ירון גולן המוציא לאור השנוי במחלוקת ביותר של מדינת ישראל ,האיש שהיה מוכן להוציא לאור את כולם ,וזאת לא למטרת רווח כספי אלא מתוך אידיאולוגיה נפטר באופן פתאומי . לרגל שבוע הספר שבו הייתי נפגש באופן קבוע עם ירון ועם ספריו הנה כתבה לזכרו. |
כשגרשון שקד הפרופסור שלי ימות סופית
בין בזמנו בין בפריחה מועדת
לא ילווהו כמאגדה מזופתת ומערבון ישן
ילדות זקנות מרצינות מהרצאה אחרת
כשיסתיימו מסעותיו של השולף המהיר ,המריר
בשדות החנופה לא תשמע תרועת ההמונים
לרגל מסיבת סתרים אירונית יעדרו פרסים
ואף אחד לא ישתגע לשאול בקול סנטימנטלי
וכשיר ילדים מתחנחן בחמדה
ישתתפו המילים בחגיגה חשובה
החוכמס ,ההתחמקויות הישירות
הרווח שבין מצבי הרוח וההרזיות
יעלו על השולחן ויאמרו בנאלית כמעט ראש ממשלה ,במאי ,שחקן ,בנקאי צמרת
הבאמת "כחול ים המים יפה ירושלים ?"
אבל אני …אני אהיה שם כתמיד כפואנטה אבודה
תוהה על החיים ועל האהבה.
( הסטודנט הצעיר לספרות ותלמידו של אותו גרשון שקד ירון גולן ב"פי האתון" עיתון הסטודנטים של ירושלים גליון 11 27.6.1979 ע' 8 מנבא את העתיד לבוא עליו ועל מורו 27 שנים מאוחר יותר ) .
המוציא לאור השנוי ביותר במחלוקת של מדינת ישראל ירון גולן נפטר בגיל צעיר יחסית יום ה-23.1 2007 בארבע בבוקר. הוא הלך לילה אחד לישון ולא קם יותר וכנראה מת מדום לב.הוא היה במותו בן 58.הוא השאיר מאחוריו משפחה ,וקהילה ספרותית המומה מצער על האבדן של אדם שיותר ויותר מתברר שאין לו כל תחליף או מקביל.
הוא נפטר כחודש בלבד לאחר שנפטר מורו פרופסור גרשון שקד ׁ ב28 בדצמבר 2006) שגולן היה תלמידו המזהיר וגם הבעייתי ביותר.
גולן היה התלמיד היחיד ששיתף אי פעם פעולה עם המורה הגדול ביצירת ספר משותף , אנתולוגיה של ספרות ישראלית. אלא שהתלמיד המזהיר והשקדן אכזב את שקד ברמות שהיום ניתן רק לשער. במקום להפוך לחוקר אקדמאי יבש היסטוריון של הספרות העברית ושל כל הזרמים המרכזיים ושל האישים החשובים שפעלו בה , וממשיכו ולעתיד יורשו של שקד האיש שיום יבוא ויהפך ל"אורים ותומים " שיקבע מי הוא איש ספרות חשוב כפי שציפה ממנו, הוא הפך למוציא לאור של כל אנשי השוליים באשר הם. אלו שהירגישו שההיסטוריה זנחה אותם בצד האביר הדון הקישוטי של המקופחים והשכוחים שזכו רק להתעלמות ובוז מהממסד שאותו ייצג שקד.
ובכל זאת בדרכו שלו המוזרה ירון גולן היה מעמודי התווך של עולם הספרות לא פחות , ואולי הרבה יותר , מפרופסור גרשון שקד. הוא הוציא קרוב לאלף מאה ספרים בעשרים שנות פעילותו כמוציא לאור . רבים מהם חשובים ומרתקים.
אולי יש משהו סמלי בזה שהמורה איש המימסד הספרותי האולטימטיבי והתלמיד איש השוליים האולטימטיבי נפטרו בפרק זמן קצר כל כך זה מזה.
היכרתי את ירון במשך שנים רבות ולעיתים קרובות היינו יושבים ודנים על האפשרות שאני אכין ביבליוגרפיה של הספרים שהוציא בהוצאתו.
בפעם האחרונה דנו באפשרות זאת בפגישה מקרית ברחוב.הוא נראה מלא חיים ורעיונות כתמיד.ביום שלאחר מכן הוא היה בן המתים. ומן הסתם הייתי אחד האנשים האחרונים שראו אותו בחייו.אז הנה מאמר זכרון לזכרו של האיש שדאג לזכור ולהזכיר כל כך הרבה אנשים נשכחים.
גאון או מוקיון ?
.
ירון גולן .פורטריט מאת יחיאל סגל.
ירון גולן היה דמות מעורפלת גם עבור מקורביו שמעולם לא יכלו להחליט האם מדובר בגאון מגלומאני תימהוני או מוקיון ספרותי השם ללעג את עולם הספרות. וככל הנראה היו בו משני הדברים.
הוא מצידו מעולם לא התרגש מהסקנדלים שאותם עורר בלהיטות בכל פינה ובכל אירוע ספרותי אפשרי והמשיך לתרום סכומי עתק מכיסו הפרטי בפרויקט הפילנתרופי האדיר החסר תקדים ששמו היה הוצאת ירון גולן. בהוצאה זאת פירסם ספרים מאת כל מי שרק אפשר היה מבלי להפעיל סלקציה מיתרת ובחלק מהמקרים גם בלי לקרוא את הספרים שהוציא עד הסוף.
אבל מי היה האיש עצמו ? מאין בא? ומדוע פעל כפי שפעל ?
ירון גולן נולד אפריל 1949 למשפחה ידועה מאוד בתל אביב. משפחת גולן הייתה מראשונות המשפחות בתל אביב הקטנה סבו מצד אביו עו"ד פנחס גולדברג היה מראשוני המשפטנים בארץ. סבו מצד אימו היה עורך דין ידוע גם הוא בן ציון ברקאי מותיקי מפא"י ולשעבר מזכיר מועצת פועלי תל אביב. ובין השאר יש עליו ערך ב"אנציקלופדיה לחלוצי הישוב ובוניו " של דוד תדהר . ( גם לגולדברג ניתנה הזכות הזאת להופיע באנציקלופדיה של תדהר אלא שזה סירב לשלם את הסכום הסביר וההגיוני שדרש תדהר של חמש לירות וכתוצאה הוא נמחק מההיסטוריה והמשיך להתקיים רק בזכרונו של הנכד ).
אביו אליעזר גולן מהנדס היה בעל חברת ההסקה "תרמויל," והחזיק בכמה נכסים מניבים היטב שמימנו את ההוצאה מהם נתן לבן המוזר תקציב שנתי שמן שפירנס אותו.
אימו של ירון , רבקה ברקאי- גולן היא פרופסורית ומדענית העוסקת במיקרוביולוגיה,והשניים האלו הם שניהלו לעתיד את ההוצאה ביחד עם אישתו בתיה.
אחיו עודד גולן הוא דמות מדהימה בפני עצמה ובעולם שלו העולם של הארכיאולוגיה וסחר העתיקות הוא מקביל כמעט מדויק לירון גולן בעולם הספרים ואני מקווה בעתיד לפרסם כאן כתבה גם עליו ( ולא ניתן אלא להצטער על כך שמעולם לא פירסם ספר בהוצאה של אחיו על עיסוקיו ותחומי עניינו ).
ירון גולן עצמו היה בוגר גימנסיה הרצלייה, את שרותו הצבאי עשה במקום המתאים לו ביותר בארכיון צה"ל. באוניברסיטה סיים גולן בהצטיינות יתרה את לימודי האמ-איי בספרות והיסטוריה באוניברסיטה העברית בירושלים. שם חיבר את עבודת האם אי הגדולה ביותר בתולדות המחלקה לספרות והאוניברסיטה העברית ואולי האקדמיה הישראלית בכללותה ,עבודת ענק בגודל של עבודת דוקטוראט , 770 עמודים (!) על הסיפורים של ניסים אלוני ועליה קיבל ציון "100 בהצטיינות יתרה ". .ומכאן הוא התכוון להמשיך לדוקטוראט בעידודו ואף בלחצו של גרשון שקד שהרגיש שכאן יש כישרון גדול מעין כמוהו . שקד חזה עבורו גדולות ונצורות בתחום הקריירה האקדמאית.
גרשון שקד ,מורה מאוכזב של ירון גולן.
השניים עבדו ביחד על האנתולוגיה לספרות הישראלית המודרנית של בני דור הפלמ"ח – "חיים על קו הקץ: אנתולוגיה לספרות ישראלית " ( 1982 שגולן ביצע עבורה את רוב העבודה ושקד כתב עבורה רק את הקדמה.
אנקדוטה : טקס נישואיו של גולן התקיים כמה שעות לפני אירוע ספרותי על "חים על קו הקץ " .גולן ובת זוגו השלימו בחופזה את טקס הנישואין ומיהרו והם עדיין בבגדי הנישואין לאירוע החשוב כמעט באותה המידה של היום , האירוע לכבוד האנתולוגיה המשותפת עם הפרופסור שקד.
כעת נותר לו רק להשלים את עבודת הדוקטוראט שלו על לא אחר מאשר מחבר ספרי "חסמבה" יגאל מוסינזון. אם היה מבצע עבודת דוקטוראט זאת הייתה בידינו כעת עבודת מחקר על יגאל מוסינזון ויצירתו שאולי הייתה מגמדת (בכמות לפחות ) כל מה שנכתב על כל סופר ישראלי אחר.
אבל לצערי הרב כחובב של יצירות יגאל מוסינזון הוא לא השלים אותה. וככל הנראה וגם לא החל אותה.
מצד שני ספק אם היה משלים עבודת דוקטוראט בגודל כזה שמן הסתם הייתה יוצאת בגודל כפול או אף משולש מזה של עבודת התזה שלו. יהיה אשר יהיה ירון גולן מעולם לא השלים את הדוקטוראט והוא עזב את האקדמיה.
אני מנחש שירון גולן היה סטודנט מבריק אבל הוא לא התאים לאקדמיה שאינה אוהבת אנשים כמוהו חסרי סדר קופצניים אסוציאטיבים ומעדיפה אנשים מסודרים יותר אם גם מבריקים פחות.
וכך התלמיד המבריק ביותר אי פעם של פרופסזר גרשון שקד נבעט החוצה מן האקדמיה אל הקור .פרופסור גרשון שקד רחץ ממנו את ידיו בסלידה .לא לזה הוא ציפה מהתלמיד המבריק.
הוא לא נטש כמובן את עולם הספרות.במשך שנים פרסם את הטור "ספרים הרבה" במוסף "הארץ" ואת הטור הספרותי במקומון הירושלמי "כל העיר". ונודע בביקורותו העוקצניות והארסיות על כל מי שרק אפשר.בשלב מסויים הוא חשב להיהפך לביוגראף וחשב לכתוב ביוגרפיה של ניסים אלוני. למרבית הצער זה לא הסתייע . אבל הוא עסק בכתיבת ספרים מוזמנים על של כמה מפעלים : כור טלרד ומרכבים.
באיזה שהוא שלב אלמנתו של תעשיין הזמינה אצלו ביוגרפיה שתהלל את פועלו של בעלה הנערץ. גולן חקר וביסודיות וחשף את כל הפילגשים המרובות של הבעל. נפגש איתן בבית מלון ושקל לעשות מזה רומן ספרותי. ביוגרפיה כרצון האישה בכל אופן לא יצאה מזה.וגולן החליט שעתידו אינו טמון בכתיבת ביוגרפיות.
המו"ל
המשוררת סמדר שרת זוכרת את ירון גולןירון גולן היה המוציא לאור שלי. הוא היה אדם נפלא ובלתי אפשרי כאחד. הכרתי אותו כמעט 30 שנה והוא זה שב-90 הציע לי להוציא אצלו את ספרי הראשון-"אור על פני תהום". לא ידעתי אז שזה יהיה פתח לשנים ארוכות של קשר חזק ולעוד 3 ספרים.ניסיתי להיגמל ממנו, לעבור להוצאה יותר "מכובדת" אבל תמיד חזרתי אליו. היה לנו קשר מיוחד, קשר שבו הרעיף עלי מחמאות כפי שעשה בדרך כלל עם אחרים. היה לא פשוט איתו. הוא היה פזור דעת ובלתי ממוקד. לעולם לא אשכח את היום בו הכרתי אותו. ישבתי בספריה של החוג לתיאטרון בגבעת רם בירושלים וקראתי מחזה. ירון שלא הכיר אותי פנה אלי ואמר שבקפיטריה יותר מעניין מאשר לקרוא את המחזה שאת שמו אינני זוכרת. כשהגעתי לקפיטריה ירון היה מוקף אנשים ולא זכר כלל שהזמין אותי לקפיטריה. כזה היה ירון בעל לב רחב ונדיב יותר ממה שניתן היה להכיל. הוא היה ידיד נאמן מעבר להוצאת הספרים. אזכור אותו כפי שהיה טוב ומיטיב. כל כך הרבה אנשים חייבים לו את האפשרות לזכות בהכרה כלשהי. הוא הוציא ספרים הרבה ולא נתן לשיקולים כלכליים לבלבל אותו.ירון שהיה מסמר בכל חבורה שהגיע אליה יחסר לכולנו מאד. |
לדבריו של ירון גולן כבר בגיל 6 ידע שייעודו הוא להוציא לאור ספרים.
ההוצאה לאור שלו בכל אופן הייתה תוצאה ישירה של עיסוקו כאספן ענק של ספרים. גולן היה אספן כפייתי של ספרים ושל מסמכים שונים ומשונים. הוא היה ידוע כמי שמסוגל לחטט בפחי אשפה אחרי ספרים ישנים ספרייתו המדהימה בעושרה סכמה למעשה את תולדות הספרות העברית מאז קום המדינה ולפניה .אני פגשתי אותו לראשונה בספרייה שאליה בא במסע ציד אחרי ספרים נדירים מאוד.
הוא גם היה בעל אוסף האוטוביוגרפים ( חתימות ) הגדול בארץ.חוץ מזה היה ידוע כשדכן בלתי נלאה ( וגם ניסה לשדך אותי כמה וכמה פעמים שידוכים שמעולם לא עלו יפה למרבית הצער,הבחורות שאותן בחר עבורי התגלו כבלתי מתאימות באופן מוחלט, אבל מעולם לא נטרתי לו על כך. )
על פי סיפוריו את ההוצאה התחיל גולן עם ספר של שלמה כרמל שאליו היגיע ירון כאספן ספרים שבא לקנות את אוספו ונדלק על ספריו שבהם סיפר כרמל על סיפור אהבתו כקשיש בן 73 בעוזרת הבית שלו סיפור אהבה שכתוצאה ממנו מצא את עצמו כרמל מאושפז בטיפול פסיכיאטרי בידי ילדיו.
גולן התעשת הוציא את ספריו של כרמל לאור. הוא לא הסתפק בזה.גולן שהפך למעין נכד מאומץ לכרמל עשה לו כבוד רב בשנות חיו האחרונות פירסם שלושה ספרים שלו דאג שילחינו כמה משיריו ואף העניק לו את הכבוד האולטימטיבי את פרס היינה לתרגום מטעם הוצאת ירון גולן.
ומכאן קצרה הייתה הדרך להוצאת ספרים המשפחתית הפעילה ביותר שאותה ידעה מדינת ישראל. הוצאה שנוסדה ב1986 ופעילה למעשה עד היום.
למרות שהשם שיצא לו כאדם שאינו מן הישוב גולן הצליח להשיג כמה השגים מדהימים בכל קנה מידה.
במהלך שנות פעילותו גולן פירסם כאלף וחמישים ספרים זאת לא כל צוות ללא מזכירה ומביתו כפרויקט שבו שיתפו פעולה כל בני משפחתו שעליו ניצח הוא עצמו. פרויקט שבו שיתפו פעולה אישתו והוריו שאמנם ספקו כפיים בגלל שגעונותיו של הבן המוזר שביזבז כסף לכל רוח ( אבל לפרוייקטים תרבותיים בלבד ) אבל תמכו בו לאורך כל הדרך. ואי אפשר לקבוע אלא שהמדובר באנשי תרבות אמיתיים. בזמן שירון גולן עצמו היה עסוק בציד סופרים וספרים ההורים והאישה עסקו בהנהלת החשבונות ובהפצה של ספרי ההוצאה והחזיקו אותה איך שהוא מעל המים הסוערים.
בניגוד למול"ים רבים אחרים גולן מעולם לא דרש סכומים גבוהים מהסופר עבור הוצאת ספרו ולא עניינו אותו יחצנות קשרים אישיים חנויות גימיקים של מכירות וכיוצא באלה בעיות מסורתיות לא רלבנטיות.אותו עניין האדם הסופר והסיפור האנושי שמאחוריו. איך שהוא ההוצאה שרדה לאורך 21 שנה מ-1986 עד 2007.
למרות שההוצאה הייתה עיקר חייו הרי ספק רב אם היא פירנסה אותו באיזו שהיא צורה, שהרי הספרים הנידחים והמוזרים שפורסמו בה נראו כמנותקים לחלוטין מכל מה שיוצא בעולם הזרם המרכזי של הספרות והתקשורת הישראלית, הם לא זכו כמעט לכל פירסום תקשורתי ולא הביאו רווח רב. לגולן זה לא היה איכפת.
כל דבר אותנטי ראוי להתפרסם " פסק גולן בשיחה " ורק הקורא הוא הצנזורה ".
הוא היה איש הספרות היחיד שעסק בהוצאה לאור ולאורך זמן וראה את עצמו בכך ממשיך של אנשי ספרות אמיתיים כמו פרישמן וביאליק שעסקו גם בהוצאה לאור כפרנסה ,מסורת שלא ממשיכה להתקיים עד היום פרט לו.
הוא ראה בכך סוג של שליחות. שכן ירון גולן אהב כל סוג של טקסט באשר הוא וחשב שהכל ראוי וצריך להישמר, וכי זכותם גם השכוחים אלו שמחוץ לזרם המרכזי או הצדדי של התקשורת להשמיע את קולם ויש לעשות הכל כדי שזכרם ישמר למען הדורות הבאים.
את גולן קוממה העובדה שאדם נתבע לשלם מכיסו עבור הדפסת ספרו והוא הזדעזע מהתופעה של מסירת ספרים לגריסה.
לו לתלמיד שכשל של ממליך המלכים של הספרות העברית והאיש שקבע מיהו חשוב ומרכזי הייתה אובססיה ממש לתת פיתחון פה לכל מי שלא במרכז אלא בשוליים לכל המקופחים והאאוטסיידרים שהוא ירון גולן חש חלק בלתי נפרד מהם ( אולי בגלל חוסר הצלחתו באקדמיה ? ) ותחושת קיפוח זאת הייתה מוזרה במקצת שהרי הוא בא ממשפחה שהייתה מאצולת הישוב.
אם היה יכול אין ספק שהיה פועל להעלות את כל הטקסטים שבהוצאתו גם בצורה דיגיטאלית כדי שתישמר במחשבים למען הדורות הבאים. הוא הוציא ספרים לא בגלל שיקולים של רווח אלא בגלל שזה נראה לו חשוב.
הוא הוציא לאור ספרי שירה, זיכרונות, רומנים, הגות וספרי עיון, ספרי ילדים ונוער וכן תרגומים לעברית מן הקלאסיקה של ספרות העולם והספרות העברית.
הוא כל הנראה המו"ל העברי שהוציא את הכמות הגדולה ביותר של ספרי שירה מכולם אם כי הרוב המוחלט של המשוררים היו שמות שעליהם מן הסתם לא שמעתם מעולם. אבל היו בהם כמה ידועים יותר למשל ידידו הטוב דוד אבידן ,מנחם בן דפנה שחורי משה בן הראש מתי שמואלוף ,סמדר שרת וגם אחרים.
וא הוציא למעלה מ-200 ספרים ונים שעסקו בשואה על כל היבטיה ,ובעיקר ספרי זכרונות של שורדים דבר שעניין אותו מאוד.
בין השאר הוא היה חובב ענק ומומחה שהיה רק אדם אחד ( כותב שורות אלו ) שהשתווה לו לרומנים היסטוריים ועמל רבות כדי להוציא כמה שיותר מהספרים בז'אנר נשכח זה שהיה אהוב עליו כל כך. מצד שני הוא הוציא גם כמה וכמה רומנים מקוריים של מדע בדיוני.ובהם היו אחד או שניים שבהחלט היו ראויים להיקרא.
לצד השמות הלא ידועים שעליהם היו גאוותו פורסמו בהוצאתו גם כמה שמות ידועים באופן יחסי כמו ידידיו המשוררים דוד אבידן ומנחם בן והסופר והעורך אהרון אמיר שפירסם אצלו קבצי מאמרים ההיסטוריון אורי מילשטיין שפירסם אצלו ספרי היסטוריה צבאית וגם רומן היסטורי שכתב ( תככים בבאזל ) ולא מצא מוציאים לאור אחרים ודמויות ידועות כמו המחנך והסופר משה גרנות שפירסם אצלו ספרים שבהם הוא תוקף ( בסדר יורד של חשיבות ) את התנ"ך את ש"י עגנון את ישעיהו ליבוביץ ואת סמי שלום שטרית.
החוקרת רפאלה בילסקי בן חור שפירסמה אצלו ספר בלשי (לדעתי אחד הטובים בשפה העברית ). הוא פירםם ספר מחקר של דורית זילברמן על שירת יונה וולך ומערכונים של החידונאי "(קפד ראשו ) שמוליק רוזן ( אביו של עמנואל רוזן ).הוא גם נודע כמי שמפרסם את רובי משפחתם הלא ידועים של מפורסמים את אהרון ירושלמי דודו של ליאון יוריס ,את אחיו של חנוך לוין ,קרובה של משה שרת ,אחות של המשוררת אנדה אמיר ,הבת של מבקר האמנות חיים גמזו ( ואחות של המשורר יוסי גמזו ) את הבן דוד של שדרן הטלוויזיה עמנואל הלפרין.אישתו של המנצח רוני ריקליס .וגם את גיסו של המרצה הנערץ גרשון שקד.( אבל גרשון שקד עצמו מעולם לא פירסם משום מה שום דבר בהוצאת ירון גולן ).
הוא היה מוציא ספר שיר וספר פרוזה בכל שבוע ורומן היסטורי אחת לשלושה חודשים . וסך הכל כ120 ספרים בשנה קצב שלא יאמן ממש.
גולן מעולם לא הוציא אף רב מכר וספק אם חיפש אותם. הוא חיפש את הנשכחים את הבלתי ידועים את האזוטריים והאקזוטיים . את אלו שאיש לא יגע בהם בקצה של מקל חוץ מירון גולן.
איך גולן שרד כלכלית עם ההוצאה הלא רווחית היא תעלומה שהעסיקה רבים. ככל הנראה הוא שרד הודות להכנסה קבועה מעסק המשפחתי המשגשג שניהל אביו וגולן היה שותף לא פעיל בו. ובכל אופן יש לזכור שלמרות הופעתו המוזרה והשלומפרית המדובר היה באדם שבדרכו שלו היה יעיל והחלטי ומהיר פעולה בצורה מדהימה.
בין השאר גולן יצר וחילק שורה של פרסים עבור סופרי הוצאתו. אלו כללו את פרס עליזה ברקאי לספרי ילדים ,פרס היינה לתרגום , פרס גרשום ופמן לסיפורים קצרים ופרס רחל לשירה. הפרסים לא היו בכסף הם היו רק בתעודות ,ובאיזכורים על כך שהסופר זכה בפרס שה וזה בכל פעם שהופיע ספר נוסף שלו או פירסום נדיר על הספר .בכך סיפק גולן את האגו של סופריו.
מי זה המשוגע הזה ?
גולן היה דמות נערצת על המוני סופרים ואינטלקטואלים בלתי ידועים לקהל הרחב שהיו נפגשים ליד שולחנו בבית קפה ביום שישי ובערבים ספרותיים שונים שאירגן בביתו ובבית הסופר והוא היה מנהיגם והרוח החיה בחייהם .
אבל הוא היה ידוע לשימצה בחוגים שונים . אם כי הוציא ספרים חשובים לא מעטים ( לצד ספרים לא חשובים רבים ) הרי שהוא סבל משם רע בחוגי הספרות וההוצאה לאור בראש ובראשונה מסיבות צורניות.
הספרים שפירסם היו יוצאים ברישול סובלים מטעיות קשות בהגהה ובעריכה ( אם בכלל הייתה כזאת ולעיתים קרובות לא הייתה כזאת ) ומהופעה מרושלת באופן כללי.
אני מבין היטב למה : עבורו התוכן היה חשוב הרבה יותר מהצורה,חשוב מאוד היה שהתוכן יופיע מהר ככל האפשר עבור הכותב ועבור הדורות הבאים . ולא היו זוכים לכל הד תקשורתי אבל הם קיימים בספריות והכניסו את יוצריהם לתודעה ולכך יש חשיבות מיוחדת.
בתיה גולן אישתו של ירון גולן מעירה :
לפני כ 15 שנה, ירון החל לשתף את בני המשפחה בהוצאה לאור, ומאז חלו שינויים בדרך ההתנהלות ותהליך ההפקה הפך להיות מוקפד יותר בנוגע לעיצוב הגראפי, לעריכה, להגהות ולכל יתר התחומים. יתרה מזאת, היו ספרים שזכו בפרסים חיצוניים כגון: "ציפורנוגרפיה" של עודד בארי שזכה בפרס על עיצובו, פרס שחולק על ידי שר המסחר והתעשיה. הספר "חדר משפחה" של דני ציפר קיבל פרס ראשון של ויצו במסגרת 90 שנה לויצו, כמו כן הספר "בתמורות העיתים" של אסתר פיין היה בין המועמדים לפרס מפעל הפייס – פרס ספיר. |
הוא נודע לשמצה גם מסיבות אחרות. הוא היה מפורסם בנטייתו להופיע באירועים ספרותיים שונים ולעורר בהם סקנדלים בצעקות ובהערות מעליבות שונות כלפי המנחים כאשר אלו נראו לו כשחצניים מידי. ובכך פעל כליצן החצר המגחיך במכוון אירועים פומפוזיים מידי כפי שעשה במודע עבור עולם הספרות כולו.
אני עצמי עברתי זאת על בשרי כאשר החל לעורר מהומות בערב שאירגנתי על ההצגה "הדיבוק" בבית ליוויק והחל לתקוף אותי אישית בשאלות והערות מרגיזות ,דודה נדהמת שלי שישבה לידו, שאלה אותי בדאגה לאחר האירוע "מי זה המשוגע הזה ?"
אני תמה : האם זאת הייתה דרך להשיג תשומת לב בדומה לכל המגיבים הכפייתיים בטוקבקים ?
הספר השנוי ביותר במחלוקת בהוצאת ירון גולן
בהוצאה לאור לא היו לו כל קוים אדומים הוא אף הסכים להוציא לאור את "המיין קמפף" של היטלר אם כי זה לא יצא לבסוף לפועל .
לצערו לא היו לו יותר מידי ספרים שנויים במחלוקת באמת או לפחות כאלו שעוררו את תשומת לב בתקשורת.
.להוציא אחד… וזהו בדיעבד אחד הספרים השנויים במחלוקת ביותר בתולדות המדינה .." תיק רבין:איך טפח המיתוס . של אורי מילשטיין ששימש כאחד ממקורות ההשראה ליגאל אמיר בביצוע רצח ראש הממשלה יצחק רבין.
אם נצטרך לבחור את הספר החשוב ביותר שיצא בהוצאת ירון גולן הרי זהו הספר אם כי לא מסיבות שגולן היה רוצה להיזכר בגללם.
אבל הוא הוציא ספרים מעניינים רבים ועבורי אישית כל ביקור בדוכני שבוע הספר לא יכול היה להיות מושלם בלי ביקור בדוכנו של ירון גולן ומציאה של איזו פנינה מדהימה בחיטוט בספרים השונים שהוציא,אגב עוד שיחה ביזארית עם בעל ההוצאה.
ספרים נבחרים .בהוצאת ירון גולן
עבורי המילים "הוצאת ירון גולן " היו תמיד ערובה לאיכות מסוג מסויים
בין אלף וחמישים הספרים שהוציא ירון גולן בימי חלדו יש ספרים רבים שככל הנראה רק ירון גולן היה מעלה על דעתו להוציא אותם לאור. מצד שני יש בינם פנינים רבות מספור בעלות איכויות שונות ל"מבינים ". ובהן ספרי דני מחונני של דוד אבידן על ילד גאון, המבקר והמשורר מנחם בן פרסם בהוצאה ספרים מפרי עטו: "שירים חדשים", "תיק שירה", "אין שירה בלתי מובנת" ( קבצי ביקורת שירה מעניינים ) , וכן ספר ילדים: "חגית בסירת הירח".ספר שמתאר כיצד מצויירת ישראל בקריקטורות של מדינות ערב. וכרך של כתבי משה בילינסון פובליציסט ואיש רב פעלים מתנועת העבודה שנעלם לתהום הנשייה עד שהוציא אותו ממנה ירון גולן . בין ספרי הזכרונות המרובים שלו נזכיר את הספר " וידויו של מנתח פלאסטי :אוטוביוגרפיה מאת נחום בן חור( 1994) . " נזכיר את "כוח להשחית " ( מהדורה שנייה ומורחבת, 1991) של יאיר קוטלר תיאור וניתוח ביקורתי חסר רחמים של עולם העתונות כפי שהיה מוכר היטב למחבר עיתונאי סקנדליסט. ואת הספר "גבר מוכה אישה מכה " ( 1994) של אבי בן דוד ( (בר ) זכרונותיו של גבר שהוכה בידי אישתו. רומנים היסטורייםמבין הרומנים ההיסטוריים הבים שפירסם גולן ( וזה כנראה היה הז'אנר החביב עליו ביותר) נזכיר את ספרו של אמנון בקר . סיפורי בעל ואהליבה סיפורים על תקופות שונות בתולדות עמק יזרעאל כולל כמה סיפורים על הפרהיסטוריה של עמק יזרעאל. שני רומאנים הסטוריים נוספים שמן הראו להזכיר, שהופיעו בהוצאה, נכתבו על ידי הסופר איש הציבור רב הפעלים וממיסדי ומנהלי חברת הספנות "צים " , צבי הרמן, הספר "זכרונות חניבעל" שהופיע לראשונה בהוצאת זמורה ביתן, אזל והתפרסם במהדורה חדשה ב 1998 בהוצאת ירון גולן. וכן את הספר "רוח לא כבולה" שהופיע לראשונה בהוצאת כתר והתפרסם שנית במהדורה חדשה בהוצאת ירון גולן בשנת 1997, רומאן היסטורי על חיי ג'ורדנו ברונו. מבין ספרי המדע הבדיוני שפרסם נזכיר את :
מלחמות היהודים 2 של רפאל רופין _( 1994) אחד הספרים המקוריים הבודדים בשפה עברית בז'אנר "ההיסטוריה החלופית" שהוא בו בזמן מחזיק בשיא עולמי של הרומן הארוך ביותר בז'אנר זה בכלל : 2 כרכים וכ800 עמודים! ואת ספר המד"ב הטוב ביותר שפירסם :
נזכיר גם את הרומן האפוקליפטי "גוג " של משה בן אפרים על חורבן ישראל בידי הערבים ( המחבר התפרסם הודות לסדרת התסכיתים שכתב משפחת שמחון לרדיו באמצע שנות השישים,בדיעבד חבל שגולן לא שיכנע את בן אפרים לכתוב ספר המשך כלשהו על חיי המשפחה הרדיופונית בהווה הישראלי בדומה למה שעשו בטלוויזיה ל"קרובים קרובים " ). נזכיר גם את סקס גורלי של המליונר וחבר הכנסת לשעבר שמואל פלטו שרון שבו כל חולי האיידס מוכנסים למחנות ריכוז.עוד ספר שעורר שערורייה לא קטנה כשפורסם בגלל פירסומו של מחברו. את רצח בדרך לצמרת של רפאלה בילסקי רומן בלשי על רציחות בפוליטיקה שמבחינה שרבות היה נבואי לגבי ההשחתה בפוליטיקה. רומן המתח צוואתו של מרק מתנאל של מתי מגד ,רומן מעניין מאוד על ראשית המדינה שאחד מגיבוריו הוא שרגא גפני ( לא הסופר אבל השם אינו מקרי ). ספרי ריגול
נזכיר גם את המחזה "הגטו החדש " היצירה הציונית הראשונה של הרצל. שירהבין משוררים ידועים שהחלו אצלו אפשר להזכיר את משה בן הראש שגולן פירסם את ספריו "קינת המהגר " והספר הבא". ואת מתי שמואלוף , ספרים וחוברות שהופיעו בסדרות שזכו להערכה מיוחדת. כוללים את סדרת "הנה" –קונטרסים לשירה בעריכתו ובחירתו של נתן זך כאשר בפתח כל חוברת מופיעה הקדמה מאירת עיניים של עורך הסידרה. בעיצוב הגראפי של אלעזר גלעד. בין המשוררים הנבחרים נמנו אדמיאל קוסמן, עוזר רבין, ישראל בר כוכב ועוד, וכן הופיע במסגרת הסדרה מבחר ראשון בעברית משירי ו.ה. אודן בתרגומו של נתן זך, מבחר שיריו של פבלו נרודה בתרגומה של טל ניצן-קרן, משירי ת.ס. אליוט בתרגומה של מאיה בז"רנו. כמו כן נתפרסמו ספרים בסדרה בעריכתו וביוזמתו של מנחם בן במסגרת ההוצאה, עליה נמנו ספרי השירה: "הזוהר ההוא" של אסתר מור בילר, "מסע אופניים" מאת משה יונגר, וספר "השירים" של לה לוקה, . עיוןמבין ספרי העיון שפרסם נזכיר את: מאגיה מיסטיקה וחסידות של פרופסור גדליהו נגאל. ואת בכור שטן :יהונתן אייבשיץ מסית ומדיח מאת משה אנטלמן ( 1992) נדבך ביצירתו של הרב אנטלמן הרואה בשבתאים ובפרנקיסטים את אבות הציונות האמיתיים והמקור לכל מזימה וקונספירציה שאי פעם התנהלה על פני כוכב הלכת הזה. כן נזכיר את רספוטין והיהודים :זכרונות מזכירו האישי של רספוטיון מאת אהרון סימנוביץ ( ספר שבין השאר תורגם בהמשכים בעיתון נאצי בפקודת גבלס כהוכחה לשלטון הכל יכול של היהודים בעולם ). ואת הספר ל.ס.ד. הילד הבעייתי שלי מאת דר' הופמן מגלה ה- ל.ס.ד. עוד נזכיר את המפתח לכתב העת הספרותי החשוב "קשת " בעריכת אהרן אמיר שערכה חנה דוד ,וגיליון של הכתב העת "עכשיו " בעריכת גבריאל מוקד. . וגם את "צור וירושלים" של דינה צחר תסריט קולנועי המבוסס על המחזה "צור וירושלים של מתתיהו שהם. . כן פרסם גולן אסופת פתגמים מעניינת של משה חכם "אלף ואחד פתגמים בגדדיים" ובהמשך "עוד אלף ואחד פתגמים בגדדיים" : פתגמים שהיו שגורים בפי יהודי עירק, אסופה הכוללת את הפתגם בכתב ערבי, תעתיק מדוייק בעברית, ותרגום הפתגם. לרוב הפתגמים נוספו פירוש, מקבילות וסיפורי עם. אותו משה חכם תרגם ואסף גם סיפורים פלסטיניים בספר "סיפורים פלסטיניים". |
וחוץ מכל אלו ירון גולן ביצע פעולת הצלה חשובה מאוד בעבור הקהילה הספרותית הוא הוציא לאור שני קבצי היומנים של המבקרת הספרותית הנשכחת יונה בחור שיצאו לאור תחת השמות ארבע מחברות יומן ( 1993) " וייסורי יונה בחור : ספר היומנים 1961-1991 " ( 1996 בעריכת דורון קורן ) שהם ללא ספק יצירתה החשובה ביותר שבהן היציבה מצבה מדהימה לעצמה ולמיליה הספרותית שבה חיה כאשר נתנה תיאור ריאליסטי ומדוייק ומדהים ממש שלה ושל הקהילה ספרותית זאת שבה חיה כדמות שוליים עלובה שאיש לא שם אליה כמעט לב
איש לא חוץ מירון גולן. -(ירון גולן הוציא לאור גם כרך של סיפוריה וכרך מאמרי הביקורת שלה , אולם לא עבורם היא תיזכר.)
רק על פרוייקט הצלה זה מן הראוי היה לתת לירון גולן פרס ספרותי .שהוא כמובן מעולם לא קיבל .
יש לקוות שהעבודה המבריקה שלו באמת על ניסים אלוני ואולי גם קובץ מאמרים ביקורת ספרותית שלו יצאו לאור בידי המשפחה שמתכוונת להמשיך בצורה כלשהיא את פעילות ההוצאה לזכרו.וכך יזכר ירון גולן לא רק כמוציא לאור אלא גם כפי שהיה חוקר ספרות ומבקר ספרות שיכול היה להגיע להשגים רבים אילולא בחר בתחום ספרות שנראה לו חשוב יותר.
אז איפה שאתה נמצא עכשיו ירון גולן איפה שאתה יושב עכשיו בשיחה עם פרופסור גרשון שקד המנוח ועם אישים אחרים שתמיד רצית להידמות להם כמו דוד פרישמן ,תודתי לך בשם הקהילה הספרותית של ישראל על קבצי היומנים של יונה בחור שהיצלת בישבילנו למרות שידעת שלאף אחד לא איכפת באמת וגם על כל הספרים האחרים המעניינים והנוראים .ואלו שהם גם אלו וגם אלו. אנחנו נמשיך לזכור אותך ודרכך כמה מהאנשים והספרים שהיצלת מתהום הנשייה כמי שהטיל אור על פינות אפלות שונות בזיכרון הישראלי.
ראו גם :
ירון גולן בויקיפדיה
לאה טרן על ירון גולן
מירב יודילביץ על ירון גולן
ירון גולן -גיבור תרבות :דוד שליט על ירון גולן
יוצרים שונים כותבים על ירון גולן בשחרזדה
מנחם בן, געוגעי לירון גולן. עם הופעת רשימותיו הנפלאות, באתר nrg מעריב, 17 באוגוסט 2012
אבשלום קווה, ירון גולן – פרקליט המקרים האבודים, באתר הארץ, 5 בנובמבר 2012
ספרים של הוצאת ירון גולן באתר הסימניה
המתעד של הלא מתועדים -ירון גולן והקהילה הספרותית
ירון גולן .פורטריט מאת רותי גרי.
30 תגובות על “כולם היו ילדיו : על ירון גולן.”
תודה גם בשמנו – משפחת בק
ויוצא דופן
הוא הזמן הטבעי לזכור ולהזכיר את ירון. איש יקר לכל מי שהכיר אותו
חבל שלא הוציא קטלוג מקיף-ועדיין לא מאוחר,בתקווה שההוצאה תמשיך להיות פעילה.אני רוכש די הרבה ספרים ובקושי נתקלתי בספרי ההוצאה ולא ידעתי על קיומם של ספרים רבים. ממש במקרה נודע לי על כתבי שופנהאואר והיה לי די קשה להשיגם
אדם מיוחד
ואמו רבקה – אישיות מרתקת ומיוחדת במינה
זן נדיר.
לא ראיתי את הספרים הללו . האם הם נכתבו בפרוזה?
ביום שישי הקרוב ה-11 לינואר 2008 בשעה 10 בבוקר
עולים לקברו של ירון גולן, במלאת שנה למותו.
נפגשים בשער החסד, בבית עלמין ירקון.
ב-11 וחצי נפגשים בביתו בשיכון ל"ברחוב בורלא 24
למפגש חברים לזכרו. כל מי שמרגיש קרוב
ומעוניין לבוא מוזמן לקחת חלק במפגש.
יהי זכרו ברוך!
לא יצא לנו להכיר לעומק
וחבל..
הייתי בחור צעיר נוטף אמביציות שחלם על ספר שירים
החלום התגשם
ורק עכשיו בין הדפים הללו
אני מגלה שעמד מאחורי ההוצאה אדם מיוחד במינו
ועשיר בתוכן העולם הספרותי
חבל שלא הכרתי ממנו קצת יותר
[…] לאור ירון גולן נפטר היום יום ה-23.1 2007 בארבע בבוקר .הוא הלך לישון ולא קם […]
[…] הקרוב ה-11 לינואר בשעה 10 בבוקר עולים לקברו של המו"ל ירון גולן, במלאת שנה למותו. נפגשים בשער החסד, בבית עלמין […]
שתי הודעות שקשורות למו"ל המנוח ירון גולן :
אני שמח לבשר שהוצאת ירון גולן הוציאה לאור בשני כרכים את עבודת התזה לתואר השני .של ירון על הסיפורים של ניסים אלוני .
וכמו כן יצא לאור בהוצאה זאת ספרה של רבקה ברקאי -גולן ,אימו של ירון ודמות מרכזית בהוצאה |"אשר עלה וצף:סיפורי חיים ".שהוא סיפור קורות חייה. זהו ספרה השישי של רבקה וקדמו לו חמישה ספרי מדע בעברית ובאנגלית בנושאי מחקריה .
בספר שככל הנראה נכתב לפני פטירתו החטופה של ירון היא עוסקת גם ובקצרה בתולדות הוצאת ירון גולן.
יותר מידי בקצרה וחבל דווקא בספר כזה היה מקום להעביר פרטים מעניינים על ההוצאה ותולדותיה.
את הספרים אפשר להשיג דרך ההוצאה
טלפון
036952664
אי מייל
golaneli@bezeqint.net
ראו עוד על ירון גולן בויקיפדיה
http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%99%D7%A8%D7%95%D7%9F_%D7%92%D7%95%D7%9C%D7%9F
[…] האתר של אלי הרשטיין ינשוף מחפש אבא מובי דיק הוצאת ספרים חדשה של אלי הרשטיין חנות הספרים "ינשוף" ועוד הוצאות ספרים הוצאת מ.מזרחי הוצאת אורי שלגי /רמדור הוצאת ירון גולן […]
עשר שנים סוער עולם הארכיאולוגיה סביב 'כתובת יהואש', שמוכיחה את קיומם של בית המקדש הראשון ושל מלכי יהודה. ארכיאולוגים בכירים נחקרו במשטרה, בועות זהב מיקרוסקופיות הפריכו תיאוריות שלמות, ובעליה של הכתובת, עודד גולן,אחיו של המו"ל המנוח ירון גולן עבר מסכת חקירות והועמד לדין. גם אחרי שזוכה מרוב האישומים נגדו, לרשות העתיקות עדיין חשוב מאוד משום מה להוכיח שהמלך יהואש לא חתום על לוח האבן הזה.
אז זיוף או אוצר ?
טובי החוקרים בדיסציפלינות שונות שברו ושוברים את מוחם בשאלה זאת. ובסופו של דבר בית המשפט העליון יאלץ להכריע בה.( או שלא).
ראו סדרת מאמרים בנושא במגזין בעריכתי "יקום תרבות " :
פרשת כתובת יהואש :החלק הראשון -זיופים ארכיאולוגיים בהיסטוריה
http://www.yekum.org/2012/09/%D7%A4%D7%A8%D7%A9%D7%AA-%D7%9B%D7%AA%D7%95%D7%91%D7%AA-%D7%99%D7%94%D7%95%D7%90%D7%A9-%D7%94%D7%97%D7%9C%D7%A7-%D7%94%D7%A8%D7%90%D7%A9%D7%95%D7%9F-%D7%96%D7%99%D7%95%D7%A4%D7%99%D7%9D-%D7%90/
החלק השני של המאמר:זיוף או אוצר?
http://www.yekum.org/2012/09/%D7%A4%D7%A8%D7%A9%D7%AA-%D7%9B%D7%AA%D7%95%D7%91%D7%AA-%D7%99%D7%94%D7%95%D7%90%D7%A9-%D7%94%D7%97%D7%9C%D7%A7-%D7%94%D7%A9%D7%A0%D7%99-%D7%94%D7%96%D7%99%D7%95%D7%A3-%D7%94%D7%92%D7%93%D7%95%D7%9C
החלק השלישי :עברית קדומה או ישראלית עכשווית ?
http://www.yekum.org/2012/09/%d7%a4%d7%a8%d7%a9%d7%aa-%d7%9b%d7%aa%d7%95%d7%91%d7%aa-%d7%99%d7%94%d7%95%d7%90%d7%a9-%d7%94%d7%97%d7%9c%d7%a7-%d7%94%d7%a9%d7%9c%d7%99%d7%a9%d7%99-%d7%94%d7%9c%d7%a9%d7%95%d7%9f/
אני מתגעגע .
שלך (ואם אפשר) לעד,
גיא.
כל כך יפה ועצוב. וגם – כל כך יפה כתבת. חבל שלא הכרתי אותו
ספר חדש יצא לאור מפרי עטו של ירון גולן המנוח""ספרים הרבה -פרידות ופרידות סופיות "( הוצאת ירון גולן 2012"). את הספר ערכה אלמנתו בתיה גולן והוא כינוס של כלל המאמרים והרשימות הספרותיות והראיונות שקיים גולן עם ארישים שונים ופורסמו בעיתונים וכתבי עת שונים .וכעת כולם מרוכזים בכרך אחד.
הנה שתי רשימות על הספר אחת של אבשלום קווה :
ירון גולן פרקליט המקרים האבודים
http://www.haaretz.co.il/literature/safrut/print/1.1857316
ורשימה של מנחם בן :געגועי לירון גולן עם הופעת רשימותיו הנפלאות
http://www.nrg.co.il/app/index.php?do=blog&encr_id=eb681a54e5fab943de3637e1d1cb52f4&id=3955
ביום ראשון, כה בכסלו תשע"ג, 9 בדצמבר 2012, יתקיים בחנות הספרים "תולעת ספרים ברחוב מאז"א 7 בתל אביב בשעה 20.00 ערב ספרותי לזכרו של ירון גולן .
במלאת שש שנים לפטירתו ולרגל הופעת ספרו:
"ספרים הרבה – פרידות ופרידות סופיות"
בעריכת בתיה גולן, הוצאת ירון גולן
התכנסות וכיבוד קל – 19.15
הדלקת נר
משתתפים: אלי אשד, פרופ' גבריאל מוקד, ישראל בר כוכב,
מאיה בז'ראנו, סמדר שרת, מיכאל פבזנר
עוד בתכנית:
קריאה מתוך הספר – יהודה עפרוני,
מוסיקה – אורה מאיש, טובה גרטנר, דוד רמזנוב (אקורדיון)
מנחה – הסופר והעיתונאי, אבשלום קווה
הכניסה חופשית.כולם מוזמנים.
רק שאלי אשד, הנפיחה חסרת הטעם והריח, שכול חותמו הוא בלוג, מין אסתי סגל ממין זכר, חייב תמיד ללכלך קצת. הוא חושב שהוא מצחיק
"במקום להפוך לחוקר אקדמאי יבש היסטוריון של הספרות העברית ושל כל הזרמים המרכזיים ושל האישים החשובים שפעלו בה , וממשיכו ולעתיד יורשו של שקד האיש שיום יבוא ויהפך ל"אורים ותומים " שיקבע מי הוא איש ספרות חשוב כפי שציפה ממנו, הוא הפך למוציא לאור של כל אנשי השוליים באשר הם."… "ובכל זאת בדרכו שלו המוזרה ירון גולן היה מעמודי התווך של עולם הספרות לא פחות , ואולי הרבה יותר , מפרופסור גרשון שקד".
למה כדי לשבח את גולן הוא היה צריך להשמיץ את שקד?
לא נורא מר אשד: אם גולן היה חי הוא היה מעיר לך על הטמטום הגס שלך. שקד אפילו לא היה טורח להפנות מבט בכיוון שלך
ועכשיו אחרי שניבלת את הפה כמו ילד אתה מרגיש טוב יותר חבר יקר?
גרשון שקד שאותו היכרתי לא היה מתלהב לקרוא את הקשקושים שלך על זה אתה יכול להיות סמוך ובטוח גם לא אם אתה מרצה באוניברסיטה כמוהו.
אני יכול לספר לציבור הרחב שאתמול השתתפתי בערב לזכרו של גרשון שקד ,ופגשתי שם אישים נכבדים כמו גבריאל מוקד ,דוד אוחנה, פרופסור יצחק בן מרדכי,מנחם בן , אחיו של ירון ,עודד גולן ( גיבור כתבה אחרת שלי ) ,יואב איתמר ורבים רבים אחרים וטובים שאין לי מקום להזכיר אותם כאן. לדעתי הערב היה מרגש ביותר.
בערב נתתי הרצאה קצרה על ירון גולן והקהילה הספרותית בישראל שתועלה בימים הקרובים ברשת.
ירון אנחנו זוכרים אותך.
והנה ההרצאה שלי על ירון גולן כמתעד הקהילה הספרותית של תל אביב :כפי שהיא מופיעה במגזין בעריכתי "יקום תרבות ":
כאן
המתעד של הלא מתועדים :ירון גולן והקהילה הספרותית
http://www.yekum.org/2012/12/%d7%94%d7%9e%d7%aa%d7%a2%d7%93-%d7%a9%d7%9c-%d7%94%d7%9c%d7%90-%d7%9e%d7%aa%d7%95%d7%a2%d7%93%d7%99%d7%9d-%d7%99%d7%a8%d7%95%d7%9f-%d7%92%d7%95%d7%9c%d7%9f-%d7%95%d7%94%d7%a7%d7%94%d7%99%d7%9c%d7%94/
הסופרת בלה דורון כתבה לי :
"יש לי כמה דברים להוסיף לך, בקשר למאמר על ירון גולן, אדם שהערכתי עד מאוד וחיבבתי ביותר, והייתי המומה ממותו בטרם עת. אין עוד אנשים כמותו בעולם, אני חושבת.
ירון לא האמין שמדינת ישראל תחזיק מעמד. להערכתו זה עניין של עוד 50 שנה בערך, עד שתיכחד. לכן היה חשוב לו להדפיס הכל מכל בכל. הוא האמין שהדברים שבדפוס הם שינציחו את התרבות והקיום האמיתי שהיה בישראל, עבור היסטוריונים של העתיד. החשיבות של הערך הסיפרותי היתה פחותה.
דברים ברוח זאת אמר לי באחד הפעמים שפגשתיו, כשחזרנו יחד מבית-הסופר צפונה, עוד בטרם הדפיס את סיפרי.
לבקשתו, מסרתי לו כתב-יד של סיפרי ריקי ריקי. בהמשך, שאלתיו מה דעתו על הספר. הוא הודה שלא קרא אותו, (אולי קרא כמה עמודים, אולי אפילו זאת לא). הוא העריך (כך אמר לי) שאם כבר פירסמתי ספר קודם לכן, בהוצאה-לאור ידועה, וכן סיפורי מד"ב בעיתונות, אזי יש לספר ערך ספרותי.
בהמשך נותר בידו כתב יד של ספר נוסף שלי, שעד היום לא יצא לאור: שמו הוא אשת חמודות וגם ציוניוני הדרך.
אשר לעמנואל הלפרין שספריו יצאו לאור בהוצאת ירון גולן, הוא אינו בן-דוד של עימנואל הלפרין מהרדיו.
אני לא שילמתי לירון על הדפסת סיפרי, וגם לא התחייבתי לרכוש כמות כלשהי.
מאידך, 2 ממקורבי שהפניתי להוצאתו, כן רכשו מספריהם.
סוף חג אורים שמח,
בלה
גאון תרבותי ומגאלומן תמהוני, אספן "טיפוסים" ו"טיפוס" בעצמו, יעיל ומהיר החלטה ומפוזר שראשו בעננים, אוהב אנשים ומעליבם בכיף, דחוי ע"י החברה ונערץ ע"י החבורה, קבצן ונדיב, חכם זקן וילד משחק, כזה הוא ירון גולן שהיכרתי ושאהבתי.
אני בטוח שבגן עדן אתה מחולל מהומות ומרומם נשמות, נשמה גדולה שכמותך.
יהי זכרך ברוך וגדולתך מוערכת כערכה
חברך ואוהבך מוטי לנמן
השיר "הספד מאוחר" מסיפרו החדש של יוצא הוצאת ירון גולן, המשורר המוערך ויוצא הדופן, דרור אלימלך, מבטא בפואטיקה רזה כדרכו את מה שכתבתי בתגובה הקודמת על ירון גולן. ברשותו של דרור אביא אותו לפניכם:
יש שדירות
יש הר
יש ציון
יש גולן
יש בתי דפוס
יש כריכיות
במיוחד בדרום תל אביב הישנה -חדשה
אבל אין ירון גולן. אין.
נגמרו המריבות
ההלצות
הפרובוקציות
הרעיונות
ההשראה
כל אותהאותה פתיחות חתרנית להכעיס
כל אותו חופש מוחלט, קסום.
אין יותר ירון גולן
ולא יהיה יותר אדם סוער מסעיר כזה.
אין יותר ירון גולן.
אין יותר הוצאת ירון גולן. אין.
אני ועמנואל הלפרין מהטלביזיה נושאים אותו שם. ירון לא פרסם את ספריו של איש התקשורת אלא את ספרי שהם:
מעבר רחוב יפו
יצרים בתיכון
המסכה
מוסר כפול
ירון היחידי בתחומו שפעל שלא למטרות רווח. שהיתי במחיצתו שעות רבות ביחידות ולעיתים גם בחברת הסופרת בלה דורון בת"א. כל מפגש היה מרתק.
בס"ד .בשבוע הבא ימלאו שבע שנים למותו של ירון גולן המו"ל האהוב עלי.
ירון גולן הוציא את ספרי "מסע לדרום האישון" בשנת 1991 כשחזרתי מטיול ארוך בדרום אמריקה וניו יורק.הפנתה אותי אליו ד"ר ארנה גולן,סופרת ומרצה לספרות,שלמדה אתו אצל פרופ' גרשון שקד.ארנה אהבה את שירי עוד מהוצאת ספרי הראשון "לילות הפוכים" בהוצאת מרתף 29 ליד עקד(למשוררים/ות צעירים מוכשרים,כך הסביר לי איתמר יעוז קסט המו"ל),בשנת 1987,עת השתחררתי מהצבא("..עת השתחררתי,המליצו לי הרופאים,על ביקור חודשי בנמל התעופה.."מאיר אריאל ז"ל)את הספר אהב מאד מנחם בן וכתב עלי במקומון "כל העיר" י-ם :"משוררת טבעית,טופס נדיר של אווריריות ואמת" .המילים האלו הולכות איתי כל השנים.כמה קשה לחדור למיליה הספרותי ולקבל התייחסות כלשהי…ירון ואני היינו נפגשים בבית העיתונאים בת"א.הוא תמיד הצחיק אותי.יום אחד הוא שאל אותי:"את רוצה את פרס רחל על ספרך?"שאלתי אותו איזה פרס ומה זה אומר ואני לא זוכרת מה נגמר.מבחינה צורנית גרפית הספר שלי לא היה שוס גדול,אבל יעל בן משה ילן,אחייניתה של מרים ילן שטקליס,שהציור שלה המקסים,הופיע בכריכה,בהחלט דאגה לכך.פגשתי אותו בערב התרמה לדוד אבידן.אני זוכרת שהוא אמר לי משהו על זה שאני דור שני לשואה ולכן אני לא יודעת לדחוף את עצמי.אולי.מה שבטוח זה שאני גאה על כך שהוצאתי ספר אצלו,כי הוא היה אדם נדיר.אני לא יכולה לומר שפענחתי אותו ואת מניעיו אבל למדתי ממנו שלכל אדם ויצירה(כמעט) יש מקום ואם חלקי שם,בשוליים אז בסדר.אני מוכנה ואף גאה בכך.יהי זכרו ברוך. רוני קדם
אני מנסה לקרוא את התרגום ל"העולם כרצון וכדימוי" של האובן ונדמה שהתרגום אינו איכותי דיו. למשל, הוא מנסה לחקות את התחביר הגרמני (הפועל בסוף), ישנן שגיאות כתיב, אין הסבר מתי ולמה סוגריים מרובעים. אתה כותב שהסדרה שלו "מונומנטלית" ואח"כ "אין סוף הערות השוליים שהמתרגם המלומד מסיבות הידועות רק לו החליט לדחוף אותם [השיבוש במקור] לגוף הטקסט שהפך כתוצאה לבלתי ניתן לקריאה ולהנאה." אז מה נכון? אני לא פגשתי אגב בהערות אלה (רק התחלתי לקרוא), אבל אם הן חלק מהטקסט – אבוי לנו, ואין כאן שום "מונומנטליות".
[…] לאור ירון גולן נפטר היום יום ה-23.1 2007 בארבע בבוקר .הוא הלך לישון ולא קם […]
[…] ירון גולן […]
[…] הקרוב ה-11 לינואר בשעה 10 בבוקר עולים לקברו של המו"ל ירון גולן, במלאת שנה למותו. נפגשים בשער החסד, בבית עלמין […]
[…] כולם היו ילדיו על המו"ל של הספר ירון גולן […]