האיש שיצר את מקור המידע החשוב ביותר בעולם כיום על ז'ול ורן ואחד האתרים הישראליים הבולטים ביותר בכלל ,צבי הראל ,נפטר במפתיע . ועכשיו נשאלת השאלה מה עומד לקרות לאתר שלו שהפך לנכס מדעי ושהביא כבוד רב כל כך לישראל ? |
בליל ה1.2. 2008 נפטר המתמטיקאי ד"ר צבי הראל מהפקולטה למתמטיקה בטכניון של חיפה .
צבי הראל הפך בשנים האחרונות לדמות ידועה מאוד בעולם לא דווקא בגלל מקצועו האקדמאי ,אלא הודות לאתרו ,אתר ענק שאותו העלה ברשת לזכר בנו גלעד שנפטר בצעירותו .
באתר זה לא עסק כלל בתחומו המיקצועי באקדמיה אלא בכמה נושאים שבהם התעניין כתחביב ,האמן ההולנדי מ.ק. אשר , הוא עסק מספר האגדות הדני האנס כריסטיאן אנדרסן שהאתר כלל את הטקסטים של כל האגדות שלו בשפה האנגלית.
,יותר מכל ומעל לכל בסופר המדע הבדיוני הצרפתי ז'ול ורן .
האתר Zvi Har’El’s Jules Verne מציע ספרייה וירטואלית של רומנים, סיפורים קצרים ומאמרים, ספרייה המציגה את הכתבים עצמם ולא רק את פרטיהם. את הכתבים ניתן לקרוא באנגלית אך גם בשפות אחרות, למשל צרפתית, רוסית וספרדית.
אחת הקטגוריות באתר מציגה שאלות ותשובות על אודות ורן ופועלו. את הקטגוריה הזו ניתן לקרוא גם בעברית, לצד שפות אחרות כגון אנגלית ורוסית.
בקטגוריה "A Chronology of Jules Verne" מוצג לפנינו ציר זמן של הסופר החל מלידתו, בשנת 1828 ועד למותו בשנת 1905. אפילו מקומם של הבולים לא נפקד באתר. ניתן למצוא בו כמות גדולה של בולים ממדינות רבות, ובהן ישראל, העוסקים בז'ול ורן וביצירותיו. אתר לחובבי ז'ול ורן.
בקטגוריה נוספת ניתן למצוא רשימה ביבליוגרפית מקיפה בעברית של כלל כתבי ורן בעברית למהדורותיהם השונות ותירגומיהם השונים, רשימה שמראה מעבר לכל ספק שוראן היה הסופר הצרפתי המתורגם ביותר אי פעם לשפה העברית . רשימה שאני סייעתי בה להראל .
בשלב מסויים היצעתי להראל להוסיף גם סריקה של עטיפת כל מהדורה וספר של ז'ול ורן בעברית אולם הפרוייקט הזה לא התממש מחוסר זמן וחבל . .
צבי הראל היה מעורב באירגון שני כנסים שבהם השתתפתי על ז'ול ורן ,אחד שהתקיים בשדה בוקר בנגב ,והשני שעסק בז'ול ורן וביצוגי המדע בתקשורת כיום שהתקיים באוניברסיטת חיפה ,ובשניהם פגשתי אותו ויצא לי לשוחח עימו .
מהשיחות התברר שהאתר שיצר לזכר בנו שינה לחלוטין את חייו.
האתר של צבי הראל שעלה בשנת 1995 לרשת הפך לאתר המקיף והחשוב ביותר הקיים ברשת על יצירתו של זו'ל ורן , ובו התממשה שאיפתו של הראל לאסוף, לחבר את הידע המצטבר והמחקרים השונים בשפות שונות על ז'ול ורן ברחבי העולם, ולהפכם לזמינים לכל . תרומתו של צבי להפצת הידע על ז'ול ורן ויצירתו בעולם האקדמאי הייתה חשובה מאין כמוה .
עליית האתר של צבי הראל הייתה כל כך מהפכנית עבור חוקרי ז'ול ורן בעולם עד שהם נוהגים כעת לחלק את תולדות התחום המחקרי שלהם ל"לפני צבי " ו"אחרי צבי
" וזאת בעיקר הודות לפורומים באתר שבהם יכלו לחלוק אחד עם השני במהירות את הידע שאותו צברו .
וכתוצאה מאתר זה הוכר המתמטיקאי מאוניברסיטת חיפה שחקר ורן היה אצלו בגדר תחביב בלבד כאדם החשוב והמרכזי ביותר הפעיל כיום בעולם כולו בתחום חקר ז'ול ורן.
כמה ימים לאחר מותו של הראל עלה ברשת ביום הולדתו ה – 180 של ז'ול ורן כתב עת מדעי הנקרא:
VERNIANA שעוסק בורן ויצירתו מנקודת המבט המדעית כתב עת שיזם הראל
ושעליו עבד כעורך הראשי עד מותו שבוע לפני כן .
מכל העולם נרתמו להמשיך את הוצאת כתב העת, והוא ממשיך כעת לצאת לאור בידי אנשים אחרים .
אולם נשאלת השאלה:מה יקרה כעת עם האתר על ז'ול ורן לאחר מות בעליו ,אתר שמוכר לכל כנכס מדעי ותרבותי עולמי של ממש ? האם יגלוש בסופו של דבר לריק האינטרנטי ויעלם לבסוף?
בשלב זה בנו של צבי נדב הראל ימשיך להחזיק בו :
שאלה :מה אתה מתכוון לעשות עם אתר ז'ול ורן ? להשאיר אותו כפי שהוא או להרחיב אותו ולשנותו ?
נדב הראל :אני עדיין לא בטוח.
בשלב ראשון, הכי חשוב הוא לשמר את הקיים – לדאוג שהאתר כפי שהוא ימשיך להתקיים, שרשימת הדיוור (בה כמאתיים חוקרי וחובבי ז'ול ורן מרחבי העולם מתדיינים) תמשיך לפעול כראוי.
ולהמשיך להפעיל את VERNIANA , כתב העת החדש למחקר ז'ול ורן.
בינתיים, זה מצליח.
בשלב שני, הייתי רוצה להוסיף תוכן שוטף כפי שאבי היה מוסיף מדי פעם – גרסאות אלקטרוניות נוספות של ספרים, תמונות של בולים, וכד'.
בסופו של דבר, הייתי מאוד רוצה להמשיך לפתח את האתר כדי . להשאיר אותו האתר הטוב ביותר בעולם בנושא זול ורן כפי שהיה בחייו של אבי.
אך אני מכיר בכך שמכיוון שאיני מומחה לז'ול ורן כפי שאבי היה, זה יהיה מאוד קשה.
ולכן אולי כדאי לפתח את האתר כך שמספר אנשים יוכלו לנהל אותו ולכתוב בו לא רק אני וכל אחד יתרום לאחר בתחומי מומחיותו על ז'ול ורן ובצורה של ניהול קולקטיבי זה האתר ימשיך להיות האתר הטוב ביותר בעולם בתחום המחקרים על ז'ול ורן.
ואם כך יקרה כי אז האתר של צבי הראל יוכל להישאר לנצח לפחות עד כמה שהאינטרנט מאפשר זאת .
ועם זאת לא בכל מקרה יש בן שמוכן לקחת על עצמו להמשיך את מה שביו יצר ויש אתרים שהם בבחינת נכס מדעי שאסור לתת להם להתבטל עם מות מיסדם .
אני מציע בזאת ליצור פרוייקט מיוחד במשרד החינוך והתרבות או במקום מעין זה שמתפקידו היה לשמר אתרים שהם בבחינת נכס תרבותי שמביאים כבוד עצום למדינת ישראל ולוודא שהם ימשיכו להתקיים שנים רבות לאחר מייסדם . אתרים כמו האתר של צבי הראל ששינה את פני תחום המחקר של הסופר ז'ול ורן.
עידכון מספטמבר 2021"
כעת נראה שהאתר של צבי הראל ירד מהרשת uחבל מאוד זהו מאגר מידע שאין לו תחליף.
מן הראוי שישמר בעבור כל דורש ומתעניין בז'ול ורן בארכיב הרשת.
עם זאת אוספיו הנדירים של צבי הראל הועברו למקום שמשמר אותם למרכז ימימה לחקר ספרות ילדים ונוער שבמכללה האקדמית בית ברל. וקיראו על כך כאן :
אני רואה שמאגר המידע על אנדרסן של הראל נשמר ברשת .אז אולי זה אומר שהמאגר על ז'ול ורן יחזור לבסוף.
ראו גם:
מגזין "ורניאנה " שנוצר בידי הראל
ז'ול ורן ושקיעת העיתונות המדעית:
ז'ול ורן יוצא אל הנצח.
5 תגובות על “אל האלמוות והנצח:על צבי הראל”
מוזאון וירטואלי ממצה- זיכרון של זיכרון, ובכל השפות שהתעניינו בפלאים ספרותיים מסוג זה, אוסף דינמי בעיצוב אסתטי מונומנטלי …
תודה אלי.
אז ראשית לכל תודה על ההפנייה ועל האינפורמציה אני מחוברת לאינטרנט זמן קצר יחסית ועל כן טרם יצא לי לפגוש ולהיתקל בכל מכמניו ואוצרותיו,
ז'ול ורן הוא אחד הסופרים האהובים עלי למן ילדותי ועד נעורי ואף חיי הבוגרים יש לי ספרים שלו בספרייתי הפרטית מפני שאני חובבת ספרות ילדים ונוער או מה שנהוג לכנות ספרות ילדים ונוער מפני שבמקור זו ספרות שנועדה למבוגרים.
אחת השאלות הגדולות שתמיד נשאלו בקשר לז'ול ורן הייתה האם מה שכתב אכן היה מדע בדיוני או שמא היה איש חזון ונבואה שראה דברים מעבר למקום ולזמן בהם הוא חי (קצת דומה לאיינשטיין אני משערת)
צר לי לדעת שהאיש שהקים אתר על הסופר הנהדר הזה הלך לעולמו ובהזדמנות זאת אני מבקשת להביע תנחומי למשפחתו
ומקווה שבני משפחתו ימצאו לנכון להמשיך את המורשת שהוא הנחיל להם ולנו
ברוך
שמי זהבה הראל ואני אלמנתו של צבי הראל היקר. אני רוצה להודות מאד לאלי אשד על הדברים היפים שכתב על בעלי ועל כל האינפורמציה החשובה שהוא נותן לקוראים כדי ללמוד על פועלו הרב בעיקר בתחום זול ורן ובתחומים רבים נוספים.
כל איזכור של צבי ושל בננו היקר גלעד ז"ל עוזרים לנו לשמור את זכרם ופועלם בלב רבים המוקירים את המאמצים הרבים שעשה צבי בכל יום מחייו למען העברת הידע שלו לאחרים. מקווה שרבים יכנסו לאתר יהנו ממנו ומתוכנו וילמדו דברים חדשים.
לגמרי במקרה נכנסתי לכאן
וכמה עצוב לשמוע על מותו של צבי
אני זוכרת אותו מהריאלי – כמה מחזורים מעלי – מוכשר ביותר מגיל צעיר
ואז -בטכניון – למדתי ארכיטקטורה ועשיתי אצלו עבודה על מבנים במודל מתימטי מסוים
איזה אדם – מוכשר ביותר במקצועו -בנוסף התבלט
בהתענינותיו מחוץ לו – וכל זה משולב באישיות כלכך צנועה וחסרת פוזה
זוכרת
ליאורה אורבך