חלק נוסף בסדרה שלי על דמויות תנכיות וסרטי הקולנוע והטלווזיה שנעשו עליהן .
בסדרה זאת הופיעו כבר
אסתר המלכה כוכבת קולנוע וגם מרדכי היהודי והמלך אחשוורוש והמן הרשע
וכעת היגיע תורו של יעקב בן יצחק הוא יעקב אבינו.
הסרט הבולט ביותר על יעקב אבינו והוא גם הסרט התנ"כי הישראלי הבולט ביותר עד היום ( אבל יש מעט מאוד אחרים לצערנו ) אם כי דובר אנגלית ועם שחקנים זרים היה סרטו של הבמאי הישראלי הידוע משה מזרחי איש רחל (1975) .
למזרחי יותר מכל במאי ישראלי אחר היה עניין רב בתקופות היסטוריות רחוקות ולא רק אלו שבהן חי ( כמו בסרט "הבית ברחוב שלוש " מ-1973 ,סרט אוטוביוגראפי שתיאר את התקופה של שלהי ימי המנדט וגיבורו היה נער בן דמותו.ראו רשימה על סרט זה כאן.) וכך לא היסס לחזור לירושלים של סוף המאה ה-19 בסרטו הידוע "אני אוהב אותך רוזה" (1972 ראו רשימה על סרט זה כאן )בסרט ידוע פחות בשם "נשים " ( 1996)
אבל סרטו המרחיק לכת מכל והשאפתני ביותר היה "איש רחל ( 1975) " שבו העז לעשות את מה ששום במאי ישראלי לא העז לעשות לפניו וגם לא אחריו לחזור בסרט באורך מלא לימי האבות אלפי שנים לפני הספירה.
סרט זה תיאר את תקופת שהותו של יעקב ( השחקן לאונרד ויטלינג ,שהתפרסם כרומיאו ב"רומיאו ויוליה" של פרנקו זפירלי, ) בבית לבן הארמי ( השחקן הידוע מיקי רוני ) בחרן שבמסופוטמיה וסיפור אהבתו לרחל ( מיכל בת אדם אשתו של מזרחי והכוכבת הקבועה של סרטיו המוקדמים), את לאה גילמה השחקנית הבריטית ריטה טאשינגהם ("קורטוב של דבש") ולצדה שיחקו יוסי גרבר, יאיר רובין, אבנר חזקיהו ויוסי פולק.
יעקב ולבן בסרט "איש רחל"
.
"איש רחל" היה הפקה משותפת ישראלית אנגלית.
התסריט נוצר בידי משה מזרחי ואישתו הראשונה רחל פביאן. וכיכבה בו אישתו השנייה מיכל בת אדם.
אנשי הסרט,משה מזרחי מייקל קלינגר ושחקנים
המפיק היהודי האנגלי מייק קלינגר שצפה ב"אני אוהב אותך רוזה" והוקסם ממנו היציע למזרחי לעשות סרט אהבה המבוסס על שיר השירים התנ"כי.מזרחי אמר לו שהמדובר בטקסט קשה לעיבוד קולנועי וזה יהיה איור ולא סרט.
אבל הוא היציע הצעה נגדית: אם יש סיפור אהבה תנכי שראוי לסרט זה בעצם סיפור יעקב ורחל שהוא סיפור הנשיקה הראשונה ( והאחרונה ) בתנ"ך.קלינגר קרא את הסיפור התנ"כי בעקבות השיחה והסכים שיש כאן חומר לסרט.
הסרט הוא עיבוד סיפור יעקב בספר בראשית מסיפור בריחתו מבית הוריו לאחר שגנב את הבכורה מאחיו התאום עשיו עד הגיעו לבית לבן דודו שם הוא מתאהב בדודניתו רחל ומבקש את ידה .אבל לפני שלבן יתן לו אותה לאישה עליו לשאת את אחותה הבכורה לאה היפה פחות .ולאחר מכן שתי שפחות של שתי הנשים . שמהן הוא מוליד 12 ילדים.
לאחר מכן הסיפור ממשיך לעזיבתו את בית לבן ואת מפגשו עם זר מסתורי ( משה איש כסית ) שקורא לו "ישראל "לאחר מכן לשיאו ולסיומו במפגש הטעון מכולם עם אחיו עשיו הכעוס מאוד עליו ובצדק רב על שגנב ממנו את הבכורה ומחפש את הנקמה…
יעקב של הסרט הוא אדם תמים ופשוט שנקלע למשפחה של נוכלים ונוכלות שמנצלים אותו עד שהוא מצליח להימלט אבל הנוכלות עוזבות ביחד איתו כשהן ממשיכות לשלוט בו.
האלוהים של יעקב נעדר לגמרי מהסרט שנשלט לגמרי בידי אלוהי בבל ואשור שאותם עובדים בני משפחתו הפגאנית המסופוטמית של יעקב.
השורשים ה"כנעניים " של "איש רחל"
מה שקלינגר לא ידע היה שמשה מזרחי הושפע מאוד ממחקרים על מיתולוגיות קדומות ,ובעיקר מהסופר רוברט גרייבס ומספרו "האלה הלבנה" ומספרו "המיתוסים העבריים "( שנכתב עם רפאל פאטאי ) שבו חשף את התשתית המטריארכלית לדעתו של הדתות הקדומות .
גרייבס טען בספרים אלו שפעם הנשים שלטו בכיפה והאל היה אלה ששלטה בכל אחר כך חל מהפך והפטריארכליות יצרה כאל ממין זכר.
הסרט מבוסס באופן ספציפי מאוד גם על האידיאולוגיה הכנענית של יונתן רטוש ,שאותה היכיר מזרחי היטב ,שגרסה כי השבטים העבריים הקדומים היו רק כחלק ממכלול תרבותי קדום של כל עמי האיזור השקפה שבאה בניגוד להשקפה המסורתית שראתה את שבטי העברים כגורם נפרד לגמרי מעמי האיזור.
הספר של רוברט גרייבס ששימש כמקור השראה לרעיונות מאחורי "איש רחל"
הטענות האלו השפיעו מאוד על מזרחי שהחליט ב"איש רחל" להראות את התשתיות המיתולוגיות שלטענת גרייבס ויונתן רטוש נמצאות מאחורי השורות של סיפור יעקב ורחל.
אפילו בשם הסרט "איש רחל " יש רמז ברור לתפיסה המטריארכלית ,של הסרט.
שם הסרט היה מבוסס ישירות על התיאוריה של גרייבס שהשם "ישראל" שניתן ליעקב על ידי המלאך שנאבק עימו במעבר הירמוך בשיאו של הסרט היה בעצם שיבוש של "איש רחל ". השם "ישראל " שלדעת מזרחי ( שלקח זאת מרוברט גרייבס) הוא שיבוש של "איש רחל " שבוצע בידי דורות מאוחרים שנשלטו בידי הפאטריארכים שלא יכלו לסבול את העובדה ששם האומה לקוח משמה של אישה. זה מצא חן מאוד בעיני מזרחי והוא שילב זאת בסרט. הוא החליט שהוא רוצה להחזיר את התוכן של התנ"ך לתקופה הפגאנית ולתת לו פרשנות חדשה ברוח גרייבס ויונתן רטוש .
מזרחי שכאמור התפרסם כבר בזכות סרטו אני אוהב אותך רוזה שבו תיאר בצורה משכנעת את ירושלים בסוף המאה הקודמת או בראשית המאה ה-20 , ניסה להציג את התקופה התנכית של האבות בצורה ראליסטית ככל האפשר על סמך מחקר מעמיק שקיים על התקופה.
הוא הסביר שמספר הסרט הוא למעשה איש המאה השמינית לפני הספירה, שאז כנראה נוצרו הסיפורים, שנקודת מבטו הפגאנית במוצהר אינה זהה דווקא לזאת של העורך התנ"כי המונותאיסטי המאוחר יותר.
וכך סיפור עקב ורחל בסרט "איש רחל " ( כמו בעצם בספר "בראשית"המקורי ) מתרחש בעולם פגאני בעיקרו שבו האלילים דרים לצד האל המונותאיסטי שגם אינו מוכר באמת.ובעולם הזה הנשים הן דומיננטיות ומובילות לא כמו שיתרחש בעתיד.
. הסרט עוקב אחרי חייו של יעקב מלידתו עד לאותו אירוע בדרכו לארץ כנען חזרה מחרן כשהוא פוגש בזר מלאך מהשמיים ? שקורא לו "איש רחל " שם שמשובש לימים כתוצאה מאידיאולוגיה מאוחרת ל" ישראל ".
הרקע של התקופה הקדומה הוצג כשילוב של חיי הבדואים כיום עם תיאור "ארכיאולוגי " של המזרח הקדמון,וחיי היום יום של העברים הקדמונים תוארו כחלק אינטגראלי מהסביבה הפגאנית וכלא שונים בהרבה מהסביבה הבדואית סביבם . (דבר שהוא כנראה נכון מבחינה היסטורית).
הסרט הוא אותנטי בגלל השימוש בנופים ישראליים ובשחקנים שרובם ישראלים ( חוץ ממרבית הכוכבים שהם אמריקנים ואנגלים ).
למעשה תפיסה זאת הופיעה גם במחזה המפורסם של תאטרון ""אהל"" משנות "ה-עשרים "יעקב ורחל " הסרט לא שינה הרבה מהתפיסה הבדואית הפרימיטיבית של ההצגה שעוררה רושם רב בזמנו. כמה מהמבקרים הישוו את ההצגה עם הסרט "איש רחל" ולא דווקא לטובת הסרט "איש רחל" .
למרות ההשקעה הרבה בסרט שהיתה מעל המקובל לסרט ישראלי. הסרט זכה לביקורות פושרות ביותר ,היה כישלון מוחלט בקופות וירד מהמסכים לאחר שבוע הקרנה בלבד. מזרחי סיפר שהסרט הופץ באנגליה במשך שבועיים וירד כי הוא לא הצליח.
מזרחי ייחס את כשלונו להיות הסרט ""שאטנז"" סרט ישראלי תנכי ""דובר אנגלית דבר שכפי שהסביר הוא ""מוות לקולנוע". באופן אישי הוא עצמו לא ראה אותו מאז הפרימיירה בלונדון.
בצפיה היום זהו סיפור אהבה פגאני חסר דרמה ומתח.מטריד לראות את יעקב אבינו הערמומי בפני עצמו שגנב את הבכורה מאחיו עשיו כטיפוס הנשלט לחלוטין בידי בני ובנות משפחתו הערמומיים והפגאניים ממסופוטמיה.אבל כך הוא אכן מתואר בסיפור התנ"כי.
הקריינות שניתנת כביכול בידי מספר מאוחר שהוא עדיין מהתקופה הפגאנית הקדם תנ"כית ( דהיינו עוד לפני שפורסם התנ"ך המוכר לנו ) הופך אותו לסיפור ולא לסרט דרמטי העומד בפני עצמו.אבל ברעיונות הפגאניים הכנעניים שמאחורי הסרט יש עוצמה גם היום.
הסרט הוא באנגלית דווקא דבר שיוצר תחושה מוזרה אבל מזרחי טען שזה דווקא התאים לו יותר מאשר השימוש בעברית קדומה כפי שהסרט דרש. אבל בדיעבד הסכים שהשילוב של שחקנים מארצות שונות ארה"ב אנגליה וישראל עם המבטאים השונים שלהם הזיק לסרט.
הוא ניסה להיות אותנטי וכך הסרט הוא שילוב של עולם האמונה היהודי מיתוסים מסופוטמיים קדומים וחיי הבדואים כיום. ולהציג את הסרט במסורת המסורות הפגאניות של האלף השני כשהעלילה מסופרת כנראה בתקופת קיומה של ממלכות יהודה וישראל לפני שנוצר התנ"ך המונותאיסטי .
"איש רחל" בדרכו הנפתלת וההססנית מצדד בעצם בהשקפה "הכנענית" של יונתן רטוש אהרון אמיר ואחרים ומתאר את חיי היום יום של העברים הקדמונים כחלק אינטגראלי מהסביבה הפגאנית.כל העיצוב של טקסי הפולחן שמאפיינים את המאמינים באל תמוז ובאלה עשתורת וגם עיצובים החיצוני של העברים כבדואים בא לחזק את הטענה הזאת.
סך הכל זהו הסרט ה"כנעני " הראשון והאחרון שנוצר בקולנוע הישראלי.
ההפקה עוררה לא מעט עניין בארץ, ובידיעה שפורסמה ב"ידיעות אחרונות" ביולי 1974 תחת הכותרת "הסרט הישראלי על הגל", "איש רחל" תוארה כ"הפקה החשובה ביותר בימים אלה" מבין כל אלה עליהן דווח בכתבה, ביניהן גם "הצילו את המציל" של אורי זוהר. במבט לאחור, ברור שדווקא אותה "הפקה חשובה ביותר" שכשלה מסחרית נתפסת היום כזניחה לחלוטין לעומת סרט הפולחן של זוהר
איש רחל”, המבוסס על סיפור האהבה המקראי בין רחל ויעקב, קיים כיום רק ב־VHS.למרבית הצער אין קטעים שלו אפילו ברשת.
משה מזרחי אמר לימים על איש רחל": “לדבר על סרט שאף אחד לא ראה זה קצת קשה. אי אפשר לראות אותו כי אין העתק שלו בשום מקום – את הסרט מימן מפיק בריטי, הוא הופץ באנגליה במשך שבועיים וירד כי הוא לא הצליח. בארץ הוא לא יצא בכלל, ובאופן אישי לא ראיתי אותו מאז הפרימיירה בלונדון. הוא היה סרט מיוחד במינו, לא משהו שהצופים באותם ימים יכלו לקבל בלי מסע פרסום רציני. רציתי לעשות משהו חדש מהמסורת של סרטים תנ”כיים, וברטרוספקטיבה אני קצת אשם בכישלון שלו כי נכנעתי לדרישה שהסרט יהיה באנגלית, והבחירה הזו לא עבדה טוב. אם היה העתק הייתי שמח לראות אותו”.
בעוכריו של הסרט היתה גם העובדה שבתקופה בה נעשה ""איש רחל"" בארץ הופקו שתי הפקות תנכיות גדולות אחרות שתיהן לטלביזיה, ""משה נותן החוק "" עם ברט לנקסטר שצולם בסיני ,ובעיקר שני סרטי טלוויזיה של הבמאי היוני קאוקיאניס Michael Cacoyannis ) במאי "זורבה היווני" על סיפורי יעקב ויוסף.ללא ס]ק היה זה ביש מזל ששני סרטים על אותו הנושא צולמו בו זמנית ובאותם מקומות.
.סביר להניח שהקהל התעייף מהסיפור אותו כבר ראה בגירסתו של קאוקיאניס כאשר היגיש לו מזרחי את אותו הסיפור בגישה דומה .הבמאי עם כל רעיונותיו החדשניים לצילום הסיפור המקראי היה ביש מזל שבחר לעשות את הסרט בדיוק באותו זמן שבו צולמה בארץ הפקה דומה על אותו הסיפור.
תמונה מהסרט "יעקב ויוסף " של קאוקיאניס
סרטים אחרים על יעקב אבינו
היו עוד סרטים על יעקב אבינו.
ב-1963 נוצר סרט איטלקי על יעקב ועשיו בשם The patriarchs of the Bible שצולם באי סרדיניה כתב וביים מרסלו בלדי Marcello Baldi. בתקופת שיא ההצלחה של סרטים היסטוריים על ימי קדם בקולנוע האיטלקי.באנגלית הסרט הוקרן עם השם "Jacob, the Man Who Fought With God" רמז למאבקו של יעקב עם המלאך שממנו קיבל את השם "ישראל".
https://www.videodetective.com/movie/giacobbe-luomo-che-lotto-con-dio-116044
ב-1974 במקביל לאיש רחל נוצר הסרט "יעקב ועשיו " של קאוקיאניס. סרט טלוויזיה שלאחר מכן הוצג בקולנוע ביחד עם עוד סרט על יוסף כסרט "יעקב ויוסף". . סרטו של קאוקיאניס על יעקב ויוסף שצולם באותו הזמן עם "איש רחל " אף זכה לביקורות טובות יותר מההפקה הישראלית כאשר הגירסה הקולנועית שלו שאיחדה את שני סרטי הטלביזיה היגיעה לארץ תחת השם סיפור יעקב ויוסף (1974) וזכה לשבחים רבים בגלל פשטותו ונאמנותו לסיפור המקורי . וגם הוא כמו "איש רחל" שמר על נאמנות להווי הבדואי.
הסרט נאמן לטקסט המיקראי נשען מבחינה חזותית על הוואי הבדואי .בסופו של דבר זה סיפור רועים ללא הילה של קדושה מסופר בקצב מהיר עם דגש על נקודות המתח.
צפו במקדימון לסרט: :סיפורם של יעקב ושל יוסף "
ב-1994 נוצר סרט נוסף על יעקב חלק מסדרת סרטים תנכיים גדולים עבור הטלוויזיה האמריקנית והתבסס על רומן תנ"כי של סופר איטלקי : Francesco Maria Nappi
סרטים אחרים בסדרה עסקו באברהם ,ביוסף במשה, בשמשון בדוד בשלמה ובבנביא ירמיהו.
ב-2000 נוצרה מיני סדרה טלווזיונית בת שתי חלקים בשם "בראשית "In the Beginning בבימויו של קוין קונור שבה כל סיפורי האבות הוצגו כאופרת סבון אחת מתמשכת ( כמו שזה אכן מוצג גם בספר "בראשית " המקורי ).
פרד וולר הופיע שם בתור יעקב בחלק הרלבנטי של הפרק הראשון.
https://www.youtube.com/watch?v=gIjbdGqVoYA
ישנה גם גירסת אנימציה של סיפור יעקב
ב-2018 נוצרה בברזיל סידרת טלנובלה על חיי יעקב בשם Lia ( על שם לאה דווקא ולא רחל ) סדרה של 10 פרקים.
ויש כמובן את גירסת הסידרה הקומית סטירית הישראלית "היהודים באים " על חיי יעקב ונשותיו
אבל נראה שאף אחת מהגירסאות האלו לא הייתה רדיקלית בהצגת הסביבה הפגאנית שבה התרחש הסיפור המקראי כמו "איש רחל" סרטו של הבמאי הישראלי משה מזרחי.
קראו גם
בחזרה לימי התנ"ך בקולנוע הישראלי
הגירסה של המפסידים:סיפורת תנכית פאגאנית
יעקב לאה ורחל ברומן ההיסטורי ובהצגה "האוהל האדום"
קיראו עוד מאמרים בסדרה זאת :
מאור כשדים ועד סדום ועמורה: אברהם אבינו ומקורביו בספרות ובקולנוע
יוסף הצדיק כוכב קולנוע וטלויזיה
בצאת ישראל ממצרים :משה רבנו ויציאת מצרים בספרות בקומיקס ובפיזמון העברי
יהושע בן נון ורחב מיריחו כוכבי ספרות קומיקס וטלויזיה
עתניאל בן קנז השופט הראשון ואישתו עכסה בת כלב בספרות ובקומיקס
בימי שמגר בן ענת ,בימי יעל : השופט שמגר בן ענת בספרות ובאמנות
המתנקש הבודד :אהוד בן גרא בספרות באמנות ובקומיקס
דבורה הנביאה ברק בן אבינועם השופט ,יעל אשת חבר וסיסרא המצביא ואם סיסרא כוכבי תרבות
גדעון בן יואש הוא ירובעל השופט: גיבור ספרות אמנות קומיקס וקולנוע
ספר המלכים הסודי: המלכים ירבעם ורחבעם בספרות ובתיאטרון
ההפיכה האמונית: המלך יהואבספרות בקולנוע ובתיאטרון
רצח נציב יהודה :על גדליהו בן אחיקם
אסתר המלכה כוכבת קולנוע וגם מרדכי היהודי והמלך אחשוורוש והמן הרשע
המלך אחשוורוש הוא כסרכסס כוכב קולנוע
31 תגובות על “יעקב אבינו כוכב קולנוע :איש רחל של משה מזרחי הסרט "הכנעני" הישראלי הראשון והאחרון וגם סרטים אחרים על יעקב ונשותיו”
[…] יעקב אבינו כוכב קולנוע : על הסרט "איש רחל" הסרט ה"… […]
[…] יעקב אבינו כוכב קולנוע […]
[…] יעקב אבינו כוכב קולנוע […]
[…] על יוסף בן יעקב אבינו ( שעליו ראו במאמר "יעקב אבינו כוכב קולנוע ") המוכרת לכל מספר "בראשית" בתנ"ך עוסקת […]
[…] יעקב אבינו כוכב קולנוע […]
[…] יעקב אבינו כוכב קולנוע […]
[…] יעקב אבינו כוכב קולנוע […]
[…] יעקב אבינו כוכב קולנוע […]
[…] יעקב אבינו כוכב קולנוע […]
[…] יעקב אבינו כוכב קולנוע […]
[…] "איש רחל" (1975) . סרט זה תיאר את תקופת שהותו של יעקב ( השחקן לאונרד ויטלינג) בבית לבן ( השחקן הידוע מיקי רוני ) וסיפור אהבתו לרחל ( מיכל בת אדם) .מזרחי שהתפרסם בזכות סרטו אני אוהב אותך רוזה שבו תיאר בצורה משכנעת את ירושליים בסוף המאה הקודמת , ניסה להציג את התקופה התנכית של האבות בצורה ראליסטית ככל האפשר על סמך מחקר מעמיק שקיים על התקופה. הבמאי הסביר שמספר הסרט הוא למעשה איש המאה השמינית לפני הספירה, שאז כנראה נוצרו הסיפורים , שנקודת מבטו אינה זהה דווקה לעורך התנכי המאוחר יותר. […]
[…] "איש רחל" (1975) . סרט זה תיאר את תקופת שהותו של יעקב ( השחקן לאונרד ויטלינג) בבית לבן ( השחקן הידוע מיקי רוני ) וסיפור אהבתו לרחל ( מיכל בת אדם) .מזרחי שהתפרסם בזכות סרטו אני אוהב אותך רוזה שבו תיאר בצורה משכנעת את ירושליים בסוף המאה הקודמת , ניסה להציג את התקופה התנכית של האבות בצורה ראליסטית ככל האפשר על סמך מחקר מעמיק שקיים על התקופה. הבמאי הסביר שמספר הסרט הוא למעשה איש המאה השמינית לפני הספירה, שאז כנראה נוצרו הסיפורים , שנקודת מבטו אינה זהה דווקה לעורך התנכי המאוחר יותר. […]
[…] "איש רחל" (1975) . סרט זה תיאר את תקופת שהותו של יעקב ( השחקן לאונרד ויטלינג) בבית לבן ( השחקן הידוע מיקי רוני ) וסיפור אהבתו לרחל ( מיכל בת אדם) .מזרחי שהתפרסם בזכות סרטו אני אוהב אותך רוזה שבו תיאר בצורה משכנעת את ירושליים בסוף המאה הקודמת , ניסה להציג את התקופה התנכית של האבות בצורה ראליסטית ככל האפשר על סמך מחקר מעמיק שקיים על התקופה. הבמאי הסביר שמספר הסרט הוא למעשה איש המאה השמינית לפני הספירה, שאז כנראה נוצרו הסיפורים , שנקודת מבטו אינה זהה דווקה לעורך התנכי המאוחר יותר. […]
[…] יעקב אבינו כוכב קולנוע […]
[…] יעקב אבינו כוכב קולנוע […]
[…] יעקב אבינו כוכב קולנוע […]
[…] יעקב אבינו כוכב קולנוע […]
[…] יעקב אבינו כוכב קולנוע […]
[…] יעקב אבינו כוכב קולנוע […]
[…] יעקב אבינו כוכב קולנוע […]
[…] התנ"כי על יעקב רחל ולאה.( שמזרחי כבר הסריט אותו בסרט " איש רחל") […]
[…] יעקב אבינו כוכב קולנוע […]
[…] יעקב אבינו כוכב קולנוע […]
[…] יעקב אבינו כוכב קולנוע […]
[…] יעקב אבינו כוכב קולנוע […]
[…] יעקב אבינו כוכב קולנוע […]
[…] יעקב אבינו כוכב קולנוע […]
[…] יעקב אבינו כוכב קולנוע […]
[…] "איש רחל" (1975) . סרט זה תיאר את תקופת שהותו של יעקב ( השחקן לאונרד ויטלינג) בבית לבן ( השחקן הידוע מיקי רוני ) וסיפור אהבתו לרחל ( מיכל בת אדם) .מזרחי שהתפרסם בזכות סרטו אני אוהב אותך רוזה שבו תיאר בצורה משכנעת את ירושליים בסוף המאה הקודמת , ניסה להציג את התקופה התנכית של האבות בצורה ראליסטית ככל האפשר על סמך מחקר מעמיק שקיים על התקופה. הבמאי הסביר שמספר הסרט הוא למעשה איש המאה השמינית לפני הספירה, שאז כנראה נוצרו הסיפורים , שנקודת מבטו אינה זהה דווקה לעורך התנכי המאוחר יותר. […]
[…] אותך רוזה" ו"נשים " ואפילו לימי התנ"ך בסרט "איש רחל" שתיאר את ימי […]
[…] על יוסף בן יעקב אבינו ( שעליו ראו במאמר "יעקב אבינו כוכב קולנוע ") המוכרת לכל מספר "בראשית" בתנ"ך […]