לפני כשנה וחצי הוזמנתי להשתתף בתוכנית פיילוט לתוכנית בענייני דת בשם "צולם ביום חול " בהנחיית שהרה בלאו . בתוכנית דיברתי על הסרט שהוקרן אז על המסכים "הסוחר מונציה " עם אל פאצ'ינו " ועסקתי בשאלה האם ניתן לראות בסרט כמו במחזה המפורסם של שקספיר שעליו הוא מבוסס יצירה אנטישמית .
עבור הפיילוט הזה נאלצתי לנסוע במיוחד לירושלים ולמעשה בזבזתי עליו יום שלם .
לבסוף הוא לא הוקרן .מאחר שזה היה רק פיילוט .
לכאורה הדיון על שקספיר היה בזבוז קולוסאלי של זמן שיכול היה להיות מנוצל לדברים חשובים יותר.
אבל כנראה ששום עיסוק אינטלקטואלי לא מתבזבז באמת ..לפני כמה חודשים פנתה אלי דינה שטנר והודיעה לי שהיא ושותף מתכננים פרויקט מיוחד במינו ""אורות הכרך " זה יהיה פרוייקט ספרותי מסוג שונה שבו בכל גיליון יעסקו יוצרים ישראלים צעירים מסוגים שונים באחד מספרי המופת הקלאסיים ומזוויות שונות .וזאת על מנת לקרב את היוצרים האלו אל הקהל הצעיר שבדרך כלל אין לו הזדמנות להתמודד עם יוצרים אלו .
הגיליון הראשון יעסוק במחזאי המפורסם מכולם שקספיר . האם אהיה מוכן לתרום לו משהו ?
היה לי מה לתרום ,הרחבה של אותה שיחה שדבר לא יצא ממנה בתוכנית "צולם ביום חול ".מאמר על התגובות היהודיות השונות לאורך השנים לדמות של שיילוק ,היהודי המפורסם ביותר בספרות העולם לאחר הדמויות שבתנ"ך ובברית החדשה וגורם אדיר כוח להפצת האנטישמיות בעולם .
ואני שמח להודיע שכעת כמה חודשים בלבד לאחר אותה שיחה מקדימה יצא סוף סוף הגליון הראשון של "אורות הכרך " והוא בהחלט גיליון ראוי לקריאתכם .
( המהירות בביצוע אגב הדהימה אותי ,לאנשי כתב העת "עמדה " שגם הם הוציאו גליונות משלהם בימים אלו לקח כמה שנים עד שהוציאו סוף סוף את הגליונות הנוכחיים,אנשי "אורות הכרך " הראו שאפשר להוציא לאור גיליון ספרותי גם מהר וגם טוב ) .
הגליון הראשון של "אורות הכרך " כולל מאמרים שירים סיפורים ואיורים שקשורים או מושפעים או קיבלו השראה משקספיר. ואפילו סיפור מצויר של הקומיקסאי איציק רנרט שמספר על ההשראה שחייו קיבלו מכתבי שקספיר .
נקודה מעניינת :המחזה הנדון ביותר בגיליון מבין כל מחזות שקספיר הוא דווקא המחזה המלחמתי הלכאורה מאוד לא רלבנטי למצב הישראלי ( ואולי דווקא כן ) "הנרי החמישי "על הנסיך ההולל הארי שהופך לאיש מלחמה קשוח ויוצא לכבוש שטחים בארץ שכנה בטענה שהם שלו מקדמת דנה. .
לא פחות משלוש יצירות בגיליון מוקדשות מחזה זה :תרגום של קטע מהמחזה מאת אברהם עוז ,שיר מאת אסתר צירלין וסיפור מעניין של ראובן מירן שחוזר לעלילה ומציג אותה מנקודת המבט של אחת הדמויות .
(שאר הסופרים והעדיפו לנקוט באיסטרטגיה הספרותית של שימוש בשקספיר על מנת להאיר את החיים הישראלים המודרניים במקום לפנות ישירות לעולמו של שיקספיר כפי שעשה מירן בסיפור ההיסטורי שלו. )
אותי זה הפתיע :ציפיתי שהמחזה הנידון ביותר בגיליון יהיה ה"סוחר מוונציה " שהוא לכאורה רלבנטי היום יותר מאי פעם .אבל טעיתי. אני היחיד שעוסק בו בגיליון .
האם זה אומר ששילוק היהודי הגלותי מונציה וכל האנטישמיות הקשורה בו ,נושא שפעם עמד במוקד העניין של העיסוק הישראלי בשקספיר שוב אינו אומר הרבה לדור החדש של היוצרים בישראל ? האם ייתכן שדווקא הנסיך הארצי והמלחמתי הארי מהנרי החמישי שאין לו שום קשר ליהדות ולגלות אבל יש לו הרבה קשר למיליטריזם אומר להם הרבה יותר ?
מאמר מעניין בחוברת הוא של הסופר יונתן בן נחום "שקספיר כאדם רמזים ביצירתו " שבו בן נחם מגלה כמה מזים מעניינים על אישיותו של שקספיר כתוצאה מקריאה מחודשת ביצירתו ובו הוא מגיע בין השאר למסקנה שנישואיו של שקספיר עם אישה מבוגרת יותר נכפו עליו ממש בידי אותה האישה ורמזים על כך יש בסונטות שלו שבה מתואר אונס של נער צעיר בידי אישה מבוגרת יותר ."( גילוי נאות :יונתן בן נחום כתב את המאמר לגיליון בעצתי ) .
סך הכל חוברת מרתקת ממש במיגוון הזוויות שאותן היא מוצאת בשקספיר שמראות שהסופר הבריטי הוא רלבנטי היום כפי שהיה תמיד .
אנשי "אורות הכרך " מתכננים כעת חוברת הבאה שתעסוק במשורר היווני הקדום הומרוס . ותהיה בנויה בפורמט דומה .אני מצפה לה בסקרנות .
ראו גם
אתר "אורות" "
5 תגובות על “האם שקספיר עוד רלבנטי ?”
the comical history of the merchant of with the extreme cruelty of shylocke'the jew.
אני מחזיק בעותק של הספר -וזו הכתובת שעל הכריכה. כל הסבר מיותר
דיון שהיה בפורום "עצור כאן חושבים":
http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=1263028
צר לי להוסיף נימה ריאקציונרית
רלבנטיות אינה שאלה ספרותית
לכל היותר זאת שאלה סוציולוגית
לקורא, לכל קורא, דברים שמדברים אל לבו ושכלו ודברים שאינם נוגעים לו כלל.
טוב ויפה, מי ששקספיר אינו נוגע ללבו ושכלו מוטב שיבדוק את לבו ושכלו ולא את שקספיר
[…] להשוות את קצב הפרסום הזה עם זה עם הגיליון הראשון של "אורות " שהוקדש לשיקספיר ושבו יש לי מאמר על הגלגולים היהודיים השונים של […]
[…] האם שיקספיר עוד רלבנטי? […]