web analytics
קטגוריות
היסטוריה הרצאות

באר שבע בספרות ובתרבות

 

 

 

 

 

ביום רביעי ה-22 בחודש בשעה שמונה בערב אופיע בהרצאה  על העיר באר שבע בספרות ובתרבות הישראלית וגם העולמית.זאת במסגרת אירוע ספרותי שאותו מארגן עמיתי הבאר שבעי אורי מאיר על באר שבע.

המופע יתקיים כמובן בעיר באר שבע בחנות הספרים –מועדון "עשן הזמן"  ברחוב רינגלבלום 86 שליד אוניברסיטת בן-גוריון ביום רביעי ה-22 במאי בשמונה בערב. הכניסה היא כמובן בחינם.  

  באר שבע היא אחת הערים הקדומות ביותר בארץ ישראל, ובימי התנ"ך גם אחת הקדושות ביותר. ותקופה שקדמה לעלייתה של ירושלים הקדושה ביותר בכלל, והיא נחשבה אז כשער לעולמות העליונים. אבל מאז התחוללו סופות רבות בנגב.    

המקדש המפורסם של באר שבע זה שבו חוברו סיפורי האבות אברהם יצחק ויעקב, שהואשם בידי הנביא עמוס כמקום "עבודה זרה"  חרב  לתמיד בידי המלך הירושלמי  חזקיהו, והעיר עצמה הושמדה  זמן קצר לאחר מכן בחורבן אפוקליפטי בידי האשורים כפי שנחזה בידי הנביא עמוס. באר שבע שוב לא חזרה מאז לימי גדולתה כאשר הייתה השער האחד ויחיד  לשמיים שממנו יצאו אברהם, הגר, יצחק, יעקב ואליהו הנביא לתקשר  עם כוחות עליונים..    

העיר הוקמה מחדש בראשית המאה העשרים וכבר בעשור הראשון לקיומה התחולל בה אחד הקרבות הגדולים והמכריעים של מלחמת העולם הראשונה, בין התורכים והבריטים והאוסטרלים. הקרב האחרון בהיסטוריה שהוכרע בידי חיל פרשים ומאז היא הפכה לעיר השביעית בגודל האוכלוסייה בישראל, והשנייה בגודל השטח העירוני שלה!    

אוניברסיטת בן גוריון, שהקמפוס העיקרי שלה הוא בבאר שבע, היא  אחד ממוסדות הלימוד הבולטים בישראל.  ואני עצמי לומד בה כדוקטוראנט לספרות עברית.   

 אבל, לעומת זאת, אין לעיר באר שבע נוכחות בולטת  מספיק כראוי לעברה ולגודלה בתרבות העברית,בספרות בשירה ובקולנוע.ההיסטוריה שלה דווקא הופיעה בשני סרטים אוסטרליים ידועים שעסקו בקרב באר שבע במלחמת העולם הראשונה ואפילו בפרק בסדרת "אינדיאנה ג'ונס הצעיר " שבו גילינו שאינדי היה אחד מכובשי באר שבע במלחמת העולם אבל זהו פחות או יותר. יש כעשרה פזמונים ולא יותר שעוסקים בבאר שבע ,שלושה מהם ידועים למדי :"הוא לא ידע את שמה " הקטר " ובמסילה לבאר שבע ".    

    לפחות עד השנים האחרונות כאשר מצב זה מתחיל להשתנות מעט.עם הופעת סיפורי הבלשית הבאר שבעית ליזי בדיחי של הסופרת התל אביבית שולמית לפיד. עם שירי משוררים באר שבעיים  כמו רועי ארד  שיצר את היצירה החשובה ביותר עד כה על באר שבע ,הפואמה "ינשוף האבן " העוסקת בחורבן  האפוקליפטי הקניון של באר שבע  ואחרים.עם סרטי קולנוע  בודדים כמו "לאן נעלם דניאל וקס"  וסדרת הטלוויזיה "תיק סגור "  ועוד כמה יצירות בודדות נוספות.    

בשנים האחרונים החל גל של ספרים על באר שבע :

חביבה פדיה    בעין החתול.   תל-אביב : עם עובד, תשס"ח, 2008.
 דב ליפשיץ    מיתר סמוי. /   מבשרת ציון : צבעונים, 2009.

 עמוס טלשיר   טרזן יופיע פתאום. /   תל-אביב : מטר, תשע"א, 2011.

   גיא  עד   הבארשבעים. /   אור-יהודה : זמורה, ביתן, תשע"ב, 2012.

באר שבע סיטי - אורי דותן בוכנר - אתר נוריתה

  אורי דותן בוכנר  באר שבע סיטי  סטימצקי 2013 .רומן היסטורי בסגנון ג'ימס מיצ'נר על משפחות של תושבי באר שבע לאורך העשורים.

בתיה בן איון "'בית בשיכון דרום'" הוצאת רסיס נהרה 2013 .זכרונות ילדות על באר שבע של שנות החמישים. 

וגם "סיפורי באר שבע" .קובץ סיפורים של מחברים שונים על באר שבע שאותו עורך אורי מאיר והוא העילה לערב..

 דהיינו באר שבע  מתחיל לבסוף לקום מתרדמתה התרבותית.אז מה זה אומר?

  תוקרא הפואמה של רועי "צ'יקי" ארד  "ינשוף האבן" עם הרצאה של אלי אשד על הפואמה והתפיסה האפוקליפטית המבוטאת בה על"יומה של  באר שבע".    

הציבור הרחב  של חובבי הספרות והתרבות גם אלו  שלא מבאר שבע מוזמנים.   

הודעה רשמית על האירוע באתר "יקום תרבות " :

"סיפורי באר שבע " 

וראו גם "יומה של באר שבע :אלי אשד על "ינשוף האבן של רועי ארד' 

ינשוף האבן .מיצג של מיכל הלפמן .הבסיס לפואמה של רועי ארד על באר שבע.

 

מאת אלי אשד

בלש תרבות וחוקר של תנ"ך, תרבות וספרות פופולארית

תגובה אחת על “באר שבע בספרות ובתרבות”

שמחתי לראות את ספרו של מיכאל דשא, ז"ל, שחי, עבד ויצר בבאר שבע במשך שתים-עשרה שנה מהוותיקים שהגיעו לבאר-שבע (בעקבות קריאתו של בן-גוריון ליישוב הנגב ולחזוקו בידי הותיקים), בנוסף לעליות הרבות שהופנו אליה, בשנות החמישים. הוא גם יזם ערך והוציא לאור, את המקומון הראשון בארץ אז, "מַה מִנֶגֶב". שטובי החוקרים והמומחים דאז שחיו בב"ש, כתבו ותרמו מתחומי הידע שלהם לבטאון המקומי האיכותי והיקר. בשל כך, הפסיק את פעילותו, על אף שזכה לעידודם ולתמיכתם של דוד בן-גוריון ודוד טוביהו, עוד לפני כן, ערך עם ידידו יעקב גורן ז"ל, את הספר "דַּע אֶת הַנֶגֶב" קרית-ספר, ירושלים תשי"ט, 1958), שהיה הספר הראשון שאיגד בתוכו מחקרים, מאמרים, יצירות ספרותיות וכו', של אנשי הנגב, על הנגב וכו'…

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

four × five =