סמל הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו.
הופיע במגזין "טיים אאוט "גליון מספר 376 בשם "צ'יפופו לא גר כאן יותר "
צ'יפופו הקוף הבלש לא נמצא שם יותר. הוא נמלט משם על נפשו וממש ברגע האחרון.
גם את איש הג'ונגל הלבן טרזן אי אפשר למצוא שם יותר מזנק בין העצים..הוא נטש את המדינה לאחר מאבק עם הרודנים שם.
גם העיתונאי הבלגי טינטין מקפיד מאוד שלא לבקר שם הן מחשש לתביעות משפטיות מצידם של מקומיים נזעמים שזוכרים היטב אירועים שונים שהתרחשו בעת שהותו במקום זה בעת שהיה תחת שלטון בלגיה , והן מחשש מאיומים גרועים מכך בהרבה.
צ'ה גווארה המהפכן שהפך למיתוס היה שם והיכיר את אביו וקודמו של השליט הנוכחי. הוא יצא משום אכול יאוש על מנת לחזור לאיזורים בטוחים מעט יותר במרכז אמריקה.
אפילו תמר גולן העיתונאית הנועזת והעקשנית שנודעה במאבקה התקשורתי בשליט האכזרי של המקום התייאשה מהמקום.
עם כי עד כמה שניתן לשפוט זקוקים להם שם יותר מאי פעם.
50 שנה בדיוק מלאו לעצמאותה של הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו . לשעבר "קונגו הבלגית ". לשעבר "זאיר ".
ארץ ענקית זאת שהייתה יכולה להיות המעצמה בהא הידיעה של אפריקה נחשבה פעם כאחת המבטיחות ביותר בעולם ואולי האקזוטית מכל.
במהלך השנים ביקרו שם דמויות ספרותיות אגדתיות ידועות כמו טינטין וטרזן צ'יפופו מהצד הספרותי והמהפכן צ'ה גווארה מהצד האמיתי בניסיון כושל להנהיג שם מהפכה.
ואני עוד זוכר כיצד ראיתי במו עיני בשנות השמונים בבסיס צבאי אי שם את מנהיג "זאיר " דאז הגנרל מובוטו בסיור בבסיס. הוא היה ונשאר המנהיג הזר היחיד שאותו ראיתי במו עיני.
הצרה הצרורה היא :המנהיג הזר היחיד הזה שראיתי היה גם אחד המנהיגים הנתעבים ביותר שחיו על פני כדור הארץ הזה בעשורים האחרונים.
מאז מובוטו הופל אבל מצבה של הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו לא השתפר.
חמישים שנה חלפו מאז הכרזת העצמאות של קונגו ביוני 1960 ואם לשפוט לפי הספר המבעית "נהר הדם " שמתאר את מסעו של עיתונאי זר לאורכה של קונגו בדרך היבשה .המצב החמיר וקונגו של היום מזכירה יותר מכל דבר אחר את סרטי "מקס הלוחם בדרכים" משנות השמונים ,ארץ שהייתה פעם מפותחת למדי וכיום היא הרוסה וחרבה ונמצאת בדרכה אל האבדון המוחלט.
סקירה על הספר
"נהר הדם :מסע אל לבה השבור של אפריקה "
מאת טים בוצ'ר
תרגום אורית הראל
עולמות סדרת ספרי מסע ,הוצאת עם עובד ,2009 ,301 עמודים.
אוהו ! קונגו ,שכובה על ערשך ,ערש יער מלכה לאפריקה מאולפת
תשא זכרות ההרים ברמה את נסך:
כי אשה את בראשי בלשוני ,כי אישה את בקרבי.
( מתוך קונגו מאת לאופולד סנגור ,תרגם אהרון אמיר )
ב-30 ליוני 2010 מלאו חמישים שנה שנה בדיוק מלאו לעצמאותה של הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו . לשעבר "קונגו הבלגית ". לשעבר "זאיר ". או "פשוט קונגו " ( להבדיל מקונגו הצרפתית בראזוויל שהיא ארץ נפרדת לגמרי. בבילבול שמאפיין מאוד את מדינה זאת ואת האיזור כולו).
פעם בראשית שנות השישים קונגו הבלגית דאז (הייתה מוכרת היטב לנוער הישראלי כזירה של סיפורי איש הג'ונגל טרזן שהיו פופולאריים מאוד אז בישראל כסדרות של חוברות שלקחו את הצעיר הישראלי לנבכי היבשת השחורה .
רוב הסיפורים התרחשו באיזור קניה וג'ומו קנייטה מנהיג קניה ( ולפני המושל הבריטי של קיניה "סיר ג'ון האו ) הוצג כידידו הוותיק של טרזן . אך היו גם כמה וכמה סיפורים שהביאו את טרזן מהג'ונגלים אל ערים כמו לאופולדויל שהוצגה כמרכז תרבות וטכנולוגיה השונה לחלוטין מכל מה שמוכר בגו'נגל.וכך אמנם היה במציאות אם כי השחורים בעצמם לא נהנו מכך והטכנולוגיה הייתה בעיקר נחלתם של אדוניהם הבלגים. .
זה השתנה במהרה כאשר קונגו הבלגית קיבלה עצמאות . את מקום הסיפורים המרתקים על הארץ האקזוטית המתעוררת תפסו דיווחים על מהומות איומות ומלחמות אזרחים נוראיות מעשי אונס והתעללות ובריחת לבנים ואז הופיעו סיפורים שבהם טרזן מחלץ לבנים שונים מידי השחורים הפראיים בארץ שנראתה כמחריבה את עצמה.
צייר מ.אריה .
אפילו הקוף הבלש צ'יפופו שביקר בקונגו בעת שקיבלה עצמאות ושהה בה ממש במקביל לטרזן (אם כי עד כמה שידוע השניים לא נפגשו) נאלץ לברוח על נפשו מהמקום בעת שנפתחה מלחמת אזרחים בין שבטים בסיום הנבואי ממש והקודר ביותר של איזה שהוא ספר בסדרת הילדים "צ'יפופו ".
ובכל זאת בין ישראל וקונגו המשיכו להיות קשרים הדוקים אם גם לא מהסוג המלבב ביותר ,קשרים של הספקת נשק ואימונים צבאיים.
מובוטו ואני
כך ראיתי את מובוטו ססה סקו מנהיג "זאיר " בזמן שביקר בבסיס צבאי ישראלי אי שם .כנראה כדי לעבור קורס צניחה.
אני זוכר את המנהיג הזר היחיד שאותו ראיתי במו עיני שליטה הכל יכול של זאיר מובוטו ססה סקו עם התלבושת הייצוגית הכובע המנומר והמקל שבו צפיתי מרותק אי אז בשנות השמונים כאשר ביקר ביקור מלכותי בבסיס צבאי אי שם..
( לא זכור לי שקראתי בעיתונות על ביקור זה ואולי המדובר היה בביקור חשאי). לימים התברר לי שמובוטו עבר קורס צניחה בישראל וקיבל כאן כנפי צנחן שעליהם היה גאה מאוד. אולי היה זה במסגרת הביקור הזה?
נעצתי בו מבטים.לא בכל יום רואים מנהיג מארץ רחוקה שעליה קראתי עד כה רק בחוברות ישנות שהפסיקו לצאת עוד לפני שנולדתי.
האם זה האיש ששולט בארץ שבה חי טרזן?
האם זה האיש שעימו מנהל טרזן דיונים קבועים על איך לשמור על החוק והסדר והשלום והשלווה בארץ רחבת הידיים בדומה לדיונים שקיים עם מושל קניה הבריטי "סיר ג'ון האו " בחוברות של הוצאת הקרנף,ועם שליט קניה ג'ומו קנייטה בחוברות של הוצאת רמדור?
גם כן לימים גיליתי שהוא החל את הקריירה שלו מכל הדברים כעיתונאי צבאי .ללמדך לאן יכולים אנשי תקשורת להגיע.
למרבית הצער העיתונאי לשעבר היה גם אחד מהמנהיגים המושחתים האכזריים ביותר של יבשת ששורצת וגדושה במנהיגים כאלו. למרות כל המתחרים הוא עדיין נחשב כמחזיק בשיא כל הזמנים של שחיתות אישית וגניבת כספים.
ספק רב אם הוא וטרזן היו מסוגלים לעבוד ביחד.
תוך כדי הצפייה במובוטו הצועד לפני משמר של חיילים נזכרתי בסדרת קומיקס צרפתית בשם "זמבלה " ." על איש יער אחר חיקוי לטרזן שחי באפריקה המודרנית ונלחם במנהיג שחור מושחת עד עצם היסוד המדכא את נתיניו.
אותו מנהיג דמה מאוד למובוטו במראה החיצוני .
כנראה זה לא היה מקרי וייתכן שהיוצר האירופאי של הסדרה אכן חשב על מובוטו.
אמנם קונגו והקונגולזים היו רגילים כבר הרבה לפני ימי מובוטו לדיכוי אכזרי.
.בסוף המאה ה-19 לאחר שהחוקר סטנלי ביצע שם את מסע הגילוי המפורסם שלו קונגו עברה לידי מלך בלגי ליאופולד כרכושו הפרטי.
המלך האירופי בעל גינוני האציל והג'נטלמן ביצע שם מסעות רצח ועינויים אכזריים בנסיונות להוציא משם כמה שיותר כסף. לזכותם של האירופים יאמר שכאשר העניין דלף לבסוף לתקשורת הצעקה הציבורית הביאה לסילוקו של המלך המרושע מהשלטון במדינה ( אם כי הוא לא הוכנס לבית הכלא או הומת בתליה כפי שהיה ראוי לו ). קונגו הועברה לידי ממשלת בלגיה שאמנם ניהלה את המדינה בצורה פחות אכזרית והרבה יותר יעילה אם גם פרנטליסטית מאוד .בתקופה זאת קונגו נוהלה בצורה היעילה ביותר בתולדותיה ונראה היה שהיא עולה על מסלול של התפתחות מואצת.
קונגו התפרסמה אז בספרות העולמית הודות .סיפורו של גו'זף קונרד "לב האפלה "שתיאר את מסעו של הרפתקן אל התחנת המסחר בלב ליבה האפל והפראי של קונגו .הסיפור התפרסם הודות למילים שאותם מפטיר גיבור הסיפור קורץ כדי להבהיר את מצבו ומצב הסביבה "האימה האימה ".
(מובוטו על פי הדיווחים אהב לצטט את המשפט הקלאסי הדרמטי "האימה האימה " בכל פעם שהיה מסתכל על הגופה של עוד מישהו או מישהם שנרצחו בפקודתו, אם כי לא ידוע מה הייתה הערכתו הספרותית על הסיפור של קונרד מעבר לציטוט זה .)
. קונגו התפרסמה בקומיקס הבלגי בעיקר הודות לאלבום בסדרת טינטין של הרג'ה "טינטין בקונגו " שהפך לידוע לשימצה בגלל הצורה המזלזלת שבה הוצגו בו הקונגולזים. האלבום הזה כמעט לא יצא מאז לאור ובשנים האחרונות הודגשה כנגדו תביעה משפטית מקונגואי נזעם שדרש להורידו ממדפי החנויות באשמת גזענות בוטה. הדרישה נדחתה אבל הקונגולזי העקשן הגיש תביעה שנייה בעניין.
כל ההשגים שאותם הישיגה בלגיה בפיתוח קונגו אבדו בזמן שלטונו של מובוטו ומלחמות האזרחים לאחריו.
מובוטו עצמו גורש מארצו לאחר מרד ונמלט ומת ככלב בגולה.לא לפני שרושש את ארצו ושם מי ידוע כמה מליארדי דולארים בחשבונות פרטיים בבנקים שויצריים. ..
אפילו צ'ה גווארה המהפכן הארגנטינאי הנועז נטש את קונגו ביאוש לאחר שהות לא ארוכהה שם בחברת מנהיג קונגו לעתיד לורן קאבילה.שעורר בו רושם שלילי ביותר. וכתוצאה מחוסר ההצלחה בשיתוף פעולה עימו גווארה עזב את קונגו מיואש. .יומנו בנושא פורסם שנים לאחר מותו.
לורן קבילה האיש שסילק את מובוטו מהשלטון. אך לא התגלה כשיפור גדול.
בקונגו ששמה שונה שוב מזאיר ,מרחץ הדמים היה רחוק מאוד מלהסתיים.יורשו של מובוטו המורד לאורנט קבילה ובנו של קבילה ג'וזף ששולט היום בקונגו היו רחוקים מאוד מלהיות טובים יותר.
מה קרה בנתיים לקונגו הבלגית לשעבר, זאיר לשעבר, בראשית המאה ה-21 כאשר סיפורי טרזן שוב אינם פופולאריים ומעט מאוד אנשים מערב המתעניינים במה שקורה באפריקה השחורה שהיום שוב אינה נראית כמקום כה אקזוטי אלא כאיזור חורבן שעדיף להתרחק ממנו ?
המסע בעקבות סטנלי
קונגו הפכה כפי שמסתבר מספרו החדש של העיתונאי "טים בוצ'ר ל"חור שחור". היא חזרה להיות ל"לב המאפליה" כפי שתוארה בסיפור מסוף המאה ה-19 של ג'וזף קונרד שתיאר מסע בקונגו שהפך מאז לבסיס של הסרט הקלאסי של פרנסיס פורד קופולה "אפוקליפסה עכשיו ".
אם כבר המצב כמדומה רק הוחמר.
בוצ'ר יצא בשנת 2004 למסע מטרתו הייתה לשחזר את המסע של המגלה הלבן של קונגו הבלגית הנרי סטנלי ביבשה דבר ששום לבן כבר לא עשה לפניו מזה שנים שהרי כל מי שיכול להרשות זאת לעצמו עובר את האיזור הזה רק בדרך האוויר. האיש שבעקבותיו הוא יצא הנרי סטנלי שהתפרסם הודות לגילויו את החוקר ד"ר ליוינגסטון שנעלם בג'ונגל.
אך שמו של סטנלי הוכתם לאורך השנים בהאשמות שונות במעשי התעללות בשחורים בסוף המאה ה-19 ובכך שמילא תפקיד חשוב בהעברתה של קונגו לידיו של רוצח ההמונים המלך לאופולד מבלגיה .שמו של סטנלי הפך כתוצאה לסמל של אימפריאליזם מדכא.
אולם האם קונגו ששוחררה מידי האימפריאליזם הבלגי הפכה כתוצאה למקום טוב יותר ?
לחלוטין לא. בוצ'ר גילה במסעו מדוע.
.הוא עבר באיזורים מוכי מלחמת אזרחים נצחית שהרסה לחלוטין כל אפשרות של התפתחות איזורית בארץ שהיא אחת השופעות ביותר במחצבים ובמזון מכל סוג בעולם כולו .
הוא עבר באיזור שאפשר להשוות אותו רק לאיזורים המתוארים בספרי וסרטי מדע בדיוני בנוסח "מקס הלוחם בדרכים " הקלאסי של ארצות שעברו חורבן והן חיות על שרידי גדולת העבר אך רק נרקבות בהווה.
במהלך המסע בוצ'ר נותן תיאורים מצמררים של איזורים גדושים במורדים אלימים עם כי למזלו הוא עצמו לא פגש כמעט כאלה ,אבל נוכחותם הייתה מורגשת מאוד בכל מקום. הוא מספר שכמעט כל אדם שפגש במסעו ושתיאר את חייו סיים את הסיפור עם השורה הקבועה הנצחית: ואז ברחנו לג'ונגל" בריחה הכרחית מפני רצחנותו של האדם. .
הערים שהנם עובר בוצ'ר הם כולם שרידים עלובים של תהילת העבר של לפני כמה עשרות שנים בלבד ,והן כיום הולכות בכיוון אחד בלבד "אל האבדון " וקרוב היום שבו יכסה אותן הג'ונגל מחדש.
הנהרות הענקיים שפעם היו מרכז לתנועה שוקקת הן כיום בראשית המאה ה-21 כמעט חסומים לתנועה ובכל מקום יש רק שברי סירות ,סמל מצמרר למה שקרה לקונגו כולה. .
בול דואר סובייטי לזכר פטריס לומומבה ראש הממשלה הראשון של קונגו.
אחד הקטעים המדכאים ביותר הוא ביקורו של בוצ'ר בבניין הרוס ושומם שבו עבד מנהיג תנועת העצמאות של קונגו בשנות החמישים פטריס לומומבה כפקיד דואר זוטר הבניין שבו חלם על העצמאות לקונגו.היום כבר דבר לא שרד משירות הדואר וכמעט לא נותר זכר לחייו ופעילותו של לומומבה באיזור שבו פעל ,הבניין עצמו הרוס
הדבר המצמרר ביותר בספר הוא שבניגוד למסע של סטנלי בסוף המאה ה19 שהיה באיזור פראי ואלים באותה המידה אך שהאנשים השוכנים בו היו מרוצים באופן כללי בחייהם הרי בהווה האנשים באיזורים השונים של קונגו יודעים היטב מה איבדו וכי הם מנותקים מהעולם.
העיתונאי נתקל באדם שביקש ממנו לקחת את ילדו ל"תרבות " שכן הוא יודע היטב שלילדים אלו אין שום סיכוי באיזורו המועד לאבדון .
הספר הוא תיאור אימפרסיוניסטי למדי אך מרתק של מסע באיזור חורבן. חסר עתיד שגם העבר הולםך ונעלם ממנו במהירות וכל מה שנשאר לאנשים הוא הוווה אפרורי ומסוכן. .
טים בוצ'ר שהוא היום עיתונאי בישראל הוסיף אחרית דבר עדכנית ממאי 2009 למהדורה העברית ,והעדכון שלו הוא שלא הרבה השתנה לטובה מאז המסע שלו ב2004 במדינה הכושלת של קונגו הגדושה ומלאה באוצרות .היא כיום מקום אכזרי ומסוכן וקודר הרבה יותר מכפי שהייתה בימי סטנלי בסוף המאה ה-19. כמדומה שבוצ'ר עזב את קונגו אכול יאוש לגבי עתיד הארץ ,יאוש אותו הוא מנסה להסתיר כפי שאירע בעבר עם אישים אחרים כמו סטנלי כמו צ'ה גווארה
פסק הדין :
ספר מצמרר שקשה להוריד אותו מהיד. לא לבעלי עצבים חלשים.
נספח :הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו בספרות העברית:
בראשית שנות השישים היה לא מעט חומר מקורי ולא מקורי על מה שהפך להיות הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו בעברית.הקורא העברי הצעיר יכול היה לקפוץ מידי שבוע לקיוסק וליקנות חוברת על הרפתקאותיו של טרזן בקונגו ( או בקניה ) ולקרוא כבדרך אגב על התפתחויות הפוליטיות שם בדרך לעצמאות .
וכאשר היגיעה לבסוף ההעצמאות ב30 ביוני 1960 ומיד לאחריה מהומות נגד המתישבים הלבנים הבלגים ומלחמת אזרחים בין הקונגולזים השחורים הדבר עורר תשומת לב גדולה..במעין מיני סדרה מיוחדת של ארבעה חוברות של מירון אוריאל בהוצאת הפיל על עלילות טרזן בזמן הכרזת העצמאות של קונגו בעת שהוא מסייע למתישבים לבנים כנגד השחורים המתפרעים
גיבור ישראלי ידוע אחר צ'יפופו הקוף הבלש של תמר בורנשטיין לזה הי שם גם הוא ביום הכרזת העצמאות של קונגו אם כי הוא לא פגש שם את טרזן ובסיום הקודר והפסימי ביותר של איזה שהוא ספר צ'יפופו הוא וידידיו נאלצו לברוח מהמדינה כאשר שני שבטים מתחילים להילחם זה בזה.
בראשית שנות השישים הופיעו עוד שני ספרים נוספים שעסקו בפרשיות מימי קבלתה עצמאות של קונגו אך אלו הופיע כספרי כיס זולים תחת שמות בדויים . המחברים למרות שמותיהם הזרים היו בהחלט ישראלים.האחד היה" רקס סורדן" שפירסם את סערת חושים בקונגו. : פרשיות נעלמות ( 1962)
והשני היה "שורט איירס" שכתב את"מבצע קונגו "( 1963) .אלה היו ספרים מלאי סדיזם וסקס שהזכירו מאודג ספרי סטלגים שאותם מחברים פרסמו גם הם שתיארו את הצלתם של לבנים ולבנות מידי השחורים האלימים בקונגו הבלגית בידי לוחמים אמריקנים ואירופים נועזים.לאחר מכן קונגו נעלמה מהספרות העברית המקורית להוציא ספרי זכרונות שאותם כתבו העיתונאית תמר גולן ואיש העסקים דני בז.
לרגל 50 שנות העצמאות של הרפובליקה של קונגו ראיינתי כאן כמה מהדמויות הבולטות יותר בכתיבה על הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו בספרות ובתקשורת הישראלית לאורך 50 שנות קיומה . .
להלן ראיון על קונגו עם תמר בורנשטיין לזר מחברת סיפורי צ'יפופו:
"..מלחמה- עבר רעד בגופו של צ'יפופו " השבטים במקום להתאחד ולקראת העצמאות ולהקים מדינה אחת ,אחידה וחזקה יוצאים למלחמה זה על זה .אנו נהיה באמצע הקלחת ..עלי לקחת את הילדים ולברוח מהמלחמה."
מתוך צ"יפופו בקונגו מאת תמר בורנשטיין לזר.
אלי : תמר בורנשטיין לזר מדוע החלטת לכתוב על צ'יפופו המבקר בקונגו דווקא בעת קבלת העצמאות שם ומסתבך שם במלחמת אזרחים ?
תמר : אני ובעלי שלומקה היינו בסוף שנות החמישים באפריקה וסיירנו שם במדינות השונות . והחלטתי לכתוב על צ'יפופו המבקר בקונגו שעוד הייתה בשליטת בלגיה כשהתחלתי לכתוב את הסיפור .
זאת משום שקונגו כל הזמן הייתה בחדשות. כולם דיברו אז על אפריקה המתעוררת .ועל קונגו שקמה ליום חדש.
את החומר לקחתי מהאנציקלופדיות כי אז לא היה אינטרנט ודאגתי שהכל על קונגו יהיה מדוייק.
ממש תוך כדי כתיבת הספר הם קיבלו את העצמאות וקונגו הופיעה מידי יום בכותרות הראשיות של העיתונים.
קפצתי על המציאה ודאגתי שצ'יפופו יהיה שם ביום העצמאות ועוזר למקומיים. באמת רציתי שזה יהיה ספר חיובי המביא לקוראים בשורה על עתידה של אפריקה.
אבל תוך כדי הכתיבה ממש כשהיגעתי לפרקים האחרונה התחילו להגיע הידיעות על מלחמות השבטים שם על מעשי האונס והטבח..הייתי בבעיה קשה : האם להכניס גם את זה לספר על צ'יפופו ?
צ'יפופו הוא דמות חיובית העולם שלו הוא חיובי .אבל מה שקרה בקונגו לא היה חיובי בכלל ולא ראיתי איך אפשר להסתיר זאת מהקוראים.
בסוף החלטתי לסיים את הספר כשצ'יפופו והידידים שלו בורחים משם ממש ברגע האחרון כשהשבטים מתחילים להילחם בינם ובין עצמם .
מה את חושבת על מצבה של קונגו דהיום 50 שנה לאחר ביקורו של צ'יפופו שם ?
תמר :עצוב.באמת עצוב.הם היו יכולים להשיג כל כך הרבה.
צילמה רלי אברהמי
תמר גולן עיתונאית דיפלומטית מומחית לענייני אפריקה בכלל והרפובליקה ה דמוקרטית של קונגו בפרט.
תמר גולן 50 שנה לאחר קבלת העצמאות של קונגו מה דעתך על עתידה של מדינה זאת ?
תמר גולן: חמישים שנות עצמאות-לכאורה לא הביאו את השלום או אפילו היציבות למדינה כואבת זאת. יקשה עלי לומר משהו אופטימי.
קונגו גדולה על הקונגולזים.
ראיון עם דני בז
איש העסקים והסופר הישראלי דני בז שהה בקונגו בשנות השמונים לשם היגיע בעקבות סרטי טרזן שבהם צפה בילדותו ואימן שם את צבאו של מובוטו וכתב על כך ספר "הקשר האפריקני". .
מאז הוא נשאר מקורב לארץ ולבעיותיה.
לרגל כתבה זאת שאלתי לחוות דעתו על עתידה של המדינה שבה סייר לאחרונה כאיש עסקים :
.דני בז : מצבה הנוכחי של קונגו מעודד ולא מעודד .יש שם פוטנציאל גדול מאוד במחצבים ועושר של משאבים. הבעיה העיקרית שם היא כמובן השחיתות הכבדה שתמיד מנעה צמיחה נורמלית וכך זה ימשיך בעתיד הנראה לעין. .
ג'וזף קבילה נשיא קונגו
מה דעתך על המנהיג הנוכחי ג'וזף קבילה?
בז: דעתי דווקא חיובית למדי.בוא ונאמר שהוא הרבה פחות גרוע ממנהיגים אפריקניים אחרים שאפשר להעלות על הדעת.קבילה הבן הוא אדם נחמד ובעל חזון הוא יותר מוצלח מהאבא שלו שאמנם כבש את המדינה מידי מובוטו אבל עם גישה מרכסיסטית שלא מתאימה כלל לקונגו . הבן יותר מערבי ויותר פתוח. קבילה משדר. משהו אופטימי תקווה כלשהיא לפחות עבור איזור מסויים ועיר מסויימת באמת יש לו פוטנציאל טוב . הייתי לפני שנה בקינשסה עיר הבירה דווקא יש שגשוג.יש הרגשה טובה של פריחה אבל זאת פריחה מקומית בלבד. הבעיה היא ששאר המדינה לא מצליחה להתפתח כמו קינשסה.דוגמה אחרת מני רבות עיר גדולה קיסנגני עיר מכרות גדולה עדיין חרבה ממלחמת האזרחים ולא מצליחה להשתקם. וכך גם במקומות אחרים .
יש תקווה אבל המדינה לא חזרה אפילו למצבה בימי מובוטו שכרגע נראים כתקופת הזהר עם כל השחיתות שלו
אלי :ואיך ניראית היום התקופה הבלגית בעיני הקונגולזים ?
בז: לא טוב. תדע שהקונגולזים לא שוכחים ולא סולחים לבלגים על הדרך שבה ניצלו ודיכאו אותם הם זוכרים את זה טוב טוב..
איך אתה רואה את עתידה של הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו ?יש לה בכלל עתיד?
בז : כפי שהיא כרגע המדינה לא יכולה להתפתח וחבלים שונים רוצים מאוד להתנתק עם אוצרות הטבע שלהם.לדעתי קונגו בגודלה הנוכחי לא יכולה להיות מדינה מסודרת בגללה גודל והשחיתות .עליהם לבנות קונפדרציה של מדינות אחרת שום דבר לא יתפתח במיוחד שהמדינות השכנות כמו אוגנדה ורואנדה לוטשים אליה עיניים למחוזות שונים וכולם בוחשים בה .כתוצאה קונגו לא יכולה להיות מדינה נורמלית.למדינה הזאת כמדינה עם הגבולות הנוכחיים אין סיכוי. קונגו היא גדולה מידי לקונגולזים. אם יקימו שורה של מדינות עם משאבים שלהם שיוכלו לטפל בעניניהן ,אז יש להם סיכוי.
קראת את נהר הדם?
בז: קראתי . ואני רוצה להגיד לך מנסיון כמי שהסתובב שם ורק לאחרונה שהמצב הוא לא עד כדי כך גרוע כמו שהוא מתאר.
זאת באמת השמצה של התקשורת להציג את קונגו כאילו הכל שם על סף החורבן. התקשורת מדווחת תמיד רק על מה ששלילי. יש איזורים שהם במצב גרוע נכון ויש איזורים שהם במצב טוב הרבה. אבל זה לא שיש שם מלחמת עולם שלישית. איך שהוא יש שם איזו שהיא יציבות .והקונגולזים הם אחד העמים הנחמדים באפריקה והם רוצים לחיות בשקט.כמו כולם. זה לא שהכל מסוכן שם בכל מקום . מקס הלוחם בדרכים לא חייב להגיע דווקא לקונגו. יש סיכוי לעתיד אפילו בשביל הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו.
קראו גם :
בחזרה אל לב המאפליה :ביקורת מאת גליה צבר
נהר הדם:המצב האפריקאי:יגאל אורן על "נהר הדם"
האם יש לאפריקה סיכוי ?:אבי ארבל על "נהר הדם"
נספח : רשימת ספרים ומאמרים בעברית על הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו ותולדותיה
ספרות עיון על תולדות קונגו
בוזוני, רפאל הרפתקאות סטנלי באפריקה / עברית ברוך קרופניק תל אביב : שרברק, 1947
רפאל בוזוני מחבר הספר היה צייר וסופר אמריקני ממוצא איטלקי שנולד דווקא בברלין שבגרמניה לאב פסנתרן איטלקי ולאם שוודית ולמד בגרמניה ובשוויץ .הוא חיבר ספרי ילדים שונים ובהם "האיש שהיה דון קישוט "( 1958) סיפור ביוגרפי על סרונטס מחבר דון קישוט אך ספרו הידוע ביותר היה "הרפתקאות סטנלי באפריקה " שעליו כתב המחבר "נוכחתי לדעת שטרם נכתב ספר שיתאר כיצד התפתחה אפריקה והיגיעה למה שהיא היום ואז התעורר בי הרצון לכתוב ספר על אפריקה של סטנלי .בחרתי בסטנלי כגיבור ,כי בשעה שחדר לאפריקה ,הייתה זו יבשת שחורה מסתורית ,ובצאתו ממנה כבר הוטבעו ה עקבות המשלחות המדעיות ופיתוח .ספר זה ממעט לספר על ציד ומרבה לתאר את הבדידות המכשולים והנאמנות של ילידים"
היום בדיעבד זהו ספר פרו קולוניאליסטי ועם זאת יש בו אמונה אמיתי באפשרויות עתידה של אפריקה כאשר השחרורים ישחררו לבסוף משלטונה הפרנטליסטי של בלגיה .למרבית הצער התקווה הזאת לא התממשה.
משרד המסחר והתעשיה קונגו הבלגית ואורנדה-אורונדי : התנאים הכלכליים והמסחריים. ירושלים : היחידה לחקר השווקים בחטיבת סחר חוץ, 1958
אלן מורהד, הנילוס הלבן, תרגם זיוי שורר, הוצאת מערכות, 1965.
איזה פרליס-קרסל הלבן והשחור : הרפתקאותיהם של לבנים ביבשת אפריקה תל אביב : יהושוע צ'צ'יק, 1963
פוירשטין, אמיל תגליות היסטוריות : מקולומבוס עד גאגארין מסופרות בידי מבצעיהן. תל-אביב : א. זליקוביץ, תשכ"ג. כולל פרק על סטנלי וליוינגסטון בקונגו.
שניצר, שמואל. הרפתקאות אפריקניות : קיצור דברי ימיה של אפריקה ואת תולדות גילויה של היבשת השחורה על ידי האדם הלבן… / תל-אביב : עמיחי, [1959
קולין לגום מלחמת קונגו / עברית חנוך ברטוב [תל-אביב] : הקיבוץ הקיבוץ המאוחד, תשכ"ב 1962
פוירשטין, אמיל, "קונגו " בתוך אפריקה כרך ב' / תל אביב : השכלה, [תשכ"ג. סדרה של ארבעה כרכים גדושים במאמרים ורשימות על מדינות אפריקה השונות .
ישראלים בקונגו
, ברכה, חבס בדרכי אפריקה / ציירה זיוה שישא תל-אביב : יבנה, תשכ"ד 1964.
תאור סיורים ומפגשים של המחברת בעשר מדינות אפריקה
הפרקים מתארים מאבקי עצמאות ותהליכיהם ועל קשר הדוק וידידותי עם ישראל רשמים וחוויות ממראות ושיחותכולל רשימה על סיור בקונגו.
גולן, תמר שחור-לבן, לבן-שחור : ראשי פרקים באפריקה של ימינו / תל-אביב : משרד הבטחון – ההוצאה לאור, תשמ"ו 1986.
תמר גולן עם דנקנר, אמנון אפריקה, אפריקה / (תל אביב) : ספרית מעריב, (תשמ"ח תמר גולן דנה בספר זה בין השאר בשליט קונגו מובוטו ובמערכת יחסיה עימו.
דידי מנוסי ""חתונה בקונגו " " בתוך מאנטארקטיקה עד פפואה : ספר המסעות. [רמת גן] : כנרת, 1990.
רוברט אופנר השונה והמשונה : קוריוזים בעבודה בחו"ל : 1962-1989 : פרס, נפאל, הונדורס, אתיופיה, זאיר, ליבריה / קיבוץ דליה : מערכת, 1997.
דני בז הקשר האפריקאי / תל-אביב : משרד הבטחון – ההוצאה לאור, 2005 תשס"ו
יגאל סרנה מוזונגו : סיפורו של המטוס שנפל על הרי הירח / תל אביב : ידיעות אחרונות, 2003.
סיפורם של ישראלים באוגנדה שכולל גם פרקים על קונגו. |
---|
צ'ה גוארה בקונגו
אפרים דוידי צ'ה גווארה : ספורו של מהפכן. תל-אביב : רסלינג, 2004
ג'ון לי אנדרסון צ'ה / עברית אריה חשביה תל-אביב : ספרית מעריב, תשע"א 2011
כולל את הפרק "סיפורו של כישלון " על ניסיון ההפיכה הכושל של צ'ה גווארה בקונגו עם הנשיא לעתיד קבילה.
ספרות יפה על קונגו
הסיפור המתורגם ביותר לעברית על קונגו הוא "לב האפלה " של ג'וזף קונרד שכפי שניתן לראות כאן זכה לעברית לשמות שונים.
ראי הים. הכושי איש "נארקיס". בלב המאפלייה / מרחביה : ספרית פועלים, את "בלב המאפלייה " תרגם מרדכי אבי שאול .
לב המאפלייה /[מאת] ג’וזף קונראד ; עברית – מרדכי אבי-שאול ספרית הפועלים 1978.
לב החשכה /תרגמה מאנגלית אופירה רהט ; אחרית דבר – הלל מ’ דלסקי. ירושלים : כרמל, תשנ"ט 1999.
לב האפלה ; [תירגם מאנגלית: אברהם יבין ; אחרית דבר: בתיה גור, ספריה לעם , עם עובד 1999
בלב האפלה / תרגום יאיר לפיד ושולמית לפיד (תל-אביב) : ידיעות אחרונות : ספרי חמד, (2008).
. קונרד, ג'וזף ראי הים. הכושי איש "נארקיס". בלב המאפלייה / מרחביה : ספרית פועלים, את "בלב המאפלייה " תרגם מרדכי אבי שאול .
טרזן מגיע לקונגו .
ולהלן ספרים וחוברות שונות שבהן טרזן איש הגונגל מוצא את עצמו בקונגו הבלגית
מאת אדגר רייס בוראוז .
. 5. (.TARZAN AND THE JEWELS OF OPAR (1918
א. תחת השם "טרזן וזהב אופיר" תרגם אמציה ברלס עבור כתב העת "עיתוננו", כרך שישי תרצ"ז 1937 חוב' קמד-קסט ב23- חלקים.
ב. אותו התרגום יצא כספר בהוצאת "מפיץ הספר" בשנת 1939 .
ג. תחת השם "טרזן ואוצרות אופיר" , תרגם אריה חשביה, הוצאת מ. מזרחי,1975.
טרזן נתקל בלויטנט הבלגי ורפר עבריין נמלט מקונגו הבלגית .
\
(.TARZAN AND THE GOLDEN LION (1923
א. חוב' 17-23 בסדרת "הרפתקאות טרזן" (ראה רשימה למטה ) בהוצאת דעת, תרגם ועיבד שאול קנצלר תחת השם הכולל "טרזן והאריה זהוב השער" תש"י.
ב. בשני כרכים תחת השמות "טרזן וארי הזהב" ,1954 ו"טרזן ואוצר היהלומים", 1947, תרגם ועיבד ג. בן חנה בהוצאת יוסף שמעוני. משום מה החלק השני בסיפור יצא מספר שנים לפני הראשון דבר שבודאי בלבל את הקוראים.
ג. תחת השם "טרזן וארי הזהב", תרגם אליעזר כרמי בהוצאת מ. מזרחי, 1983.העטיפה לקוחה ממהדורת הוצאת באלנטיין של הספר.
טרזן פוגש בממלכה אבודה של גורילות אינטליגנטיות באדם שסייר עם סטנלי בקונגו והיגיע לממלכה.
מירון אוריאל עלילות טרזן כרך א' הוצאת הפיל .
24. טרזן מדכא מרד. טרזן מביא לדיכוי מרד כושי נגד הלבנים בקונגו הבלגית.
מירון אוריאל עלילות טרזן כרך ב' ,הוצאת הפיל .
חוברת 36 . (צ"ל 37!) טרזן והברדלס הטורף.טרזן נאבק בלהקת ברדלסים טורפים התוקפים ככפרים בקונגו הבלגית ומסתבר שהם נשלחו בידי קוסם כושי מפחיד.
חוברת 39. טרזן ושודדי הבנק.טרזן נאבק בכנופיית שודדי בנקים נועזת בעיר לאופלדסויל בקונגו הבלגית.
חוברת 59. טרזן ולוחמי החופש. – סיפור שבו מתייחסים לבסוף למצב הפוליטי המשתנה באפריקה עם השתחררות המדינות השונות. טרזן עוזר למתיישבים לבנים כנגד שבטי כושים לאחר שקונגו הבלגית מקבלת את עצמאותה מהבלגים. סיפור ארוך במיוחד.
60. טרזן וציידי הגולגלות. – המשך הסיפור.
61. טרזן ונהר הדמים. – המשך הסיפור.
62. טרזן מחיש עזרה. – סוף הסיפור. טרזן מגן על הלבנים הנסוגים מפני כושים פראים.
71. טרזן והמתאבד היפאני.טרזן נאבק ביפני , טייס קמיקזה לשעבר שנשבע להשמיד את מכרות האורניום של קונגו שבהם נוצרות פצצות האטום.
."יובב " סדרת טרזן כרך יג הוצאת הקרנף מספר 8.
טרזן ומורדי קונגו. טרזן נאבק במורדי המאו מאו הנלחמים בשלטון הלבן בקונגו ( אם כי הם פעלו במצמיאות רק בקניה ). .
יריב אמציה (שם בדוי של פנחס שדה ) טרזן ותעלומת האטום. הופיע בארץ שלנו כרך י תש"ך 1960.יצא בהוצאת עמיחי ב1962- כספר ב92- ע'.
טרזן נאבק בכנופיה של שודדי אורניום ומגלה שמאחוריה עומדת מזימה של מיליונר להשתלט על העולם בעזרת קרינה רדיואקטיבית שתופעל על המין האנושי ותהפוך את רובו לאידיוטים. לבסוףטרזן מתאהב בבחורה (שאיננה ג'יין) ובסוף הסיפור מתעתד להתחתן עמה. בגרסה שהופיעה בארץ שלנו הופיעה לסיפור הקדמה שבה מספר המחבר בסגנונו של הסופר המקורי בוראוז כיצד הגיע סיפור זה על טרזן לידיעתו, אך הקדמה זאת הושמטה מהמהדורה של הספר.
פנחס שדה קונגו הביע ברעיון עיתונאי שנים מאוחר יותר צער על שכתב ספר זה וטען שכתב אותו רק משום שגווע מרעב, פשוטו כמשמעו, ונאלץ לכתוב ספרי ילדים כדי להתקיים. הוא הסביר שטרזן מעולם לא היה גיבור שלו והוא בכלל העדיף את חוברות הבלשים בפרוטה שיצאו אז. עם זאת הוא ביקש את סליחת טרזן וחובביו אם חטא ולא עמד בסטנדרטים הראויים לסיפורי טרזן….
סדרת טרזן מלך החיות מאת "ל הלד. ( שם בדוי הוצאת רמדור ) 1969?
22 . נקמתו של טרזן. מאת ל.הלד " (יעקב דנצינגר.) טרזן נאבק בצבא שכירי חרב לבנים עבור הפוליטיקאי הכושי צ'ומבה בברכת ידידו מנהיג קניה ג'ומו קנייטה המוצג כידיד ותיק "מימי מאבקם המשותף במורדי המאו מאו" ושאליו יש לו גישה חופשית, זאת בניגוד לסיפור "טרזן ומורדי הדום-דום" מספר 11 בכרך 2 בסדרת "מאורעות טרזן" שבו טרזן לכד את קנייטה בעת היותו מנהיג המאו -מאו והביא למאסרו!
ציור העטיפה הוא מאת אשר דיקשטיין.
גרהם גרין כמאכולת אש (1961), , תרגם א"ד שפיר, הוצאת עם-עובד 1963 , מתרחש במחנה מצורעים בלב בג'ונגל בקונגו. |
תמר בורנשטיין לזר. הרפתקאות צ'יפופו בקונגו. ספור מסע משעשע /; הציורים מ. אריה 1961
יצא לאור גם בגרסה שונה בשם : .צ'יפופו ביערות הגשם של אפריקה. 1990. גרפאור דפטל
רוברטסון, וילפריד מסעות התייר הצעיר באפריקה / תל אביב : פרידמן, תשכ"א.כולל מסע בקונגו .
רקס סורדן ( שם בדוי של מחבר ישראלי ) סערת חושים בקונגו. : פרשיות נעלמות: התאומים, [תשכ"ב]. חבורת אמריקנים מצילים בקונגו העוברת לשליטת השחורים, שלוש נזירות מחייל בלגי וחיילים כושים ששובים ואונסים אותן. מלא בפרטים גזעניים.
"שורט איירס "( שם בדוי של מחבר ישראלי ) . מבצע קונגו . הוצאת מור תשכ:ג 1963. ספר על הימים הראשונים של עצמאותה של קונגו בשנות השישים. סיפורה של משפחת חוואי בלגי שניצלת מחיסול בידי השחורים בידי הרפתקן לבן .מלא סקס וסדיזם . על הכריכה האחורית ""שורט איירס מביא לך ספר ריאליסטי נוסף . קונגו משתחררת מעול הגזע הלבן ! הכושים אחוזי שיכרון העצמאות משתוללים! הרפתקאות מסמרות שיער בג'ונגלים של קונגו! נשים לבנות נאנסות! ספר ריאליסטי שידהים כל הקורא בו ברט ויטפורד :פטריק קים איש הקראטה :ממלכתו של הקולונל ז'ראר רמדור 1968 ! עפר, נעמי מתרגמת מסע הציד בקונגו / תל-אביב : מ. מזרחי, 1970 , |
זהבה אילת בנידונגו מארץ קונגו : אגדה / ירושלים : מ. ניומן, תשל"ח
ו. ס. נאיפול עקול בנהר / עברית אהרון אמיר תל-אביב : זמורה ביתן מודן, תשמ"א
1981
קונגו / מייקל קריצ'טון ; מאנגלית – אלה כהן. ספרית מעריב, (1982). ושוב במהדורה חדשה ב-1993
(ובשנת 1993 התפרסמו לאמיתו של דבר שתי מהדורות נוספות של הספר, אחת בכריכה רכה
והאחרת בכריכה קשה. בכל שלושת הספרים מודפסות על הכריכה הקדמית שלוש תמונות שונות של קוף, והמחבר נקרא פעם מייקל קריצ'טון, ופעם מייקל קרייטון.)
קינגסולבר, ברברה תורת עץ הרעל / תרגמה מאנגלית עדית פז אור יהודה : הד ארצי, תשס"א 2001.
תיאור מושחז ומעמיק של היחסים הקולוניאליים בין משפחתו של כומר אמריקני לבין קהילתו הכפרית בקונגו (הבלגית). עלילת הספר מתרחשת סביב 1960, השנה שבה קונגו קיבלה עצמאות, אך סכסוכים פנימיים ובחישה חיצונית הביאו לקריסתה
דונגלה, עמנואל בונדזקי גם ילדים קטנים נולדים מכוכבים / מצרפתית חגית בת עדה ירושלים : שוקן, תשס"ד, 2004
עלילה המתרחשת בעירת נידחת בקונגו שזה עתה זכתה בעצמאות והיא מיטלטלת בין דיקטטורה אכזרית לבין קריקטורה של דמוקרטיה |
אלן מבאנקו כוס שבורה. / מצרפתית: חגית בת-עדה תל-אביב : מטר, תשס"ח, 2008
בעל הבר "שתית – שלמת" בקונגו מטיל משימה על "הכוס השבורה", אחד הלקוחות הקבועים בן ה-64 ומורה לשעבר, לכתוב את עלילותיהם של אנשי השוליים הפוקדים את הבר.
ג'ון לה-קרה,, שיר המיסיון /עברית יוסי מילוא אור-יהודה : כנרת, 2008.
תקציר: ברונו סלבדור הוא יתום שהתחנך בבי"ס של המיסיון בקונגו. בהשפעת מורו ומדריכו מייקל, הכשיר סלבו את עצמו להיות מתורגמן. את שירותיו מבקשים גופים רבים, בהם המודיעין הבריטי. כאשר נערכת פגישה בין תאגיד מערבי לראשי המליציות ממזרח קונגו, הוא נאלץ לתרגם דברים שלא נועדו למצפון האפריקאי .
אילנה , הררי-אבירם פלפל שחור ולבן : רומן באפריקה / [חבצלת השרון] : א הררי, 2010
תקציר : חני, היא אשת עסקים ישראלית, צעירה ונשואה, המגיחה לאפריקה כמה פעמים בשנה. ויסטנא, הוא קצין אנגולי מחיל המשלוח, שבא לסייע לנשיא כנגד המורדים בו, שהייתו בקונגו היא אתנחתא קצרה בחייו הסוערים. הדבר היחידי שלכאורה מאחד אותם הוא שם משפחתם – פרז … מארג יחסים עדין שהולך ומתפתח ביניהם, יסתיים בקריעה פתאומית.
אלן גלין – ארץ דמים / אור-יהודה : כנרת, זמורה-ביתן, תשע"ג 2013
תקציר : סוזי מונהאן היתה סלבריטאית צעירה ויפהפייה, שכבשה את לבבות צופי הטלוויזיה ואת עמודי השער של הצהובונים. רגע לפני שהקריירה שלה המריאה, סוזי מתה בהתרסקות מסוק. ג’ימי גילרוי, עיתונאי צעיר ורעב, מחליט לבדוק את נסיבות מותה. חקירתו מובילה אל ראש הממשלה לשעבר של אירלנד המסתיר סוד אפל, אל מיליונר המנסה להשיג סחורה ייחודית ורבת־ערך, אל שני אחים במשפחה המפלסת את דרכה לבית הלבן ואל מאבטח אישים שיצא מדעתו באפריקה. ג’ימי מוצא את עצמו נסחף לתוך רשת שקרים סבוכה של עולם התאגידים והפוליטיקה, עולם שבו כוח וכסף שזורים זה בזה, והאמת היא נתון יחסי. ארץ דמים הוא מותחן כובש וקצבי שנע בין ניו יורק, דבלין ובונאקה של הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו.
חנן שבתאי תבלין סיני /2014 הוצאת המחבר /2014
תקציר :’תבלין סיני’ הוא סיפור מרתק על אודות רופא בלגי צעיר החולם על קריירה רפואית יציבה בבתי החולים שבעיר בריסל. בעקבות השתלשלות מקרים יוצאת דופן הוא מוצא עצמו על מטוס שיעדו הוא הרפובליקה של קונגו שבמרכז אפריקה, כחלק ממשלחת רפואית. אט-אט הוא נוכח לדעת שבמקום למלא את ייעודו כרופא הוא הולך ומסתבך בתוך רשת של מזימות בינלאומיות המסכנות את חייו וגורמות לו להימלט מאויב נסתר ובלתי מודע, אולם נחישותו ואומץ לבו מביאים אותו עד למסדרונות האו"ם בניו-יורק, שם הוא עומד לחשוף את הסוד הנורא.
זהו ספר ביכוריו של ד"ר חנן שבתאי, אשר השתתף במשלחת רפואית שסייעה לתושבים באזורים נידחים באפריקה המשוונית; הרומן נכתב בהשראת המקומות והאנשים שראה בשטח בעת שהותו באפריקה.
ניר ברעם צל עולם ,הוצאת עם עובד ,2013
סקירה על הספר מאת אלי אשד "כאן ניר ברעם קינשאסה "
מידע באינטרנט על קונגו
הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו בויקיפדיה
סקירות ספרים באנגלית על קונגו
בנג'מין פוגרונד .לקנות את קונגו <ביקורת על ספרו של אדם הוכשילד "רוחו של המלך ליאופולד: סיפור של חמדנות, טרור וגבורה באפריקה הקולוניאלית" (באנגלית)>.. הארץ , מוסף ספרים – גיליון מס' 429, כ"ג באייר תשס"א, 16.5.2001: 8
בקש את היהודי לקבל את השטן :אביבה אבירם על רציחתו של לומומבה
הארץ , תרבות וספרות, כ"ב באלול תשס"ב, 30.8.2002: ה [1]
מאמרים על קונגו
, תמר. כהנה הציידים משבט המובוטי. מסע אחר: כתב עת לטיולים ומסעות , 2: 7-15, 1987
גיא רופא .אבא נשיא, אמא באנגו באנגו.. כותרת , 2: 24 ,2004.
עד לעלייתו של קבילה הבן היתה קונגו שדה הקרב המר והעגום בעולם. ג’וזף קבילה שינה את המצב. האם יצליח נשיאה בן ה-33 של קונגו, במקום בו נכשל אביו?
, פול. סלופק היער המואר של הפיגמים.. נשיונל ג'יאוגרפיק , 88: 72-93, 2005
הפיגמים בני מבוטי, שחיים ביער הגשם איטורי במזרח הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, שרדו מלחמת אזרחים אכזרית, אבל השלום מאיים עליהם יותר.
טריס. הרט המלאכים שומרים על הג'ונגל.. נשיונל ג'יאוגרפיק , 88: 94-97, 2005
סיפורם של שני ביולוגים חדורי תחושת שליחות מהחברה לשימור חיות הבר שהקדישו את חייהם להגנה על יער איטורי.
אמנון. גוטמן החצר האחורית של העולם /. טבע הדברים , 146: 20-32, 2007
המאמר מתאר מלחמות ורצח בקונגו וארצות אפריקה אחרות בלי שהעולם יעשה דבר. למרות המלחמות, העוני ומחלות המחבר החליט לצאת לקונגו ולהתרשם מן הנופים, האנשים הצבעים והריחות.
ניר אלון אלון, ניר.קונגו – ארץ ללא רחמים /. טבע הדברים , 159: 78-92, 2009
ן, ניר. אלון קונגו ארץ ללא רחמים (חלק ב') /. טבע הדברים , 161: 50-64, 2009
ניר אלון מתעד את אשר ראה בקונגו. תוצאות המלחמה – בתי יתומים, שקום בתי חולים והיסטוריה של אונס נשים והתעללות בהן.
מה קרה לאפריקה?
הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו בויקיפדיה
לאורנט קבילה האיש שהפיל את מובוטו
המנהיג הנוכחי של קונגו ג'וזף קבילה
ארצות בעולם :עוד רשימות על עוד ארצות בעוד יבשות
· אתיופיה :משלמה המלך ועד מילס זינאוי והלאה
· האסיר מסיירה ליאון
· סינגפור
קוריאה לנצח
-
קמבודיה אהובתי :על קמבודיה
-
איסלנד:האי בקצה העולם
-
פנטזיות פולניות בשפה העברית
-
הרצח המסתורי באלבניה
-
האי המכושף :האיטי
7 תגובות על “קונגו :מסע אל לב האפלה”
מרתק כל הכבוד על שפע הלינקים והחומר הרב
תהליך דומה אם כי בקנה מידה קטן עובר על קניה שבשנות ה-90 אירחה תיירים ישראלים לספארי וכיום היא מקום יותר עצוב ומסוכן
תודה על המאמר המרתק והעצוב עד מאוד. יצאתי מתפלא וכואב עד מאוד על העם הקוגולזי שלא הרים זעקה ולא הנציח את השואה המטורפת שהתרחשה בימיו של לאופולד 10 מליון איש נרצחו ?! הטרגדיה המציאותית עולה על כל דימיון .(התשובה לזה שבימיו של לאופולד היו רק 20 איש להם היתה השכלה על תיכונית) חבל שמדינות העולם לא כופים על קונגו ועל כל המדינות מוכות המלחמות של אפריקה את ההסדר ההגיוני שהציע דני בז בראיון של מדינות מחוזות קטנות מאוחדות כמו בהודו. נקווה לעתיד טוב יותר לנו ולקונגולזים
כאבך מעורר בי הזדהות עמוקה, על שואה אליה אנו לא מודעים כלל במערב או בארץ.
אך עדיין אתה מציע התערבות ואפילו כפייה של מדינות העולם, את ההסדר ההגיוני לכאורה.
הרי כל השואות בכל מקום אליו הגיע האדם הלבן התחילו וקרו רק בגללו!
מדוע לשאוף לפתור את הכאוס שגרם האדם הלבן, באמצעות התערבות נוספת שלו?
מה ההגיון בכך?
מדוע שאיזשהו שחור יתייחס ברצינות לאיזשהי יוזמה מערבית, לאחר כל המוות וההרס שהתרבות המערבית חוללה בכל מקום אליו הגיעה?….
מדוע לא להתחיל בהתנצלות מערבית מקיפה, כוללת ובעיקר כנה, כלפי כל השחורים, האינדיאנים וכל תרבויות העולם הישן, בהם עשינו שמות כתרבות "מפותחת" יותר – לכאורה?
כל עזרה מערבית שלכאורה תוגש לקונגו או דומותיה, תהיה נגועה כמעט ללא כל ספק ובאופן בלתי נמנע, באינטרסים, תאוות בצע ושחיתות.
אנו רוצים עוד מחשבים, עוד מוצרי צריכה אלקטרונים, עוד סלולרים חדישים שמשמעותם – עוד כסף – הרבה כסף. לכן חשוב לנו שיהיה שם שקט, סדר ושלום. זוהי הסיבה, זהו המניע הזר האמיתי שלנו. לא ככה?…
נשארנו מושחתים, הרסניים ושטניים בדיוק כמו בימי הקולוניליזם האירופאי.
אולי מספיק עם זה????
מרתק. חזרתי משם אתמול. לכבוד חגיגות ה-50 לעצמאות סללו שם בשנה שעברה שני כבישים מהירים (שדרות) במרכז קינשסה. משיחות עם מקומיים עולה תמונה מאוד אופטימית – הם רואים תנופת פיתוח במדינה, לאט לאט מגיעים משקיעים זרים והם חושבים שהם בכיוון הנכון ליציבות. יחד עם זאת, רבים חוששים מהבחירות בסוף השנה הקרובה, שבהם אם קבילה יפסיד עלולה להיות הפיכה או חזרה למלחמת אזרחים כמו שקרה לפני חודש בחוף השנהב. בימים של מהפכות שעדיין לא הסתיימו (מצריים, תוניס, ימן), שום דבר אינו צפוי. נקווה שהם יצאו מחוזקים מהתהליך הדמוקרטי וימשיכו בתנופת הפיתוח.
[…] קונגו :מסע אל לב האפלה […]
[…] קונגו :מסע אל לב האפלה […]
[…] קונגו -מסע אל לב האפלה […]