web analytics
קטגוריות
היסטוריה

הכוזרים והישראלים ואני -עידכון לאחר עשרים שנה

במשך שנים הייתי משוכנע שיש בי גנים כוזריים אותו עם תורכי שהתגייר בימי הביניים. אבל בדיקת ד.אן אי הפריכה זאת לחלוטין. בכל אופן הנה עדכון של מאמר גדול שלי מ מלפני כעשרים שנה על הכוזרים ועל מקומם בתרבות העולמית והעברית העכשוויתעדכון שמראה שהכוזרים הם היום פופולאריים יותר ומושמצים יותר ממה שהיו לפני עשרים שנהכשכתבתי את המאמר לראשונה.

כוזרי.מאנציקלופדיה "תרבות". 

לוחם כוזרי 

הקדמה :

מאמר זה הוא גרסה מעודכנת ועדכנית של רשימה שפירסמתי ברשת בשם "הכוזרים והישראלים " כבר לפני שנים  באתר בשם "ארץ הצבי "  שערך יובל רבינוביץ' ופירסמתי ברשת  גירסה שלו עוד בראשית המאה הנוכחית בשנת 2002 ליתר דיוק.  המאמר ההוא היה תוצר של עניין של שנים בכל מה שקשור בכוזרים ובאופן ספציפי נכתב לאחר  בסדרת טלוויזיה בנושא  בשם "ממלכת הכוזרים "שהסריט  ב-1997 השדרן הידוע דאז ( וכבר הרבה פחות היום ) אהוד יערי .אותה סדרה  שודרה אז בטלווזיה.וצפיתי בה שוב בקלטת וידיאו.

היום אין יותר קלטות וידיאו. התוכנית ההיא  זמינה לכל ברשת באתר ערוץ "כאן". 

מאז שנכתב המאמר  חלפו כבר כעשרים שנה.והיגיע הזמן לבדוק: האם חלו עדכונים בנושא בעולם של ( חקר ) הכוזרים? 

בתחום זה  אכן חלו התפתחויות דרמטיות מאז הכתיבה של הגירסה הקודמת.

מה שהייתה תיאוריה שהייתה מוכרת רק בחוגי שוליים אקדמאיים  זעירים  ,התיאוריה  שהיהודים ה"אשכנזיים " מוצאם לא בארץ ישראל אלא בכוזרים "התורכיים " הפך כפי שתראו כמקובל כיום לתורה גזענית שמושכת אחריה מליונים  באינטרנט  שהודות לה שמעו על עצם קיומם של הכוזרים, ואבן נדבך של האנטישמיות העכשווית  הן בחוגי ימין  קיצוני  חוגים נוצריים אורתודוכסיים, וחוגים נאו פאגניים ברוסיה ואוקראינה ,הן בחוגים ימניים קיצוניים ונוצריים קיצוניים בארה"ב ובקרב קבוצות איסלאמיות ופרו פלסטינאיות   גם בקרב מקבוצות של  יהודים  המגדירים את עצמם כ"מזרחיים " במדינת ישראל.

צפו  עד כמה פופולאריים תיאוריות אלו בסרט זה שנועד להתמודד עימן.

תיאוריה זאת   שזכתה לתמיכתו האינטלקטואלית של ההיסטוריון הפרופסור שלמה זנד שהיהודים "האשכנזיים " הם צאצאי הכוזרים הקדומים הופרכה בחודשים האחרונים באופן מוחלט בידי צוות חוקרים רוסיים נוצרים שאין להם אינטרס בעניין  "הודות לבדיקות ד.אן אי גנטיות שאיפשרו לקבוע אחת ולתמיד אם היהודים האשכנזים הם אכן צאצאים של הכוזרים הקדומים או שלא.

והם לא. 

מה שכן ,על פי מחקרים אחרים נראה שיש קשר בין יהודים האשכנזים ובין הכורדים מעיראק.

 

תמונה של יהודים ליטאיים בירושלים של שנות השישים של המאה ה-19. צילום של סמל ה' פיליפס מהאגודה הבריטית לקידום המחקר המדעי של א"י.על פי הצילום כמה מהיהודים שם נראו "אסייתיים תורכיים "במובהק" .   אולי צאצאי הכוזרים ? אבל לא לפי בדיקות הדי.אן אי. 

מאידך יש כיום חוקר חשוב בשם שאול שטמפפר שקובע שכל הטענות על התגיירות  הכוזרים הן בדיה היסטורית.אבל דעתו לא התקבלה בשלב זה על החוקרים המובילים בתחום,ונראה שהיא בגדר דעת יחיד.

ובחזית אחרת ונפרדת לגמרי …בשנים האחרונות יוצאות לאור יצירות ספרות רומנטיות על הממלכה הכוזרית עם קווי עלילה המזכירים  במקצת את סדרת הטלווזיה "משחקי הכס"  הפכו לרבי מכר ענקיים שלא יאומנו בקרב  קהל קוראים בלתי צפוי קהל הקוראים בקהילה החרדית הגדולה בישראל.

אלו הן יצירות הפנטסיה הפופולאריות ביותר מבחינת כמות המכירות  אי פעם בספרות העברית אם כי הרוב המוחלט של קהל הקוראים  החילוני כולל קהל חובבי הפנטסיה החילוניים לא שמע עליהם מעולם. הן אפילו תורגמו לאנגלית בעבור החרדים בחו"ל.

הכוזרים הם כיום בסוף העשור השני של המאה ה-21  פופולאריים וגם שנואים יותר מאשר אי פעם.

אז הנה המאמר שוב עם עדכונים נדרשים. שבמסגרתם עיינתי בספרים ובמחקרים החדשים שיצאו בתחום בעברית ובאנגלית בעשרים השנים האחרונות.

אציין  שהספר שאני מסתמך עליו כמילה האחרונה והקובעת בנושא מיהם ומהם הכוזרים ומה הקשר שלהם אם בכלל ליהדות וליהודים הוא ספרו של קוין ברוק Kevin Alan Brook. The Jews of Khazaria 

תוצאת תמונה עבור ‪Kevin Alan Brook. The Jews of Khazaria‬‏

העטיפה האחורית של המהדורה הראשונה של ספרו של קוין אלן ברוק.

 זהו ספר שיצא במהדורה ראשונה ב-1999  וקראתי אותו מיד עם יציאתו לאור ,במהדורה שנייה ומורחבת ב-2006 ומהדורה שלישית ומורחבת שפורסמה ב-2018 והיגיעה לארץ ממש בחודשים האחרונים ,שמסכמת את כל ממצאי המחקר נכון ל-20018.

קוין אלן ברוק מחבר ספר מחקר מרכזי על הכוזרים.

קוין אלן ברוק החל להתעניין בנושא הכוזרים ב-1993 ממש במקביל לתחילת ההתעניינות שלי בהם  בעקבות קריאת הספר "מילון הכוזרים " והפך את מחקרם למרכז חייו.

במקביל מר ברוק שולח ידיעות ומאמרים על כל מה שהתחדש בחקר הכוזרים וכל מה שקשור אליהם  למנויים ברשת שאני נמנה עליהם במגזין חדשות בנושא הכוזרים  בעריכתו :KHAZARIA NEWS
The International Email Newsletter of Khazar Studies

ןאפשר למצוא קישור למגזין זה באתרו כאן. 

על המהדורה השלישית של ספרו של קוין אלן ברוק מ-2018  אני מסתמך כמסקנה סופית לגבי כל דבר הקשור בכוזרים ,עד שיתגלו כמובן מימצאים חדשים.

ועל פי המהדורה השלישית של ספרו קוין  אלן ברוק אינו מקבל את הטענה של שטמפפר שלא הייתה התגיירות כוזרית כלל.

והנה המאמר המעודכן.  

הכוזרים והישראלים ואני -עידכון לאחר עשרים שנה

אצל אנשים רבים יש אובססיה לדעת את מוצאם הגזעי וכו' אני מכיר  כמה אנשים שטוענים שהם צאצאים ישירים של דוד המלך או של אחד משבטי ישראל הקדומים . אני עצמי נגוע באובססיה הזאת, אני אוהב לחשוב על עצמי כמי שאולי הוא צאצא של  הכוזרים אותם בוני אימפריה קדומים.  לצערי  אין לי שום הוכחה לכך , אבל מאז שקראתי את הספר המופתי  מילון הכוזרים  של מילראד פאביץ' החשבתי את עצמי כמי שאם הוא לא כוזרי "אמיתי "  ( מה שזה לא יהיה ) אז הוא לכל הפחות כוזרי "של כבוד" .מה שמשך אותי באותו הספר היה התיאור של תרבות יהודית שהיא בו בזמן נראית לנו חייזרית לחלוטין. עד כדי כך היא שונה מכל מה שמוכר לנו. 

לדעתי זהו הדבר שמושך את הקורא החרדי הממוצע כיום בקריאה של ספריה הרומנטיים  של מ.קינן" על הכוזרים. תרבות שונה ומשונה שיש בה מלכים ונסיכים ואם זאת יהודית ללא ספק. 

עידכון  :בבדיקת די אי שערכתי לפני כמה חודשים ב-2019  התברר שאחרי הכל אין בי שום גן  שאפשר להוכיחו ככוזרי.קרוב המשפחה עידו נתניהו אחיו של ראש הממשלה בנימין נתניהו מצא בבדיקת גנים שיש בו גנים שאפשר ליחסם למקור "מזרחי" כלשהוא ,  אולי קהילה  יהודית ספרדית ? אני לא מצאתי אצלי כאלה. לעומת זאת כן נמצאו אצלי גנים שאפשר ליחסם לקהילת דרום אירופאית איטלקית ככל הנראה וזה מתאים למסורת המשפחתית  שאבות המשפחה מקורם בימי הביניים המוקדמים באיטליה.

אבל גנים כוזריים ? …יוק. 

ראו הגנים של הגאון מווילנה 

לוחם כוזרי עם שבוי.

הכוזרים הם אחת הפרשיות המעניינות והמופלאות ביותר בהיסטוריה היהודית . הם היו בני לאום תורכי  או אולי סקיתי או לאום ממוצא אחר ,  והוצע גם שהם היו בכלל ממוצא סלאבי ורק שכבת ההנהגה הייתה ממוצא תורכי . התיאוריות על כך הן מרובות ולמעשה החוקרים מודים בשנים האחרונות שאינם יודעים את התשובה על כך .   שהתקיים בדרום מזרח רוסיה באזור נהר הוולגה והקווקז מן המאה ה-7 עד המאות ה-12 או ה-13 ובמשך מאות שנים שלט שם באימפריה . בשלב מסוים , באמצע המאה השמינית  בערך ,לאום זה או לפחות המעמדות השליטים בו התגייר. וכך במשך מאות שנים אזור רוסיה נשלט בידי אימפריה יהודית מקבילה לביזנטים הנוצריים  בקונסטנטינופול ולכליפות של בגדד המוסלמית.

כוזרים בלחימה .ציור מאת כריסטה הוק.Christa Hook

עדכון : נראה לאור המחקרים החדשים ביותר שהלאום הכוזרי ככלל לא התגייר.אלא אנשים במעמדות השליטים שבו בהחלט התגיירו. אולם נראה גם יותר ויותר שהיהדות שלהם הייתה גירסה כוזרית ייחודית משלהם שלא הייתה זהה עם הגירסה היהודית הרבנית. ואולי באמת הייתה קרובה יותר לקראות כפי שטוענים הקראים בקרים שמחשיבים את עצמם כצאצאי הכוזרים,ואיני מוצא סיבה לפקפק בטענותיהם. 

לבסוף הכוזרים הובסו בידי הרוסים הפגאנים ,שהתנצרו זמן קצר לאחר מכן.  אילו היו הכוזרים מגיירים את הרוסים האלה , כי אז פני ההיסטוריה היו משתנות לחלוטין  ולא מן הנמנע שרוסיה הייתה הופכת לאימפריה יהודית   ( ונראה שהמחשבות בנושאים אלו הם אחד הדברים  שעומדים בבסיס השנאה של חוגים לאומניים ברוסיה היום ל"כוזרים )" אבל לא זה מה שקרה לצערנו.

כוזרים

ואולי לא לצערנו שהרי אם הכוזרים היו יהודים קראים והיו כובשים את הרוסים והופכים אותם לקראים גם כן. הרדיפות של האימפריה הקראית  כנגד יריביה הגדולים היהודים הרבניים היו יכולות להיות גרועות לא פחות ואף יותר מאלו של הרוסים הפרובוסלביים במציאות שלנו. 

עם זאת החוגים הניאו פאגניים  ברוסיה קובעים ש"הכוזרים" (מילה נרדפת אצלם ל"יהודים " ולציונים" ) דווקא ניצחו והשליטו ברוסיה הפגאנית את הנצרות שהיא כלי שרת של היהדות הכוזרית ולאחר מכן את הקומוניזם. 

 

ככל הנראה הכוזרים  המשיכו לשמור על עצמאות מדינית  עד שהובסו לבסוף בידי המונגולים של ג'ינג'יס חאן  במאה ה-13 ורק אז ירדו מבמת ההיסטוריה ונעלמו.

ציור מודרני של ממלכת הכוזרים .

. אך יש כיום   ( עדכון ל-2019 :  יותר נכון הייתה  קיימת עד לאחרונה  ) טענה שנויה מאוד במחלוקת  בעולם המדע  שרבים מהיהודים האשכנזים ומהקראים של רוסיה מוצאם בכוזרים, ויש אף טענה שמוצא השפה היידית אינו בגרמנית של ימי הביניים כפי שנהוג היה לחשוב אלא בשפתם של הכוזרים .

פרופסור אברהם נחום פולאק  היסטוריון ישראלי, פרופסור להיסטוריה של ימי הביניים ומייסד החוג להיסטוריה של המזרח התיכון באוניברסיטת תל אביב. עסק בחקר ההיסטוריה היהודית, ההיסטוריה של הערבים, עמי האסלאם ואפריקה ותולדות הכוזרים. יוצר הטענה שהיהודים האשכנזיים הם צאצאי הכוזרים.

הטענה הזאת הועלתה לראשונה בידי חוקר ישראלי בשם אברהם פולאק והיא זכתה לפירסום הודות לסופר ההונגרי היהודי המפורסם ארתור קסטלר בספרו "השבט השלושה עשר ".

טענה זאת זכתה להתקפות רבות וגם לפופולאריות עצומה בחוגים בלתי צפויים : אצל הערבים ואצל נוצרים אנטישמיים קיצוניים מסוגים שונים שטוענים שהישראלים האשכנזים של היום הם צאצאי הכוזרים ולכן אין להם שום קשר ליהודים של התנ"ך ושום זכות על ארץ ישראל . כיום זוהי אחת מהטענות המרכזיות בחוגי אנטישמיים שונים שהפכו את הכוזרים הקדומים ( שעד לשנים האחרונות כמעט לא היו ידועים כלל במערב ) למעין גזע דמוני ואוייב ראשי של הנצרות והמערב לדורותיהם ואין בכך פלא הרי היהודים של היום הם צאצאי הכוזרים! 

את הטענות האלה ניתן אגב למצוא גם פה ושם בקרב חוגים קיצוניים של יהודים "מזרחיים כאן בישראל.ועם כמה מהם שיצא לי לשוחח עימם ברשת ולבזבז זמן בניסיונות להבהיר להם את המצב זה הפך לאובססיה בעלת ממדים פסיכוטיים ממש.

ראו עוד על כך ברשימה שלי בבלוג זה "מלחמות הכוזרים באתר "קדמה "". 

וכאן "אבי ביטר והסכנה הכוזרית "

_(אתר "קדמה " שהוביל את השיח "המזרחי " ברשת כולל גילגוליו האנטי "כוזארו -אשכנאצים" הוא אתר ששוב אינו קיים יותר ברשת )

 התיאוריה זכתה בשנים האחרונות בקידום  בראש ובראשונה בספרו של פרופסור שלמה זנד ‫     מתי ואיך הומצא העם היהודי? /  (  תל אביב :   רסלינג,   2008) .שבו הושם דגש חדש על התיאוריה של פולאק  ושל ארתור קסטלר.ספר שהפך לאחד המתורגמים ביותר בהוצאת רסלינג וזכה להצלחה גדולה בחו"ל.ובין השאר בקרב חוגים אנטי ציוניים שראו בספר כמחזק את טענותיהם.

Image result for ‫שלמה זנד‬‎

פרופסור שלמה זנד 

פרופסור זנד טען שהיהודים בארץ ישראל לא היו כלל אבותיו של העם היהודי היום.היהודים היום ,הוא טען , הם כולם צאצאים של גרים במקומות שונים .והיהודים האשכנזיים באירופה הם כולם צאצאי העם הכוזרי שהתגייר.  מה קרה לכל אותם יהודים מארץ ישראל זה לא ברור מספרו. נראה שהוא חושב שהם התנצרו ואחר כך התאסלמו כולם והפכו לאבות הפלסטינאים. 

Image result for ‫שלמה זנד‬‎

The Invention of the Jewish People-Cover.jpg

כאמור יש גם חוגים של יהודים ויהודים קראים שרואים בעצמם צאצאים אמיתיים של הכוזרים ורואים בכך מקור לגאווה.פגשתי נציג שלהם בעת ביקור בליטא ושוחחתי עימו. בהחלט ייתכן שהקראים הם כפי שהם טוענים, צאצאים של הכוזרים. אבל אם כך זה רק עוד מחזק את הטענה שהיהדות הכוזרית הייתה שונה מאוד מהיהדות הרבנית. 

המחקרים המודרניים ביותר נוטים לדחות את כל הטענות האלה וקובעים שאם כי סביר להניח שהייתה התערבבות כל שהיא של היהודים הכוזרים ביהודי רוסיה הרי השפעתם עליהם הייתה קטנה ביחס.

וכך זה נקבע  בצורה  סופית  ומוחלטת במחקר עכשווי משנת 2019:

ידיעה ממגזין חדשות על הכוזרים שאני מנוי עליו:KHAZARIA NEWS
The International Email Newsletter of Khazar Studies
Editor: Kevin Alan Brook
June 22, 2019

In this bulletin:
1. New Autosomal DNA Study of Medieval Khazars 2. Khazars in Florin Curta's New Book on Eastern European History

=====================================================================
1. New Autosomal DNA Study of Medieval Khazars

On May 30, 2019 Tatiana V. Tatarinova, Associate Professor of Biology at the University of La Verne in La Verne, California, presented her team's paper "Population history of Russian medieval nomads" at the "Centenary of Human Population Genetics" conference in Moscow, Russia during the session called "North Eurasia: where West meets East". The other three contributors to the paper were Alexander Mikheyev of Australian National University in Canberra, Australia, Nikita Moshkov of the Biological Research Center of the Hungarian Academy of Sciences in Szeged, Hungary, and Alexei Zarubin of the Institute of Medical Genetics at the Tomsk National Research Medical Center of the Russian Academy of Sciences in Tomsk, Russia.

The researchers noted the historical importance of Khazaria to medieval trade in the far east of Europe and the persistence of Khazaria longer than many other realms that had been established by steppe nomads. 
Tatarinova was born in Russia and mentioned that many people in the Russian-speaking world have heard of the Khazars from Alexander Pushkin's "The Song of the Wise Oleg".

Previous studies by other researchers had compared the DNA of Ashkenazic Jews to modern Turkic-speaking peoples and inhabitants of the Caucasus and eastern Europe. A major goal of this team's research was to compare the DNA of Ashkenazic Jews to the DNA of actual Khazars. According to their
abstract: "Here, for the first time, we use whole genome NGS data from reliably identified burial sites of Khazar noblemen to find the answer to this puzzle."

The abstract itself did not provide their conclusions, so the statements during the lecture itself were essential. Nadezhda Markina provided a summary of the lecture to Genofond.ru. Her summary indicates that the researchers used reAdmix and GPS methods of analysis for the genetics. 
They found that the Khazars consisted of a mixture of Caucasoid and Mongoloid origins. They did not find a connection between the Khazars and the Ashkenazim, which is consistent with previous studies that failed to show similarities between the uniparental lineages of Khazars and those of Ashkenazim and also failed to show links between the autosomal DNA of modern Turkic peoples and that of Ashkenazim.

המחקר הזה היגיע למסקנות סופיות ומוחלטות גם על סמך מחקרים קודמים בנושא. אחרי הכל לא הייתה התערבבות בין היהודים האשכנזים ובין הכוזרים. אולי מוצאם של היהודים האשכנזים היה מארץ  ישראל ואולי מאירופה. אבל בכל אופן לא ממוצא כוזרי.

ולאמיתו של דבר גם המחקרים ההיסטוריים החדשים ביותר של פרופסור שאול שטמפפר   נוטים לדחות את רעיון האימפריה "היהודית " שחוותה גיור המוני .

לדעתו של שטמפפר  לא מן הנמנע לחלוטין שאולי היו אנשים  בודדים מבית המלוכה הכוזרי שהתגיירו. אבל גם אם זה קרה לא הייתה לכך השפעה  קלה שבקלים על האימפריה שלהם שבהחלט לא התגיירה. 

כפי שראינו למעלה דעתו של שטמפפר עוד לא התקבלה על דעת החוקרים האחרים  בתחום שחושבים שהיה גיור כל שהוא ,אם כי הם מסכימים שלא הייתה לכך השפעה דרמטית על אופייה של האימפריה הכוזרית בכלל. 

אמנם  אנו יכולים להיות סמוכים ובטוחים שלכל המחקרים באלה לא תהיה גם את ההשפעה הקלה ביותר על האנטישמים למיניהם שהכוזרים הודות לקשר שלהם ליהודים האשכנזים הפכו בעיניהם כעת לדמונים לא פחות מהיהודים "הרגילים" .

ברוסיה של היום  כמו בברית המועצות לפניה הכוזרים הם עם שנוא ומשוקץ. חוקרים רוסיים רבים מרבים ב"שבחי " הכוזרים שמתוארים כעם מדכא ומנצל שהשמדתו  עשתה "חסד לעולם".  וכו'.אם כי גם מדבריהם מסתבר תמיד שבעצם הכוזרים לא הושמדו כלל ולא הובסו באמת כלל  אלא המשיכו לחתור תחת האומה הרוסים במטרה להשתלט עליה .כך שהניצחון עליהם מעולם לא היה שלם. 

החוקר הרוסי הידוע ביותר של הכוזרים הוא אדם בשם  לב גומיליוב שזכה לפרסום רב גם מחוץ למחקר הכוזרים הודות לתיאוריה פסודו מדעית שיצר על הקשר בין המיקום הגיאוגרפי והתפתחות העמים לאורך ההיסטוריה. לגומיליוב יש השפעה חזקה מאוד על האינטלקטואלים ברוסיה כיום שמעריצים אותו. בין השאר הוא נערץ מאוד בידי צאצאי הקוזאקים  ברוסיה שמנסים כעת להקים את קבוצות הקוזאקים מחדש.

לב גומיליוב.

לגומיליוב יש תיאוריה מקורית במיוחד על הכוזרים : לדעתו צאצאיהם אינם דווקא היהודים האשכנזים ,אלא מאחר שרובם היו נוצרים ועובדי אלילים ,הם התמזגו מאוחר יותר עם הרוסים וצאצאיהם האמיתיים הם כיום הקוזאקים.

כיום לדעותיו יש השפעה עצומה ברוסיה של פוטין והו נלמדות במוסדות לימוד שונים. הודות לגומיליוב כל האנטישמים  הרוסיים שעד לשנות השמונים שמעו על הכוזרים רק משורה בשיר של פושקין יודעים כעת שהם ( היו ועודם ) אויביהם הגדולים של הרוסים לאורך כל הדורות והציונים של היום הם צאצאיהם. 

אני תמה מה הקוזאקים שידועים מאז ומתמיד כאנטישמים קיצוניים חושבים על הטענות שהכוזרים הם היהודים האשכנזים דווקא..

כיום הכוזרים מעוררים עניין רב בקרב יהודי רוסיה וארה"ב ויותר ויותר יצירות ספרותיות מתפרסמות עליהם מדי שנה למשל ספר של מייקל שאבון הידוע. 

גם בישראל התעורר בהם עניין רב ובעיקר אחרי סרט תיעודי שיצר עליהם השדרן אהוד  יערי שנסע בעיקבותיהם ברחבי רוסיה .

דומה שגורלם של הכוזרים מדינה יהודית עצמאית לוחמת  שפרחה במשך מאות שנים עד לנפילתה יכול לשמש  מודל ולקח גם לישראל המודרנית ואולי זאת אחת הסיבות לעניין שבהם.ובשנים האחרונות בעקבות הטרילוגיה של קינן התעורר בהם עניין מחודש גם בקרב אנשי הקהילה החרדית. 

וסביר להניח שעניין זה רק יתחזק בהמשך.

אני מודה שהעניין שלי בכוזרים הצטמצם אחרי שהתברר לי שלמרבית הצער אינני צאצא שלהם .אבל הם עדיין תרבות מרתקת.

דעתי הסופית כרגע בנושא היא שליהודים הכוזרים הייתה ואריאציה משלהם של היהדות שלא הייתה  זהה כלל עם היהדות הרבנית של המשנה והתלמוד. זה מסביר מדוע יש כל כך מעט איזכורים שלהם בספרות היהודית בתקופתם. סביר להניח שסוחרים ורבנים יהודיים מבבל ומערב אירופה אכן פגשו יהודים כוזרים ומן הסתם שמחו לשמוע שיש אימפריה יהודית.אולם לאחר שיחה קצרה שמחתם נעלמה  כשגילו שהללו הם יהודים שונים מאוד מהם ולמעשה כופרים על פי ההגדרה שלהם.

משום כך  יהודי התקופה לא מצאו עניין רב בדיווחים על האימפריה היהודית המרוחקת  שעל מי מיטב  ההגדרות של התקופה הייתה  כופרת  ביהדות הרבנית ואולי באמת קראית. 

וזה מסביר את השתיקה במקורות היהודיים על הכוזרים עד ליהודה הלוי שכתב  על  הכוזרים לאחר שאימפריה זאת כבר לא הייתה קיימת. 

הכוזרים בספרות העברית  

 אימפריה יהודית בימי הביניים היא בהחלט תופעה מדהימה ובכל זאת דומה שהרישום שהשאירו הכוזרים על הספרות היהודית והעברית היה קטן ביחס. ומצומצם מאוד בניגוד למה שניתן היה לצפות.

. נראה שבקרב יהודי העולם רווחו עליהם בזמן קיומם בעיקר שמועות ומיתוסים ומצב זה לא השתנה גם בתקופות מאוחרות יותר.

לגבי מוצאם היו שתי דעות עיקריות . האחת ראתה בהם את בני שבט שמעון .  ( דהיינו ישראלים גמורים) והשנייה יחסה את מוצאם לבני תוגרמה או בני גמר בן תוגרמה בן יפת בן נח. 

. ידיעות ראשונות על הכוזרים נמצאים במאה ה-9 בדברי הסופר הקראי אל-קרקאסאני  ובסיפוריו של הנוסע המפורסם אלדד הדני מאותה התקופה, שיש המשערים שהיה כוזרי בעצמו .  וידיעות מסויימות עליהם נמצאים בספר ההיסטורי האגדי מהמאה ה-10 "ספר יוסיפון "  ששם נמסרים פרטים על מוצאם וב"ספר הישר " האגדי עוד יותר שנתחבר בעקבותיו במאה-12.

לפירסום    זכו הכוזרים בעולם היהודי  הודות למכתבים שהוחלפו כביכול  בין השר היהודי בספרד המוסלמית  חסדאי אבן שפרוט  שביקש לדעת פרטים על הכוזרים ומלך הכוזרים יוסף שענה לו בפירוט וסיפר לו על פרשת התגירות אבותיו  בעקבות ויכוח של נציגי שלוש הדתות הגדולות לפני מלך הכוזרים הפגאני . ויכוח שבו ניצח הרב היהודי  יצחק סנגרי ( ויש שקראו לו יהודה אלנגרי )  שהביא בכך לגיור מלך הכוזרים והעם כולו.   ,אגרות אלה  שקיימות ככל הנראה לכל המאוחר מהמאה ה-11 ושהופיעו בדפוס לראשונה במאה ה-16   כנראה אינן אוטנטיות בעצמן   אלא הן למעשה יצירה ספרותית ( על כך יש ויכוח חריף בעולם המדע עד היום )  אבל כנראה התבססו על מקורות אותנטיים ומהימנים על פרשת יהודי כזריה

אך לפרסום רב במיוחד  מיוחד זכו הכוזרים דווקא בגלל יצירה פילוסופית מהמאה ה-12 של המשורר המפורסם יהודה הלוי "ספר הכוזרי". ספר  זה שנכתב במקור בערבית מתאר את הויכוח בין שלושת החכמים היהודי הנוצרי והמוסלמי שהביא להתגיירות הכוזרים. הוא הפך ליצירת מופת של הספרות היהודית והוא יותר מכל יצירה אחרת שמר על זכרם של הכוזרים בקרב יהודי העולם אם כי היה אגדי לחלוטין.

במאה השנים האחרונות  בעת התחייה הציונית הכוזרים עוררו עניין בקרב סופרים יהודיים  שונים גם בגלל היותם  דוגמה לאומה יהודית לוחמת , הוכחה לכך שיהודים יכולים להיות לוחמים אמיצים ואף כובשי אימפריה.

וכך לאורך השנים הופיעו בעברית כמה וכמה יצירות שונות על הכוזרים בסיפור ובשיר ורובם מתרכזים או בגיורם של הכוזרים ומלכם  (כפי שעושה "ספר הכוזרי" ) בידי הרב היהודי יצחק סנגרי לאחר ויכוח מפורסם בין נציגי היהודים הנוצרים והמוסלמים  או בנפילת ממלכתם בידי הרוסים  …. יש רק דוגמאות בודדות שעוסקות בתקופות אחרות של ההיסטוריה הכוזרית ובראשם ספרו של מאיר עוזיאל מקום קטן עם דבי  שסיפורו על הממלכה הכוזרית בשיאה הוא אליגוריה כמעט לא מוסווית כלל על מדינת ישראל . .

 היצירה המפורסמת מכל שעוסקת בכוזרים היא ספרו של הסופר הסרבי מילראד פאביץ מילון הכוזרים " שמתיימרת לתת לקסיקון של התרבות שלהם וכל כולה פנטסטית לחלוטין והיא עוסקת בכוזרים דווקא בגלל עצם המסתוריות שלהם ,  יצירה זאת היא  מעניינת מאוד בין השאר גם בגלל שהיא יוצרת בין השאר היסטוריה פיקטיבית של חקר הכוזרים .. בלי שום ספק זוהי יצירת המופת הספרותית על הנושא הכוזרים.

פרט לכך יש טענות שהכוזרים הישפיעו בדרך מסויימת על הסופר האירי המפורסם ג'ימס ג'ויס בעת שתיאר את הגיבור היהודי של ספרו "יוליסס".

עוד נושא  שיש לו קשר מסויים לכוזרים ושעורר עניין מסויים בספרות  היה סיפור  חייו של משיח השקר דוד אלרואי שבמקור בא  מהאיזורים שככל  הנראה עדיין היו בשליטה כוזרית  במאה ה-12 , ויתכן שהיה ממוצא כוזרי בעצמו. אם זאת עיקר פעולתו הייתה באיזורי כורדיסטן ופרס של היום. אלרואי שנחשב למכשף הוא כנראה האיש שהפך את הסמל המאגי הקדום  "חותם שלמה" לסמל "מגן דוד" ( על שמו  לא על שמו של דוד בן ישי כפי שנהוג לחשוב ) שהופיע על המגינים של אנשיו ,ושמאז נהפך לסמל המזוהה עם היהדות ולסמלה של מדינת ישראל . . 

להלן רשימה ביבליוגרפית   יצירות ספרותיות ועיוניות שהופיעו עליהם בשפה העברית הרשימה ניתנת בסדר כרונולוגי של זמן הופעת היצירות :

ספר  אלדד הדני .  אלדד הדני היה נוסע מסתורי במאה ה-9  שטען שהוא בן שבט דן והתייחס לשבטי ישראל אחרים שאותם היכיר כמו נפתלי גד ואשר . עד היום יש לגביו ויכוח . יש החושבים שבא מאתיופיה ,אחרים טוענים שבא מדרום חצי האי ערב ויש החושבים שהיה כוזרי . הוא מתייחס בסיפוריו במפורש לכוזרים כאל בני שבט שמעון ומוזכר ככוזרי ב"התכתבות" בין מלך הכוזרים וחסדאי אבן שפרוט. לא ברור כמה סיפוריו הם  דמיונים  ועד כמה הם מתבססים  על מסעותיו האמיתיים של המחבר. אך לא מן הנמנע שבסיפורים אלה על שבטי ישראל הלוחמים יש הד לעוצמה האמיתית של ממלכת הכוזרים בזמנו. לספוריו של אלדד הייתה השפעה גדולה על בני הדורות הרבים והם פורסמו פעמים רבות . בפעם הראשונה ספר סיפוריו הופיע בדפוס בשנת 1480 במנטובה. ומאז במהדורות רבות מאוד . נזכיר כאן רק את המהדורה מדעית שהוכנה בידי א. אפשטיין בשם אלדד הדני,סיפוריו והלכותיו  בשנת תרנ"א ושוב במסגרת כתבי אברהם אפשטיין כרך א'  בשנת תש"י אך מאז חזר הספר והוצא לאור בהוצאות שונות. 

חליפת המכתבים בין חסדאי אבן שפרוט למלך הכוזרי יוסף . מכתבים אלה שנותנים פרטים רבים על הממלכה הכוזרית תולדותיה וסיפור גיורה "הרשמי" כפי שנמסר בידי מלך הכוזרים לחסדאי אבן שפרוט במאה העשירית לספירה  יתכן שהם  יצירה ספרותית מאוחרת אך העניין נשאר שנוי במחלוקת .  . אם זאת נראה שהם היו קיימים כבר במאה ה-11 שכן הרב יהודה ברצלוני מתייחס אליהם בספר שמתוארך בין השנים 1090 ו-1105 . בהתיחסות ראשונה זאת למכתבים הוא מביע את דעתו שיתכן שהם מזוייפים… . הם פורסמו בדפוס לראשונה בקושטה ב1577- לאחר שפורסמו קודם לכן בספר "קול המבשר " של הרב יצחק עקריש. וקיימים בכתבי יד בשתי גרסאות שונות אחת מהן ארוכה יותר מהשניה והיא כנראה המקורית. 

המכתבים פורסמו כחוברת לבתי הספר :

חסדאי אבן שפרוט    מכתב חסדאי בר שפרוט ליוסף מלך הכוזרים ותשובת המלך /   סדר וערך לבתי-הספר ולעם ע"י אברהם  צפרוני  __( 1882-1933)   סדרת  מגלות לבתי-הספר ; ; 13) . תל אביב :   אמנות,   תרפ"ט.1929

 יהודה הלוי ספר הכוזרי  (בערך 1140 ) .. ספר זה שהופיע במקורו בערבית  תורגם לעברית בידי יהודה אבן תיבון דור לאחר מות מחברו ונדפס לראשונה ב-1506 . תרגום נוסף נעשה בראשית המאה ה-13 בידי יהודה בן יצחק קרדינאל . ובמאה העשרים בידי יהודה אבן שמואל קופמן ב-1974   ואף עובד לבני הנעורים בידי צבי פישמן ב-1997. .על הספר הופיעו פירושים שונים ורבים של אישים כמו יצחק סאטנוב מ-1795 ויחזקל סרנא מ-1965 ורבים אחרים. 

אלכסנדר פושקין  "שיר על אולג הנסיך" . נכתב ב-1822. 

.בלדה מפורסמת ברוסיה על הנסיך אולג שיצא להילחם בכוזרים  ונתקל בדרך בחוזה שניבא את מותו. בלדה זאת שבה הכוזרים מאוזכרים רק כבדרך אגב  היא שהביאה לפרסומם של הכוזרים ברוסיה   עד השנים האחרונות מאחר שהיא נחשבת ליצירת מופת של הספרות הרוסית ונלמדה בבתי הספר.

אולג היה נסיך נובגורוד החל משנת 879 וגם נסיך קייב החל משנת 882. ברישומים העתיקים הרוסיים הוא כונה "אולג החוזה" – שיודע את העתיד לבוא. על היסטוריונים רוסיים רבים מקובל, כי אולג היה מייסדה של הממלכה הרוסית העתיקה, אחרי שהוא ירש את השלטון על העיר נובגורוד עם מותו של רוּרִיק, בן שבטו (גיסו – על פי אחד הרישומים). בעת מותו של רוריק, היה יורש העצר, איגור – ילד עול ימים.

הבלדה של פושקין חוברה על פי הגרסה המספרת, כי בשנת 882 ניהל אולג מסעות מוצלחים נגד סמולנסק ולוביץ', אחר כך הוא ירד בראש צבאו בנהר הדנייפר לקייב, כבש אותה בתחבולות, וקבע בה את בירת רוסיה העתיקה. במשך עשרים וחמש השנים הבאות הרחיב אולג את גבולות נסיכותו וכפה את שלטונו על שבטים רבים שנתונים היו לשליטת קאגאנאט הכוזרים. קאגאן (כהן?) – משמעו שליט, בלשון הכוזרים, כדברי הרישומים העתיקים.

פרטים על הפרשה יש במסמך הכתוב בלשון העברית, אשר מכונה "מכתב שכטר", שנקרא גם "מסמך קמברידג'". זהו קטע מתוך מכתב, שגילה  החוקר שכטר בגניזת קהיר, אשר נשלח על ידי יהודי כוזרי פלוני, נתינו של יוסף מלך הכוזרים, אל (כנראה) חסדאי אבן שפרוט (מכתב זה, לצד מכתב מאת המלך יוסף, הם השרידים היחידים שמקורם הוא ארץ הכוזרים). מנוסח "מכתב שכטר" למדים, כי מנהיג רוסי, שהוא אולי אולג, כפי שניתן לנחש מן הכתיב העברי (הלגו) – כבש, בעקבות הסכם עם ביזנטיה, את עיר הכוזרים סַמְְקֶרְץ בחצי האי טאמאן, אבל הובס אחר כך על ידי הקאגאן של סמקרץ, ששמו היה פסח.

הבלדה תורגמה לעברית לפחות חמש פעמים שונות. 

  1. אוליג .בתרגום ארון קמינקא בתוך רזי עולם וינה תרפ"ז  1927 ע' 48-53
  2. השירה על אוליג .תרגם אביגדור גרישפן .במעלה 1937 גליון 7 ע' 6.
  3. שיר על אולג הנסיך" ,חנניה רייכמן " בקובץ "משירת העולם  הוצאת יוסף שרברק,1967

    4."זמר לנסיך אולג"  בתוך מבחר שירים ליריים בתרגום יעקב ז"ק הוצאת עקד ,1967.

    5.שִׁירָה עַל אוֹלֶג הַחוֹזֶה.בתוך:  רוחה של רוּס וניחוחה-לשון נוגעת בלשון אנתולוגיה של שירה רוסית,ה תרגם יואל נץ וצאת מעין באמצעות גוונים

    תשע"ו דצמבר 2015

והנה הפתיחה של השיר  שרק היא נוגעת לכוזרים בתרגום חדש של  יואל נץ בקובץ :

רוחה של רוּס וניחוחה-לשון נוגעת בלשון אנתולוגיה של שירה רוסית,הוצאת מעין באמצעות גוונים 

תשע"ו דצמבר 2015

א. פושקין

שִׁירָה עַל אוֹלֶג הַחוֹזֶה

מרוסית: יואל נץ

                                                                              מָסֹרֶת עַתִּיקַת יוֹמִין,

                                                                               מִתְּהוֹם נִשְׁיַת יָמִים שֶׁל קֶדֶם.

הִנֵּה נֶעֱרַךְ כְּבָר אוֹלֶג הַחוֹזֶה

    לִנְקֹם עַל פְּשִׁיטוֹת בְּלֹא הֶרֶף;

יִפְשֹׁט עַל עָרֵי כֹּוֹזָרִי הַנִּבְזֶה –

    יִהְיוּ לַמְּשַׁסֶּה וְלַחֶרֶב.

עַל פְּנֵי הַשָּׂדוֹת, בְּרֹאשׁ גְּדוּד מְשֻׁרְיָן,

רוֹכֵב הַנָּסִיךְ עַל רַמָּךְ נֶאֱמָן…..

הבלדה של פושקין "שירו של אולג " שמתחילה עם הכוזרים בגירסה מצויירת ברוסית.

יוסף פרל , 1773-1839    בוחן צדיק :   בו מובא דעות שונות על אודות הספר מגלה טמירין… גם יסופר בו מעם ומדינת כוזר אשר לא נודעה לנו עד היום הזה, ומבני עמינו עובדי אדמה בחצי האי קרים אשר לרוסיא.    Prag :   דפוס M. J. Landau,   [תקצ"ח].1838

 אברהם שלום פרידברג, "שני המכתבים " בתוך זכרונות לבית דוד " ( 1893-1897)

סיפור זה אמור  להיות עיבוד של סיפורו הגרמני של הרמן רקנדורף  :המכתב " על אותו הנושא שהופיע במסגרת ספרו DIE GEHIEIMNISSE DER JUDDEN "מסתרי היהודים" (1856-1857)  אך למעשה זהו סיפור שונה . הנושא הוא זהה סיפורו של צאצא של בית דוד שמגיע לממלכת הכוזרים וחוזה בחורבנה בידי הרוסים הפאגאנים . אך בעוד שרקנדורף הציג את הכוזרים בצורה שלילית למדי , פרידברג היהודי הציוני הגאה הציג את הלוחמים היהודיים האלה בהערצה.

עיבוד של סיפור זה בידי ל" אליאב  תחת השם " במלכות הכוזרים " הופיע במהדורת  יזרעאל " של "זכרונות לבית דוד " (1938-1940)  במסגרת הכרך "פזורי שבטי ישראל".ושוב תחת השם המקורי "שני המכתבים " במהדורה של "זכרונות לבית דוד " בהוצאת "מסדה מ-1954  בעיבודם של ז. אריאל ואשר ברש. 

יהושע שכנוביץ  בממלכת כוזר היהודית: רומן היסטורי   תירגום של רומן גרמני (שכנראה יצא לאור במקורו רק לאחר התרגום ב-1928) . תרגם ש. ל. ציטרון ,הוצאת אמנות 1924

מהדורה חדשה  הוצאת נעורים , 1980..ושוב בשנת תשס"ה בעיבוד ושכתוב של מאיר חכמוביץ  הוצאת פלדהיים ליהודים חרדים.

בממלכת כוזר היהודית - ז. שכנוביץ | לרכישה ב25₪ יד שניה

תורגם לאנגלית :

    • Selig  Schachnowitz,    The Jewish kingdom of Kuzar :   the rise and fall of the legendary country of converts

    •  /    [translated by Rabbi Boruch Kalinsky]. Jerusalem :   Feldheim Publishers,   2007    .

על יהודי שמבקר בממלכת הכוזרים וחוזה בחורבנם.

,שאול  טשרניחובסקי  "הכוזר האחרון " ( 1940 ) בלדה על מותו של המלך הכוזרי האחרון לאחר שנמלט משדה הקרב עם הרוסים ולבסוף חוזר אליו כדי למות בו בקרב.

הכּוֹזָר הָאַחֲרוֹן (בַּלַּדָּה) / שאול טשרניחובסקי

וְלִמְטַר הָאָבִיב כִּי תִשְׁתֶּה עֲרָבָה,

רְווּיָה גְשָׁמִים, רְכִיכָה וְצָבָה,

וְאָפִיק מַעֲמִיק מָלֵא מַיִם, פָּרוּץ,

יִתְקַצֵּף וְחָלַף – וְנוֹתַר אַךְ עָרוּץ

בַּמָּקוֹם בּוֹ גָעַשׁ, בַּמָּקוֹם בּוֹ נָהַם;

הוּא בוֹקֵעַ-בּוֹתֵר הַשָּׂדֶה עַד הָּים.

עַל-גְּדוֹת הֶעָרוּץ מִזְדָּרֵז גּוּר-זְאֵב,

אַחֲרֵי זְאֵבָה רְעֵבָה הוּא עוֹקֵב

בִּסְבוּכוֹת אַשְׁלְגָן[i], מַטְלִיּוֹת שֶׁל תִּלְתָּן[ii],

עַל-גַּב טַפֵּיטָאוֹת שֶׁל שִׁבֹּלֶת-שָׂטָן[iii].

עַל-גְּדוֹת הֶעָרוּץ מִזְדָּרְזָה זְאֵבָה,

אַחֲרֵי סוּס דּוֹהֵר נֶחְפְּזָה רְעֵבָה

בִּסְבוּכוֹת אַשְׁלְגָן, מַטְלִיּוֹת שֶׁל תִּלְתָּן,

עַל-גַּב טַפֵּיטָאוֹת שֶׁל שִׁבֹּלֶת-שָׂטָן.

עַל-גְּדוֹת הֶעָרוּץ טֶס-נִשָּׂא סוּס אַבִּיר;

הָרוֹכֵב מִתְכּוֹפֵף עַל מִרְדַּעַת-הַכְּבִיר,

עַל-גַּב טַפֵּיטָאוֹת שֶׁל שִׁבֹּלֶת-שָׂטָן.

הַפָּרָשׁ הַפָּלִיט הַשָּׂרִיד מִן הַקְּרָב,

בּוֹ נָפְלוּ כּוֹזָרִים לִפְנֵי חֵיל סְויַטוֹסְלַב.

עֲשֵׁנָה הַבִּירָה, אֵין מָצוֹד, בִּצָּרוֹן:  –

עַל נַפְשׁוֹ נָס-נִמְלָט הַכּוֹזָר – אַחֲרוֹן,

הַכָּהָן הָאַחֲרוֹן, אַחֲרוֹן עוֹד חָפְשִׁי.

דַּהֲרוֹת דַּהֲרוֹת אַבִּירוֹ – בָקֳשִׁי,

עַל-גַּב טַפֵּיטָאוֹת שֶׁל שִׁבֹּלֶת-שָׂטָן.

לוֹ הַדֶּרֶךְ חוֹצָה הַצִּפּוֹר בִּכְנָפָהּ:

"אֲנָפָה, אֲנָפָה!  אַתְּ, לְאָן אַתְּ עָפָה?"

– "אֶל מְעוֹן הַדַּיָּה מַקְרִיחַת הַגָּרוֹן.

אֶל קְרָב-מָוֶת אָטוּס, אֶל פְּנֵי קְרָב אַחֲרוֹן!"

הֲשׁוֹמֵעַ הַמֶּלֶךְ דִּבְרֵי הַצִּפּוֹר?

הוּא מוֹחֵץ בַּמַּגְלֵב אֶת הַסּוּס הַשָּׁחוֹר,

לוֹ הַדֶּרֶךְ חוֹצֶה בִּדְהָרָה צְבִי-הַבָּר[iv]:

"צְבִי-הַבָּר, צְבִי-הַבָּר!  אַתָּה אָנָה תִדְהָר?"

– אֶל-הַגֵּב הֶחָרֵב, אֶל מַחְתֶּרֶת הַזְּאֵב.

אֶל קְרָב-מָוֶת אָחוּשׁ לֹא-יוֹדֵעַ הָשֵׁב!"

הֲשׁוֹמֵעַ הַמֶּלֶך דִּבְרֵי צְבִי-הַבָּר?

הוּא מוֹתֵחַ הַמֶּתֶג, מֶאֶט הַדֶּהָר.

לוֹ הַדֶּרֶךְ חוֹצֶה הָעוֹרֵב הָאָפוֹר:

"בֶּן-עוֹרֵב, בֶּן-עוֹרֵב!  אָן תָּחוּשׁ?  מַה תַּחְפּוֹר?"

– אֶל הַכֵּף, אֶל הַשָּׂב, אֶל קִנּוֹ שֶׁל הַגַּז.

אֶל קְרָב-מָוֶת אָחוּשׁ אַחֲרוֹן עִם צָר עַז!"

הֲשׁוֹמֵעַ הַמֶּלֶך דִבְרֵי הָעוֹרֵב?

הוּא הָפַךְ אֶת סוּסוֹ, שָׁב לִקְרַאת הָאוֹיֵב.

תל-אביב, 5.3.40

אוסקר באום  עם נסוך תרדמה:סיפור היסטורי מימי הרומאים   תרגם מאיר מוהר , עם עובד 1949. . תרגום של רומן בגרמנית  על הכוזרים.  הסיפור עוסק בפרשת גיורם של הכוזרים בידי יצחק סנגרי ואחד מגיבוריו הוא הלוחם והמלך בולאן.כולל אחרית דבר של מקס ברוד על המחבר. 

 

 יעקב  וינשל , "חיסדאי בן שפרוט" בתוך ענקים במדבר: מסות על משיחי שקר  הוצאת שלח  1952  .סיפור קצר על מאמציו של חיסדאי בן שפרוט בספרד ליצור קשר עם מלך הכוזרים.

שלמה רוזנברג , 1896-1975    די כוזרים :   היסטארישער ראמאן    בוענאס-איירעס :   יידבוך,   1960

     מלמד המתייהדים   . זרקור כרך 13 תשמ"ב-תשמ"ג חוברות 442-459 .

סיפור  מצוייר  בהמשכים (קומיקס)  על התגיירותו של המלך הכוזרי הראשון   בידי רב יהודי יצחק סנגרי  והמאבק בחבורת מורדים שחותרים תחתיו כדי לקחת ממנו את השלטון עד כמה שידוע לי סיפור הקומיקס היחיד על הנושא להוציא איזכורים בסדרת הקומיקס האמריקנית "אראק" שמוזכרת למטה. . .

 מילראד פאביץ מילון הכוזרים:רומאן –לקסיקון  ( 1984  תרגמה דינה קטן-בן ציון . ספרית מעריב ,1990) .לקסיקון דמיוני על תרבותם וההיסטוריה של הכוזרים. תרגום של יצירת מופת סרבית . הופיע בשתי גרסאות אחת לגברים ואחת לנשים שהן שונות במקצת.  

מאיר עוזיאל  מקום קטן עם דבי    מודן  1996. רומן הומוריסטי פנטסטי על ימי הכוזרים,שבו המקבילות בין ממלכה זאת וישראל המודרנית הם חזקות במיוחד.  שם מופיעה גם דמותו של קונאן הברברי גיבור סדרת ספרים וסרטים וסיפורי קומיקס אמריקנית ידועה ( אם כי זה במקור חי בכלל בתקופה הפריהיסטורית ולא בימי הביניים המוקדמים של הכוזרים ).

 הרי בר-שלום  אל הרקיע השביעי  . מסדה   1998 . סיפור פנטסטי שמתחיל בימי הכוזרים ומסתיים בעתיד הרחוק ועוסק בחיפוש אחר האוצר של המלך הכוזרי האחרון.

  ., הרי בר-שלום   "מנחת הלוחם הכוזרי " בתוך  המרוץ  .  הוצאת התאחדות אגודת הסופרים בישראל ליד הוצאת מסדה 1999.  בתרגום יותם ראובני . קובץ סיפורים שכולל סיפור היסטורי פנטסטי על לוחם כוזרי שבנו עובדיה מוכתר כמלך הכוזרי היהודי הראשון בידי אדם על סוס מעופף.

.

מייקן שייבון    אבירי הדרך :   סיפור הרפתקאות /תרגום סמדר מילוא     תל אביב :

 עם עובד,   תשע"א 2011

 

  תקציר:  "אי-שם במאה העשירית חברו זה לזה שני גברים לנדוד בדרכים מסוכנות בהרי הקווקז: זליקמן, רופא יהודי צעיר, צנום וחיוור שנוטה למרה שחורה, בן העיר רגנסבורג שבאירופה, ועמרם, ענק שחור קשיש, לוחם לשעבר, שבא מחבש וחושב את עצמו ליהודי. הרופא חמוש במחט מוזרה ארוכה, והאתיופי – בגרזן ויקינגי עצום. שני אבירי הדרך היהודים האלה מתגלגלים אל ממלכת הכוזרים האגדית השוכנת לחופו של הים הכספי. אליהם מצטרף עלם רך, פילאק שמו, נסיך כוזרי, אשר בורח מפני מבקשי נפשו שכבר רצחו את כל בני משפחתו ומשתוקק בלהט להשיב אליו את כתר המלכות. האם השלושה האלה נכונים לעמוד בראש מרידה של ממש?

מייקל שייבון, שבכל פעם מפתיע מחדש בהמצאות הספרותיות המבריקות שהוא מציע לקוראיו, חוזר אלינו עם ספר הרפתקאות מותח משעשע ומהנה מאין כמותו. הוא מעמיד סיפור עלילה עוצר נשימה ורווי הומור המשלב סודות ופילים מופלאים, לוחמים זדוניים, זונות, קרבות סיף ושאר חומרים שמהם קורצו סיפורי הרפתקאות מהוללים. 

הטרילוגיה הכוזרית של מאיה קינן

היצירות הפופולאריות ביותר שהופיעו על הכוזרים בעשרות השנים האחרונות ואולי בכלל מאז "ספר הכוזרי" הן טרילוגיה שכתבה סופרת חרדית כבת של זוג חוזרים בתשובה ,  בשם מיה  קינן  ( שאף חיברה ספר מדע בדיוני חרדי מעניין מאוד שפורסם בהמשכים בעיתון "יתד נאמן" כתעודת הכשר לפני שפורסם כספר" ). היא חיברה טרילוגיה על נסיך כוזרי  ומאבקו בשבטים עויינים ובאלה שמנסים לשדוד את הכתר מבפנים.

למרבית התדהמה הטרילוגיה שהיא חומר סטנדרטי וזניח ביותר עבור הקורא החילוני שאין בו שום דבר מיוחד חוץ מזה שהעלילה מתרחשת אצל הכוזרים ,הפכה לרבי מכר אצל קוראים ( וכנראה בעיקר קוראות ) חרדים.עד שכאשר היה אמור להופיע הספר השלישי נאלצו מוכרים חרדיים  בחנויות הספרים בירושלים ובני ברק לפרסם הודעות בשלטים שהספר עדיין לא יצא לאור ושלא יטרידו אותם בשאלות עליו.

על מה ולמה ? כנראה שהקורא החרדי אינו מורגל בספרים מאין אלה על מאבקים בין מלכים ונסיכים והוא גילה שזה דווקא מעניין אותו .סיפורים מאין אלה בעולם פנטסטי לחלוטין נוסח "משחקי הכס" לא היו מתקבלים עליו. וכנראה גם סיפורים מאין אלה העוסקים בתקופת התנ"ך או החשמונאים ובית הורדוס בימי  בית שני משום מה לא הצליחו אבל סיפור כזה המתרחש בממלכה היהודית של הכוזרים זה כנראה מותר ומקובל מבחינת הקורא החרדי והפך להצלחה ענקית.

וזה אומר מן הסתם שנראה עוד סיפורים חרדיים על הכוזרים בעתיד.

והנה הטרילוגיה הכוזרית של מיה קינן  לצד התרגומים שלה לאנגלית :

מיה קינן,    איסתרק :   ; איורים – אורית מרטין.    [ירושלים] :   מוציא לאור לא ידוע,   [2008].

 מיה קינן מהללאל :   הנסיך מן היערות /    רמת בית שמש :   עלים,   [2012].

מיה קינן יוזבד רמת בית שמש : הוצאת עלים, 2016. 

יצירות ספרות על דוד אלרואי

דוד אלרואי היה משיח שקר במאה ה-12 באיזורים שהם קרובים לאימפריה הכוזרית . ויש מקום להניח שהיה קרוב אולי גזעית  לכוזרים. ואולי ממוצא כוזרי. 

המקור ההיסטורי הידוע ביותר אם כי לא היחיד או האמין ביותר הוא ספר המסעות המפורסם של בנימין מטודלה שנכתב כמה שנים בלבד לאחר המרד של אלרוי .

 בנימין דיזראלי,    Alroy : a romance  ( 1833) תורגם לעברית בידי א"א רקובסקי בשם "חוטר מגזע ישי או דויד אלראי:סיפור אשר בהרי ארץ הקדושה יסודתו " בורשה 1883 . בידי א רוזט בשם  אלראי :סיפור היסטורי מתקופת הגאונים" ב-1924  ובשם " אלראי " בידי אליהו עמיקם ב-1952.

רומן היסטורי שנכתב בידי המדיני הבריטי ממוצא יהודי המפורסם במאה ה-19. עלילות משיח שקר יהודי במאה ה-12 שכנראה היה ממוצא כוזרי. דיזראלי משנה מאוד את העובדות ההיסטוריות והופך את אלרואי למנהיג אימפריה לפני הירצחו בידי בת הכליף המוסלמי. ספר רומנטי ופנטסטי מאוד, דיזראלי משנה את העובדות ההיסטוריות עד כדי כך ,עד שנהוג לראות בספר זה את הספר הראשון של ז'אנר סיפורי "ההיסטוריה החלופית " שהוא פופולארי מאוד כיום. 

 אברהם שלום  פרידברג  "חותם הנשיא " עוד סיפור במסגרת "זכרונות לבית דוד " שלו שעוסק במרד של דוד אלרואי . הפעם זהו סיפור מקורי לגמרי ולא עיבוד דרסטי של סיפור שנכתב במקור בידי רקנדורף. סיפור זה לא הופיע משום מה במהדורת "יזרעאל" של "זכרונות לבית דוד" אך נמצא במהדורה של הוצאת מסדה בשם זה. בכל אופן בסיפור זה אין כל התיחסות לקשר האפשרי של אלרואי לכוזרים והוא מוצג כאיש מהעיר אל-מעדיה בפרס.

יעקב כהן  "דוד אלראי " בתוך כתבי יעקב כהן : כרך ראשון –שירים הוצאת ועד היובל ,1950  וגם במהדורה של כתבי יעקב כהן : כרך א' . בהוצאת דביר. 1960.  . 

שיר משיריו הראשונים של המשורר שנכתב במקור בין השנים 1903-1909 ומתאר את שעותיו האחרונות של אלרואי כאשר הוא עומד אסור בפני המנהיג המוסלמי הדן אותו למוות כמשיח שקר אך עומד על  שלו ולמעשה מוצג כמעין בבואה של תיאודור הרצל . השיר הופיע באנתולוגיות שהיציגו יצירות ספרותיות על גבורה יהודית לאורך הדורות .

 יעקב וינשל   "דוד אלרואי " בתוך ענקים במדבר . סיפור על המרד של אלרואי בתוך קובץ סיפורים שעוסק  ב"משיחי שקר " שונים.  מוצאו מכזריה רק מוזכר.  .

THE RABBI KING: David of Khazaria by Monroe S. Kuttner 2001 . 

רומן היסטורי  שעוסק בדוד אלרואי ומציג אותו כמלך כוזרי.  

 באנגלית ובשפות אחרות יש עוד רומנים נוספים שנכתבו על  הכוזרים ותקופתם  שלא הופיעו בעברית  הנה כמה דוגמאות :

. “ THE LOST KINGDOM  OR THE END OF THE KHAZARES (1926) by SAMUEL GORDON                                                                                       

סיפור על חורבנה של ממלכת הכוזרים  בידי הרוסים.

 

‫  שלמה רוזנברג, שלמה, (1896-1975)    די כוזרים :   היסטארישער ראמאן /    בוענאס איירעס :   יידבוך,   1960.

 RUSSKA (1991)  by EDWARD RUTHERFURD    

כולל את הסיפור הקצר THE RIVER  שעוסק בכוזרים . הספר הוא מעין היסטוריה פאנורמית של תולדות רוסיה מראשיתה ועד ימינו דרך תולדותיהן של כמה משפחות בסגנון ספריו הידועים של ג'ימס מיצ'נר .THE RIVER  עוסק בשנים 1066-1113 ודן בין דברים אחרים במערכת היחסים של כוזרים עם רוסים נוצריים.

, Marek, Halter      The wind of the Khazars /    London :   Toby Press,   2006

תקציר:

At a time when Charlemagne ruled, the Byzantines were encroaching upon Russia, and the faith of Allah was flourishing in Baghdad, there existed a kingdom with a tolerant, advanced civilization: somewhere between the Caucasus mountains and the Volga, the Khazar kingdom grew and flourished, and in one of the oddest choices ever made, converted itself to Judaism. A thousand years later, when the writer Marc Sofer is given an ancient Khazarian coin by a mysterious visitor, he is drawn into investigating the fascinating enigma of the Khazars. Why did these Steppe warriors decide to become Jews? Why, after centuries of power and prosperity, were they effaced from history? What is the connection between this ancient, vanished people, and the terrorist group calling themselves the New Khazars, who have begun attacking oil plants on the Caspian sea?

Taking place both in the 10th century and the 21st, this absorbing, dramatic tale is part historical novel, part thriller. The story of the Khazars is interwoven with a contemporary political conspiracy in an unusual blend of reality and fiction that explores the ever important themes of history and identity.

Originally published as Le Vent des Khazars Translated by Michael Bernard

Image result for the wind of the khazars

Image result for the wind of the khazars

.EATERS OF THE DEAD (1976) by MICHAEL CRICHTON

תוצאת תמונה עבור ‪ters of the Dead: The Manuscript of Ibn Fadlan Relating His Experiences with the Northmen in AD 922‬‏

מיקל קרייטון הוא המחבר הידוע של רבי מכר שונים כמו "זרע אנדרומדה " ו"פרק היורה" שרובם נהפכו לסרטים מצליחים מאוד.

( ראו עליו את הרשימה בבלוג זה "האיש שהחייה את הדינוזאורים ")

ספרו הנ"ל אינו עוסק למעשה בכוזרים אם כי הוא צריך היה לעשות זאת . זהו סיפורו על מסעו של נוסע הערבי ( ההיסטורי )  אחמד אבן פדלאן בחברת כמה חבורת ויקינגים בראשות באובולף וכיצד הוא עוזר להם במאבקם כנגד  שבט של שרידים ניאדרטאליים רצחניים. זוהי למעשה גרסה מודרנית של האפוס הקדום "באובולף". ספר זה הוא רלבנטי לנושא הכוזרים מאחר שאבן פדלאן האמיתי הוא אחד מהמקורות העיקריים שלנו לתרבות הכוזרים ולמעשה המשימה שלו במציאות ההיסטורית הייתה אל הבולגרים כדי להציע להם עזרה ערבית במאבקם כנגד אדוניהם הכוזרים.    

קרייטון בכל אופן מתעלם בסיפורו זה מעובדות היסטוריות אלה  ורק מזכיר את הכוזרים כבדרך אגב, מה שהוא מוזר שכן הספר מראה על למדנות היסטורית רבה כולל שילוב של הקדמה כביכול מדעית ואפילו ביבליוגרפיה (שכוללת כמה ספרים דמיוניים).בכל אופן זה מעניין להשוות את מסעו הדמיוני של אבן פדלאן עם מסעו האמיתי כפי שהוא מתואר במכתב של אבן פדלאן שאותו מביא קסטלר בספרו. 

החיבור המקורי של  אחמד אבן פדלאן שנקטע דווקא במקום שבו מאוזכרים הכוזרים  תורגם לעברית כאן :

אחמד אבן פדלאן – מסע אבן פדלאן (תרגם מערבית, הוסיף מבוא והעיר: יהונתן הרשקוביץ), דחק – כתב עת לספרות טובה, כרך יא', 2019.

 

הסיפור הנ"ל נעשה  ב-1999 לסרט בשם "הלוחם ה-13" עם אנטוניו בנדארס בתפקיד אבן פדלאן הנוסע הערבי אל הוולגה ואל ממלכת הכוזרים.  אך גם שם הכוזרים רק הוזכרו בשמם.

צפו במקדימון של "הלוחם ה-13" כאן :

צפו בסרט המלא

 

ויש גם רומן היסטוריה חלופית מעניין מאוד על הכוזרים :

The Book of Esther: A Novel by Emily Barton (Tim Duggan Books, June 2016). 

שבו האימפריה הכוזרית היהודית שורדת עד למאה העשרים ונאבקת בפלישה הגרמנית הנאצית לשטחיה עם סוסים מכניים שהומצאו בידי הכוזרים.

ניתן גם להזכיר את סדרת הקומיקס שאותה חיבר רוי תומאס :

ARAK SON OF THE THUNDER

סדרת פנטסיה היסטורית  של 51 חוברות שהופיעה בשנים

1981-1985 על נדודיו של לוחם אינדיאני באירופה של ימי קרל הגדול ואסיה של הארון אל ראשיד , סדרה שבה מוזכרים הכוזרים כמה פעמים. אך עד כמה שידוע לי זהו  האיזכור היחיד של הכוזרים בסיפורי קומיקס לפחות בעולם דובר האנגלית .

רשימה מלאה יותר של יצירות ספרות  בשפות אחרות על הכוזרים פלוס תקצירים   ניתנת באתר האינטרנט למטה

http://www.khazaria.com/fiction.html

יצירות  עיון על הכוזרים  .

ספרי עיון על הכוזרים בעברית הם מועטים ביותר .

 אברהם  פולאק,  כזריה  מוסד ביאליק ,תש"ג.1943  ספר המחקר החשוב ביותר שהופיע בעברית על

הכוזרים ומקור התיאוריה של קסטלר על מוצא היהודים האשכנזים בכוזרים.

 D. M.Dunlop,    The history of the Jewish Khazars.    Princeton :   Princeton University Pr.,   1954.

 אברהם  פולאק, דוד אלרואי  הוצאת מטכ"ל קצין חינוך ראשי , 1958 . חוברת של 31 עמודים . 

 יהושע ליאור  הכוזרים לאור ההיסטוריוגרפיה הסובייטית  תשל"ג. עבודת מוסמך אוניברסיטת בר-אילן, תשל"ג (תולדות ישראל) 

 
   

.מנחם זהרי   הכוזרים התגיירותם וגורלם בספרות ההסטוריוגרפיה העברית  

ובמהדורה חדשה הכוזרים התגיירותם וקורותיהם בספרות ההיסטוריוגרפיה העברית . כרמל , 2002 .

ארתור קסטלר  השבט השלושה  עשר :ההיסטוריה הכוזרית ומורשתה ( 1976 תרגם חיים לוי , מאזניים ,ירושלים ,1999).תרגום של הספר המפורסם שטוען שמוצא היהודים האשכנזים הוא בכוזרים . ספר שהסערה שעורר לא שכחה עד היום.

Norman Golb (Author), Omeljan Pritsak

Khazarian Hebrew Documents of the Tenth Century

Ithaca : Cornell University Press, c1982.

פריט לא ספרי על הכוזרים 

 אהוד יערי .  ממלכת הכוזרים  (1997)  סרט תיעודי  על מסע "בעקבות "  הכוזרים  ותולדותיהם.  הוקרן בטלוויזיה הישראלית ואחר כך הופיע גם בקלטת מיוחדת.

והנה שלושת הפרקים ברשת :

הפרק הראשון.ברחמי אל בכוח שדי 

הפרק השני :יושב על פי הנהר 

הפרק השלישי :הקרב האחרון

  • Kevin Alan Brook. The Jews of Khazaria. Northvale, N.J. : Jerusalem, 1999
  • מהדורה מורחבת 2006
  • מהדורה שלישית ומורחבת 2018 

Image result for Vladimir Shneider, Traces of the ten

  •  Vladimir  Shneider,    Traces of the ten /    Tel-Aviv :   "Ephi",   2002
  • , V. A. (Viktor Aleksandrovich) Shnirelman   The myth of the Khazars and intellectual antisemitism in Russia, 1970s-1990s.    Jerusalem :   Vidal Sassoon International Center for the Study of Antisemitism, Hebrew University of Jerusalem,   2002.

    תקציר:

    Deals with antisemitic propaganda in the late Soviet and post-Soviet periods, when the term "Khazars" was used as a euphemism for Jews. Explores the image of the Jewish Khazars in the rhetoric and worldview of contemporary Russian nationalists and their ethnocentric myths of the past and the "Russian idea." Clarifies these antisemites' view of a world Jewish conspiracy, explaining the resort to the Khazars as symbols of supposed Jewish domination of Russia from the time of Kievan Rus through the epoch of the Russian Revolution and Bolshevik dictatorship (with Stalin seen as a pawn of the Jew Kaganovich) until the breakup of the Soviet Union – the Jews are blamed for all these calamities. The "Khazar version" of Russian history was touted by "patriotic" nationalists in periodicals, by such archaeologists as Gumilev, and by nationalistic writers of science fiction and belles lettres. Some of these writers highlighted the role of the Khazars in subjugating the Slavs; others stressed world Zionism as a new Khazar plot. These ideas even penetrated the Russian educational system. The myth of the Khazars also attracted Ukrainian nationalists.

       
     
  • The world of the Khazars : new perspectives. Edited by Peter B. Golden, Haggai Ben-Shammai and Andras Rona-Tas. Leiden :Brill, 2007
  • תקציר:This volume, a product of international collaboration, presents readers with the state of the field in Khazar Studies. The Khazar Empire (ca. 650 – ca. 965-969), one of the largest states of medieval Eurasia, extended from the Middle Volga lands in the north to the Northern Caucasus and Crimea in the south and from the Ukrainians steppelands to the western borders of Kazakhstan and Uzbekistan in the east. Turkic in origin, it played a key role in the history of the peoples of Rus', medieval Hungary and the Caucasus. Khazaria became one of the great trans-Eurasian trading terminals connecting the northern forest zones with Byzantium and the Arabian Caliphate. In the ninth century, the Khazars converted to Judaism. This book sheds new light on many unanswered, but fundamental questions regarding the Khazar Empire, so important in medieval Eurasia.
  •  Selig  Schachnowitz,    The Jewish kingdom of Kuzar :   the rise and fall of the legendary country of converts /    [translated by Rabbi Boruch Kalinsky]. Jerusalem :   Feldheim Publishers,   2007    .

    , Yair,Davidiy-    The Khazars :   Tribe 13 /    Jerusalem :   Russell Davis,   2008.

     

     
  • , Jits van  Straten   The origin of Ashkenazi Jewry :   the controversy unraveled /    New York :   Walter de Gruyter,   c2011.

  •  ישראל פלחן "רוסית עברית והספור הכוזרי] (גבעת זאב) : (י. פלחן), (2009). 
  • עיקרו של הספר בהצבעה על מילים עבריות השלובות בשפה הרוסית. עדויות על כזריה, תפקידה של היהדות בה ומקומם של העמים הסלאביים בתוכה נבחן בהיבט ההשפעות הלשוניות של השפה העברית ברוסית אשר מוצגות כאן. הממצאים והמסקנות מאירים באור חדש את תחילתה של רוסיה כחברה וכמדינה ותפקידה של היהדות בשלב הסטורי זה.

       

    אנטולי  מישייב   המעצמה הכוזרית – מקרה היסטורי בשירות האידאולוגיות עבודת גמר–אוניברסיטת חיפה, החוג לתולדות ישראל, 2010.

     
  • שאול שטמפפר?Did the Khazars Convert to Judaism,‏ Jewish Social Studies, קיץ 2013
  • אורלי כהן     סופה של האימפריה הכוזרית, לאן נעלמו עקבותיהם? /   עבודת גמר (.M.A) – אוניברסיטת אריאל בשומרון, הפקולטה למדעי החברה והרוח, המחלקה למורשת ישראל  אריאל :   [חמו"ל],   2013.
  •  
  • Boris  Zhivkov r    Khazaria in the Ninth and Tenth Centuries /
  •  
  • ., Leiden : Brill, [2015]   
  • Image result for Khazaria in the Ninth and Tenth Centuries
  • ,תקציר:

,:"In Khazaria in the 9th and 10th Centuries Boris Zhivkov offers a new view on Khazaria by scrutinizing the different visions offered by recent scholarship. The paucity of written sources has made it necessary to turn to additional information about the steppe states in this period, and to analyze exceptional cases not directly related to the Khazars. In re-examining the Khazars, he thus uses not only the known documentary sources and archaeological finds but also what we know from history of religions (comparative mythology), history of art, structural anthropology and folklore studies. In this way the book draws together a synthesis of conclusions, information and theory"

  •  אנטולי, מישיב,  המניעים האידאולוגיים של הטענות לקרבה בין היהודים לבין העמים התורכיים :   ניתוח הטענות לקרבה אתנית ולקרבה תרבותית: השיח ההיסטוריוגרפי במאה העשרים על אודות הכוזרים ועל מקרים אחרים של אינטראקציה בין היהודים לעמים התורכיים /אוניברסיטת בר אילן — עבודות לתאר שלישי — למודים בין תחומיים — התכנית ללמודי נהול וישוב סכסוכים ומשא ומתן 2017 

    תקציר :התקדים הכוזרי כמקרה מבחן לגיוסה של ההיסטוריוגרפיה לצרכים פוליטיים-אידאולוגיים — תנודות ביחסה של ההיסטוריוגרפיה בישראל אל האינטראקציה בין היהודים לבין התורכים — המשמעויות הפוליטיות שמאחורי התפניות בהיסטוריוגרפיה הישראלית — התנודות התקופתיות בגישה אל האינטראקציה היהודית-התורכית ההיסטורית.

     

    The Khazars: A Judeo-Turkish Empire on the Steppes, 7th–11th Centuries AD (Men-at- Arms) – Mikhail Zhirohov

    The Khazars

    A JUDEO-TURKISH EMPIRE ON THE STEPPES, 7TH–11TH CENTURIES AD

    MEN-AT-ARMS 522
    •  
    • Author: Mikhail Zhirohov, David Nicolle:
    • Illustrated by Christa Hook
    •  
    •   Osprey Publishing (January 22, 2019)
    •  
    • תקציר :

      The Khazars were one of the most important Turkic peoples in European history, dominating vast areas of southeastern Europe and the western reaches of the Central Asian steppes from the 4th to the 11th centuries AD. They were also unique in that their aristocratic and military elites converted to Judaism, creating what would be territorially the largest Jewish-ruled state in world history. They became significant allies of the Byzantine Empire, blocking the advance of Islam north of the Caucasus Mountains for several hundred years.

      They also achieved a remarkable level of metal-working technology, and their military elite wore forms of iron plate armour that would not be seen in Western Europe until the 14th century. The Khazar state provided the foundations upon which medieval Russia and modern Ukraine were built. Fully illustrated with detailed colour plates, this is a fascinating study into the armies, organisation, armour, weapons and fortifications of the Khazars.


    .

  •  
  • ציורים מהספר 
  •  
  •  
  • ראו גם : 

רבקה שפק ליסק האם יהודי מזרוח אירופה הם צאצאי הכוזרים ?( לא…)

מאיר עוזיאל טוען אנחנו כן צאצאי הכוזרים.

סרטון על האשכנזים והכוזרים 

ולהלן חלוקה של  יצירות הספרות על הכוזרים בהתאם לנושאים שלהם.

יצירה שעוסקת בכל אספקטים של התרבות וההיסטוריה הכוזרית

מילון הכוזרים מאת פאביץ.

יצירות שעוסקות בגיורם של הכוזרים

ספר הכוזרי .מאת יהודה הלוי

עם נסוך תרדמה . מאת אוסקר באום

המתיהדים . סיפור קומיקס מאת מלמד.

יצירות שעוסקות בממלכת הכוזרים בשיאה:

 "חיסדאי בן שפרוט " מאת יעקב וינשל

"מקום קטן עם דבי" . מאת מאיר עוזיאל .

"מנחת הלוחם הכוזרי" מאת הרי בר שלום

 אבירי הדרך :   סיפור הרפתקאות מאת מייקל שייבון

הטרילוגיה הכוזרית של מיה קינן

יצירות שעוסקות בחורבנם של הכוזרים .

שני המכתבים . מאת אברהם שלום פרידברג

בממלכת כוזר היהודית . מאת שכנוביץ

"הכוזרי האחרון" מאת טשרניחובסקי

צאצאיהם של הכוזרים . 

אל הרקיע השביעי מאת הרי ברשלום

ראו גם :

כזריה :מאגר מידע על הכוזרים

ממלכת הכוזרים בויקיפדיה

תיאוריות הקשר על יהודים וכוזרים בויקיפדיה 

תיאוריות על מוצא היהודים האשכנזים בכוזרים בויקיפדיה 

יצירות בדיוניות על הכוזרים באנגלית ובשפות אחרות 

צפו במופע של מאיר עוזיאל "חידת הכוזרים :על היצירות הספרותיות  המוקדשות לממלכה הכוזרית"

כוזרי ושבוי על מטבע

מאת אלי אשד

בלש תרבות וחוקר של תנ"ך, תרבות וספרות פופולארית

9 תגובות על “הכוזרים והישראלים ואני -עידכון לאחר עשרים שנה”

תודה על המאמר!

אגב אלן-ברוק – כנראה על שם הגיבור הסקוטי הידוע…

מעניין שפולאק הנ"ל לא קיבל ביקורות מקומיות על ספרו.

כבר פורסם מחקר אחד שבדק את השושלות הגנטיות (אבהיות) של שני כוזרים. בקרוב אמור לצאת מחקר של 9 גנומים כוזריים שלמים של אנשים מהמעמד העליון, ובעתיד אולי אף של אנשים פשוטים ביישובים כוזריים.

https://kadmatdna.co.il/%d7%9e%d7%97%d7%a7%d7%a8-dna-%d7%a2%d7%aa%d7%99%d7%a7-%d7%a2%d7%9c-%d7%94%d7%9b%d7%95%d7%96%d7%a8%d7%99%d7%9d-%d7%91%d7%93%d7%a8%d7%9a/

Noam Backner כתב בדף הפייסבוק :היסטוריה ומיתולוגיה בראי האמנות
‏17‏ שעות ·
אז בתגובה להאשמה המלומדת שזרק לעברנו אושיית הטוקבקים הידועה-למחצה Moni Yakim הגורסת בלשונה כי "דרך המשי ערש התרבות האשכנאזית שקמה על חורבות הממלכה הכוזרית מוני יקים אנטיציוני", נראה כי אין לנו מנוס אלא לטבול היטב את ראשינו בגיגית העכורה ולהתמודד עם העצם הלעוסה היטב שנזרקה לפתחנו, גם אם בצורה מתומצתת ומוגבלת במסגרת המדיום הנוכחי.
ראשית יהיה כדאי אולי להסביר כי חקר הממלכה הכוזרית וגורלותיה הוא ענין מורכב לא רק בשל העדר די מוחלט של קונצנזוס מחקרי לגבי טיבם המדוייק של המשטר, הכלכלה והדינמיקות הפנימיות שלה, אלא גם בשל התלות הגדולה של הבנתנו את הממלכה הכוזרית במתח שבין העדויות הטקסטואליות לממצאים הארכאולוגים הקיימים והיכולת לפרשם כהלכה, תהליך שבאופן טבעי הוא איטי ומסתכל כאחד. חוסר היכולת לקיים קונצנזוס מחקרי בנוגע למדינה הכוזרית ונתיבותיה קשור גם אולי לדינמיקות זרות למושא המחקר, ולנטיות אנטי-יהודיות מסויימות שלא רק ששמו מקלות בגלגלי המחקר האובייקטיבי של המדינה הכוזרית, אלא הצטרפו בסופו של דבר לנטיה, השגויה כשלעצמה, להתרכז לעיתים בחקר המדינה הכוזרית באופן מוגזם דרך הפריזמה היהודית, ובדרך כך לגרור אותה אל ביצות אידיאולגיות שהקשר שלהן להבנת המדינה הכוזרית, רופף במקרה הטוב.
בעוד שמקורותיה של המדינה הכוזרית מעורפלים כנהוג במוקומותינו, נראה כי האצת החלקיקים האתנים השכיחה באירואסיה הפנימית הביאה להתכה ויציקה של תצורה תורכית שבטית חדשה השולטת על ערב רב של עממים תורכים, איראנים ודוברי לשונות אוגריות. באמצע המאה השביעית המדינה הכוזרית כבר יושבת לבטח על כמה מנתיבי הסחר החשובים ביותר באירואסיה, מימיים ויבשתיים כאחד, תוך שהיא נהנית מיכולתה לנקז לתחומה את הסחר היבשתי , למשוך אל בירתה שעל הוולגה שלל אמנים ואנשי מסחר מוסלמים, נוצרים, יהודים ואחרים, ולבלוע אל קרביה מוצרים שמקורם בסין, מרכז אסיה, המזרח התיכון וצפון מערב אירופה כאחד.
וכזאת ככל הנראה היתה כזריה, מבנה רב-לשוני ורב-תרבותי המאגד בתוכו קבוצות בעלות רקע אתני מורכב ופעילות כלכלית מגוונת ובעודה מחושקת היטב תחת פרוכת המשי הנסתרת של הכגן הקדוש, ואגרוף הברזל הגלוי של סגנו הכגן-בק. ההיבט המיוחד של שיטת הממשל הכוזרית, במסגרתה לבש ראש המדינה היבט סמלי במהותו, בעוד סגנו ומפקד הצבא היה אמון על ניהול המדינה בפועל, יוצרים אולי קוריוז היסטורי (ושמקוריותיו המשוערים מרתקים למדי), אך שוב לא יחודי במרחב המדובר, ואלה בוודאי לא שינו את מהותה של המדינה הכוזרית כמארג פוליטי סבוך הקושר יחדיו אליטה שבטית מובחנת ושלל גורמים מקומיים ואזוריים שנספחו אליה, וזאת בהצלחה מפתיעה ולאורך כ-300 שנים במהלכם נהנתה מיוקרה, יציבות פוליטית ושגשוג כלכלי לא מועט.
ככל הנוגע להתיהדות הכוזרים ומועדה, ותחת תנאי חוסר ההסכמה החוזרת בתחום, מקובל בקרב חוקרים מסויימים וזאת בהסתמכות על מקורות ביזנטיים, קווקזים, איסלאמיים ואחרים, כי אימוץ היהדות על ידי הכוזרים התרחש בשלבים תחת השפעת סוחרים יהודים או קהילות מקומיות בסביבות הקווקז והים השחור במהלך מאת השנים שבין אמצע המאה השמינית לאמצע התשיעית, תהליך שהגיע להבשלה במהלך המאה התשיעית למניינם. חשוב לציין בהקשר זה כי סוגיית ההתגיירות עצמה נמצאת תחת פולמוס לא קטן תוך התמקדות בסתירות הטקסטואליות הנוגעות לנראטיב ההתגיירות, ועדויות ארכאולוגיות משמעותיות כאמור-אין*.
אך אם מקבלים בכל זאת לשם הדיון את רעיון התגיירות הכוזרים כעובדה היסטורית, נראה כי הדינמיקה האפשרית שמאחוריה נראית אולי מוזרה יותר לעין המודרנית, מאשר לשליט ערבות תורכי המפלס את דרכו בעולם הגאו-פוליטי הגועש של סביבות המאה השמינית-תשיעית, כאשר מקובל לטעון כי הרצון הכוזרי בעצמאות אידיאולוגית וחופשית מהשפעותיה של ביזנטיון הרשעה מחד ובגדד הגרגרנית מאידך הביאו לבחירת האליטה הכוזרית בדת מבוססת אך נייטרלית למדי מבחינה גאו פוליטית, וזאת כחלק ממהלך מחייב של בניית מסגרת אימפריאלית ברת קיימא.
יחד עם זאת, ומעבר לעובדה הפשוטה שאימוץ דתות שונות ומשונות, חלקן אזוטריות וקשות לכאורה ליישום ממלכתי, הוא מהלך בעל תקדימים מבוססים בקרב עמי ערבות, ההנחה הרומנטית מעט כי האליטה הכוזרית הפכה בסיבוב תרנגולת קל לקהילה יהודית רבנית במובן המוכר לנו כיום, או אף דומה לכך נראית מעט מוגזמת ובין המקורות היהודיים כ"מכתב יוסף" לחסדאי אבן שפרוט, המדווחים על בנית בתי כנסת ומדרש, לבין שתיקתם הרועמת של הממצאים הארכיאולוגים, אנו נותרים שוב עם חלל עמוק של חוסר הסכמה מחקרית, אבל עם יכולת להשוות את המרת הדת הכוזרית למקרים מקבילים, ולשער כי הכוזרים קיימו מסגרת דתית סינקרטית במהלכה שולבו אלמנטים שונים מן הדת היהודית, לאלה של דתות התורכים, האלאנים והבולגרים המקומיים.
בהקשר זה ניתן אולי לשער באופן בלתי מוכח בעליל, אך כזה המתיישב עם דינמיקות קרובות, כי יתכן ולו ניתנה למדינה הכוזרית מסגרת זמן מספקת, ותנאים מתאימים, היתה עוברת הדת היהודית במתכונתה הכוזרית תהליך של קאנוניזציה, האחדה וביסוס שהיה מקרב אותה עוד יותר ליהדות בגרסאותיה הקיימות בשאר או תפוצות ישראל או לפחות תוצר מעניין אחר של מנהגי היהדות בצירוף כוחה הפוליטי של המדינה הכוזרית, כמו למשל איזו רבנות ראשית למשל, אך זאת כאמור חורג מתחום ההיסטוריה הקיימת וחורג לעולם ההשערות הפרועות.
כך או כך, נפילת המדינה הכוזרית במהלך המאה העשירית, במסגרת ארוע שהמחקר שוב לא מסוגל בשלב זה להכריע באם ארע כתוצאה ממשבר כלכלי כולל באסיה הפנימית ובעולם האסלאם, גל פלישות חדש מן המזרח, או ארוע אחר שהביא לשיבוש מערכת הסחר הפנים אסייאתית ולערעור הלגיטימציה הפוליטית של האליטה הכוזרית, הביאה לפיזור המסגרת הכוזרית לגורמיה ומאפשרת להם להתרכז סביב גרעינים חדשים, החשובה שבהם היא כנראה נסיכות קייב, שגם הנחיתה את מכת החסד על הבירה הכוזרית איטיל, אי שם סביב שנת 970.
וכאן אנו מגיעים שוב לאותה עצם לעוסה שהוטלה לפתחנו, ושנראה שהשיניים הנוגסות בה שייכות ללסתות בנות המאה ה-20, יותר מאשר לבני המאה התשיעית, ותהיה זהותם האתנית והדתית אשר תהיה, וכאשר הדיון העקר ברובו על שאלת "מיהו כוזרי" מלווה כצל עכור לא רק את פוליטיקת הזהויות הישראלית המודרנית, אלא גם משתלבת בצללי טבילת האש המרה ביותר שעבר העם היהודי על תצורותיו השונות, ושממנה נשלף כשהוא אחר בתכלית.
ככל הנוגע לגורלם של הכוזרים היהודים כביכול בעידן המשבר שנלווה לפירוק המסגרת האימפריאלית, המקורות והיכולת לפרשם לכדי ודאות היסטורית, שוב נותרו לכל הפחות, שנויים במחלוקת, וגם אם ניתוחים בלשניים שונים ומשונים והעדויות הנובעות מן הגניזה הקהירית, הם מכתב קיימברידג' וממכתב קייב המעניין ממנו,מעלות את האפשרות הריאלית של הגירת יהודי כזריה המשוערים אל עבר ארצות מזרח אירופה השונות, אנו נשארים כהרגלנו עם שאלות מרובות ותשובות מועטות באופן מתסכל.
על אף התפתחות בת עשרות שנים, המחקר הכוזרי עוד רחוק להפליא מכדי בשלות, ולמרות התפתחויות עכשוויות דווקא בשילוב בין מחקר גנטי וארכאולוגי, וכן גילוי אפשרי ומיוחל של בירת הכוזרים האבודה, איטיל, לא הרחק מאסטרחאן (2008), הפרוכת עודנה עומדת מעל קורות הכוזרים, ממלכתם, ושאלת הקשר האפשרי שלה ליהדות.
עם זאת, ובאם עלינו בכל זאת לחלץ מסקנה כלשהי שהעדויות הכתובות מתעקשות למנוע מאיתנו, ובחסות העדרן המוחלט של עדויות ארכאולוגיות מוצקות, הרי שכמו המקרה היהודי-פשטוני שכבר עלה כאן, הממצאים הגנטים הנוכחיים, גם בהיותם נתונים לפרשנות עתידית חדשה, אינם מצביעים בשלב זה על חותמת גנטית ניתנת למעקב של ה"גן הכוזרי", וזאת מעבר ל"אנומליות" הקיימות בגנום היהודי גם כך, לא רק אצל יהדות אשכנז, אלא גם כנראה אצל קהילות לוב, תימן, הודו ואחרות, המצביעות על מידה זאת או אחרת של עירוב אוכלוסיות טבעי ובריא (השם ירחם!), המצטרפות אל אוכלוסית האם המזרח תיכונית.
החיפוש אחר זהות מהותנית של קבוצות אוכלוסין הוא מהלך מגוחך במקרה הטוב, וממש גרוע במקרה הרע, בטח ובטח כאשר הוא מצטרף לפרשנות חובבנית ושטחית של ממצאים גנטים בחסות המדע המודרני. אוכלוסיות אנושיות נועדו להתערבב, ואין בריא מכך-מכל סיבה אפשרית. מעבר לשאלות מיותרות אך טבעיות של מוצא, זהות ובעלות הטמונות בנפש האנושית מקדמת דנא, הנסיון לגזור אג'נדה פוליטית על סמך תפיסות אנכרוניסטיות של דת, זהות ושייכות "אתנית", היא כאמור, ילדותית וכורתת את הענף עליו יושבת כל חברה בריאה, על אחת כמה וכמה חברת הגירה צעירה, מורכבת מוצא ודת, ומרובדת כמו החברה הישראלית המודרנית, הכוללת מן הסתם גם את ערביי הארץ, החולקים, למרבה הששון, מוצא גנטי זהה כמעט לאותו עם הנצח לכאורה.
ממלכת הכוזרים היא יישות מרתקת ללא קשר הכרחי לשאלת הקשר שלה עם היהדות וגם כאשר כן עוסקים בשאלת יהדות כזריה, הסוגיה הגנטית היא כנראה המעניינת פחות, וכזאת אשר יש בה ערך אולי רק באם פותחים את תיבת הפנדורה הגנטית עד סופה, וחושפים את החבוי בה, מדלת השכן, ועד רמת זבוב הדרוזופילה. ובאם הלכתם את חצי הדרך, בערבבכם היסטוריה, מיתוס וגנטיקה, אין זאת על דרכי המשי שאתם טועים, כי אם למרבה הצער, בסמטאות האיוולת.
.

וואו מחקר מאוד מקיף.מילורד פאביץ סופר דגול אומברטו אקו הסרבי.אגב המטוטלת של פוקו מאסטרפיס.חבל שתרגמו רק 3 ספרים של פאביץ לעברית.דן בן אמוץ טען שאף הוא צאצא לכוזרים
גם מייקל שייבון נפלא.ההרפתקאות המדהימות של קאווליר וקליי שחלק ממנו על הגולם מפראג וכן איגוד השוטרים האידיים,מסתרי פיטסבורג

פעם חשבתי שאולי יש בי גנים של הכוזרים אותו שבט תורכי שהקים אימפריה על הוולגה בימי הביניים והתגייר או שהאריסטוקרטיה שלו התגיירה.
למרבית הצער בבדיקת גנים שעשו בי שתי חברות שונות לא נמצאו סימנים לגנים "טורקו אוגוריים" של הכוזרים.
כן נמצאו סימנים לגנים מאיזורי ארץ ישראל סוריה סיני -מצריים מהמאה השלושים לספירה עד אחרי המאה הראשונה לספירה.
מה שאולי מחזק את הטענה המשפחתית שאנחנו צאצאים של משה רבנו ושמואל הנביא, של שפן הסופר ושל גדליהו בן אחיקם.
ואולי בכלל לא.
המומחה קוין אלן ברוק שפירסם ספר החשוב מסוגו לדעתי בכמה מהדורות על הכוזרים ומקיים ניוז לטר על כל מה שמתחדש בתחום חקר הכוזרים בכל אופן שלח לי אתמול את המידע על המחקר המדעי הזה על הגנטיקה של הכוזרים לעומת זאת של יהודים מודרנים.
Turkic-Jewish Mitochondrial Haplogroup A12'23 Updates
In my 2022 book "The Maternal Genetic Lineages of Ashkenazic Jews", I
called Geoffrey Sea's mtDNA haplogroup A-a1b3*, since that was what his
haplogroup assignment used to be, as he said publicly. (He got his
results from Nebula Genomics by June 8, 2021 and later bought a
mtDNA-specific test from FamilyTreeDNA.) Geoffrey's results were
important because his matriline is Hungarian Jewish so this helps us to
narrow down the variety of A12'23 (A-T152C!-T16189C!) that is found
among Ashkenazim. In January 2023, project administrator Leo R. Cooper
confirmed that Geoffrey's FamilyTreeDNA mtDNA sequence has the mutation
A3213G that defines A-a1b3 but also has the mutation T14025C. Sometime
after Geoffrey's test, and no later than June 28, 2022, YFull's MTree
added the branch A-a1b3a, defined by T14025C.
To independently confirm that these mutations are carried by Ashkenazim
with this haplogroup, I recruited a person with a Ashkenazi Jewish
matriline from Przyrów in southern Poland to upload their mtDNA sequence
to the public database GenBank. Its accession number at GenBank is
OQ732697 and it was posted on April 24, 2023. As expected, it contains
the mutations A3213G and T14025C. In addition, it contains the extra
mutation C9728T, and YFull deemed this mutation to be important and
created the new branch A-a1b3a1 and placed sample OQ732697 and one other
person (YFull customer number YF085842) into it. YFull generally waits
until at least two carriers of a mutation are present in its database
before it creates a new branch, so our sample made that happen.
This level of precision is very helpful. A-a1b3a1 is the direct
descendant of A-a1b3a which in turn is descended from A-a1b3. A-a1b3
and A-a1b3a have strong ties to Central Asia. A-a1b3a is found in a
modern Turkmen individual from Uzbekistan whose YFull customer number is
YF093777. A-a1b3a is also found in a medieval Turkic male from
Kazakhstan's Karakhanid culture (sample number ERS2374402). Leo and I
believe that these findings are consistent with a Khazar Turkic origin
for A-a1b3a1 in Ashkenazim, which was the viewpoint first expressed by
Geoffrey.
These matches are visible at https://www.yfull.com/mtree/A-a1b3/
How soon before a medieval Khazar is found to possess A-a1b3a or
A-a1b3a1? I strongly disagree with history professor Dan Shapira's
inflammatory remark in his article "So, Who Were the Khazars?" in Tablet
Magazine on January 29, 2021: "Whoever tells you that he or she found
'the Khazar gene' is a charlatan." Shapira was concerned that "When we
say 'Khazars adopted Judaism', we cannot be certain who we are talking
about – Khazars proper, or also their ethnic relatives of Alans, Volgan
Tatars and Eastern Slavs. We simply don't know and never will." This is
a serious area of study and not only can scientists today accurately
determine the precise haplogroups of people who were buried hundreds or
thousands of years ago but archaeologists can often identify the culture
and ethnicity of these individuals, just as they did with the ethnic
Khazars who were the subject of multiple genetic studies I have
discussed in Khazaria News over the past decade. When we speak of
Turkic-descended haplogroups like A-a1b3a1 and N9a3a1b1 that are not
found in Slavs or Ossetians, we are dealing with haplogroups for which
no plausible non-Khazar source population for Jews can be offered, for
the Khazars were the only Turkic-speaking people ever to convert to
Judaism according to reliable sources. (Speculation exists that some
members of two other Turkic peoples, Seljuks and Cumans, also may have
converted to Judaism.)
YFULL.COM
A-a1b3 MTree

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

one × 5 =