אתמול בגיליון ידיעות אחרונות של הראשון באוגוסט פירסם יונתן גור כתבה שבה חקר את מקורות המילה הנפוצה מאוד בימים אלו "הזוי ".
הוא ראיין אישים שונים כמו עוז אלמוג ,צבי טריגר ,עמליה רוזנבלום ואבשלום קור לגבי מקורותיה ופריצתה המפתיעה של מילה זאת ( שזכתה בין השאר לפירסום הודות להצהרתו של משה קצב "זהו שקר הזוי חולני ומופרע ".
אבל מאיפה היא זכתה לפירסום פתאומי כל כך המילה הזאת שמסתבר מאבשלום קור שנמצאת בעברית עוד מימי הנביא ישעיהו שבספרו כתוב " "כלבים אילמים לא יוכלו לנבוח ,הוזים שוכבים אוהבי לנום ".
גור תמה: אז היא הייתה שם תמיד המילה ההזויה הזאת אבל היא שכבה שם נטולת שימוש ,חיממה את גופותיהם הרקיבות של "מגניב " ו"מהמם ". אז מה גרם לה לעזאזל לזחול מארון הקבורה ולהתנחל בכל משפט שלישי ?
הוא שאל גם אותי בעניין זה .
"בדרך כלל מילה לא מופיעה סתם "מעריך אלי אשד " יש אדם או קבוצה בעלי השפעה תקשורתית או תרבותית שמתחילים להשתמש בביטוי או במילה וכתוצאה מכך זה תופס .
דוגמה טובה היא הביטוי "האקס המיתולוגי ". עירית לינור החלה להשתמש בביטוי הזה במאמרים ובספר "שירת הסירנה ". אחר כך זה הפך כל כך נפוץ עד שאנשים אפילו לא יודעים שהיא המקור .
גם לגשש החיוור הייתה השפעה כזו ,עם הביטויים והמילים שהמציאו עבורם בעיקר ניסים אלוני ויוסי בנאי .
אני לא יודע מאיפה היגיע השימוש במילה הזוי אבל אני משתמש בה די הרבה בבלוג שלי ,אתה יודע מה ,לא מן הנמנע שאני התחלתי עם זה. ".
אכן אני זוכר שאני משתמש במילה "הזוי " בהקשרים שונים כבר מזה שנים , לכו תדעו אולי בלוגרים שונים ראו אותה אצלי והחלו להשתמש בה בבלוגים שלהם ומשם זה התפשט בכל הארץ וזהו המקור להפצה המיסתורית שלה ?
אפשרות.
קטגוריות
8 תגובות על “תעלומה : מאיפה באה המילה "הזוי "?”
כולנו זוכרים שמאז ומעולם השתמשנו במילים שאנחנו משתמשים בהם היום. הביטויים: הזוי, עשר, חבל על הזמן, סוף הדרך וחברייהם בדרך קלל מתחילים בצבא. שם מקור הסלנג ומשם זה זולג מאוד בקלות לכל שאר המקומות. כל מה שצריך זה ללמוד להמנע משימוש באופנה החולפת של הביטוי התורן כדי שבעוד כמה שנים לא נעלה על איזה מסמך מהעבר בו אמרנו על משהו שהוא "מגניב" או חלילה "מגניש".
חמש-חמש
דרך קלל?
נו מילא…
הכרתי בצבא חייל שהשתמש ב-"חבל על הזמן" שנים רבות לפני שהביטוי הפך לנפוץ כל כך. בעקבותיו גם אני התחלתי להשתמש בזה, אם כי לא בשימוש הסיטוני שאנחנו מכירים בשנים האחרונות. אני מתאר לעצמי שלא היינו הראשונים, וכנראה מדובר בסלנג שהחל ביחידות מסוימות בצה"ל והיה קיים זמן רב עד שתפס את כל ישראל כאש בשדה קוצים.
כמו האקס המיתולוגי כך גם יזיזים. אני עוד זוכר את מערכון פלטפוס בו אחת הדמויות מספר שהיא ומישהו אחר יזיזים. "מה זה זה יזיזים?" נשאלת הדמות "ידידים עם זיונים" היא עונה, ואני נקרעתי מצחוק כי זה היה ביטוי חדש ומשעשע. היום הוא כלכך נפוץ ומוכר שאנשים כלל לא יבינו את הבדיחה.
אולי כדאי לפלח לפי סוג האנשים שאומרים הזוי או כל ביטוי אחר
לחלק לפי גיל , מין , מוצא , וכו
וכך לגלות האם מדובר בקבוצה שמאמצת הרגלים חברתיים או קבוצה מושפעת
ואז אולי יחקרו מדוע ולמה אומץ דווקא אותו ביטוי
הביטוי הזוי הוא אחד הכלים הלשוניים כיום למחיקת רעיונות חדשים
מסכים עם זה שמעלי, כל דבר חדש נחשב היום ל"הזוי".
המילה הבאה- "גזור". גזור אחי, גזור.