ילד בשביתת מורים .קריקטורה משנות החמישים של יהושע אדרי שמראה שלא הרבה שתנה מאז. ( בעצם אולי כן…)
לרגל פתיחת מוזיאון הקריקטורה והקומיקס הישראלי בחולון ,להלן כמה עובדות על הקריקטורות בעולם ובישראל . |
השבוע הוא שבוע פתיחת המוזיאון הישראלי לקומיקס וקריקטורה בחולון.מוזיאון יחיד מסוגו בישראל ושכמוהו יש רק עוד בודדים בעולם .
ולרגל הפתיחה החגיגית הנה כמה עובדות על אחד מנושאי עיסוקו של המוזיאון הקריקטורות .
קריקטורות בעולם
המילה "קריקטורה " עצמה נובעת ממילה איטלקית בשם "קריקטורה " שפירושה להעמיס או לגדוש .
קריקטורה באמנות היא תיאור המעוות ומגזים את דמות האדם מתוך כוונה קומית ,אירונית או סטירית .
ציורים קומיים כבר קיימים באמנות מצרים העתיקה שם שימשו כנראה לשעשוע פרטי של האמנים ושרטטי גרפיטי שונים .
בין השאר אפשר למצוא באמנות המצרית סצינה של מלחמת עכברים שהיא פרודיה על ציורי הקרב הגרנדיוזיים של מלכי מצרים .
חלוצי הקריקטורות במובן המודרני היו ציירי הכדים היוניים במאה הרביעית לפני הספירה שעל כדיהם אפשר למצוא קטעם פרודיים של מחזות ידועים של התקופה
אחד הקריקטוריסטים הראשונים הידועים לנו בשמם היה לאונרדו דה וינצ'י שחיפש אנשים עם פגמים שונים כמודלים .
הקריקטורה הפוליטית המודרנית הופיעה באנגליה במאה ה-18 ובראשית המאה ה-19 אצל האמן הבריטי הידוע הוגרט והוא סלל את הדרך לאמנים שהתמחו בציורי קריקטורות פוליטיות כמו רולנדסון .
מהצד רולנדסון התפרסם גם בציוריו הפורנוגרפיים הנועזים מאוד שכיום הם מפורסמים ופופולאריים יותר מהקריקטורות הפוליטיות שלו שאיבדו את חינן .
הנסיך העוצר של בריטניה קריקטוריה מאת קרוקשנק
.
ב1820 קיבל הקריקטוריסט ג'ורג' קרוקשנק סכום של 100 שטרלינג תמורה הבטחה שלא יתאר את הוד מלכותו ג'ורג' השלישי בכל סיטואציה לא מוסרית שהיא .
קריקטוריסטים ידועים אחרים בבריטניה כללו את ג'ון טנייל שהיום ידוע כצייר "עליזה בארץ הפלאות " של לואיס קארול אך בחייו נודע בראש ובראשונה כקריקטוריסט פוליטי נשכני במיוחד.
אך הקריקטורות שלו נשכחו ועליזה נשארה.
גרגנטואה ( המלך לואי פיליפ) . קריקטורה מאת הונורה דומיה .
הקאריקטוריסט הונורה דומיה שיש הרואים בו את גדול הקריקטוריסטים בכל הזמנים העז להציג את מלך צרפת לואי פיליפ בקריקטורה כענק גרגנטואה וכתוצאה נאסר .לשישה חודשים ב1832 .
מאז עוד קריקטוריסטים רבים זכו לטיפול כזה מצד הרשויות ואחרונה אמן ספרדי שהעז לתאר בקריקטורות את מלך ספרד בסצנה אינטימית מדי .
בגרמניה בלט כקריקטוריסט במאה ה-19 וילהלם בוש שהיום ידוע בזכות הסדרת הציורים הסטיריים שלו "מקס ומוריץ " על שני ילדים הרסניים . הם הפכו לשם דבר וליצירה הגרמנית הפופולארית ביותר ברחבי העולם .
הקריקטוריסטים הם אלו שיצרו את הסמלים של הארצות השונות "למשל "הדוד סם " כסמל לארה"ב " ו"ג'ון בול " כסמל לאנגליה " או הדוב הרוסי " כסמל לברית המועצות . כולם נוצרו בקריקטורות והתפשטו לתודעה הציבורית כסמלי ארצות .
הקריקטוריסטים היו מאז ומתמיד סיבה למהומות פוליטיות .
קריקטורות אנטישמיות שונות במאה ה19 וה20 שהיציגו את היהודים כתתי אנוש מפלצתיים ומרושעים נחשבים לאחת הסיבות העיקריות להפצת האנטישמיות .
בשנים האחרונות קריקטורות שונות על הנביא מוחמד הביאו למהומות בעולם האיסלאמי ולמות אנשים כתוצאה .כתוצאה כיום קריקטוריסטים נזהרים מאוד כאשר הם מציירים דמויות דתיות בעיקר מעוללם האיסלאם .
לאחרונה הוגשו האשמות כנגד קריקטוריסט ספרדי שהעז לצייר את מלך ספרד חואן קרלוס בסיטואציה אינטימית מידי.
כיום העיתונים היומיים משתמשים בקריקטורות הפוליטיות פחות ופחות מבעבר אבל דומה שאלו מצאו לעצמן מקום מקלט באינטרנט .
קריקטורות בישראל
שרוליק ,גיבור הקריקטורות של דוש ( קריאל גרדוש) .
בישראל בלטו קריקטוריסטים כמו:
אריה נבון הקריקטוריסט הידוע הראשון של התרבות העברית.
שמואל כץ הפעיל כקריקטוריסט באופן רציף מאז שנת 1946 ולאורך תקופה של 61 שנות יצירה והוא הקריקטוריסט הפעיל הוותיק ביותר בארץ ואולי גם בעולם כולו
דוש שיצר את דמותו של "שרוליק " " הצבר לבוש כובע הטמבל שהפך לסמלה של מדינת ישראל .
פרידל שהייתה במשך שנים רבות הקריקטוריסטית היחידה בישראל והתבלטה בין השאר הודות לאופי הסקסי של האיורים שעמיתיה בגברים לא הירשו לעצמם. ,אבל התפרסמה יותר מכל הודות לכתבות ההומוריסטיות שבהן תיארה את התחפשויותיה לדמויות שונות ובהן במקרה אחד גבר. ,.
הקריקטוריסט הישראלי המפורסם ביותר בחו"ל הוא רענן לוריא שפירסם מדור קריקטורות מצליח בעיתונים זרים במשך שנים . הוא פירסם גם ספר בשם "מסכת הקריקטוריסט " ( 2002) שבו תיאר את חייו של קריקטוריסט העובד בשירות "המוסד הישראלי " והופך לקריקטוריסט בין לאומי ויצר רושם שהמדובר בו עצמו אם כי מעולם לא אישר זאת במפורש . נראה היה כי רענן לוריא התכוון בעלילת ספרו זה לספר את סיפור חייו הוא. בראיונות שנתן עירפל רענן לוריא במתכוון, בתשובות מתחמקות, מתן תשובה לשאלה זאת.
קראו גם
מוזיאון הקומיקס והקריקטורה הישראלי
אורי מורי ורצועת עזה. קריקטורה מאת אריה נבון שנות החמישים.
4 תגובות על “הקריקטורות מראשיתן ועד ימינו”
פשוט רעיון נפלא המוזיאון הזה.
מעניין מאד, אם כי כתוב קצת מוזר
(ומה עם דודו גבע?)
אולי בזכות המוזיאון הזה יקומו לנו שוב קריקטוריסטים נפלאים כמו לוריא, דוש, זאב (שלא הזכרת אותו משום מה) ואחרים.
שורה של עובדות .
צשהן בסגנון עובדה לכל משפט.
לא לא הזכרתי אתז אב כי המטרה הייהת להביא סקירה קצרה ותמציטית מאוד וןלא באמת מכסה הכל .והוא אכן ראוי לאיזכור ארוך ומפורט.
כנ"ל לגבי דודו גבע .