web analytics
קטגוריות
ספרות פופולארית

מותה של הדודה מחדרה: ניתוח הפזמון "הדודה מחדרה" מאת חיים חפר-חיים מזר

חיים חפר מנתח את הפזמון של חיים חפר "הדודה מחדרה".

האם לפזמון "הדודה מחדרה" יש בסיס כלשהו בחייו של יוצרו חיים חפר ? חיים מזר תוהה בעניין.

הרוצח של "הדודה מחדרה"

מאת חיים מזר

הדודה מחדרה

מילים:חיים חפר

לחן: אלכס וייס

שראריק לביא

היתה לו דודה בחדרה
לפני יומיים זה קרה
היתה לו דודה בחדרה
לפני יומיים נפטרה.

היו לה מאה דונם פרדסים
עשר פרות ושישה סוסים
מגרש מול בית הספר היסודי
והוא היה קרובה היחידי.

היתה היא אלמנה בגיל שישים
רבים חזרו אחריה חודשים
אך הוא לא נתן לה להשתדך
אמר לה: הם רוצים רק את כספך.

היתה לו דודה בחדרה…

הוא לשלומה דאג יומם וליל
לא רצה הוא את כספה לנצל
וכשחלתה לפני שלושה שבועות
הוא לא בזבז אף גרוש אחד על רפואות.

כשקמה מחליה, ראשו ברכה
אמרה: את כל הוני אוריש לך
נשק אותה וגם חבקה
וכך הדודה מתה מיתת נשיקה

נותרו לו מאה דונם פרדסים
עשר פרות ושישה סוסים
מגרש מול בית הספר היסודי
כי הוא היה קרובה היחידי.

היתה לו דודה בחדרה…

לכאורה שיר קליל המאפשר לנו היכרות גם אם היא קצרה עם הדודה מחדרה. מי היא אותה דודה ובמה זכתה ששרים עליה? מבט בוחן יראה כי מבחינה טקסטואלית התיאור הוא בעל מבנה של שיר .שורות קצרות ומחורזות,אך למעשה הוא יותר מכך. זהו שיר לענייני פלילים המתאר את ימיה האחרונים של אישה שלא בידיעתה הפכה לידוענית לאחר מותה .בשיר חמישה בתים ופזמון חוזר-פזמון חוזר,שני בתים,פזמון חוזר,שלושה בתים פזמון חוזר.

הפזמון החוזר המופיע בתחילת השיר הוא מבוא לקראת מה שיבוא בהמשך ונשמע כאילו נלקח מהעתונות. מסופר על מי שהוא שהייתה לו דודה בחדרה. מי זה הוא לא ידוע.מה שמה של הדודה,גם כן לא ידוע. עצם הדיווח כי "לפני יומיים נפטרה" מעורר מספר שאלות.בשל מה נפטרה. בת כמה הייתה במותה? מדוע על הציבור לדעת על כך?

הבית הראשון נותן יותר פרטים. היא הייתה אישה אמידה ולרשותה עמדו פרדס גדול אשר הניב פירות רבים,משק פרות ,חווה קטנה של סוסים ומגרש בעל ערך נדל"ני לא מבוטל. סמיכותו של המגרש לבית ספר עלולה להוריד מערכו כמקום לבניית בית מגורים ,אך בוודאי עשויים להיות לו שימושים נדל"ניים רבים.הפוטנציאל הוא גדול. השורה האחרונה מעוררת שאלות באשר למערכת היחסים של אותו אחד עם הדודה.האם הדודה היתה מצד אביו או מצד אמו? במה הוא עסק ומה היה מצבו הכלכלי? לא נמסר על כך שום דבר.מה שכן ניתן להסיק שהוריו כבר לא היו בחיים,לא היו לא אחים ולא אחיות והוא היה בן יחיד.לדודה לא היו ילדים משלה.בית זה הוא בבחינת מסמך מאפיין על השכבה הסוציו-כלכלית הגבוהה בארץ בזמן כתיבת השיר,האליטה של אותה תקופה.

פירוט נוסף ניתן בבית השני.הדודה התאלמנה בהיותה בת שישים. היו מי שחיפשו את קרבתה מתוך מטרה לזכות ביום מן הימים בירושה כה נכבדת. האם היתה ערה להתעניינות הרבה בה מצד גברים רבים? קרוב לוודאי שכן. קרוב המשפחה שכנע אותה לא למצוא חתן חדש ולהישאר בבדידותה. הסיבה –הם לא אהבו אותה. כל רצונם היה רכושה. על פניו קרוב משפחה אוהב ומסור.הפזמון החוזר המופיע מיד לאחר מכן נשמע קצת אירוני,קצת ציני,מספר בקריצת עין דבר מה שונה ואולי אפל.

הבית השלישי נותן אישוש ראשוני לחשד ותמוה מה שהוא. אותו אחד דאג אמנם לבריאותה של הדודה אבל היה זה בערבון מוגבל. על מנת להראות עד כמה איננו חפץ ברכושה ,הוא לא נגע כלל לא ברכושה ולא בכספה,גם לא לצורך רכישת תרופות שהייתה זקוקה להם.היא לא הייתה אישה בקו הבריאות וכאישה מבוגרת נזקקה לתרופות כל שהן.ספק אם הוא השתמש בכספו הוא לספק לה את שירותיה הרפואיים.

הספק הולך ומתחזק בבית הרביעי.הדודה אמנם החלימה,נתנה לו את ברכתה והבטיחה לו את הונה.כאות תודה הוא גם נישק אותה וגם חיבק אותה.וכך הדודה מתה מיתת נשיקה.יותר מאשר סרקסטי. היה זה חיבוק דב.חיבוק כה חזק,עד שהיא מתה בידיו.אותו קרוב משפחה למעשה רצח אותה,אלא שהוא עשה זאת בצורה מתוחכמת ביותר בלי להשאיר עקבות.

והבית האחרון?דומה לבית השני.הבית השני פותח במילים "היו לה" והבית האחרון פותח במילים "נותרו לו".המילה נותרו נותנת להבין שהיה מה שהוא נוסף שאיננו יותר,הדודה.כך גם השורה האחרונה .המילים הראשונות בשורה האחרונה בבית השני הן "והוא היה" ובבית החמישי המילים הן "כי הוא".מעין חצי לגיטימציה למה שעשה.החשש שאם הרכוש היה עובר לידיים אחרות ,הוא היה הולך לאיבוד.

השאלה המתבקשת האם לשיר-סיפור זה היה בסיס מציאותי? רק למחבר השיר,חיים חפר,פתרונים.

האזינו לפזמון 

קראו על עוד פזמונים של חיים חפר :

"היו זמנים : סקירה וניתוח 

חיסרון הכיס במבט פיוטי :ניתוח הפזמון "הפרוטה והירח "

בואו אל הסלע האדום :ניתוח הפזמון "הסלע האדום "

מאת אלי אשד

בלש תרבות וחוקר של תנ"ך, תרבות וספרות פופולארית

4 תגובות על “מותה של הדודה מחדרה: ניתוח הפזמון "הדודה מחדרה" מאת חיים חפר-חיים מזר”

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

twelve − twelve =