האיטי .מאת שלמה כהן.
הופיע בגרסה שונה בשם "הסערה שלפני הרעש " בדיוקן –מקור ראשון גליון 651 29.1.2010 ע' 20-24.
הרפובליקה של האיטי באי היספניולה המדינה השנייה שקיבלה עצמאות בחצי הכדור המערבי נמצאת כיום ביום בנקודת השפל החמורה ביותר בתולדותיה לאחר רעידת אדמה הרסנית שהרסה את בירתה. שעה שכוחות ההצלה מהמדינות הזרות ובהן ישראל מתחילים לעזוב את האיטי מוכת האסון נותרים תושביה להתמודד עם עוני, חורבן שחיתות וגם רשע שהחלו הרבה לפני שהאדמה רעדה
מאז שזכתה לעצמאות דומה היה שנגזר גורלה של הרפובליקה הצפופה הזו להיות מהמדינות הכושלות בעולם.האחראים לזה היו בעיקר מנהיגיה ממשטרים אפלים ומרודנים מטורפים ומרושעים שכל אחד מהם עסק בעיקר בניצול האזרחים. .. הפיכה רדפה הפיכה ורודן אחד הופל רק על מנת שבמקומו יקום רודן אחר,אכזרי מקודמו. ועכשיו לאחר רעידה האדמה כאשר יש חששות מרעידת אדמה נוספת אולי גרועה אף יותר נישאלת השאלה :האם יש להאיטי ולתרבותה תקומה? להלן רשימה ראשונה מתוך שתיים על ההיסטוריה והתרבות של האיטי שכוללת גם לראשונה ביבליוגרפיה מקיפה של כל מה שקיים בעברית על ההיסטוריה והתרבות של האיטי ושכנתה המעט עשירה ומצליחה יותר באי היספניולה הרפובליקה הדומיניקאנית שאמנם לא סבלה כמעט מרעידת האדמה אך כעת מאויימת בידי גל פליטים מהאיטי. חלק ב' של הרשימה " האיטי ארץ הזומבים "
|
בימים אלו רפובליקת האיטי שבאי הקריבי היספניולה נמצאת בחדשות יותר מאי פעם בעשרות השנים האחרונות וזאת בגלל הסיבה הגרועה ביותר האפשרית : בגלל רעידת האדמה הנוראית שם שכרגע נראה שהביאה שם לחורבן מוחלט של המדינה ואולי לסוף דרכה כישות מתפקדת איך שהוא לכל הפחות במשך השנים הקרובות ואולי גם מעבר לכך.
על פי האומדנים הרשמיים בעת כתבת כתבה זאת ,נכון לשלישי בפברואר 2010 כמאתיים אלף איש נהרגו בידי רעידת האדמה , עוד כשלוש מאות אלף איש נפצעו ומליון וחצי איש נותרו ללא קורת גג. עד כה חולצו כשבעים אלף איש מבין ההריסות. וסך הכל מעריכים שכשלושה מליון איש נפגעו בדרכים שונות בידי רעידת האדמה.
מוסדות הממשלה שותקו לחלוטין ואין כיום ממשלה מתפקדת בהאיטי אם כי קשה לאמר שהייתה כזאת גם בשנים הקודמות. בעיר הבירה יש כעת אנרכיה כמעט מוחלטת ,ובוזזים בכל פינה.הממשלה הפסיקה לתפקד ( וגם ארמון הנשיא המפואר נחרב לגמרי כסמל למצבה של האיטי ) הסדר היחיד במדינה נשמר בידי נציגי מדינות זרות המביאות להאיטי מזון ועזרה .
כל מי שיכול בורח משם אם אפשר לאיזורי הכפר ששם מאמינים שעוד יש אוכל ומים או לרפובליקה הדומיניקנית השכנה והמצליחה יותר.
ואם זה לא מספיק יש חששות רציניים ביותר שרעידת אדמה נוספת חזקה לא פחות ואולי יותר צפויה בהאיטי בזמן הלא רחוק ,והיא לבטח תהרוס את כל מה שנשאר בנתיים.
כעת נראה שהאיטי מחוסלת לעתיד הנראה לעיין כמדינה מתפקדת ותיהפך לישות המקבילה למדינות כמו סומליה שאזרחיהן עסוקים בעיקר במלחמת הישרדות ובמאבקים פנימיים בין כנופיות.
רפובליקה בגרוש
סמל האיטי
ולמעשה היא הייתה כזאת גם קודם לכן.
עוד לפני רעידת האדמה הנוראית האיטי הייתה אחת מעשר המדינות העניות ביותר בעולם והמדינה הענייה ביותר ביבשת אמריקה כולה. האבטלה בה עלתה על חמישים אחוזים .
שבעים וחמש אחוז מהתושבים חיים בעוני מרוד. יותר ממחצית תושבי המדינה הם אנלפבתים .
כשבעה מליוני תושבי המדינה הפכו לקורבן מחלות ומגפות ובראשן מגפת האיידס.
אנשי המערב כיום אינם יכולים אלא לנוד בצער למסכנותם של אנשי האיטי הסובלים הן מעוני מרוד מאסונות הטבע והם למעשה חסרי עתיד. נשמעים כבר קריאות למערב להכיר באחריותו גם על אסונם של תושבי האיטי .
. ואם זאת כדאי גם להיזכר שלאורך השנים האי יצר לעצמו תדמית מבעיתה למדי של מרכז של דת הוודו ו"אמנות" יצירת הזומבים "המתים חיים " כביכול.
להאיטי יש היסטוריה של רודנים מגלומניים באופן מדהים כמו הרודן כריסטוף שבנה באי מצודה ענקית
פוליטיקאים של האי כמו פפה דובליה הרופא הרצחני נודעו כמי שהשתמשו בכישופי בוודו כדי לאיים על אויביהם הפוליטיים ותושבי המדינה כולה. . .
וכמדומה שהרודנים האלו לא פחות מכל אחד אחר אחראים לאסונו המתמשך של האי .
מגן עדן לגיהנום
המפליא הוא שזה לא היה כך בעבר . כיום קשה להאמין לאור התמונות הנוראות מהאיטי אבל פעם האיטי הייתה מרכז של עושר ושל תרבות.
האיטי שהרוב המוחלט של האוכלוסייה שלה ( כתשעים אחוז יותר ) מוצאם בעבדים שהובאו מאפריקה הייתה המושבה הפורחת והעשירה ביותר של צרפת . הפנינה בכתר של האימפריה הצרפתית. .
מטעי הסוכר שלה סיפקו רבע מההכנסות של צרפת דאז( !) .מעמד בעלי המטעים שלה התפרסם למרחוק בעושרו ותרבותו האריסטוקראטית.
עיר הבירה של האיטי קאפ –אטיין נודעה בכינוי "פאריס של האנטילים "
האיטי התפרסמה לראשונה כאשר בה התחוללה המרידה הראשונה של עבדים בהיסטוריה כולה שזכתה להצלחה .
המרידה נמשכה לסירוגין בין 1791 ו-1804 עד שאנשי האיטי שהתחלקו בין רוב שחור של עבדים לשעבר דוברי קריאולית ומיעוט של מולטואים בני תערובת דוברי צרפתית שהחזיקו בכל עמדות המפתח בתרבות ובכלכלה הישיגו לעצמם עצמאות מוחלטת מצרפת של נפוליאון וחיסלו בארצם אחת ולתמיד את העבדות
"בוג -ז'רגאל .רומן צרפתי על מלחמת העצמאות של האיטי.
ובכך הפכה האיטי למדינה השנייה בעידן המודרני ( לאחר ארה"ב ) שהישיגה עצמאות מכוח קולוניאלי אירופאי.
אולם את מקום הדיכוי הצרפתי תפס כעת דיכוי אלים לא פחות ואולי אף יותר של רודנים בני המקום אנשים כמו דסאליה שהכריז על עצמאות האיטי ב1804 ולאחר מכן הכריז על עצמון בחיקוי של נפוליאון כקיסר "ז'אק הראשון" עד שנרצח ב1806.
את מקומו תפס רודן תקיף ואכזרי הרבה יותר המנהיג השחור הנרי כריסטוף .ששלט בהאיטי -במשך כ13 שנה מ1807-1820 הוא הכריז על עצמו כמלך אנרי הראשון , שלט כעריץ הנהיג חיי חצר מפוארת בדומה לצרפת הנערצת ובנה ארמון מפואר בסגנון ורסאי בשם "סא סוסי ". בזמן שהאוכלוסייה סביבו חיה בעוני הוא בנה בעבודת עבדים של בני עמו טירות רבות ובינן טירת לה פרייר מצודה בפסגת הר תלול שהיא אחד מפלאי העולם החדש. .כריסטוף חוסל לבסוף במרד.
המלך הנרי כריסטף הראשון
אך הרודנות של שליטי האיטי רק נמשכה.
באופן כללי ההיסטוריה של האיטי התאפיינה בחוסר יציבותה ,הפיכה רדפה הפיכה ורודן אחד הופל בידי רודן אחר וכך הלאה.
מתוך 22 נשיאים ששלטו בהאיטי בין 1843 ל1915 21 נשיאים נרצחו או הודחו.
הם גם דמו בחוסר יעילותם השלטונית.
בדרך כלל מטרתו של כל נשיא ונשיא הייתה תמיד בראש ובראשונה ומעל לכל להעשיר את עצמו ואת תומכיו . לנסות לשפר את מצב האי ולתת שירותים לאוכלוסייה עניין אותם הרבה פחות. במדינה התקיימה למעשה סוג של אנרכיה כשהתושבים יודעים היטב שאין להם למה לצפות מהשלטון חוץ מאכזריות שרירותית.
. אולי התקופה הטובה ביותר בתולדות האיטי הייתה דווקא בזמן שלטון זר כאשר השתלטו עליה כוחות ארה"ב ב-1915 לאחר הפיכת דמים אכזרית במיוחד באי.
כוחות ארה"ב החזירו את הסדר לאי סללו גשרים בנו כבישים הקימו מערכות חשמל ומים והביאו שיפור בשיטות החקלאות ואת האי ניהלו ממשלת בובות מטעמן . לבסוף חבורת אינטלקטואלים מולטית בעלי רעיונות לאומיים עוררה מרד כנגד הכוחות האמריקנים והביאו לעזיבתם ב1934 העצמאות הוחזרה להאיטי.
.בדיעבד ממרחק של 76 שנה ברור שהיה זה משגה חמור עבור אנשי האיטי
.עדיף היה עבור ההאיטיאניים כפי שהראו אירועי העתיד להישאר כאיזור השפעה אמריקני ישיר . די אם נגיד שאת מקום האמריקנים תפסו רודנים מקומיים אלימים שחיסלו את כל אנשי אותה קבוצת אינטלקטואלים שהביאו לסילוק האמריקנים.
התרבות ששגשגה בימי השלטון האמריקני החלה לשקוע. מכאן ואילך לתחתיות שלא ישוערו.
היו שייחסו את מצוקותיו של המדינה ל"נאו קולוניאליזם " של אנשי המערב ,אחרים טוענים בעיותיה של האיטי נולדו במאה ה-19 בגלל המדיניות של מעצמות אירופאיות שגרמו לבידודה של האיטי אולם העובדה היא שאנשי האיטי היו אלו שבדרך כלל הביאו על עצמם את האסונות הגדולים ביותר. יש סוציולוגים שטוענים שהמקור למצוקות האי הוא במחסור של דפוסי התנהגות של שיתוף פעולה ארגוני ולאלה נוספו הפערים הכללים והתרבותיים תוך המדינה ,אי היציבות הפוליטית והשחיתות הכללית . ומעל לכל העדפתם של השליטים המושחתים תמיד להשקיע את הכספים שהם משיגים מהאוכלוסייה במיסים בחו"ל ולא במדינה עצמה.התוצאה של כל אלה וגם העלמות האדמות הפוריות במדינה הוא התרוששות נמשכת של המדינה ששוב אינה מסוגלת לתמוך בעצמה ומזה שנים רבות זקוקה לעזרת חוץ כדי להמשיך להתקיים.
הוודו
בובת וודו
בכל אותו הזמן האיטי המדינה ענייה תרמה שתי תרומות יחודיות לתרבות העולם. את הוודו ואת
הזומבים.שתי מילים ורעיונות האיטניים שהתאזרחו בתרבות העולם הודות לסרטים וספרים פופולאריים שונים.
רעיונות אלו קשורים קשר הדוק לדת של אנשי האיטי.
מקובל לאמר שתשעים וחמישה אחוז מתושבי האיטי הם נוצרים קתולים ומאה האחוז מהם הם מאמינים אדוקים בדת הוודו .
הוודו הוא סוג של דת כישופית שהיא שילוב של רעיונות אליליים הלקוחים מהתרבות האפריקנית של עבדים השחורים וגם מהדת הנוצרית ואפילו מרעיונות של אירגונים חשאיים צרפתיים בסגנון "הבונים החופשיים " שפעלו בהאיטי לפני הפיכתה לעצמאית.
דת הוודו מאמינה שרוחות המתים "ה" לואה" ( שחלקם מבוססות על הרעיון של הקדושים הנוצריים הקתוליים ) חיות בעולם אחר אך ביכולתם לבקר בעולם שלנו ולקלל או לברך את המאמינים בהם שרואים את עצמם כ"משרתי הרוחות ".
.אחד מהמאפיינים הבולטים של אמונת הוודו של אנשים הרוקדים באקסטזה ריקודים שלוחי רסן שבהם כביכול נכנסת נשמת אחד "הלואה" בכוח" של דיבוק " ומדבר ופועלת דרכו ורוכב עליו כמו על סוס . זהו אחד המקורות של ריקודי "הטראנס " שהיו מוכרים גם בישראל. עצם השפעתם על הצופים יכולה להיות מדבקת ממש והאיש אכול הדיבוק יכול לדבר במשך שעות ב"קולו של הלואה " בשפה בלתי ידועה לכאורה .
הרוחות מחולקות לשני סוגים הרוחות הטובות ה"ראדה" שבאו עם העבדים מאפריקה כדי להגן ולסייע להם בעולם החדש ורוחות רעות ה"פטרו" שנוצרו רק במהלך ימי העבדות בהאיטי עצמה.
כוהני הדת הוודו משמשים כמתווכים בין העולם הטבעי לעולם העל טבעי של הלואה.
הם עוסקים בדרך כלל בפעולות של "כישוף לבן " שמטרתן להבטיח את בריאות הגוף והנפש ושגשוג המשפחה והקהילה.
אך בשוליים יש ארגוני סתר ומכשפים שעוסקים בכישוף שחור והם הוציאו לוודו שם מצמרר .למשל בכישוף שבו פוגעים באדם על ידי נעיצת מחטים בבובה בדמותו . וכשפים אלו הוציאו לוודו מוניטין שלילי ביותר שהופץ בידי סרטי אימה שונים.אך אין לאמר שאין לו בסיס בטענותיהם של אנשים שונים בהאיטי.
מנהיגים האיטיניים שונים ייחסו לעצמם יכולות כישופיות שונות כמו להיות חסינים מכדורים או יכולים להיהפך לבלתי נראים הודות לכוחות הוודו שלהם. והיכולת הכישופית המפורסמת מכל היא של "יצירת " הזומבים.המתים החיים.
המכשף מארמון הנשיאות
שני שליטי האיטי פרנסואה דובליה "פפה דוק " ובנו ז'אן קלוד דובליה "ביבי דוק "
בשלב מסויים כל נושא הוודו חדר לפוליטיקה הההיטיאינית .ולמעשה הפך כמעט לדת הרשמית של האי דבר שהוא לא היה מעולם קודם לכן.
מנהיגי האיטי הראשונים כמו כריסטוף והאחרים אולי האמינו בוודו ואולי חששו מפניו אך הם הקפידו שלא לתת לו תפקיד כל שהוא בפוליטיקה שלהם שבדרך כלל מהשפה לחוץ לפחות התבססה על תמיכה בנצרות כדת רשמית .
זה השתנה בימיו של הנשיא פרנסואה דובליה ( 1907-1971) שקיבל את הכינוי פ]פה דוק בעת זמן שלטונו הארוך בין השנים 1957-1971
" פרנסואה דובליה "פפה דוק " "האח הגדול המעמיד פנים של "הכובען המטורף".
דובליה רופא רצחני ורודני נודע בשלטון הטרור שהשליט על האוכלוסייה באמצעות המשטרה החשאית שלו תוך שהוא משתמש באמונות דת הוודו כדי להרתיע את יריביו
דובליה שהחל את הקריירה שלו כרופא רגיל ולא מרשים כלל מבחינה חיצונית הפך לפוליטיקאי בשנות ה50 .האיש הלא מרשים למראה הפתיע את הכל כאשר הפך לפוליטיקאי האכזרי ביותר שאותו ידעה האיטי אי פעם והיו הרי בהאיטי מנהיגים אכזריים רבים לפניו אבל הוא ככל הנראה עבר את כולם באכזריותו..
עיתונאי אמריקני הגדיר אותו "כ"האח הגדול מ-1984 המתחזה לכובען המטורף נ"אליס בארץ הפלאות " ". הוא רצח מינימום של 30 אלף איש בזמן תקופת שלטונו .
לאחר ניסיון מרד בשלטונו שנכשל דובליה הסיר מעצמו כל רסן בדיכוי אכזרי של האוכלוסייה .ובו בזמן שם דגש חזק ביותר על קשריו עם כישוף הוודו ורמז על קשריו ההדוקים עם אל המוות של הוודו הברון סמאדי וטען שהוא מכשף הוודו הגדול מכולם .
עוד ב1944 הוא פירסם חוברת עם לורימר דניס על "התפתחות הוודו " שהראתה על מומחיות בנושא. ( חוברת אחרת שפירסם עם אותו דניס על מלחמת המעמדות בהאיטי " פורסמה גם בעברית בשנות השישים והיא אחת היצירות הבודדות של ספרות האיטינית שתורגמה לעברית ).
דובליה הקים מיליציה פרטית רצחנית בשם "הטונטון מקוט " שנקראה על שמו של שד מהוודו שנודע כגונב ילדים קטנים מהעריסה בראש הארגון עמד כוהן וודו בעל עבר אפל ביותר בשם זכרי דלוה ואנשי אירגון זה נודעו בסדיזם וברצחנות שלהם כנגד כל מי שנחשד בעוינות למשטר וכל אלו עודדו בידי השלטון. אנשי הטונטון מאקוט היציגו את עצמם כשדי וודו וכזומבים באי נפוצו שמועות שכנראה עודדו בידי המשטר על טקסי וודו אפלים שאותם ביצעו אנשי טונטון מאקוט שכללו הקרבת ילדים .
"אנשי ה"טונטון מאקוט " בפעולה. ציור מאת Gèrard Bruny
סיפרו ובשמועות היה כנראה שמץ של אמת שטקסי וודו אפלים לא פחות מתחוללים בארמון הנשיא.
סופר שדובליה בדק את ציפורני תיש כדי לדעת את העתיד. ספרו שהוא ישן בלילה בשנה על קברו של מנהיג המהפכה ששיחררה את האיטי דסיליר ושהוא טוען שהוא נמצא איתו בתקשורת קבועה.
סיפרו שבתו שימשה כמדיום בסיאנסים הספיריטואליסטים שערך.
סופר שדובליה הורה לחתוך את ראשון של מנהיג קבוצת מורדים כנגדו לשמור את הראש בקרח ולהביא אותו לארמונו השמועות סיפרו שלפפה דוק היו דיונים ארוכים עם הראש הכרות ושהוא שיכנע אותו לחשוף בפניו את תוכניותיהם של המורדים בשלטונו.
הוא אף הזמין אליו מכשפי וודו שונים על מנת לשכנע אותם שהוא מכשף הוודו הגדול מכל . המכשפים שראו את החיילים סביבם נטו לקבל את דבריו.
דובליה התנהג והתלבש בהתאם הוא היה לבוש תמיד בשחור, לבש משקפי ינשוף ודיבר בלחישה.כל זה יצר לו מעין מראה של רוח וודו.
פפה דוק במשרדו חושב חזק כנראה על קורבנותיו הבאים.
הוא התייחס ברצינות רבה לכל הטענות לגבי כישופי הוודו של אחרים.
כאשר שמע שאחד מיריביו התגלגל בדמות כלב שחור באמצעות כישוף וודו , הורה להרוג את כל הכלבים השחורים באי.
דובליה טען שכל נשמותיהם של מייסדי האיטי התגלמו בו . הוא החל להציג את עצמו ככמעט או יותר מכמעט אל ובתי הספר פורסמה תפילה המבוססת על התפילה הנוצרית "אבינו שבשמיים " שבה הואדר פפה דוק כאל
Our Doc, who art in the National Palace For Life,
hallowed be Thy name by present and future generations.
Thy will be done in Port-au-Prince and in the countryside.
Give us this day our new Haiti,
and never forgive the trespasses of those traitors
who spit on our country each day.
Lead them into temptation
, and poisoned by their own venom,
deliver them from no evil.
חוקרים מערבים מפוכחים חשבו שזה הכל היה העמדת פנים. שדובליה לא האמין באמת בכל זה והיה ציניקן מוחלט שהשתמש בוודו רק כאמצעי שליטה.לדעתם רק אדם שאינו מאמין בוודו יכול היה לשלוט בצורה אפקטיבית באנשים שבאמת האמינו בו והטילו סביבם פחד נורא כל כך כמו קוסמי הוודו השונים.
ייתכן. אולם נכון שהוא גם שככל שאדם ולו גם הציני ביותר משתמש במשהו באופן יום יומי הוא מתחיל להאמין בו ללא קשר לציניות הבסיסית שלו . ונראה שזה מה שקרה לדובליה שאמצעי השליטה שלו השתלט עליו ככל הנראה.
נראה שבשנותיו האחרונות של פפה דוק הוא אכן האמין בכנות שהוא בקשר עם רוחות הוודו ויכול לעבור לעולמם. הוא קרא לכוהני וודו להונגנים ולבוקורים לעזור לו בחיזוי העתיד וקשה לראות בכך אמצעי של העמדת פנים פוליטית בלבד.
לאחר רצח נשיא ארה"ב קנדי ב1962 דובליה התרברב שהיה זה תוצאה מקללה שהוא הטיל על קנדי. היו שמועות שאכן הוא החדיר 2222 סיכות בדיוק בבובה בדמותו של קנדי על מנת שזה ימות בנובמבר ה- 22 שהוא יום מיוחד בלוח הוודו לכישוף שחור..
פפה דוק' נגד גרהם גרין
הסופר גרהם גרין שעקב בקפדנות אחרי הנעשה בהאיטי כתב ספר על הנעשה באי רומן בשם ה"השחקנים " ( הספר תורגם לעברית בידי אמציה פורת תל אביב : עם עובד, תשכ"ז )
בו הציג תמונה מחרידה של משטר האימים של פרנסואה דובליה ומתאר את אימי שלטונו. .
הספר גם הוסרט בכיכובם של ריצ'רד ברטון ואליזבט טיילור.
בהקדמה לספר כתב גרין :"האיטי עצמה והדמות של דוקטור דובליה ושלטונו האכזרי לא הומצאו אפילו לא הושחרו למטרות דרמטיות. אי אפשר להשחיר את הלילה הזה עוד יותר. ".
.פפה דוק השתולל מזעם לאחר שקרא את הספר ומן הסתם הוא הרג בדמיונו את גרהם גרין ואת יוצרי הסרט פעמים רבות. . גרהם גרין חשש האיש ישלח אחריו רוצחים ,הוא ידע שלרודן מהאיטי יש יד ארוכה מאוד ומעולם לא שכח שום עלבון . הוא ידע שידו הארוכה של האיש הישיגה גם אויבים שברחו מהאיטי לחלקים אחרים של העולם בדומה לסטלין לפניו.
לעתיד הסופר סיפר ש"הפחד חדר עמוק למודעותו. ".
אם זאת הוא גם חשב שהזעם האיטיאני בעקבות הספר הוא הוכחה לכך שסופר אכן יכול להשפיע במשהו בכתיבתו על הנעשה בעולם.
הסופר גרהם גרין .עורר את טינתו של פפה דוק .
פפה דוק עד כמה שידוע לפחות לא שכר מישהו כדי להתקיף ישירות את גרין. וכך לא הקדים את האיראנים בהתקפותיהם על סלמן רושדי.
הוא הסתפק לבסוף בהפצת חוברת מהודרת בשגרירויותיו ב-1968 בשם
Graham Greene finally exposed
שבה הוצג גרין כגזען מרגל של מעצמה ששמה לא צויין שקרן ונבל ומענה אימפריאליסטי ( ההאשמה האחרונה הפליאה את גרין במיוחד)" .בחוברת נכתב
Graham Greene finally himself just as he is , and always has been: a tame personality, the prey to thousand complexes and obsessions..
מחברה ממשיך:
'I have been warned that Mr Greene is some sort of private detective'. Furthermore, the 'shame of proud and noble England' is a 'negrophobic benzedrine addict' and 'habitue of leper houses'.
ביו כותבי החוברת נמנו שר החינוך בממשלת דובליה לוסיאן מונטאס ושרי המידע והחוץ.
בין הפנינים שנמצאים בחוברת נמצאים קטעים כמו :
"עם השחקנים " גרהם גרין השיג השג כפול :הוא מפעיל את הנטיות הסדיסטיות שלו ,מוציא לאור את הנגרופוביה שלו ובאותו זמן מגדיל את חשבון הבנק שלו כשהוא משרת את אלו שמשמיצים את הרפובליקה השחורה הראשונה בעולם ..במיוחד תחת ההנהגה של ד"ר פרנסואה דובליה שהכניס באנשי האיטי גאווה על מוצאם ושנאבק בהצלחה ונחישות במלחמה למען העצמאות הכלכלית והתרבותית של האיטי.
עיתונאי בריטי שהעז לשאול את פפה דוק מה הוא חושב על גרהם גרין קיבל את התשובה :הוא אדם מסכן ,לא שפוי בדעתו מאחר שלא אמר את האמת על האיטי ".
השגרירות האיטיאנית פרסמה הצהרה רשמית לאחר שהסרט שודר בטלוויזיה בארה"ב שבה נטען
:"האיטי היא ארץ של אנשים מחייכים שרים רוקדים מאושרים .זאת לא ארץ של פשע של כישוף ושל קיצונית שטנית מאיזה שהוא סוג בניגוד למה שטוען גרהם גרין . ממשלת האיטי משוכנעת שהסרט הוא תעמולה שמיועדת לפגוע בתיירות וכנגד מאמציה לשפר את הכלכלה וחיי האנשים . הספר והסרט הם עלבון ופגיעה בכבודם של אנשי האיטי ובכל הקהילות השחורות ובכל העולם השלישי ,. ".
למרבית המזל במקום לשלוח חוליות רוצחים פפה דוק רק תבע לדין את גרין ואת במאי הסרט על פי יצירתו בבית משפט בצרפת עבור עשרה מליון פרנקים הוא ניצח במשפט אבל בית המשפט אישר לו לקבל רק פרנק אחד .
פפה דוק מת סוף סוף ב1971 לאחר שעינה ורצח אלפי אנשים במדינתו.
בקברו הונח צלב ועותק של ספרו "זכרונותיו של מנהיג".
שמועות סיפרו שבנו ביבי דוק הסתיר את גופתו כדי לא תיחטף, בידי קוסמים ושיהפכו אותו לזומבי בסוג של נקמה אולטימטיבית. . השמועות סיפרו שביבי דוק לקח עימו את גופת אביו הרודן פאפה דוק על מנת שאיש לא יקים אותה לתחייה כעבד. למעשה על סמך ידיעות שפורסמו מהתקופה מתברר שלאחר בריחתו של ביבי דוק מהמדינה תושבים האיטיאניים נזעמים הוציאו את גופתו של פפה דוק מקברו וקרעו אותה לגזרים בנקמה שלאחר המוות. .
השמועות טענו שגם בנו ומנהיג האיטי אחריו ג'ין קלוד דובליה שזכה לכינוי "ביבי דוק" האמין באמונות הוודו .
ביבי דוק שנודע במשטר רק מעט יותר מתון מזה של אביו הלך בעקבות קודמיו בראוותנותו והתפרסם בין השאר הודות לחתונה המפוארת בסגנון קיסרי צרפתי שקיים ושעלתה לאוצר המדינה לא פחות משלוש מיליון דולאר.
ביבי דוק יאישתו
.החתונה היקרה הזאת שהתקיימה על רקע העוני המרוד בהאיטי הרגיזה גם רבים מתומכיו של דובליה הצעיר ,בשלב מסויים הוא נאלץ לגרש מהמדינה את אחת מאלו שהתלוננו במיוחד, את אימו שעד כה ניהלה את המדינה מאחורי הקלעים.
ביבי דוק אימו ואישתו משני צדדיו.
זאת , בדרישת אשתו . אותה אישה, מולטית שנודעה בקשיחותה נחשבה בעיני כל מעתה ואילך לכוח האמיתי של השלטון ולמוח המניע את בעלה שנראה והיה מטומטם למדי .
ב-1986 נאלץ דובליה לעזוב את ארצו לאחר שהרס את כלכלתה לחלוטין וזאת בדרישת ארה"ב הוא מצא מקלט בצרפת
את מקומו של ביבי דוק תפסו אנשים שהקפידו שלא להיות מזוהים עם הוודו כמו הכומר ג'ין ברטרנד אריסטיד.
אריסטיד בעת דרשה.
זה עורר תקוות גדולות בראשית הקריירה הפוליטית שלו כמנהיג דמוקרטי ב-1994 .
אך ארה"ב נאלצה לפלוש לאי כדי להחזיר אליו את הדמוקרטיה לאחר שאריסטיד גורש משם בידי משטר צבאי מרושע.. אריסטיד חזר לשלטון אך איכזב את כל התקוות שנתלו בו בהאיטי ומחוצה לה והפך לעוד מנהיג שנוא ונרדף בסיום הקריירה שלו.
האיטי נראתה מעבר לכל יכולת הצלה ונשארה המדינה הכושלת ביותר בחצי הכדור המערבי המנהיגים של האיטי בסוף המאה העשרים ובראשית המאה העשרים ואחת כולם התגלו כמו הרוב המוחלט של שליטי האיטי בעבר כלא יעילים במקרה הטוב או מושחתים ועבריינים נוכלים ומרושעים במקרה הרע.
וכעת באה רעידת האדמה שכרגע נראה שחיסלה את הכל.
נראה שכעת לאחר רעידת האדמה הנוראה כל מה שנשאר עתה להאיטיאנים הוא אחד מהשניים או לשנס מותניים ולהקים את תרבותם מחדש מההריסות אבל גם להציל את עצמם בעיקר מעצמם.
נספח : האיטי בספרות העברית
לכל מי שמעוניין לקרוא עוד בעברית על האיטי ותרבותה .
רק מעט מאוד ספרים של ספרות האיטיאנית וספרי עיון על האיטי קיימים בעברית. אפשר לספור אותום על שתי אצבעות ידיים.
ואפשר לאמר שהאיטי מעולם לא עמדה במרכז סדר היום התרבותי הישראלי ,בהחלט לא למשל בהשוואה לשכנתה קובה שזכתה לתשומת לב רבה הרבה יותר בעולם הספרות והתרבות הישראלית.
רוגל אלפר אמר על כך במאמר מעניין ב"העיר : "אז נכון שבטרם שנפליג בנזפנות צדקנית בדבר הפער האדיר והבלתי נדפס כמעט שבין העדרותה המוחלטת של האיטי מסדר היום הישראלי לפני הרעש,לנוכחותה נמסיבית אחריו ,יש לציין שלמצער אפשר ליחס חלק מהפער הזה למה שנהוג לכנות "טבע האדם" למרות שגם הטבע הזה אינו מולד אלא גם נרכש מכלי התקשורת ומעוצב על ידם.האם יש ספק תמה שגם לפני הרעש האיטי הייתה מדינה מעניינת לכל הדעות אם גם מוכת גורל ראויה לחמלה ולסיוע ולהזדהות ?
( רוגל אלפר " רעידת אדמה משגעת "העיר גיליון 1529 29..2010.
אכן מעט מאוד פורסם באופן יחסי על האיטי בעברית ומשל התרבות והספרות של האיטי ( עם כי מאידך עוד פחות פורסם על שכנתה העשירה יותר הרפובליקה הדומינקינית כסוג של נחמת שוטים ).
כל כך מעט פורסם שאני יכול לקבוע בדיוק מתי לראשונה ובאיזה ספר קראתי לראשונה על האיטי ולפי איזה סדר.בפעם הראשונה קראתי על האיטי בספר בשם בספר בשם "בוג ירגל" של ויקטור הוגו שאותו תרגם לעברית אברהם שלונסקי ועסק במאבק השיחרור של האיטי .
זמן קצר לאחר מכן נתקלתי בהאיטי שוב באנתולוגיה בשם "שי לנוער " שאותו ערכו יריב אמציה ( הלא הוא פנחס שדה) ויעקב אבישי . ושם קראתי לראשונה מאמר על הרודן השחור של האיטי כריסטוף ועל המבצר המדהים שהקים בהאיטי תוך שיעבודם של בני עמו כמה שנים בלבד לאחר שחרורה של האיטי מידי הצרפתים שעליו כבר קראתי אצל ויקטור הוגו.
כעבור כמה שנים שוב נתקלתי בהאיטי והפעם כמקום מזוויע שורץ זומבים בספר בסדרת האימים של הוצאת רמדור בשם "הזומבי הנורא מאפריקה". ומן הסתם שלושת היצירות האלו הם שעיצבו את התדמית שהייתה לי על האיטי מכאן ואילך.
מהספרות של אנשי האיטי עצמה תורגם מעט מאוד לעברית.למעשה רק ארבעה ספרים.בעת כתיבת שורות אלו.
ספר העיון ההאיטיאני היחיד שתורגם עד היום לעברית הוא ספרם של דניס לורימה, ופראנסוא דיוואליה : בעיית המעמדות בתולדות האיטי / עברית ש. אבידל ( שמשון ענבל ) ירושלים : הוצאת "דעת עמים", תשכ"ו. ( במקור פורסם ב1948)
הספר שחובר בידי השליט הרצחני והמפחיד ביותר בהיסטוריה של האיטי הוא ספר העיון היחיד של מחבר האיטיאני שתורגם לעברית .
לא ניתן אלא לתמוה אם לדובליה עצמו או למצער למשרד החוץ שלו היה יד בתרגומו לעברית כמעט במקביל לפרסום בעברית של הספר העויין מאוד לדובליה של גרהם גרין "השחקנים ".אולי כסוג של תעמולה נגדית.
שלומית הרטמאייר שערכה מחצית מספרי הספרות האיטיאנית שפורסמו בעברית ( דהיינו שניים מתוך הארבעה) מדווחת שכאשר היא ערכה את שני הספרים בשנת 2000 וחיפשה חומר על האי האיטי כל שהצליחה למצוא היה ערכים קצרים ולא מספקים באנציקלופדיות ותו לא. מאז המצב לא השתנה בהרבה נכון לראשית 2010.
מצבה של הרפובליקה הדומיניקאנית שכנתה של האיטי הוא גרוע עוד יותר מבחינת המקורות בעברית עליה.
אז להלן רשימת ספרים ומאמרים חשובים מלאה על האיטי מעודכנת לחודש ינואר 2010. ומצורף לה נספח קצר רשימת הספרים והמאמרים בעברית שעוסקים ברפובליקה הדומיניקאנית שכנתה של האיטי באי היספניולה רשימה שהיא רלבנטית גם לגבי האיטי שהרי האיטי תמיד מוזכרת בכל המקורות על הרפובליקה הדומיניקנית.
אל תדאגו שתי הרשימות הן קצרות למדי .
ספרות יפה על האיטי
ויקטור הוגו בוג ז'רגל על מרד העבדים בהאיטי בשנת 1791 זהו ספרו הראשון של הסופר הצרפתי המפורסם שפורסם ב-1826.
1. בוג י’רגל בתרגום א. שלונסקי, אמנות, תרפ"ט, 1929
2. בוג ז'רגל – 1791 / מצרפתית: מיכה פרנקל. איורים: פ. מיה, ריו, ג. רושגרוס תל-אביב : זמורה, ביתן, תשמ"ז,1987
3. . בוג ז'ארגאל / מצרפתית: אביטל ענבר מועדון קוראי מעריב ספרית מעריב, תשמ"ז, 1987
4. בוג ז'רגל עברית בינה אופק איורים: ג'קי זרחי]: ק עופרים , תשס"ג 2003
אלחו קרפנטיר מלכות העולם הזה / מספרדית:ישעיהו אוסטרידן תל-אביב : זמורה, ביתן, תשמ"ז,1986.
רומן היסטורי של סופר קובני ידוע . תיאור פרשה מחיי העבדות בהאיטי בעת המרד לשחרור מעול הקולוניאליזם, 1791-1804ואחר כך סיפור המאבק ברודן השחור שמינה את עצמו למלך כריסטוף.
על הספר
יורם מלצר "האיטי -המקום הנורא המופלא ""מעריב", ביום ששי ה-25 באפריל 2008]
גרהם גרין ,השחקנים / עברית אמציה פורת תל אביב : עם עובד, תשכ"ז 1967.
סיפור מחייה של האיטי בימיו של פפה דוק דובליה. תמונה מחרידה של משטר אימים במדינה דרום אמריקנית מתרחש על רקע שלטונו האכזרי של פרנסואה דובליה ומתאר את אימי שלטונו.
דאן שוקר הזומבי הנורא מאפריקה / עברית אשר דורי תל אביב : רמדור, (1974 ספר בסדרת האימים . שבו אנשי יחידה מיוחדת נאבקים בהאיטי במלחים שנהפכו לזומבים בידי קוסמי האיטי.
קורט וונגוט דיק הצלף / עברית יעל חן תל אביב : זמורה, ביתן – מוציאים לאור, תשמ"ז 1987.
סיפור עתידני שגיבורו חי בהאיטי.
ספרות יפה מהאי האיטי
ז'ק רומן ,( 1907-1944 ) שר הטללים : ספור אי האיטי / עברית חיים אברביה מרחביה : ספרית פועלים, 1948.
הרומן הקלאסי על האי ההיטי . ספר שבאופן יוצא דופן שתורגם כמעט מיד לאחר פירסומו המקורי ב-1944 ותיאר בין השאר את הוודו בהאיטי. .
אדוויז' דנטיקה, קני הסוכר המרים / עברית עדי יותם תל-אביב : כנרת, 2000
סיפור היסטורי על אנשי האיטי המהגרים לרפובליקה הדומיניקאנית בשנות השלושים של המאה הקודמת ושם מבוצע בהם טבח אכזרי בידי הנשיא הרודן טרוחיו. (עליו ראו גם בספר של ורגס יוסה "חגיגת התיש " למטה ) .
אדוויז' דנטיקה נשימה, עיניים, זיכרון/ מאנגלית: עדי יותם תל-אביב : כנרת, 2000
סיפור בעל רקע אוטיבוגרפי כנראה על צעירה האיטיאנית שעוברת לניו יורק
. רשימה על הספר:
יעל לוטן נהר ושמו טבח : קני הסוכר המרים מאת אדוויג’ דנטיקה. הארץ 2002. 04. 05
ספרי עיון על האיטי
דניס לורימה , פראנסוא דיוואליה : בעיית המעמדות בתולדות האיטי / עברית ש. אבידל ( שמשון ענבל ) ירושלים : הוצאת "דעת עמים", תשכ"ו.
ספר העיון היחיד בעברית שנכתב בידי מישהו מהאיטי .אותו מישהו הוא "פפה דוק " הנשיא הרצחני של האיטי.
מאיר פעיל מ"סנט דומינג", הצרפתי אל האיטי העצמאית, 1789-1804 / תל-אביב : אוניברסיטת תל-אביב, 1967
מאיר פעיל מרד העבדים השחורים בהאיטי בהנהגת טוסיין לוברטיר, 1789-1804 / תל-אביב : פפירוס, תשמ"ב 1981
שני ספרים שאותם חיבר ההיסטוריון הצבאי מאיר פעיל על המאבק לשחרור של האיטי מידי צרפת.
, אסטריד רויטר וודו : מבוא קצר / מגרמנית: נעם אורדן תל-אביב : מפה, [תשס"ז] 2007.
ג'רד דימונד, התמוטטות : [מדוע נפלו הציביליזציות הגדולות של העבר? האם זה יכול לקרות גם לנו?] / עברית עמנואל לוטם , תל-אביב : מטר, תשס"ח 2008.
כולל פרק על האיטי.
סקירה על הספר :
, טריסי קידר הרים מעבר להרים / מאנגלית: מרב מילר רקפת : אג'נדה, תשס"ט 2009.
בספר זה, התלווה המחבר, טרייסי קידר, לפול פארמר במהלך שלוש שנים ותיעד את פעילותו הספר "הרים מעבר לים" מאת טרייסי קידר המתאר את מעשיו המופלאים של ד"ר פול פאלמר. פול פאלמר היה רופא שהתמחה באנתרופולוגיה ונשלח לעולם השלישי, להאיטי. שם הוא התריע נגד הקשר בין הפוליטיקה ודיקטטורה לבין עוני ותחלואה. הוא הצליח להתרים כספים ואף פעל בפרויקטים בעולם לריפוי וגיוס כספים.
, אברהם ארבל .הרים מעבר להרים <מאמר בקרת> /. טבע הדברים ,165: 114, 2009
יונתן גור משחק ברופא וחולם : על יוזמתו המיוחדת של פול פארמר רופא שפתח מרפאה בהאיטי וספרו: הרים מעבר להרים. ידיעות אחרונות 24 שעות 20090317 ע' 4.
צור ארליך תיקון עולם.: העיתונאי טרייסי קידר יצא למסע להאיטי בעקבות סיפורו של ד"ר פול פארמר מקור ראשון דיוקן 20090515 ע' 30-33.
אריאל בר כשהאדמה רעדה / תל-אביב : משכל, [תש"ע] 2010.
איך מבצעים לידה קיסרית בשתי דקות :פרק מהספר
ספר על הישראלים שסייעו בהאיטי לאחר רעידת האדמה.
מאמרים על האיטי
"מבצרו של עריץ" בתוך שי לנוער : אנתולוגיה כללית : ספרות, מדע, אמנות, יהדות, אנשי מופת, ארצות ועמים, שעשועי חברה ליקטו וערכו יריב אמציה, ( שם בדוי של פנחס שדה) ויעקב אבישי / תל אביב : מ. מזרחי, 1965ע' 183-186.
על ז'אן כריסטוף הרודן האכזרי ביותר בהאיטי במאה ה-19 והמבצר הענק שבנה.זהו המאמר שגילה לפני כותב שורות אלו את עצם קיומה של מדינת האיטי.
יואב קרני "הלילה שבו הוסר הכישוף" מוסף הארץ 21.2.1986. ע' 19,27.
על הפלתה של שושלת דובליה.
וולטרס, ברברה.ההיסטוריה תשפוט; ראיון עם ז'ן קלוד דובלייה. ידיעות אחרונות , 7 ימים, ע' 32-34, 4.7.1986
תאודור, רנה.הדיקטטורה נפלה, המאבק נמשך <ראיון>. ערכים (בטאון המפלגה הקומוניסטית) , 1 (98): 48-51, 1987
גגס, דיויד.המהפכה בהאיטי וסופם של העבדות והסחר בעבדים /. זמנים: רבעון להסטוריה , 107: 30-39, 2009 מרידת עבדים גדולה שפרצה במושבה הצרפתית סן-דומנג בשנת 1791 הובילה, אחרי סדרה של מלחמות ומאבקים, לעצמאותה של הרפובליקה בשנת 1804 – כך קמה האיטי, המדינה הראשונה העצמאית של עבדים משוחררים. דייויד גגס בוחן את ההסברים השונים שנתנו היסטוריונים למטרות שהניעו את המורדים, לסיבות להצלחתה של המהפכה ולמידת ההשפעה שהייתה לה על ההחלטות של מדינות אחרות לאסור על הסחר בעבדים ולבטל את העבדות. הוא מראה, שהמהפכה בהאיטי סיפקה חומר תעמולה, הן לשוללי העבדות והן לתומכים בה, ולפיכך ההשפעה של מהפכה זו על סיומו של עידן העבדות במערב היתה מעורבת והמורכבת ביותר. (מתוך המאמר
סופר, רוני.ההר שהוליד קלינטון. טבע הדברים , 9: 110-147, 1995 על יחסי החוץ של ארה"ב והאיטי .
וודו – ושמחת בחגיך (משלחות מסע אחר). מסע אחר: כתב עת לטיולים ומסעות , 73: 12, 1997
דבי הרשמן .רוקדים עם הצל שלהם מסע אחר: כתב עת לטיולים ומסעות , 74: 16-34, 1997
על הוודו בהאיטי
, דבי הרשמן .איש מת מהלך. מסע אחר: כתב עת לטיולים ומסעות , 114: 84-92, 2001
בספרות הרפואית מתועדים מקרים של זומבים, מתים ששבו לחיים, אך לא חזרו להיות אותם אנשים שהיו. מה עומד מאחורי התופעה, אילו הסברים מספקים החוקרים, ולמה זה קורה דוקא בהאיטי, בירת הוודו העולמות
בועז ארד הטרגדיה של האיטי. :לא מכוח גורל אל ממחדל אנושי מקור ראשון כלכלה 20011022 ע' 4
זלמן, בן-ציון.האמנות הנאיבית – מקוריות, פשטות ותמימות.. מכירה פומבית: הירחון הישראלי לאספנות ולאמנות , 54: 24-29, 2006
המחבר מתאר את האמנות הנאיבית, ביטויה באמנות בהאיטי וכיצד החל לגבש את אוסף האמנות הנאיבית שלו
בורן, ג'ואל.אדמה חרוכה /. נשיונל ג'יאוגרפיק , 74: 116-119, 2008 האיטי איבדה את אדמתה ואת היכולת לכלכל את עצמה. אורז מהווה 20 אחוז מתפריטו של בן האיטי ממוצע, ושיעור זה גדל והולך. ב-1981 ייבאה האיטי 18,000 טונות אורז בשנה. כיום היא מגדלת פחות מרבע מתצרוכתה ומייבאת כמעט 400,000 טונות בשנה
אסף, עדו.המלאך הטוב הגדול והמלאך הטוב הקטן /. חיים אחרים: הירחון הישראלי לרפואה טבעית, מיסטיקה וחשיבה אלטרנטיבית , 146: 24-28, 2008 הוודו, אמונתם של מליוני אפריקנים שהתפשטה גם למערב, מתנהלת עד היום ללא גוף מנחה, מערכת הירככית או ספר חוקים מרכזי. המסורת עוברת באופן אישי מחונך לחניך כפי שעברה בין הדורות לפני אלפי שנים. זוהי אחת האמונות השיוויוניות וההומניות שנמצאות על כדור הארץ. אפילו המאגיה השחורה המסתורית נועדה במקור רק לעשות טוב: להשיב אהבות אבודות ולהחזיר את ההרמוניה לזוגיות. מסע עם מחבר המאמר למעמקי ה"לואה", אל סודות הבריאה והמסתורין של היקום
יגאל צור ללא תקווה :רשמיו של תייר ישראלי בהאיטי שנה לפני אסון רעידת האדמה – עוני מרוד ועזובה.
ידיעות אחרונות 24 שעות 2010011
נויהוז, נדב אי חורבות : שליח העיתון מדווח מהריסות האיטי – מאות אלפים קבורים תחת ההריסות.
ידיעות אחרונות 20100114 ע' 4
מוזגוביה, נטשה הניצולים בהאיטי משוועים לעזרה אך הסיוע מתעכב : שליחות בפורט או פרינס.
הארץ 20100117 ע' 1.
נטשה מוזגוביה המשבר ההומניטרי בהאיטי מעמיק: האנרכיה מקשה על הסיוע הבינלאומי :התשתיות הרוסות, חוסר תפקוד של הרשויות מעשי ביזה ואלימות ועוד. הארץ 20100118 ע' 1,4
נטשה מוזגוביה
רעידת אדמה בהאיטי | משברים, הפיכות ואסונות טבע | |
דניאל קדר אלוהים לא ריחם עלינו : רשמיו של ישראלי שחי בהאיטי עם אשתו המקומית בעקבות רעש האדמה. הארץ 20100114 ע' 3
נחום ברנע העיר הארורה :חצר המוות – בעקבות רעש האדמה הקשה בהאיטי – 4 ימים בהריסות.
ידיעות אחרונות 17.01.2010 ע' 1,2 .
ג'ו מוזינגו "רק בגלל הרוח " מעריב המגזין 25.1.2010 ע' 6-7
דניאל בטיני האסונות של האיטי :על ההיסטוריה של האי – השתלטות זרים עד להקמתו של משטר רודני מושחת ונצלני בידי פאפא דוק ובייבי דוק.ידיעות אחרונות 17.01.2010 ע'7 .
זיו קורן "פשע של כדור הארץ כנגד האנושות :רשימות מגיהנום " ישראל היום –שישבת גליון 012 0502.2010. ע' 22-23 ,25.
דב ברקוביץ "חשבונו של עולם "מוסף שבת –מקור ראשון 29.01.2010 ע' 13. ניסיון למצוא סיבה תיאולוגית לחורבנה של האיטי.
, מרק ליסי גם העבר המפואר של האיטי נקבר תחת ההריסות : אבדנם של אצרות התרבות והעבר ברעידת האדמה בהאיטי. הארץ 20100125 ע' ב 2
אלי אשד "הסערה שלפני הרעש " בדיוקן –מקור ראשון גליון 651 29.1.2010 ע' 20-24.
קישורים נוספים
בני בלאו האיטי אנטומיה של סיפור ידוע מראש
טל שניידר על ההיסטוריה של האיטי
חוברת של ממשלת האיטי נגד גרהם גרין
עמי בן בסט על הזומבים של האיטי
נספח 2 הרפובליקה הדומיניקנית בספרות העברית.
: כל המתחיל במצווה אומרים לו גמור אז בהזדמנות זאת הנה רשימת מקורות בעברית על שכנתה של הרפובליקה של האיטי -הרפובליקה הדומיניקנית. והרשימה היא קצרה ביותר.
על הרפובליקה הדומיניקאנית החולקת עם האיטי את אותו האי היספניולה פורסמו בעברית נכון ל2010 שישה ספרי ספרות יפה בלבד.
"יובב " ( שם בדוי של עמוס קינן ) טרזן מחולל מהפכה. סדרת עלילות טרזןכרך 1 מספר 28. הוצאת הקרנף ( 1958?) טרזן מביא להפלתו של משטרו הרודני של טרוחיליו (דמות אמיתית ) ברפובליקה הדומיניקנית.עד כמה שידוע לי זהו הפריט המקורי היחיד של ספרות עברית מקורית על הרפובליקה הדומיניקאנית.
אדוויז' דנטיקה, קני הסוכר המרים / עברית עדי יותם תל-אביב : כנרת, 2000
סיפור היסטורי על אנשי האיטי המהגרים לרפובליקה הדומיניקאנית בשנות השלושים של המאה הקודמת ושם מבוצע בהם טבח אכזרי בידי הנשיא הרודן טרוחיו. (עליו ראו גם בספר של ורגס יוסה "חגיגת התיש " למטה ) .
מריו ורגס יוסה, חגיגת התיש / עברית יורם מלצר ירושלים : כתר, 2005
ספרו של סופר פרואני על אורניה קבראל, עו"ד ניו-יורקית, ששבה למולדתה, הרפובלה הדומיניקנית, לאחר שנים של גלות וניתוק ממשפחתה. ברקע, שלטונו של טרוחיו "התיש", ששלט 31 שנים וחבורת הקושרים שהתנקשה בחייו .
טרוחיו מתואר מזוית שונה בספר של אדוויז' דנטיקה, קני הסוכר המרים.
ג'וליה אלורז, המוזה והבת / עברית בועז וייס : מודן, 2006
רומן ביוגרפי-היסטורי אודות המשוררת של הרפובליקה הדומיניקנית סלומה אורניה ( 1850-1897) ובתה קאמילה ( 1894-1973).
המוזה מהרפובליקה הדומינקנית " מאמר של ירון אביטוב על הספר .
ג'ונוט דיאס חייו הקצרים והמופלאים של אוסקר וואו. / עברית יורם מלצר אור-יהודה : מחברות לספרות, 2009.
סאגה על משפחת מהגרים לארה"ב מהרפובליקה הדומיניקאנית
על הספר ראו :
ליאת אלקיים אוסקר ומפעל החיים :חייו הקצרים של אוסקר וואו מאת ג'ונוט דיאס.. הארץ ספרים 06.05.2009 ע' 6.
טלי שמיר שיקום שכונות :על ספרו של ג'ונוט דיאס סופר דומיניקני והצלחתו : חייו הקצרים והמופלאים של אוסקר וואו והזכיה בפוליצר. ידיעות אחרונות 7 לילות 17.04.2009 ע' 20.
רוני בק "מראה מקום " תרבות –מעריב 28.05.2009 ע' 24.
ג'ונוס דיאס לטבוע ,בתרגום יורם מלצר מחברות לספרות 2010. קובץ סיפורים קצרים מחיי תושבי רחוב ברפובליקה הדומיניקאנית.
ארץ האפשרויות המוגבלות :דביר צור על "לטבוע"
נוריתה על "לטבוע "
ספרי עיון על הרפובליקה הדומי ניקנית
מרדכי משען התנהגות של מקבלי החלטות בזמן משבר בינלאומי : ארה"ב והמשבר ברפובליקה הדומיניקנית ב-1965. עבודת גמר (מ.א.)–אוניברסיטת בר אילן, תשמ"ג1983. .
ג'רד דימונד, התמוטטות : [מדוע נפלו הציביליזציות הגדולות של העבר? האם זה יכול לקרות גם לנו?] / עברית עמנואל לוטם , תל-אביב : מטר, תשס"ח 2008.
כולל פרק על הרפובליקה הדומיניקאנית והשוואה של הצלחתה היחסית עם זאת של שכנתה האיטי.
סקירה על הספר :
מאמרים על הרפובליקה הדומיניקנית
ג'ורג' ג. דניאלס "ביקור ברפובליקה הדומיניקנית". טרקלין –עולם ומלואו באספקלריה עברית גליון 114 יולי 1959.
יצחק בן נר ייחוד מקומי חמקמק. מסע אחר: כתב עת לטיולים ומסעות , 85:
85: 94-100, 1998
על החיים ברפובליקה הדומיניקנית ועל הקהילה היהודית שם
, רוני סופר .הרפובליקה הדומיניקנית. טבע הדברים , 8: 4-43, 1995
עדה כהן מי רצח את אביב כהן : אביב כהן מזכיר שני בשגרירות ישראל ברפובליקה הדומיניקנית נרצח בסנטו דומינגו הבירה לפני שלוש שנים.. מעריב היום 05.08.1999 ע' 4.
ארצות בעולם :עוד רשימות על עוד ארצות בעוד יבשות
· אתיופיה :משלמה המלך ועד מילס זינאוי והלאה· האסיר מסיירה ליאון· סינגפור
|
14 תגובות על “האיטי- הרפובליקה המכושפת”
והאיטי.
http://www.haaretz.com/hasite/spages/1144235.html?more=1
ב-1982 דיווח העיתון האמריקאי "כריסטיאן סיינס מוניטור" שהחל מ-1968 מכרה ישראל נשק לרודני האיטי – פרנסואה דובלייה שנבחר לנשיא ב-1957 ובנו ז'אן-קלוד שעלה לשלטןן ב-1971. השניים, שנודעו כ"פאפא דוק" וכ"בייבי דוק", השליטו טרור על המדינה בעזרת צבא פרטי. ב-1983 דיווח גם "ניו יורק טיימס" כי ישראל היתה בין המדינות היחידות שהסכימו למכור נשק ל"ביביי דוק", ואף סיפקה לו הסדר תשלומים נוח.
פול פרמר, סגנו של ביל קלינטון כנציג האו"ם להאיטי, דיווח בעבר שהגנרל פרוספר אבריל, ראש החונטה שהשתלטה על השלטון בהאיטי ב-1988, קיבל מקלט מדיני זמני בישראל ב-1990. אבריל היה ראש "משמר הנשיאות" הידוע לשמצה של משפחת דובלייה, ובית משפט אמריקאי קבע כי היה אחראי ל"הפרות שערורייתיות של זכויות אדם".
ב-1990 ארבע שנים לאחר ש"בייבי דוק" הודח מהשלטון, נבחר לנשיא האיטי הכומר ז'אן ברטרנד אריסטיד, בבחירות הדמוקרטיות הראשונות באי. אבל ב-1991 הוא הודח בהפיכה צבאית, ולפי דיווח העיתון הבריטי "אינדיפנדנט", כ-2,000 רובי "עוזי" ו"גליל" שנשלחו מישראל שימשו את החונטה.
לפי דו"ח מ-2005 של כתב העת לענייני צבא "ג'יינס", כלי נשק שמקורם בישראל מוברחים דרך פלורידה ומגיעים לידי כנופיות חמושות, חלקן מתנגדות וחלקן תומכות בשלטון, שמשליטות טרור ברחובות פורט או פרינס.
ונשאלת השאלה האם אין קריטריונים עבור סוחרי הנשק למי הם יכולים למכור נשק ולמי לא.
אני מניח שאין כאלו. ולא תמיד זה כל כך קל לקבוע מיהו השליט שמותר למכור לו נשק ולמי לא מאחר שלפעמים לא כל כך ברור מי המנוול יותר ומי המנוול פחות.
לגבי דובליה בכל אופן זה היה ברור בשנות השבעים שהמדובר ברוצח המונים.
אלמנטים שונים מתרבותה של האיטי התאזרחו בעולם כולו.ויותר מכולם הזומבים המתים החיים שהם לכאורה חלק אינטגראלי מהתרבות של האיטי ,ושהמילה המציינת אותם הפכה לידועה לכל במערב בשנים האחרונות.
ונשאלת השאלה :האם אכן המתים מוקמים לתחייה בהאיטי ?
ראו
האיטי ארץ הזומבים
http://www.notes.co.il/eshed/65022.asp
בישראל אנחנו יודעים מעט מאוד על הרפובליקה הדומיניקנית שמעט מאוד פורסם עליה בספרות
העברית .
היצירה המקורית היחידה אי פעם שפורסמה עליה בעברית היא למיטב ידיעתי סיפור בדיוני שמחברו האנונימי ( עמוס קינן ?) מתאר כיצד איש הג'ונגל טרזן מביא בעת ביקור ברפובליקה הדומיניקאנית להפלתו של הרודן הדומינקני מאריך השנים טרוחיו,סיפור שמן הסתם נכתב זמן קצר ביותר לאחר ההתנקשות שהביאה לסופם שלושים שנות עריצות רודנית של אותו טרוחיו. .
פרט לכך קיימים בעברית רק ארבעה ספרי ספרות יפה על הרפובליקה הדומיניקנית.
וככל הנראה הבולט שבכולם הוא המוזה ואימה .רומן ביוגרפי על חיי המשוררת גדולה של הרפובליקה הדומי נקנית וביתה .
ולהלן רשימה קצרה על הספר של המומחה לענייני אמריקה המרכזית והדרומית בספרות העברית ירון אביטוב.
המוזה מהרפובליקה הדומינקאנית
http://www.notes.co.il/eshed/65537.asp
הספר הישראלי הראשון שנכתב על האיטי הופיע בימים אלה .
שפרו של אל"מ אריאל בר
אל"מ ד"ר אריאל בר הגיע לבירת האיטי, פורט-או-פרינס, מיד אחרי רעידת האדמה , ומצא ארץ חרבה ואנשים שנלחמים על צלם האנוש שלהם. בספר זה הוא שוזר את סיפורם של בית החולים ושל משלחת צה"ל למדינה המוכה, עם סיפורם של אנשי האיטי שאותם פגש ובהם טיפל. באמפתיה ובדאגה של רופא מסור הוא מנסה להיות להם גם לפה.
בית החולים שפעל בהאיטי היה לסיפור הצלחה, והביא להצלת חייהם של מאות אנשים. היו שראו בנסיעה הזו את פסגת חייהם המקצועיים כאנשי רפואה, היו שנותרו אחריה עד היום עם שאלות פילוסופיות וקיומיות נוקבות, והיו גם כאלה ששבו להאיטי בכוחות עצמם בניסיון להמשיך ולסייע לאנשי האיטי, אשר יאלצו להתמודד עם פצעי הטרגדיה שניחתה עליהם עוד שנים ארוכות.
מומלץ מאוד לקרוא ללמוד ולחקות .
ראו
כשהאדמה רעדה
http://www.text.org.il/index.php?book=1006055
סקירה על הספר של נוריתתה
http://www.nuritha.co.il/a346700-%D7%9B%D7%A9%D7%94%D7%90%D7%93%D7%9E%D7%94-%D7%A8%D7%A2%D7%93%D7%94-%D7%90%D7%A8%D7%99%D7%90%D7%9C-%D7%91%D7%A8-%D7%A8%D7%95%D7%9E%D7%9F-%D7%93%D7%95%D7%A7%D7%95%D7%9E%D7%A0%D7%98%D7%A8%D7%99
הרפובליקה הדומיניקאנית
באי היספניולה אינה אחד המקומות הידועים ביותר לישראלי הממוצע. גם האיזכורים שלה בספרות הישראלית הם נדירים .
עד כמה שידוע הרפובליקה הדומיניקאנית הופיעה לראשונה בספרות העברית בחוברת בשם "טרזן מחולל מהפכה" שבו מתואר כיצד הרודן של הרפובליקה טרוחיליו הופל בידי לא אחר מאשר איש הג'ונגל מאפריקה טרזן.
מי חיבר את החוברת האנונימית הזאת ? שם המחבר מופיע כ"יובב " אולם מי המחבר האמיתי אין זה ברור .אולי היה זה עמוס קינן ,אולי ישעיהו לויט אולי מישהו אחר.
טרזן אגב ביקר גם בשכנתה של הרפובליקה הדומיניקאנית בקובה בחוברת אחרת בעברית בסדרה אחרת ויצא לו להתקל עם המורדים של קסטרו שם.
מאז פורסמו רק מעט מאוד יצירות על הרפובליקה הדומיניקאנית בעברית.
האי היספניולה ביום ידוע בעיקר במוקד רעידת האדמה הנוראית שהרסה לחלוטין את שכנתה של הרפובליקה הדומיניקנית ,האיטי .ועל הפעילות הישראלית שם בעקבות רעידת האדמה אפשר לקרוא בספר החדש והמעניין של אריאל בר "כשהאדמה רעדה".
ובימים אלו ביקר ברפובליקה הדומיניקאנית המומחה הראשי בספרות העברית לאמריקה הלטינית ירון אביטוב :והנה הדוח שלו על הרפובליקה הדומיניקנית על עולם הספרות שם ועל יחסו לישראל
ראו
יריד הספרים ברפובליקה הדומיניקאנית
http://www.notes.co.il/eshed/67449.asp?p=0
[…] האיטי הרפובליקה המכושפת […]
מעניין להבין איך הצליחה מיליציה של עבדים לנצח את צבא נפוליון ולזכות בעצמאות. לא מצאתי הסבר הגיוני להצלחת המרד בהאיטי…
[…] להלן רשימה שנייה מתוך שתיים על ההיסטוריה והתרבות של האיטי חלק א' :האיטי הרפובליקה המכושפת […]
[…] האיטי נמצאת היום בחרבות כתוצאה מרעידת […]
[…] האי המכושף :האיטי […]
[…] האיטי הרפובליקה המכושפת […]
[…] העדן המורעל :על קובה האיטי הרפובליקה המכושפת יריד הספרים ברפובליקה הדומיניקנית […]
[…] האי המכושף :האיטי […]