web analytics
קטגוריות
כללי

מצב הבלוגים בעשור השלישי של המאה ה-21

מה מצבם של הבלוגים בעשור השלישי של המאה ה-21 בעידן הפייסבוק הטוויטר והאינסטאגראם? ? מה צופן להם העתיד ?

 

בלוג זה קיים מאז 2003 כאשר נוצר כחלק ממיזם בשם "רשימות".. וכפי שכתבתי כמה פעמים אני מקווה שבלוג זה ימשיך להתקיים לנצח.בשיאו ב-2009 היו ב"רשימות " יותר מ-350 בלוגים.

מיזם "רשימות" הפסיק להתקיים לחלוטין באפריל 2020. לאחר שבעליו  אורי ברוכין וירדן לוינסקי החליטו ששוב אין לו מקום בעולם החדש של האינטרנט ואורי ברוכין כתב לי שהוא רואה זאת כמהלך טבעי.

. אבל בלוג זה ממשיך כחלק ממיזם אחר בשם "פרפרים".

יש לקוות שמיזם "פרפרים" ימשיך להתקיים עוד שנים ועשורים.

בלוג זה ממשיך להתקיים יש לקוות כל זמן שבעליו עדיין חי ואולי גם מעבר לזה.

אבל מה מצב הבלוגים היום ?

 

להלן נוסח רשימה שלי שפורסמה בבלוג זה ב-2010  לפני עשור ומאז עברו נצח של אירועים כולל מלחמה אכזרית בסוריה ,עלייתו של ראש ממשלה בישראל שעומד כעת למשפט כעבריין , עלייתו של נשיא בארה"ב שיצא מתוכניות הריאליטי ומתנהג כך ,מגיפה עולמית וסגירת סופית ומוחלטת של אתר הבלוגים שהחזיק אז את הבלוג שלי "רשימות ".
עדכונים לרשימה לאחר עשור יובאו בסוף :
"לאור חיסולו של אתר המקור של אתר זה" רשימות "אני עובר כעת מחדש על כל אלפי הרשימות שפורסמו שם ותיאורטית לפחות הועברו גם לאתר זה כדי לבדוק מי שרדה את המעבר לאתר זה ומי לא.
התוצאה יש מינימום של כמה עשרות ואולי מאות מאמרים שלא שרדו את המעבר ויהיה צורך לשחזרם וזה ייקח שבועות וחודשים. .
אולם מעבר לכך עוד דבר מדהים אותי כשאני עובר על הרשימות הישנות.בכל אלה יש קישורים רבים לנושאי הכתבות .רבים מהקישורים האלו התברר לי עכשיו לאחר כמה שנים כבר אינם קיימים יותר.
האתרים שלהם ירדו מהרשת והמדובר גם באתרים שבזמנו נניח ב2003 או 2004 נראו כאתרים גדולים וחזקים .
או שאתר הבית גם אם הוא ממשיך להתקיים מסיבותיו שלו החליט להוריד את המאמר שאליו התייחסה הכתבה שלי.
עיתונים שונים שפעם היו זמינים ברשת ירדו ממנה והיום הם זמינים ( שוב) אך ורק בספריה גדולה.וזה לאחר שהושקע מאמץ אדיר והרבה כסף בהעלאת תכניהם ברשת. ( דוגמאות :"מקור ראשון " " עיתון תל אביב " של ידיעות אחרונות ואחרים רבים אחרים ).
מגזיני תרבות שהיו קיימים רק באינטרנט ותרמו רבות לתכניו ביצירה ספרותית ובמאמרים כמו "אוקאפי " נעלמו ואינם , ובניגוד למגזינים ישנים מהמאה ה-19 והעשרים שניתן למצוא את כרכיהם בספריות ,את המגזינים האלו אין שום דרך שבעולם לאתר יותר ברשת או מחוצה לה,כאילו לא התקיימו מעולם.
דהיינו חלק גדול מהחומר באינטרנט שהכל כל כך מסתמכים עליו הוא זמני בהחלט ומתקיים רק לאורך כמה שנים בודדות ולא יותר .
אני ממשיך לקבל אי מיילים מאנשים שמודיעים לי שקישורים ממאמרים ישנים שלי שהם משתמשים בהם אינם עובדים והאם אוכל ברוב חסדי לעזור להם לאתר את הקישורים ?
( התשובה שלילית :יואילו כבודם לחפש בעצמם ואם הם רוצים את עזרתי שישלמו עבורה ).
ובהחלט נשאלת השאלה :מה יקרה עם וורד פרס הבית הנוכחי שלי יפשוט את הרגל או יחליט שהיגיע הזמן להפסיק התקיים בעוד נניח שנתיים או שלוש כפי שקרה לאתרים שנראו בזמנם כנצחיים כמו "רשימות " ?
הניחוש שלי :אנשי וורד פרס אפילו לא יטרחו לתת את השירות האחרון שאותו סיפקו בעלי "|רשימות " בנדיבות " ויעזרו לכותביהם למצוא להם אתר חלופי חדש.והחומר עלול הפעם ללכת לאיבוד ברשת לפחות לתמיד .
והמסקנה :אני מציע שאיזה שהוא גוף ממשלתי משרד החינוך או הספריה הלאומית או מישהו מאותם גופים יפתח בפרוייקט שמטרתו לשמר חלקים שונים ונבחרים מהאינטרנט העברי ופרוייקט השימור ידאג לכך שאותם חלקים ימשיכו להתקיים גם אם האתר שמפעיל אותם יפסיק להתקיים מסיבות כלכליות או אחרות .
ואם לא יתקיים פרוייקט כזה הרי רוב מה שאנו כותבים כאן ברשת נגזר דינו להיעלם בתוך כמה שנים כל המאמץ האדיר וההשקעה בזמן באנרגיה וכסף כאילו לא הייתה מעולם."
עד כאן הרשימה המקורית מ-2010 ועכשיו לעדכונים .
"רשימות " התחסל סופית ומוחלטת באפריל 2020 ואין לו שום עקבות כעת ברשת חוץ מפרטים ברשימה בויקיפדיה על אתר האם שלו "קונספציה".
את מקומו תפס אתר בלוגים בשם "פרפרים"
הבלוג שלי "המולטי יקום של אלי אשד" ממשיך להתקיים ..
סגירת רשימות הביאה גם לבעיה פנימית בקישורים במאמרי הבלוג שלי .כתוצאה משינוי הכתובות באתר. רבים מהקישורים במאמרים בבלוג לא מביאים כעת לשום מקום .ויקח לי שנים כדי לתקן את הכל.
וורד פרס לשמחתי עדיין קיים.
בעיית האתרים שהתחסלו בהחלט עדיין קיימת .פייס בוק הביא למותם של מאות אלפי אתרים גדולים שנעלמו מהרשת כאילו לא התקיימו מעולם.
לשמחתנו הספרייה הלאומית אכן עוסקת כעת בפרוייקט שימור של חלקים גדולים ממה שיש ברשת הישראלית ואפשר היהיה לצפות בהם בספריה ( אבל לא מחוצה לה מסיבות משפטיות שונות) גם אם אתרים אלו ייסגרו ויעלמו בשאר הרשת.
מה יהיה תמהני בעוד עשור מהיום האם הבלוג שלי ימשיך להתקיים ?
האם כולנו כאן נהיה אחרי כמה פריצות מגיפה ולאחר מלחמת סייבר ארוכת ימים עם איראן?
נחיה ונראה.
או שלא.

הנה ראיון עבור "יקום תרבות " עם מנהל מיזם "פרפרים" שמסביר מה מצב הבלוגים בעולם ובארץ נכון לשנת 2020 ומה צפון להם בעתיד.

 

מצב הבלוגים בראשית העשור השלישי של המאה ה-21

 

מאת אלי אשד

בלש תרבות וחוקר של תנ"ך, תרבות וספרות פופולארית

תגובה אחת על “מצב הבלוגים בעשור השלישי של המאה ה-21”

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

12 + six =