיונות להשמידם בידי צבאות כדור הארץ נכשלים. החייזרים והרובוטים חוטפים בני אדם וכולאים אותם במיכלאות ענק. מסתבר שאנשי נוגה רוצים להתיישב  בכדור הארץ . אך סוף טוב הכל טוב   לבסוף הם מודבקים בחיידקים נשק בקטריולוגי הגורם להשמדתם. 

dani planet the second mabul 3

dani planet the second mabul 3

dani planet the second mabul 4

dani planet the second mabul 4

הסיפור הבולט ביותר שהופיע על נוגה היה הרפתקאות קפטין יונו בשליחות מסוכנת 

 

 

 

 

הספר הטוב והמרתק ביותר מבין שלושת ספרי הסדרה. בחודש  פברואר 2008  יצורים מסתוריים חודרים לכדור הארץ ועקבותיהם נמצאים בכל מקום . הרשויות מגיעות למסקנה שכדור הארץ עומד לפני פלישה, פלישה של תושבי כוכב נוגה! פרופסור אסימוב שולח את צוות קוסמאר 2 כולל את יונו וונה שהם כעת חלק אינטגראלי מהצוות לנוגה וביחד איתם איש צוות חדש בשם מנס. אך מנס הנ"ל מתגלה כבעל בריתם של אנשי נוגה וכמוהו גם יונו ושניהם שובים את אנשי הצוות . יונו כמובן רק מעמיד פנים על מנת לזכות באמונו של מנס, ועל נוגה  עולם מלא בגו'נגלים שעליו יורד גשם נצחי  משחרר את אנשי הצוות.

אנשי הצוות פוגשים באנשי נוגה , יצורים מוזרים ואף מפחידים למדי בעלי ארבעה זרועות ומהציורים של מ. אריה בעלי פנים חתוליות . מסתבר שאנשי נוגה מתכוונים להשמיד את כדור הארץ עם פצצת תופת . אך יונו חודר לשורותיהם בהעמידו פנים של בעל ברית . אך לרוע המזל הוא מהופנט על ידיהם כפי שנעשה בעבר עם מנס . אנשי קוסמאר 2 משחררים אותו מההיפנוזה ובנתיים מגלים על פני נוגה עוד ניצול של קוסמאר 1 שחי שם כמו רובינזון קרוזו ( יש להנחיח ששגיא קרא את הסיפור בהמשכים ב"הארץ שלנו " של לאטאם והוא שימש כמקור השראה). 

. יונו מצליח להביא להשמדת הפצצה איומה אך אנשי הצוות חושבים שנהרג וחוזרים אבלים לכדור הארץ שם נערכים טקסי אבל המוניים לזכרו של הנער האמיץ. אך האבל מוקדם מידי , יונו הצליח להימלט מהפיצוץ בנוגה באמצעות צלחת מעופפת נוגאית, וקוטע את טקסי האבל ההמוניים על ידי השמדה בקרן לייזר של פסל האנדרטה שהוקם לזכרו….

 


 

"א.בנש" מרד על כוכב נוגה :רומן מדע דמיוני / עברית – מ’ רון רמדור .1969

ראל דארק וצוותו חוזרים למערכת השמש בשנת 2247 לאחר שיצאו להיאבק בגזע "הכאריזאנים" המאיים על מערכת השמש וגברו עליהם .בחזרתו הוא מגלה שמערכת השמש השתנתה מאוד ולרעה. המושבה שעל כוכב נוגה מורדת בשליטה העריץ, המושל מטעם כדור הארץ  וראל דארק וצוותו ( רובם אותם הדמויות מ"קיסר הכוכב הסגול " אך בובות חסרות חיים , לעומת התיאור ההומוריסטי  החי שלהם  שניתן להם  בספר הקודם )  מחליט להצטרף למרד הצודק. .הם מביאים  להפלת הרודן לעצמאות לבני נוגה.

למרבית הצער זהו אחד הגרועים בספרי הסדרה. 

חוץ מזה כוכב הלכת נוגה הופיע בכמה חוברות טרזן שהופיעו בעברית בשנות השישים בהוצאות "הקרנף " וה"פיל". 

הוצאת הקרנף כרך מספר 2  ( החוברות  נכתבו רובן  ככולן בידי ישעיהו לויט )

 מספר 22. טרזן ואנשי המאדים. טרזן נתקל באנשי מאדים השרויים במלחמה נגד אנשי נוגה המפלצתיים על כדור הארץ ועוזר להם במאבק נגד אנשי נוגה.

קפטין בלאד סוד העקבות בשלג

 הלוחם בפיראטים במאה ה-17 קפיטן בלאד נאבק בחייזר בלתי  נראה מנוגה שהולך ומשתגע באטמוספרה של כדור הארץ   ולבסוף מצליח להרגו . הטוב והמרתק בסיפורי הסדרה.

הידד לספינה "קפריקורן " :עלילותיו של הלוחם בפיראטים "קפיטן בלד" | המולטי  יקום של אלי אשד

בראשית שנות השבעים התפרסם מגזין לילדים בשם "ילדוני " עם סיפור במהשכים בשם "אל נוגה" שבו שני ילדיםן מתחבאים על חללית לירח. ולפי השם היגיעו לנוגה. אבל לצערי הרב כילד קורא המגזין הפסיק לצאת לאור לפני שהיגיעו לכוכב הלכת השני מהשמש. 

מליסלדה או האלים באים מאת פנחס שדה וגיורא רוטמן

 סיפור מדע בדיוני מובהק המתאר את מסעותיו של הנער אסא רבין בעולמות אחרים בליווי הנערה מכוכב נוגה מליסלדה, שאבותיה ביקרו בכדור הארץ לפני אלפי שנים ובני האדם הפרימיטיבים ראו בהם אלים.

הסיפ]ור המתאר גם את חייהם האוטופיים של אנשי נוגה נראה שקיבל השראה מספרו של מנחם תלמי שיש להניח ששדה אולי קרא ב"דבר לילדים " בפירסום המקורי. 

קראו את הסיפור במלואו בבלוג זה כאן.

באק רוגרס

פניו הרבים של גונגורה 34

VENUSIAN ACTOR  (1961)

S65 – "Shape Changing Elixir" (2/19/61 to 5/21/61) (J)

כתב רי ראסל צייר גורג' טוסקה

אנשי הנמר מהמאדים מנסים לגנוב את ההמצאה המאפשרת שינוי מראה חיצוני בה משתמש השחקן גונגורה,ידידו של באק.

 

ולסיום הנה מחזור הסיפורים של פלא גורדון בכוכב הלכת נוגה:בסיפוריםן אלו נוגה הוא עולם דמוי ברזיל בכדור הארץ מלא ג'ונגלים ואוקינוסים ומפלצות ענק ושיבטי ילידים לכאורה אבל רק לכאורה פראיים. 

ואנשים מכדור הארץ שמגיעים לנוגה על מנת להתישב עליו וגם כדי לנצל אותו. והילידים בשיא הסדרה מורדים בהם. ועל פלאש גורדון להחליט במי יתמוך.

.

  1. המלחמה בענק הקוטב  ( פורסם במקור ב-1962) 
  2. הדולפינים של נוגה .( פורסם במקור ב-1962)

3. צרות על נוגה  ( פורסם במקור ב-1970)

4. במעמקי כוכב הלכת  נוגה ( פורסם במקור ב-1971 ) 

5. אליל הביצה של נוגה. ( פורסם במקור ב-1972) 

6. הקדמה מגיעה לנוגה ( פורסם במקור ב–1972 ) 

7. מרד על כוכב נוגה ( פורסם במקור ב-1976)

8.פלאש גורדון והדרקונים של נוגה (פורסם במקור ב-1980)

 

6 תגובות על “"ממלכה של נשים" : כוכב הלכת השני מהשמש נוגה בתרבות ובספרות הכללית והעברית”

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

18 + eighteen =