web analytics
קטגוריות
מדע

אבולה -נגיף אחרית הימים ?

גפת האבולה מטילה אימה באפריקה שם יצאה מכלל שליטה בהתפרצות האכזרית ביותר שלה אי פעם , ועכשיו גם מעוררת פחד באירופה ובארה״ב ובישראל.

ממה בדיוק יש לפחוד ?

ebola dyokan cover

נגיף אחרית הימים : אין חיסון אין תרופה אין טיפול

הופיע בדיוקן -מקור ראשון  תחת השם "לראות את אפריקה ולמות "

מגפת האבולה מטילה אימה באפריקה שם יצאה מכלל שליטה בהתפרצות האכזרית ביותר שלה אי פעם , ועכשיו גם מעוררת פחד באירופה ובארה״ב ובישראל.ממה בדיוק יש לפחוד ? 

אימת האבולה

ebola newsweek

נגיף האבולה הזעיר מזאיר  הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו היום  מהווה בעשורים האחרונים את האימה הרפואית הגדולה מכולם ,גדולה מהאיידס ומהאבעבועות משפעת החזירים  ומהדבר ומהסארס. שכן הוא קטלני הרבה יותר. קטלני אולי יותר מכל מגיפה שנודעה אי פעם להוציא את המוות השחור בימי הביניים והשפעת בסוף מלחמת העולם הראשונה שקטלו כל אחד  מליונים.,ומגפת השפעת  של 1918 אף הרגה הרבה יותר אנשים משמתו במלחמת העולם הראשונה כולה!

המומחים מעריכים שהוא קטלני פי שניים מהאיידס ופי ארבעה מהשפעת העכשווית.

וכך דרגת הסיכון הביולוגי של השפעת היא 1 של האיידס 2 ושל האבולה 4 .

המגיפה  השתוללה בצורות שונות בשנות  השמונים והתשעים בארה"ב ובאפריקה,נכתבו עליה ספרים  רבי מכר ידועים כמו "האיזור החם "  של ריצ'רד פרסטון ו"ציידי הנגיפים " של אד רג'יס   ועליה נעשה  סרט ידוע  שובר קופות ענק "התפרצות " בבימוי וולפנג פטרסן  בכיכובו  של דסטין הופמן ב-1995  . שבו תואר נגיף דמיוני בשם "מוטאבה" הדומה לתכונותיו לאבולה אלא שהוא תוצר של לוחמה ביולוגית של צבא ארה"ב.

אך מי שחשב שהמגיפה היא נחלת העבר כמו  מגיפת הדבר "המוות השחור " מימי הביניים  טעה.

   היום המגיפה  משתוללת שוב באפריקה בהתפרצות שנחשבת לגדולה  והקטלנית ביותר אי פעם מאז גילוי הנגיף ב1976  ולמעשה יצאה מכלל שליטה.

ebola cohen

מאז חודש פברואר האחרון נפגעו יותר מאלפיים איש במגיפה באפריקה ונכון ליום כתיבת מאמר זה קרוב לאלף  מתו

נכון ליום  20 באוגוסט , נרשמו  לא פחות מ 1427   מקרי מוות ( מאז פברואר 2014)  מתוך 2615 מקרים מדווחים.ואלו רק המספרים שדווח .נראה שבשטח באפריקה המספרים של החולים הם גדולים יותר משדווח.

כתוצאה מכך ב-8 באוגוסט 2014 הכריז אירגון הבריאות הבינלאומי שמגיפת האבולה המשתוללת באפריקה היא סכנה עולמית והכריז על מצב חירום בינלאומי. הודעה שהוא הוציא רק מעטות מאוד כמוה לאורך תקופת קיומו.

גם ממשלת ניגריה המדינה הגדולה באפריקה  שבה מתו שני בני אדם כתוצאה מהמגיפה  (שסובלת בנתיים ממצב חרום אחר  כתוצאה מהתקפות הטירור של אירגון הטרור האיסלאמי"בוקו חראם"  ), הכריזה על מצב חירום  לאומי כתוצאה מהמגיפה. וכך גם מדינות אחרות באפריקה ליבריה ,סיירה ליאון ,וגיניאה. בעקבות ההכרזה הדרמטית הודיע  האיחוד האירופי כי הוא מקצה כספים נוספים למאבק באבולה  וארה"ב הודיעה שתשלח ליבשת אפריקה הדוויה מומחים שיסייעו למאבק במגיפה. הממשלות השונות קוראות לאזרחיהם שלא להפיץ שמועות שעלולות לגרום ל"היסטריה המונית ".  אבל נראה שזאת מתפשטת בכל מקרה ומסיבות טובות מאוד. כתוצאה תושבי הכפרים בורחים לג'ונגל או לערים  הופכים לנוודים ומפיצים עוד ועוד את המגיפה.

מצד שני הכפריים מתייחסים בחשדנות רבה לנציגי אירגוני הבריאות המערבית שנראים להם גם  הם  כמפיצי מגיפה. כתוצאה רופאים מהמערב עלולים למצוא את עצמם בסכנה לא רק מהאבולה ומחלות אחרות אלא גם מידי כפריים ועירוניים  מוטרפים שראשם הורעל בשמועות שקר כנגדם שמופצות היום יותר בקלות דרך ,איך לא ? המרשתת.

בליבריה אף   דווח על התנפלות של תושבי שכונות,מוסתים בידי שמועות הקונספירציה על מרפאה שבה בודדו חולי אבולה בצעקות שהמדובר במזימה כנגדם. כתוצאה חולי אבולה שונים נמלטו מהמקום .וכמובן הם מפיצים עוד את המגיפה.

דווח שאפילו רופא בכיר בשם קנט ברנטלי שעסק בחקירת המגיפה בניגריה  נדבק אם כי לבש בגדים מיוחדים. הוא הועבר מיידית וכשהוא בבידו לבית חולים מיוחד באטלנטה שם נמצא המרכז לטיפול במחלות מדבקות.

כתוצאה מדינות שונות הודיעו כי הן מפסיקות את הטיסות למדינות הנגועות ,גיניאה סיירה ליאון  וליבריה .והבאים מאפריקה לארצות אחרות עוברים בדיקות סטריליות בצורה שלא תיאמן.

מהי מגיפת האבולה ? למה היא כל כך איומה?

זעיר ומרושע

ebola regis

נגיף האבולה נמנע עם משפחת נגיפים הקרויה פילו –וירידה( "פילו " הוא תולעת בלטינית והשם ניתן בעקבות צורת הנגיפים המוארכת כפי שהיא ניראית במיקרוסקופ אלקטרונים)  ובה סוג אחד בלבד פילו-וירוס .\על סוג זה נמנים נגיפי מרבורג על שמה של עיר בגרמניה שבה זוהו ב1967 וכן שישה  גזעים של נגיפי האבולה שהם קרובים לזן המרבורגי  :"זאיר , סודן,  והזן הבונדיבוגי (שהתגלה רק ב2007) שכולם קטלניים  וזני חוץ השנהב וזן רסטון  ( על שם עיר בויריג'יניה ארה"ב   שבה התגלה   ב-1989 על קופים מהפיליפינים  כמסופר בספר  רב המכר "האיזור החם " 1989) שאינם קטלניים לבני אדם   .נגיף הרסטון אינו תוקף בני אדם אלא קופים בלבד בעיקר קופי מקק ארוכי זנב .בעוד ששלושת הסוגים הראשונים שהוזכרו פוגעים גם בבני האדם.

עד כה הרוב המוחלט של התפרצויות המגיפה  היו באפריקה.כמו מגיפת האידס שהיא כמו האבולה מופצת גם על ידי  קופים ירוקים קטנים.

מהו המקור הטבעי של נגיפי האבולה ?  מהם בעלי החיים שמהם הם באים ? זה עדיין לא לגמרי ברור.

ככל הנראה הנגיף אינו מתקיים באופן קבוע על בני אדם אלא הוא פונדקאי על חיה אחרת .ואלה גם אינם קופים .מהו סוג בעל החיים הזה עדיין לא ידוע ואולי אלו בעלי חיים שונים.לא ברור כיצד נדבק האדם הראשון בשרשרת אולי על ידי מגע קרוב עם חיה שהייתה נגועה.

מניחים שחלק מההתפרצויות היגיעו דרך הדבקה של בני אדם בידי  קופים ירוקים קטנים. אולם אין זה ברור כלל שקופים אלו הם הנשאים הטבעיים היחידים של הנגיף הנורא.

ebola regis 2

בשנים 1995-1996 לאחר דעיכת מגפה בקיקוויט בקונגו סרקו את האיזור  צוותי חוקרים  של המרכז לבקרה ולמניעה של מחלות מידבקות באטלנטה..הם חיפשו את הנגיף בגופם של עשרות בעלי חיים ללא הצלחה.

בניסיון לאתר באילו בעלי חיים יכולים הנגיפים להתרבות ניסה  צוות משותף להדביק בזן הזאירי בעלי חיים וצמחים שונים .לאחר ההדבקה הם הצליחו לבודד את הנגיפים רק בכמה  מיני עטלפים.וכיום נראה שעטלפים ובאופן ספציפי עטלפי פירות  הם נשאים של הנגיף .

ב2007 פורסם שמדענים הצליחו לאתר כמה מערות גדולות במערב אפריקה שכל אחת מהן מכילה עשרות אלפי עטלפים  שרובם נגועים בנגיף האבולה אם כי אינם סובלים מכך..המערות האלו הן פצצה מתקתקת אם יגיע אליהם מטייל תמים  תושב מקומי או תייר שיכנס למערות ובא במגע עם אטלף שעלול לשרוט אותו מאותו רגע נפתחת" תיבת פנדורה"  איומה שעלולה להתברר כמגיפה עולמית .ייתכן שהעטלפים הם גם שאחראיים להפצת נגיף מרבורג הקרוב לנגיף האבולה. ידוע גם שהעטלפים נאכלים בידי אוכלוסיות שונות באפריקה ואולי זה תורם להפצת המחלה.

אך עדיין אין זה ברור לחלוטין  שאכן העטלפים הם בהכרך המקור הטבעי או בכל אופן היחיד  של האבולה.היו שהיציעו מיני  נשאים אחרים של הנגיף  ,ציפורים וצמחים ואף חולדות הידועות גם כמפיצות הדבר,אך לא נמצאו לכך עד כה הוכחות. . עד כה לא התברר באיזה נסיבות הנגיף עובר מהמאגר הקבוע שלו בבעלי חיים לבני אדם.

הנגיף הוא קדחת מדממת שמתחילה לאחר תקופת דגירה של הנגיף עד 21 יום  שבה טמפרטורת הגוף עולה והיא מאופיינת בשילשולים והקאות שמלווים לרוב בדימומים. הוא פוגע לא רק בבני אדם אלא גם בקופי האדם גורילות ושימפנזים .עבור הגורילות האבולה הוא בגדר סכנה קיומית של ממש. מעריכים שרבע מאוכלוסיית הגורילות העולמית מתו בעשור האחרון כתוצאה מפגיעת האבולה.

סימני המחלה

ebola variant

סימני המחלה מופיעים 4-16 ימים לאחר ההדבקה. היא  מתחילה לרוב כמחלה דמוית שפעת שהולכת ומחמירה ללא הרף.

מי שסובל מהמחלה מתמודד בתחילה עם כאבי ראש. ולאחר מכן מופיעים כמה סימנים הבולטים בינהם הם חום גבוה   עייפות ,חום שילשולים . כעבור כמה ימים עולה חום הגוף והוא מתחיל להקיא בלי הפסקה והקיא הולך ונעשה שחור  ו יבש ככל שחולף הזמן.  עור הפנים מצהיב . על הגוף מופיעה "פריחה"  שלפוחיות  אדומות  דמויות כוכבים  המופיעים על העור ומתפשטות  במהירות.   כמה ימים לאחר מכן מתחילים דימומים ושטפי דם חיצוניים ופנימיים. מהאף הפה והעיניים החולים סובלים גם מכאבי ראש ושרירים ובדרך כלל גם מהקאות העיניים נעשות קפואות ואדומות מבריקות.. המחלה מתבטאת בשטפי דם מרובים ובהרס הכבד החולה מדמם מכל פתחי גופו .הוא מקיא ומקיא ללא הרף ומת בתוך ימים אחדים.

בנתיים הנגיפים עוברים בגופו של החולה  מתא לתא ומנצלים אותם כדי להתרבות ומפוצצים אותם בזה אחרי זה.בגוף המת מגלים רק אברי פנים הרוסים לגמרי  כליות ורקמות מעיים הרוסות לגמרי חלק גדול מהריקמה נמס ממש ונעשה נוזלי.

גרוע מזה המודבק עלול להדביק כל מי שבא עימו במגע שכן הנגיף מופרש בכל נוזלי הגוף ומועבר בקלות לאנשים אחרים.. דם וקיא של החולה בשלב התפרצות המחלה עלולים גם הם להדביק את הבאים איתם במגע .אפשר למצוא נגיפים גם בתוך נוזל הזרע של גברים שחלו ,והיו מקרים של נשים שנדבקו מבני זוג שהחלימו.

מעריכים שההידבקות שלו מאדם לאדם נעשית בעיקר דרך מזרקים שנעשה בהם שימוש חוזר ומכשירים רפואיים שלא עוקרו כראוי .דהיינו ההידבקות עלולה לקרות דווקא במוסדות רפואיים.

למרות שהנגיף  קטלני באופן קיצוני הוא אינו מדבק במיוחד.מאחר שרוב אלו שמתים ממנו מתים מהר לפני שהם מספיקים לבוא במגע עם אנשים רבים אחרים  ולהדביק גם אותם.

ניתן למנוע את התפשטות המגיפה בעזרת בידוד מתאים של החולים ושימוש במזרקים וכפפות חד פעמיים.

מאידך יש אנשים שאינם מתים מהמחלה אלא מבריאים .למה ?איננו יודעים.

מהם אחוזי המוות כתוצאה מהאבולה ?

נהוג לאמר  כשבעים עד תשעים אחוז מהסובלים מתים ( והמספר משתנה מזן לזן של נגיף.  הנגיף הזאירי הוא המסוכן מכולם והוא מביא לתמותה של יותר מתשעים אחוזים מהחולים. ). או שלא פחות מתשעים אחוז מהחולים מתים כתוצאה ממנו,אבל זה לא מדוייק מספר זה היה נכון רק בהתפרצות אחת של האבולה של הזן הזאירי  המסוכן מכל סוגי האבולה בקונגו בשנים 2003-2003 ואלו הם אחוזי המוות הגבוהים ביותר בכל מגפה שדווח עליה אי פעם.

אבל ברוב ההתפרצויות האחרות אחוזי המיתה היו נמוכים יותר בין 60 ל65 אחוז מתים מהנדבקים  סך הכל  ומההתפרצות הנוכחית בערך 54 מהנדבקים מתו. אם כי כמובן זה משתנה ככל שהמגיפה מתרחבת. האם זה אומר שהזן של האבולה נחלש לאורך השנים בקטלניותו ? ואולי האדם מפתח עם השנים  נוגדנים טובים יותר כנגד הווירוס וכתוצאה פחות ופחות אנשים מתים ?

נראה שלרמת הטיפול הרפואי יש השפעה רבה על התקדמות המחלה וככל שהטיפול הרפואי שניתן הוא טוב יותר כך מתים פחות אנשים. וכך למשל בגיניאה שבה יש הטיפול הרפואי הגרוע ביותר מתים המספר הרב יותר של אנשים כ73 אחוזים מהנפגעים  0 ובה פעיל ככל הנראה הנגיף הזאירי ) בעוד שבמדינות האחרות שבהן ניתן טיפול טוב יותר מתים פחות אנשים.בליבריה מתו 55 אחוז מהנפגעים  בסיירה ליאון 41 אחוז מהנפגעים ובניגריה 11 אחוז מהנפגעים.

הנגיף מתפשט דרך נוזלי הגוף אבל לפי מחקרים חדשים עלול להתפשט גם דרך טיפות באוויר.

מתפשט באוויר ?

עד כה נראה היה שלמרבית המזל נגיפי האבולה אינם מועברים באוויר ולכן במקרה של מגיפה אפשר להישמר מפניו על ידי הימנעות ממגע .

אולם ישנן חשדות שהנגיף יכול לעבור באוויר.

ישנן טענות ש ב-1983 צצה האבולה במעבדה  למחקר ביולוגי של הצבא האמריקני בוירג'יניה שם  פותחו חיסונים נגד נשק ביולוגי , נשמרו שם דגמים של נגיפי האבולה  וב-1983 השתמשו בהם בניסוי .הנגיפים הוזרקו לקופי מעבדה מלבד שניים שלא קיבלו את הנגיפים כדי שאפשר יהיה להשוות את מצבם לקופים הנגועים.לקופים הנגועים הוזרקו תרופות שונות ומגוונות בניסיון לעצור את הנגיף,אך לשווא שום דבר לא עבד כנגד האבולה ובתוך שבוע מתו כל הקופים בייסורים איומים.

הלם אמיתי נגרם כשהתברר שגם הקופים הלא נגועים מתו אף הם מהנגיף .זאת הייתה הוכחה ראשונה שזן האבולה יכול להדביק גם דרך האוויר מעבדות הצבא האמריקני חסמו את הממצא הזה אולי כדי לא לעורר פאניקה שלא הופיע בשום בטאון רפואי והוא שנוי מאוד במחלוקת עד היום.

נסוי שנערך באוניברסיטת מניטובה שבקנדה עבור הסוכנות הקנדית לבקרת מזון העלה  אפשרות שבנסיבות מסויימות הנגיף  אכן יכול להיות מועבר גם דרך האוויר.

במסגרת  הניסוי שהו ארבעה גורי חזירים שנשאו את הנגיף בחלל משותף עם ארבעה קופי מקק בריאים.אולם מכשול מנע מגע בין שתי הקבוצות. לאחר כשבוע נדבקו שניים מהקופים במחלה ימים ספרים לאחר מכן נדבקו שני הקופים הנותרים.וזאת למרות שלאורך כל הזמן הזה לא היה כל מגע ישיר בין שתי הקבוצות..החוקרים העלו אפשרות שהמגע אולי בוצע דרך האוויר או שטיפות מים שניתזו בזמן ניקוי תאי החזירים היגיעו לשטח המחיה של הקופים וגרמו להם להידבק.

החוקרים היזכירו שגם העטלפים ידועים כנשאים של המחלה והם בהחלט נעים באוויר.

נגיף מרבורג

נגיף מרבורג הוא הנגיף האח של נגיף אבולה  ונחשב ל"חלש" יותר. השפעתו על הנדבקים בו דומה לזו של קרינה גרעינית ,הוא פוגע בכל הרקמות שבגוף ,תוקף במיוחד את האיברים הפנימיים וממית בממוצע אחד מכל ארבעה אנשים שנדבקו בו .כל הניצולים ממחלה זאת איבדו את שערם כאילו לקו בכוויות קרינה ודימום הופיע בכל פתחי גופם.

ההתפרצות המתועדת הראשונה של נגיף מרבורג הייתה ב1967 אז פרצה מגפת קדחת מדממת במעבדות למחקר ברבורג ובפרנקפורט שבגרמניה בבלגרד יוגוסלביה .

האדם הראשון שידוע כי נדבק בנגיף היה פועל במפעל התרכיבים של חברת ברינג שאחד מתפקידיו היה לרחוץ כלובי קופים ולהאכילם .זה קרה לו לאחר שטיפל בשלושה משלוחים של 500 קופים שהובאו ממרכז אפריקה ,וליתר דיוק מסביבות אגם ויקטוריה. בסופו של דבר נדבקו בנגיף 31 אנשים ,שבעה מהם מתו בתוך שלוליות דם.

כל 31 החולים היו עובדי מעבדה שבאו במגע עם קופים ירוקים שיבואו מאוגנדה .הקופים עצמם לא הראו סימני מחלה.

ב1980 וב1987 חלו ומתו בקניה שני תיירים אירופיים שנדבקו בנגיף .

בין 1998 ל-2000 הייתה  סדרת התפרצויות ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו :154 אנשים חלו.128 מהם מתו. ב2004 הייתה התפרצות מגיפה באנגולה .דווח על 374 חולים ש129 מהם מתו.

נגיף האבולה

ebola express

ישנם חוקרים רבים /שנמנעים מלעסוק בחקר האבולה בגלל הסכנה הגדולה הכרוכה בכך אבל ישנם כמה מעטים אמיצים שעוסקים בכך והם ניסו לתאר גם היסטוריה של האבולה.

במהותו האבולה הוא נגיף פשוט מאוד .יש לו קשר רחוק לנגיפי החצבת החזרת והכלבת.  הוא גם קשור לנגיפים מסויימים הגורמים דלקת ריאות ודלקת בדרכי הנשימה באבולוציה שלו הוא  פיתח את כל התכונות הגרועות ביותר של כל הנגיפים האלו ביחד. .כמו חצבת הוא גורם לפריחה בכל הגוף. כמו כלבת הוא גורם לפסיכוזה וטירוף.הוא עושה לאדם בעשרה ימים את מה שלוקח לאיידס לעשות לו במשך עשר שנים. והוא גורם לפחות בצורתו הקשה ביותר למותם של תשעה מתוך עשרה בני אדם שבאים עימו במגע.ובמהירות גדולה בתוך עשרה ימים בממוצע.

ההתפרצויות של הנגיף פוגעות לא רק בבני האדם אלא גם בקופי האדם כמו  גורילות והשימפנזות שההולכות והנכחדות כנראה לא רק בגלל ציידים אנושיים אלא גם ובעיקר בגלל האבולה.

במדינת גבון למשל היו עד אמצע שנות השמונים של המאה הקודמת כ4171 גורילות לפי סקר שנעשה ב1984 מאז כול הגורילות נעלמו ככל הנראה כתוצאה מהתפרצות מגיפת האבולה בינן. כ

האבולה היא אם כך מחלה משותפת לבני האדם ולקופי האדם ואולי גם לחיות נוספות.האם כולן נתקלו בחיות הפונדקאיות של האבולה  שהן אולי עטלפים ?

ההיסטוריה של המגיפה היא לכאורה מגיעה רק לשנות השבעים אולם יש שחושבים שישנן גם דוגמות קדומות של מחלות דמויות אבולה.

האם האשורים הושמדו בידי האבולה ?

יתכן שיש רמזים לאבולה אפילו בתנ"ך.

לא מן הנמנע שהמחלה המסתורית שפגעה בחיילי השליט האשורי סנחריב  בשנת 701 לפני הספירה ומנעה את כיבוש ירושלים  של חזקיהו הייתה סוג של אבולה. בתנ"ך כזכור מסופר כי מלאך ה' הרג במחנה אשור מאה שמונים וחמישה אלף. ואולי במילים "מלאך ה' יש מטאפורה למגפה קטלנית שפגעה בצבא האוייב.

וַיְהִי, בַּלַּיְלָה הַהוּא, וַיֵּצֵא מַלְאַךְ יְהוָה וַיַּךְ בְּמַחֲנֵה אַשּׁוּר, מֵאָה שְׁמוֹנִים וַחֲמִשָּׁה אָלֶף; וַיַּשְׁכִּימוּ בַבֹּקֶר, וְהִנֵּה כֻלָּם פְּגָרִים מֵתִים.  לו וַיִּסַּע וַיֵּלֶךְ, וַיָּשָׁב סַנְחֵרִיב מֶלֶךְ-אַשּׁוּר; וַיֵּשֶׁב, בְּנִינְוֵה.( מלכים ב' יט 35 36 ).

בספר דברי הימים מובא תיאור קצת שונה : וַיִּשְׁלַח יְהוָה, מַלְאָךְ, וַיַּכְחֵד כָּל-גִּבּוֹר חַיִל וְנָגִיד וְשָׂר, בְּמַחֲנֵה מֶלֶךְ אַשּׁוּר; וַיָּשָׁב בְּבֹשֶׁת פָּנִים לְאַרְצוֹ, וַיָּבֹא בֵּית אֱלֹהָיו, ומיציאו (וּמִיצִיאֵי) מֵעָיו, שָׁם הִפִּילֻהוּ בֶחָרֶב. ( דברי הימים ב' פרק לב)  "המילים הסתומות "ומיציאי מיעיו "  שאולי מובאות כאן מחוץ להקשרן המקורי שאבד  מזכירות את פרצי הדם והקיבה התכופים של חולי האבולה.

בקצה של העיר לכיש שאותה כבש סנחריב באותה אכזריות שטנית שאפיינה את האשורים ואת צאצאיהם לוחמי הדע"ש בעיראק  בזמננו,  מצא הארכיאולוג סטארקי בשנת 1938 הוכחה מזעזעת :קבר המונים בתוך סלע ובו 2000 שלדי אדם שניכר בהם כי הושלכו לשם במהירות רבה. נראה  כי המגיפה השתוללה באכזריות גדולה ובמהירות מדהימה  בצבא האשורים.

( סנחריב אמנם מת למעלה מעשרים שנה לאחר אותו קרב ואותה מגיפה כך שמן הסתם הוא לא חלה ,  אבל ייתכן שהמילים האמורות התייחסו לאנשים בצבאו שחלו ).

ידוע שבאותה התקופה נלחמו האשורים גם במצרים ובכוש ,הלא היא סודאן שעליה מלך תרהקה.   וצבא  האשורים  היגיע למצרים ואפריקה.האם בכוש  נתקלו  האשורים בקופים קטנים שהפיצו בקרבם משהו דמוי אבולה שהמית אותם במהירות מדהימה בעת המצור על ירושלים ?

יש שחושבים שמגפת הדבר המסתורית שהתחוללה בעיר אתונה בשנים 430-427 לפה"ס  וסימנה את קץ עידן תור הזהב של אתונה והיוונים  לא הייתה אלא אבולה. ההיסטוריון תוקידידס מדווח שהופיעה באתונה מחלה קשה שמוצאה באתיופיה ליד  מצרים  ( כלומר אפריקה השחורה )I שעברה אל מצרים ולוב והיגיעה ליוון.תוקידידס  שהיה מניצולי המגיפה מספר כי יותר משלוש מאות אלף אתונאים אחד מכל שלושה מתו מהמחלה שסימניה היו חום גבוה שלפוחיות בעור הקאות כיבים במיעיים ושלשולים. רוב הקרבנות  מתו כשבוע לאחר התפרצות המחלה.

מה שמזכיר את האבולה במיוחד הם  הגיהוקים שמאפיינים 15 אחוז מנפגעי האבולה והם  סימפטום לא רגיל שמוזכר גם אצל תוכידידס. ייתכן שהמחלה הובאה  על ידי  מלחים מספינות שהיגיעו מאפריקה לאתונה אולי על ידי קופים ירוקים .

האפידימיולוג המקסיקני רודולפו אקואה-סטון חיווה את דעתו שהקדחת המדממת המכונה קוקליצ'י שקטלה מליוני אצטקים במאה ה-16 הייתה דמויית אבולה.זאת בעקבות עדות של רופא מלך ספרד פיליפ השני שתיאר אתה מחלה וכתב שדם נזל מהאוזניים ואף  במקרים מסויימים מהפה". כפי שקורה באבולה.

בעידן המודרני בכל אופן עם כי סבל ממחלות איומות אחרות כמו השפעת הקטלנית של שנת 1918 שקטלה יותר אנשים מאלו שמתו במלחמת העולם הראשונה ,האבולה הופיעה רק בשנות השבעים.

שנת 1976 נחשבת כשנת הפריצה של האבולה וכמעט במקביל היו התפרצויות של שני זנים שונים .האחד בזעיר בעיירה יאמבוקו והשני בסואן . ביאמבוקו נתקלו לראשונה במחלה לצמידי בית הספר של המיסון שיצאו לחפשה .יום לפני שחזרו הם סעדו את לבים בבשר קוף שנצוד זמן קצר קודם לכן .\כאבי הראש הופיעו לראשונה אצל המורה המדריך למסע היו אלו כאבים קשים מנשוא.והוא ניגש לבית החולים שניהלו אחיות מנזר בלגיות כדי לקבל זריקה.הן הזריקו לו משהו ואת המזרק  המשיכו להשתמש באותו היום בטיפול  בעשרות חולים  אחרים . לאחר ארבע הימים מת המורה בייסורים קשים מידי הנגיף.  .חלף עוד שבוע והאבולה קטל באכזריות את כל אלו שבעו במגע עם המחט הנגועה.אחר כך מתו הנשים שטיפלו בקבורת החולים בהמשך נקטלו גם האחיות הבלגיות   ולבסוף  גם  שאר הנזירות. צוות הרופאים של בית החולים נמחק לחלוטין  .כולם נחשפו לזרמי הדם המתפרצים מפצעיהם של גוססי האבולה.לאחר מכן נמחקו עוד תריסר כפרים באיזור  מעל פני האדמה  על גבריהם נשיהם וטפם

בהתפרצות בזאיר בסמוך לנהר האבולה  (פלג של  נהר הקונגו העובר בלב יערות הגשם הטרופיים ) חלו 318 איש.ו280 מהם מתו. התפשטות המחלה הוחמרה מאחר שצוותי הרפואה שעשו שימוש חוזר במחטי הזרקה. אך אז אופיין והוגדר לראשנה נגיף האבולה. לבסוף נעצרה התפרצות כתוצאה ממחסומי בידוד העמוסים במכונות ירייה שהקים צבא זאיר כדי לבודד את האיזור. הרמטית.

"אבולה זאיר " הזן המסוכן ביותר של האבולה תוקף כל איבר ורקמה בגגוף האדם חוץ משרירי שלד ועצמות .הוא נחשב לטפיל מושלם ,מכיוון שהוא הופך למעשה כל חלק בגוף לרפש מעוכל של נגיפים .קרישי דם קטנים מתחילים להופיע במחזור הדם ,הדם מתעבה ומאט את מהלכו ,הקרישים נצמדים לדפנות כלי הדם עד שנסתמת הספקתו לאיברים שונים בגוף .נקודות מתות מתחילות במוח ,בכבד ,בכליות,בריאות ,במעיים ,באשכים ,ברקמות חזה. השכבות התחתונות של העור מתות ומשנות את מצב הצבירה שלהן לנוזל .העור מבעבע כמו ים של בועות לבנות זעירות המנוקדות כתמים אדומים שנראים כפריחה .בעור מתהווים קרעים ושפטי דם פורצים מהם כמעט ללא הפסקה.כל פתח בגוף מדמם ,ללא קשר לגודלו שטח הלשון נעשה אדום מבריק ואז מתקלף והחולה בולע אותו או יורק אותו .דבר שכואב באופן לא רגיל. או שהוא יכול להיתלש בשיטפונות של הקיא השחור .החלק האחורי של הגרון והדופן הפנימי של קנה הנשימה יכולים גם הם להתקלף והרקמות המתות מחליקות במרוד קנה הנשימה אל הריאות או שמשתעלים אותן החוצה עם הליחה. הלב מדמם לתוך עצמו .שריר הלב מתרכך ומדמם לתוך החדרים ודם נסחט משריר הלב כשהלב פועם ומתנקז לתוך חלל בית החזה .והמוח נחסם בתאי דם מתים.

האבולה הורג רקמות רבות כשהחולה עדיין חי .זה מעורר נמק נקודתי זוחל שמתפשט דרך כל האיברים הפנימיים ..הכבד מת לגמרי ונרקב.הכליות מתמלאות בקרישי דם ותאים מתים,ומפסיקות לתפקד.כשהכליות מפסיקות לתפקד הדם הופך לרעיל משתן .הטחול הופך לקריש דם קשה בגודל של תפוז.

במגפה השנייה באיזור  נזרה בסודאן חלו 284 איש ו150 מהם מתו כולל רבים מאנשי הצוותים הרפואיים שחלו ומתו . אז התגלה שהנגיף הסודאני שונה והוא קטלני פחות מהנגיף הזאירי. אבל שיעור מקרי המוות אצל הנפגעים ממנו הוא חמישים אחוז והוא עדיין קטלני פי 2 מאשר נגיף מרבורג.

דווח עליו שהוא הפך את בית החולים לחדר מתים ,כשהנגיף  נע ממיטה למיטה והורג חולים על ימין ועל שמאל. רופאים התחילו להבחין בסימנים של בלבול נפשי ,פסיכוזה ,אובדן אישיות אצל החולים. כמה מהגוססים קרעו מעליהם את בגדיהם וברחו מבית החולים עירומים ומדממים ,ונדדו  ברחובות  העיר ,מחפשים את בתיהם ,כשהם נראים כאילו אינם יודעים מה קרה להם".בעיר הם כמובן הדביקו את כל מי שבא עימם במגע והרחיבו בכך את מעגל הנדבקים.

ב1979 פרצה המחלה ב55 כפרים ששכנו על גדות נהר האבולה בצפון זאיר היום קונגו משם קיבל הנגיף גורם המחלה את שמו ובאותה השנה אף נראה לראשונה במיקרוסקופ אלקטרונים וצולם.התברר שהמדובר בנגיף מוארך דמוי תולעת שבמרכזו מולקולה חד חוטית של הר.נ.א.

ebola preston

ב-1989 היגיעו לרסטון שבווירג'יניה משלוחים של קופי מקק ארוכי זנב ממחוז  מינדנאו בפיליפינים.חלק מהקופים לא פחות מ500 מהם חלו במחלה של קדחת מידממת ומתו .השאר הושמדו על ידי זריקת רעל  קטלנית במשך 18 יום   בידי צוות מטעם הצבא שהיה הלבוש חליפות חלל על מנת לא להידבק בידי הנגיף הקטלני  ארבעה אנשים נחשפו בכל זאת לנגיף החדש ופיתחו לו נוגדנים ,אך לא חלו.גופות הקופים נארזו בשקיות פלסטיק אטומות .אנשי הצבא טיהרו כל סנטימטר מרובע במקום.

פרשה זאת הפכה לבסיס לספר רב מכר "האיזור החם"  של פרסטון שהצביע בפני העולם על סכנת האבולה. אבל דווקא  המקרה שתואר שם עם כי בעל השלכות מצמררות הי המקרה קל יחסית שבו לא מתו בני אדם.  המחבר פרסטון   הזהיר בסוף הספר שמחלות כמו האבולה הן חלק ממערכת החסון של כדור הארץ  עצמו שמנסה להיפטר מהטפיל האנושי שמאיים על עצם קיומו.פרסטון טען שעוד ועוד התקפות של נגיפים מסוכנים כמו האבולה שרק יעשו מסוכנות יותר ויותר צפויות לנו בעתיד.

המאמר שאותו פירסם פרסטון במגזין "ניו יורקר " בנושא זה ששימש כבסיס לספר  עורר עניין כה רב עד שתוכנן לעשות על פיו סרט בבימויו של רידלי סקוט ובכיכובם  של רוברט רדפורד וג'ודי פוסטר ,אבל התוכנית לא יצאה לפועל.

ebola outbreak 1

לעומת זאת גם כן בעקבות הספר נוצר גם הסרט "התפרצות "בכיכובו של דסטין הופמן כווירולוג במעבדות הביולוגיות של הצבא.העלילה הייתה לאמיתו של דבר בדיונית אך מבוססת על אירוע שבהחלט יכול להתרחש במציאות.

הסרט פותח בפריצת מגיפת האבולה בזאיר ומספר כיצד קוף הנושאת  נגיף דמוי אבולה בשם "מוטאבה"  מגיע יום אחד לארה"ב כחיית שעשועים תמימה.שורט אדם או שניים ובתוך שבוע מדביק במחלה עיר שלמה בקליפורניה.

נשיא ארה"ב המבועת מתחזיות המדענים שבתוך שעות תחלה כל אוכלוסיית ארה": במחלה קטלנית ומור חיל האוויר להפציץ את העיריה בפצצות שיכחידו את הנגיפים האיומים .אך ברגע האחרון נמצא חיסון לכולן.

במציאות עוד אין חיסון לאבולה.

הסרט היה מפחיד במיוחד גם משום שהסביר את הסיבה "האמיתית " לוירוס סיבה שממנה חוששים רבים .ניטען שם שהווירוס הוא לאמיתו של דבר תוצר של מעבדות הלוחמה הביולוגית של צבא ארה"ב.ואת החשיפה של זה  מנסה גנרל בצבא ארה"ב ( דונלד סטרלנד ) למנוע בכל מחיר גם במחיר השמדה של עיירה אמריקנית בהתקפה גרעינית.

ebola virus

במקביל לסרט הקולנוע  נעשה גם  סרט טלוויזיה על נושא דומה שהתבסס על מותחן של הסופר הרופא רובין קוק על התפרצות אבולה בארה"ב שהיא תוצר של מזימה " המותחן של קוק מ-1987 ם נקרא -כמה מוזר – " התפרצות ".

אבולה חוף השנהב

ebola book2

היו גם חוקרים שחלו בנגיף כתוצאה מתאונות עבודה.

וכך למשל חוקרת במכון לרפואה טרופית בהמבורג גרמניה הזריקה נגיפים של הזן הזאירי המסוכן לעכברים כשהיא עוטה שלוש כפפות על כל אחת מידיה.ובטעות דקרה את אצבעה. בזמן התאונה לא היה ברור אם בכלל חדרו נגיפים לגוף החוקרת אך ליתר ביטחון היא הוכנסה לבידוד ואף הוזרק לה תרכיב נסיוני  מקנדה ושעדיין לא נוסה על בני אדם. לאחר ההזרקה התפתחו אצלה כאבי בראש כאבי שרירים ועליית טמפרטורות גוף שחלפו במהירות ולא חזרו .וכנראה היו תופעות לוואי  של התרכיב .

לאחר 21 יום בבידוד תקופת הדגירה המכסימלית המוכרת של הנגיף שוחררה החוקרת לבית בלי שניכרו בה סימני המגיפה.

ב-1994 חלתה וטרינארית בחוף השנה באפריקה  לאחר שניתחה גוף שימפנזה .היא הוטסה לשוויץ בבידוד חמור ,טופלה והחלימה.התברר שהנגיף שפגע  בה אם כי היה אבולה היה מזן שונה משנים הידועים עד כה. הוא קיבל את השם "אבולה- חוף השנהב".בנתיים לא התגלו מקרים נוספים של הדבקה בזן זה.

הזן הזאירי התפרץ שוב ב1994 בגאבון וב1995 בקיקויט שבזאיר וב1996 שוב בגאבון בשני מקומות ככל הראה עקב אכילת גוויות שימפנזים שנמצאו מתים ביער והובאו לכפר למאכל .18 האנשים שהשתתפו בפשיטת העור ובביתור הבשר ובטיפול בו חלו כולם.הם התלוננו על חום גבוה ,כאבי ראש ושלשול דמי והובאו מהרה לבית חולים במורד הנהר.רובם מתו במהירות אחד ברח מבית החולים ליער ומת שם.

ב2001 התרחשו שתי התפרצויות משני עברי הגבול בין גאבון לקונגו .וב2003 היו שתי התפרצויות בקונגו.

ב2000 וב2001 פרצה מגפה של הזן הסודאני בשלושה איזורים באוגנדה .425 אנשים חלו ו240 מתוכם מתו.

בשנת 2004 הייתה ההתפרצות נוספת בדרום סודאן.

עד לשנים האחרונות המחלה הייתה  מוכרת בעיקר במדינות מרכז אפריקה ניגריה אוגנדה וקונגו ועד לאחרונה לא התגלתה במערבה.היה זה בדצמבר 2013 כשילד בן שנתיים  חלה בקדחת מדממת בכפר בדרום מזרח גיניאה שבמערב אפריקה ומת מהמחלה כעבור ימים ספורים.שבוע לאחר מותו של הילד מתה גם אימו ,לאחר מכן אחותו ולבסוף סבתו ,כשכולם סובלים מסימני האבולה הידועים של הקאות,  חום גבוה ושלשולים .שני  אנשים שהיגיעו להלווית הסבתא מכפר אחר נשאו את המחלה לכפרם ועוד איש צוות רפואי העביר אתה וירוס לכפרו ושם מת עם הרופא שטיפל בו בזמן שהווירוס ממשיך וממשיך להתפשט כמגיפה. בגלל היעדר מקרי אבולה קודמים באיזו לא חשדו שזו הסיבה ולא ננקטו אמצעי זהירות כדי למנוע את התפשטות המגיפה .רק במרץ 2014 כשלמגיפה היו כבר 23 קורבנות ( מתוך 35 חולים ) החלו רשויות הבריאות המקומיות לחשוד ושלחו דגימות לבדיקות במעבדות ויריולוגיות בצרפת .התשובה הייתה חיובית המדובר בזן האבולה  זאיר הקטלני ביותר הקיים.

בינתיים המגיפה התפשטה לאיזורים אחרים בגיניאה ולמדינה  השכנה ליבריה.מתברר שאישה שאחותה מתה באבולה בגיניאה תוך כדי שהיא מטפלת בה לקחה מונית לליבריה על מנת לבקר שם את בעלה. במונית היו נוסעים נוספים וכולם נדבקו .כמו שנדבק הבעל ובני משפחה אחרים.

מליבריה המגיפה התפשטה גם בסיירה ליאון. ב31 ביולי הודיע ארגון הבריאות הבינלאומי שמספר המתים מאבולה היגיע ל826 מתים מתוך 1440 מקרים ידועים.

והמגיפה מתפשטת גם מחוץ לאפריקה.כך למשל נודע על תושב ערב הסעודית כבן 40  שמת שלושה ימים לאחר שחזר לארצו מביקור בסיירה ליאונה.וישנם שני חולים ידועים הרבה יותר אנשי צוות רפואי שעבדו באפריקה וכעת מטופלים בהסגר בבית חולים מיוחד באטלנטה. ויש גם חולה ספרדי כומר שמטופל בהסגר בבית חולים בספרד.ולצערנו סביר להניח שנשמע על חולים נוספים מחוץ לאפריקה בהמשך.

קבוצת חוקרים מרחבי אירופה ואפריקה בראשותו של סטפן גונטר מהמכון למחלות טרופיות בהמבורג גרמניה בודדה את הנגיפים מכ-20 דגימות שנלקחו מחולים מהמגיפה הנוכחית .

\החוקרים קבעו את הרצף המלא של החומר תורשתי של  הנגיף הנוכחי שהוא אולי מוטציה והשוו אותו לרצפים של הזנים הידועים הקודמים.התברר שהמדובר בזן חדש שאינו מהזנים שגרמו למגיפות הקודמות .הוא אמנם קרוב 97 אחוז לזן הזאירי אך לא זהה לו.

צוות של המרכז לבקרת מגיפות מאטלנטה שוהה בגיניאה כדי לסייע .אך התברר ששני אמריקנים שהיו בצוות הרפואי קנט ברנטלי וננסי ויטבולד נחשפו לנגיף בזמן שטיפלו בחולי אבולה בליבריה. ברנטלי לפי הדיווחים אף היה לבוש בחליפה מיוחדת בעת שנדבק שהווירוס איך שהוא הצליח לעבור דרכה.

הם הועברו לארה"ב  כל אחד מהם במטוס מיוחד,  לבית החולים אמורי באטלנטה  שבו נבנתה יחידת בידוד מיוחדת עבור מיקרים מסוכנים מאין אלה. בארה"ב  יש התנגדות קשה להעברה לשם של חולי האבולה מאפריקה  למרות שאלו הם אזרחי ארה"ב מחשש שהם יפיצו עוד את המגיפה.

באפריקה המחלה יצאה למעשה מכלל שליטה כפי שמודה דובר האירגון הבינלאומי "רופאים ללא גבולות "  . בקונאקרי בירת גינאה פורסמו  תמונות של גופות מתים מהמחלה הנשארות ברחוב מבלי שאיש יעז להתקרב אליהן .שהרי כל הנוגע בהן עלול להידבק.

בתוך שבוע מתו עוד 200 סבני אדם מהמחלה והמספר הכולל של המתים מההתפרצות הזאת כבר מתקרב אל האלף בעוד ש-1700  אנשים נוספים נגועים במחלה. ורבים מהם מצפויים למות .שיעורי התמותה מהמחלה עומדים כעת על יותר משישים אחוז. נחמת השוטים היא זאת שאלו לא התשעים אחוז מתים כתוצאה מהתקפות הזן הזאירי של הנגיף.

כל שנשאר כרגע לעשות הוא לשמור על הבידוד .בליברי ה שבה הכריזה הנשיאה על מצב חרום צבאי הנשלח הצבא להקים מחסומים בכל הדרכים המובילות ממערב המדינה שם נפוצה המגיפה אל הבירה מונורביה שכרגע עוד לא נפגעה. גם בסיירה ליאונה נשלח הצבא להטיל עוצר מוחלט על מחוזות במזרח המדינה ,שם נפוץ הנגיף. אין בהם כניס ה כלל לכלי  רכב למעט משלוחי מזון ותרופות.

בשדות התעופה של גיניאה הותקנו מדי טמפרטורה למטרות אתור נוסעים שטמפרטורת גופם מעל 39 מעלות צלזיוס כדי למנוע מהם לעזוב את המדינה.\סנגל סגרה את גבולה עם גיניאה לזמן מה וכמה חברות תעופה עצרו את הנסיעות  לגינאה וממנה.

ככל שתתמשך המגיפה יש לשער שהבידוד של המדינות הנפגעות מהעולם ילך ויתחזק ,ותושביהן ישארו כאסירים בארצותיהם.

קונספירציית האבולה ?

ebola emerging viruses

כמובן שנגיף האבולה עורר מגוון של תיאוריות קונספירציה .

בספרו של חוקר הקונספירציות  לאונרד הורוביץ Emerging Viruses: AIDS and Ebola  ( 1996)  שהאבולה ביחד עם האיידס הם תוצר של מעבדות אמריקניות במסגרת מזימה  לשלוט על כמות האוכלוסייה על כדור הארץ.

הוא מדווח על חברה גרמנית בשם OTRAG שביצעה ניסויים בזאיר בקופים ירוקים שהביאו ליצירת וירוס קטלני שיה המוטציה מלאכותית מווירוסים קודמים. מקורות שונים ברשת  הביעו את תמיהתם איך הוירוסים שלא היו ידועים קודם לכן  בטבע התגלו לראשונה דווקא במעבדות מחקר. באירופה או בארה"ב דווקא.

תיאוריה המקובלת  בקרב חובבי קונספירציות למיניהם  היא שהאבולה ווירוסים אחרים נוצרו כסוג של נשק ביולוגי כדי להקטין אוכלוסיות גדולות מידי ואולי יצאו מכלל שליטה של המפתחים שלהם שעל פי תיאוריה זאת גם היו הנפגעים הראשונים. ואולי לא יצאו מכלל שליטה אלא הן מופעלים במקומות ששם יש "צפיפות אוכלוסייה גדולה מידי " לדעת  בכירים שונים  באפריקה.

תיאוריות קונספירציה  אלו  זכו לתאוצה  אדירה הודות לסרט  שובר הקופות "התפרצות " ( 1995) שאולי גם שימש כמקור השראה  ,  ששם המגיפה דמוית האבולה מתוארת  כתוצר של הצבא האמריקני , התפשטו מאוד באפריקה במקומות הנגועים וכתוצאה אפריקנים רבים נמלטים מהרופאים שבאים לסייע להם מתוך אמנה תפלה שהרופאים מפיצים עימם את המחלות. וזה מקשה עוד יותר על הטיפול המסובך בלאו הכי. השמועות בנושא  ברשת שצוברות תאוצה גם מכך שאירגוני מתנדבים  כמו |רופאים ללא גבולות " נוצרו בידי רופאים יהודים ציונים ידועים הביאו לכך שעובדי רפואה במקומות לא מעטים באפריקה נאלצו להתפנות מחשש שהמקומיים יפגעו בהם כתוצאה מהשמועות ותיאוריות הקונספירציה האלו.

נצייו שתיאוריה  זאת שהאבולה הוא תוצר של ניסויים אנושיים  היא  לא בלתי אפשרית . אכן תיאורטית אפשר ליצור נגיפים כאלו. אבל גם אין צורך בכך כדי להסביר את המגיפה.

.יותר סביר שהאבולה הוא  מוטציה של הטבע שכמוה מופיעות אחת לשנה במקומות שונים ברחבי העולם כולו. רק זאת קצת ( הרבה )  יותר חמורה מהמוטציות הרגילות. .

האמת היא שאם האבולה הוא נשק ביולוגי  הרי זהו נשק גרוע ,הוא הורג את הנפגעים מימנו מהר מידי מכדי שהמחלה תוכל להתפשט במהירות .גם העובדה שאין נסיוב כנגדו פועלת כנגד ההנחה שזהו נשק ביולוגי שהרי סביר שכל מי שיצור נשק כזה יצור קודם כל גם חיסון או נסיוב כנגדו. כדי להגן על עצמם.

אולם גם האבולה מוצאו הוא טבעי לחלוטין אין זה אומר שבני אדם לא ינסו להשתמש בו .  ישנן טענות שמכוני מחקר רוסיים  לנשק ביולוגי ניסו ליצור מהוירוס נשק ביולוגי של ממש לצרכים הצבאים . עוד מ-1992.

דובר  על כך שקבוצות בשליחותו של  שוקו אשארה מנהיג הכת היפנית הטרוריסטית אום  שינריקיו  Aum Shinrikyo

שהתפרסם בהתקפת הגז המרעיל שלו על הרכבת התחתית  בטוקיו מ-1995 שלח  ב-1993  צוות אנשים לזאיר על מנת להשיג דוגמאות נגיפים במטרה ליצור מהם נשק ביולוגי ,ככל הנראה ללא הצלחה.

סביר להניח שהרעיון עלה במוחם של אירגוני הטרור האיסלאמיים  האל קאעידה והדאע"ש ולא מן הנמנע שגם הם עובדים על השגת נשק מצמרר מסוג זה.

כך שגם אם הווירוס הוא מוטציה  טבעית לחלוטין יש תמיד לקחת בחשבון את האפשרות שכוחות רשע וטרור  שונים בעולם ינסו להשתמש בו כנשק ביולוגי.

 

תרופה לאבולה ?

ebola book 1

בשלב זה אין למחלה זאת תרופה וגם לא תרכיב חיסון.אבל ישנם שמועות על כך שיש תרכיב עוצר את המחלה והוא ניתן לשני החולים האמריקניים שנדבקו בהתפרצות האחרונה.

 הטיפול הסטנדרטי באבולה הוא נסיוב הלקוח מאותם אנשים לא רבים שנרפאו ממנה ( כן יש כאלה  אם כי אין זה ידוע למה הם נרפאו ממנה בזמן שהאחרים לא. )

דווח שלשני החולים האמריקניים ניתן נסיוב סודי ונסיוני ביותר  בשם  Zmapp   שעד כה נוסה בעיקר על קופים ובהצלחה ( הניסויים לא פורסמו כנדרש בעיתונות המדעית )     שהביא לשיפור מה במצבם והוא כרגע התקווה היחיד לטיפול במחלה אך נראה  שהניסויים בנסיוב עוד לא הושלמו  ולא עברו את כל השלבים הנדרשים לאישורו של הנסיוב כתרופה בידי הרשויות ,וכתוצאה לא ברור עד כמה הוא יעיל לטווח הארוך. עד כה הוא נראה יעיל בקופים. טרם הוכח שהוא יעיל בבני אדם, ומה שחשוב יותר – טרם הוכח שהוא לא מסוכן לבני אדם. החיסון עוד לא עבר את כל שלבי הניסוי הדרושים לאישור תרופה בארה"ב, ובכל מקרה הוא לא יהיה זמין לחולים באפריקה. גם אם יאיצו מאד את הייצור שלו ייקח חודשים לוודא שהוא אכן יעיל למניעת המחלה ואכן לא מזיק לחולים. עד אז יש סיכוי טוב שהמגיפה תשכך.

שני החולים אכן הבריאו… אם כי כלל אין זה ברור כרגע שאמנם זה היה בהשפעת הנסיוב הזה דווקא ולא בהשפעת גורמים אחרים. שהרי לפחות חמישים אחוז מאלו שנפגעים מהוירוס נרפאים ללא כל נסיוב.

בכל אופן עצם הידיעה שהחולים האמריקנים קיבלו נסיוב שאינו זמין לאפריקנים עוררה זעם רב בקרבה האפריקנים שמרגישים את עצמם שוב מקופחים בידי המערב. מדינות אפריקה כבר דורשות לקבל את הנסיוב  בין שהו אכבר מאושר לידיהן ואכן יש בעיה מוסרית עם כך שהחולים האמריקנים מקבלים טיפול בנסיוב ושאר החולים כלל לא.

.ממשלת . ארה"ב עובדת על פיתוח חיסון נגד אבולה.ידוע שיש שלוש  חברות תרופות גדולות  , Tekmira and Biocryst Pharmaceuticals שמקבלות תמיכה כספית ממשרד ההגנה האמריקני והן עובדות גם כן על יצירת נסיוב עבור האבולה. וחברה שלישית מפתחת חיסון אפשרי לאבולה .

.אבל הנסיובים והתרופות  והחיסוניים שהן מפתחות נמצאות בשלב זה רק בשלבי הפיתוח והניסוי שלהן .יקח שנים עד שהן יהיו מוכנות ליישום בהנחה שהן יצליחו.

אירגון הבריאות העולמי אישר להשתמש בתרופה הנסיונית  "זמאפ" שאותה פיתחה חברה אמריקאית אם כי זאת לא קיבלה עד כה את כל אישורי הבטיחות הדרושים לקבלת תרופה לשימוש ואין זה ברור כלל שהיא אכן יעילה ובטוחה לשימוש .זאת כפי שהסביר האירגון "בהתחשב בניסות המיוחדות "של ההתפרצות הזו ".

נמסר ששני האמריקנים שקיבלו את התרופה נרשם שיפור משמעותי במצבם ..אך לעומת זאת כומר ספרדי שחזר משליחות מסיונרית בליבריה ונדבק אף הוא ,קיבל גם הוא את התרופםה הנסיונית ולא שרד.הוא נפטר אתמול בבית חולים במדריד. .מקרה המוות הראשון כתוצאה מאבולה ביבשת אירופה. לכאורה משלוחים של הזמאק אמורים להגיע לאפריקה בהמשך השבוע. אבל החברה המייצרת של התרופה "מאפ ביוקפרמקוטיקל הודיעה כי אין לה יורת מלאי של התרופה הנסיונית ,מאחר שעד כה יוצרו רק 12 מנות של החיסון שגם אין זה ברור עד כמה הוא אפקטיבי.

האם ניתן יהיה להכחיד את האבולה ביום מן הימים "כנראה שלא מאחר שהם מתאכסנים גם בבעלי חיים שעדיין אינם ידועים ולכן הכחדתם אינה עומדת כרגע על הפרק.אנו מחכים ליום שהמדע יפתח חיסון או טיפול יעיל בהם.

האבולה ייקח עוד חיים רבים אולם בסופו של דבר ייעצר ,שכן הגוף האנושי מתחסן לבסוף כנגד מרבית המגיפות שתוקפות אותו גם עם ימותו מאות ואלפים.

עד לוירוס הקטלני  הבא שיצוץ מתי שהוא בעתיד.וחוזר חלילה.

מה לעשות ?

משרד הבריאות הישראלי מתכונן גם הוא להתפרצות אפשרית של האבולה .עד כה ידועים על מקרים מאובחנים כאבולה או אף חשודים בישראל אבל איש לא לוקח צ'אנס.בהחלט קיימת האפשרות שמבין האזרחים הישראליים הרבים שמבקרים באפריקה מידי יום  אדם אחד או יותר ישוב כשבגופו נישא הנגיף הקטלני.הממשלה פרסמה כבר הזהרת טיסה מפני ביקור במקומות הנגועים גיניאה ליבריה וסיירה  ליאונה.

בחוזר שפירסם המשרד נקראו ישראלים ששבו מאחת המדינות הנגועות ( שהן כרגע ניגריה , גינאה סיירה ליאון וליבריה O) והסובלים מחום של יותר מ38 מעלות לפנות מיידית לחדר המיון ולעדכן את אנשי  הצוות שם לגבי שהותם במדינה שבה התפרץ הנגיף.יהיה עליהם להכין את עצמם לבידוד . בעיקרון אסור ליצור מגע גופני עם מי שחשוד שהוא נושא נגיף.ואם יש צורך לבוא עימו במגע אז יש לעשות זאת רק עם בגדים כבדים ביותר ותוך חבישת כמה שכבות של כפפות.

ההוראות להיום הם אלו : מטופל חשוד כזה המגלה תסמינים מתאימים למחלה הכוללים חום גבוה, הפרעות במערכת הקרישה, הקאות, דימומים וכאבים מפושטים – לחדר בידוד אוויר ומגע, הנמצא בסמוך ליחידה לטיפול נמרץ בבית חולים. אנשי הצוות הרפואי המטפלים בחולה יוגבלו למינימום הנדרש. הצוות יתמגן באופן מלא במסיכה, סרבל חד פעמי, כובע, כפפות, ערדליים, ומגן פנים. בעת שימוש במחטים או בהחלפת מצעים שזוהמו יש להשתמש בשתי זוגות כפפות המולבשות על כפות הידיים..

במהלך אישפוזו יעבור המטופל בדיקות דם שיאתרו את נוכחות הנגיף בגופו במקרה של הדבקה אפשרית, יישאר המטופל הנגוע מאושפז תחת בידוד וניטור קרוב, בשל ההידרדרות הצפויה. בשל העובדה שאין כיום כל תרופה או חיסון נגד המחלה, ניתן לטפל בחולים אך ורק באמצעות טיפול תומ

ראיון עם פרופסור איתמר גרוטו ממשרד הבריאות של ישראל .

אלי :האם יש אפשרות שהאבולה יחדור לישראל ?

ebola itamar groto

פרופסור איתמר גרוטוו .צילמה תמר אפלבאום.

גרוטו :שום דבר לא בלתי אפשרי . ריעננו שוב השבוע את הנהלים שקשורים להנחיות הנגועות לטיפול במגיפה.אנחנו בהחלט לא שוללים את האפשרות שהאבולה תצוץ גם בישראל. עם כי גם עכשיו האבולה אינה מסוכנת כמו שהיה הסארס בזמנו.

והיה ותפרוץ מגיפת אבולה בישראל מה תעשו ?

גרוטו :  תיאורטית זה לא בלתי אפשרי ובמקרה כזה נצטרך להכריז על מצב חירום.  יש חקיקה לגבי מצבי חירום רפואיים   שמאפשרת  לשירותי הבריאות לעשות את מה שנראה לו כנכון  גם כנגד רצון הפוליטיקאים. תיאורטית עם משרד הבריאות מחליט שיש צורך לבצע צעדים מסויימים  במצב חרום גם כנגד רצון הממשלה אז  לכאורה מבחינה חוקית משרד הבריאות הוא זה שקובע . ישראל היא אחת המדינות היעילות בעולם מבחינת אבחון מחלות במעבדות שלה.

לדעתי יש גם סיכוי מזערי שהמגיפה תתפשט במערב. צריך להבין שבאפריקה אין אפשרויות בקרה ופיקוח טובות כמו שיש במערב ויש אצלהם כל מיני טקסים שקשורים למתים שתורמים להפצת המחלה ,שאינם קיימים במערב.  להערכתי המגיפה תתפשט במשך כמה חודשים עד שנה. ואז כמו תיעלם ,עד להתפרצות הבאה.

אלי :ובכל זאת אם תמצאו את עצמכם במצב קיצוני  של מגיפה איומה מתפשטת ומדביקה אנשים למאותיהם ואלפיהם האם לא תבצעו הסגר מוחלט?

גרוטו : למשרד הבריאות יש תוכניות לטיפול במקרה של התפרצות, כולל חדרי בידוד וחליפות הגנה מתאימות לצוותים המטפלים. אני יכול להגיד לך שיש לנו תוכניות לכל מיני מקרים קיצוניים של התפשטות מגיפה  אבל  לצערינו הרב אין אפשרות לחסימה הרמטית.

לפי התקנות הבינלאומיות אסור למדינה לבודד את עצמה  בצורה הרמטית בבחינת אין נכנס ואין יוצא.

אמנם  כידוע לך יש מדינות שמואשמות בהפרות חוקים בינלאומיים שונים..אבל ישראל מקפידה לשמור על כללי אירגון הבריאות הבינלאומי.

זה גם לא עובד.אני אתן לך דוגמה מההיסטוריה  ב1918 הייתה מגפת שפעת עולמית שהרגה מליונים. מתו ממנה יותר אנשים מאשר כתוצאה ממלחמת העולם הראשונ שהסתיימה זה עתה !

והיו מקומות שניסו לסגור את עצמם וללא הצלחה. המגיפה כמתואר בסרט  היגיעה  לכל מקום. וההסגר פשוט לא עבד. מספיק שרק אדם אחד נגוע מגיע מבלי שיתפס בזמן והכל יורד לטמיון.

.לכל היותר  אפשר לצמצם את המחלה לבודד את החולים או אנשים בריאים שהיו במגע עם החולים  באגפים מיוחדים ובמקרים קיצוניים שבקיצוניים במתי מלון .ובמקומות אחרים.

אלי :יש לכם מחשבות על מקומות שישמשו כאיזורי הסגר לאוכלוסייה גדולה או ענקית  של נגועים ? אולי במקום שומם בנגב או בגליל ?

גרוטו :איזורי ההסגר צריכים להיות קרובים לתחנות הגבול לנמלי הים ולנמלי האוויר שדרכם מגיעים אנשים מחו"ל.

האם אתם יכולים לבודד איזורים שלמים ?

גרוטו :היו מקרים של שפעת חזירים שהייתה מגיפה מסוכנת יחסית ונאלצנו לבודד אנשים אבל באופן וולונטרי.אבל אפשר לעשות זאת גם באמצעי  כפיה .בחקלאות למשל   יש הסגרים בכפיה לבעלי חיים כאמצעים שגרתיים.

לגבי בני אדם … זה אפשרי גם כן  בשנות קום המדינה היו מצבים של סגר בכפיה בגלל אבעבועות שחורות.סגרו אז  איזורים מסויימים.

ההוראות להיום הם אלו : מטופל חשוד כזה המגלה תסמינים מתאימים למחלה הכוללים חום גבוה, הפרעות במערכת הקרישה, הקאות, דימומים וכאבים מפושטים – לחדר בידוד אוויר ומגע, הנמצא בסמוך ליחידה לטיפול נמרץ בבית חולים. אנשי הצוות הרפואי המטפלים בחולה יוגבלו למינימום הנדרש. הצוות יתמגן באופן מלא במסיכה, סרבל חד פעמי, כובע, כפפות, ערדליים, ומגן פנים. בעת שימוש במחטים או בהחלפת מצעים שזוהמו יש להשתמש בשתי זוגות כפפות המולבשות על כפות הידיים..

במהלך אישפוזו יעבור המטופל בדיקות דם שיאתרו את נוכחות הנגיף בגופו במקרה של הדבקה אפשרית, יישאר המטופל הנגוע מאושפז תחת בידוד וניטור קרוב, בשל ההידרדרות הצפויה. בשל העובדה שאין כיום כל תרופה או חיסון נגד המחלה, ניתן לטפל בחולים אך ורק באמצעות טיפול תומך..

 

אלי :אתה יכול לתאר את התוכניות שיש לכם למצבי חירום כאשר חס וחלילה עלולה לפרוץ מגיפה מסוכנת באופן קיצוני בדומה לאבולה ?

גרוטו :כל שאני יכול לאמר לך שאכן יש לנו תוכניות כאלו למצבים שונים ואף מפלצתיים

אבל זהו חומר סודי ואיני יכול למסור לך פרטים עליו. התוכניות האלו יחשפו אך ורק אם יפרוץ מצב המקביל למה שמתואר בהן .בוא נקווה שזה אף פעם לא יקרה. 

שאלות לדוקטור איציק לוי   ד"ר איציק לוי שיבא – מנהל שרות האיידס ומחלות המועברות במגע מיני במרכז הרפואי שיבא בתל השומר וכן כרופא בכיר ביחידה למחלות זיהומיות.

אלי : האם  נגיף האבולה יכול לשמש כנשק הרסני במסגרת לוחמה ביולוגית.

ebola itzik levi

דוקטור איציק לוי .צילום אסנת קרננסקי

 ד"ר לוי :תראה בשנת 1969 חתם נשיא ארה"ב ניקסון על צו שאוסר על הצבא  האמריקני להשתמש בנגיפים כולל נגיף אבולה שלא למטרות מחקר. אבל נכון שלחוקרים במקומות כמו המכון הצבאי למלחמה ביולוגית  ובמרכז לבקרת מחלות באטלנטה וגם במקומות אחרים יש דגימות דם נגוע בנגיף. הם משתמשים בו למחקר.

למעשה האבולה  לא כלי "יעיל " באמת למלחמה ביולוגית כי דווקא בגלל התוקפנות שלו הוא משמיד את האנשים בסביבתו מהר מאוד וכך לא יכול להשמיד אנשים לאורך זמן. כמה שזה נשמע נורא "הנשק הביולוגי "הטוב" באמת" לא יכול להיות יעיל מידי ומהיר מידי לטווח ארוך. .

הנגיף יכול להגיע לישראל אבל מערכת הבריאות שלנו טובה ואפשר יהיה ללכוד  אותו במהירות גבוהה. הסיכוי לפריצת מגיפה בישראל הוא בהחלט קיים אבל הוא לא גבוה במיוחד.  

אלי :נגיף  האיידס דומה לאבולה?

יש דמיון  מועט. למעשה הם שונים מאוד. מקור שניהם הוא כנראה בקופים ירוקים בזאיר אבל בעוד שנגיף האיידס יכול להישאר רדום במשך שנים נגיף האבולה משתכפל במהירות תולך שישה עד 21 ימי דגירה הוא משמיד  את כל הרקמות הפנימיות של הכליות ,הכבד הלבלב והמוח ,הכל בגוף מדמם נקרש ונרקב .בכתשעים אחוז מהמקרים ,זה נגמר במוות תוך ימים ואין תרופה.

אלי :לישראל מוברחים מאפריקה קופים קטנים כחיות מחמד .יש בכך סכנה ?

 

לוי:כן יש בכך סכנה מסויימת  ,החוק קובע הסדר לכל חיה שמבקשים לייבא רשמית ומסיבות כאלו.אני ממליץ לישראלים שמתחכמים ומבריחים קופים לשעשוע לא יכניסו לנו פצצת זמן יש לנו מספיק צרות עם עזה. אבל כדאי לציין שעדיין לא נודע בעולם על התפרצות מגיפה כתוצאה מהברחת חיות מחמד כזאת.

בעיקרון מומלץ לאנשים לא לנסוע למדינות שנפגעו ואם יש צורך בכך להשתדל לא להגיע למגע עם אנשים שהם חולים לא להשתתף בטקסי קבורה של המקומיים ,לפחות עד שתעבור המגיפה.

בדרך כלל מגיפה כזאת עוברת אחרי כמה חודשים.ולדעתי בעוד כשנה היא תחלוף לה.עד להתפרצות הבאה.

ראיון עם ד"ר קרן לנדסמן רופאה ובעלת בלוג  סוף העולם – מבט מהיציע על מחלות מדבקות

אלי : היו הבדלים כל שהם בצורה שבה מתו קורבנות האבולה עד כה כתוצאה ממוטציות של הנגיף? או שכולם מתו במהירות בצורה זהה?

ebola keren landsman

לנדסמן : ההבדל הוא בהסתמנות המחלה ובשיעורי התמותה ממנה. בניגוד לאבולה זאיר עיקר הסימפטומים הפעם הם שלשולים דמיים והקאות, והתמותה היא 60% במקום 90%.

אלי : מכיוון שקצת פחות אנשים מתים בהתפרצות הזאת בהשוואה להתפרצויות הקודמות לפני שנים האם זה אומר שהוירוס הוא קצת חלש יותר הפעם ?

לנדסמן : הוא שונה ב-3% מאבולה זאיר המוכר. זה ההבדל. המשמעות מבחינת הפתוגנזה של המחלה עדיין לא ידועה. ייקח זמן לפענח את ההבדל במנגנונים.

תדע שבכלל כל הזמן יש התפרצויות של מגיפות ממחלות אחרות באפריקה ,אבל אנשים במערב שומעים עליהן מעט מאוד. למה לא שומעים כמעט על ההתפרצויות  האלו באפריקה?כי  העולם לא באמת מתעניין במה שקורה באפריקה כמו שאיננו יודעים שמליונים מתים שם כל שנה  מדלקת קרום המוח והמלאריה  וכמובן האיידס .זה מטריד את מנוחתנו רק כאשר יש חשש  שמגיפה מסוכנת כמו אבולה תפרוץ משם למקומות אחרים במערב.

 אלי :אז מה עושים עכשיו כשהאבולה משתוללת באפריקה ומאיימת לצאת לעולם ?

לנדסמן : נרגעים. אם רוצים לעשות משהו יותר רציני – אפשר לתרום כסף ל"רופאים ללא גבולות" שעובדים בפרך במדינות הנגועות. אם יש לכם השכלה מתאימה – אפשר להתנדב לצאת לטפל בחולים.בהחלט יש צורך גדול מאוד במתנדבים אמיצים שיהיו מוכנים לטפל בחולי אבולה.  

ebola robin cook

עטיפת מותחן של הרופא רובין קוק על התפרצות מגיפת אבולה בארה"ב. 

ראו גם :

מתים עלינו -והיה ותתקוף מגיפת זומבים את מדינת ישראל 

אבולה מאת שלמה כהן

אירגון הבריאות העולמי והאבולה. קריקטורה מאת שלמה כהן.

ביבליוגרפיה למאמר :

Simpson, D. I. H.    Marburg and ebola virus infections :   a guide for their diagnosis, management, and control    Geneva :   World Health Organization,   1977

ריצ'רד, פרסטון, ( 1994)    האזור החם: סיפור המתח האמיתי המצמרר ביותר שסופר אי פעם / מאנגלית אי"ש עזגד]

תל-אביב :   מטר,   תשנ"ה  1995.

 

אדורד   רג'יס, ( 1996 )   ציידי הנגיפים :   מלחמתו של המרכז להדברת מחלות נגד הנגיפים הקטלניים / מאנגלית שמעון גלבץ     תל-אביב :   זמורה ביתן,   1999.

 

Close, William T.   Ebola :   a documentary novel of its first explosion /    New York :   Ivy Books,   1995.

Horowitz, Leonard G.    Emerging viruses :   AIDS and Ebola : nature, accident, or intentional? /    Rockport, MA :   Tetrahedron,   c1997

Joseph B. McCormick, Susan Fisher-Hoch ; with Leslie Alan Horvitz.

Marburg and Ebola viruses /    edited by Hans-Dieter Klenk  Berlin :   Springer,   c1999

Level 4 :   virus hunters of the CDC /    New York :   Barnes & Noble Books,   1999.

Kuhn, Jens H.    Filoviruses   a compendium of 40 years of epidemiological, clinical, and laboratory studies /    Wien ;   New York :   SpringerWeinNew York,   c2008

Sobarzo, Ariel    The Profile of humoral immune reactivity in patients infected with Sudan ebolavirus (Gulu) /    Beer-Sheva [Israel] :   Ben-Gurion University of the Negev,   2011.

Var. Title   ‫  זיהוי הפרופיל החיסוני של התגובה ההומראלית בחולי אבולה מזן סודאן

Piot, Peter    No time to lose :   a life in pursuit of deadly viruses /    New York :   W. W. Norton,   c2012.

מותחנים על התפרצות אבולה

clancey 1 

טום קלאנסי "צו נשיאותי "  (1996)תרגם יוסף אשכול 1998 .מותחן שמתאר התפרצות אבולה בארה"ב

סרטים

Outbreak ] /directed by Wolfgang Petersen 1995

דוקומנטריים

Killer virus    Atlanta, GA :   Video News International,   1995.

 

Ebola war [] :the nurses of Gulu /by Alethia Productions 2002 .

  Ebola is one of the most contagious and frightening diseases that exists today. It can kill its victim in as little as 48 hours. When it broke out in Northern Uganda, there were scant resources and little knowledge about how to deal with it at Lacor Hospital, in Gulu, Uganda. For nearly a month, medical staff treated Ebola patients without knowing what it was. Soon, however, it became clear that the nursing and medical staff were at risk from this haemorrhagic disease. In the end, thirteen nurses and the medical superintendent, Dr. Mathew Lukwiya, died from the disease. In Ebola War, the nurses tell the emotional stories of how they struggled to contain the outbreak. Medical teams had to go into the war-ravaged countryside to test and educate the population to isolate those infected. Through interviews, personal accounts and archival footage, this intimate and moving film documents a five-month heroic battle in an African hospital against a modern-day plague, and the final triumph over the outbreak.

ebola outbreak 2

מאת אלי אשד

בלש תרבות וחוקר של תנ"ך, תרבות וספרות פופולארית

5 תגובות על “אבולה -נגיף אחרית הימים ?”

קצת הדרמטה, מלשון דרמטי. מעניין לדעת שהנגיף עובר באוויר אבל עד עתה הטענות הן שהוא לא מדבק באופן רציני ללא מגע עם הנוזלים וככל הנראה החולשה הפיזית של החולים וחוסר תרופות הן הסיבה לתמותה הגבוהה. לו המחלה הייתה מדבקת ביותר היא היתה נפוצה בכל העולם זה מכבר

חדשות רעות לגבי האבולה שמשתוללת באפריקה ללא מעצורים :בסיירה ליאון כל התושבים נדרשו להישאר בעוצר בבתיהם למשל כמה ימים בניסיון נואש להגביל את התפרצות המגיפה שם.
ראו כאן :http://www.rt.com/news/189296-ebola-shutdown-homes-sierra/
REETOWN, SIERRA LEONE
Officials say thousands of health care workers successfully fanned out across Sierra Leone on the first day of an unprecedented three-day anti-Ebola lockdown despite some logistical blunders.

Stephen Gauja, coordinator of an emergency operations center in the capital, said Saturday that no violence occurred and that residents were "largely compliant" with health care workers and volunteers who distributed soap and information about the deadly disease.

The government is confining its 6 million people to their homes through Sunday in a bid to stem the biggest Ebola outbreak in history.

תסכית אודיו מעניין במיוחד על עלילותיו של הנוסע בזמן דוקטור הו
The Sentinels of the New Dawn נעשה ב-2010.במסגרתו הנוסע בזמן מגיע משנות השבעים של המאה הקודמת לאנגליה של שנת 2014 ומגלה שם מזימה שטנית להפיץ בעולם את נגיף האבולה ולגרום למגיפה .
כפי שאכן היה בשנת 2014 האמיתית אם כי כנראה לא כתוצאה ממזימה שטנית .אבל בהחלט אפשרי שגם זה יקרה בעתיד.
ראו על התסכית :
http://tardis.wikia.com/wiki/The_Sentinels_of_the_New_Dawn_(audio_story)

.חדשות טובות לגבי האבולה : הושגה פריצת דרך בהשגת חיסון למגיפה האיומה ביותר של העשורים האחרונים.

פריצת דרך אפשרית במאבק באבולה: חיסון נגד הנגיף השיג יעילות של 100%
http://www.haaretz.co.il/news/world/africa/1.2696846

ניסויים שנערכו בגינאה הצליחו למנוע הדבקתם של מטופלים שקיבלו את החיסון זמן קצר לאחר החשיפה לנגיף. ארגון הבריאות העולמי: החיסון יכול לשנות את האופן בו אנו מטפלים במחלה
גרדיאן ורויטרס|
$
חיסון נגד וירוס האבולה השיג יעילות של 100% בניסויים שנערכו בגינאה, ויכול להביא את ההתפרצות הנוכחית במערב אפריקה לסופה, כך אומרים מומחים. עד כה לא היו תרופות או חיסונים יעילים נגד הנגיף, שההתפרצות הגדולה ביותר המתועדת שלו החלה בגינאה בדצמבר 2013, וגרמה עד כה למותם של 11,200 בני אדם.

"אם יתברר כיעיל, זה הולך לשנות את כללי המשחק", אמרה על החיסון ד"ר מרגרט צ'אן, ראש ארגון הבריאות העולמי, שמימן את המחקר. "זה ישנה את האופן בו אנו מתמודדים עם ההתפרצות הנוכחית, ועם התפרצויות עתידיות". על רקע ההתפרצות הנוכחית, מדענים, רופאים, תורמים וחברות תרופות שיתפו פעולה במאמצים להאיץ את התהליך שלרוב לוקח יותר מעשור, והתבצע בשנה בלבד.

במסגרת המחקר, שממצאיו התפרסמו היום (שישי) בכתב העת הרפואי Lancet, נתנו המדענים מנה יחידה של חיסון מסוג VSV-ZEBOV ליותר מ-4,000 עובדי רפואה ואנשים נוספים בגינאה שבאו במגע עם חולי אבולה. 2,014 בני אדם קיבלו את החיסון באופן מיידי לאחר המגע עם חולה האבולה, ועוד 2,380 חוסנו שלושה שבועות לאחר החשיפה לנגיף.

בקרב קבוצת הנבדקים הראשונה לא התגלו כל מקרי אבולה, ובקרב הקבוצה השנייה התגלו 16 מקרים. בעקבות הממצאים, החליטו החוקרים ב-26 ביולי שלא לבחון עוד את מתן הזריקות המאוחרות, שעלולות להוביל לנדבקים נוספים.
חוקרים במכון לבריאות הציבור של קנדה פיתחו את החיסון הניסיוני, המשלב חלקים מנגיף האבולה ביחד עם נגיף מסוכן פחות, במטרה לעורר תגובה של המערכת החיסונית נגד האבולה. בהמשך לקחו חלק בפיתוחו חברות התרופות NewLink Genetics ו-Merck. ארגון הבריאות העולמי, משרד הבריאות של גינאה, ארגון רופאים ללא גבולות, מכון המחקר Epicentre והמכון לבריאות הציבור בנורווגיה הובילו את המחקר, לצד ארגונים נוספים שסייעו.

"הדבר מראה את כוחו של שיתוף הפעולה", אמרה ד"ר מארי-פול קיני, עוזרת לראש ארגון הבריאות העולמי, בתדרוך לכתבים בז'נבה. "אנו מאמינים כי העולם נמצא על סף השגת חיסון יעיל לאבולה".

ג'רמי פאראר, מומחה למחלות מידבקות העומד בראש קרן וולקאם, אחת התומכות המרכזיות בניסוי, אמר כי החוקרים "העיזו להשתמש בעיצוב חדשני ביותר ופרגמטי, שאיפשר לצוותים בגינאה להעריך את יעילות החיסון תוך כדי התפרצות המגפה". הוא הוסיף כי "תקוותנו היא שכעת החיסון יסייע להביא את המגפה לסיומה, ויהיה זמין לטיפול בהתפרצויות עתידיות".

חדשות טובות סופיות לגבי האבולה?
זה נגמר: אחרי שנתיים תמה מגפת האבולה
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4753110,00.html
חגיגות במערב אפריקה: ההתפרצות הקשה ביותר של הנגיף אי פעם, שהרגה לפחות 11 אלף בני אדם ופגעה ב-29 אלף נוספים, הסתיימה. ארגון הבריאות העולמי הכריז שגם בליבריה, המדינה הנגועה האחרונה, חוסל הנגיף
AFPפורסם: 14.01.16 , 17:10

העולם נשם היום (ה') לרווחה, כשאחרי יותר משנתיים של מגפת אבולה, שהרגה 11,000 בני אדם וגרמה להעלאת כוננות בגופי בריאות ברחבי העולם כולו, הוכרז כי המגפה הסתיימה – על רק ההודעה כי המגפה תמה גם באחרונה שבמדינות שנדבקו בה, ליבריה.

הייתה זו המגפה הקטלנית ביותר של אבולה בתולדות האנושות, ומאז גילוי הווירוס בדרום גינאה בדצמבר 2013 הוא פגע לא רק בתושבי מדינות מערב אפריקה אלא גם בכלכלותיהן. בשיאו, הפיל הנגיף חללים בגינאה, בליבריה ובסיירה לאון, וגופות נערמו ברחובות. בתי חולים שהוצפו במטופלים רשמו מאות מקרי הידבקות חדשים מדי שבוע.
צוותי רפואה מתמגנים לקראת הטיפול בחולים שלקו בנגיף המסוכן (צילום: AFP)
צוותי רפואה מתמגנים לקראת הטיפול בחולים שלקו בנגיף המסוכן(צילום: AFP)
"היום יכול ארגון הבריאות העולמי להכריז על סופה של מגפת האבולה בליבריה, ולהודיע שכל רשתות ההדבקה הידועות לנו במערב אפריקה נעצרו", הודיע הארגון בז'נבה. מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, הזהיר כי עדיין ייתכן שמקרים בודדים של אבולה יתגלו מעת לעת באזור במהלך השנה הקרובה, אבל גם ההופעות הבודדות האלה צפויות לפחות עם הזמן.

"חיסול מגפת האבולה במערב אפריקה הוא עדות למה שאנחנו יכולים להשיג כששילוב כוחות עובד כמו שצריך, ומביא את הקהילה הבינלאומית לפעול לצד ממשלות לאומיות בדאגה לאזרחיהן", אמר המזכ"ל באן.
ליבריה, המדינה שספגה את המכה הקשה מכול במהלך מגפת האבולה, עם 4,800 מקרי מוות, שחררה ב-3 בדצמבר האחרון מבית החולים את שני חולי האבולה האחרונים שלה – אביו ואחיו הצעיר של חולה אבולה בן 15 שמת מהנגיף.

ליבריה, הרפובליקה הוותיקה ביותר באפריקה, הייתה המדינה האחרונה שבה סיום המגפה טרם הוכרז – עד היום. בסך הכול הרג נגיף האבולה לפחות 11,315 בני אדם ופגע ב-29 אלף נוספים בשנתיים שבהן השתולל. לפי הערכות מספר הנפגעים האמיתי גבוה יותר, משום שכנראה חולי אבולה רבים מתו מבלי שהרשויות ידווחו על כך.

כדי להכריז שמגפת האבולה הסתיימה במדינה כלשהי, יש להמתין 42 יום – פרק זמן כפול מתקופת מרות הכרזת ארגון הבריאות העולמי: מת אדם מאבולה בסיירה לאון
פורסם: 15.01.16 , 09:14

אבל למרות הכרזה זאת."

גורמים במערכת הבריאות בסיירה לאון הכריזו על מקרה חדש של מוות כתוצאה מאבולה. כך דווח ברשת BBC. ההודעה הגיעה שעות ספורות לאחר שארגון הבריאות העולמי הצהיר על חיסול המגיפה במערב אפריקה. האבולה גרמה למותם של יותר מ-11 אלף בני אדם מאז פרצה בדצמבר

2013.הדגירה של הנגיף – מהרגע שבו מוכרז החולה הידוע האחרון כנקי מהנגיף."\\\\\\\

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

18 + ten =