web analytics
קטגוריות
ספרות פופולארית

גיבור העולם היווני -רומאי :סדרת מצ'יסטה גיבור העולם

עלילותיו של גיבור הסרטים האיטלקיים "מצי'סטה" שחי אי אז בימי רומא הקדומה ,מתי שהוא בספרונים ישראליים שתיארו את הרפתקאותיו הפנטסטיות בעולם זה וגם באחרים.

סדרת מצ'יסטה גיבור העולם מאת "ג'קומו ברטנלי ,או ברטלי" (אייל מגד ואחרים ). בהוצאת רמדור 1964-1969.

עלילותיו  של גיבור ברומא הקדומה שהיא לפעמים תקופת הרפובליקה הקדומה ולפעמים תקופת הקיסרות (פעם אחת ימי קליגולה ) ולפעמים תקופה דמיונית לחלוטין , מבוסס על הסרטים האיטלקיים.

סדרת מצ'יסטה הייתה אחת הסדרות יוצאות הדופן ביותר שאותם הוציאה הוצאת "רמדור " בשנות ה-60.

הייתה זאת סדרה על עלילותיו  של גיבור בעל כוחות על אנושיים  הנלחם למען הצדק , אי אז בימי קדם בתקופה הרומאית .  פרט לסיפור אחד בודד תקופתו המדוייקת של מצ'יסטה מעולם לא הוגדרה בבירור פעם אלה היו ימי הקיסר המטורף קליגולה , בחוברות אחרות היה זה בתקופת הקיסרות הרומאית או הרפובליקה הרומאית או תקופה בלתי מוגדרת של ממלכות קטנות בעלות שמות דמיוניים בעלי צליל "קלאסי ".

מצ'יסטה הוצג כמי שבכוחותיו העל אנושיים מסוגל להביס יחידות צבא שלמות ומפלצות זוועתיות כמו גם חייזרים ומכשפים בחוברות היותר פנטסטיות בסדרה.במידה מסויימת הוא הזכיר את גיבורו הידוע של סופר הפנטסיה האמריקני רוברט הווארד , קונאן הברברי , שחי בתקופה פרהיסטורית ועיקר עיסוקו בחיים היה להילחם במכשפים ומפלצות שונות.

אך מוצאו של מצ'יסטה היה בסרטים האיטלקיים  האילמים.

הדמות הופיעה לראשונה בסרט האיטלקי ההיסטורי המפורסם "קאביריה"  (1913)  על המלחמה הפונית השניה בין רומא לקרתגו . סרט זה שנכתב בידי הסופר הילאומני הידוע גבריאל דאנונצ'יו  היציג את מצ'סטה כעבד גלדיאטור בעל כוחות אדירים , שעוזר לאדוניו חייל רומאי אמיץ להציל את אהובתו מהקרבה לאל הקרתגני צמא הדם מולך.

העלילה התבססה על רומן היסטורי ידוע של הסופר האיטלקי אמיליו סלגרי "ימיה האחרונים של קרתגו ".שזכה גם לעיבוד קומיקס בעברית בידי עמנואל וודרניק  בשבועון "הארץ שלנו" בשנת 1983 .

ותוכלו לקרוא אותו כאן.

צפו בסרט האילם "קביריה" ובהופעתו הראשונה של מצ'יסטה כאן :

הדמות כפי שהופיעה בסרט התבססה על דמות ספרותית ידועה, העבד אורסוס מהספר זוכה פרס נובל של הסופר הפולני סינקיביץ, "קו ואדיס". את דמותו של מצ'יסטה גילם פועל  נמל  שרירי מגנואה בשם ברטולומאו פגאנו. והוא זכה להצלחה כה אדירה בתפקיד עד שהחל להופיע בסדרת סרטים על עלילות מצ'יסטה בתקופות ומקומות שונים כולל סרט אחד שבו מצ'יסטה מבקר בגיהנום ונלחם בלגיונות של השטן!

ברטלומיאו פגאנו ,מצ'סטה המקורי

הסדרה זכתה להצלחה עצומה והופיעו בה עשרות סרטים , ובין מעריציה היה פוליטיקאי צעיר בשם בניטו מוסוליני.

לאמיתו של דבר ידוע שלפני שהחלו סרטי מצ'יסטה להיות מוקרנים היה מראהו החיצוני של מוסוליני שונה מאוד מזה המוכר לנו מתקופה מאוחרת יותר . הוא היה רזה מאוד וחלוש למראה ובעל שפם גדול. אך לאחר שהחלו סרטי מצ'סטה לצבור פופולאריות עצומה בקהל עם גיבורם השרירי , מגולח הפנים , והמקרין תחושת עוצמה וביטחון , השתנתה הופעתו של מוסוליני באופן דרסטי .הוא סיגל לעצמו פנים מגולחות למשעי , גוף שרירי והופעה המקרינה תחושת עוצמה וביטחון.

בניטו מוסוליני הצעיר 

אין ספק שבשלב זה היה דמיון חיצוני עצום   בין פגאנו ודמות מצ'יסטה ההרואית שלו ובין הפוליטיקאי מוסוליני.

ניתן לתמוה אם דמיון זה בין מוסוליני והגיבור הנערץ על המוני איטלקים , מצ'יסטה,  היה אחת הסיבות לעלייתו המטאורית של מוסוליני בפוליטיקה האיטלקית. עליה  שהתבססה בין השאר  על האדרת  העבר הרומאי המפואר  כפי שהוצג בסרטי מצ'יסטה….ידוע שמוסוליני בהופעותיו הציבוריות היה שחקן לא פחות מפוליטיקאי ויתכן שראה את עצמו  או שרצה שאחרים יראהו כמעין מצ'יסטה איש העם  ומגן העם והאומה שהיגיע לשלטון .

בשנות ה-60 החל באיטליה גל חדש של סרטים היסטורים שבמרכזם עמדו אנשי שרירים כמו "הרקולס " "גליית " "שמשון " אורסוס " וגם "מצ'יסטה " שהוצג כמי שפועל בתקופות שונות וגילמו אותו שחקנים שונים , ויותר מפעם אחת הוצג כמי שנאבק בגיבורים ידועים אחרים כמו הרקולס ושמשון.

סך הכל נוצרו באיטליה כ-25 סרטים שונים על הדמות של מצ'יסטה  בכיכובם של שחקנים שונים לרוב ממוצא אנגלו סקסי. בגירסאות לקהל הדובר אנגלית שמו שונה ל"בנו של שמשון " "בנו של הרקולס" "גולית " ושמות אחרים מסוג זה.

צפו במקדימון לסרט "גולית והערפדים " מ-1961 עם גורדון סקוט  ( הידוע כמי שגילם את טרזן איש הגו'נגל ) שבמקור היה "מצ'יסטה והערפדים".ובו הגיבור השרירי נאבק בערפדים רצחניים שתוקפים כפר.

ההצלחה של הסרטים היגיעה גם לישראל והוצאת רמדור החלה להוציא סדרת חוברות בנות 68  עמ'  על עלילותיו הפנטסטיות של מצ'יסטה ב-1964.

נראה שבתחילה הכוונה הייתה ליעד את הסיפורים לקהל מבוגר יותר שכן החוברת הראשונה מלאה בסצינות מין נועזות למדי לגבי התקופה , ועל העטיפה מבחוץ מופיע כמחבר "ג'ים קארפ" שם בדוי של מחבר ספרי אירוטיקה עבור ההוצאה. אולם כוונה זאת השתנתה מהר מאוד. בפנים החוברת הופיע כמחבר "ג'קומו ברטלי"  (או בחוברות אחרות "ברטנלי" )שהוצג בפרסומי ההוצאה כ"תסריטאי סרטי מצ'יסטה " והחוברות היו מעתה ואילך "טהורות "למדי ומתאימות לכל הגילאים.

אמנם "ברטלי" הוצג קודם לכן ב-1963 במחבר סיפורים היסטוריים ארוטיים  "קליגולה קיסר התאוות , " אגריפינה " ו"דון ז'ואן" .

סופר אחר שהוצג כמחבר ספר  כיס באורך מלא בן 152 עמ'  של מצ'סטה  היה "רנטו מרטלי " ( שהוצג בעבר כמחבר רומן היסטורי ארוטי  "תאודורה " על הקיסרית הביזנטית ).

למעשה כתבו את החוברות סופרים ישראליים כמו יעקב דנצינגר, ואייל מגד. סך הכל יצאו בסדרה 75 חוברות ועוד ספר באורך מלא שאותו כתב גלעד מורג  יוצר סדרת פטריק קים של "רמדור" (תחת השם "ג. מור")  בין השנים 1964-1969

העלילות נעו מהיסטוריות טהורות כמו "מצ'יסטה ו"סוכני קליגולה " שבו מצ'יסטה נאבק בסוכני הקיסר הרומאי המטורף קליגולה , ועד הפנטסטיות ואף מדעיות בדיוניות כמו ב"מצ'סטה ואלילת המוות " שבו מצ'סטה נאבק בחייזרים מכוכב אחר שמתכננים לפלוש לעולמנו ואף מגיע לכוכבם.

בסיפורים אחרים הוא נאבק ביצור שהוא תערובת של אדם ותמנון ,במכשפים בעלי כוחות על טבעיים , בענקים , עוזר לגזע של גמדים כנגד מפלצת עכביש מוזרה , נתקל באריה כחול אינטיליגנטי שנוצר בידי מדען רומאי (!)  ונאבק במפלצות שונות מכל סוג ומין.

הוא נדד ברחבי העולם כולל במסע ארוך שנמשך לאורך כמה חוברות ביבשת אפריקה ביחד עם משרתיו הכושיים  בוזמבו וסמבו   , סוסו "ברק " וכלבתו "בובה " שניתנה לו בידי ידיד עברי בשם אלעזר . במסעותיו חיסל מגוון של נציגי הרשע והפשע, ותופסי שלטון נבזיים  שהפריעו לחייהם של אזרחים שלווים ונסיכים ומלכים חוקיים שונים .כאשר לא נדד מצ'יסטה בעולם הוא חי ברומא או בווינציה.  עיר זאת הוקמה אמנם רק לאחר חורבן הקיסרות הרומאית , אבל שאלות של כרונולוגיה ואמינות היסטורית מעולם לא הטרידו את מנוחתם של כותבי הסיפורים , או הסרטים האיטלקיים שעליהם התבססו.

המתחרים

לפי השמועה יצאה סדרה מתחרה לסיפורי מצ'סטה בשם "אורסוס" על עלילות גיבור דמוי מצ'סטה , אך מעולם לא נתקלתי בחוברות אלה.

ספר בודד בשם "תזאוס " מאת ארתור וקסלר  על עלילות הגיבור המיתולוגי היווני הופיע לילדים ב-1968 , בעת שיא פריחתה של סדרת מצ'יסטה  אך הייתה זאת סנונית בודדה בתחום הספרות "הלגיטימית " על הנושא.

בכל אופן בשנות ה-70 החלה לצאת בהוצאת "ש. אור " שידועה הודות לחוברות הקומיקס וטרזן  שלה סדרת "הרקולס " על עלילות הגיבור היווני הקדום ומשרתו יאסון . בסדרה זאת הופיעו שתי חוברות מוצלחות למדי שנכתבו בידי אלישע בן מרדכי (שהופיע רק כמתרגם "א.ב.מ" ) היום הבעלים של הוצאת "אסטרולוג ואז מחבר פורה של סיפורי מערבונים בסדרת "רינגו" וסיפורי ריגול של "פטריק קים ". נראה שהסדרה לא זכתה להצלחה שכן חוברת שלישית שהובטחה לא יצאה לאור.

אלו היו :

מספר 1:הרקולס איש השרירים . 34 עמודים.

הרקולס נאבק בעריץ הפיניקי פאזולה.

  1. מספר 2:הרקולס והעיר הנצורה .26 עמודים .
  2. הרקולס מגן על עיר יוונית מפני שבטים ברבריים התוקפים אותה.

אמור היה לצאת מספר 3 בסדרה : הרקולס ומפלצת התהומות . אך לא יצא.

ובכלל ז'אנר הגיבורים המיתולוגיים גווע מאז בעברית.  כתב העת לנוער " משהו " ניסה לחדש את הז'אנר בשנות ה-80 כאשר החל לפרסם את עלילות הקומיקס של הגיבור הקדמון "קונאן הברברי " בצבעים אך יצא רק הסיפור הראשון "בואו של קונאן "   ( שאותו אתם יכולים לקרוא ב"יקום תרבות " ) והתחלה של סיפור שני.

ובכך בא  קיצו של ז'אנר הגיבור המיתולוגי שמצ'יסטה הוא נציגו הראשי בשפה העברית.

וכעת לאספנים שבינכם הנה הרשימה המלאה של סיפורי מצ'יסטה בעברית:

תודה לנ.בובליל על העזרה.

סך הכל יצאו לאור בסדרה 76 פריטים:  75 חוברות וספר אחד.

1. הנערה מגוב האריות . מאת ג'ים קארפ ( בפנים : השבוייה מגוב האריות מאת ג'אקומו ברטלי). 1964.

מספר 2."מנצח הטיטנים " . מאת ג'אקומו ברטלי.

  • מספר 4 :מצ'סטה  נגד הטיטן השחור .מאת ג'אקומו ברטנלי.
  • מספר 5: משמיד הגלדיאטורים
  • מספר 6:מצ'יסטה וציידי הגולגלות
  • מספר 7:כנגד יורשו של הרקולס.
  • מספר 8:חסר!!!
  • מספר 9:בשבי מאלף הנמרים .
  • מספר 10:במלכודת הענקים .
  • מספר 11:נסיך במסיכה שחורה.
  •  מספר12:מצ'יסטה נגד הטיטאנים.

מספר 13:במלכודת הציקלופים

מספר 14:הקרב על ספינת המוות.

מספר 15:הנסיכה השבוייה מטרוייה.

מספר 16:הגלדיאטור האילם.

מספר 17:דו קרב בזירה.

מספר 18:גיבור העולם.

מספר 19: הדרקון הצהוב.

מספר 20: זורדוס הענק.

מספר 21: ענקי המערות .

מספר 22: משחרר האמזונות. 1966

מספר 23: זהב הציקלופים .

מספר 24: מרד הגלדיאטורים.

מספר 25: הענק מקרטגו.

מספר 26:נגד שליחי הרצח.

מספר 27:נגד העריץ מספרטה

מספר 28:נגד ענקי בבל.

מספר 29:נגד הפירטים השחורים.

מספר 30:. שודדי אוצר האלים.

31. חסר !!!

32. נגד הבלתי מנוצחים.

33.מזימתו של הנסיך סתום העין

34.מותו של עריץ

35.כשפיה של אדומת השער

מצ'יסטה נאבק במכשפה יפיפיה שמסתבר לו שהיא רק כלי בידי פוליטיקאי חורש מזימות.

36.המצודה העגולה.

37.חסר!!!

38.. !!!

39. !!!

40. מצ'יסטה אלוף האלופים.

41."מצ'סטה בקרב עד מוות".

42.מצ'יסטה קוטל הענקים.

43.מצ'סטה ומלך העריצים.

44. מצ'יסטה ונקמתו.

45.מצ'סטה נגד אנשי הברזל.

46.מצ'יסטה נגד עבדי האש. 1967.

47.מצ'יסטה נגד המכשף האכזר.

מצ'יסטה נאבק במכשף מרושע בעזרת מכשף טוב.

48."בן האלים".

49.נגד סוחרי העבדים.על העטיפה מאת ג'קומו ברטלי ,בפנים ברטנלי.

50. הענק בעל שרירי הברזל.

51.מצ'סטה נגד הנסיך המזוייף.

52.מצ'סטה נגד אלילת המוות ( על העטיפה "אלילת המוות ")".

תקציר: מצ'יסטה נחטף בידי  חייזרים מכוכב אחר ומגלה שהם נשלטים בידי אישה מהכוכב שלנו , הוא נמלט מהכוכב בחללית עם האישה ושני מדענים וכולא אותם לכל חייהם במקדש לאל יופיטר.

53. מצ'יסטה משחרר העבדים.

54. מצ'יסטה נגד הפרש האדום.

55.מצ'יסטה וכוכב הזעם.

56. מצ'יסטה בעיר המיסתורין.

57.שרירי פלדה וברזל .יעקב דנצינגר

58.מצ'יסטה וחיות האימים. יעקב דנצינגר

59.מצ'יסטה נגד הפולשים . 1968. לא זהה עם מספר 68 שיש לו אותו השם אך תוכן שונה.

60.מצ'יסטה וסוכני קליגולה ( על העטיפה "מצ'יסטה וחרב הפלאים"). יעקב דנצינגר.

הסיפור היחיד שעוסק בתקופה היסטורית ספציפית . מצ'יסטה נאבק בסוכני הקיסר המטורף קליגולה.

61. מצ'יסטה והענקים.כתב יעקב דנצינגר ( איל מגד טוען שכתב חוברת זאת)

62.מצ'יסטה וחרב הפלאים " ( בטעות שוב מספר 61).

63.מצ'יסטה ועמק המוות .דנצינגר (  אייל מגד טוען שכתב)

64. מצ'יסטה ונמר הזהב.

65. מצ'יסטה ומזבח השיש.

66. מצ'יסטה והאריה הכחול .

מצ'יסטה נתקל באריה כחול אינטיליגנטי שנוצר בידי מדען  עבור הסנאט הרומאי.

67. מצ'יסטה ומפלצת העכביש.

תקציר:תוך כדי מאבק בפושעים מצ'יסטה עוזר לגזע גמדים להאבק במפלצת עכביש אכזרית.

68. מצ'יסטה נגד הפולשים (לא זהה עם מספר 59 בעל אותו השם).

69. מצ'יסטה ואליל הנחושת.

70. מצ'יסטה נגד הממלוקים.1969

71. מצ'יסטה וחיות האש.יעקב דנצינגר. מצ'יסטה נאבק במפלצות אכזריות.

72. מצ'יסטה והלוקרנים .

73. מצ'יסטה ורוצחי המלך  .יעקב דנצינגר.

74. מצ'יסטה ומרד העבדים.

75. מצ'יסטה והנסיכה החטופה.

(76) מצ'יסטה והגלדיאטורים . מאת "רנטו מרטלי"  תרגם  ג. מור. ספר בעובי מלא ,152 עמודים. 1965.

מהדורות חדשות של סיפורי מצ'יסטה יצאו בארבעת הספרים הנ"ל שהופיעו בהוצאת קופ ב1980-  :

  • משמיד הגלדיאטורים  מאת ג'אקומו ברטליח שכלל את : 1. משמיד הגלדיאטורים ( מספר 5 בסדרה).2. גיבור העולם (מספר 18 בסידרה ) 3. דו קרב בזירה ( מספר 17 בסדרה).
  •  נגד הפירטים השחורים שכלל את : 1. נגד הפירטים השחורים (מספר 29 בסידרה ). 2. שודדי אוצר האלים ( מספר 30 בסידרה ) 3. מצ'יסטה בקרב עד מוות (מספר 41 בסדרה).
  • בשבי מאלף הנמרים שכלל את : 1. בשבי מאלף הנמרים(מספר 9 בסידרה).האדם התמנון ( מספר ? בסדרה ). 3. מצ'יסטה נגד עבדי האש (מספר 46 בסידרה).
  • במלכודת הענקים שכלל את :  1. במלכודת הענקים ( מספר 10 בסדרה) . 2. מנצח הטיטנים ( מספר 2 בסידרה). 3. מצ'יסטה ומלך העריצים ( מספר 43 בסידרה).

ספרים נוספים מאת ג'קומו ברטלי בעברית כללו את :

ג'אקומו  ברטלי   קליגולה :   קיסר התאוות /    תל אביב :   רמדור,   1963.

ג'אקומו   ברטלי   אגריפינה מלכת התאוות /    תל אביב :   רמדור,   1963.

ספר ההמשך הישיר על אחותו של קליגולה שהפכה לאישתו של הקיסר קלאודיוס ואימו של  הקיסר נירון:

ג'קומו ברטלי     דון ג'ואן :   גדול התאוותנים /    תל אביב :   רמדור,   1963.

ספר  מאת רנטו מרטלי היה : תאודורה קיסרית הניאופים ,  . בהוצאת מחקרים.186 ע' , 1965.

קראו עוד

ימיה האחרונים של קרתגו :קומיקס 

מצ'יסטה בויקיפדיה 

מאת אלי אשד

בלש תרבות וחוקר של תנ"ך, תרבות וספרות פופולארית

8 תגובות על “גיבור העולם היווני -רומאי :סדרת מצ'יסטה גיבור העולם”

[…] לפניכם סיפור  היסטורי   של  סופר ההרפתקאות האיטלקי הידוע אמיליו  סלגרי  מחבר סיפורי הפירט המלאי סנדוקאן וספרים רבים אחרים  שתורגמו לעברית.  הסיפור   הזה על המאבק  הסופי בין רומא והעיר קרתגו כפי שהוא משתקף בחייהם של בחור ובחורה . שמקור הוטפיע ב-1908  תורגם לעברית רק כסיפור קומיקס,אם כי הוא סיפור ידוע למדי באיטליה בין השאר הוא שימש כמקור השראה לסרט  האילם  המפורסם קביריה שבו הופיעה לראשונה הדמות של  הגיבור אדיר הכוח מצ'יסטה. […]

[…] לפניכם סיפור  היסטורי   של  סופר ההרפתקאות האיטלקי הידוע אמיליו  סלגרי  מחבר סיפורי הפירט המלאי סנדוקאן וספרים רבים אחרים  שתורגמו לעברית.  הסיפור   הזה על המאבק  הסופי בין רומא והעיר קרתגו כפי שהוא משתקף בחייהם של בחור ובחורה . שמקור הוטפיע ב-1908  תורגם לעברית רק כסיפור קומיקס,אם כי הוא סיפור ידוע למדי באיטליה בין השאר הוא שימש כמקור השראה לסרט  האילם  המפורסם קביריה שבו הופיעה לראשונה הדמות של  הגיבור אדיר הכוח מצ'יסטה. […]

[…]   הסיפור   הזה על המאבק  הסופי בין רומא והעיר קרתגו כפי שהוא משתקף בחייהם של בחור ובחורה . שבמקור הופיע ב-1908  תורגם לעברית רק כסיפור קומיקס,אם כי הוא סיפור ידוע למדי באיטליה. בין השאר הוא שימש כמקור השראה לסרט  האילם  המפורסם קביריה שבו הופיעה לראשונה הדמות של  הגיבור אדיר הכוח מצ'יסטה. […]

[…]   הסיפור   הזה על המאבק  הסופי בין רומא והעיר קרתגו כפי שהוא משתקף בחייהם של בחור ובחורה . שבמקור הופיע ב-1908  תורגם לעברית  בניגוד לשאר ספריו של סלגרי  רק כסיפור קומיקס,אם כי הוא סיפור ידוע למדי באיטליה. בין השאר הוא שימש כמקור השראה לסרט  האילם  המפורסם קביריה שבו הופיעה לראשונה הדמות של  הגיבור אדיר הכוח מצ'יסטה. […]

[…]   הסיפור   הזה  Cartagine in fiamme על המאבק  הסופי בין רומא והעיר קרתגו כפי שהוא משתקף בחייהם של בחור ובחורה שבמקור הופיע כספר באיטלקית -1908   ( לאחר שכבר פורסם בהמשכים במגזין איטלקי ב-1906) תורגם לעברית  בניגוד לשאר ספריו של סלגרי  רק כסיפור קומיקס,אם כי הוא סיפור ידוע למדי באיטליה. בין השאר הוא שימש כמקור השראה לסרט  האילם  המפורסם קביריה מ-1914  הנחשב לאפוס ההיסטורי החשוב הראשון בקולנוע העולמי  שבו הופיעה לראשונה הדמות של  הגיבור אדיר הכוח מצ'יסטה […]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

20 − 16 =