web analytics
קטגוריות
תקשורת

פרץ ויינרייך קריקטוריסט ושורד.

סקירה על חייו של הקריקטוריסט הוותיק ניצול השואה פרץ ויינריך.

פרץ ויינריך זוכה פרס "עיפרון הזהב " צילם אלי דסה.

הופיע באתר מוזיאון הקריקטורה והקומיקס

לאחרונה זכה בפרס "עיפרון הזהב " לשנת 2008 של מוזיאון הקריקטורה והקומיקס בחולון הקריקטוריסט ומידי הפעם הקומיקסאי פרץ ויינרייך.

בנימוקיהם למתן הפרס כתבו חברי הועדה: "פרץ היינריך, 83, הוא ותיק הקריקטוריסטים בישראלואחד הפוריים ביותר שהמדינה ידעה. היינריך תעד בכשרונו את מאורעות הימים גם בימי החשיכה של העם היהודי בפולין ומאוחר יותר בכלא הרוסי, במחנות הפליטים בקפריסין ובישראל מתחילתה ולאורך הזמן. הפרס מוענק לו על תרומתו לתחום הקריקטורה בישראל כבכיר הקריקטוריסטים".  
ווינרייך הוא הזוכה השני של הפרס הניתן על מפעל חיים ,בשנה שעברה זכה בו הקריקטוריסט והמאייר שמואל כץ.
ולרגל הזכייה להלן ראיון מקיף עימו המפורסם כאן באדיבות מוזיאון הקריקטורה והקומיקס בחולון .

פרץ ויינרייך פורטריט עצמי.

פרץ ויינרייך נולד בורשה פולין ב-1925 הוא היגיע למדינת ישראל עם הקמתה והפך לאחד הקריקטוריסטים הפוריים ביותר שאותם ידעה מדינת ישראל בתחומים שונים וליווה במשך עשרות רבות של שנים את קוראי עיתוני "דבר " ו"על המשמר " ומוספי הילדים שלהם עם קריקטורות מענייני היום.

איך התחלת לצייר ?
פרץ : כשהייתי בן חמש.הורי רצו לקנות לי מתנה ואני ביקשתי עפרונות ומאז איני מפסיק לצייר. את העפרונות כמובן החלפתי במשך הזמן.
הייתי נוהג לבקר גם בגן החיות בוארשה ולהסתכל בבעלי החיים שם ובעיקר בקופים ולראות כמה שהם דומים לבני האדם. דרך עין מבודחת כמובן.
. מצאתי שהשימפנזות הן הרציניות ביותר ואילו הבבונים הם המצחיקים ביותר.
וכך ציירתי אותם כשהייתי בן 9 בלבד. אבל עד היום אני אוהב להמשיך לבקר בגני החיות,ולצייר בצורה מבודחת כזאת גם את בני האדם.
את הציורים היגשתי למורה שלי בבית הספר והיא התלהבה מהם מאוד . .כעבור זמן מה נודע לי שציורי זכו במקום ראשון בתחרות ציור מקומית וזה היה העידוד הראשון שלי להמשיך לצייר.
אלא שאז פלשו הנאצים לפולין ופרץ מצא את עצמו במלחמת שרידה איומה.
הוא מצא עצמו בורשה הכבושה  בידי הנאצים  ושם צייר את הקריקטורות הראשונות שלו של חיילים נאצים וקציני אס אס רצחניים .
בין השאר ראה שם קצין גרמני הגוזז את זקנו ושפמו של יהודי ומשאיר חצי להשפילו ועז עומד וצוחק .את זה ועוד ציורים של הצורר הנאצי צייר אז פרץ. והם מתארים היטב את האימה והזוועה של התקופה .
פרץ : הקריקטורה הראשונה שלי צויירה בגיל 27 מתארת את מפלת הנאצים שנראתה באופק.ציירתי את כובע הפלדה שלהם ועליו סמל אס אס ומתחתיו גופת ילד יהודי עם מגן דוד. אחרי המלחמה הפכתי את הכובע באיור לסיר לילה שעליו יושב ילד יהודי.
הקריקטורה הזאת שלא פורסמה מעולם הייתה הנקמה שלי.

ב-1939 הוא נמלט לברית המועצות ביחד עם קבוצת נערים.
פרץ: ברוסיה העבירו אותי למחנה עונשין וכלאו אותי עם עוד 40 איש בתא קטן עם צוהר קטן. נתנו לנו צלחת אוכל אחת ליום.
חתמתי על מסמך שהתברר לי בדיעבד שבו אני מודה שאני "אלמנט מסוכן לחברה הסובייטית".
נשפטתי שם לשלוש שנים בכלא , אבל למזלי כקטין קיבלתי הקלה והועברתי למוסד סגור לעבריינים קטינים ( המקום שעליו כתב המחנך הסובייטי הידוע אנטון מקרנקו את "הפואמה הפדגוגית " שלו שתורגמה לעברית בידי אברהם שלונסקי) .
לבסוף הודות להסכם שיתוף פעולה בין סטלין ובעלות הברית שוחררו אסירים פולניים רבים ואני בינם.

ושם הרוסים גילו את כישרון הציור שלו.
ב1944- תוך שהמלחמה משתוללת סביבו הוא למד ציור בבית ספר לאומנויות . ותוך כדי כישרונותיו נוצלו למאמץ המלחמה הוא צייר סיסמאות וכרזות לעידוד המורל ולמען החיילים בחזית עבור ברית המועצות וצייר קריקטורות של היטלר.
ויינרייך : נהגתי לצייר את היטלר על כל קיר אפשרי אבל הרוסים משום מה לא אהבו קריקטורות ( אולי חששו שיבוא יום והן יכוונו כנגדם …) ולא איפשרו לי לצייר להנאתי . אבל בסך הכל תנאי חיי השתפרו.
את קורות חייו בתקופה זאת בה היה עסוק במאבק בלתי פוסק על חייו פירסם ויינריך בספר מאוייר בשם "הישרדות ".
ב-1945 השתתף בתערוכה הראשונה שלו על נושא גרמניה הנאצית .
לאחר המלחמה חזר לפולין ומצא את ורשה חרבה והבין שאין לו לאן לחזור. הוא החליט לעלות לארץ ישראל.
וב-1947 עלה בספינת מעפילים לארץ ישראל אך נתפס והוגלה לקפריסין. פרץ וינריך החל את קריירת הקריקטוריסט שלו במחנות המעפילים הכלואים בקפריסין שם כבר נמצאו שני עמיתים שהחלו גם הם את הקריירה שלהם שם :שמואל כ"ץ ומ.אריה.

 

 

פרץ ויינרייך (Peretz Weinreich), לעת ערב בביתן, מתוך האלבום "בגרוש קפריסין"

שם הימשיך בלימודי האמנות שלו וצייר את הקריקטורות הראשונות שלו מחיי מחנה השבויים ושלח אותם בידי שליחי הסוכנות לארץ ישראל שם היתפרסמו בידי העיתונים ידיעות אחרונות ודבר השבוע . כתוצאה פרץ החל להתפרנס ולעבוד למחייתו מציור קריקטורות כבר במחנות קפריסין .
ויינריייך :זכור לי קטע שבו רציתי לצייר קריקטורה נגד בווין שר החוץ האנטישמי של בריטניה . אך אי אפשר לצייר באוויר ללא אמצעים לבסוף אלתרתי בד ברזנט עשיתי צבע מצמיג שרוף ומזרדים כתושים של עץ עשיתי מכחול ציירתי כרזה גדולה ואפילו קיבלתי פרס ראשון ומכתב הערכה על הציור.
שנתיים שהיתי במחנה המעצר בקפריסין שם גם למדתי עברית וקורס ובאמנות ולאחר השנתיים האלו עליתי לישראל
.
פרץ נטל חלק בתערוכה -תחרות הנעילה של אמני המחנות מקפריסין ב-1948 וזכה בה בפרס ראשון עבור קריקטורה שלו שהייתה "תמונת בן-צבי סל ישראלי מפורסם ,ושליח בצלאל להדרכה בסמינר הפיסול וציור בקפריסין בו למד פרץ .
לבסוף היגיע ויינרייך לישראל ושם החל לעבוד באופן קבוע כקריקטוריסט ב"למרחב " וב"דבר " ב"דבר השבוע " השבועון של "דבר " שם עבד' בין השנים 1953-1990 וב"ידיעות אחרונות " ובשבועון צה"ל במחנה הפועל הצעיר "תפריט" "אורים להורים " ומ-1973 ב"על המשמר " שם התפרסמו ציוריו בטור המערכת מידי יום ביומו עד לסגירתו ב-1992 בכל יום התפרסמו ארבע הקריקטורות שלו .אחת פוליטית שנייה כלכלית שלישית ספורטיבית ( פעם בשבוע ) ורביעית "כללית ". בנושאי קוריוזים שונים.
ניתן להניח שרק ב"על המשמר " ששם צייר וינריך שלוש קריקטורות מידי יום וכ70 קריקטורות מידי חודש וכ-800 לשנה הוא פירסם סך הכל כחמש עשרה אלף או שש עשרה אלף קריקטורות במשך קרוב לעשרים שנה.

היו קריקטורות שלך שעברו צנזורה ?
פרץ: הקו שלי אף פעם לא היה קיצוני ,לא ימני ולא שמאלי. אף פעם לא היגשתי קריקטורת "כאסאח " תמיד נהגתי במתינות גם כאשר המסר היה חריף.
למען האמת לא היה מקרה שפסלו קריקטורה שלי ובכל מקרה הייתי מגיש תמיד שתי אלטרנטיביות שאחת מהן הייתה מתקבלת .תמיד נהגתי לפי קו המערבת לפי מה שבעל העיתון היה מזוהה עימו.

היו נושאי "טאבו" עבורך בקריקטורות? כאלו שמנעת לחלוטין מלעסוק בהם? .
פרץ: היו מנהיגים ופרשיות שלא רציתי לעסוק בהם בן גוריון למשל היה טאבו .הייתה לי ביקורת עליו בתקופות שונות למשל כשפרש ממפא"י והקים את רפ"י שנכשלה.

רציתי לאייר אבל במערכת אמרו לי "עם בן גוריון אל תתחיל ".
מעולם לא ציירתי אוייבים  גם את יאסר עראפת בצורה וולגרית בלתי אסתטית. אצלי לא תמצא אותו בצורת כלב נובח כפי שהיה אצל אחרים …
אבל נכון שהוא שאני רואה בקריקטורה לא רק מסר אלא גם השקפה.

פרץ ויינרייך כעיתוני הילדים

רשימה של פרץ ויינרייך בשבועון הילדים הארץ שלנו " על עבודתו בשבועון.

פרץ גם עבד באופן קבוע במשךשנים רבות  בעיתוני הילדים "דבר לילדים " הארץ שלנו" ו"משמר לילדים" ואף פירסם סיפורי קומיקס בהמשכים.

פרץ פירסם במוסף "ידיעות אחרונות לתלמיד " סיפורים מצויירים בהמשכים על חיי  יהודים מפורסמים כמו פרופסור אינשטיין , ונשיא המדינה הראשון חיים וייצמן ואחרים .

הוא גם אייר  שם גרסאות בהמשכים .של סיפוריו הידועים של שלום עלייכם לילדים כמו "האולר".
כן  יצר עבור "דבר לילדים "  את אחד מסיפורי הקומיקס הבודדים על מלחמת יום הכיפורים
יוסי וענת במלחמת יום כיפור " כרך מד ,1974. חוברות 22-31. ב10- חלקים.עלילות שני ילדים במלחמה.
עבור "דבר לילדים " הוא יצר סדרות  של סיפורי קומיקס פירסומיים על נושא הרלבנטי מאוד אז ועוד יותר  היום של ביזבוז המים.

אלו היו

"הספארי של גדי" כרך מד, 1974. חוברות 42-53.
"דליה ודורון במבצע מים " מאת פרץ וינריך . כרך מה חוברות 14-18.

דליה שי ודורון והמרגלים. כתב וצייר פרץ וינרייך . כרך מה' חוברות 45-49.

 

Image result for ‫פרץ ויינרייך עיפרון הזהב‬‎

עד היום הוא השתתף בכ20 תערוכות שונות.
צייר עשרות אלפי קריקטורות ואיורים ונתן הרצאות רבות בנושאי ציור ואיור וקריקטורות נושא שעליו אף חיבר חוברת עבור רשות השידור. הוא אייר עשרות ספרים בתחומים שונים .
היום הוא קריקטוריסט במקום יוצא דופן אולי יחיד במינו.

יש לו פינה קבועה בספריה העירונית של כפר סבא ששם מזה שנים מציג קריקטורות בנושאים אקטואליים בוערים שמתחלפות אחת ליום או או יומיים בהתאם לרצונו של הקריקטוריסט.

איזה קריקטורות שלך זכורות לך במיוחד?
ויינרייך : יש שתיים כאלו שאף פעם לא מתיישנות
האחת קריקטורה של יצחק רבין ז"ל שציירתי חצי שנה לפני שנרצח.
ראיתי בטלוויזיה תוכנית שבה השיב למראיין שהוא לא מעלה על דעתו אפשרות שיתנקשו בו.
אני מאוד התרשמתי לרעה מהשאננות שלו וציירתי קריקטורה שלו שהופיעה בחו"ל ובה הוא מעשן ומעלה טבעות עשן באוויר ואחת הטבעות הופכת ל"או " לטינית וזה האות הראשונה באופטימיות ורואים מאחוריו חלון פתוח וכתוב "טרור " וה"און " במילה טרור יורה כדור שמנפץ את המילה אופטימיות .
זה הופיע חצי שנה לפני שהוא נרצח.
הקריקטורה השנייה היא של יאסר עראפת מגיש כמלצר אוכל לשני צרכנים שהם העולם הרחב והעולם הערבי . בצלחת לעולם הרחב הוא מגיש יונת שלום .בצלחת לעולם הערבי נקניק פרוס .וכתבתי "סאלאמי לעולם וסאלאמי לערבים ". ונראה לי שהקריקטורה הזאת נשארה אקטואלית כשהייתה גם לאחר מות עראפת עם יורשיו
.
מה לדעתך ההבדל בין הצייר והקריקטוריסט ?
פרץ :לדעתי קריקטוריסט חייב להיות צייר. אבל צייר לא חייב להיות קריקטוריסט .כדי להיות קריקטוריסט טוב ולצייר קריקטורות טובות חייב הקריקטוריסט שיהיה לו רעיון מסויים. אין קריקטורה בלי רעיון שמבטא את דעתו של הקריקטוריסט על המצב שאותו הוא מתאר.לעומת זאת הצייר אינו חייב שיהיה לו רעיון מסויים בציוריו.
הקריקטורה היא מין ציור היתולי שתמיד בולט בו יסוד ההגזמה והיא צריכה להציג רעיון מאירועי המדינה והעולם בצורה מצחיקה ומובנת בראי עקום כמובן . ולי לאורך השנים ברוך השם תמיד היה לי רעיון אחד או שניים או שלושה או יותר כל יום כי יש לי נטייה משונה לראות את הראי העקום בכל דבר ובכל מצב.
.
נספח : ספרים מאת פרץ ויינריך

הקריקטורה כז'אנר תקשורתי . הוצאת הטלוויזיה החינוכית. 2001 ( סקירה מקיפה על תחום הקריקטורות ,ספר נדיר שאינו קיים באף ספריה גדולה)

הישרדות

.הוצאה עצמית 2005. ( סיפור חוויותיו של פרץ במלחמת העולם השנייה ופרשת עלייתו לארץ ישראל ,ספר נדיר ביותר שאינו קיים באף ספרייה גדולה ).

ספרים שאייר פרץ ויינרייך

יעקב חורגין ירושלים ושמרון : סיפור היסטורי.הוצאת יזרעאל , 1965 .( ציור עטיפה בלבד )


מרגלית ואוריאל עקביא ; משחקי למוד  ציורים: פרץ וינריך ‬ תל-אביב : יזרעאל, תשכ"ו 1966 ‬

חכמות הצברים הקטנים /א. גד [=גדליהו אמתי] ; ציורים – פרץ וינריך תל אביב : יזרעאל, (תשל"ב).. ‬

חיות מספרות /הנסח העברי : א. גד [=אמתי גדליהו] ; איורים: פרץ וינריך. ‬ יזרעאל, (תשל"ב).

צפורה פוזין כוכבים בגינה :ספורים לילדים /[  ; איורים: פרץ וינריך ‬ תל-אביב : יזרעאל, [תשל"ג]

זאב דומניץ  צעצועי דורון, ועוד ספורים /[] ; איורים: פרץ וינריך ‬ תל-אביב : יזרעאל, [תשל"ג] ‬

יבגני שוורץ אלפונית /תרגום ועבוד: מלכה פישקין. איורים: פרץ וינריך ‬ תל-אביב : יזרעאל, 1974

מרים חרותי . דני רני ואיל /ציורים: פרץ וינריך ‬ תל-אביב : יזרעאל, תשלה 1974.
מרגלית עקביה . שחק בעברית :משחקים ללימוד העברית ללא קריאה וללא כתיבה ‫ תל-אביב : יזרעאל, תשל"ז

 עורכים – שרה ומאיר אהרוני אישים ומעשים בישראל :ספר היובל /; [איורים – פרץ ויינריך]. ‬ כפר סבא : מקסם, תשנ"ח 1998. ‬. שני כרכים . 928 עמודים.

מאיר אהרוני ( עורך ) ישראל 2000/ איורים :פרץ וינריך כפר סבא : מקסם, 2000 תש"ס.

 יעקב ברזילי  על חלקת בטנך הלבנה :שירי אהבה וארוטיקה /; איורים: פרץ ויינרייך ‬ ירושלים : כרמל, , תשס"ב, 2002


שרה ומאיר אהרוני (  עורכים:)  מי ומה בישראל /, איורים: פרץ ויינרייך ככפר סבא : מקסם, תשס"ד, 2003 ‬

גילי ברנר להביא את השמש לסיגל /מאייר: פרץ ויינריך כותרות, 2004 ‬ ‬


מאיר כרמון מסע ללא שם /[אייר פרץ ויינרייך; עריכה: פנינה כרמון] ‬, תל-אביב : סער, תשס"ד, 2004

שרה ומאיר אהרוני  ( עורכים:)  תעשייה וכלכלה בישראל /  [איורים: פרץ ויינרייך]. ‬ כפר-סבא : מקסם, תשס"ו 2005

שלמה שרגאי רסיסי חוכמה :[ציטטות מגדולי עולם] /; איורים – פרץ ויינרייך. ‬ קרית גת : דני ספרים, [2005]. ‬

שלמה שרגאי רסיסי הומור /; איורים – פרץ ויינרייך. קרית גת : דני ספרים, [תשס"ה].2005

‬ ‬
יוד הלכה לאבוד /שלמה שרגאי ; איורים: פרץ ויינרייך. ‬ קרית-גת : דני ספרים, [תשס"ו] 2006. ‬

שרה אהרוני . הדיג והסירה / איורים – פרץ ויינרייך. ‬‬ כפר-סבא : מקסם, 2006

שרה אהרוני תחרות השפות ; איורים – פרץ ויינרייך [כפר-סבא] : מקסם, [תשס"ו] 2006

/שרה אהרוני הילדה שלא ידעה להגיד לא; איורים – פרץ ויינרייך כפר סבא : מקסם, 2006. ‬
שרה אהרוני שתי חברות /; איורים: פרץ ויינרייך. ‬ כפר-סבא : מקסם, [תשס"ו] 2006. ‬
שרה אהרוני   ככה אני חושב / ; איורים: פרץ ויינרייך. ‬ כפר-סבא : מקסם, 2006. ‬

אילה יפתח-ולבה מי ראה את המזגאויר? /; איורים – פרץ ויינרייך. ‬ תל-אביב : גוונים, תשס"ז 2006.

בנוסף  פרץ אייר ספרי מחקר ולימוד בהוצאת האוניברסיטה הפתוחה, כגון:

ספר מחקר על ספורט על כול היבטיו.מבוא ללוגיקה ספרי לימוד באנגלית למתחילים ומתקדמים. ואחרים.  

 

 ראו עוד מאמרים על ויינרייך:

דוד בן אשר "מהתופת הנאצית אל פסגת ההומור"   ירוק בכפר גליון 305 3.2.2006

אירית מרק "ההיסטוריה בצל הקריקטורה " קול הכפר 21.3.2008

דורית גבאי "קו החיים" מעריב תרבות 2.1.2009 ע' 3.

 
ראיון באנגלית עם פרץ

הישרדות :סיפורו של פרץ ויינריך

פרץ ויינריך זוכה פרס "עיפרון הזהב"

http://www.cartoon.org.il/article/Exhibition1.aspx

וגם

צייר המלחמות והשלום : על שמואל כץ הזוכה הראשון בפרס עיפרון הזהב

הקריקטוריסט וגיבורו.מאת פרץ ויינרייך

מאת אלי אשד

בלש תרבות וחוקר של תנ"ך, תרבות וספרות פופולארית

5 תגובות על “פרץ ויינרייך קריקטוריסט ושורד.”

כשהתחלתי לערוך את גמלתון-בטאון העמותה למען הקשיש בכפר סבא שמחתי לחדש את קשרי עם פרץ, שהוא תושב כפר סבא כיום, כמוני, והזמנתיו לפרסם קריקטורה קבועה במגזין והוא עושה זאת בשמחה.

היה לי כבוד גדול להשתתף בטיול לצרפת, ומר פרץ ורעיה רעייתו היו איתו בקבוצה , הוא החמיא לי על כתיבתי ומיד עניתי לו שממני לשמוע זאת ממש מחמאה, עכשיו יותר מקודם אני רואה שהוא אדם גדדדדדדדדדווווול נחמד , חביב, יישר כוחו, מיד אחרי הטיול הקלדתי את שמו והיתה לי הפתעה גדולה מאד מאד – עד 120 שנות בריאות ונחת, מגיע לו על כל משעבר.

לילי פינטו – מקבוצת יעקב למדן

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

5 + 5 =