מאדס פדר נורדבו רצח על כיפת הקרח. / ; מאנגלית: אילן פן. ל אביב : פן ראשון לציון : משכל – הוצאה לאור מייסודן של ידיעות אחרונות וספרי חמד, 2019
תקציר הספר :כשגופה חנוטה של ויקינג מתגלה בבקיע בקצה כיפת קרח בעיר הנידחת נוּק, העיתונאי מתיו קייב נשלח לסקר את הסיפור. למחרת המומיה נעלמת, וגופתו של השוטר שאִבטח את הזירה מתגלה עירומה וקרביה עקורים – בדיוק כמו הקורבנות של סדרת מקרי רצח מעוררי צמרמורת שזעזעו את העיר הגרינלנדית בשנות השבעים של המאה שעברה. במהלך חקירתו מתיו נחשף למחסור ולאלימות הקשה שהם שגרת יומם של המקומיים. הוא אינו יכול לבטוח במשטרה ומתחיל לחשוד שמדובר בטיוח, אולם רק כשהוא פוגש את טוּפַּרנאק, אישה אינואיטית צעירה שהורשעה ברצח הוריה ושתי אחיותיה הקטנות, הוא מתחיל להבין לאיזה עומק הסיפור מחלחל – ובאיזו סכנה הוא עצמו נתון. :
לאחרונה פורסם הספר הבלשי "רצח על כיפת הקרח" של הסופר הדני מאדס פדר נורדבו , ספר שהפך לרב מכר שמתאר רצח מיסתורי באי גרנלנד שקשור איך שהוא לעבר הרחוק והשנוי במחלוקת של האי .
מאדס פדר נורדבו
זהו ספר בלשי מעניין ביותר גם ואולי אף בעיקר בגלל המיקום הכמעט לא מוכר .האי הקפוא לשעבר גרינלנד .פעם ביתה של מושבה איסלנדית שנעלמה בצורה מיסתורית במאה ה-15.
בעברית פורסמו מעט מאוד ספרים על האי הזה קודם לכן ,חמישה מהם מותחנים ,כולל "הלילה הנצחי " המעולה של אליסטיר מקלין ,( ראו רשימה שלהם למטה.)
ספר זה גרם לי להרהר בגרינלנד ובעבר שלה.
דגל גרינלנד.
אין זה מפתיע שכל כך מעט פורסם על גרינלנד עד היום בעברית ,המקום הקפוא והמבודד הזה שנמצא בשליטתה של דנמרק ( גם בגלל שלא הייתה שום מדינה אחרת שהתעניינה בו ) היה עד לאחרונה אחד המקומות הנידחים ביותר בעולם.
אלא שכיום המקום הקפוא והמבודד וחסר העניין לשעבר נמצא במחלוקת גדולה ותחת תשומת לב עולמית אולי חסרת תקדים . הקרח בו נמס ולמעצמות כמו ארה"ב יש עניין רב באי שיכול להתגלות כבעל משאבים עצומים ובעל מיקום איסטרטגי.לאחרונה הציע נשיא ארה"ב טראמפ לרכוש את האי מידי דנמרק, מה שמראה שהוא כיום בעל חשיבות גדלה והולכת. הצעה שנדחתה מיידית. היום דנמרק לא תוותר על האי, שאמנם כרגע בעיקר מהווה עבורה הוצאה ונטל אבל כמויות המחצבים בו והאפשרויות השליטה על האזור הארקטי מהוות נכס אסטרטגי חשוב.
ואכן המחלוקת לגביו סוערת גם לגבי עברו הרחוק. בעבר בין המאה העשירית והמאה ה-15 הייתה שם מושבה איסלנדית גדולה ומשגשגת עד שאנשיה נעלמו…
ויקינגים מגלים את חוף גרינלנד .אנציקלופדיה "עולם התרבות "
כיום מתקיים ויכוח מחקרי סוער ביותר בשאלה לכאורה אקדמאית ורחוקה אבל היא רלבנטית ביותר לכאן ועכשיו . כיצד בדיוק נכחדו אנשי המושבה הסקנדינאבית שהתקיימה שם מאות שנים מאז שהתגלה האי בידי הויקינג שגורש מאיסלנד אריק האדום בסביבות שנת 980 לספירה.
ידוע שהאיסלאנדים הקימו מושבות גם על החוף המזרחי גם על החוף המערבי של גרינלנד ,אבל הקפידו מאוד לא להתערב באסקימואים שכבר חיו באי וישבו מצפון להם.
במאה ה-13 הם קיבלו על עצמם את מרות מלך נורווגיה וכנראה היה זה כדאי להם להיות מחוברים לנורווגיה.
בנו של מגלה גרינלאנד אריק האדום, לייף אריקסון גילה בנתיים את יבשת אמריקה, ונראה שלגרינלנדים היו קשרים כל שהם עם יבשת אמריקה מאות שנים לפני קולומבוס.איזה קשרים בדיוק איננו יודעים. אבל ניתן לשער שהיו קשרי מסחר ואולי גם התישבות גרינלנדית ביבשת אמריקה.
ליף אריקסון המגלה הגרינלנדי של יבשת אמריקה בבול של ארה"ב.
אבל…המושבה בגרינלנד נעלמה כמה עשרות שנים בלבד לפני שהחלו הגילויים האירופיים ביבשת אמריקה. מתי שהוא בין 1350 ל-1400 הישובים שלהם חרבו ותושביהם נעלמו.הקשרים שלהם עם איסלנד ונרווגיה נותקו כמה שנים לפני החורבן הסופי,דהיינו ספינות עם סחורות ואספקה הפסיקו להגיע אליהם , ומה קרה להם בדיוק לא ידוע.הדרך לגרינלנד נשכחה (!) פשוט כי הספנים האירופאיים היגיעו למסקנה שכבר לא כדאי להגיע לאותו מקום רחוק שהפך לקפוא ומסוכן יותר ויותר..
ידוע שמלך דנמארק שהתאחדה עם נורבגיה השליטה שלעבר של גרינלאנד ,וכעת היו לה תביעות בעלות על האי ניסה לחדש את הקשר עם גרנלנד בעזרת ספנים פורטוגזים עוד ב-1473 אבל ללא הצלחה.
זכרה של גרינלנד השתמר רק בכרוניקות ואגדות איסלנדיות.
מתוך" העולם מראשיתו ועד ימינו" ,אנציקלופדיה "עולם התרבות "
אז מה בעצם קרה לגרינלנדים הקדומים ?
יש שחושבים שהם הושמדו בידי האסקימואים שחדרו לאי והפכו לתושביו והיו בקונפליקט בלתי פוסק עם הסקנדינאבים .
אחרים חושבים שאנשי גרנלנד לא הצליחו להסתגל כהלכה לשינויים האקלימיים שהפכו את האי הירוק והפורה בעבר של ראשית ימי הביניים לקר וקפוא וכי יש בגורלם משל למה שקורה היום לנו עם התחממות כדור הארץ והשינויים האקלימיים השונים.
החוקר ג'ארד דיאמונד טוען בספרו "התמוטטות "שהאי גרינלנד היה פרוייקט ישוב כושל. לדעתו הגרנלנדים לא הבינו את האקלים המשתנה בניגוד לאסקימואים. ולא ידעו כיצד להתמודד עימו.
אולי חשבו שכל הטענות לגבי שינוי האקלים היו קונספירציה מתועבת של גורמים עויינים נגד ההנהגה וכו'.ההקבלה להיום ברורה.
גרינלנד היא אם כך מיקום מרכזי כיום לתיאוריות שונות העוסקות בהתמודדות המוצלחת של האדם ,או שלא , עם אקלים משתנה. והתשובות לשאלות שעולות מההיסטוריה שלה יש להן חשיבות רבה עבורנו כיום .במסר חמור לעולם שלנו שסובל מהתחממות כפי שחושב ג'ארד דיאמונד בספר "התמוטטות"
תיאוריה זאת של דיאמונד הייתה מקובלת אולם לאחרונה קמו עליה עוררים.
מצאתי את טענותיהם בקובץ שעוסק בטענות על הקריסה של תרבויות שונות כמו המאיה ואנשי אי הפסחה לדעת דיאמונד מסיבות אקולוגיות וחוסר יכולת לנהל כהלכה משאבים .כמונו כיום.
Questioning collapse :human resilience, ecological vulnerability, and the aftermath of empire
Cambridge : Cambridge University Press, 2010. |
החוקרים השונים בקובץ דווקא טוענים שבני התרבויות השונות שדיאמונד תוקף אותם בספרו כן ידעו לנהל את משאביהם כהלכה.החוקרים השונים טוענים במאמרים על מקומות שדיאמונד עוסק בהם בספרו על אי הפסחא , ועל גרינלנד שתושבי המקומות שב"התמוטטות " נטען שהם הרסו את הסביבה שלהם בפעילות קצרת הרואי שלהם ולכן גם הושמדו לבסוף, שהאוכלוסיות שבהם הם עוסקים לא היו של מטומטמים ודווקא היו מודעות לבעיות של הסביבה שלהם.
בין השאר מצאתי בספר מאמר Did the medieval Norse society in Greenland really fail? שקובע שגרינלנד היא דווקא דוגמה להתמודדות מוצלחת של האדם עם הטבע במשך 500 שנה הן של האסקימואים התמודדו בהצלחה עם האקלים שם וכי האיסלנדים לשעבר לא דווקא הושמדו אלא היגרו ןאין הדבר מראה על כשל כלשהו מצידם להפך.
ואם כך דיאמונד טעה חוקרי גרינלנד טוענים שההפך הוא הנכון וכי תושבי גרינלנד' השונים דווקא הסתגלו היטב לשינויים האקלימיים.
האסקימואים ידעו להתמודד היטב עם טכנולוגיות חדשות שפיתחו עם הקור והקרח הגוברים באי.
ואילו הסקנדינאבים … הם לדעת רוב חוקרי גרינלנד כיום לא הושמדו בידי אקלים משתנה שהם לא יכלו להתמודד עימו אלא היגרו.
לאן בדיוק הם היגרו זאת שאלה גדולה.ככל הנראה זה לא היה חזרה לאירופה שמשם בכל אופן לא דווח לנו על השיבה של תושבי גרינלנד לארצות האם שלהם.( אם כי זה יכול היה לקרות בלי שזה ירשם ברשומות ) . אבל כנראה ליבשת אמריקה הקרובה ששם אולי היו להם קשרים שם מצאו חיים טובים ונוחים יותר. לא בדיוק התמוטטות .ואם כך נראה שגם הם הסתגלו היטב למציאות המשתנה על ידי הגירה כמו רבים מאוד היום.
בקצרה המאמר טוען שהגרינלדים התמודדו בהצלחה.עם האקלים המשתנה בגרינלנד. הסקנדינבים על ידי הגירה.בעוד שהאסקימואים בגרינלנד התמודדו היטב עם האקלים המשתנה על ידי פיתוח שיטות מחיה חדשות.ושרדו היטב.
שתי האוכלוסיות של גרינלנד התמודדו בהצלחה עם שינוי האקלים.אבל בשיטות שונות.אף אחת מהן לא קרסה.
לפי מחקר חדש שפורסם ב-2016 נ Why did Greenland’s Vikings disappear? הויקינגים כן התאימו את עצמם לתנאים המשתנים. אבל בסופו של דבר לא יכלו להתמודד עימם.הם עזבו ולא ברור לאן, אולי לאירופה ואולי לאמריקה.
אני חושב שהיו קבוצות גרינלנדים שעזבו לאירופה והיו גרינלנדים שעזבו ליבשת אמריקה. נזכור שתי היבשות נמצאות פחות או יותר במרחק מקביל מגרינלנד והגרינלנדים יכלו לעזוב לכל אחת מהן.
בכל אופן ברור כעת שקריסה כפי שתיאר דיאמונד לא התרחשה.
.רק בסוף המאה ה-16 ובראשית המאה ה-17 שוב היגיעו ספנים ,אנגלים הפעם ובראשם פרובישר ב-1575 לגרינלאנד לאחר שנים רבות של נתק מאירופה.מדנמארק שהתאחדה עם נורבגיה חלו להישלח משלחות לגרינלנד מתחילת המאה ה-17.
ב-1721 היגיע לבסוף האיש שהיה נחוש לגלות את שרידי המושבה הגרינלנדית ,כומר דני נורווגי בשם האנס אגדה אשר יצא עם אישתו וארבעת ילדיו לגרינלנד כדי לפעול כמסיונר ושאף להעביר את שרידי הגרינלנדים הסקנדינבים שהניח שהם עדיין קתוליים לנצרות הפרוטסטנטית . הוא חיפש לשווא את שרידי האיסלנדים שציפה למצאם שם. לבסוף היגיע למסקנה הבלתי נמנעת: כולם נעלמו וכנראה הושמדו לפני מאות שנים.
לבסוף פנה לנצר את האסקימואים..בניו פאול ונילס היו הארופים הראשונים שלמדו את לשון האסקימואים וסייעו לאביהם לחבר את הספרים הראשונים בשפה זאת ספר אליף בית ספר תפילות ותרגום הברית החדשה לגרינלנדית
כיום גרינלנד היא טריטוריה של דנמרק והייתה בשליטתה עד לשנת 1979 שבה היא קיבלה אוטונומיה ואוטונומיה מלאה בשנת 2012. כל אוכלוסיית גרינלנד מונה בסך הכל כ-57,000 נפש שרובה מתרכזת בעיר הבירה נוק וסביבתה. הילידים הגרינלנדים שפעם כונו אסקימואים והיום מכונים אינואיטים ומהווים כמעט 90 אחוז מתושבי גרינלנד, השאר הם בעיקר דנים קרובים רחוקים של אנשי המושבה הסקנדינבית בגרנלנד.גרינלנד גדולה מדנמרק עשרות מונים (בערך פי חמישים), רחוקה ממנה, דלילה מאד באוכלוסיה, כחמישים אלף איש בלבד.
הספר "רצח על כיפת הקרח " שנכתב בידי סופר דני מתאר את גריננלנד בהווה כמקום ישוב מאוד מאוד לא סימפטי הישוב בגרינלנד מתואר כישוב שבו רוב הנשים נאנסות א וסובלות מגילוי עריות וזוועות נוספות .ונראה שהוא מתאר בכך את המציאות.
אבל הגרינלנדים מצד שני מתוארים כשורדים קשוחים גם בתנאים הקשים ביותר ובכך הוא ללא ספק משקף את המציאות ההיסטורית של גרינלנד.
סמלה של גרינלנד ,הדב
קראו :
למה תרבויות קורסות :אלי אשד על "התמוטטות "
ג'ארד דייאמונד פרק 7 "גרינלנד הנורדית בפריחתה " ופרק 8 :"קצה של גרנלנד הנורדית התמוטטות : [מדוע נפלו הציביליזציות הגדולות של העבר? האם זה יכול לקרות גם לנו?] / מאנגלית – עמנואל לוטם תל-אביב : מטר, תשס"ח 2008.
Joel Berglund –
Did the medieval Norse society in Greenland really fail? /pp45-70
Questioning collapse : human resilience, ecological vulnerability, and the aftermath of empire / Cambridge : Cambridge University Press, 2010.
קראו גם
Why Did Greenland’s Vikings Vanish?
נספח: ספרים בעברית על גרינלנד
סיפרי מסעות בגרינלנד
קורט ליטגן קשה החורף לזאבים : מסע הרפתקאות בין גרנלנד לאלסקה / (עברית – בצלאל וכסלר
ציורים – ק"י בליש).מסדה 1968
סיפור אמיתי על משלחת הצלה בלבראדור ובאלסקה בשנים 1871-1873 שבאה לעזרתם של 175 ימאים כלואים בין קרחוני הצפון. "האדם, כל אדם, צריך לבצע, לפחות פעם אחת בחייו, מעשה אשר ימלא את כולו ואשר ילדיו יוכלו להתגאות בו."
פטר פרויכן, ( 1886-1957 ) היה נוסע דני מפורסם בגרינלנד. שניים מספריו תורגמו לעברית
פטר פרויכן אסקימוס : רומן / תרגם פסח גינזבורג תל-אביב : "מצפה", תרצ"ג-תרצ"ד 1933-1934
פטר פרויכן האסקימוס, נע ונד : הרפתקאותי וחיי / תרגם קלמן כצנלסון תל אביב : דשא, (1960).
ספר שיצא לאור בשתי מהדורות בהוצאת דשא :
ספרים על מסעותיו של נוסע דני ידוע בקרב האסקימואים של גרנלנד.
בנוסף תורגם סיפור קצר של פרויכן על גרינלנד :
"בירכתי צפון " בקובץ "מיטב סיפורי עלילה "בתרגום ברוך נאדל הוצאת אחיאסף 1965,ע' 183-189.
האזינו ל"דני ענק "הסכת" פודקסט על פטר פרויכן
ספרי מתח על גרנלנד
אליסטיר מקלין הלילה הנצחי : רומן / עברית אריה חשביה מועדון הספר הטוב (תל אביב) : מ' מזרחי, (1960) , תשכ"א .מהדורה חדשה בעריכה מחודשת בעברית בת-ימינו מ.מזרחי 2012
תקציר: "ליד תחנת תצפית מדעית במרחבי הקרח של גרינלנד, הסמוכה לקוטב הצפוני, מתרסק מטוס נוסעים קטן. ד"ר פיטר מייסון, מנהל התחנה, יוצא לחלץ את הניצולים. אולם מכשיר הרדיו יוצא מכלל פעולה, המזון אינו מספיק והאנשים אינם מצויידים כיאות לקור האיום. יחד הם פותחים במירוץ מטורף נגד החורף הקוטבי הנורא בדרכם אל החוף בטרקטור מיושן. ואז נוכח מייסון לדעת כי מישהו מבפנים מחבל בכל מאמציו, וכי שום דבר לא התרחש במקרה. רוצח אכזרי נמצא בקרב הנוסעים, והוא לא בוחל בשום מזימה שפלה כדי להשיג את מטרתו." —
דאנקן קיל סימאון / מאנגלית: דוד נגב. תל אביב : זמורה-ביתן, תשמ"ג 1983.
תקציר:
בגובה שבעת אלפי רגל על כיפת-הקרח של גרינלנד, טרף לסופות המסמאות של הקוטב הצפוני, שוכן בסיס מחקר ופיתוח של הצבא האמריקאי.
במחנה הנדרד, עמוק באדמה, חיים שלוש מאות בני אדם – עם סוללת טכנולוגיה שנועדה להגן עליהם מפני מזג-האוויר הקטלני. אולם המכשירים מתחילים להתקלקל: תקלות מתרחשות, והן רבות מכדי שהדבר יהיה מקרי.המחנה המבודד נעשה למלכודת-מוות, בעוד הגורם הנעלם ממשיך להניח את המלכודות…
קלייב קסלר מטמון מודן 1991
דירק פיט יוצא לגרינלנד .
פטר הוג חוש השלג של העלמה סמילה.תרגום דנה כספי .שוקן 1997
מותחן נערה: צעירה גרינלנדית העלמה סמילה, בתם של ציידת גרינלנדית ורופא דני עשיר, חצויה בין התחכום האירופי לבין חושי הציד הטבעיים, בין העידון התרבותי לבין האצילות הטבעית האינואיטית. כגרינלנדית שכמעט איבדה את זהותה היא חדורת זעם כלפי הדנים וכלפי התרבות האירופית המנצלת, . היא חוקרת את מותו של ילד גרינלנדי בדנמארק במסע שלוקח אותה לערבות הקרח של החוף המערבי של גרינלנד
צפו במקדימון לסרט על פי "חוש השלג של העלמה סמילה "
שמואל ארגמן הנחיתה על הקרח. / קרית גת : דני ספרים, תשס"ח, 2007.
תקציר :מטוס, שהיה בדרכו מקוויבק שבקנדה להמרפסט שבצפון נורבגיה, החל באורח מוזר לסטות מנתיבו ולאבד גובה. היה זה בעת שהמטוס טס מעל גרינלנד, האי עטוי הקרח שבאזור הארקטי.עלילת הספר מתרחשת בשנת התש’ם על רקע המלחמה הקרה בין שתי מעצמות העל של אותם ימים, ברית המועצות וארצות הברית, והיר קשורה למזימת הסובייטים ללכוד מדען יהודי בכיר, שעמד בראש פרוייקט סודי של ארצות הברית.. –
הנרי רינק סיפורים גרינלנדיים / תרגם: אמיר שרפמן ; איירה: אוריין שביט [פרדס חנה כרכור] : פה הוצאה לאור, תשע"ח 2018.
תקציר: ארבעת הסיפורים המופיעים כאן לראשונה בעברית נבחרו מספרו של הנרי רינק, אשר ראה אור ב-1875. בספרו ריכז רינק כ-150 סיפורים של בני אינואיט אשר ליקט לאורך שנות שהותו בגרינלנד. מתוך הסיפורים המרתקים הללו בחרנו את המתאימים לילדים והוספנו להם איורים והסברים על בני האינואיט ועל חייהם. הסיפורים מתארים אירועים שקרו באמת, אף שייתכן כי תתקשו להאמין שדברים מופלאים שכאלו אכן התרחשו. האיורים, פרי לימוד מעמיק, מספקים מבט על הנופים הזרים לנו ועל אורחות החיים הלא מוכרים, ומשקפים את אותם ימים: את הלבוש, את צורת הבתים ואת החפצים. כדי להרבות הנאה וידע תמצאו בסוף הספר מילון מונחים מאויר ובו הסברים על מושגים ובעלי חיים שמופיעים בסיפורים. הספר מיועד לילדים בני 8 ומעלה, אולם הסיפורים אינם בהכרח סיפורי ילדים, וגם מבוגרים יכולים ליהנות מהם.
סיפורי קומיקס בעברית על גירנלנד ועל הויקינגים :
על גרינלנד ועל הויקינגים שחיו בה פורסמו שני סיפורי קומיקס בשבועון הארץ שלנו שפירסמתי מחדש בבלוג זה לרגל פרסום מאמר זה:
"אריק האדום -מעלילות הויקינגים " כתבה וציירה רבקה רינד ,הארץ שלנו 1967
סיפור על גילויין של גרינלנד ולאחר מכן של יבשת אמריקה בידי אריק האדום ובידי בנו ליף אריקסון.
"האי בגג העולם " סיפור קומיקס עיבוד של סרט של וולט דיסני שפורסם ב"הארץ שלנו" ב-1976.
ומנסה לדמיין מה קרה למושבה הגרינלנדית .על פי הסרט והסיפור המושבה עדיין קיימת בצפון הרחוק ואנשיה חייםכ מו שחיו הויקינגים לפני אלף שנה.
קראו גם על
גרנלנדי סקנדינבי קדמון ."אנציקלופדיה עולם התרבות "
9 תגובות על “גרינלאנד: המושבה העלובה ביותר ?”
תודה! ישנו גם בספרי המתח חוש השלג של סמילה…
תודה.לא ידעתי וכעת אני יודע והוספתי אותו.
[…] האם דייימונד צודק לגבי האי גרינלנד ? […]
[…] קראו אותה כאן […]
[…] קראו אותה כאן […]
[…] קראו אותה כאן […]
[…] קראו אותה כאן […]
[…] גרינלנד- המושבה העלובה ביותר ? […]
[…] גרינלנד המושבה העלובה ביותר ? […]