web analytics
קטגוריות
גנלוגיה היסטוריה

האם היה בר כוכבא צאצא של בית דויד ?

האם היה בר כוכבא צאצא של דוד המלך ? רבי עקיבא האמין שכן . אבל מדוע ? זה לא ברור . אבל ייתכן שתיאוריה של הסופר וההיסטוריון הצבאי שרגא גפני שופכת אור על הקשר שרבי עקיבא האמין שמצא בין בר כוכבא ובן דויד בן ישי ואבותיו הקדומים המוזכרים בספר בראשית ובמגילת רות .

צייר אהרון אבדי. 

מה היה מוצאו של בר כוכבא ? איננו יודעים.

איננו בטוחים אפילו לגבי שמו האמיתי שהיה כנראה  כפי שמתברר מהמכתבים החתומים על ידיו והתגלו במדבר יהודה ,בר כוסבא או בר כוזיבא אם  כי הנוצרים כינו אותו בר כוכבא. וכיום נראה שהיה זה שם שגוי.

http://store.carta-jerusalem.com/carta-map-bank/487-bar-kochba-letter-found-in-wadi-murabba-at.html

מכתבים של בר כוכבא.מספרו של יגאל ידין"החיפושים אחרי בר כוכבא". 

מכתב של בר כוכבא ליהושע בן גלגלה. 

אגרת בעברית שכתב בר כוכבא למפקד הרודיון ישוע בן גלגולה, נמצאה במערת האגרות. נפתחת במילים מ"שמעון בן כוסבה".מהויקיפדיה.

מכתב שנשלח משמעון בר כוסבא מפקד המרד. 

מכתב של בר כוכבא באדיבות הספרייה המקוונת של מגילות מדבר יהודה על שם ליאון לוי, רשות העתיקות; צלם: שי הלוי.)

מכתב  חתום של בר כוכבא בארמית, מאה ה-2 לספירה. מערת האגרות ,נחל חבר. צילום: שי הלוי

רבי עקיבא האמין שהוא היה המשיח ולכן צאצא לבית דוד.ודרש לגביו את הפסוק "דרך כוכב מיעקב " "זה  מלך המשיח".

.  אבל כלל  לא ברור מה היו מקורותיו לטענה זאת.שכן אנו איננו יודעים דבר לגבי מוצאו של בר כוכבא. 

בר כוכבא .ציור מאת ארתור שיק .1927

אבל הסופר והחוקר וההיסטוריון הצבאי  שרגא גפני פירסם פעם מאמר בנושא זה שבו ניסה לבדוק את מקורות משפחתו של בר כוכבא. "קרבות מרד בר כוכבא"  שפורסם בספרו "הקרבות המפורסמים בתולדות ישראל:מימי קדם ועד ימינו ( תל-אביב : מ. מזרחי, 1962.) ."

במאמר זה מציין גפני שהתגליות של יגאל ידין הראו מעבר לכל ספק ששמו האמיתי של בר כוכבא היה בר כוסבא או כוזיבא ולא היה כאן נסיון להמעיט בדמותו כמי שהכזיב  כפי שחשבו חוקרים מודרניים אלא היה כאן צירוף מקרים בלבד.

לדעתו של גפני על פי השם בר כוזיבא אפשר לנסות להטיל אור על מוצאו.ולדעת גפני מוצאו היה מבית דוד וזה הפך אותו לכשיר בעיני היהודים סביבו להיות המשיח פרט לאופיו וכשריו הצבאיים והמנהיגותיים כמובן.

הנריק גליצנשטיין, בר כוכבא, 1905, ברונזה
צילום: רן ואסף ארדה

מאיפה בא בר כוזיבא ?לדעת גפני ממקום בשם כזיב המוזכר בספר בראשית פרק ל"ח:

יְהִי֙ בָּעֵ֣ת הַהִ֔וא וַיֵּ֥רֶד יְהוּדָ֖ה מֵאֵ֣ת אֶחָ֑יו וַיֵּ֛ט עַד־אִ֥ישׁ עֲדֻלָּמִ֖י וּשְׁמ֥וֹ חִירָֽה׃ ב וַיַּרְא־שָׁ֧ם יְהוּדָ֛ה בַּת־אִ֥ישׁ כְּנַֽעֲנִ֖י וּשְׁמ֣וֹ שׁ֑וּעַ וַיִּקָּחֶ֖הָ וַיָּבֹ֥א אֵלֶֽיהָ׃ ג וַתַּ֖הַר וַתֵּ֣לֶד בֵּ֑ן וַיִּקְרָ֥א אֶת־שְׁמ֖וֹ עֵֽר׃ ד וַתַּ֥הַר ע֖וֹד וַתֵּ֣לֶד בֵּ֑ן וַתִּקְרָ֥א אֶת־שְׁמ֖וֹ אוֹנָֽן׃ ה וַתֹּ֤סֶף עוֹד֙ וַתֵּ֣לֶד בֵּ֔ן וַתִּקְרָ֥א אֶת־שְׁמ֖וֹ שֵׁלָ֑ה וְהָיָ֥ה בִכְזִ֖יב בְּלִדְתָּ֥הּ אֹתֽוֹ׃ 

גפני שם דגש על "כזיב " מקום גיאוגרפי ביהודה שהוא לדעתו מוצא של בר כוזבא שהוא קשור לתולדות צאצאי יהודה שמהם קמה שושלת בית דוד.

כיום ישנה סברה שכזיב נמצאת בחורבת יישוב קדום בהר יהודה , כ 9 ק " מ מצפון מזרח לחברון , ליד עין אל ערוב. 

גפני שם דגש על הנקודה המעניינת שמקום הולדתו של שלה כזיב מוזכר אבל לא אלה של אחיו. ברור  עם כך שלכותבי התנ"ך היה חשוב להזכיר את הפרט הזה  על שלה ועל כזיב. משום שמבחינתם שלה היה חשוב בהרבה מאחיו.

לדעת גפני משפחת "שלה"  הייתה משפחה חשובה ביותר  מיהודה שהייתה קשורה למלוכה אך נדחקה  מעמדת הכוח שלה בידי בית פרץ אבותיו של דוד . ואולי הייתה  בעמדת הנהגה לפניהם.

מה  אם כך קרה לשושלת שלה? גפני מראה שהם היו קשורים קשר הדוק לבני כזיב ובסופו של דבר לבר כוזיבא הוא בר כוכבא.

הוא מביא פסוק מדברי הימים א' פרק ד' : כא בְּנֵי, שֵׁלָה בֶן-יְהוּדָה–עֵר אֲבִי לֵכָה, וְלַעְדָּה אֲבִי מָרֵשָׁה; וּמִשְׁפְּחוֹת בֵּית-עֲבֹדַת הַבֻּץ, לְבֵית אַשְׁבֵּעַ. כב וְיוֹקִים וְאַנְשֵׁי כֹזֵבָא, וְיוֹאָשׁ וְשָׂרָף אֲשֶׁר-בָּעֲלוּ לְמוֹאָב–וְיָשֻׁבִי לָחֶם; וְהַדְּבָרִים, עַתִּיקִים.  כג הֵמָּה, הַיּוֹצְרִים, וְיֹשְׁבֵי נְטָעִים, וּגְדֵרָה; עִם-הַמֶּלֶךְ בִּמְלַאכְתּוֹ, יָשְׁבוּ שָׁם.  {ס} 

גפני טוען שלפי פסוק זה אפשר לראות שאנשי כוזיבא נחשבו לצאצאי בית שלה ביהודה.ויש להניח ששושלת היוחסין שלהם נשמרה גם במאה השנייה לספירה והייתה  עוד ידועה לרבי עקיבא. שראה בבר כוזיבא את הצאצא של שלה.

אבל …אחרי הכל בית המלך דוד הוא מפרץ ולא משלה ? ואם כך כיצד יכול בר כוסבא להיחשב כצאצא של דוד  בן ישי ?

גפני מספר לנו שהירהר רבות בשאלה זאת ש"הרסה"  לו את התיאוריה עד שהזדמן בחג השבועות קיבוץ דתי ושמע שם הרצאה על מגילת רות מחוקר תנ"ך באוניברסיטה.  

הוא קרא אז במגילה ונתקל בבעליהם של ערפה ורות  מכלון וכיליון וגילה שעל פי חז"ל  ששמותיהם האמיתיים הם יואש ושרף המוזכרים בדברי הימים "והדברים עתיקים".  וכי אשת מחלון הוא יואש מבני כוזיבא מבית שלה הייתה רות.ואחרי מותו יבם אותה בועז מבית פרץ.

וזאת לפי גפני החוליה המקשרת בין בית שלה ובין בית דוד ובין בר כוכבא .שהרי לפי דיני היהדות  בגלל הייבום עובד בנם של רות ובועז הוא בעצם בנו של מחלון הוא יואש וכך כל צאצאי בית דוד הם צאצאי מחלון  הוא יואש מאנשי כוזיבא.

וכך לדעת גפני "השושלת המשיחית האמיתית שלנו"  היא מבית מחלון ושלה עליו מתייחסים בני כוזיבא ולא מבית פרץ.

וכאן הביא גפני עדות מכרעת על חשיבותו של שילה ממשפט סתום בברכת יעקב  בבראשית מ"ט :

א וַיִּקְרָא יַעֲקֹב, אֶל-בָּנָיו; וַיֹּאמֶר, הֵאָסְפוּ וְאַגִּידָה לָכֶם, אֵת אֲשֶׁר-יִקְרָא אֶתְכֶם, בְּאַחֲרִית הַיָּמִים.  

 גור אַרְיֵה יְהוּדָה, מִטֶּרֶף בְּנִי עָלִיתָ; כָּרַע רָבַץ כְּאַרְיֵה וּכְלָבִיא, מִי יְקִימֶנּוּ.  י לֹא-יָסוּר שֵׁבֶט מִיהוּדָה, וּמְחֹקֵק מִבֵּין רַגְלָיו, עַד כִּי-יָבֹא שִׁילֹה, וְלוֹ יִקְּהַת עַמִּים.

נראה שרבי עקיבא הבין את המשפט הזה כרמז לבר כוזיבא צאצא בית שלה.והוא ראה בשילה הנ"ל את המלך המשיח שהוא בר כוכבא. 

לי התיאוריה הזאת נראית כהגיונית ביותר  אם כי כמובן אין זה אומר שבר כוכבא אכן היה צאצא של שלה  מספר בראשית אבל בהחלט יתכן שזה מה שהוא ורבי עקיבא אכן חשבו וטענו.

בר כוכבא .ציור  בקלף משחק מאת ארתור שיק. 

וראו עוד על בר כוכבא:

המערכה והמצור על ביתר מאת שרגא גפני 

האריה של בר כוכבא 

הכוכב של בר כוכבא 

הגיבור מזירת האריות :התפתחות המיתוס של בר כוכבא -חלק ראשון 

הגיבור מזירת האריות :החלק השני 

בר כוכבא במנורת הכנסת

מאת אלי אשד

בלש תרבות וחוקר של תנ"ך, תרבות וספרות פופולארית

13 תגובות על “האם היה בר כוכבא צאצא של בית דויד ?”

אכן שאלה לא פשוטה והתשובה לא פשוטה. כן, בר כוכבא לפי המקורות ההיסטוריים שבידינו רומאיים ונוצריים כנראה ביצע מעשי טבח ואכזריות . מהם שנראים מיותרים לגמרי. כנגד נוצרים. וכנראה בזמנו ואולי בגללו נפרדה הנצרות לחלוטין מהיהדות.
מהמכתבים שלו יוצאת דמות של אדם קשוח ומהיר חימה שאינו מהסס להעניש אנשים שחטאו במשהו בחומרה.
הבעיה היא שאין לנו באמת מקורות היסטוריים אמינים ומה הוא חשב.
מן הסתם סניגורו היה אומר שכולם התנהגו אז כך ובכלל זה ובמיוחד הרומאים שבהם נלחם. הוא מן הסתם חשב שעליו להראות כשליט תקיף ואכזרי. התוצאות כפי שאנו יודעים היו של חורבן מוחלט לישוב היהודי . והוא לא השיג את מטרתו .
אבל אולי היה משיג אותה אם היה פחות תקיף ואכזרי ויותר ערמומי ומנסה להשיג ברית עם הנוצרים כנגד הרומאים ?

מבחני הקבלה לצבא שלו כללו כריתת אצבע עצמית. יש מספיק מקורות הסטורים יהודים כדי להבין שהוא לא היה האדם הכי שפוי והומאני (גם בסטנדרטים של התקופה), והוא בטח שלא היה תלמיד חכם… בדיוק השבת שמעתי שהוא אמר "הקב"ה – אל תעזור לי ואל תפריע לי". לא בדיוק טייפקאסט של משיח.
להבנתי, המשיח אמור להיות צדיק נסתר (לפחות בהתחלה). יש גבול לכמה שצדיקות יכולה להסתתר. באמת.

יכול להיות מעניין לנסות להבין מה הביא את רבי עקיבא לתמוך בו באמת. רבי עקיבא היה חכם מאוד ולא ייתכן שהוא פספס את כל המגרעות האלה בבר כוזיבא… אז מה עמד מאחורי התמיכה הנלהבת שלו? ?

[…] בר כוכבא  כידוע קיבל את שמו בידי רבי עקיבא שלקח את הפסוק מבמדבר כד :" דרך כוכב מיעקב ". האם התכוון רבי עקיבא מילולית ולא מטפורית לכוכב השביט שהופיע בשמיים ונראה כמסמל את המשיח שמעון בר כוסבא ? נראה שהיו רבים אצל היהודים שראו את הפסוק בספר במדבר מדברי בלעם כמסמל כוכב אמיתי שאמור לבשר את בוא המשיח. […]

דורון ארזי כותב בפייסבוק:זה מ מ ש לא יכול להיות נכון, ומדרש השמות של שרגא גפני – שהיה כידוע טוב יותר כמספר סיפורים מאשר כחוקר -בפירוש אינו מוכיח זאת.
להיפך: יש הוכחה ברורה שזה א י נ נ ו כך.
זוהי הוכחה על דרך השלילה.
עקבותיו האחרונים של בית דוד נעלמו בעת שיבת ציון בספרי עזרא ונחמיה.
אבל אחרי כן הועצם ביותר מעמדו המשיחי-הנבואי של בית דוד לעתיד לבוא וכל האידיאולוגיה של נבואות אחרית הימים ונבואות הנחמה והתקומה נקשרו בו. שןבו של בית דוד למלוכה בעת תקומת ישראל היה האידיאולוגיה הלאומית העליונה, עטופה בקדושה דתית ומוסכמת על הכל.
והנה, במאה השנייה לפני הספירה, כשלוש מאות שנה אחרי שיבת ציון, הוקמה יהודה מחדש כמדינה עצמאית בצורה שנחשבה כניסית ובברכת יהוה, וזאת בראשות בית חשמונאי, שלפי עדותו שלו הגיע משושלת כוהנים משנית ללא כל קשר לבית דוד. הוא אפילו לא ניסה להמציא טענה כלשהי לקשר מוצא שכזה.
לפי כל התיאולוגיה והאידיאולוגיה הלאומיות היהודיות, זה לא היה צריך לקרות. והנה, ל א קם שום טוען מבית דוד לערער על מלכותם של החשמונאים ולתבוע לעצמו את המלוכה בשם הנבואה העתיקה.
יותר מכך: גם בשלהי המלוכה החשמונאית, כשהפרושים נעשו מפלגה עממית מובילה והתנגשו עם המלוכה החשמונאית עד כדי קונפליקט אלים, למשל בימי אלכסנדר ינאי, הם ל א הצמיחו טוען לכתר בשם בית דוד. הם אפילו לא העלו נגד מלכי החשמונאים טענה תיאורטית של אי-לגיטימיות על בסיס אי-שייכותם לבית דוד.
ובולט במיוחד שזה נמשך בימי מלכות הורדוס, שזרותו בלטה עוד יותר בגלל מוצאו האדומי.
יש לנו אנלוגיה משושלות אחרות, שבהן אחרי מאבק ירושה ושבר שושלתי וחילופי שושלת הופיע טוען למלוכה – אמיתי או כוזב – שטען למלוכה על בסיס מוצאו מן השושלת הקודמת.
גם אם היה זה טןען כוזב – למשל פרקין ןןרבק ולמברט סימנל באנגליה של המאה ה-15, דמיטרי השלישי ברוסיה של המאה ה-16, ועוד כמה, לפחות זה העיד על כך שבשכבות עממיות ואריסטוקרטיות נרחבות עדיין חי זכרה של השושלת הקודמת במידה שהעניקה לטענה זו סבירות.
ביהודה – לא כלום.
לא טוען אמיתי ואפילו לא טוען מזוייף. שתיקה מוחלטת.
רק כ-100 שנה אחרי צליבת ישו החלו הנוצרים לטעון למוצאו מבית דוד ותפרו לו שושלת יוחסין בדויה לחלוטין דרך אביו, יוסף הנגר.
ורק יותר מ-1000 שנה אחרי הספירה ויותר מ-2000 שנה אחרי ימי דוד עצמו ו-1500 שנה אחרי שיבת ציון החלו שושלות של נכבדים יהודיים להעז ולטעון למוצא מבית דוד, (שושלת ראשי הגולה בבבל, שושלת הנגידים צאצאי הרמב"ם במצרים, בית אברבנאל בספרד, בית קלונימוס ועוד כמה).
בשלב זה כבר היטשטש הרקע ההיסטורי ונעלם הזיכרון הקולקטיבי היהודי הקדום מימי ממלכת יהודה השנייה עד כדי כך, שאפשר היה לעשות זאת בלי לספוג מייד גל של אי-אמון וגינויים.
בקיצור: שןשלת בית דוד, שאולי היו לה עוד שאריות מסויימות בתקופה המוקדמת של שיבת ציון, ששבצר, זרובבל וכד', נעלמה לכל המאוחר במאה שאחרי כן, כלומר במאה החמישית לפני הספירה, ןלא נשאר לה כל זכר.

תשובתי:עקרונית ועובדתית אתה צודק ללא ספק. אבל ..מיתוסים אינם קשורים לעובדות,מספיק שישנם אנשים שמוכנים להאמין בהם. .אציין שכיום ישנם אלפים ברחבי העולם שטוענים שהם צאצאי בית דוד על סמך טענות מזוייפות שונות . אם מישהו מהם ינסה להגיע לשלטון איפה שהוא הוא ישתמש גם בבדיות האלו בהרבה פחות הצדקה מזאת שהייתה לבר כוסבא.

ישנו מאמר מפורסם של בן נון העוסק בשאלה האם שושלת בית דוד המוצגת בתנך כרצף האם זו אמת היסטורית או פעברוק של עורכי התנ"ך. הוא יוצא מנקודת מבט ששום ששושלת מלוכה היסטורית הקיימה כ"כ הרבה זמן כמו שושלת בית דוד ביהודה. הרי בממחכת ישראל באותו זמן היו שושחות רבות. הוא הראה שבמקרים רבים כמו שמחך מיהודה מסויים התקומם נגד הבבלים, זה לא מתרבל על הדעת שהבבלים ימליכו את בנו. הוא הראה שלפחות ארעו בתקופת המלכים חמישה חילופים של השילטןן ביהודה למרות שהתנ"ך מסווה זאת כשושלת אחת. צריך לכתוב בגוגל בן נון ושושלת בית דוד ולראות מה הוא כותב. אם הוא צודק הרי כל עניין שושלת בעת דוד הוא פיקציה היסטורית ואין מדובר בשושלת אחת רצופה אלא במספר שושלו מתחלפות כמו בממלכת ישראל!

קראתי את מה שבן נון כתב זה אפשרי בהחלט. בכל אופן אנו יודעים ש"ביתדוד" כשם לממלכת יהודה היה ידוע מהמאה ה-תשיעית לפה"ס. לדעתי אכן היו מלכים שלא היו צאצאים ישירים של דוד אם כי הציגו את עצמם ככאלה.

ציון מקום הולדתו של שלה בכזיב היה חשוב מאוד לסופר היבוסי-צדוקי של בית-דוד (המכונה בחקר המקרא "מקור J") – שונאם מר הנפש של הכהנים לבית עלי משילה – וזה דווקא בגלל המשמעות הנרדפת ומשחק המילים בין שלה לבין כזיב… וראו לדוגמא את ההקבלה בין "תכזב" לבין "תשלני" בסיפור אלישע:

"וַיְהִי הַיּוֹם וַיַּעֲבֹר אֱלִישָׁע אֶל שׁוּנֵם וְשָׁם אִשָּׁה גְדוֹלָה וַתַּחֲזֶק בּוֹ לֶאֱכָל לָחֶם וַיְהִי מִדֵּי עָבְרוֹ יָסֻר שָׁמָּה לֶאֱכָל לָחֶם. ט וַתֹּאמֶר אֶל אִישָׁהּ הִנֵּה נָא יָדַעְתִּי כִּי אִישׁ אֱלֹהִים קָדוֹשׁ הוּא עֹבֵר עָלֵינוּ תָּמִיד. נַעֲשֶׂה נָּא עֲלִיַּת קִיר קְטַנָּה וְנָשִׂים לוֹ שָׁם מִטָּה וְשֻׁלְחָן וְכִסֵּא וּמְנוֹרָה וְהָיָה בְּבֹאוֹ אֵלֵינוּ יָסוּר שָׁמָּה. יא וַיְהִי הַיּוֹם וַיָּבֹא שָׁמָּה וַיָּסַר אֶל הָעֲלִיָּה וַיִּשְׁכַּב שָׁמָּה. וַיֹּאמֶר אֶל גֵּחֲזִי נַעֲרוֹ קְרָא לַשּׁוּנַמִּית הַזֹּאת וַיִּקְרָא לָהּ וַתַּעֲמֹד לְפָנָיו. יג וַיֹּאמֶר לוֹ אֱמָר נָא אֵלֶיהָ הִנֵּה חָרַדְתְּ אֵלֵינוּ אֶת כָּל הַחֲרָדָה הַזֹּאת מֶה לַעֲשׂוֹת לָךְ הֲיֵשׁ לְדַבֶּר לָךְ אֶל הַמֶּלֶךְ אוֹ אֶל שַׂר הַצָּבָא וַתֹּאמֶר בְּתוֹךְ עַמִּי אָנֹכִי יֹשָׁבֶת. וַיֹּאמֶר וּמֶה לַעֲשׂוֹת לָהּ וַיֹּאמֶר גֵּיחֲזִי אֲבָל בֵּן אֵין לָהּ וְאִישָׁהּ זָקֵן. וַיֹּאמֶר קְרָא לָהּ וַיִּקְרָא לָהּ וַתַּעֲמֹד בַּפָּתַח. וַיֹּאמֶר לַמּוֹעֵד הַזֶּה כָּעֵת חַיָּה אַתְּ חֹבֶקֶת בֵּן. וַתֹּאמֶר, אַל אֲדֹנִי, אִישׁ הָאֱלֹהִים, אַל *תְּכַזֵּב* בְּשִׁפְחָתֶךָ.

וַתַּהַר הָאִשָּׁה וַתֵּלֶד בֵּן לַמּוֹעֵד הַזֶּה כָּעֵת חַיָּה אֲשֶׁר דִּבֶּר אֵלֶיהָ אֱלִישָׁע. וַיִּגְדַּל הַיָּלֶד וַיְהִי הַיּוֹם וַיֵּצֵא אֶל אָבִיו אֶל הַקֹּצְרִים. וַיֹּאמֶר אֶל אָבִיו רֹאשִׁי רֹאשִׁי וַיֹּאמֶר אֶל הַנַּעַר שָׂאֵהוּ אֶל אִמּוֹ. וַיִּשָּׂאֵהוּ וַיְבִיאֵהוּ אֶל אִמּוֹ וַיֵּשֶׁב עַל בִּרְכֶּיהָ עַד הַצָּהֳרַיִם וַיָּמֹת. וַתַּעַל וַתַּשְׁכִּבֵהוּ עַל מִטַּת אִישׁ הָאֱלֹהִים וַתִּסְגֹּר בַּעֲדוֹ וַתֵּצֵא. וַתִּקְרָא אֶל אִישָׁהּ וַתֹּאמֶר שִׁלְחָה נָא לִי אֶחָד מִן הַנְּעָרִים וְאַחַת הָאֲתֹנוֹת וְאָרוּצָה עַד אִישׁ הָאֱלֹהִים וְאָשׁוּבָה. כג וַיֹּאמֶר מַדּוּעַ אַתְּ הֹלֶכֶת אֵלָיו הַיּוֹם לֹא חֹדֶשׁ וְלֹא שַׁבָּת וַתֹּאמֶר שָׁלוֹם. *וַתַּחֲבֹשׁ הָאָתוֹן* וַתֹּאמֶר אֶל נַעֲרָהּ נְהַג וָלֵךְ אַל תַּעֲצָר לִי לִרְכֹּב כִּי אִם אָמַרְתִּי לָךְ. וַתֵּלֶךְ וַתָּבוֹא אֶל אִישׁ הָאֱלֹהִים אֶל הַר הַכַּרְמֶל וַיְהִי כִּרְאוֹת אִישׁ הָאֱלֹהִים אֹתָהּ מִנֶּגֶד וַיֹּאמֶר אֶל גֵּיחֲזִי נַעֲרוֹ הִנֵּה הַשּׁוּנַמִּית הַלָּז. עַתָּה רוּץ נָא לִקְרָאתָהּ וֶאֱמָר לָהּ הֲשָׁלוֹם לָךְ הֲשָׁלוֹם לְאִישֵׁךְ הֲשָׁלוֹם לַיָּלֶד וַתֹּאמֶר שָׁלוֹם. וַתָּבֹא אֶל אִישׁ הָאֱלֹהִים אֶל הָהָר וַתַּחֲזֵק בְּרַגְלָיו וַיִּגַּשׁ גֵּיחֲזִי לְהָדְפָהּ וַיֹּאמֶר אִישׁ הָאֱלֹהִים הַרְפֵּה לָהּ כִּי נַפְשָׁהּ מָרָה לָהּ וַיהוָה הֶעְלִים מִמֶּנִּי וְלֹא הִגִּיד לִי. וַתֹּאמֶר הֲשָׁאַלְתִּי בֵן מֵאֵת אֲדֹנִי הֲלֹא אָמַרְתִּי לֹא *תַשְׁלֶה* אֹתִי."

מוטיב "חבישת האתון" המופיע פה והשימוש בכינוי "איש האלוהים" שניהם מוטיבים המהווים מעין חותמת המאפיינת את סיפורי מקור J המרבה לעשות שימוש באתונות וחמורים – והם מופיעים לעיתים קרובות בסיפוריו (כך בסיפור העקדה, בסיפור בלעם, בסיפור פלגש בגבעה, ובסיפור נבואת איש האלוהים על המזבח בבית אל) ומסמנים איזה רובד נסתר שלהם…

רוצה לומר ש-J לא ציין את מקום הולדתו של שלה בכזיב כיוון שהיה "חשוב יותר" אלה דווקא כדי להדגיש את הקשר בין השם "שלה" (מקום מושבם הקדום של כהני בית עלי, המתחרים של בית צדוק היבוסי-ירושלמי, כאמור) לבין המילה "כזב/אכזבה"…

נ.ב.

אני חושד כי אותו "שלה" הנזכר בברכת יעקב מרמז דווקא לפרשת ירבעם ואחיה השילוני; והוא דווקא מגביל את שלטונו של בית דוד על השבטים, ומרמז כי שלטון זה על כל השבטים יימשך רק עד להופעת אותו נביא משילה אשר יטול את המלוכה במית דוד וימסור אותה בידי ירבעם מבית יוסף; שהוא זה שלמעשה ראוי למלוך לפי ברכת יעקב:

"גִּבְעֹ֣ת עוֹלָ֑ם תִּֽהְיֶ֙יןָ֙ לְרֹ֣אשׁ יוֹסֵ֔ף וּלְקׇדְקֹ֖ד נְזִ֥יר אֶחָֽיו" = "גִּבְעֹ֣ת עוֹלָ֑ם תִּֽהְיֶ֙יןָ֙ לְרֹ֣אשׁ יוֹסֵ֔ף – וּלְקׇדְקֹ֖ד[ו] נזִר אֶחָֽיו" (נזר = כתר)…

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

four × 5 =