web analytics
קטגוריות
תקשורת

חיי הזוגיות של האבות

מה יכולים הפנויים והפנויות המודרניים הציניים למודי האכזבות המרות  ללמוד מחיי הזוגיות של יעקב אבינו וארבעת נשותיו ?

או לפחות עם שתיים מהן?

"אין אישה טובה כאישה יפה לפחות  על מנת להוציא את העיניים של אחרים".

גלעד חיימוב -חוקר תרבות האהבה .

 

לפני כמה ימים יצאתי עם חברת הטיולים של הפנויים פנויות "עופרים "לסיור במיסתוריה הקבליים של צפת" ומשם יצאנו לעוד אתרים קבליים ידועים כמו קברו של הקדוש של הפנויים והפנויות הרב יונתן בן עוזיאל . ..
אני תמיד אוהב לסייר בעיר הקבלית ביותר בעולם.
אמנם העיר ניראית מלוכלכת ומזוהמת עד כמה שאפשר כפי שהעירו כמה מהמשתתפות .אבל ייתכן שזה לא סותר בכלל מי שעולמו נמצא אי שם במרחבי השמיים לא יתעניין במיוחד במה שקורה תחת רגליו.
במסגרת הביקור ביקרנו גם במרכז ההקבלה "אסנט" .
"אסנט"  הוא מרכז של חסידי חב"ד ככל הנראה שמשום מה שומר על שם אנגלי גם בעברית מה שיוצר תחושה מוזרה ביותר . אנשי המרכז הסבירו שהסיבה היא שבמקור המרכז נועד לאנשים מארצות האנגלו סקסיות ומאז נשמר השם הלועזי במקור  . אך מוזר שמרכז ששם דגש חזק כל כך על השפה העברית מתעקש לשמור על שם באנגלית .האם יש כאן איזה שהוא מסר שאני לא הצלחתי להבחין בו?
אין ספק שהשם יוצר דיסונאס לגבי מטרות הארגון. אך כנראה שיש כאן גם מסר של רב תרבותיות ורב לשוניות ,שהוא מתאים במיוחד בעידן שבו הקבלה באמצעות הזמרת מדונה ואחרים הופכת לתופעה תרבותית עולמית.
במהלך הביקור שם שמענו הרצאה על יחסי זוגיות מחוזר בתשובה שהפך לאיש המרכז.
רוב הדברים שאמר היו בנאליים וצפויים ואין לאמר שהיה צורך לבוא למרכז לקבלה כדי לשמוע אותם.
אבל היה קטע אחד בדברים שמצא חן בעיני מאוד.
המרצה הסביר

:כידוע ליעקב אבינו היו שתי נשים רחל ולאה ( לאמיתו של דבר היו לו ארבע נשים כולל השפחות בלהה וזלפה שתמיד מתעלמים מהן משום מה משל לא היו קיימות) .

יעקב ורחל
כידוע יעקב אהב את רחל ועבורה עבד עבור הזכות להינשא לה במשך 14 שנים שלמות! (תקופת חיים שאין להעלות על הדעת שמישהו יהיה מוכן לחכות עבורה עבור מישהי היום ) שכן אביה לבן רימה אותו ואחרי שבע שנים שיכנע אותו בטריק להינשא תחילה עם אחותה מבוגרת לאה "בעלת העיניים הרכות " שכנראה הייתה מכוערת הרבה יותר. אך רחל הייתה ונשארה האישה האהובה על יעקב כל חייה הקצרים.
או לפחות כך זה נראה במבט ראשון.
.מדוע עם כך "שאל המרצה " רוב חייו חי יעקב עם לאה האישה מכוערת דווקא ,ונקבר עימה במערת המכפלה משל היא הייתה האישה האהובה באמת ?ואחרי הכל לאה היא שהולידה את רוב השבטים כולל את השבט החשוב מכל ,יהודה.
אכן שאלה.

לאה.
אהוד מנור ענה על השאלה הזאת בפזמון שיצר עבור צביקה פיק בהסבירו בפזמון שאחרי שנים יעקב מגלה שהוא אכן אהב תמיד את לאה יותר מאשר רחל . .
המרצה במרכז "אסנט " הסביר את העניין בצורה שונה במקצת אך בדרכה שלה מבריקה כמעט באותה המידה. .
"בכל דבר במעשי האבות יש מסר לדורות הבאים " הוא הסביר "וכך גם במעשה יעקב רחל ולאה" .
נכון יעקב אהב את רחל היפהפייה המקסימה .הוא לא אהב את לאה המכוערת בעלת העיניים הרכות . שהרי יעקב אבינו הוא כמו כולנו.הוא מתאהב באישה היפה הסקסית רחל .
עם זה היה תלוי בו כמו בנו הוא מעדיף היה לזרוק את לאה לכל הרוחות ולרוץ מיד אחרי רחל.
בדיוק כפי שמקובל היום כאשר אנשים גולשים באתרי הכרויות באינטרנט ודוחים אוטומטית כל מי שאינו נראה בתמונה כעונה על כללי יופי קפדניים ביותר.
אבל ..הוא למד לאהוב אותה לאורך השנים .
הצרה הצרורה היא שאנשים לא נשארים יפים וסקסיים כל חייהם ,לאמיתו של דבר הם משתנים ומתכערים ומשמינים ומזדקנים ושוב אינם כה יפים. ואז יש להתמודד עם מה שבפנים.
יעקב אבינו גילה לאורך השנים שאחרי הכל הנישואין עם לאה הפשוטה למראה המכוערת עם כי היו קשים יותר ומן הסתם מרגשים ואירוטיים הרבה פחות ,בכל זאת היו טובים יותר עבורו מהנישואין עם רחל שבימי חייה לא הראתה אינטליגנציה גבוהה במיוחד כפי שהראתה פרשת גניבת הטרפים מאביה לבן וכיוצא באלו אירועים .
המרצה סיכם :וכך הוא עם כל אדם ביום אתה רוצה להתחתן עם רחל בלילה כשאתה קם מהמיטה אתה מגלה שקיבלת את לאה .מה תעשה?
התשובה היא סיכם המרצה : אתה נשאר עם האישה המכוערת אך היציבה ומעדיף אותה על האישה היפה אך קצרת הימים.
וזאת הייתה תשובתו של יעקב אבינו שהעדיף בסופו של חשבון את לאה שכפי שהראתה העובדה שנקבר עימה במערכת המכפלה בעוד שרחל היפה נקברה בודדה בקבר רחל בבית לחם .

בסופו של דבר יעקב אבינו אף לא רצה להיקבר לצידה  של רחל . 
לתשומת ליבכם כל מחפשי החן  היופי והסקסיות באישה.

 

ראו גם

תמונית מהטיול לצפת

אתר עופרים

עשר שנים של עופרים

קבר יונתן בן עוזיאל
דיון על יופי

אתר אסנט

 

אני אוהב אותך לאה :פזמון של צביקה פיק

 

מאת אלי אשד

בלש תרבות וחוקר של תנ"ך, תרבות וספרות פופולארית

9 תגובות על “חיי הזוגיות של האבות”

אלי, אני חולק עליך. הגישה שמסכמת את הפוסט שלך ("אתה נשאר עם האישה המכוערת אך היציבה ומעדיף אותה על האישה היפה אך קצרת הימים") לא הייתה גישתו של יעקב.

לאה הייתה נסבלת בעיני יעקב כל עוד הביאה לו צאצאים, וגם זאת בקושי. התנ"ך מציין במפורש את רגשותיו כלפיה במלים "וַיַּרְא יְהוָה כִּי-שְׂנוּאָה לֵאָה", אות ועדות לכך שיעקב נאלץ לחיות במחיצתה של אישה שנכפתה עליו. את תסכולה ביטאה לאה באמצעות השמות שנתנה לילדיה: "וַתַּהַר עוֹד, וַתֵּלֶד בֵּן, וַתֹּאמֶר כִּי-שָׁמַע יְהוָה כִּי-שְׂנוּאָה אָנֹכִי, וַיִּתֶּן-לִי גַּם-אֶת-זֶה; וַתִּקְרָא שְׁמוֹ, שִׁמְעוֹן. וַתַּהַר עוֹד, וַתֵּלֶד בֵּן, וַתֹּאמֶר עַתָּה הַפַּעַם יִלָּוֶה אִישִׁי אֵלַי, כִּי-יָלַדְתִּי לוֹ שְׁלֹשָׁה בָנִים; עַל-כֵּן קָרָא-שְׁמוֹ, לֵוִי". לאה לא הסתירה את תיסכולה מכך שיעקב נשא לאישה את רחל היפה, כפי שהדבר מתבטא בפרשת הדודאים (""וַתֹּאמֶר רָחֵל, אֶל-לֵאָה, תְּנִי-נָא לִי, מִדּוּדָאֵי בְּנֵךְ. וַתֹּאמֶר לָהּ, הַמְעַט קַחְתֵּךְ אֶת-אִישִׁי, וְלָקַחַת, גַּם אֶת-דּוּדָאֵי בְּנִי").

לא זו בלבד, אלא שלאחר מות רחל הלך יעקב ושכב עם שפחתה של רחל, בלהה. ניתן היה להניח שיעדיף את לאה, אשתו הראשונה (ועתה גם היחידה) מעמדה היה רם בהרבה מזה של שפחה פשוטה. ההעדפה הברורה שלו לבלהה מראה מה חשב ומה חש כלפי לאה.

אשר לעניין הקבורה, היא אינה מעידה בהכרח על העדפה. רחל הלכה לעולמה במהלך מסע מפרך מפדן לגלעד, ומשם למחניים, לשכם ולבית לחם, בדרכה לאפרת. קבורתה לצד אם הדרך הייתה כורח המציאות: השיירה נשאה עימה לא מעט ילדים קטנים ורכוש – והתנהלות עם גווייה בתהליך ריקבו אינה משהו מומלץ ביותר, בריאותית ונפשית, בתנאים כאלה. מה גם שנשיאתה הפיסית היא עניין לא פשוט, בהתחשב בכוחן של הנשים ובגילם הרך של הילדים. לאה מתה כנראה בנסיבות שהיו נוחות יותר מבחינת חמולת יעקב ולכן האפשרויות להסדיר את קבורתה בחלקה המשפחתית במערת המכפלה היו רבות יותר.

סיפור שוביניסטי להחריד.
אבות סימן לבנים? למזלנו מאז חרם גירשום אין להנשא ליותר מאשר אחת, וטוב שכך. לא משנה אם היא יפה או מכוערת. אחרי הגירושין אפשר להנשא שוב אבל לא במקביל. למזלנו, החלוקה ליפה ומכוערת הוא אינדווידואלי וסביר להניח שאשה שהרתה כמה פעמים לא תראה יפה כמו אשה שלא הביאה ילדים לעולם. גם האופציה של להנשא לאחות אחת ולהתאהב בשנייה לא ממש מקובל והוא נחשב לסטייה מינית וחברתית.

מעמדו של הגבר היה כל כך רם, שלא רחל ולא לאה ולא שפחות הספיקו לו, אין מה ללמוד מהסיפור הזה
דבר, בעיקר אין לראות בנשים רק את היפה או המכוערת.

אין צורך לקחת שפחות מין, גם הן בנות אדם, אבל יש צורך למצא אחת יחידה ומיוחדת ולהסתפק בה.

בשנים האחרונות יש נסיון להשחיר את דמותה של רחל, היפהפיה הפזיזה וחמת המזג, שאינה מתאימה כל כך לפרופיל האמא היהודיה הרצויה, ולהעלות את קרנה של לאה ("אותה הוא אהב באמת!") אבל כל הצצה בתנ"ך, לא תותיר כל מקום לספק: יעקב אהב אשה אחת בלבד: רחל. אני כמובן נדה ברחמים לגורלה של לאה האומללה, אולם נסיונותיהם של גורמים (חרדיים בעיקר) לנסות ולהציג תמונה הפוכה – נוגע ללב, אך נטול כל בסיס.

תמיד תהיתי על חרם דרבי גרשם.
בסופו של דבר ההלכה על-פי רבי גרשם נפסקה מאות שנים לאחר שברוב שבטי ישראל פסק מנהג ריבוי נשים.
אולם אפילו חרם דרבי גרשם נפסק לדורו בלבד וכדי לקיים את תוקפו נדרשו פסיקות של הארכה.
עדה אחת התנערה מן החרם, הלא היא העדה התימנית.

רק את רחל ועם לאה הוא הסכים לעשות ילדים…
מכיוון שכתבת כמה פעמים על הנושא של עופרים להלן העיצות ליעקב של המאה העשרים ואחת כיצד לזכות ברחל: ראשית עליו לבוא אליה עם מכונית סבירה ובינונית ביותר (לא משהו חדש במיוחד ולא משהו גדול במיוחד) ולקחת אותה לבילוי. שנית, עליו להוכיח לאביה שרוב הזמן הוא בעל משרה כלשהי שמכבדת את בעליה – כלומר, נורמטיבי. שלישית, עליו להראות לאביה של רחל שהוא מתגורר בדירה צנועה כלשהי (שכורה או לא), ושהוא יכול לדאוג לעצמו ולרחל בתו. ואז יוכל יעקב בן המאה העשרים ואחת לזכות ברחל היפה בנשים וגם באחת מחברותיה שהיא נאה למדי בהתאם לנורמות של המאה העשרים ואחת.

קראתי מה שכתבת לגבי הזוגיות של יעקב עם לאה והזוגיות עם רחל,
לפי דעתי בלאה יעקב השתמש למטרות רביה , לגבי רחל היא היתה הגבירה שלו , לא פלא שכאשר נפטרה הוא ישב שבעה עם משפחתה,
נ.ב., אני מאוד אוהבת לקרוא קטעי תנך למרות שאני חילונית אך בתוכי אני דתית מאוד, הרבה אהדה לחקירותיך יהודית מגשרת זוגית ומטפלת זוגית

ב"ה
אני חושב שכל מי שהיה במקום יסכים שהכותב הנ"ל, כבודו במקומו מונח לא הבין כלל (או אולי רק במעט) את הדברים שנאמרו בהרצאה, ומלבד זאת הוסיף דברים (אולי מידיעותיו האישיות) שכלל לא נאמרו מבלי לעשות אבחנה (ולו רק לקורא )בין מה שנאמר למה שהוסף על ידו.
חבל לי. קודם כל בשביל כל מי שקורא את הדברים הנ"ל ומקבל את הסיפור של רחל ולאה אימותינו הקדושות בצורה כ"כ זולה ובלשון המעטה לא מכובדת ושנית גם בשביל הכותב שעשה דרך כ"כ ארוכה בשביל להבין את הדברים כפי שהוא היה רוצה שייראו ולא להשכיל לקחת משהו מגישה אחרת. אם אתבקש אני מוכן להעלות את כל הנושא המדובר על הכתב ,כאן באתרף ע"מ שכל אחד יוכל באמת להשכיל מהסיפור הזה את המירב.
ו"מעז ייצא מתוק" . מתנצל מראש אם כתיבתי קצת חריפה.
בכבוד רב
המרצה הנ"ל.

אתה יכול להסביר למה באמת התכוונת בפרשנות של סיפור יעקב ורחל .בהחלט יכול להיות שהמסר שאתה התכוונת אליו הוא לא מה שאני קלטתי . למרבית הצער זה קורה: אנשים אומרים דבר מסויים והמאזינים ( או הקוראים ) קולטים דבר אחר בהתאם לגישתם צרכיהם וכו'

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

nine + eighteen =