web analytics
קטגוריות
ספרות פופולארית

ג'והני קונצ'ו -הנבל מוג הלב שהפך גיבור

ג'והני קונצ'ו היה אחד מספרי המערבונים הטובים ביותר שהופיעו בשפה העברית בשנות השישים. זאת למרות וכנראה גם בגלל שעלילתו הייתה מאוד לא שגרתית למערבון : במרכז הסיפור עמד טיפוס מרושע ומוג לב ,שאמנם השתנה לטובה בסיום הספר .
הספר היה יוצא דופן גם בכך שהתבסס על
תסריט סרט זניח של הזמר הידוע פרנק סינטרה. אלא שהספר הוא הרבה יותר טוב מהסרט…..

רשימה נוספת בסדרה על מערבוני מופת שיצאו לאור לאורך השנים בעברית.

מעט מאוד מערבונים  "משובחים " פורסמו בעברית גם בתקופת השיא של הז'אנר בשפה העברית בין שנות החמישים לשנות השבעים. ובבלוג זה אעמוד על כמה מהם. 

מערבונים  קלאסיים קודמים בסדרה זאת היו :

שיין  מאת ג'ק שאפר אחד מספרי המערבונים המפורסמים ביותר שימש כבסיס לאחד מסרטי המערבונים המפורסמים ביותר. 

ושני ספרי ה"דספראדו " מאת קליפטון אדמס 

וכעת לספר נוסף שהוא קרוב להיות קלאסיקה מערבונית :

ג'והני קונצ'ו   מאת נואל לומיס (  פורסם במקור ב-1956 עיבוד ספרותי של סרט  בכיכובו של פרנק סינטרה)בתרגום חיים בן יצחק בהוצאת "מגדלור " 1962

ג'והני קונצ'ו  היה מערבון שהופיע בהוצאה קטנה קצרת ימים בשם "מגדלור" שככל הנראה הייתה הוצאת בת של הוצאה גדולה יותר  של ספרי כיס בשם "מצפן" של מתתיהו תימור .

למה ראה תימור צורך בשתי הוצאות מקבילות של ספרי כיס   ואף שלוש הוצאות מקבילות ( כי הייתה לו הוצאת ספרים נוספת בשם "מועדון ספרי הבולשת ") לא ברור לי. "מגדלור"למיטב ידיעתי הוציאה לאור רק שני ספרים .ספר ריגול   ומערבון אחד ויחיד. את ג'והני קונצ'ו שאותו תירגם המתרגם הקבוע של רוב ספרי המערבונים בהוצאת "מצפן"חיים בן יצחק.

הסופר נואל לומיס היה ונשאר בלתי ידוע לחלוטין בעברית מלבד ספר זה.ובשום מקום לא ציינה ההוצאה  את העובדה המעניינת שספר זה היה בניגוד למקובל עיבוד ספרותי של  סרט קולנוע  מ-1956 בכיכובו של לא אחר מאשר הזמר והשחקן פרנק סינטרה. 

מכל בחינה עד כמה שמדובר בספרי מערבונים "ג'והני קונצ'ו" היה יוצא דופן.

העלילה שלו הייתה רחוקה מלהיות שיגרתית.

בדרך כלל במערבונים  הגיבור היה לוחם נועז וקשוח.כאן לעומת זאת "הגיבור "  היה בריון נכלולי ומוג לב  ( במושגי המערב הפרוע לפחות ) שהקפיד לא להשתמש באקדח . אך אחיו היה אקדוחן צמא דם ומרושע ששמו הטיל את אימתו על אנשים.

אותו בריון מוג לב הלא הוא ג'והני קונצ'ו מהכותר שולט בעיירה הקטנה  קריפל קריק שלטון ללא מיצרים כשמאחוריו  עומד שמו המאיים של אחיו האקדוחן הכל יכול רד קונצ'ו,  מבלי שאף יטרח לחבוש אקדח, עד כדי כך גדולה האימה שעורר אחיו מפניו. 

עד  לאותו יום מר ונמהר שג'והני קונצ'ו  נתקל  במשחק קלפים בנבל גדול אף יותר מאחיו למעשה בטלמן ,האקדוחן  המפחיד שהרג את אחיו. גו'הני כדרכו מרמה במשחק,משום שאנשי העיירה המפוחדים מאחיו ,נותנים לו לרמות. 

אבל את טלמן המרושע קשה מאוד לרמות…. וכעת  הוא משתלט על העיירה במקומו של רד קונצ'ו שאותו חיסל בקרב אקדוחים אכזרי   וזאת אף ללא כנופיה שתעמוד מאחוריו אלא רק עוזר אחד. ג'והני קונצ'ו מוג הלב שמסרב לעמוד מול טלמן  המפחיד לקרב אקדחים ולנסות לנקום את דמו של אחיו  נאלץ לעזוב את העיירה. למעשה הוא מגורש ככלב מוכה. 

בסופו של דבר לאחר מסע  מפרך בעיירות השכנות שבהן הוא מגלה לראשונה בחייו מה זה להיות אדם שעליו לעמוד ברשות עצמו ללא ההגנה של אחיו המפחיד, מגלה ג'והני עד כמה שנוא היה האח במקומות שונים ומגוונים וכעת השנאה מופנית כלפיו. 

 לאחר התקפות שונות מצד בריונים שונים הופך  ג'והני לאדם אמיץ לב שחוזר לעיירה ומעז לעמוד כנגד האקדוחן המפחיד,,אם כי לא הוא הורג אותו אלא אביו של האישה שהוא אוהב.

בסיום הספר  לאחר שהוכיח ללא ספק את אומץ ליבו הוא מקבל הצעה לענוד כוכב של סגן שריף בעיירה. 

בהחלט לא מערבון שגרתי.אמנם לא בדרגת המצויינות של נניח ספרי הדספראדו המעולים בהוצאת מצפן  שהם קלאסיקות של המערבונים, אבל בהחלט לדעתי  הרבה מעל לממוצע של המערבונים בכל אופן אלו שפורסמו בעברית. 

המחבר 

נואל לומיס 

המחבר נואל לומיס  ( 1905-1969 היה סופר פורה. סך הכל הוא כתב 50 רומנים ו400 סיפורים קצרים.

בין השאר הוא היה  סופר מדע בדיוני מינורי בהחלט ושכוח לחלוטין .הוא זכור בז'אנר זה בעיקר הודות לספרו "עיר הזכוכית "( במקור בכתב עת  1942 ובגרסת ספר 1955) על שלושה אנשים מההווה שמוצאי את עצמם בעתיד הרחוק בכדור הארץ הבודד והנטוש.

תוצאת תמונה עבור ‪City of Glass loomis‬‏

אבל  לעומת זאת הוא היה סופר מערבונים מצויין  ואהוד ששימש באמצע שנות החמישים כנשיא אירגון כותבי המערבונים של ארה"ב. 

הוא התפרסם בכתיבת ספרי היסטוריה אמיתיים על המערב הפרוע.

תוצאת תמונה עבור ‪noel loomis‬‏
תוצאת תמונה עבור ‪noel loomis‬‏

וגם כתב עיבודים  ספרותיים לסדרות טלווזיה מערבוניות  ידועות כמו "בוננזה" 

תוצאת תמונה עבור ‪noel loomis‬‏

 שנות החמישים התקופה שבה כתב את ג'והני קונצ'ו הייתה תקופת שיא הקריירה שלו.

לומיס זכה  אז פעמיים  כמעט מיידית לאחר שפירסם את ג'והני קונצ'ו בפרס  SPUR(הדורבן ) המוערך מאוד של אירגון סופרי המערבונים של ארה"ב למערבון הטוב ביותר שנה אחרי שנה. 

הייתה זאת הפעם הראשונה שסופר מערבונים קיבל שנה אחרי שנה את פרס זה אם כי בכל פעם עבור קטגוריה ספרותית אחרת.

לשם השוואה :מחבר ספרי הדספראדו קליפטון אדמס  שספריו הופיעו בעברית בהוצאת "מצפן "  , זכה גם הוא בפרסי הדורבן שנה אחרי שנה מאירגון סופרי המערבונים של ארה"ב  בהישג ראשון מסוגו  שנים לאחר מכן. אבל אז זה היה בכל פעם פרס באותה הקטגוריה :הרומן הטוב של השנה ולא בשתי קטגוריות שונות כפי שהיה עם לומיס.

בפעם הראשונה זכה לומיס בפרס ב-1958 על רומן המערבון הטוב ביותר של השנה : Short Cut to Red River "קיצור דרך אל הנהר האדום"  סיפורו של סייר שנתקל באישה לבנה שפעם היצילה את חייו  שנפלה בשבי שבט הקומאנצ'ים וכעת עליו לנסות להצילה.

בפעם  השנייה  זכה לומיס  בפרס שנה לאחר מכן  ב-1959 על סיפור  המערבון קצר הטוב ביותר של השנה   Grandfather Out of the Past "סבא מהעבר " על לוחם קומאנצ' זקן שנאלץ להילחם פעם אחרת אחרונה כנגד איש בשבט שלו. 

קובץ חדש של סיפורי מערבונים קלאסיים מאת נואל לומיס 

כאמור אמצע שנות החמישים הייתה תקופת שיא הקריירה של לומיס ..וג'והני קונצ'ו  הוא אחד  מספריו הטובים ביותר אם כי לא זכה בפרס.יש להניח שהרומן לא זכה בהצלחה משום שלא היה  יצירה מקורית באמת אלא מבוסס על תסריט סרט קולנוע של אדם בשם דיויד הרמון ( שכיום זכור כמי שכתב כמה פרקים בסדרת "מסע בין כוכבים" המקורית) שבו כיכב ואותו הפיק פרנק סינטרה.

הספר בכלל התבסס על תסריט לסרט שמצידו התבסס על תסריט של פרק לסדרת טלוויזיה (!) The Man Who Owned the Town" by David P. Harmon on Studio One (CBS, 1 Nov 1954).

וככזה היה אולי ראשון מסוגו שתורגם לעברית אם כי בלי לציין זאת..

פרנק סינטרה כג'והני קונצ'ו  הבריון.

בסרט כיכב ובהחלט במפתיע  הזמר והשחקן המפורסם פרנק סינטרה כג'והני קונצ'ו הנבל מוג הלב שמשתנה לטובה. וזאת הייתה אולי פעם ראשונה שכוכב גדול של מערבונים הופיע בתפקיד לא סימפטי  כזה. סינטרה גם הפיק את הסרט. אבל זה אינו נחשב כיום כאחד מסרטיו הטובים. 

לצידו  של פרנק סינטרה הופיע ויליאם קונרד בתפקיד האקדוחן הנבל טלמן האיש שחיסל את אחיו של ג'והני קונצ'ו ומתגלה כגרוע ממנו בהרבה. הוא יזכר לימים כבלש  הטלוויזיוני השמן משנות השבעים "קאנון".וגם בתור הבלש "נרו וולף" .

תוצאת תמונה עבור ‪johnny concho  loomis‬‏

עטיפה של המהדורה האנגלית של הספר עם שם התסריטאי של התסריט המקורי כאחד המחברים לצד לומיס, ופרצופו של האקדוחן הנבל טלמן ( ויליאם קונראד ) בולט  יותר מזה של הכוכב פרנק סינטרה.בהחלט עטיפה יוצאת דופן. 

 ממש במקביל לסרט זה יצא לאקרנים הסרט הקלאסי  המפורסם הרבה יותר "המחפשים "  בבימויו של ג'ון פורד בכיכובו של ג'ון ויין  שגם בו הגיבור היה טיפוס מפוקפק ביותר שיוצא לחפש אחרי אחותו שנפלה בשבי האינדגיאנים ומתכנן להרוג אותה כשימצא אותה.  שבסוף הסרט רואה את האור. בבירור עידן חדש הפציע בדיוק אז למערבונים בהוליווד : סרטים שגיבוריהם היו אנשים שליליים.

תמונות מהסרט "ג'והני קונצ'ו "

הסרט "גוהני קונצ'ו " לא זכה לכל הצלחה  ואינו מוערך  כיום בידי חובבי הקולנוע המערבוני אם כי לדעתי הןא מעל הממוצע בעלילתו.  אבל בבירור הקהל התקשה להזדהות עם הגיבור הנכלולי .

לדעתי בכל אופן דווקא הרשעות של הגיבור קונצ'ו היא הדבר  שנותן לסרט ולספר את עוצמתם וכמובן תהליך השינוי ההדרגתי שאותו עובר הגיבור במהלך הסרט והספר. 

ובכל אופן הספר לדעתי הרבה יותר טוב מהסרט שנקטל בידי הביקורות פראנק סינטרה בסרט הוא לא כל כך מוצלח כמו הג'והני קונצ'ו  הספרותי של לומיס .הוא הרבה פחות מרושע והרבה פחות סימפטי .

זהו אחד המקרים הבודדים בהם ספר שנכתב על פי תסריט סרט הוא יותר טוב מהסרט. ומי שימצא עותק ישן של גו'הני  קונצ'ו מומלץ לו מאוד לקרוא ספר זה שהוא מערבון משובח  ולא צפוי באמת. 

  צפו בסרט "ג'והני קונצ'ו"

הספרים  של נואל לומיס 

תוצאת תמונה עבור ‪johnny concho  loomis‬‏

מאת אלי אשד

בלש תרבות וחוקר של תנ"ך, תרבות וספרות פופולארית

7 תגובות על “ג'והני קונצ'ו -הנבל מוג הלב שהפך גיבור”

ירון אוטסטרובסקי כתב בפייסבוק:יאכן יש תופעת הבדל טיב ורמה בין ספר לסרט (דו- צדדית) וגם יש לי הסבר; לעתים ספר כתוב באופן בלתי מובן ונגיש לקורא ואז מי שהופך אותו לתסריט, מתקן את הכשלים והופך אותו לעלילה הגיונית, קולחת, מרתקת וכו׳. כאשר סרט נובע מתסריט בעל תכונות רעות כנ״ל, זה שהופך אותו לספר, בונה את העלילה לפי מה שראה בסרט – ודואג שהספר יהיה עקבי, מעניין, הגיוני וכו׳. כמובן קיימת גם אפשרות שספר גרוע ייהפך לסרט גרוע ושתסריט וסרט רע, ייהפכו לספר רע.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

three × 3 =