ציייר :נמרוד רשף.
הופיע ב"מקור ראשון " 6.2..2009 בשם"אובמה -בין השתלבות לבדלנות "
קריאה באוטוביוגרפיה של הנשיא אובמה ובספר ביוגרפי שכתבה עליו עיתונאית ישראלית מראה שעל נשמתו של ברק חוסיין אובמה הצעיר נאבקו לאחר מותם שני מנהיגי מאבק השחורים בארה"ב האחד מרטין לותר קינג איש שלום שדגל בהשתלבות בחלום האמריקאי השני מלקולם אקס ראה בלבנים גזע שטני ונחות וקרא למאבק אלים כנגדם. |
סקירה על הספרים :
מרטין לותר קינג – אוטוביוגרפיה בעריכת קלייבורן קרסון בתרגום דפנה לוי ,ידיעות אחרונות 2008 , 398 עמודים.
ברק אובמה, חלומות מאבי : סיפור של גזע ומורשת / ; תרגמה מאנגלית עדנה שמש 399, ע' [בני ברק] : הקיבוץ המאוחד, תשס"ח 2008.
אורלי אזולאי-כץ, אובמה – יש לו חלום / תל-אביב : משכל, ] 2008 [תשס"ט. 287 ע'
נשיא חדש יש לארה"ב, ברק חוסיין אובמה שמו, ונשיא זה הוא יוצא דופן מכמה בחינות בהשוואה לקודמיו. לא רק בגלל צבע עורו הכהה , אלא גם בגלל הקריירה הספרותית שלו.
ברק אובמה הוא הנשיא הראשון מזה שנים רבות שפרסומו הגיע תחילה בגלל ספרים שכתב ובעיקר הודות לספרו "חלומות מאבי", תיאור אוטוביוגרפי של חייו ורק לאחר מכן כתוצאה מקריירה פוליטית.
בדרך כלל זה בדיוק הפוך. פוליטיקאי שנכנס לקריירה פוליטית אולי יכתוב ספר בדבר חזונו הפוליטי בעזרת חבר יועצים ולבסוף בסיום הקריירה, או לעתים לאחר שלב מכריע בה יכתוב את זכרונותיו בשיתוף פעולה עם סופר צללים.
אלא שבניגוד למקובל הקריירה הפוליטית של אובמה קיבלה דחיפה עצומה הודות לשני ספרים שכתב על חייו ורעיונותיו שזכו לביקורות מצויינות ושהפכו לרבי מכר והראו שגם לסופר יש סיכוי להצליח כפוליטיקאי או להפך…
על אובמה הופיעה כמות גדולה של ספרים מאת אנשים אחרים בעד ונגד,כנראה יותר מכל מועמד לנשיאות אחר בהיסטוריה.
ומאז שנבחר לנשיאות הופיעו עליו אפילו ספרי ילדים!
אובמה והוא גם המועמד הראשון לנשיאות בארה"ב שספר שלו וספר עליו מאת עיתונאית ישראלית אורלי אזולאי, פורסמו עליו עוד לפני שנגע בשיא. שם ספרה של אזולאי הוא: "אובמה – יש לו חלום "
פרסום ספרים אלה בישראל לפני שנבחר היתה בהם נטילת סיכון גדולה. שהרי מה היה קורה אם אובמה לא היה נבחר לבסוף? הזמן הרב וההשקעה הגדולה בכתיבת הספר על המועמד הכושל היו נראים כבזבוז זמן אחד גדול. אלא שההשקעה בדיעבד הוכיחה את עצמה, והרי לכם עובדה שמוכיחה על מידת תשומת הלב הגדולה שעורר אובמה בהשוואה לכל מועמד קודם לנשיאות.
מעניין לא פחות הוא שמקריאה בספרים אלו מתברר עד כמה אובמה מושפע משני אנשים שפעם היו שנויים מאוד במחלוקת בארה"ב והם מבחינות רבות הפכים גמורים בדעותיהם.
אובמה, הבן הרוחני של מרתין לותר קינג או של מלקולם אקס ?
מעניין לציין ששני הספרים על אובמה בעברית מדגישים את המילה "חלום" עם רמז ברור לנאומו המפורסם של מרתין לותר קינג "יש לי חלום", שבו דימיין חברה עתידנית שבה שחורים ולבנים חיים שויון ובאחווה.
נאום שהפך לאחד הנאומים הידועים ביותר של המאה העשרים ובין השאר שימש כמצע לשלושה פזמונים ידועים,אחד של להקת אבבא השוודית והשני יש לי חלום "של יהורם גאון.
השלישי היפה והרלבנטי שבכולם , "יום יבוא" של דן אלמגור מהמחזמר "אל תקרא לי שחור".
ואכן, כנראה שלא כל כך במקרה במקביל לנצחונו של אובמה פורסמה גם בעברית האוטוביוגרפיה של מרטין לותר קינג ( יותר נכון לקט ערוך מכתביו ) (האיש שבלט מבין כל מנהיגי השחורים שעשו כמיטבם לקדם בקרב הציבור האמריקני הרחב את מאבק הציבור השחור, והפך לדמות לאומית הודות לנאומו המפורסם ולסמל עוד בטרם נרצח.
"החלום שהתגשם"קריקטורה מאת שלמה כהן.
מבחינה זאת אובמה הוא אכן ההתגשמות החיה של מרטין לותר קינג, האיש שזכה בהישג של "כל הקופה" שנמנע עד אז מכל אמריקני ממוצא שחור, כולל קינג עצמו – מצב כמעט בלתי-נתפש. הזכייה הזאת של אובמה מוכיחה עד כמה צדק קינג כי באמצעות שימוש בדמוקרטיה האמריקנית יכול האיש השחור להגיע למדרגים הגבוהים ביותר. למעשה יש כאן הפרכה של התזה השנייה של יריבו של קינג, מלקולם אקס, שטען כי רק באמצעות מאבק אלים שיקצין עד כדי הפרדה והיפרדות מוחלטת מהלבן, יוכל השחור להשיג זכויות.
הספר האוטוביוגרפי על קינג ( שלמעשה נערך שנים לאחר מותו מקטעי ספרים מאמרים ונאומים שלו ) מתמקד בתיאור התקדמותו מכומר לא ידוע בדרום ארה"ב עד לדרגת דמות לאומית. האיש הנדיר הזה גם זוכה בפרס נובל לשלום והופך לבן שיח של נשיאי ארה"ב הודות לניצולו היעיל של כישרון הנאום שלו לפרוש את יריעת דעותיו. בדרך זו עורר כלפיו גם את אהדת כלי התקשורת לרעיונותיו המשכנעים בדבר הצורך לשלב את השחורים בחברה האמריקנית ואך ורק בדרכי שלום אי אלימות והתנגדות פסיבית.
רציחתו הפכה אותו לקדוש מעונה ולאיקון כלל אמריקני וכיום מקיימים מדי שנה יום זיכרון לכבודו שנקבע דווקא בידי הנשיא השמרן רונלד רייגן.
בנו של מלקולם אקס ?
בין השאר ניתן למצוא בספר זה מאמר של קינג על יריבו האידיאולוגי הגדול מלקולם אקס מתנועת "השחורים המוסלמים" הגזענית והאנטישמית. לאיש היה עבר פלילי ואף נודע בשמות אחרים: מלקולם ליטל, דטרויט רד, ואל-חאג' מאליק אל-שאבאז שהתפרסם אחרי שהשכיל עצמו בבית הכלא כאידיאולוג שחור ונואם מבריק בזכות הבדלנות של השחורים מהלבנים . הוא הפך למנהיג של כת גזענית מסוכנת המוסלמים השחורים שמאמינים שהלבנים הם גזע נחות שנוצר בהנדסה גנטית בידי מדען שחור מרושע לפני מליוני שנים,אך בסוף ימיו של אקס דעותיו התמתנו עד שנרצח בידי מתנקש כפי שעתיד היה להיות גם גורלו של קינג.
צילום של המפגש היחיד בין מרטין לותר קינג ומלקולם אקס שארך כמה דקות שהוקדשו כולן רק להכנות לצילום הזה.
מחוץ לצילום הם חש סלידה עזה אחד מהשני.
ממאמר זה של קינג עולה בבירור שהוא חש הסתייגות עזה ממלקולם אקס ומדרכו. קינג קבע שדרכו של מלקולם שקרא לשחורים להתחמש לקראת פעילות אלימה ואף ולהקמת ישות שחורה נפרדת בארה"ב "אינה יכולה לקצור שום דבר חוץ מאסון" ( ע' 260).
אקס נרצח לבסוף ב-1965 בעת שנשא נאום במסגד בוושינגטון כנראה על ידי אנשי תנועתו שלו שמנהיגיה הזדעזעו מהתמתנותו של אקס. את מקומו תפס לואיס פרחן שידוע היום כאחד האנטישמים הבולטים בארה"ב, ויש הרואים בו את מי שנתן את ההוראה לחסל את אקס.
מאלף לקרוא בשני הספרים שפורסמו על אובמה בעברית שדווקא מלקולם אקס היה האיש שהשפיע עליו יותר בצעירותו. בעיקר בספרו "חלומות מאבי" שנכתב לפני שחשב ברצינות על קריירה פוליטית. זהו ספר מרשים שגם בתרגום מסוגל לרתק את הקורא העוקב אחר התפתחותו האישית והרעיונית מילדותו דרך שני צמתים בחייו, פעילותו בשכונות עוני שחורות בשיקאגו, ומסעו לחיפוש שורשי משפחת אביו השחור בקניה והכרת תרבות חדשה לא מוכרת לו תוך שהוא חוקר את חייהם של אביו וסבו.
בספר זה דן אובאמה בקצרה גם במי שהוא מודה שהיה אביו הרוחני במלקולם אקס כאיש שהאוטוביוגרפיה שלו שנכתבה בידי אלכס היילי השפיעה עליו בצעירותו. אובמה כותב בספרו על מלקולם אקס כי "האופן שבו הוא יצר את עצמו בכל פעם מחדש דיבר אלי, וכן השירה הבוטה של מילותיו, עיקשותו הלא מתיפייפת לקבל את הכבוד הראוי, כל אלה הבטיחו סדר יום חדש ולא מתפשר לוחמני ברוחו ומונע באמצעות כוח הרצון בלבד" ( חלומות מאבי ע' 90 ). אובמה כותב שידיעתו שמלקולם אקס נטש את רעיונותיו הקיצוניים של שנאת הלבנים "השטנים כחולי העיניים" בלשונו בסוף ימיו, הקלה עליו להזדהות עם אקס.
גם בספרה של אזולאי-כץ היא מדברת על ההשפעה הגדולה של מלקולם אקס על אובמה. היא מציינת שלמרות שהם מדברים על נושאים שונים לגמרי הרי סגנון הדיבור שלהם דומה והטונים זהים וגם הרטוריקה הקולחת. יש ביניהם אפילו דמיון פיזי מדהים. שניהם בני תערובת ואילו היה אובמה מרכיב משקפים כבדות כמו מלקולם אקס כי אז היה נראה כמעט כמוהו ("אובמה יש לו חלום" ע' 104). אלא שאובמה מספר שמעולם לא יכול היה להזדהות עם משאלתו של אקס שהדם הלבן יעלם מעורקיו.
מלקולם אקס.
אובמה הושפע במידה עזה מרעיונותיו של מלקולם אקס כפי שבוטאו בספר שנכתב על ידי אלכס היילי "האוטוביוגרפיה של מלקולם אקס", עד שלבסוף גם בהשראת ספרו המפורסם האחר של היילי "שורשים" שגרם לשחורים רבים לחפש את שורשיהם באפריקה, קם ונסע גם הוא לחפש את שורשיו בקניה ומצא אותם וחלקו השני של ספרו "חלומות מאבי" עוסק בכך.
אולם כמדומה שהמסקנה שהסיק אובמה ממסע חיפושים זה לא הייתה זאת המשותפת למלקולם אקס והיילי אלא קרובה ברוחה לזו של מרתין לותר קינג והיא הייתה בסופו של דבר מטרתו העיקרית שעליו לא להסתפק רק באיתור שורשיו, עברו וזהותו באפריקה, אלא גם לחפש את עתידו וזהותו בארה"ב במסגרת המדינה והתרבות האמריקנית. האחד אינו סותר כלל את השני וזאת בניגוד ברור לטענותיו של אקס.
מספרה של אזולאי אנו למדים על עובדה מסקרנת נוספת והיא, שרק לאחר שחזר אובמה מאפריקה הוא קרא את הביוגרפיה של מרתין לותר קינג (הוא כבר קרא בילדותו את נאומיו של קינג, אך נראה שהם לא הטביעו בו את חותמם והוא אינו מזכיר אותם כלל ב"חלומות מאבי". מרתין לותר קינג עצמו מוזכר רק כבדרך אגב בספרו זה).
בסיימו לקרוא את הספר של קינג הוא ניגש לאיש שנתן לו אותו, ואמר לו: "הסיפור הזה הוא עלי. אני האיש מהספר." (אזולאי ע' 129). קינג הפך מעתה למורה דרכו של אובמה וחלומו של קינג נהיה לחלומו של אובמה.
אם ניתן לאמר ששני ההוגים השחורים נאבקו ביניהם לאחר מותם על נשמתו של אובמה הרי בבירור ניתן לומר כי מרתין לותר קינג הוא שניצח והפך את אובמה לממשיכו. אילולא כן לא יכול היה אובמה להגיע לנשיאות ואין להעלות על הדעת שמועמד שחור המשמיע את דעותיו הגזעניות המטורפות של אקס היה זוכה בהצלחה כלשהי בקרב לבנים.
מישל אובמה לקוח מ"הלידי שרה בלוז "
עם זאת נראה שההשפעה של אקס בהחלט נשארה בסביבתו הקרובה של אובמה.
אורלי אזולאי -כץ מספרת בספר על ההשפעה הגדולה שהיתה לתומכו של אקס סטוקלי קרמייקל האיש שטבע את הפתגם "שחור הוא יפה " ופעיל של "הפנתרים השחורים".,אדם שדווקא החל את דרכו כתומך של קינג אך נטש אותו מאחר שנראה לו מתון מדי על אישתו של אובמה, מישל שכתבה עליו עבודה סמינריונית. עבודה הזאת נחסמה לגישה לחוקרים עד ליום לאחר הבחירות לנשיאות מסיבות לא ברורות. כשנפתחה העבודה לבסוף לציבור התברר שהגברת אובמה תומכת בדיעותיו של תומכו של אקס שבין השאר קרא להקמת אומה שחורה נפרדת ונבדלת בתוך ארה"ב בכל מחיר וכתב באחד ממאמריו: "לא באנו להתיישב ליד הלבנים כי אם לסלק אותם מדרכנו" ( אובמה יש לו חלום ע' 235). בארה"ב מישל אובמה אכן ניראית כשחורה קיצונית בדיעותיה, אלא אם כן שינתה במהלך משק כנפי ההיסטוריה את גישתה, ברוחו של החולם הגדול מרתין לותר קינג. ממקום מושבה כיום ברור עד כמה גם צדק בעלה בהתחברו לשורשי תורתו של קינג.
קרוב לודאי שלאור ההשוואה בין מישל אובמה לבעלה המתון הרואה את עצמו כחלק מהחברה האמריקנית וממשיכם הישיר של מייסדי האומה, התנהלו ביניהם שיחות נוקבות. ואולי ניתן לציין כי אובמה איננו "שחור ממוצע". ראשית בעוד אביו היה שחור היתה אימו לבנה. שנית, חשוב לזכור את העובדה שאובמה אינו במוצאו שחור ממוצא אמריקאי אלא ממוצא אפריקני דווקא, ועובדה זו כפי שמציינת אורלי אזולאי גרמה להסתייגות ממנו בקרב השחורים האמריקנים, עד שהצלחתו החלה להיות ברורה לכל.
אולי העובדה שברק אובמה הוא בן לכמה עמים וגזעים ולכמה תרבויות וחווה חיים בארצות שונות במהלך חייו באמריקה, באסיה ובאפריקה דווקא היא נותנת לו את הפרספקטיבה שנדרשת כיום מנשיא ארה"ב.
לא ניתן אלא לקוות שיכולותיו כנשיא אכן יתגלו לפחות כשוות ליכולות שגילה כסופר וכנואם, גם כמארגן מסע בחירות מבריק שלא זכור כמותו. כמובן שמדובר ביכולות מרשימות ביותר אך עדיין אינן אומרות ולא כלום על יכולותיו כמבצע. לא ניתן אלא לברך על-כך שהדמות הרוחנית הדומיננטית מבחינתו היא של מרטין לותר קינג.. לא ניתן אלא להצטמרר למחשבה מה היה קורה אם מבחינתו מלקולם אקס הגזען האנטישמי היה נשאר מקור השראה דומיננטי. .
ניתן לשער כי אם זה מה שהיה קורה כי אז היה ממשיך אובמה לראות את הבית הלבן מעבר לגדר.
בפנים היה נמצא מישהו אחר או מישהי אחרת.
ראו גם
מרטין לותר קינג – אוטוביוגרפיה בעריכת קלייבור ן קרסון בתרגום דפנה לוי ,ידיעות אחרונות 2008 , 398 עמודים.
ספרים של ועל ברק אובמה בעברית
ברק אובמה, חלומות מאבי : סיפור של גזע ומורשת / ; תרגמה מאנגלית עדנה שמש 399, ע' [בני ברק] : הקיבוץ המאוחד, תשס"ח 2008.
אורלי אזולאי-כץ, אובמה – יש לו חלום / תל-אביב : משכל, ] 2008 [תשס"ט. 287 ע'
אברהם דיסקין, הנשיאים / [ירושלים] : מגי, [תשס"ט] 2008")
הסקירה המקיפה והמעודכנת ביותר על נשיאי ארה"ב: מג'ורג' וושינגטון ועד למאבק בין ברק אובמה לג'ון מקיין.
• הדרמות הפוליטיות וההיבטים האישיים. ההתפתחות ההיסטורית והרקע החוקתי. יחסי החוץ ומדיניות הפנים.
• נכתב ע"י איש מדע המדינה אברהם דיסקין בעת שכיהן כפרופ' אורח בבירת ארה"ב
דיוויד רמניק אובמה :מילדות עד נשיאות / ; עם הקדמה מיוחדת למהדורה העברית על אובמה, ישראל והיהודים מאנגלית: אמיר אורן. אור-יהודה : כנרת, זמורה-ביתן, תשע"א 2010
תקציר :
בחירתו של ברק אובמה לנשיא היתה מהאירועים הבולטים בתולדות ארצות הברית במאה האחרונה. קצת יותר מחצי מאה לאחר שמרטין לותר קינג פתח במאבק להשגת שוויון זכויות לשחורים בארצות הברית הושבע בן לאב שחור מקניה ולאם לבנה מקנזס לנשיא המדינה.
בכתיבה רעננה וביקורתית המבוססת על עשרות ראיונות- עם חברים ומורים, בני משפחה ויריבים, וגם עם אובמה עצמו- מאפשר לנו רמניק לראות כיצד צעיר מבולבל וחסר שורשים יוצר את עצמו; תחילה כמארגן קהילתי בשיקגו, לאחר מכן כסטודנט בבית הספר למשפטים של הרווארד, ואז כפוליטיקאי שאפתן היודע לנצל לא רק את כישוריו המיוחדים, אלא גם את התבוסה היחידה שנחל אי-פעם ואת המעידות של יריביו.
אובמה עוקב גם אחר הדרמה הגדולה של הגזע בארצות הברית- מימי העבדות דרך התנועה לזכויות האזרח ועד לבחירתו של ברק אובמה – ומראה כי מסע של איש אחד מייצג למעשה מסע של אומה שלמה; אומה שבניה שואפים לעתיד חדש ומבקשים לגשר על הפערים הקיימים בה.
דייוויד רמניק, מבכירי העיתונאים בארצות הברית החל את דרכו ב"וושינגטון פוסט" והיה בין השאר נציגו במוסקווה ב-1992 הצטרף רמניק ל"ניו יורקר" , והיה עורכו מאז 1998. ספרו הימים האחרונים של האימפרייה הסובייטית זכה ב-1994 בפרס פוליצר, וספרו האחרון מלך העולם על המתאגרף מוחמד עלי נבחר על-ידי כתב העת "טיים" לספר העיון הטוב של השנה.
גיל פרץ סודות השכנוע וההשפעה של אובמה: איך תוכלו להציג רעיונות בעוצמה ולהניע אנשים לפעולה / תל אביב : מטר, 2010.
מההקדמה :מה לא נאמר על יכולת הדיבור של אובמה? ממגנט. כריזמטי. רהוט. סוחף. כישרון מלידה. אנרגטי. מלהיב. משכנע. חודר ללב. אמן המילים.
"רק לעתים נדירות מצליח אדם ללכוד את תשומת לב העולם כפי שעשה הנשיא אובמה," כתבה בנימוקיה הוועדה שהחליטה להעניק לברק אובמה פרס נובל לשלום עוד בטרם חלפה שנה לכהונתו כנשיא ארצות הברית – החלטה שלא מעט ביקורת נמתחה עליה. אפשר להסכים או לא להסכים עם הדעות, ההחלטות והמדיניות שמוביל אובמה. אפשר לאהוב או לא לאהוב את השינויים שהוא מבטיח לחולל בעולם.
אבל לא בכך עוסק הספר שבידיכם.כי אף על פי שהעולם נחלק לתומכי אובמה ולמתנגדיו, למאמינים בו ולחוששים ממנו, לגבי עובדה אחת יש הסכמה גורפת: לנשיא אובמה יש יכולת יוצאת דופן לנאום, להעביר מסרים באופן אפקטיבי ולהשפיע על קהל.ביכולת זו עוסק הספר שבידיכם.
יכולתו של אובמה להעביר מסרים ולסחוף אנשים בכוח המילים היא יכולת העומדת בפני עצמה. היא אינה שנויה במחלוקת, והיא שסייעה לו להיבחר לנשיא המעצמה החזקה ביותר בעולם ואף להעביר בהצלחה את רפורמת הבריאות – רפורמה שנשיאי ארצות הברית לא הצליחו להעביר במשך יותר ממאה שנה.
הספר חושף את סודות ההשפעה והשכנוע של אובמה ואת האופן שבו הוא מצליח בכוח המילים להשפיע, לשכנע, למגנט ובסופו של דבר גם להוביל אנשים לתמוך בדעותיו. וכפי שתגלו מיד, יכולתו של אובמה להשפיע על אנשים ניתנת ללמידה. רוב הסודות שלו פשוטים ליישום, והשימוש בהם יוכל לסייע לכם בכל תחום עיסוק ובכל קריירה.
שקיעת המערב, עליית האסלאם? : עיונים בהגות על עתיד הציוויליזציות / אוריה שביט (עורך). [בני-ברק] : הקיבוץ המאוחד, [תשע"א] 2010.
תקציר :
| |
הקובץ שקיעת המערב, עליית האיסלאם? נפתח במפח הנפש מן המערב לאחר מלחמת העולם הראשונה ומסתיים בתגובות לעלייתו של ברק אובמה. זוהי אפוא הזמנה לעיון בפולמוס המתמשך על עתיד האסלאם, עתיד המערב ועתיד היחסים ביניהם – הזמנה המהווה השתקפות נוספת באולם המראות המתעתע המעצב את אזורנו.כולל את המאמר של אופיר וינטר:"אובמה, האסלאם ועתיד הציוויליזציות". |
אברהם בן צבי מטרומן ועד אובמה: עלייתם וראשית שקיעתם של יחסי ארצות הברית- ישראל תל-אביב : ידיעות אחרונות, 2011.
חזון אובמה ופירוק נשק גרעיני אמילי לנדאו, תמר מלץ גינזבורג, עורכותתל-אביב : המכון למחקרי ביטחון לאומי, 2011.
דינש ד'סוזה,- ניפוץ החלום האמריקני : אמריקה בעידן אובמה / עברית: צבי דבורי [ח"מ] : ספריית דעות, 2012
סקירה על הספר :האג'נדה הסודית של הנשיא " מאת עומר לחמנוביץ.
זלמן שפירא אבודים במזרח התיכון : הטרגדיה החדשה של בני ישראל / חיפה : פרדס, תשע"ב 2012.
יהושע גתי אמנות הרטוריקה : מיוון העתיקה ועד אובמה
בן-שמן : מודן, 2013.
ראו גם :
ברק אובאמה בויקיפדיה
אובמה :סופר נואם בחסד וסמל לאומי
מתי שמואלוף על האוטוביוגרפיה של מלקולם אקס
קטע מ"אובמה -יש לו חלום " של אולי אזולאי -כץ
אורלי אזולאי -כץ על בעלת הבית מישל אובמה
ספרי אובמה הופכים בעיקבות בחירתו לרבי מכר
יואב פרומר על אמנות בעקבות אובמה
ימיו הראשונים של אובאמה בבית הלבן
נשיאים שחורים בבית הלבן :על קודמים שחורים של אובמה בתרבות הפופולארית.
ציור:שי צ'רקה.
8 תגובות על “המאבק על נשמתו של ברק אובמה”
כדאי להזכיר כאן שמתי שמואלוף חיבר עבודת תזה על מלקולם איקס
המשמעויות הנרטיביות והמיתיות של הופעת דמותו של מלקולם איקס בסרטו של ספייק לי (1992) /
בהדרכת מיכל סובל.
עבור החוג להיסטוריה כללית באוניברסיטת חיפה בשנת 2006.
אם ירצה השם בעתיד יופיע כאתר זה מאמר מיוחד על הסופר אלכס היילי וספרו רב המכר "שורשים " וקשריו לאידיאולוגית השורשים של מלקולם אקס.
אובמה זכה בנשיאות ארה"ב בפעם השנייה.למרות כל הכישלונות ולמרות שהחזון התעמעם.
למה ?כנראה בעיקר בגלל ירידת אחוז הלבנים הפרוטסטנטיים -מורמונים באוכלוסייה ,והגידול במספר ההיספנים שמעדיפים מועמד הקרוב אליהם בדיעותיו.
וזה אומר שנשיא אנגלו סקסי בארה"ב בעתיד אולי כבר לא יהיה דבר מובן מאליו.
[…] אלי אשד על הנשיא ברק אובמה […]
[…] זאת ב-2005 התמנה ב-2009 נשיא שחור אמיתי בהחלט לארה"ב ברק אובמה שכיהן בתפקיד שמונה […]
[…] אלי אשד על הנשיא ברק אובמה […]
[…] אלי אשד על הנשיא ברק אובמה […]
[…] המאבק על נשמתו של ברק אובמה […]
[…] אלי אשד על הנשיא ברק אובמה […]