לפני כשנה יצא לאור ספר קובץ מאמרים העוסק בפנטסיה הישראלית לדורותיה בשם "עם שתי הרגליים בין העננים " בעריכת הגר ינאי ודניאלה גורביץ'.
רעיון לכאורה מבורך.
אך איני מסכים כלל עם התזה הבסיסית של העורכות כי הפנטזיה הייתה כביכול ז'אנר דחוי ונידח ומבוזה בספרות העברית המודרנית תזה שנראית לי שגויה מן היסוד ומראה יותר מכל על חוסר ידע בתולדות הספרות העברית ואולי גם על איזו אידיאולוגיה שעומדת מאחורי התזה הזאת. .
למרות זאת הספר גרם לי להרהורים בשאלה אילו הן היצירות המופתיות ביותר בז'אנר הפנטסיה העברית במאות ה19 והעשרים.
ובעקבות ההרהורים האלו להלן רשימת "היכל התהילה " שלי של מיטב היצירות הפנטסטיות שיצאו בעברית במאות הקודמות למבוגרים וילדים המוצגת לפי סדר פרסומם .
לכולם יש אלמנטים פנטסטיים של העל טבעי והמיתי ומה שלא יכול להתרחש במציאות היומיומית העכשווית המוכרת לנו שזוהי ההגדרה הטובה ביותר שאני יכול לחשוב כרגע על ספרות פנטסיה . כמה מהם אינם כל כך פנטסטיים כמו שהם עוסקים בפנטסיה עצמה בנושא.
בהכנת הרשימה התייעצתי עם מומחים לתולדות הספרות העברית כמו הפרופסור נורית גוברין והפרופסור גבריאל מוקד .
בבחירת הספרים לקחתי בחשבון ספרים שזכו בפרסים ספרותיים שונים במיוחד בתחום ספרות הילדים שזהו מדד טוב להערכתם בידי סמכויות שונות בנושא.
עוד מדד היה התייחסויות הביקורתיות המשבחות או מעמיקות שפורסמו עליהם לאורך שנים .
מדד שלישי היה הערכתי שלי כמומחה בנושא.
הספרים מסודרים ככמה רשימות ומופרדים בין פנטזיות המיועדות למבוגרים ופנטזיות המיועדות לילדים ונוער ,אם כי כמובן יש ספרים שיכולים להיות בכל רשימה .
כל אחד מהספרים והסופרים מקבל מימני רטרואקטיבית את "פרס הגולם " הוירטואלי של האתר לספרות פנטסיה עברית מופתית ( על משקל פרסי "האוסקר " של תעשיית הקולנוע האמריקנית " פרס ההוגו של חובבי המדע הבדיוני בארה"ב ופרס הגפן של חובבי המדע הבדיוני והפנטזיה בישראל ) שאותו יצר אמן הפנטסיה המוכשר איליה סלניקוב על פי רעיון שלי.
עיצוב: איליה סלניקוב
מסורת הפנטסיה העברית
השפה העברית כידוע יצרה את הספר הגדול ביותר של כל הזמנים "התנ"ך שכולל בתוכו גם פרקי פנטזיה מעולים שונים כמו סיפורי משה ויציאת מצרים ,סיפורי אליהו ואלישע נבואות יחזקאל סיפור יונה וסיפורים אחרים ( כמובן שיש רבים וטובים שיעניינו שאין המדובר בפנטסיה ).
יצירות מאוחרות לפנטסיה עברית כללו את ספרי חנוך השונים שתיארו את מסעותיו הקוסמיים של חנוך ברחבי היקום ,וכלל הנראה גם סיפורי הברית החדשה היוניים vמבוססים על מקור עברי אבוד כל שהוא על עלילותיו וניסיו של ישו .
ולאורך הדורות נוצרו עוד יצירות פנטסיה רבות ומעולות בשפה העברית.
כאן בכל אופן אני אתמקד רק ביצירות הפנטזיה הבולטות ביותר לדעתי של ספרות העברית המודרנית זאת שראשיתה מאה ה-18 והתפתחה במאות התשע עשרה והעשרים .
היצירות מהמאה ה-19 אינן מוכרות כמעט כיום לקהל הרחב אבל בזמנן הייתה להן השפעה אדירה ולכן הוכנסו .
היצירות כוללת סיפורי פרוזה בלבד ומתעלמת מיצירות שירה ומחזות חוץ מכמה מיקרים בודדים .
והנה הרשימה של ספרי הפנטסיה הנבחרים המובחרים המופתייים ביותר שהופיעו בשפה העברית במאות ה-19 וה-20 למבוגרים ולילדים.
רשימת היכל התהילה של הפנטסיה העברית .
היכל התהילה של הפנטסיה העברית במאה ה-19
רבי נחמן מברסלב " סיפורי מעשיות משנים קדמוניות" ( 1816)
ערך נתן מנמירוב הופיע במהדורה דו לשונית בעברית וביידיש.
סיפורי פנטזיה אלגוריים קלאסיים הרב נחמן מברסלב היה יחיד במינו בין הרבנים היהודיים בכך ששלח את ידו בסיפור ( לא בכתיבה הסיפורים נכתבו מפיו ) של סיפורי פנטזיה המתרחשים כמו כל אגדה קלאסית היה היה אי שם "..והם היוו מאז מקור השראה עצום לדורות של תלמידים ומאמינים.
ספריו של יוסף פרל( 1773-1839) דמות מרכזית בתנועת ההשכלה בגליציה שלחם כל חייו בתנועת החסידות שנראתה לו כתנועה מפגרת ומושחתת.
במסגרת מאבק זה כתב את ספר המסעות הפנטסטי
"מגלה טמירין " ( 1819) פרודיה על סיפורים החסידיים מסוג אלו של נחמן מברסלב .סיפורו של הצדיק החסידי עובדיה בן פתחיה שבאמצעות כתב יד של הבעש"ט מייסד החסידות מגלה את הדרך איך להפוך לרואה ואינו נראה ו"קפיצת הדרך "|היכולת להגיע למקומות מרוחקים מאוד בהרף עיין. ול"מגלה תמירין". באמצעות הכישרון המדהים הזה עובדיה חודר לבתיהם של חסידים מגלה את סודותיהם הכמוסים ביותר ובהם את מכתביהם השונים. והוא עוסק בחיפוש בעיירות יהודיות שונות אחרי ספר שכביכול מסכן את קיומה של החסידות בגלותו את סודותיה הכמוסים בפני נכרים.והוא מתאר מסע בשטאטלים היהודיים ותיאור מפורט שלהם, סטירי מאוד ,עוין מאוד ,מוגזם מאוד אבל גם נאמן כנראה למציאות. ואת מאבקם באיזה שהוא ספר שמשמיץ אותם וחושף אותם לפני הציבור . הספר זכה להצלחה גדולה תחילה דווקא בקרב חסידים שתחילה לא הבינו שהמדובר בפרודיה עליהם והתפתו לחשוב שהמדובר בספר נפלאות חסידי אמיתי עד שהתבררה להם האמת המרה ואז פעלו להחרמתו ולהשמדתו בכל מקום..אלא שהספר זכה להצלחה כזאת שנוצרו לו המשכים גם בידי יוצרים אחרים.
.פרל עצמו כתב לסיפור ספר המשך בשם "בוחן צדיק". ( 1838) שבו פתחיה מתווסף הכישרון לנוע בענן לדעות על כנפי עב ממקום למקום ומגלה לוח הכותב על עצמו בגבו את דברי כל בני האדם בסביבתו ואת מחשבותיהם הכמוסות והעבריניות ביותר. ושוב באמצעות הזה נחשפים כל החטאים של החסידים הצבועים למחוק את הרשום בפנקס יכול רק איש ישר בתכלית והספר הוא סיפור מסע וחיפוש בעקבות אדם כזה שקשה מאוד למצאו. . . פרל השתמש כאן בצורת הפנטסיה החסידית אל מנת ליצור סטירה פנטסיה סטירית ראשונה מסוגה בעברית המודרנית.
יצחק ארטר .גלגול נשמות ( 1845) .סטירה פנטסטית על יהודי שנשמתו מתגלגלת בצפרדע דג ינשוף וגם חזן ומקובל.
עוד יצירות חשובות של ארטר כללו את "תשליך" (1840) שבו אדם צופה בחטאי האנשים המושלכים למים ולומד מהם על אותם אנשים
ספריו של אברהם מאפו "אהבת ציון ( 1853)
אשמת שומרון ( 1865)
.אלו הם ספרים גבוליים רומנים היסטוריים על ימי מלכות ישראל ויהודה שבהם היהודים חיו ועל אדמתם ועיבדו אותה. אין בהם אירועים על טבעיים אמיתיים אולם עבור בני הדור ההוא הייתה זאת פנטסיה משכרת ואדירת עוצמה.
.אברהם מאפו החל לחבר גם יצירה שלישית בשם "חוזי חזיונות "על משיח השקר שבתי צבי " ששם הכניס סצינה פנטסטית שבה מופיע השט ן , אולם למרבית הצער מסיבות שונות של צנזורה ורדיפות של חסידים שחששו ובצדק שביצירה זאת הוא מתכוון ללעוג בהם היצירה לא נשלמה .
מנדלי מוכר ספרים "סוסתי "
סיפורה של נשמת בן אדם שהתגלגלה בסוס וחווה את סבלו של הסוס וסבל האנשים שמסביבו.
שהוא ספר על פנטזיה על מסעותיהם של שני יהודים בעקבות עשרת השבטים האבודים .ונחשב לאחת היצירות החשובות והאכזריות ביותר של ספרות עברית במאה הה-19 בלעג הארסי שלו לפנטזיות היהודיות של התקופה שמוצגות כנתעבות ונלעגות לחלוטין. עם זאת בסוף חייו מנדלי "התרכך " וכתב סיום בלתי ידוע כמעט לסאגה שבה צמד גיבוריו מוצאים לבסוף את עשרת השבטים האבודים מעבר לסמבטיון .
החיפוש הארוך מגיע לבסוף אפילו אצל מנדלי מוכר ספרים לסיומו הטוב.
חלק שני :היכל התהילה של הפנטסיה העברית במאה העשרים
יהודה רוזנברג נפלאות המהר"ל עם הגולם ( 1909) .ככל הנראה ספר הפנטזיה העברי המשפיע ביותר על עלילות הגולם מפראג בהגנה על היהודים מפני עלילות דם .הפך לרב מכר ענק בקהילות ישראל השונות ומקור השראה ליצירות ספרות מרובות מספור בשפות שונות.
דוד פרישמן " במדבר : מעשיות ביבליות, ספורים ואגדות / ברלין : הספר, התרפ"ג 1923 קובץ סיפורים רומנטיים ניטשיאניים בעלי אוירה הפנטסטית עזה על מסעם של בני ישראל במדבר סינ .
בקובץ זה פירסם פרישמן סיפורי פנטזיה נוספים על דמויות פנטסטיות כמו הגולם ולילית וובמרכז כולם המאבק שאינו יודע פשרות בין ציוויי הדת והחברה כוחה העז והמכלה של האהבה.
מיכה יוסף בן גוריון ( ברדיצ'בסקי ) צפונות ואגדות ליפסיה : א. י. שטיבל, תרפ"ד-תרפ"ה 1924-1925.פרוטייקט הענק של אחד מגדולי הספרות העברית שבה סיפר מחדש בסגנונו שלו מגוון אדיר ( לא פחות משמונה מאות !) סיפורים עממים וקלאסיים של הספרות העברית לדורוחיה ובו ניסה לשחזר מחדש את כל אותם האלמנטים שניגנזו בידי דורות של צנזורים והוא ניסה להוציאם לאור מחדש ברוחו שלו. למעשה היה כאן ניסיון ראשון של שחזור מודע של מסורת הפנטזיה העברית הקדם תנ"כית הקדומה.
חיים הזז חתן דמים ( 1925 נובלה שגיבורתו היא אשת משה ציפורה המנסה להקריב את ילדה לאלוהיו של משה והוא בנוי בסיגנון של מיתוס פראי וקדמון . יצירה זאת הפכה ליצירת מופת של הספרות העברית החדשה.
חיים הזז המשיך לעסוק מאז בנושאי הפנטסיה בספרים כמו "יעיש " רומן שגיבורו הוא מקובל תימני ובמחזה "בקץ הימים " שעוסק בציפיות המשיחיות העזות בימי משיח השקר שבתי צבי.
יעקב הורוביץ .ספר אור זרוע צייר נחום גוטמן תל-אביב : הוצאת כתובים, תרפ"ט, 1929( במקור פורסם בעיתון "העולם " ב-1927) סיפור קבלי מיסטי על רקע גירושם של יהודי ספרד הכתוב בצורת כרוניקה קדומה ומתאר את מסעם של כמה מגולי ספרד אל אי מיסתורי שבו הם עוברים שורה של חוויות מיסטיות עזות ביותר.
חיים נחמן ביאליק אגדת שלושה וארבעה נוסח שני. ( 1929 )
יצירת מופת של הספרות העברית על מסעו של איש צעיר להציל נסיכה בת שלמה המלך הכלואה במגדר באי שומם . סיפור שאפשר להבינה גם כסיפור ילדים וגם כאלגוריה מיסטית וגם כסיפור על חייו של המשורר ואהבתו לאישה זרה. הופיע במסגרת ספר האגדות "ויהי היום " שגם סיפורים אחרים שלו על שלמה המלך הם בגדר קלאסיקה פנטסטית של הסיפור העברי במיוחד אלו שעוסקים בשלמה המלך ואשמדאי.
3. בלוז מאת יעקב כהן, הוצאת יהשע צ'צ'יק , 1939 .
מחזה של משורר עברי ידוע ביותר בתקופתו ( אם כי שכוח לחלוטין כיום ) המתאר
עיר נסתרת של בני אלמות המתגלה בידי אדם מהעולם החיצון. כתוצאה מוצאים
עצמם תושבי העיר האלמותיים ביפני משבר אידיאולוגי ודילמה חמורה: האם לחשוף
את עצמם ביפני העולם החיצון ולחלוק עימו את סודותיהם או לשמור על הבידוד
השקט והסטגנציה המוחלטת שהייתה מנת חלקם עד עכשיו?
המחזה כתוב בשפה מליצית ביותר שכיום מעוררת גיחוך אך כולל רעיונות מעניינים
ביותר על נושא חיי האלמוות והצורך בהם (רעיון שהוא בניגוד מוחלט לרוב
סיפרי המדע הבדיוני בנושא שרואים באלמוות קללה וכמביאים לשעמום מוחלט).לכהן
הייתה אידיאולוגיה שלמה על הצורך והיכולת של המין האנושי לנצח את המוות ולהשיג
בני אלמוות באמצעות המדע ועם האלמוות לכבוש את הכוכבים ,אידיאולוגיה שאותה
הציג בפירוט במחזור הפואמות אריאל.
בלוז היה במשך שנים חלק מתוכנית הלימודים בספרות של בתי הספר ,יצירת המדע הבדיוני המקורית היחידה שהיגיעה למעמד זה ,לפני סיפוריו הפנטסטיים של אתגר קרת .
שמואל יוסף עגנון " "האדונית והרוכל" מאת (" 1943)
ספורו הפנטסטי המרשים ביותר של עגנון הוא "האדונית והרוכל " סיפור של רוכל יהודי הנתקל האישה היא ערפדה רצחנית . זהו סיפור הערפדים הראשון בשפה העברית ( ז'אנר שכידוע זוכה היום להצלחה גדולה בעולם וגם בישראל ) וסיפור הערפדים היחיד שנכתב אי פעם בידי סופר שזכה בפרס נובל .הסיפור שימש כמקור השראה לשירם של דן תורן וברי סחווף "אקורדים לשיר הדמעות של לילי ".
עגנון כתב כמה וכמה סיפורי פנטזיה נוספים כמו "עידו ועינם " ו"עד עולם " העוסקות בגורלם הפנטסטי של חוקרים של תרבויות קדומות מוזרות שהומצאו בידי עגנון עצמו
יורם קניוק היהודי האחרון . (הקיבוץ המאוחד : ספרית פועלים 1981 ) .
ספר שמוכר כיום כאחד היצירות הגדולות של סיפורת דור המדינה. סיפורה הפנטאסטי של משפחה מצאצאיו של המקובל יוסף דילה רינה שאנשיה ניסו שוב ושוב להביא לקץ הימים באמצעים שונים והם מסמלים את העם היהודי כולו.
עמוס קינן הדרך לעין חרוד (עם עובד , 1984.)
יצירת המד"ב הישראלית הידועה ביותר שעוררה סערה עם פירסומה ואף נעשתה לסרט ( שבין שחקניו היתה אלכסנדרה מוסוליני נכדתו של הדוצ'ה ולעתיד ממנהיגות המפלגה הפשיסטית האיטלקית , כאן היא הופיעה בתור חיילת ישראלית!) . סיפור בריחתו של גיבור אנונימי במדינת ישראל עתידנית הנשלטת בידי דיקטטורה צבאית ,.ספר שאפשר להתנגד לדיעותיו הפוליטיות אך אי אפשר להתעלם מעוצמתו הכובשת. קינן חיבר עוד שתי יצירות פנטסטיות מעניינות "שואה 2" סיפור על המתרחש לאחר חורבנה של מדינת ישראל ו"את וההב בסופה "שבה אדם אחר מוצא את עצמו בגופו וזהותו של עמוס קינן וחווה מחדש את חייו.
דוד גרוסמן עיין ערך אהבה " (הקבוץ המאוחד, תשמ"ז 1986)
סיפור שאינו כל כך של פנטזיה כמו על פנטזיה . התמודדות של ילד ישראלי עם סופר הפנטזיה הפולני יהודי ברונו שולץ ועם סופר פנטזיה יהודי דמיוני שמת בשואה בשם וסרמן ודרך הסיפור חייהם של סופרי הפנטסיה הללו מנסה הגיבור להבין את הממשות המצמררת הכמו פנטסטית אך בהחלט לא של השואה.
יעקב שביט סיפור-מסע : להביא את ג'וני וייסמילר לאפריקה ( עם עובד 1992) .
שוב ספר פנטזיה שנושאו הוא הפנטסיה.
ספר נשכח אימפרסיוניסטי לחלוטין שבהחלט נועד למבוגרים בלבד על מסעם הלילי של חבורת בני ארבעים חובבים אדוקים של חוברות טרזן שהתפרסמו בישראל בשנות החמישים , לשחרר את השחקן הקשיש ג'וני וייסמילר האיש שהתפרסם בגילומו את הדמות של טרזן איש הקופים מכלאו בבית הזקנים בארה"ב על מנת להביא אותו למקומו הטבעי לג'ונגל האפריקני שם יוכל למות כראוי לו .אחד הספרים הבודדים שעוסקים בצורה מושלמת כמעט בכל הפנטזיות של התרבות הצברית של העשורים הראשונים המדינה ומה שקרה להן בימי הבגרות של המדינה.
גבריאל מוקד ואריאציות ( הקיבוץ המאוחד 1995) ו"8 מטאוואריאציות ( הוצאת מהדיר 2009) מאת גבריאל מוקד
אוסף מסות פילוסופיות פיוטיות שקשה מאוד לסווגן ושיש להן מעט מאוד מקבילים בספרות .המדובר בקטעים קצרים ולא כל כך קצרים לרוב אניגמטיים לחלוטין ועוסקים בדיון כמו פילוסופי מורכב ביותר בדמויות וישויות בעולמות אחרים משלנו הנשארים לכאורה סתומים לקורא ורק בהדרגה מתגלה הרלבנטיות שלהם למציאות שלנו ולקיום שלנו .ולפעמים הם נשארים אחרים וזרים לחלוטין. גבריאל מוקד התפרסם בעיקר כעורך ומבקר ספרותי שבין השאר תעניין רבות בפנטזיה ומדע בדיוני ויצירתו הספרותית הבולטת ביותר היא כולה פנטסיה פילוסופית שבו ניתן לטעון שיצר ז'אנר חדש ייחודי לו של ספרות פנטסטית.
חלק 3 :
היכל התהילה של הפנטסיה העברית לילדים
כאן אעסוק בספרים שנועדו מכלתחילה לילדים בלבד אם כי גם מבוגרים יכולים להיהנות מהם .
זאב יעבץ "שיחות מני קדם " ( 1887 יצא לאור בעוד ארבע המדורות שונות מאוד זו מזו ) מהדורה ב' מורחבת :שיחות ושמועות מני קדם " לונדון תרפ"ז מהדורה מצומצמת ת"א 1926. מהדורה מאויירת עם הקדמת עמנואל בן גוריון תש"ז ..מהדורה ה' בשם "ספורי פלאים אגדות וגוזמאות עבריות מימי קדם / תל אביב : מחברות לספרות, תשי"ט 1959 עם הקדמה של ישראל זמורה ואיורים של יוסל ברגנר .
העיבוד הקלאסי של . אגדות המדרשים ובראשם סיפורי הגוזמאות של רבא בר בר חנא . "
יצא לאור במהדורות מחודשות בשמו ב1947 בהוצאת עם עובד עם ציורים של מאיר בר אורי נחשב לספר הקלאסי הראשון שיועד מיוחד לילדים בעברית ושיש לו ערכים ספרותיים לשוניים ואמנותיים. ויש שרואים ביעבץ את המייסד האמיתי של ספרות הילדים העברית. ובראשון שראה באגדה העברית חומר ספרותי ראשון במעלה.
הרפתקאות חמור שכלו תכלת / [מרחביה] : הקבוץ נחום גוטמן
הארצי השומר הצעיר, [תש" ד 1944 ].1944/
יצא לאור במהדורה חדשה בהוצאת דביר 2001
עם תיאור תהליך היצירה מאת מנחם גוטמן, בנו של המחבר
סיפורו של חמור תל אביבי מצוי שמתגלה כנציג כוחות עליונים המשגיח על הנעשה על פני תבל 4ומצילך את הזקוקים לעזרה בשישה סיפורים שונים מצרות וסכנות שונות.
עדות להצלחתו ולהשפעתו של הספר יש בעבודה שגיבורי "מסע בתולעת ספרים " של יעקב שביט ( ראו לךמטה ) מגיעים גם לעולם של ספר זה.
יעקב חורגין יהלום הפלאים ( עמיחי 1956) קובץ סיפורי גוזמאות ופנטזיה על ילדים, גמדים ויצורים דמיוניים נוספים. כולל את הסיפורההומוריסטי "מרד החמורים " שבו החמורים מורדים במין האנושי . זכה בפרס למדן .
חורגין פירסם לימים גם את הסיפור ההיסטורי הפנטסטי בשליחות המלך שלמה על הרפתקאות נוסעים עבריים באפריקה וממלכת שבא בימי שלמה המלך.
.
תמר בורנשטיין לזר קופיקו האורח . (א.זליקוביץ 1958) הספר הראשון בסדרת המפורסמת לילדים שהפכה אהובה כמבר מזה כמעט 60 שנה על הקוף המדבר שבא להתגורר בבית משפחה ממוצעת בפתח תקווה.
בורנשטיין לזר יצרה סדרה שהיא מאין היפוך של הסיטואציה הבסיסית הזאת על"ציפופו על קוף מדבר הנודד בחרבי העולם ופותר תעלומות שונות . שמחזיקה מעמד מזה חמישים שנה.
און שריג שם בדוי של שרגא גפני הרפתקאות דני הרואה ואינו נראה / איורים אליעזר ויסהוף תל אביב : מ' מזרחי, (תשכ"א .1961 הספר הראשון בסדרת "דני דין" על עלילות ילד שהפך לבלתי נראה לאחר ששתה מים סגולים. כאן הוא עדיין לא נלחם למען המדינה כמו בכמה מהספרים הבאים אלא רק לומד למה זה להיות בלתי נראה ומנסה את כוחו בתעלולים שונים.
אברהם שלונסקי עוץ לי גוץ לי : מחזה בחרוזים על-פי אגדות גרים / אייר אריה נבון תל-אביב : עם עובד, תשכ"ז 1966 המחזה המפורסם ביותר לילדים שנכתב בישראל עלילות בת התוכן שעליה לענות של שאלה של שדון מהו שמו ?
שמעון צבר. טוסברהינדי הגבור / (תל אביב) : עם עובד, (תשכ"ח).ספר נונסנס קלאסי לילדים וגם למבוגרים על הגיבור מארץ צ'ומבאליה שעמד במבחנים קשים ומוזרים והוכתר למלך ..
יעקב שביט מסע בתולעת ספרים / איורים דני קרמן .ספרית דן חסכן 77. תל אביב : עם עובד, [תשל"ה]
סיפור מסע של חובב ספרים מטורף וידידו הילד בעולמות של ספרי ילדים קלאסיים שונים ובהם "חמור שכולו תכלת " ( ראו למעלה ).
מאיר שלו הילד חיים והמפלצת מירושלים / ; ציר מושיק לין 1982 סיפורו של ילד שמגלה מפלצת ירושלמית חביבה שמספרת לו את תולדות ירושלים.
דן צלקה מלחמת בני ארץ בבני שחת " אייר אהרן אלקלעי הוצאת עם עובד , 1992
הספר שהוא בעיני ספר הפנטסיה המשובח ביותר בעברית לבני הנעורים, סיפור מאבקו של נער בגזע השדים המאיימים להשתלט על העולם בימי שלמה המלך, ומסעו אל העיר בני האלמוות לוז .איני יכול להשוב על שום ספר אחר בעברית לנוער שעוסק בצורה טובה יותר בגוון האגדות הפנטסטיות על ימי שלמה המלך ,והבעיה היחידה עימו שהוא קצר מידי . דן צלקה חיבר גם את היצירה המעולה של מדע בדיוני לילדים "המסע השלישי של האלדברן ". ובין סיפוריו הקצרים יש סיפור פנטסטי על המקובל יוסף דילה רינא וניסיונו הלא מוצלח להביא את הגאולה. .
אורי אורלב שירת הלויתנים אייר מישל קישקה ,הוצאת כתר 1997 ) סיפורו של נער שמגלה שיש לו כישורים על טבעיים שאותם ירש מסבו להיכנס לחלומותיהם של אנשים אחרים ולהכניס אותם לחלומותיו. ספר שיוצר בקורא תחושה של חלום אמיתי.
אורי אורלב כתב כמובן עוד כמה ספרי פנטזיה מעניינים כמו."קשה להיות אריה " ( 1979) על אדם שמתעורר בבוקר ומוצא שהפך לאריה .ו"סבתא סורגת" ( 1981) .סיפור שהוא קלאסיקה לילדים צעירים יותר על סבתה שסורגת משפחה שלמה ו"כתר הדרקון "( 1991) סיפור עלילה פנטסטי המתרחש בכוכב אחר.
.אי אפשר שלא לכלול ברשימה כזאת ספר של סופרת הפנטסיה הגדולה שלנו נורית זרחי .הבעיה עם זרחי שרוב ספריה הם באיכות גבוהה ואחידה ובאמת קשה לבחור אחד מהם שהוא יוצא דופן באיכותו גם לגבי שאר ספריה.
נראה לי שכדוגמה המייצגת הידועה ביותר של סיפורי הפנטסיה של זרחי אפשר בסיפורי המכשפה "תנינה " ( אייר אבנר כץ מסדה 1978 ) שיצאו לאור במהדורה חדשה כ"מי מכיר את תנינה " ומתארים את הרפתקאותיה של מכשפה מתלמדת . אפשר להזכיר עוד סיפורים קלאסיים כמו "
יוני והסוס " ( 1975) על ילד שיוצא למסע לעולם המתים.
ו"אמבטים "( איירה רותו מודן ,2001) על בת ים שמשתכנת בחדרוו של אדם בודד.
וכמובן את אמורי אשיג אטוסה( .ציירה הילה חבקין ספרית פועלים 1992.) סיפורה של מכשפה צעירה וכושלת בבית הספר .
דוד גרוסמן "איתמר מטייל על הקירות" ( ציירה אורה אייל 1986) שבו הילד איתמר נכנס בלילה לעולמות שמעבר לתמונות שבקירות חדרו.
מסדרה זאת אפשר להזכיר גם את איתמר וכובע הקסמים השחור " ( 1992) שבו איתמר הופך את אבא באמצעות כובע קסמים לבעלי חיים שונים.
קראו על סדרה זאת כאן :
והספר המסיים את הרשימה היחיד שהופיע במאה ה-21:
גדי טאוב המכשפה מרחוב מלצ'ט 3 ( כתר 2000 ) סיפורו של ילד שמגלה ששכנתו היא ( כנראה ) מכשפה בשילוב הטוב ביותר עד כה של העל טבעי וחי היום יום שיצרה ספרות הנוער בישראל. .
הערכתי היא שבניגוד לטענות המלעיזים והמלעיזות גם מהאקדמיה כבר בעתיד הקרוב מאוד נראה ספרי פנטזיה מקוריים ברמה גבוהה ביותר ככל שהעניין בז'אנר הולך ומתרחב והן יהוו המשך למסורת הפנטסטית ארוכת הימים של הספרות העברית..
ראו גם
היכל התהילה של המדע הבדיוני הישראלי
היכל התהילה של הקומיקס הישראלי
9 תגובות על “היכל התהילה של הפנטסיה העברית”
שכחת את החסמבה המאוחרים, שהיו רוויים ברובוטים, רואים ואינם נראים, רובי לייזר וכן הלאה והלאה.
בכל מקרה, האבחנה שלך תקפה. בישראל יש ז'אנר אחר של מד"ביות, שלא רואה פער כל כך ניכר בין המציאות והדמיוני, מערב אותם בחדווה גדולה, ולא הכי עושה עניין מקרבות גלאקטיים, כלומר אימפריאליזם דורסני שעבר סובליציה. אולי בזכות הציונות וההומאניזם שליווה אותה, הישראלים נמנעו מלנסח את עצמם כ"אדם" חסר תכונות ואוניברסלי, ונמנעו מדיונים בדרכים שבהם יוכלו להשתלט על היקום (המד"ב האמריקאי המליץ על טכנולוגי, הפנטזיה האמריקאית ממליצה על כישוף, כלומר על אידיאולוגיה זכוייתנית).
אני חושב שכאן זה המקום להביע את דעתי שהפנטזיה העברית נעה בין שני קטבים: הצורך להתבסס על מקורות יהודיים וישראלים, מצד אחד, והצורך לחפש את ""הטולקין הבא" או "ההארי פוטר הבא" כלומר יצירה בעלת מאפיינים "מן הגויים" אך מאחר ומדובר בחיקוי של רב מכר זה סוג של פיצוי ככל הנראה.
כל הכבוד!
[…] ולרגל זה להלן מאמר מקיף על יצירתו הספרותית "הואריאציות שזכתה בידי האתר ל"פרס הגולם" ליצירת פנטאסיה עברית מופתית ונבחרה כחלק מהיכל התהילה של ספרות הפנטסיה העברית. […]
[…] ולרגל זה להלן מאמר מקיף על יצירתו הספרותית "הואריאציות שזכתה בידי האתר ל"פרס הגולם" ליצירת פנטאסיה עברית מופתית ונבחרה כחלק מהיכל התהילה של ספרות הפנטסיה העברית. […]
[…] היכל התהילה של ספרות הפנטסיה העברית :הוכחה לקיומה של מס… […]
[…] מתי שהוא אני צריך להעלות ברשת את הרשימה שלי של "היכל התהילה של ספרות הפנטסיה העברית " רשימת יצירות המופת של הפנטסיה העברית מאז המאה ה-19. […]
[…] היכל התהילה של ספרות הפנטסיה העברית לילדים ולמבוגרים […]
[…] ולרגל זה להלן מאמר מקיף על יצירתו הספרותית "הואריאציות שזכתה בידי האתר ל"פרס הגולם" ליצירת פנטאסיה עברית מופתית ונבחרה כחלק מהיכל התהילה של ספרות הפנטסיה העברית. […]