המדינה האפריקנית הנידחת סיירה ליאון היא מבחינתי לפחות עכשיו בחדשות ,גם משום שהשבוע צפיתי בדי וי די בסרטו של לאונרו דה קפריו "לגעת ביהלום" שמתאר את הרפתקאותיו של שכיר חרב בארץ הרוסת מלחמות זאת וגם משום שהשבוע נודע על כליאתו במוסקוה של יאיר קליין שמצא את עצמו בעבר הלא כל כך רחוק כלוא גם בסיירה ליאון ואין לו שום זיכרונות טובים מארץ זאת .ועד לאחרונה הייתי בקשר עם עובד זר בשם קונטה אבו באקר שהיה ממנהיגי קהילת יוצאי סיירה ליאון בארץ עד שגורש ( לאחר מאסר של כמעט שנה ) כמו רוב אנשי הקהילה. רק השבוע קיבלתי ממנו טלפון מסיירה ליאון . וגם על עובדים זרים מסוגו יצא לאחרונה ספר מעניין מאוד שאני ממליץ לקורא אותו לכל הקוראים ספרה של נורית וורגפט "תפתחו משטרה ": מהגרי עבודה בישראל . בי הארץ הזאת ואנשיה עוררו כתוצאה עניין . |
אתונה של אפריקה המערבית
אין להם קיבוצים ,מושבים ועיירות פיתוח ,אך יש עיירות ומשמעת ברזל .הצ'יף הוא הקובע ,יש סדר ויש אורח חיים …וכי לנו אין אמונות תפלות קמעות לחישות .האם אצלנו אין הולכים לרב לשאול בעצתו ?
והחילונים אינם הולכים לפסיכולוגים ולפסיכיאטרים ושאר השמות הלטינים ? מה איכפת להם המשטר במדינה כשיש להם צ'יף שכל אחד מהם הוא סמכות עליונה קובעת. בהתי הספר שלהם מלמדים אותם מה נראה חשוב ודרוש לאורח חייהם במקומות מגוריהם .
אבל אולי מוטב לא להתפלסף ילך איש בשם אלוהיו ואנו בשם אלוהנו הגדול .לפתע חולפת מחשבה במוחי ,אולי ברגע זה בשעה זו יושב נער שחור בגילי בארץ וכותב לחברו הטוב באפריקה פרק אחרון של תקופת שהות הוריו בארץ. מה הוא כותב ? איל הוא משווה אורח חיים ,חינך תרבות וגישה לבעיות ?
(רוחמה צור מסעות גיורא הראשון . )
סיירה ליאון היא ארץ אפריקנית הגובלת בליבריה ובגינאה. . פירושו של "סיירה ליאון " הוא הרי האריה " משום רעמים המתגלגלים בהרי הארץ הדומים לשאגת אריה .
המקום הוקם כמושבה אוטופית במאה ה-18 ב1787 בידי בריטים שתמכו בחיסול העבדות הם ישבו שם עבדים משוחררים שהובלו לאנגליה שוחררו שם והוחזרו חזרה לאפריקה ויושבו בשטחי סיירה ליאון של היום בהסכמת ראש שבט מקומי המלך ואימבאנהא .
ובירתה נקראה בהתאם "פריטאון" "עיר החופש ".
פריטאון הפכה למרכז של עבדים משוחררים שהוחזרו לאמריקה הצפונית ומהודו המערבית או שוחררו באניות העבדים שנתפסו על ידי הצי הבריטי .
דבר דומה קרא גם בשטחים של הארץ השכנה ליבריה שבה הוקמה מושבה של עבדים משוחררים מארה"ב וגם שם ציפו שהשחורים יוכלו להוכיח שהם יכולים בסופו של דבר להקים קהילה מערבית לכל דבר .
היה זה מפעל פילנתרופי ראשון מסוגו .מסיונרים נתנו לו יד ועשו רבות לפיתוח חינכום של השחורים המשוחררים .הללו היו דוברי אנגלית ובמקום התפתחה קהילה פרוגרסיבית בעלת יוזמה הנמל הטבעי של פריטאון היה אחד הטובים בכל אפריקה והוא עזר רבות להתפתחות המקום . .פריטאון הוכרזה לעיר עוד בשנת 1893. תושביה כינו אותה בגאווה "אתונה של אפריקה המערבית ".
אמנם לא הכל היה סוגה בשושנים . העבדים המשוחררים מצאו את עצמם עסוקים במאבקים בלתי פוסקים עם התושבים המקוריים שלא תמיד קידמו את פניהם בברכה כאחים החוזרים מהשבי . ודבר חשוב אחד הם מנעו מהם נשים . העבדים המשוחררים מצאו את עצמם כרוב מוחלט של גברים .
כתוצאה הבריטים שחררו נשים לבנות רבות בעלי עבר עברייני כבד מבתי הסוהר שלהם ושלחו אותן לסיירה ליאון למטרות קיום קשרים עם התושבים שם. וכתוצאה יש כיום תושבים רבים בסיירה ליאון עם גוון פנים בהיר יותר.
מאז סוף המאה ה19 נטלו התושבים ,חלק במוסדות שניהלו את המדינה מטעם האימפריה הבריטית . ב-1930 התגלו שם מירבצי יהלומים עשירים שהביא תקוות להתעשרות הארץ ולפיתוחה המואץ . . ובמשך הזמן היגיעו אל הארץ אלפי לבנונים שעסקו במסחר ותרמו רבות לכלכלת המדינה והם גם היו תומכים ראשיים בפוליטיקה הלבנונית וכך למשל נביה ברי ראש אירגון אמאל השיעי ויו"ר הפרלמנט הלבנוני הוא במוצאו מסיירה ליאון . וב-1961 היא קיבלה עצמאות .
עתידה של סיירה ליאון כמו עתידה של אפריקה כולה נראה אז מזהיר.
" אמא ואני עמדנו פעורי פה .דבר כה נהדר לא ראינו מזמן הייתה הרגשה של שייכות .העיר היא ממש אחות תאומה של חיפה . חסרו לי רק הארובות ובתי הזיקוק.
איזה דוק ערפילי סוכך על הגבעה . הוא נראה ככיפה לראש ההר . איזה הר דתי קיבל את פנינו . האם ראית מעודך הר חובש כיפה ?
( גיורא מתאר את התרשמותו בהגיעו לעיר פריטאון "של סיירה ליאון " "מסעות גיורא הראשון )
היום סיירה ליאון היא אחת המדינות העניות ביותר בעולם ובמידה רבה בגלל אותם יהלומים . שליטה של סיירה ליאון בשנות השבעים והשמונים סיאקה סטיבנס ששלט שם 17 שנה צבר בכמקובל אצל רודנים אפריקנים ואחרים סכומי כסף עצומים בחשבונות בנק בשוויץ משהו בסביבות 500 מיליון דולר אחרי שהוא פרש סוף סוף ב-1985 בגיל 80 הוא השאיר אחריו ארץ הרוסה וענייה . יורשו של סטיבנס שנבחר על דיו היה רמטכ"ל ג'וזף מומו שהוכיח את עצמו כשליט עלוב באותה המידה . וב1991 פלשה לארץ קבוצת גרילה שמומנה ואורגנה בידי שליטה הפושע של ליבריה השכנה "צ'רלס טיילור. הלה בזמן שהרס את ארצו מצא מספיק זמן ללטוש עיניים גם אל הארצות השכנות ועשה כמיטב יכולתו לעורר בתוכן סיכסוכים פנימיים . הרסניים והוא הצליח . סיירה ליאון המדינה השקטה והמבטיחה של העבר הפכה לשדה קטל המוני.
תנועת הגרילה שהקים בראשות פואי סנקו התגלתה כיעילה מספיק כדי להוות על המשטר תוך שהיא מנהל מסע טרור בלתי פוסק באיזורי הכפר של המדינה. . בעקבות הדוגמה שנתן טיילור בליבריה תנועתו של סנקו גייסה בכוח ילדים ממקומות שונים סיממה ואימנה אותם והפכה אותם למכונות הרג קטלניות ..אלפי אזרחים נרצחו בדרכים מזעזעות בידי ילדים שהפכו לחיילים אכזריים . את המבוגרים הפכו המורדים לעבדים במכרות היהלומים שעליהם השתלטו ושסיפקו להם מקורות מימון בלתי נדלים.
במידה רבה היהלומים הללו היו מקור צרותיה של המדינה.
את העושר של המקום ניצלו כמובן סוחרים זרים ובהם ישראלים ולבנונים שבהחלט יש גם להם יד בטרגדיה שקרתה שם .שהרי הם קנו יהלומים מכל מי שרק אפשר ובכך סיפקו כסף ותמריץ להמשך הלחימה.
בשלב מסויים הזמינה הממשלה הסיירה הליאונית בראשות חייל לשעבר שתפס את השלטון לאופולד סטראסר נואשת מהמאבק עם המורדים האכזריים שאיימו על הבירה עצמה , חברה דרום אפריקנית של שכירי חרב אקזקיוטיב אאוטקאמס (תוצאות ביצועיות), שתנהל את הלחימה במקומה בתמורה נתן המנהיג של המדינה הקבצנית לחברה זכויות כרייה באיזורי היהלומים
שכירי החרב ביצעו את משימתם ביעילות קטלנית גירשה את המורדים מהבירה והמכרות ואגב כך הראתה את החשיבות ההולכת וגוברת שלי שהיום לשכירי חרב הלחימה בעולם .
בכל אופן ב-, ב-1999 הועבר חוק האוסר שימוש בשכירי חרב, ונשיא סיירה ליאון פיטר את שכירי החרב של החברה.
אבל המלחמה בסיירה לאון נמשכה עד שנת 2000 למרות הסכמים שונים בין הממשלה והמורדים . והמורדים איימו שוב ושוב על עיר הבירה פריטאון . ב-2000 בריטניה נאלצה לבסוף להתערב , על מנת לפנות את אזרחיה ובהזדמנות זאת תקפה את המורדים . סנקו מנהיג המורדים שחי כעת בעיר פריטאו נלכד בידי המון זועם לאחר שנמלט לבוש בביגדי אישה ונאסר .
.בינואר 2002 הוכרז על סיום מלחמת האזרחים שבמהלכה נהרגו כחמישים אלף איש ונפצעו עוד כעשרים אלף איש ויותר משני שלישים של האוכלוסייה גורשו מבתיהם .
על פי דו"ח האו"ם הארץ שבה הייתה פעם אתונה של אפריקה היגיעה לנקודת השפל הנמוכה ביותר מבין כל ארצות העולם מבחינת נחשלות התפתחותה ב-2004.
לעולם הרחב חדר רק מעט על הטרגדיה של סיירה ליאון עם כי לאונרדו דה קפריו תרם לכיוון זה בסרטו יהלומי הדם .
הפליט מסיירה ליאון
אני שמעתי על סיירה ליאון לראשונה בספר בשם מסעות גיורא הראשון מאת רוחמה צור ,ספר של מכתביו של נער ישראלי שאביו הדיפלומט משרת בארצות שונות באפריקה בשנות החמישים ובהן סיירה ליאון.
שנים לאחר מכן שמעתי על סיירה ליאון מעדות ממקור ראשון . מקונטה אבו באקר בן שאקה אדם שבא משם כעובד זר והפך לאחד ממנהיגי הקהילה של סיירה ליאון במשך יותר משלוש שנים .
הוא חי בישראל 23 שנים.
עד שנלקח בשנה האחרונה למאסר בידי משטרת ישראל .ושהה בכלא רמלה כמעט במשך שנה הוא וגם אישתו.
באתי לבקר אותו שם והוא סיפר לי :
עד לאחרונה האו"ם נתן לנו הגנה. בכל שישה חודשים היינו מקבלים מהם תעודות שאנחנו פליטים בגלל המצב החמור בסיירה ליאון.אבל עכשיו עם שיפור המצב הפוליטי בסיירה ליאון הפסקנו לקבל את התעודות.
(דהיינו באופן פרדוקסאלי בגלל שיפור המצב הפנימי סיירה לאון החמיר את מצבם של העובדים הזרים משם בארצות אחרות ).
האו"ם נתן לנו ויזות כל שישה חודשים אישורים להישאר בישראל .באוגוסט 21 2005 זה היה אמור להיגמר.נתנו לנו עוד שישה חודשים כדי להישאר.כתבתי לממשלה שלי לשר הפנים אישור בבקשה שיתנו לנו עוד אישור.חשבתי שלישראל ולארצי יש קשרים . אבל הם אסרו אותנו רק בעיות ויזה.
אני הייתי המנהיג של קהילת יוצאי סיירה ליאון בארץ יותר משלוש שנים
למה היכניסו אותך לבית הסוהר.
הם האשימו אותי שאני מנסה לזייף את תעודת הזהות שלי ושל חברי הקהילה שלי . אבל זה לא היה נכון.אני נמצא בכלא מזה תשעה חודשים מאז הה11 במאי 2006 וכך גם אישתי ועל מה ? על לא כלום.לא ביצענו שום עבירה שום פשע. ולמה זה ? אני נמצא בישראל מאז ראשית שנות השמונים והייתי כאן אזרח נאמן ולא ביצעתי פשע.
הם רוצים לגרש אותנו מהארץ אבל אני חולה אני זקוק לקבל טיפול בבתי החולים בארץ .בסיירה לאון אין שום תנאים רפואיים ,תנו לי לעבור טיפול ואחר כך אעזוב את הארץ.
הממשלה החדשה בסיירה ליאון שלחה מכתב לרשויות כאן בבקשה לשחרר אותי ולתת לנו זמן להישאר כאן להסדיר את העניינים עד יולי 2007 .בכל מקרה המצב שם לא יציב ומסוכן המצב שם גרוע מזה שנים ואנשים עוזבים את הארץ.
אלי :כמה אנשים אתם בארץ ?
קונטה :כ70 איש והמספר פוחת עם הגירושים. פעם הייתה כאן קהילה של יוצאי סיירה ליאון עם הכל ,הכל. ועכשיו אין יותר קהילה אין כלום והאנשים פוחדים.
קונטה אבו באקר היה ממנהיגי קהילת יוצאי סיירה ליאון בארץ שהייתה אחת הקהילות הפעילות האקטיביות והפעילות ביותר של עובדים זרים בארץ ,אך המנהיגים נלקחו לכלא .וגורשו אחד אחרי השני ועימם גם אנשים והקהילה למעשה חוסלה כגוף אקטיבי ..
קונטה המשיך : לסיירה ליאון יש יחסים טובים עם ישראל שלחה לממשלתכם מכתבים בבקשה לשחר אותי אבל אף אחד לא טורח לעשות זאת . אבל אתם לעומת זאת …. אתה זוכר את יאיר קליין ?
כן זכרתי את יאיר קליין ישראלי שהואשם כשכיר חרב בפינות מסוכנות שונות של העולם שהיגיע לסיירה ליאון ונכלא שם בכלא בהאשמות שונות של סיוע למורדים הרצחניים שם .
קונטה : יאיר קליין עזר למורדים בסיירה ליאון והוא נכלא וגיסי היה הסוהר שלו הוא נמלט וניתפס בידי גיסי ולבקשת ישראל שוחרר לבסוף. מדוע אלי לא מתייחסים בצורה דומה ? אני הרי חטאתי הרבה פחות מיאיר קליין.
קונטה אבו באקר שוחרר לבסוף מהכלא אחר כמעט שנה של מאסר ( בלתי צודק בלתי מוסרי ובלתי חוקי בעיני ) והיום הוא בגאנה ומתכנן לחזור לסיירה ליאון ומשם אולי לאנגליה.
הוא ישמח לחזור יום אחד לישראל מה עוד שאין סימנים שהמצב בסיירה ליאון עומד להתייצב בעתיד הקרוב. אבל הסיכויים לכך נראים קלושים כרגע.
ואנחנו בישראל נמשיך לשמוע מן הסתם על סיירה ליאון רק דרך סרטי הרפתקאות עקובים מדם כמו "לגעת ביהלום " להניד בראש כשנשמע את שמה של הארץ שפעם כונתה "אתונה של אפריקה " .עם אנשיה כמעט שלא יהיה לנו קשר.
צפו במקדימון לסרט" לגעת ביהלום "
נספח :ספרים בעברית על סיירה ליאון. חומר על סיירה ליאון יש רק מבט בעברית ורובו הוא משנות השישים כאשר אפריקה המתעוררת הייתה במרכז החדשות ופורסמו עליה ספרים רבים בעברית , זאת בניגוד למצב כיום כאשר היא בשולי התודעה ומכל בחינה. יצירות ספרות מסיירה ליאון
בעברית פורסמו גם תרגומים של סיפורים מסיירה ליאון רובם מאת אביוסה ניקול משורר ורופא מסיירה ליאון : סיפוריו ושיריו בעברית של אביוסה ניקול הם "על חוף אפריקני " בתוך אפריקה המתעוררת מבחר שירים / ליקט ותרגם שמשון ענבל עקד 1962 בקובץ "סיפורים אפריקאיים בני זמננו / בעריכת ז'קלין כהנוב סדרת אנתולוגיות של ספורים בני זמננו ; ג תל-אביב : עם הספר, 1963 הופיעו הסיפורים האלה של אביוסה ניקול : 1.כבוא הלילה בעקב היום.בתרגום מ.חצור. 2. השטן על גשר –יולהאון .בתרגום מ.חצור. 3. שיר של אביוסה ניקול :שיבה אל הארץ העילית .בתרגום איתמר אבן זוהר. סיפורה של אלאיד קייסליה –הייפורד:מסטא קוריפר בתרגום אהרון אמיר וסיפורו של ויליאטם קנטון "האפריקאי "בתרגום יהושע קנז סיפורת היסטורית על סיירה ליאון : לורנס, היל מישהו יודע את שמי / עברית איריס ברעם ירושלים : כתר, 2011. מרתק ומאורר פלצות ביקורת על הספר של שפרה הורן ספרי עיון על סיירה ליאון איאן פלמינג , הימור מליון הלירות / עברית א.דן [תל אביב] : ספיח 1965. תיאור פרשה אמיתית של הברחת יהלומים מסיירה ליאון. מאת מחבר סיפרי ג'ימס בונד.הספר מהווה מעין מחקר רקע למתואר בספר ג'ימס בונד "הלומי הפשע" (ראו למטה). "אמיל פוירשטיין , אפריקה. כרך שלישי ( מתוך ארבעה ) הוצאת השכלה ,1963. כולל פרק מפורט למדי על סיירה ליאון ואף ההדפסה של מאמר של זאב שיף על ביקור נציגיה בישראל והתרשמויותיהם ( היום איש לא היה טורח לפרסם מאמר מעין זה). . חנן עזרן . חוד החנית : סיפורו של הקולונל קליין, שכיר חרב ישראלי .תמוז ,2003
יאיר קליין לוחם פראי / [ח"מ] : המחבר, 2013.
חיים אבן זוהר יהלומנים בחזית האתגר הגלובלי : אסטרטגיה של מאבק בהלבנת הון ובמימון טרור / [תל-אביב?]: תייסי, 2004 תקציר :הספר עוסק בהשתלבות ענף היהלומים במאבק העולמי במניעת מימון הטרור. הספר, הכולל שנים עשר פרקים ונספחים, סוקר את האמצעים שנקט ענף היהלומים בעקבות חוקים שנחקקו לשם מניעת הלבנת הון ומימון טרור ברחבי העולם. חיים אבן-זוהר סיירה לאונה עריכה – שירה עמי ; תרגום מאנגלית – איטה ישראלי ,מכון היהלומים הישראלי ,2005 . חוברת של 42 עמודים בסדרת "מרכזי גלם בעולם ". חיים אבן זוהר כריית יהלומים בעולם : מדיניות ואסטרטגיה במרכזי הגלם / תרגום מאנגלית איטה ישראלי , רמת-גן : תייסי, 2007. תקציר :בבסיס הספר עומד המידע שפורסם בחוברות מרכזי הגלם. הספר נכתב ע"י יועץ הגלם של מכון היהלומים, מר חיים אבן זוהר ובעידודה של ועדת הגלם של המכון. בספר אחד עשרה פרקים המוקדשים כל אחד למדינה אחרת: אוסטרליה, אנגולה, בוצוואנה, ברזיל, דרום אפריקה, מרכז אפריקה, נמיביה, סיירה לאונה, קונגו, קנדה, ורוסיה.בכל פרק יש התייחסות להיסטוריה של הכרייה במדינה, מאפייני הפקה ומסחר, סקירת החקיקה והמדיניות הממשלתית בכל מדינה. " ישמעאל ביאה דרך ארוכה : זיכרונותיו של ילד-חייל / תל אביב : מטר, תשס"ח 2008 זכרונותיו של ילד שהפך לחייל בסיירה ליאון של השנים האחרונות. קראו לי ישמאל ים המאירי על הספר זו לא אשמתך. אתה היית רק ילד :נורית וורפגט על הספר ילד רוצח :סקירה של איתן בוגנים על הספר נורית וורגפט תפתחו משטרה :מהגרי עבודה בישראל . הוצאת עם עובד , 2006 סיפורת היסטורית על סיירה ליאון : לורנס, היל מישהו יודע את שמי / עברית איריס ברעם ירושלים : כתר, 2011. מרתק ומעורר פלצות ביקורת על הספר של שפרה הורן מותחנים על סיירה ליאון: איאן פלמינג יהלומי הפשע / עברית יואב פרידמן תל אביב : מ' מזרחי, (1964). בכיר סוכני הנגד קליף מוריס :טיסה לשאול וחזרה.תרגם משה בן חורין,רמדור 1968 קליף מוריס יוצא לדרום אפריקה ולסיירה ליאונה בעקבות כנופיית שודדי יהלומים. קליב קסלר שער השטן /עברית נורית לוינסון בן-שמן : מודן, 2012. |
צפו במקדימון הסרט "יהלומי הדם" עם לאונרדו דה קפריו על סיירה ליאונה
קראו גם :
סיירה לאונה בויקיפדיה
בויקיפדיה באנגלית
מתן אהרוני על "לגעת ביהלום "
הטוב הרע האפריקני והנערה:אורי קליין על "לגעת ביהלום "
תעשיית היהלומים ו"לגעת ביהלום "
סמל סיירה ליאונה .
12 תגובות על “האסיר מסיירה ליאון”
ספר חדש ומעניין הופיע על ילד חייל בסיירה ליאון
דרך ארוכה, זיכרונותיו של ילד-חייל", מאת ישמאל ביאה
http://www.matarbooks.co.il/index.php?book=1474
ראו כתבה עליו בעיתון הארץ
http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArt.jhtml?more=1&itemNo=961139&contrassID=2&subContrassID=13&sbSubContrassID=0
מותחן חדש שבמרכזו עומדת סיירה ליאון ספר של יוצרו של דרק פיט קלייב קאסלר.
שער השטן.
תקציר העלילה :לדיקטטור של סיירה לאון נמאס ממלחמות האזרחים בארצו, והוא מחליט להיפרע מהמעצמות באמצעות נשק להשמדה המונית. הנשק הוא מכשיר שמפיק, באמצעות מוליך-על, אנרגיה מגנטית אדירה שצולה מבפנים את מטרתה, וזה בדיוק מה שקורה לשתי אוניות. מדענים מכל העולם מתקבצים על חוף מערב אפריקה כדי לנסות לגלות מהו כלי הנשק הזה, מי עומד מאחוריו וכיצד ניתן לנטרלו, ובראשם ניצבים אנשי הצוות למשימות מיוחדות מיחידת נומה של צבא ארצות הברית.
ואנו יכולים לשאול
הייתכן? האומנם, רודן אפריקאי ,שליט סיירה לאון שידועה כמדינה נחשלת מסוגל לבנות נשק אלקטרו מגנטי המסכן את ערי העולם בהשמדה המונית?
התשובה :בהחלט כן זה בהחלט אפשרי.כל מה שדיקטטור של מדינה קטנה ונחשלת צריך לעשות כדי לאיים על העולם זה לשלם לצוות מדענים או פשוט לשים את ידיו על נשק שקיים.
ראו את שליט צפון קוריאה הסובלת מרעב שבידיו יש נשק גרעיני. והאל קאעידה לשלוחותיו השונות והמגוונות מנסה לשים את ידיו מזה שנים על פצצה גרעינית או נשק בקטריולוגי.
ואם אירגון טרור יכול אז למה לא שליט גם של מדינה קטנה ונחשלת,אפילו סיירה ליאון ?
שווה לחשוב על זה.
והנה הפרק הראשון
http://readbooks.co.il/devils-gate/
[…] האסיר מסיירה ליאון […]
[…] האסיר מסיירה ליאון […]
[…] האסיר מסיירה ליאון […]
[…] · האסיר מסיירה ליאון […]
[…] מוכת היהלומים המורדים והקרבות ומעשי הטבח האינסופיים סיירה ליאון , בתא המעצר שלו שלו בכלא מעשיהו .קונטה ישב שם קרוב לשנה […]
[…] · האסיר מסיירה ליאון […]
[…] · האסיר מסיירה ליאון […]
[…] האסיר מסיירה ליאון […]
[…] · האסיר מסיירה ליאון […]
[…] שנחצבו בידי החברה הפכו לבסיס של מלחמות באיזורים כמו סיירא ליאונה באפריקה ששם מאות אלפים מתו במלחמות אזרחים שהתבססו על […]