הסיפור הראשון בעברית אי פעם שתיאר מסע למערכות כוכבים אחרות היה " מלחמה בין כוכבים במרומים "סיפור פנטסטי מדעי מאת סופר אלמוני בשם ג'ורג' פרדריק.
זהו סיפור ארוך נובלה של 55 עמודים ונדיר מאוד כיום. ניתן למצאו רק כחלק שני מעין נספח , בספר של ז'ול ורן "הארץ שנתלשה " בתרגום ג. בן –חנה ( שם בדוי של גדליה אמיתי שהתפרסם בתרגום הראשון לעברית של סיפרי טרזן מאת אדגר רייס ביראוז וספרי ז'ול ורן וסיפרי הרפתקאות אחרים ) בהוצאת שלמה שרברק מ-1951.
הסיפור הראשון והידוע יותר בכרך שעל שמו הוא נקרא של ז'ול ורן יצא לימים בעברית בתרגום מלא בשם "הרפתקה בחלל " ( תורגם בידי מיכה פרנקל הוצאת מ.מזרחי ,1995) עוסק בכוכב שביט שחוטף שטח אדמה עם קבוצות אנשים עליו ומוביל אותם למסע בקצוות מערכת השמש ולבסוף מחזיר אותם.
זהו סיפור פנטסטי במיוחד אפילו בקנה המידה השמרני של ז'ול ורן ( אם כי זוהי גירסה מקוצרת מאוד שלו ). הסיפור הזה הוא ידוע ומוכר ואין זה קשה למצוא עליו מידע.
אבל הסיפור השני שיש לו דמיון מסויים ולכן כנראה צורף אליו הוא פנטסטי הרבה יותר. זהו אחד מסיפורי המדע הבדיוני הפנטסטיים ביותר שהופיעו בשפה העברית באותה התקופה ראשית שנות החמישים או מאז.והוא בגדר מיסתורין.עד לזמן האחרון לא היה ברור מהו מקורו ומיהו כותבו.
למעשה כפי שצויין למעלה זהו הסיפור הראשון בעברית המתאר מסע למערכות שמש אחרות ולא רק לכוכבי לכת אחרים במערכת השמש שלנו.
הסיפור לכאורה, מעתיק את מלחמת העולם השניה לחלל, כשאת מקום הרודן הגרמני היטלר ממלא הכוכב קאנופוס, ששלושה כוכבי לכת מעתיקים את עצמם ממקומם כדי לתקוף אותו.
הסיפור מתאר מתקפה של חייזר מסוכן מכוכב לכת קנופוס שמאיים על כדור הארץ בתשדורות בשפת האספרנטו הבינלאומית שעליו לשלוח אליו זהב ולא יופצץ וייהרס. מדען מכדור הארץ אלווארסון שמתגלה כגאון יצירתי מעין סופר תומס אדיסון ממציא מידית המצאות שמאפשרות לבלום את כל התקפותיו של קנופוס .
כדור הארץ מונע ממקומו ומתקרב למאדים מסתבר שגם בו יש תרבות מפותחת וגם הוא סובל מאיומי קונופוס.
לאחר ש"קנופוס" משמיד את כוכב הלכת שבתאי (!) ושולח את שבריו לכדור הארץ ומאדים והם נחסמים מיד בידי כלי נשק חדשים שאלוורסון ממציא מיידית. אלוורסון מוצא שיטה להזיז ולהניע את כדור הארץ ממקומו סביב השמש ולקרב אותו למאדים. ולהמשיך להניע אותו לכיוונים אחרים כנדרש. את השיטה הזאת הוא מלמד את מדעני המאדים. כוכבי הלכת כדור הארץ ומאדים יחדיו נעים ממקומם במערכת השמש ויוצאים למסע שנמשך חודשים לקנופוס ( שנמצא במרחק 310 שנות אור מכדור הארץ.
הם בדרך פוגשים את כוכב הלכת אכרנאר ( הנמצא 139 שנות אור מכדור הארץ ) שגם הוא סובל מנחת ידו של העריץ מקאנופוס, והכוכב מצטרף למסע ב"ברית משולשת ". ולבסוף מגיעים לקנופוס עצמו. שם מסתבר ש"קנופוס " אינו שליט הכוכב.הוא בסך הכל מדען מטורף ומבודד על אי מבודד בשטח כוכב הלכת שרוצה להשתלט בכוחות עצמו על כל היקום מבלי שאנשי כוכבו אף ידעו על הנעשה. ולבסוף נאסר בידי אנשי קנופוס עצמם.
וכוכבי הלכת חוזרים "הביתה " למערכות הכוכבים המקוריות שלהם.
בסיום הסיפור "כדור הארץ התעשר בנסיון ובמדע והאנושות עלתה לפסגת התרבות והעושר".
הסיפור לזמנו הוא מדהים ובעל רעיונות מרתקים אם כי כיום עושה רושם מגוחך.
אבל כדאי לדעת : הוא פורסם במקור שלוש שנים בלבד לאחר פירסום תורת היחסות הפרטית של איינשטיין ב-1905 שבה נקבע שגבול מהירות האור הוא הגבול העליון למהירות במסע בין הכוכבים. ספק אם מחבר הסיפור אף שמע על כך כאשר כתב את הסיפור.
שנים תמהתי מאיפה הסיפור במקור משום שבשום מקום לא נתקלתי בשם "ג'ורג' פרדריק ".
הינחתי שהסיפור לקוח ממגזיני המדע הבדיוני האמריקנים משנות השלושים או הארבעים שבהם פורסמו סיפורים רבים מסוג זה של סופרים כמו אדמונד האמילטון ( שסיפור שלו "גלות " פורסם ב"יקום תרבות ") וא.א. סמית המכונה "אביה של ההרפתקה בחלל ", על מלחמות בין כוכביות אדירות וכוכבי לכת נודדים מה שמכונה כיום "אופרת חלל". הינחתי שהסיפור הוא חיקוי שלהם ומעין העברה לחלל של מלחמת העולם השנייה.
אבל בכלל לא.לאחרונה התברר לי שלא כך היה. הסיפור הזה קודם לכולם וגם למלחמת העולם השנייה.אם כבר הוא היה מקור השראה לסופרי המדע הבדיוני האמילטון וסמית ולא להפך.
עטיפת המגזין שבו פורסם לראשונה הסיפור "מלחמה בין כוכבים במרומים ".
הסיפור פורסם במקור תחת השם "The Planet Juggler"בגליון נובמבר 1908 (!) של המגזין The All-Story.
המגזין הזה היגיע לשיא פרסומו והצלחתו המסחרית כעבור ארבע שנים ב-1912 כאשר פירסם לראשונה את סיפורי ג'ון קרטר על מאדים וטרזן איש הקופים של אדגר רייס בוראוז ( שאולי וגם סביר שקרא אותו שנים לפני שהחל לכתוב בעצמו ).
ההופעה הראשונה של טרזן איש הג'ונגל במגזין "אול סטורי ". ב-1912.
זהו אם כך אחד מסיפורי אופרות החלל הראשונים ואחד הראשונים שתיארו מלחמות לא בין כוכבי לכת בתוך מערכת השמש ( כמו הסיפור ששימש לו כהשראה "מלחמת העולמות" של ה.ג. וולס שפורסם עשר שנים קודם לכן ) אלא בין מערכות כוכבים נפרדות דבר שונה לחלוטין.
מכיוון שהסיפור The Planet Juggler היה מוכר וזכור לחובבי וסופרי המדע הבדיוני בשנות העשרים והשלושים בארה"ב שאיזכרו אותו שוב ושוב מזיכרונם במכתבים ששלחו למערכות כתבי העת של מגזינים של מדע בדיוני בארה"ב ( מכתבים שפורסמו במגזינים ) סביר להניח שהסיפור הנשכח לכאורה הזה אבל שהשאיר רושם חזק מאוד על קוראיו עם רעיונותיו המדהימים יצר כמה מהתבניות בסיפורים בתקופה זאת של סופרים ידועים יותר כיום על האמילטון ודוק סמית.
סיפור "אופרת חלל " מוקדם שתורגם לאחרונה לעברית.
אמנם היה סיפור שקדם אפילו לסיפור זה בתיאור מלחמה בין מערכות כוכבים הוא "מאבק לאימפריה "משנת, 1900
The Struggle for Empire: A Story of the Year 2236 מאת Robert William Cole (1869–1937)
ותיאר מאבק בין כדור הארץ ואימפריה מכוכב סיריוס על השילטון במערכת השמש ולבסוף בגלקסיה.
אך לא סביר שפרדריק היה מודע לסיפור מדהים זה שהמציא את כל הרעיונות של "אופרת החלל" והקדים את זמנו.
סיפרי בישול ועסקים מאת ג'ורג' פרדריק.
ג'וסטוס ג'ורג' פרדריק (J (Justus) George Frederick ( 1882- 1964 היה איש עסקים ידוע בניו יורק מחבר ספרים על שוק המניות והבורסה השקעות ופרסום.חוץ מזה הוא כתב ספרי מרשמי מזון למשל אחד על מרשמים מאיי הדרום ב-1939 וספר בשם "כיצד להבין נשים "( 1941) אדם רב גוני ללא ספק.הוא חיבר גם כמה סיפורי מדע בדיוני נוספים שלא עוררו עניין מיוחד.
אישתו קריסטין פרדריק כלכלנית ןמומחית לפרסום היא כיום ידועה יותר ממנו והתחברו ספרים ומאמרים על רעיונותיה כאחת מיוצרות תרבות הצריכה המודרנית.
מגזין מדע בדיוני מ-1935 עם סיפור של פרדריק.
אני תמה מאיפה הסיפור הזה The Planet Juggler שהיה נדיר בשנות 40 התגלגל לידי המתרגם גדליהו אמיתי בן –חנה. עד כמה שידוע לי הוא לא יצא לאור מעולם בספר באנגלית ייתכן שפרסום מחדש שלו במגזין ב-1940 התגלגל איך שהוא לידי בן חנה בארץ ישראל?
עטיפת מגזין נדיר מ-1940 שבו פורסם מחדש הסיפור The Planet Juggler
ואולי התבסס ג.בן חנה על תרגום בלתי ידוע כל שהוא של הסיפור לצרפתית, גרמנית או לרוסית ?
תעלומה.
בכל אופן הסיפור הנידח הזה שהקדים את זמנו בעשרות שנים הוא הסיפור שזרעים שלו נמצאים בסרטי "מסע בין כוכבים " ו"מלחמת הכוכבים " המודרניים ".וכיום כאשר יש דיונים רציניים על שיטות להגיע לכוכבי שבת אחרים כמו פרוקסימה קנטאורי שבהם התגלו כוכבי לכת שאולי דומים לכדור הארץ סיפור זה מעורר עניין מחודש.
ראו גם :
את הסיפור The Planet Juggler בגירסתו מ-1940 אפשר לקרוא כאן
ראו עוד על מסעות למערכות שמש אחרות :
פרוקסימה קנטאורי או מוות :ראל דארק והמסע לפרוקסימה קנטאורי ב'
איורשל פרנק פול להדפסה מחדש של The Planet Juggler מ-1940
תגובה אחת על “מלחמה בין כוכבים במרומים : סיפור "מלחמת כוכבים " שהקדים את זמנו”
[…] כתב סופר אמריקני בשם ג'ורג' פרדריק סיפור בשם "מלחמה בין כוכבים במרומים " שתיאר כיצד כדור הארץ "מוזז " ממקומו הרגיל ליד השמש […]