web analytics
קטגוריות
ספרות פופולארית

נשיאים שחורים בבית הלבן

חלומות מאבי

הופיע בגירסה מקוצרת  במגזין "פירמה " מספר 108 דצמבר 2008 בשם "רואים שחורות "

השבוע  ביום ה-20 לינואר 2009 קורה דבר בארה"ב דבר שאפילו סופרי המד"ב הנועזים ביותר התקשו לחזות אותו ,הושבע נשיא שחור בבית הלבן.
ולרגל ההשבעה הנה סקירה על התחזיות _המועטות עד להדהים ..( אפשר לספור אותן על אצבעות שתי ידיים ) של האירוע בתרבות הפופולארית ספרות בקולנוע ובקומיקס.ונשאלת השאלה הגדולה : עד כמה הכינה תרבות זאת את הציבור לאפשרות המדהימה באמת של נשיא שחור בבית הלבן ?  ובהזדמנות זאת : עצה למשרד החוץ  לנשיא דיפלומטים לשרים ולראשי הממשלה המתכוננים לפגוש את אובמה ,קראו רשימה זאת בעיון רב, כאן יש רשימת ספרים וחוברות שמן הראוי שתרכושו עבורו כמתנות בעת  המפגש וכך תופיעו כמביני עניין.

 

דבר נפל בארה"ב ,דבר חסר כל תקדים.
נבחר שם נשיא שחור, בראק חוסיין אובאמה, לראשונה בתולדותיה ולמרות פחדיהם של אלפים מתושבי ארה"ב.
אמריקנים רבים קמו ביום לאחר הבחירה והירגישו שהם נמצאים בספר או בסרט מדע בדיוני , וכי העתיד אכן היגיע לבסוף. חובבי מדע בדיוני שונים הסתובבו ברחובות כשהם אומרים לכל מי שפגשו "אמרנו לכם " באותו הבעה שהם שומרים לימים שבהם מודיעים על שיבוט של דינוזאטור או גילוי של חיים על כוכב לכת אחר.

אבל …האמת המרה היא שהיו ספרי וסרטי מדע בדיוני מועטים ביותר שחזו דווקא את זה..


אפשר לספור על אצבעות שתי ידיים  בספירה אבסולוטית את הספרים והסרטים שעסקו בנשיא שחור בארה"ב.

יש פי מאה או פי אלף הרבה יותר יצירות שעוסקות נניח במפגשים עם חייזרים בעתיד או במסעות בזמן מאשר באפשרות שבבית הלבן ישב נשיא שחור ( או בן תערובת ).
על האפשרות של אישה נשיאה לעומת זאת דווקא דנו רבות בספרות ובטלוויזיה עד כדי סדרה שלמה "גבירתי הנשיא " מ-2005 בכיכובה של גינה דיוויס.
איך שהוא נשיא ממין נקבה נראה הרבה יותר סביר מנשיא שחור עור.

 

גם מן הסתם מאחר שהנשים הם מחצית מהמין האנושי או מהאומה האמריקנית. וכך כאשר הילארי קלינטון רצה למועמדות המפלגה הדמוקרטית היא נראתה בשבועות הראשונים למרבית המשקיפים כבעלת סיכויים גבוהים יותר מאשר בראק אובאמה …..

גם סופרי המד"ב הידועים שאמורים לעסוק באפשרויות הקיצוניות והביזאריות ביותר ביצירותיהם עסקו באפשרות כזאת רק לעיתים נדירות גם מן הסתם מאחר שהיו מודעים לקשר הקלוש בין הקהילה השחורה והפוליטיקה והעובדה שלאורך השנים היו רק מעט מאוד סנטורים שחורים.
( אבל מצד שני ..כדאי לציין שאפשר גם לספור על אצבעות שתי ידיים יצירות וסרטים שעוסקות בנשיא יהודי בבית הלבן למרות הדומיננטיות היהודית בהוליווד וכנראה זה לא מקרי ….) .
סביר להניח שעוד סיבה למיעוט המוחלט של הופעת יצירות שבהן שחור מופיע כמנהיג הוא בגלל היחס השלילי הגזעני שהיה קיים ועדיין קיים בתרבות האמריקנית לשחורים.

השחור כאויב


לאורך ההיסטוריה האמריקנית הופיעו שוב שוב ספרים וסרטים שהזהירו מפני אפשרות השתלטות של "השחורים " על ארה"ב כאחד האסונות האולטימטיביים שהרפובליקה עלולה לספוג. הופיעו יצירות גזעניות רבות שהיציגו את השחור כפוליטיקאי דמגוג  אנס המהווה איום על נשים לבנות .

ידוע לשימצה בעניין זה סרטו האילם של ד.ו גריפית"הולדתה של אומה "( 1915) שמתאר דמגוג שחור המסית שחורים להתנפל על לבנים ובעיקר על לבנות עד שאלו ניצלות בידי הרוכבים לבושי הגלימות של ארגון הקו קלאס קלאן הגזעני.

הסרט שימש זרז לתחייתו של אירגון זה שאחת ממטרותיו היא למנוע את הופעתם של פוליטיקאים שחורים כמו אלו.

נשיא אמריקני שחור נוסח ברזיל


היה זה דווקא בברזיל ששם הופיע כנראה לראשונה ספר שדמיין לראשונה נשיא שחור לארה"ב

היה זה ב1926 ברומן בפורטוגזית בשם "הנשיא השחור" שאותו כתב סופר הילדים הברזיליאני ז'ז'ה בנטו מונטאידו לובטו  ( 1882-1948) .

לובטו ידוע כגדול סופרי הילדים של ברזיל ואולי של דרום אמריקה כולה. וגם לעברית תורגם ספר שלו בשם "חבורת ה'קן הכחול ". (  1921 תרגום ועבוד יהודית  וזלי גורביץ ,הוצאת עמיחי 1977 הספר אגב לא תורגם מהמקור בספרדית אלא מעבוד הספר ברוסית. של  י א. טיטיאנובה) סיפור שבו חבורת ילדים פוגשים את גיבורי אגדות העם המפורסמות ביותר.

לובטו שהה שנים אחדות בארה"ב ובעקבות שהות זאת כתב ספר על ארה"ב בשנת 2228 . אך מי שמצפה לספר הומניסטי מוקדם מסופר ילדים  מפורסם זה צפוייה לו אכזבה מרה.
הרומן מתחיל כסיפורו של מדען שממציא מכשיר דרכו אפשר לראות את העתיד לבוא.של ארה"ב בשנת 2228 שם יש תקשורת אלקטרונית דומיננטית שם נשיא לבן מכהן נאבק על משרתו כנגד מתחרה שחור ומתחרה אישה פמיניסטית אוליו אסטור.  המתחרה השחור ג'מס רוי וייט זוכה בבחירות.
לכאורה יש כאן תחזית מוצלחת . אלא שלובטו לא היה כזה נביא גדול..

הוא דווקא חזה הפרדה מוחלטת בין גזעים בארה"ב של העתיד ( כפי שהיה בזמנו) ומנהיג בן תערובת כמו אובמה שנולד לאם לבנה ואב שחור לא עלה על דעתו כלל.


לאמיתו של דבר הספר מסתיים בצורה גזענית עד להדהים.הנשיא השחור מת בצורה מסתורית וכנראה נרצח לפני יום כניסתו לשלטון.

הנשיא הלבן הקודם חוזר לשלטון לאחר בחירתו בבחירות חוזרות משתמש בטכניקות של סטריליזציה על מנת להביא לסופו של הגזע השחור בארה"ב .
הספר אגב לאור הצלחתו של אובמה הוצא מ"הבוידם "בברזיל והפך שם לרב מכר כספר "נבואי " למרות המסר הגזעני הקיצוני שבו שמעמיד  באור תמוה ומצמרר  ביותר את סופר הילדים האהוב של ברזיל ושל דרום אמריקה כולה  ומעלה שאלות חמורות ומטרידות  לגבי היצירות שכתב לילדים.

הנשיא סמי דייויס

 

 
בקולנוע האמריקני הועלתה לראשונה האפשרות של נשיא שחור בסרט מוזיקלי קצר של 20 דקות בשם"רופוס ג'ונס לנשיאות " ב-1933 בכיכובו של הכוכב לעתיד סמי דיוויס ג'וניור בן השמונה נרדם בחיקה של אימו במציאות הקשה של השפל והאם חולמת על בנה שהוא נשיא ארה"ב חלום המלווה בשירים וריקודים . אמנם המסר לצופה שכל זה יכול להיות רק חלום ופנטזיה ותו לא אך עדיין זה ו סרט מושך ומעניין גם היום.
אבל שחור כנשיא ? זה יכול היה להישאר עבור האמריקנים לבנים ושחורים רק כחלום בהקיץ.או סיוט בלהות של גזענים.
עד לשנות השישים.

נשיא כמינוי של הפליה מתקנת


בארה"ב הופיעה אז התנועה לזכויות האזרח שקראה לשוויון זכויות לאזרח השחור. וצצו מנהיגים שחורים ובראשם מרטין לותר קינג שהישמיע ב1963 את נאום"יש לי חלום"  המפורסם שלו. אחד המפורסמים בתולדות ארה"ב. נאום שהראה לראשונה שלשחורים יכולים להיות מנהיגים נותני השראה שאינם נופלים מאלן והלבנים.עוד מנהיג מפורסם באותה תקופה היה מלקולם אקס שאמנם היה ונשאר שנוי במחלוקת בדיעותיו הקיצוניות ובלט גם ספורטאי המתאגרף מוחמד עלי שהרבה להתבטא בשאלות פוליטיות הפך לפוליטיקאי ויצר תדמית חדשה של מנהיג ואיש ציבור שחור.
שנת מפתח בשינוי התדמיתי הזה הייתה שנת 1964 ב–2 ביולי 1964 נחקק בידי ממשל ג'ונסון החוק לזכויות האזרח בארצות הברית, חוק זה אסר על כל קיום של אפלייה במקומות ציבוריים, מתקנים ציבוריים ובתי ספר ציבוריים.
וכנראה לא במקרה הופיעו באותה השנה שתי יצירות ששיקפו את הרוחות המשתנות ותיארו לראשונה שחור כמועמד לנשיאות וכנשיא מכהן.

אחד מהם היה ספרו של סופר רבי המכר היהודי המפורסם אירוינג וואלס,  THE MAN ( שם ספר משעמם ולא רלבנטי באופן מיוחד שתורגם לעברית בידי "אבנר כרמלי "( הלא הוא שרגא גפני מחבר "דנידין הרואה ואינו נראה "הספורטאים הצעירים " וסדרות רבות אחרות )  בצורה מוצלחת יותר כ"שחור ולבן " ב-1969.

זה היה הרומן שתיאר לראשונה את הנושא שאיש לא העלה על דעתו עד אז של שחור בבית הלבן.
בסיפור הנשיא ושני האנשים שאמורים לתפוס את מקומו נהרגים בתאונות בו זמנית.
הנשיאות עוברת לפוליטיקאי דוגלאס דילמן שמשמש אז כנשיא הסנאט תפקיד של כבוד בלבד ללא כל עוצמה אמיתית. .פוליטיקאי שהוא במקרה שחור ונבחר למשרה ההיא כאפליה מתקנת.
כהונתו של דילמן פרופסור לשעבר המתאפיין באישיות אינטלקטואלית קרה ( ההפך הגמור והמוחלט מכל מה שמצופה בעיני הציבור ממנהיג שחור שנראה בדרך כלל כמעין "פנתר שחור " אלים ומתלהם ) מתאפיינת בהתעצמות בגזענות הן של לבנים והן של פעילים שחורים קיצוניים ובנסיון התנקשות מצד שחור דווקא שמאשים את הנשיא השחור בכניעה ללבנים.
בשלב מסויים הוא מועמד לדין בפני הסנאט על האשמות שקריות שהטריד מינית מזכירה , במקרה שמזכיר במקצת את מה שקרה לעתיד עם הנשיא קלינטון ולבסוף יוצא בשלום על חודו של קול ממשפט ההדחה בעזרתו של עורך דין יהודי מבריק שבדיאבד מזכיר את עורך הדין היהודי המפורסם אלן דרשוביץ . .
הספר של וואלאס הוא אכן נבואי מבחינות רבות אם כי לא דווקא לגבי אובמה אלא לגבי אירועים של משטר קלינטון.
דמות השחור שלו הוא למעשה לבן שהוא במקרה שחור. ומבחינה זאת הוא מזכיר את גישתו העל גזעית של אובמה. אלא שהנשיא שחור שלו אינו נבחר הוא פשוט היה במקום הנכון בזמן הנכון בזמן של משבר לאומי .כנראה גם וואלאס התקשה עדיין להאמין ב1963 באפשרות של נשיא שחור שיזכה בבחירות על פני מועמד לבן.

 הנשיא לעתיד אובמה ליד פסלו של סופרמן.

אובמה הוא חובב קומיקס ובין השאר ידוע כמעריץ של ספיידר מאן וקונאו הברברי.


חשיבה עתידנית עוד יותר הראתה בשנת 1964 חוברת קומיקס דווקא.
אמנם לא באחת החוברות הידועות דווקא ,לא בסיפורי סופרמן על הגיבור החייזר מכוכב קריפטון ובטמאן או ספיידר מאן שהיו פופולאריים אז שתיארו גיבורי על מגלקסיות ויקומים אחרים אבל איך שהוא לא העלו על דעתם נשיא שחור. אובמה עצמו סיפר שהוא היה חובב של דמויות הקומיקס "ספיידר מאן וקונאן הברברי ומן הסתם סופרמן שהם טרח להצטלם על רקע פסלו .

 

האפשרות הזאת הוצעה דווקא במקום לא צפוי לחלוטין בחוברת קומיקס של אירגון נוצרי קתולי בשם "אוצר הבידור והעובדות"שחולק בבתי ספר קתוליים חינם אין כסף המגזין שם דגש על ערכים "נוצריים " של פטריוטיות אמונה שויון ואנטי קומוניזם ".. ושם במהלך ינואר עד יוני 1964 פורסם סיפור קומיקס בהמשכים על מסע הבחירות לנשיאות בעתיד הרחוק של שנת 1976 של מושל  ניו יורק טימוטי רטיגראו שהוצג כפוליטיקאי קתולי טוב חכם ובעל עקרונות.

במהלך עשרת גליונות הסיפור רטיגראו היגיע כשני בבחירות בניו המפשייר שרד ניסיון התנקשות בחייו ולבסוף זכה במועמדות ממפלגתו . .
.אלא שעם הסיפור הייתה בעיה קטנה המושל נראה לרוב מרחוק ומעולם לא הוצג ישירות.ורק בתמונה האחרונה של הפרק האחרון גילו הקוראים המופתעים שהמועמד לנשיאות אחרי עלילותיו עקבו הוא אדם שחור.

למרבית הצער הקומיקס נמנע לענות על השאלה האם המועמד השחור אכן נבחר לנשיאות ב1976.

אבל אי אפשר לקחת ממנו את העובדה שכאן לראשונה בהיסטוריה הוצג סיפורו של מועמד שחור לנשיאות ארה"ב.

 פוליטיקאי שחור כגיבור על

 

ב1966 החלה חברת מרוול קומיקס להציג לפני קוראיה גיבור חדש ""הפנתר השחור" גיבור על כושי שהיה גם מנהיג פוליטי , נסיך מנהיג מדינה שחורה סופר טכנולוגית באפריקה.

למעשה"הפנתר השחור "  היה גיבור העל הראשון מאיזה שהוא צבע שהיה גם פוליטיקאי עיסוק שלא היה מקובל עד אז על גיבורי על. .
זמן קצר לאחר הופעת הדמות הזאת בסדרת"הפנטסטיק פור " צץ בארה"ב אירגון הפנתרים השחורים שלפעילים שחורים מיליטנטיים ( שבהשראתו 'קם גם אירגון בשם זה בישראל עם אישים כמו צ'רלי ביטון ) ונראה שהם לקחו את השם מדמות הקומיקס.
מארוול קומיקס כתוצאה נאלצה לשנות את כינויה של הדמות מ"הפנתר השחור " " לפנתר " סתם כדי לא להרגיז אף אחד.

ברק אובמה חובב הקומיקס מן הסתם היה מודע היטב גם לדמות זאת.

נשיא שחור בספרות המדעית הבדיונית.


בניגוד לצפוי בספרות המדע הבדיוני הרגילה היו מעט מאוד תיאורים של נשיאים שחורים בעתיד.
דוגמה נדירה אחת הייתה ספרו של פיליפ ק. דיק( הידוע היום בעיקר בגלל סרטים שונים שנעשו על פי ספריו כמו "בלייד ראנר" ) מ- 1966 The Crack in space שבו מתמודד שחור מגיע בשנת 2080 לראשונה לנשיאות וזוכה להצלחה הודות לפתיחה של שער ליקום אחר. עולם שהוא הפיתרון לבעיית האוכלוסייה בכדור הארץ והמתמודד השחור ג'ים בריסקין מנצל זאת למען הקמפיין שלו.
דיק גם בעיצומן של שנות השישים הליברליות בבירור היה פסימי מאוד לגבי הסיכויים של השחורים בפוליטיקה האמריקנית. הוא לא האמין שמועמד שחור יוכל לרוץ לבחירות לפני 2080. .

אולי סופרי המד"ב השונים חשבו שזה רעיון שהוא באמת יותר מידי פנטסטי עבור הקוראים מעל ומעבר לחייזרים פולשים וערים מעופפות.

 ג'ימס ארל ג'ונס ריצ'רד פריור כנשיאי ארה"ב

שנות השבעים היגיעו והן היו אופטימיות הרבה פחות לגבי הצלחות של שחורים בפוליטיקה הארצית בעיקר בגלל ההתעצמות של הזרמים המיליטנטיים בחברה השחורה שלא רצו כל שיח ושיג עם החברה הלבנה . .הן החלו עם עיבוד לסרט של ספרו של וואלאס בכיכובו של ג'מס ארל ג'ונס שעובד בידי רוד סרלינג (שהתפרסם עד אז וכנראה לא במקרה בעיקר כיוצר סדרת הפנטזיה "תחום הדימדומים" שתיארה סיטואציות דימיוניות שונות המתרחשות בחיי היום יום) ב-1972.
בסרט דמותו של דילמן היא חזקה הרבה יותר מאשר בספר. בספר הוא רק שורד את כל מה שקורה לו ויוצא איך שהוא בשלום בסיום ממשפט ההדחה בעיקר הודות לעורך הדין היהודי המוצלח שלו. .

בסרט לעומת זאת הוא יוזם ומפעיל ומתגלה כמנהיג אמיתי.הסרט מסתיים בהודעתו שהוא מתכוון להתמודד בבחירות הבאות לנשיאות ולנצח ובתמונה האחרונה של הסרט הוא עוד ליד הדגל האמריקני כשהקהל הלבן מריע לו . עתידו הפוליטי אולי אינו ברור אך ניצחונו המוסרי ברור מאוד.
אולם הסרט זכה להצלחה מועטה. וג'מס ארל ג'ונס התפרסם לעתיד הרבה יותר כ"קול" של מנהיג כוחות הרשע דארת וואדר בסדרת המדע הבדיוני "מלחמת הכוכבים " של ג'רג' לוקאס.לא בדיוק דמות ששחורים יכלו להזדהות עימה או לבנים להתפעל ממנה.
ובכך הסתכמה התעניינותה של המדיה ברעיון הנשיא כשחור במהלך שנות השבעים להוציא מופעים קומיים של הקומיקאי ריצ'רד פריור שהיציג את עצמו כנשיא שחור במסיבת עיתונאים התנהג בדיוק כמו שמצפים ששחור יתנהג כטיפוס תאוותני חובב לבנות שממנה את אנשי הפנתרים השחורים לתפקידים בכירים בקבינט .
שום אדם לבן לא היה בוחר בנשיא כזה. גם המנהיגים השחורים במציאות כמו לואיס פרחאן מנהיג האירגון השחור החזק והבולט "האומה המוסלמית " נראו בדרך כלל כטיפוסים קיצוניים ומסוכנים לא כאלה שבוחר לבן שפוי כלשהו ירצה לראות בבית הלבן ..
בשנות השבעים והשמונים הטלווזייה והקולנוע האמריקנים היציגו שחורים במגוון תפקידים ,ובראש ובראשונה כשוטרים כבלשים וכמפקדי משטרה בסדרות כמו"שאפט " ואחרות אבל כמעט בשום מקום לא הוצג שחור כפוליטיקאי וכמנהיג.

נשיאה שחורה בבית הלבן

שנות השמונים היגיעו והרעיון של נשיא שחור החל להיראות כטיפה יותר מציאותי.
פה ושם צצו כמה סופרי מדע בדיוני בודדים מאוד' שהעלו בדעתם את הרעיון ובראשם סופר המדע הבדיוני רוברט הינליין שהיציג בשנת 1980 מאמר ספקולטיבי בשם “Over the Rainbow בקובץ הסיפורים שלו
” Expanded Universe () 1980)  שהעז ללכת רחוק יותר מכל אחד לפניו כאשר חזה נשיאה שחורה(!!!!) לארצות הברית אישה שהייתה שחקנית טלוויזיה ידועה שהחלה את דרכה הפוליטית כסגנית נשיאה.

בסיפור היא מתמנה לנשיאה לרגל מותו הפתאומי של קודמה .ואם כי לאיש אין ציפיות ממנה ( היא קיבלה את התפקיד רק כדי למשוך בוחרים )היא מתגלה כנשיאה מעולה פותרת בעיות של זיהום וסמים מסרבת להיכנע לקבוצות האינטרסים המיוחדים וגם לקבוצות של השחורים המקצועיים.ואפילו לוקחת את המין האנושי לחלל.


הדמות של הנשיאה השחורה  כנראה מבוססת באופן ספציפי מאוד על דמותה של השחקנית נישל ניקולאס שגילמה את קצינת התקשורת אוהורה ב"מסע בין כוכבים " והפכה לאשת יחסי ציבור אפקטיבית מאוד של נאס"א .

בדיעבד  מנקודת המבט של ראשית המאה ה-21 הדמות  מזכירה במקצת את מזכירת המדינה הקשוחה של ארה"ב בימיו של בוש הבן קונדוליזה רייס שבהחלט הושפעה מסדרת הטלווזייה "מסע בין כוכבים " וקיבלה  בחוגי הממשל  האמריקני את הכינוי "וולקנית"  גם בגלל גישתה הקרירה לבעיות חוץ.

אבל פרט לסיפור זה …קשה להצביע על סיפורים בולטים נוספים מאותה התקופה שעסקו בנשיאים או נשיאות של ארה"ב בצבע שחור.גם בז'אנר המדע הבדיוני.

בנתיים  חלו שינויים דרמטיים  בחברה האמריקנית   וביחסה לשחורים.

ב-1982 הפך הזמר השחור מייקל ג'קסון לזמר המצליח ביותר ובעל האלבום הנמכר ביותר בהיסטוריה.

ב-1984 חיפש המנהיג השחור ג'סי ג'קסון את מועמדות המפלגה הדמוקרטית לנשיאות ארה"ב כצפוי הוא נכשל. אבל עצם הצגת המועמדות הראתה שחל איזה שהוא שינוי. הפוליטיקה האמריקנית הייתה מוכנה כעת להעלות על דעתה את עצם האפשרות של מועמד שחור לנשיאות.

באותה השנה הפך ביל קוסבי לשחקן בעל השכר הגבוה ביותר בארה"ב הודות לסיטקום "משפחת קוסבי" וזה הראה על שינוי שמתרחש איפה שהוא . משפחת קוסבי הייתה סדרה מסוג חדש בכך שהראתה זוג הורים שחורים, בעל (ביל קוסבי ) שהוא רופא מצליח ואישתו (פליסיה ראשאד ) שהיא עורכת דין מצליחה כאנשי מקצוע מצליחים ואינטליגנטיים.
עד אז היה נדיר לראות הורים שחורים מצליחים כאלו בטלוויזיה האמריקנית.
ובמהרה הופיעה עוד סדרה שהראתה איש מקצוע שחור שהתגלתה כנבואית ממש.


ב1987 בעונה השנייה של הסדרה המצליחה "פרקליטי ל.א" על משרד פרקליטים בלוס אנג'לס הופיע כדמות קבועה השחקן בלייר אנדרווד בתור עורך דין שחור מוכשר ושחצן בשם ג'ונתן רולינס. הדמות הייתה של שחור אינטלקטואלי כמעט תפקיד מסוג שנדיר היה למצוא עד אז בטלוויזיה האמריקנית, שבעברו כסטודנט למשפטים היה עורך כתב העת היוקרתי למשפטים של אוניברסיטת הארוארד, תפקיד ששום שחור לא החזיק בו לפניו.
ואכן באותה תקופה לא היה שום סטודנט למשפטים שחור שהחזיק בתפקיד יוקרתי כל כך.
אלא שבתוך שלוש שנים זה השתנה..
סטודנט שחור בהרוארד בשם ברק אובמה קיבל את התפקיד ב-1990 ובכך החל פירסומו בתקשורת האמריקנית שהקפידה באותם ימים להשוות בינו ובין הדמות הטלוויזיונית של רולינס.
ניתן אכן לתמוה האם אובמה קיבל השראה מהדמות הדמיונית של רולינס בפרקליטי אל אי.
אבל בשלב זה איש לא העלה על דעתו לחשוב ברצינות על שחור כמנהיג או אפילו שומו שמיים נשיא ארה"ב.

הנשיא השחור בהיסטוריה החלופית

ואפשר להזכיר גם כקוריוז   רומן  של היסטוריה חלופית שניסה  לחזות מה היה קורה אילו השחורים לא היו סובלים מאפליה  מאז ימי מלחמת האזרחים. .

בספרו של טרי ביזון Fire on the Mountain  מלחמת האזרחים האמריקנית נגמרה בצורה שונה מאוד ולשני חלקי ארה"ב יש מכאן ואילך נשיאים שחורים לפני שהם יוצאים למאדים בשנות החמישים של המאה ה-20.

מרתין לותר קינג בין הכוכבים

השינוי האמיתי מבחינת המדיה בנושא זה חל לא בספרות ולא בקולנוע אלא בטלוויזיה ולא במפתיע בכלל בסדרת מדע בדיוני המתרחשת בעתיד הרחוק של המאה ה-24 .
זה היה בסדרת ."מסע בין כוכבים חלל עמוק 9" שרצה במשך שבע עונות מ-1993 במרכזה עמדה דמות ראשונה מסוגה בטלוויזיה האמריקנית , מנהיג שחור של תחנת חלל בנג'מין סיסקו ( אברי ברוקס ) שמתגלה לאורך שבע עונות הסדרה כבעל כישורים של מנהיג פוליטי וצבאי דיפלומאט העומד בראש מאבק גלקטי כנגד מעצמה עויינת ואדירת כוח "הדומיניון ".ובפרקים האחרונים בסדרה כדמות בעלת יעוד משיחי העומד להכריע קרב בין שני גזעים בעלי כוחות על.
אם נרצה הייתה כאן הקדמה מעניינת לדמות המשיחית של אובמה כיום . מבחינת הטלוויזיה והתרבות הפופולארית האמריקנית כולה בנג'מין סיסקו היה חסר תקדים.מעולם לא הוצג שחור כזה בתרבות הפופולארית האמריקנית.
הוא פותח עידן חדש. מעין מרתין לותר קינג בין הכוכבים.

ובנתיים הופיע רומן שבו הוצג מרטין לותר קינג עצמו כמנהיג ארה"ב.

book cover of The Two Georges The Novel of an Alternate America by Richard Dreyfuss and Harry Turtledove

זה היה רומן של היסטוריה חלופית של הסופר ידוע של ז'אנר זה מארטין טרודלוב שחיבר עם שחקן הקולנוע מרטין דריפזס ( כוכב סרט האימה "מלתעות " וסרט המד"ב "מפגשים מהסוג השלישי ") בשם  שני הג'ורג'ים " ( 1995) "שבו בעולם שבו ארה"ב מעולם לא מרדה באנגלים  מרתין לותר קינג הוא המושל של מושבת אמריקה הצפונית במאה העשרים החלופית בעולם שבו אחד ריצ'רד ניקסון הוא סוחר מכוניות משומשות מתוסכל.

בקולנוע וככל הנראה בהשפעתה המכרעת של "חלל עמוק 9"  החלו להתייחס לאפשרות של נשיא שחור בעתיד תמיד במצבי משבר כמו אלה שבהם טיפל בנג'מין סיסקו בכל פרק

קובץ:FifthElementHeDvd.jpg

וכך ב1997 יצא למסכים הסרט דובר האנגלית אך שלא במקרה שלבמאי צרפתי "האלמנט החמישי" שמתרחש בשנת 2263 בו ברוס ויליס ולוחמת בלונדינית יוצאים להציל את העולם מידי חייזרים בעולם שבו יש נשיא פדרציה שחור הנשיא לינדברג ( תום ליסטר הבן )הנשיא הנ"ל שגולם בידי מתאגרף לשעבר שמצא את עצמו במאבק נגד כעולם שלם של כוחות הרשע נהג להשמיע את דבריו בנהמות כמעט לא מובנות כיאות למאגרף לשעבר .

נשיא שחור הופיע ב-1998 בסרט "פגיעה קטלנית " " עם מורגן פרימן שגילם לראשונה בקולנוע מאז ג'מס ארל ג'ונס נשיא שחור מעורר כבוד  תום בק בעולם שעומד בפני התנגשות עם כוכב שביט ומעורר את כולם עם נאום נשיאותי מזהיר . .ובניגוד לסרט של ג'מס ארל ג'ונס לא היה שום איזכור של גזעו במהלך הסרט. זה לא היה רלבנטי לעלילה של הסרט ולתפקיד וגם בכך הייתה התקדמות.
אמנם "פגיעה קטלנית " היה סרט זניח ששקע לחלוטין בצילו של"ארמגדון " על אותו הנושא ובכיכובו של ברוס ויליס.והנשיא השחור שבו עורר מעט מאוד הדים לחיוב או לשלילה.

שני אלו לא באמת היו יצירות חשובות.  הם בגדר קוריוזים ואין להשוות אותם להשפעה המצטברת של פרקי "חלל עמוק 9".

מאז הופיעו עוד כמה סרטים שבהם הופיע נשיא שחור. אף לא אחד מהם הציג נשיא מהסוג שאיזה שהוא אמריקני מאיזה שהוא צבע ירגיש בטוח כאשר הוא יחשוב עליו שוהה בבית הלבן.

"ראש המדינה"  משנת 2003 שבה תאונת מטוסים הורגת את המועמדים הדמוקרטיים המנהיגים הדמוקרטיים שמשוכנעים שהתבוסה בבחירות היא בלתי נמנעת מחליטים למנוע אותה ממישהו מאנשיהם הרגילים בוחרים בשחור ובאחיו כנשיא וכסגנו כדי שיחטפו את כל ההאשמות אלא  שהללו בניגוד לכל הציפיות הודות לחוכמת חיים  ועורמה טבעית זוכים בנשיאות

ובסרט בשם "אידיוטיקרטיה" משנת 2006 שני אנשים מזמננו מתעוררים בארץ מאות שנים בעתיד שבו כלל האוכלוסייה הפכו למטומטמים מוחלטים  הנשלט בידי נשיא שחור לשעבר כוכב סרטי פורנו ומתאגרף האוהב לירות במכונת יריה כאשר הוא נואם

זה נשאר בידיה של הטלוויזיה להעלות את האפשרות של נשיא שחור לארה"ב ביפני הקהל הרחב בצורה שתעורר תשומת רחבה.

הנשיאים השחורים של "24"

בשנות ה-2000 החלו לחול בעולם האמיתי שינויים גדולים עם שחורים כמו קולין פאואל ואחריו קונדוליסה רייס שקיבלו תפקידים פוליטיים מרכזיים כמזכירי המדינה בקבינט הנשיא בוש.
אבל כמדומה שהיתה זאת סדרת המתח "24" " בכיכובו של קיפר סטרלנד " שהחלה ב-2002 שבה הוצג לראשונה לפני הקהל הרחב האפשרות של מועמד שחור לנשיאות ושל נשיא שחור,ולא אחד אלא שניים כאלו.


בה לראשונה הוצג מועמד שחור לנשיאות דיויד פלמר (דניס הייזברט) שגם זוכה בנשיאות ומחזיק בה למרות איומים שונים. אך לבסוף מת בהתנקשות מחייו בראשית העונה החמישית ,התנקשות שמתברר  בפרק המסיים של העונה  שיוזמה  היה הנשיא המכהן ….
אך אחיו וויין פלמר ( די בי. וודסייד) נבחר גם הוא לנשיא אלא שגם הוא כמעט נהרג מנסיון התנקשות ומשאיר את סגנו לשלוט.
כך ש24 היצמיחה לא נשיא שחור אחד אלא שניים.
מעניין שבפרופילים של דמויות אלו שהופיעו באתרים הרשמיים של הסדרה באינטרנט בידי פוקס סופר לנו ששניהם היו כוכבי ביזבול.דיויד פלמר היה כוכב ביזבול בג'רג'טאון ווין פלמר הלך לסטנפורד על מילגה מביסבול . דהיינו שיניהם היגיעו לפוליטיקה מתחום מוכר יותר של השגיות שחורה.
יש לציין בכאב לב שלמרות שדיויד פלמר הוצג כאדם בעל תכונות נעלות אין להגיד שהוא הצטיין יותר מידי בכהונתו ובהחלט לא הראה עצמו כנשיא שהוא אפילו ברמה ממוצעת למרות כל הטענות כנגד ולמרות הצגתו ב"24 כ"דמות נערצת . ..

Haysbert
הוא התגלה כמי שסומך יותר מידי על אישתו המניפולאטורית.  פעולותיו כוללות  אישור של תקיפה לא חוקית ביוגוסלביה שהביאה לגל של חטיפות רציחות וניסיונות התנקשות.  ומאוחר יותר הודח באופן זמני בידי הקבינט שלו בהפיכת חצר חסרת תקדים בהיסטוריה האמריקנית.

וחוסר היעילות של שירותי הביטחון שלו הביא להתפוצצות גרעינית עוינת ראשונה בשטח ארה"ב.
אחיו של פלמר היה ללא כל ספק גרוע בהרבה כנשיא ונבחר לנשיא למרות רומן מחוץ לנישואין שהסתיים בסחיטה שניים או שלושה רציחות חטיפה והתאבדות .
כך שלמרות ששתי הדמויות האלו הן חיוביות ביותר במהותן קשה לאמר שהן הצליחו במיוחד  או בכלל בביצוע תפקידיהם הבכירים ב"24".
"24" קבעה גם שנשיאים אלו יהיו תחת איומים בלתי פוסקים על חייהם יותר מנשיא לבן ממוצע אפילו כזה שמופיע ב-"24". .
עם כל זאת ניתן להניח שהדמויות  של המנהיגים השחורים סיסקו  מ"חלל עמוק 9" ופלמר מ-"עשרים וארבע" נתנו לאמריקנים רבים אפשרות להתייחס בפתיחות רבה יותר לאפשרות של השחור כמנהיג פתיחות שהביאה לבסוף לבחירתו של אובמה.

מאפיינים בולטים של נשיאים שחורים

מהרשימה הקצרה מאוד  הזאת של ספרים,קומיקסים  וסרטים  וסדרות טלוויזיה על מנהיג שחור ישנם שלושה דברים שמתבלטים לגבי מנהיגים השחורים הבדיוניים :
הם צצים בדרך כלל בזמן של משבר לאומי או גלובאלי.

הם קרים ושקולים בזמן של משבר הרבה יותר מהמנהיג הממוצע או מהסטריאוטיפ הממוצע של השחור. אולי בגלל שהם מודעים לכך שחובת ההוכחה על כשירותם לתפקיד היא גדולה יותר מאשר לגבי נשיא לבן ממוצע?

יש לגביהם תמיד חשש של התנקשות בחייהם. חשש שלעיתים קרובות מתממש..

מעניין לציין ששתי הדמויות הבולטות ביותר מבין המנהיגים   השחורים הבדיוניים  מצאו את מותם  מכדורי מתנקש כפי שנהרגו בחיים האמיתיים מרתין לותר קינג ומלקולם אקס.

סיסקו נהרג בפרק האחרון של"חלל עמוק 9 " במהלך קרב בין גזעי על, ודיויד פלמר נרצח בידי מתנקשים.

עד כמה הושפע אובמה מכל הדמויות האלו ?
סביר להניח שהדמות של דיויד פלמר ב"24" אכן  שימשה כמקור השראה לאובמה לגבי הדרך בה עליו להתנהג ולתפקד בציבור.. כפי ששימשה קודם לכן הדמות של רולינס ב"פרקליטי אל אי".

השחקן שגילם את פלמר עצמו חושב כך.
האם אכן כך היה ?

רק אובמה ויועציו יודעים.

אובמה מזכיר את דיויד פלמר בצורה מדהימה בכך ששניהם בשנות ה-40 לחייהם שניהם היו סנטורים ושניהם יודעים להעביר נאומים בסגנונו של ג'ון קנדי שהוא מעין מודל .שניהם שומרים על רגשותיהם לא מתפרצים גם בזמן של משבר והם אינטליגנטיים מאוד.
ייתכן  גם שהדמות של בנג'מין סיסקו מחלל עמוק 9 משמשת כמקור השראה לא כל כך לאובמה עצמו כמו לאנשים השונים הרואים בו דמות משיחית כמעט.

וסביר להניח שהם מקשים מאוד בכך על אובמה ,שכן לא משנה עד כמה שיהיה טוב כנשיא גם אם יהיה טוב בצורה סבירה ואף יותר מכך הוא לעולם לא יוכל להגשים את הציפיות העכשוויות ממנו כמעט כמשיח.כך שנגזר עליו לאכזב את הציפיות ממנו.

בכל מקרה לא ניתן אלא לקוות שהוא יוכיח את עצמו כמוצלח ויעיל יותר משני הנשיאים השחורים הטרגיים של -. 24

ראו  עוד נשיאים שחורים גם

נשיא שחור בספר עתידני ברזיליאני ב-1928

 

שבעה נשיאים שחורים בקולנוע ובטלווזיה

סמי דיויס הבן כנשיא ארה"ב

ג'מס ארל ג'ונס כנשיא ארה"ב

ריצ'רד' פריור כנשיא ארה"ב

מורגן פרימן כנשיא ארה"ב המתמודד עם פגיעת מטאור ענק בסרט "פגיעה קטלנית "

מסע בין כוכבים חלל עמוק 9

אובמה חובב מד"ב וקומיקס

נאום ההכתרה של ברק אובמה 20 בינואר 2009 כנשיא השחור הראשון של ארה"ב

וגם על מה שיכול היה להיות אבל לא קרה.

הילארי קלינטון לנשיאות

.

מאת אלי אשד

בלש תרבות וחוקר של תנ"ך, תרבות וספרות פופולארית

16 תגובות על “נשיאים שחורים בבית הלבן”

סדרת אנימציה משנות ה-80 בשם C.O.P.S שנוצרה (כמו סדרות רבות אחרות מאותו עשור) כפרסומת עלילתית-שבועית לצעצועים, עסקה בשוטרים בעתיד הלא-רחוק, שבו נשיאות ארה"ב מאויישת על-ידי… אשה שחורה. הנה קישור לצפיה בפרק הרלבנטי:

http://www.youtube.com/watch?v=9FVfJyA1urg

אגב, למרות שמדובר בסדרה זניחה מאוד, אפילו בז'אנר הפרסומות-המונפשות-עלילתיות, אפשר לראות בה דוגמאות מוקדמות לעיצובים של פיטר צ'אנג – אנימטור קוריאני-אמריקאי מוכשר, שלימים יביים סדרה עתידנית מופתית בשם "Aeon Flux" לערוץ המוסיקה MTV.

שקדמה ל-"24" שבה דובר על נשיא אמריקני שחור. זאת הייתה סדרה עתידנית, שהוקרנה בערוץ הראשון ואינני זוכר את שמה, שבה סוכן מהעתיד נשלח כל פעם לעבר כדי למנוע את שינויו על ידי אנשים מהעתיד. בפרק שבו מדובר הסוכן נשלח לעבר, שהיה עדיין העתיד מבחינת הצופים, למנוע את הריסת סיכוייו של מי שעתיד להיות הנשיא האמריקני השחור הראשון על ידי פרסום מידע, שמתגלה רק בעתיד, שיש לו בן בלתי חוקי. הסוכן מצליח במשימתו וחוזר לתקופתו, וניתן להבין שהמועמד השחור אכן נבחר לנשיא.

פרט לכך שאתמול הוכתר לראשונה נשיא שחור לארה"ב כדאי לציין שעוד אלמנט שכמו יצא מסיפורי מד"ב כאלו שקראתי בילדותי הזאת העובדה שכמה שעות או כמה דקות לאחר שהושמע נאום ההכתרה של אובמה בוושינגטון ,כבר אפשר היה למצוא אותו זמין לכל ברשת האינטרנט גם אתהטקסט ,גם צילום של האירוע ( כמה כאלו ) וגם ערך שלם בויקיפדיה על האירוע .
ראו
טקס ההכתרה של אובמה מצולם
http://www.youtube.com/watch?v=VjnygQ02aW4
ערך בויקיפדיה על טקס ההכתרה
http://en.wikipedia.org/wiki/Barack_Obama_2009_presidential_inauguration
הטקסט המלא של הנאום של אובמה
http://en.wikisource.org/wiki/Barack_Obama%27s_Inaugural_Address

נשיא ארה"ב שחור בספרות המד"ב היה משהו ביזארי בדיוק כמו נשיא ארה"ב יהודי.
ביזארי הרבה יותר מנשיאה אישה.
כרגע אינני יכול לחשוב אפילו על סיפור אחד שבו מופיע נשיא יהודי כך שיכול להיות שזה אפילו ביזארי יותר.אבל עוד לא בדקתי את זה באמת.

כדאי להוסיף
לגבי הינליין כדאי להוסיף שגם הגיבורים של ספריו הידועים "לוחמי החלל " ו"עריצה היא הלבנה " אמורים להיות שחורים אבל הקוראים מגלים את זה רק כדרך אגב.
וכדאי להזכיר גם את ספרו של הינליין Farnham's Freehold
אחד מספריו הבודדים שלא תורגמו בו משפחה לבנה וגבר שחור מוצאים את עצמם בעתיד שבו ארה"ב נשלטת בידי שחורים קניבליים עם משיכה לנשים קוקזיות.
האם הספר הזה הוא גזעני או לא?
על כך יש ויכוח גדול . הינליין עצמו בכל אופן לא היה גזעני אלא אהב לשחק בכל מיני רעיונות.

קריאה באוטוביוגרפיה של הנשיא אובמה ובספר ביוגרפי שכתבה עליו עיתונאית ישראלית מראה שעל נשמתו של ברק חוסיין אובמה הצעיר נאבקו לאחר מותם שני מנהיגי מאבק השחורים בארה"ב האחד מרתין לותר קינג איש שלום שדגל בהשתלבות בחלום האמריקאי השני מלקולם אקס ראה בלבנים גזע שטני ונחות וקרא למאבק אלים כנגדם.

ראו
המאבק על נשמתו של ברק אובמה
http://www.notes.co.il/eshed/53227.asp

חופשיים , חופשיים סוף סוף ,סוף סוף חופשיים ,אלוהים תודה לבסוף אנו חופשיים !
( מתוך שיר ספיריטואל ישן )

ב-1963 נתן המנהיג השחור המפורסם מרטיןלותר קינג נאום מפורסם, אחד המפורסמים ביותר של המאה העשרים בשם "יש לי חלום " שבו דימיין חברה עתידנית שבה שחורים ולבנים חיים שויון ובאחווה.
קינג נרצח כמה שנים לאחר נאום זה ומאז הואשמו האשמות שהנאום היה בחלקו פלגיאט של נאום ידוע פחות .אולם האיש ונאומו הפכו לאיקונים . חלומו (שבעצם היה סדרה של חלומות ) המשיך לחיות אחריו בהשראת נאומו נכתבו כמה שירים ידועים ובהם פזמון של להקת אבבה השוודית ו"יש לי חלום " של יחיאל מוהר ומשה וילנסקי ששר יהורם גאון

לאחרונה התמנה לנשיא ארה"ב בן תערובת בן שם ברק חוסיין אובמה אדם הרואה את עצמו כתלמידו ויורשו של מרטין לותר קינג ובמידה רבה ניתן לאמר שבו אותו נאום מפורסם אכן התגשם.
ולרגל בחירתו של אובמה לנשיא חיים מזר חוזר אל השיר היפה מכולם שנכתב בהשראת הנאום של קינג שירו של דן אלמגור "יום יבוא ". שיר שהושמע במסגרת מחזמר יוצא דופן "אל תקרא לי שחור".מחזמר ישראלי מראשית שנות השבעים שעסק בנושא מאבקם של השחורים לשויון שהיה משולב במוטיבים תנכיים רבים וחזקים מאוד.

מוטיבים שאותם ניתן למצוא גם בפזמון הזה.

ראו
היום היגיע לבסוף
http://www.notes.co.il/eshed/52299.asp

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

2 × five =