web analytics
קטגוריות
שירה

הפילוסופיה של זוהר ארגוב: ניתוח הפזמון "אל נבקש"-חיים מזר

חיים מזר מנתח את הפזמון הידוע ששר זוהר ארגוב " "אל נבקש".

 

זוהר ארגוב הוא היום אחד הזמרים המפורסמים ביותר של המוזיקה הישראלית לדורותיה עם סרט על חייו ומחזמר על חייו כבוד שלו זכה עד כה רק זמר אחד נוסף מייק ברנט וכמדומה ששניהם מראים שזמר צריך לעבור גורל חיים טראגי כדי שמישהו יעשה מחזמר על חייו .
אבל בלי קשר לחייו הסוערים  לארגוב היו  כמה וכמה פיזמונים מעניינים מאוד. וחיים מזר דן כאן באחד מהם.

אל נבקש

מילים: תמי לוי

לחן: משה נגר

 

שר זוהר ארגוב

 

אל נבקש הכל לדעת
אל נסתקרן לגבי המחר
יש לפעמים שסיבה לא נודעת
יש לפעמים שנבצר הדבר

יש דברים נסתרים
לא נבין לא נדע
נעשה גם דברים
שנראים בלי סיבה
לא צריך כל דבר
לחקור ולשאול
לפעמים גם מותר
לא לדעת הכל

אל נבקש סיבה לכל צעד
אל נבקש לדעת כל סוד
יש לפעמים שסיבה לא נודעת
אל נתייאש, אל נפסיק לצעוד

יש דברים נסתרים
לא נבין לא נדע
נעשה גם דברים
שנראים בלי סיבה
לא צריך כל דבר
לחקור ולשאול
לפעמים גם מותר
לא לדעת הכל

יש בוודאי דברים שעשינו
ישנם כאלה לא מעטים
אם עדיין סיבה לכל זאת לא גילינו
אולי נגלה סיבתם בעתיד

יש דברים נסתרים
לא נבין לא נדע
נעשה גם דברים
שנראים בלי סיבה
לא צריך כל דבר
לחקור ולשאול
לפעמים גם מותר
לא לדעת הכל

האמירה פילוסופית של  "אל נבקש "

מאת חיים מזר

אחד מתחומי ההגות הפילוסופית הוא הפילוסופיה של הידע,תחום היכול למלא מדפים שלמים בכל ספריה העוסקת בפילוסופיה.שירו של זוהר ארגוב "אל נבקש" נוגע במספר היבטים של תחום זה בצורה מרוכזת. בשיר שלושה בתים ופזמון חוזר במבנה של בית,פזמון חוזר,בית,פזמון חוזר,בית , פזמון חוזר.

בית ראשון:

אל נבקש הכל לדעת
אל נסתקרן לגבי המחר
יש לפעמים שסיבה לא נודעת
יש לפעמים שנבצר הדבר

שתי השורות הראשונות פותחות במילה "אל" ושתי השורות האחרונות פותחות במילה "יש".מה לא לעשות ובהמשך הסיבות לכך. לא לנסות להכיר את כל הידע באשר הוא ולא לנסות לדעת את צפונות העתיד. לדעת הכל בלתי אפשרי.הידע בכללותו הוא מעבר ליכולת קליטת המידע של האדם .תמיד יהיו דברים שלא נדע.שום אדם מוכשר ככל שיהיה לא מסוגל לדעת הכל. הידיעה מה יהיה מחר היא לא בהכרח דבר רצוי. הסבר לאמירות אלה ניתן בשתי השורות האחרונות. ישנה סיבה לכך שנמנעים מאיתנו הידיעה הטוטלית וידיעת העתיד.על פי אמירה זו קיים כוח עליון וסמוי מהעין ומהאוזן המונע זאת.ניכר כי כותבת השיר תמי לוי היא אישה מאמינה. אמירותיה הן ניסוח שונה לביטוי המדרשי "במופלא ממך אל תדרוש".

פזמון חוזר:

יש דברים נסתרים
לא נבין לא נדע
נעשה גם דברים
שנראים בלי סיבה
לא צריך כל דבר
לחקור ולשאול
לפעמים גם מותר
לא לדעת הכל

 

הפזמון החוזר הוא הרחבה של שתי השורות האחרונות של הבית הראשון.אי היכולת לראות דברים ובמובן הרחב ביותר –תהליכים שונים .החושים שלנו לא יכולים לקלוט אותם את כולם. מה שנראה כאילו קיים או מתרחש ללא שום סיבה,עומדת מאחוריהם תכלית מסויימת .לנו אין את היכולת הקוגנטיבית לרדת לפשרה וכי אפשר לחיות עם סימני שאלה .לא לפעול בכל הכוח למצוא מענה לכל שאלה.
בית שני:

אל נבקש סיבה לכל צעד
אל נבקש לדעת כל סוד
יש לפעמים שסיבה לא נודעת
אל נתייאש, אל נפסיק לצעוד

 

בבית זה שלוש שורות פותחות במילה "אל" ורק שורה אחת פותחת במילה "יש".כמו בבית הראשון הפנייה היא לא במתכונת של ציווי.היא בעלת אופי של בקשה. הבקשה בבית זה רכה יותר מאשר בבית הראשון.הבקשה מתייחסת לידע ככזה.בבית זה הבקשה מתייחסת לתהליכים המובילים לקיומו או להתפתחותו של הידע. המילה סוד בשורה השניה מתייחסת כנראה לתורת הסוד.סביר להניח שלמחברת השיר תמי לוי יש נגיעה בתורת הקבלה. זה תחום שעל פי המסורת אין ללמוד אותו,אלא אם מגיעים לגיל 42.מי שמנסה להשקיע ממרצו בקבלה עלול להינזק.נראה שהמחברת מכוונת לסיפור המדרשי על אותם ארבעה שניסו להכנס לפרד"ס ורק אחד מהם,רבי עקיבא, יצא ממנו שפוי.יחד עם זאת אין להתייאש וצריך להמשיך לרכוש ידע.יש לשים לב לסיומת של השורה הראשונה והשורה האחרונה.השורה הראשונה מסתיימת בשם העצם צעד והשורה אחרונה מסתיימת בפועל לצעוד. צעדיו של העולם,הנע להיכן שהוא נע ובמקביל צעדיו של האדם הולך בעקבותיו.

בית שלישי:

יש בוודאי דברים שעשינו
ישנם כאלה לא מעטים
אם עדיין סיבה לכל זאת לא גילינו
אולי נגלה סיבתם בעתיד

בניגוד לבית הראשון והשני שחלק משורותיהן פותחות במילה "אל" ,בבית זה מילה זו לא מופיעה.שתי השורות הראשונות פותחות במילה "יש" ,פעם בלשון יחיד ופעם בלשון רבים. שתי השורות האחרונות פותחות אחת במילת תנאי "אם" והשניה במילת תהיה "אולי". חלק ממה שקורה בעולם הוא תוצר למעשי ידי אדם. כאלה יש רבים ואפשר לתהות על קנקנם.אפשר יהיה בעתיד להסיר מהם את פרגוד סימני השאלה.לכך דרושים הרבה אורך רוח ורצון.נהיה סבלניים נגיע לתוצאות .באשר למעשי ידינו, אנו אחראיים והסיכויים סבירים שבבוא היום נדע מדוע התרחשו. מתוך מה שנאמר על מעשי ידי אדם ניתן להקיש על מה שאיננו מעשי ידי אדם. במקרים אלה כפי שנאמר בבית הראשון אפשרויות הידיעה מוגבלות.

ראו גם

הקליפ

 

זהר ארגוב בויקיפדיה

 

מאת אלי אשד

בלש תרבות וחוקר של תנ"ך, תרבות וספרות פופולארית

13 תגובות על “הפילוסופיה של זוהר ארגוב: ניתוח הפזמון "אל נבקש"-חיים מזר”

אני מעריץ של זוהר כזמר מבצע 40 שנה והוא במידה רבה פס הקול של חיי. אבל אתה לא יכול להפוך אותו לבוב מארלי או שלמה ארצי באמצעות כותרת מטעה.לזוהר לא היתה פילוסופיה והוא בקושי שרד את חייו האכזריים עד שהם הכניעו אותו. הוא נטל סמים קשים וביצע שני מעשי אונס (השני לכאורה). הוא תמיד ייזכר לנו כמלך, כזמיר, כמהפכן של הזמר המזרחי – אבל פילוסוף הוא לא היה. למעט משפטו המצער בפני השופט במשפט האונס שלו – אין אישה שלא נותנת, צריך רק לדעת איך לקחת. אז בוא נסתפק במורשתו המוסיקלי.

של זוהר ארגוב אלא של חמי לוי הכותב .
אבל בחרתי בכותר בגלל שרוב האנשים שמעו על זוהר ארגוב המבצע אבל לא על חמי לוי .
איך שהוא אני לא חושב שהכותר "הפילוסופיה של חמי לוי" יעורר עניין רב אצל קוראים .

לזוהר ארגוב היו איכויות ווקאליות יוצאות מן הכלל, והוא היה זמר מבצע, יש זמרים רבים לא רק ישראלים שמבצעים שירים שאחרים כותבים להם, ולא פעם על פי בקשת הזמר המבצע,הוא פונה אל כותב שירים או פזמונים שלטעמו הוא מוכשר ומבקש ממנו לכתוב עבורו שיר, אני חושבת שלוא זוהר ארגוב היה חושב שהמסר של השיר לא מתאים לו הוא לא היה שר את זה, שני דברים מאוד חשובים שניתן לומר על זוהר זה א.- הוא שר רק את מה שהוא אוהב ורק את מה שהוא חש שקרוב לליבו.אז כך שבהחלט ניתן לומר שלמרות שזוהר לא כתב את המילים הרי הזדהה לחלוטין עם המסר
בדיוק כפי שאת עטור מצחך זהב שחור כתב חלפי אולם אריק איינשטיין שאהב והזדהה עם המסר של השיר שר אותו ואם נברר ככה סתם כאילו כלום בקהל הרחב נגלה שהרבה ישראלים יודעים מי שר את עטור מצחך אולם לא בטוח שהם ידעו שחלפי כתב אותו ולא בטוח שהם ידעו בכלל מי היה חלפי.
אז כך שלעניות דעתי הטיעון שזה שזוהר לא כתב את המילים לא אומר שהשיר אינו משקף את השקפת עולמו
דבר שני שרציתי לומר על זוהר בהזדמנות זאת זה הפריייזינג שלו בעיקר בהופעות חיות למי שיצא לראות אותו בהופעות חיות ויצא לי לראות אותו לא פעם עוד לפני שהפך לאייקון מזרחי-תרבותי
יחד עם זאת אני לא אוהבת את הכינוי שהדביקו לו "המלך", באופן אישי אני לא אוהבת הרארכייה (כתפישת עולם) ובטח לא מונארכיה
הוא היה זמר טוב,עם איכויות מוסיקאליות ווקאליות טובות מאוד אבל הוא לא היה מלך.הוא היה זמר מבצע
נכון שהביוגראפיה האישית שלו שהייתה מאוד מורכבת עשתה אותו גם לדמות מעניינת הרבה יותר מזמרים אחרים בתרבות הישראלית
בא מבית עני, הצליח, לא הצליח להתמודד עם ההצלחה והפך לנרקומן, וטפלו עליו האשמת אונס שלא התבררה או כן התבררה אינני בקיאה בפרטים נדמה לי בעצם שהוא אכן הואשם באונס
על כל פנים כפי שלא מעט אייקונים תרבותיים בעולם הרחב כמו ג'ניס ג'ופלין, ג'ימי הנדריקס, ג'ים מוריסון, מתו צעירים, ומתו מסמים, ודמותם האישית לא פחות מורכבת משירתם זה יוצר דראמה זה יוצר עניין
תמיד יחזרו אליו ,בדיוק כפי שתמיד חוזרים לעסוק בדמויות של אייקונים אחרים כמו ג'יימס דין ומרלין מונרו

עם כל האהבה העצומה אליו, צריך לדייק ולומר שהוא הורשע באונס וישב שנת מאסר בפועל. זה היה לפני שפרץ בקריירה מפוארת. ואולם חייו הסתיימו באופן דומה – ערב תאונת ההתאבדות שלו, כשהוא יצא לחופשת שבת מהמאסר השני שלו (בעקבות גניבת אקדח משטרתי), חיילת הגישה נגדו תלונה על אונס והוא נעצר. תאונת ההתאבדות שלו (קיים ספק רב אם הוא באמת התכוון להתאבד) אירעה בתא המעצר.

זוהר ארגוב מלך המוזיקה המזרחית וכל מוזיקה אחרת זמר מדהים עם קול חלומי ומיוחד שגם לא נראה עוד זמר כזה עוד אלפיים שנה זוהר ארגוב בן אדם מדהים כישרוניט ברמות שאפשר לתאר את זה במילים אוהבים אותך זוהר !!!

ספרייתי, אפלטון וקאנט, הגל וסארטר,ראסל ולייבניץ, שפינוזה ואריסטו.

לחסוך במודעות -מעוניין ברכישת יצירות הפילוסוף האולטימטיבי זוהר ארגוב.

אם בחינם אני לוקחת אבל את סארטר אתה יכול להשאיר אצלך לא סובלת אותו

פוסט מעולה! מעבר לזה שהניתוח מבריק ביותר. זה כיף שמתייחסים בשנים האחרונות יותר ליצירות שלו ופחות למעשים כאלה ואחרים שטוענים שעשה. בהחלט מדובר בשיר מדהים שכבר מזמן הפך לקלאסיקה ישראלית מהנה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

4 × one =