web analytics
קטגוריות
ספרות יפה

לזכור את שאול טשרניחובסקי

השבוע  ב-20 לאוגוסט חל יום הולדתו של המשורר שאול טשרניחובסקי.

משורר זה נחשב פעם לשני אחרי ח"ן ביאליק בלבד בספרות העברית.  ואף היה  ככל הנראה אחד הסופרים העבריים הבודדים שנחשבו מועמדים ראויים  לפרס נובל לספרות ( ביחד עם ביאליק וזלמן שניאור וש"י עגנון ).

אבל כיום הוא נשכח.

אז הנה דף מעניין שמצאתי שפורסם בידי שוחרי רעתו של טשרניחובסקי לאחר פטירתו באקטובר 1943 והוצג כפשקוויל  על קירות ירושלים. הדף השתמר בידי אספן. והוא מעיד על עוצמת הרגשות שעורר טשרניחובסקי בזמנו.

 

מאת אלי אשד

בלש תרבות וחוקר של תנ"ך, תרבות וספרות פופולארית

3 תגובות על “לזכור את שאול טשרניחובסקי”

מאמר מקיף על המציאות שעומקת מאחורי הפשקוויל של דוד אסף יש כאן :
האומנם מת שאול טשרניחובסקי בכנסיה רוסית ?
http://onegshabbat.blogspot.co.il/2011/02/blog-post_20.html

אמנם? אכן כל זה נכון, אבל רק בערך.

טשרניחובסקי היה נשוי לנוצרייה פרבוסלבית ושמה מֶלאניה שאותה הכיר בהיידלברג שבגרמניה, שם למד רפואה.

מלאניה קרלובנה פון גוזיאס גורבצביץ', ממוצא גרמני-רוסי, נולדה בגרודנה בשנת 1879, ולאחר עבר אנרכיסטי, שכלל גם מאסר בכלא הצארי, הגיעה גם היא ללימודים בהיידלברג, שם הכירו ונישאו.

שאול טשרניחובסקי עלה לארץ במאי 1931. הוא עלה לבדו; רעייתו ובתו נשארו בחו"ל ועלו לארץ רק ב-1937. כל חייה סירבה מלאניה להתגייר. לעומת זאת, בתם היחידה איזוֹלְדה (איזה) התגיירה. על כך אנו למדים מתעודת הנישואין משנת 1939 שהנפיקה הרבנות בתל אביב עבורה ועבור בחיר לבה, המהנדס החיפני אברהם וילנסקי. ד"ר עידו בסוק, מחבר הביוגרפיה על טשרניחובסקי העתידה לראות אור בהוצאת 'כרמל' ('ליופי ונשגב לִבו ער': שאול טשרניחובסקי – חיים), העביר לי צילום של התעודה וכתב לי:
זאת תעודת הנישואין של איזולדה (איזָה) עם אברהם וילנסקי. מאחר שיש תעודת נישואים רשמית, ברור שהיא התגיירה, כי בלי זה שום רב בארץ לא היה מחתן אותה עם יהודי. בנם (היחידי) של בני הזוג, ד"ר אלכס וילנסקי, מהנדס רפואי, הוא ששמר את התעודה ושלח לי אותה כדי שאשתמש בה בכתיבת הביוגרפיה. אפשר לראות ששמה של אם הכלה מופיע בצורה מתחכמת במקצת: אפשר לקרוא זאת 'מלכה' וגם 'מלנה', וכאילו הי' הושמטה בטעות…

לאחר מות בעלה עברה מלאניה לגור בחיפה, בבית חתנה, ושם נפטרה ב-1970. איזה טשרניחובסקי-וילנסקי נפטרה ב-1973. מלאניה קבורה בבית הקברות הנוצרי בחיפה, ואילו איזה נקברה בבית הקברות היהודי חוף כרמל, לצד בעלה, שהיה מהנדס בבתי הזיקוק בחיפה, ונפטר ב-1997 בגיל 98. ראו כאן.

טשרניחובסקי אכן גר כדייר-משנה בבית הפטריארך הסמוך לכנסייה היוונית בסן-סימון שבירושלים. הוא שכר שם דירה של שלושה חדרים עבור מלאניה אשתו, שילם עבורה את שכר הדירה והגן עליה מנסיונות לסלק אותה משם. הוא עצמו גר רוב הזמן בתל אביב, ול'קטמון' עלה בחודשי הקיץ החמים, כדי לנפוש בצל האורנים של החורשה הגדולה המקיפה (עד היום) את המנזר. לא ברור בכלל אם אפילו גר שם יחד אתה – סיפר לי עידו בסוק – שכן הייתה לו כתובת נוספת בירושלים, ברחוב עזה, ושם קיבל את הדואר ואולי גם התגורר. במונחים של ימינו, בני הזוג טשרניחובסקי היו פרודים…

ככל הנראה עזב המשורר את דירתו בתל אביב ביוני 1943 ואז בוודאי עבר לדירתה של אשתו ב'קטמון'. שם גר ושם מת באוקטובר 1943 (ערב סוכות תש"ד).

כמה חבל שעל קירות הבית שבו גר טשרניחובסקי בשכונת סן סימון – בית שעומד על תלו עד היום – אין שום שלט לזכרו של אחד מגדולי המשוררים העבריים בדורות האחרונים.

באחדהבתים – אני משער שהיה זה בבית הפטריארך – גרו בני הזוג טשרניחובסקי, ושם – לא בכנסייה! – מת המשורר הדגול.

בירושלים אין גל ואין מצבת. הרמז היחיד הוא רחוב טשרניחובסקי הסואן, לא הרחק משם…

לעומת זאת, בתל אביב, שם היתה לטשרניחובסקי פרקטיקה של רפואת ילדים, ידעו להנציח את מקום מגוריו ברחוב אחד העם 89. אבל למען האמת, כפי שהעירני עידו בסוק, טשרניחובסקי לא גר במספר 89 אלא בבית הסמוך, והשלט נקבע במספר 89 בגלל התנגדותם של הדיירים בבנין המקורי.

טשרניחובסקי מת אפוא בירושלים אך נטמן בבית הקברות הישן ברחוב טרומפלדור בתל אביב.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

1 × five =