web analytics
קטגוריות
הגולם

הגולם ואני

 הסיפור המלא של קשרי המשפחתיים עם  יוצריו של הגולם.

 

בערב לכבוד ספרה של שהרה בלאו " "יצר לב האדמה "  הכריזה עליה עורכת הספר נועה "מנהיים כ"מרי שלי הישראלית ובהשלכה כאימו של הגולם הישראלי . .
אם כך אפשר אולי לקרוא לי אביו של הגולם מאחר שיש לי יד כלשהי בהחדרה ובפריצה של נושא ספרותי זה שהוא אכן חביב עלי ביותר לתרבות הפופולארית הישראלית בצורות שונות בשנים האחרונות .
איך באמת היגעתי לנושא הזה ?
אצלי העניין בגולם הוא משפחתי ונובע משני הצדדים של המשפחה . .

הגולם בתולדות המשפחה

Image result for ‫הגולם והמהר"ל ציור יקום תרבות‬‎

ציור  צ'כ י  מאת מיקולש אלש/ של הגולם והמהר"ל מפראג מסוף המאה ה-19

למרבית הצער תולדות המשפחה שלי מתועדים היטב דור אחרי דור אך ורק עד המאה השמינית לספירה באיטליה לשושלת משפחת קלונימוס  בכל אופן הם  כבר מתועדים היטב בפראג של מחצית המאה ה-  16 פראג של ימי המהר"ל.

משפחת קלונימוס שיש רישומים שלה כאמור עד המאה השמינית לספירה באיטליה הוציאה במאות ה-12 וה-13 כמה דורות של מיסטיקנים ידועים כמו הרב יהודה החסיד ותלמידו בן משפחתו אליעזר מוורמנס שעסקו לראשונה בפירוט בנושא יצירת הגלמים ויצרו הסברים  מפורטים עד להדהים אולי ראשונים מסוגם בהיסטוריה האנושית  כיצד יש לעשות זאת .

באופן ספציפי הרשימה הגנאולוגית מגיעה עד שנת 1559 עד לאדם בשם "החבר רבי יוסף " "אוד מוצל מגזירת ( גירוש ) וינא " שהיגיע בשנה זאת לפראג.

פורטריט של החבר יוסף? ציור מהמאה  ה-16 של אנטניו קמפי

"החבר יוסף " הנ"ל הוגלה לפראג מוינה לאחר שעורר את זעמה של ממשלת הקיסר פרדיננד הראשון בגלל הנהגת אירגון חשאי כלשהו בשם "בני ציון " שמסיבה זאת או אחרת עורר את חששות השלטון.
בנו הרב פתחיה שנפטר ב-1598 היה סופר בקהילת פראג בתקופה שבה היה שם המהר"ל רב ולא מן הנמנע שהוא באופן ספציפי היה זה שהפיץ בכתב סיפורים שונים על המהר"ל אם כי אלה עד כמה שידוע לא שרדו עד היום בצורה שאותה כתב אותם.
האם היה אותו פתחיה אחראי גם להפצת סיפור הגולם ?
לנו עד כמה שידוע הסיפור הופיע בכתב רק בשנות השלושים של המאה ה-19 ביצירות כמו  בספרו של ברטולד אוארבך "שפינזוה " ב-1837.  ולדעתי אז  הסיפור גם  נוצר .

גירסה ידועה יותר הופיעה ב-1847 בקובץ גרמני בשם " גלריה של סיפורים " שהוצא לאור בפראג בידי בנימין זאב פשלס ונכתב בידי ליאופולד וייזל לדבריו בהסתמך על סיפורים שאותם שמע מהעם. .
ייתכן שאוארבך   כשפירסם לראשונה  את הסיפור התבסס על מקורות בעל פה ואולי גם על מסמכים קדומים יותר שכבר אינם קיימים ברשותנו.
אני נהנה לחשוב בתור ספקולציה שאולי הוא התבסס על סיפורים שכתב אותו פתחיה,שקברו נמצא לא רחוק מקברו של בן זמנו המהר"ל .

Image result for hebrew chronicle abraham david

כרוניקה עברית על תולדות יהודי פראג בין השנים 1389-1611 .לדעת החוקרים  נכתבה בחלקה  בידי סופר הקהילה פתחיה. בן יוסף.

בעת ביקור בפראג. יצאתי לחפש את הקבר של פתחיה.
הכתובת  החרוטה שעל קברו היא כלדקלמן :

פה נטמן

איש ישר ונאמן

רבנו פתחיה הסופר

 בן  החבר רבי יוסף

ויגוע ביום ו' כ"ה שבט שנ"ע לפ"ק

עד הגל הזה והמצבה ביננו

שעלה מות בחלונינו

לקח עטרת מראשנו

איה שוקל וסופר הנותן אמרי שפר

מורה  הגולה האלוף הגאון

הגדול בתוספתות ובקבלה

מוכתר בשבע חכמת המאיר

והזהיר ראש ….

יותר מלמ"ד שנים היה סת"ם ונאמן הקהילה

למדן וחזן לשם ותהלה

תפילתו בכונה ידיו אמונה

מיתתו כפרה לעדתו מי מנה

תנצב"ה

( השושלת הגנאולוגית  שלי שהיא עד כמה שידוע לי אחת המפורטות ביותר הקימות לגבי כל משפחה שהיא בעולם היהודי זמינה לכל בספר

Eliyahu's Branches: The Descendants of the Vilna Gaon and His Family
שחלק גדול ממנו מבוסס על מחקריו המפורטים של האב של סבתי, אליהו לנדאו)

במשפחתי היה גם יוצר גולם פוטנציאלי הלא הוא הסלבריטאי הגדול של המשפחה רבי אליהו בן שלמה זלמן מוילנא הגר"א שסיפר פעם בסוד לתלמיד כי בילדותו ניסה ליצור גולם אך ראה "תמונה" שגרמה לו להפסיק מייד את כל הנסיונות בנושא.

לא ניתן אלא לתמוה מה הייתה אותה תמונה  שהפחידה אותו כל כך .

הגולם וסבי

הספר המחקרי הראשון על הגולם ,נכתב בידי מנחם מנדל אקשטיי מהעיר סיגט .

קרוב יותר לימינו אלה סבי מהצד האחר של המשפחה הד"ר אליהו בלנק התעניין מאוד בנושא עוד כשישב בעיר סיגט בטרנסילבניה ,מתוך עניינו הכללי בנושאי מדע טכניקה ( הוא המציא כמה וכמה פטנטים והמצאות ) ותחומי ומיסטיקה שונים וכנראה גם תוצאה של מחקריו בתולדות התנועה הפרנקיסטית שהעיר הייתה בעבר אחד ממרכזיה .
לעניות דעתי הוא היגיע אל הנושא של הגולם דרך כתביו של אדם בשם שלמה רובין סופר משכיל רב תחומי עד להדהים מהמאה ה-19 שעסק רבות בכתיבה על נושאי העל טבעי על מנת לתקוף אותם ולהראות להראות את הגיחוך בכל הנושא. רובין הוא האב המייסד של הדיון הסקפט-מנתץ מיתוסים בתחומי מיסטיקה שונים בספרות העברית החדשה. בין השאר רובין הוא האדם הראשון שכתב סקירה מפורטת על נושא הגולם האדם המלכותי בספרות ובהגות העברית בספר מ-1905 בשם "אנשי השם בח"ן –בישראל ובאומות ".ספר שעורר לראשונה את עניינו של בלנק בנושא .

ב-1909 היגיע לידיהם של בלנק ואנשי חוגו  בסיגט   שהיו סופרים ואינטלקטואלים וחוקרי יהדות  הספר המפורסם ביותר בנושא של  יהודה יודל רוזנברג "  הלא הוא  נפלאות המהר"ל עם הגולם " שהיציג את עצמו כמסמך אמיתי  מימי המהר"ל שנכתב בידי קרובו של המהר"ל ,יצחק כ"ץ ,המתאר את מאבקו של המהר" ל מפראג בעלילות הדם בעזרת גולם שיצירתו תוארה בפירוט חסר תקדים.

.הספר זכה לפירסום עצום ולתשומת לב עצומה והיה הרב מכר הגדול של העולם היהודי באותה התקופה.  הוא היגיע לידי אנשי החוג בסיגט זמן קצר ביותר לאחר הוצאתו לאור .
לבלנק ולאנשי חוגו בסיגט היה ברור מיד שהמדובר בזיוף מודרני למרות שלאותו הזמן היה זה זיוף מתוחכם למדי . ה"מביא לבית הדפוס " רוזנברג על מנת לחזק את האמינות טען שרכש את כתב היד של  הספר מאדם בשם שארפשטיין שגילה אותו בארכיון בצרפת . להוכחת הטענה צירף לספר את שטר מכירת טופס כתב היד שבו מצהיר המוכר כי המסמך הוא מקורי ואמיתי..

מנחם מנדל אקשטיין חוקר תופעת הגולם.

גיסו של בלנק מנחם מנדל אקשטיין שהיה בעל הספרייה הגדולה ביותר בסיגט כתב כתוצאה ב-1910 בעידודו הנמרץ של בלנק ( אקשטיין לא אהב במיוחד להעלות על הכתב את הידע העצום שהיה לו בעל פה ) חוברת בשם ספר . יצירה: כולל כל מקום בש"ס. ראשונים ואחרונים שנזכר שם עניין בריאה ע"י ס' יצירה, ולברר אי אמת הס' נפלאות מהר"ל הנדפס כעת ומייחסו להג"מ יצחק כ"ץ" (1910)
שבה תקף את ספרו של רוזנברג והראה פרט אחרי פרט ותוך ניתוח טקסט מדוקדק את הסתירות השונות בסיפוריו של רוזנברג ושאין המדובר אלא בזיוף שנכתב לאמיתו של דבר רק שנים בודדות קודם פרסומו לכל המוקדם . .
אקשטיין כתב בזלזול בסוף ספר החשיפה שלו על האיש שחיפש את שרידי הגולם בעלית הגג של בית הכנסת של המהר"ל בפראג. השמש הבטיח להראות לו את השרידים אך לא מצא שם דבר. השמש הסביר לו שאכן יש גולם בעליית הגג ושהוא עצמו מאמין לכל הסיפורים האלה. סיפור זה שימש כסמל עבור אקשטין לטיפשותם של המאמינים בסיפור הגולם.
החוברת לא עוררה כל הד אבל זה היה מחקר מפורט ראשון מסוגו בנושא הגולם בכתבים יהודיים
( חוברת זאת היא גם הכמעט יחידה שפירסם אקשטיין במהלך חייו הארוכים שבהם היגיע לדרגת רב בארה"ב ).  .

כמה שנים לאחר מכן כשעלה בלנק לארץ ישראל הוא פירסם בעיתון שלו "ירושלים " שכשמו פורסם בירושלים ביקורות מפורטת ( יחידה במינה באותה עיתון ) על הסרט האילם "הגולם " של פאול וגנר.

רשימה קצרצרה שכתב סבי הד"ר אליהו בלנק בשנת 1929 בכתב העת שערך "ירושלים " ובו תיאר את הסרט הגרמני "הגולם" שבדיוק אז הוקרן בקולנוע בירושלים כמה שנים לאחר שנוצר.
בעצם זוהי רק מודעת פרסומת.
אם כי יש להניח שהד"ר בלנק באמת התעניין בסרט.
אני מניח שהד"ר בלנק התכוון לכתוב יותר על הסרט המעניין ואולי להזכיר גם את גיסו מנחם אקשטיין שכתב ספר ב-1910 שבו טען לראשונה שסיפור הגולם מפראג הוא זיוף מאוחר.
אבל אז פרצו פרעות תרפ"ט בירושלים והגליון הבא של "ירושלים" הוקדש כבר רק לזה.

הגולם ואנוכי

ואיך אני היגעתי אל הגולם שאיתו הפכתי מאז למזוהה ?

בספר שכתבתי עם אורי פינק "הגולם -סיפורו של קומיקס ישראלי  -יש פרק פתיחה שעוסק בנושא והוא מומצא לחלוטיו.

להלן האמת .

עלילות הגולם מפראג רבנו יהודה ליוא בן בצלאל מהדורת המפיצים
בשנות ה70 אני זוכר שנתקלתי כמו שהרה בלאו בספרו של פרוש על הגולם ולא זכור לי שהשאיר עלי רושם מיוחד וגם בספר נוסף של המשורר יצחק הרצברג על אותו נושא עם אותה תוצאה.
לעניין רב יותר זה אצלי מאמר שכתב הסופר דן עומר בגיליון מספר 2 של מגזין "פנטזיה 2000 " על נושא הגולם וזה ככל הנראה היה מה שעורר את הזיק הראשון . זיקים נוספים נוצרו בידי חוברת קומיקס בשם זאגור נגד הגולם " ( שאמנם היה רק רובוט ענק ולא הגולם היהודי ) וספר ילדים של דורית אורגד מראשית שנות ה90 בשם "הגולם מירושלים ".
כמה שנים מאוחר יותר התחלתי להתעניין בדיונים ההלכתיים על נושא הגולם שהתברר לי שהם ישימים לדיונים מודרניים שונים בנושאי הנדסה גנטית וכתבתי על כך מאמר ברשת . ומאז אני טורח לדעת כל מה שיש לדעת בנושא. ורק אז נודע לי על העניין והקשר המשפחתי בנושא לאורך הדורות .

 ומאוחר יותר אני והקומיקסאי אורי פינק יצרנו ביחד את הגולם כדמות קומיקס ביחד עם שותפה ( שגם שמה לקוח מעולם המיסטיקה היהודית ) בשם "לילית " עבור ספר מיוחד  שיצא לאור בהוצאת מודן. הספר תיאר את ההיסטוריה ה"מוקמנטארית ( דהיינו בדויה ) " של סדרה בדיונית של קומיקס שפרחה בישראל משנות ה-40 של המאה הקודמת ועד …בעצם עד ימינו אלה בראשית המאה ה-21 ובכלי תקשורת שונים. הסדרה שנוצרה בידי אוריאל רשף (דמות פיקטיבית כמובן) ואמנים שונים תיארה את הרפתקאותיו של יוסי הנער שהופך לגולם גיבור על ראשי של ישראל הנלחם בערבים ושאר זדים המאיימים על קיום המדינה והשותפה שלו החל משנות השישים לילית (דמות של סופר אישה שדמותה משתנה בהתאם לשינויים במעמד האישה לאורך הנשים עד שהיא הופכת לסופר פמינסיטית ).
האוריגין (או מקור הכוח) של יוסי השתנה לאורך השנים ,ממשקה קסמים דרך פיצוץ בכור הגרעיני של דימונה, שימוש בספר היצירה הקבלי ,וכלה בימינו בטכנולוגיית ה"נאנו טכנולוגיה".
הספר תיאר את ההרפתקאות של יוסי הגולם לאורך התקופות השונות של מדינת ישראל כביכול בסגנון של אותם התקופות ,מסגנון הירואי מוקצן בשנות השלושים עד השישים ,לסגנון פופ בשנות השבעים ולסגנון אנדרגראונד בשנות השמונים והתשעים ,וכלה בימינו
לאחר שהספר פורסם יצרנו קליפ אנימציה  מוקומנטארי כביכול בסגנון הטלווזייה של שנות השבעים על הגולם  שאותו שרה יסמין אבן .

סדרת הקומיקס הפכה  מאז למציאות באתר של וינט . אבל למרבית   הצער אינה ממשיכה  יותר .
יום אחד אני מעוד מקווה לחזור אל הגולם
האמן יובל כספי ואנוכי אנחנו מעוניינים כעת לעשות פרויקט המשך קומיקסאי שיציג סיפורים חדשים על הגולם ולילית בימינו או לאורך התקופות השונות בסגנונות שונים עם נושאים שונים ודמויות שונות אמיתיות ובדויות מההיסטוריה ישראלית ומהתרבות הפופולארית של ישראל וחו"ל שנפגשות בגולם ובלילית ועמיתיהם השונים. . .
כל מה שאנחנו זקוקים לו כעת זה רק משקיעים
משקיעים לתשומת ליבכם אתם יכולים לתמוך בפרויקט בעל פוטנציאל מסחרי אדיר.

חומר נוסף על הספר והדמות אפשר למצוא כאן :

גולם למניין א
גולם למניין ב

גלגולי הגולם 

הגולם באתר הויקיפדיה

יובל רבינוביץ על הגולם

אלון רוזנבלום על הגולם
רפי גטניו על הגולם

הגולם כשומר ישראל 

הגולם והרווקה הדתיה

הגולם והנקרונומיקון :סיפור על הגולם מפראג

מי יצר את הגולם של המהר"ל מפראג ?

מאת אלי אשד

בלש תרבות וחוקר של תנ"ך, תרבות וספרות פופולארית

21 תגובות על “הגולם ואני”

חשוב לי לומר לך תודה על התכנים העשירים והאיכותיים והיותר מכל מעניינים שאתה מספק כאן. אני מקווה שאתה מכיר בכך שמיעוט התגובות לא מעיד על איכות הכתיבה, אלא על כך שאין בהכרח מה לומר לאחר קריאה,הנאה והפנמה של החומר וההרגשה הטובה שאם אי פעם נתעניין בנושא – יהיה איפה למצוא אותו ברשת.

ביהדות ישנם כל מיני סיפורים על גלמים ,אנשים מלאכותיים ויוצריהם שהם תמיד רבנים וחכמים ידועים.
אולם במציאות ההיסטורית ידוע לנו רק על שני אנשים ולא יותר (!) שככל הנראה אכן ניסו ליצור גולם.
ומבין השניים האלו יש רק אדם אחד שלגביו הדבר ידוע בודאות.
זהו הרב אליהו הגאון מוילנה ,ולהלן ניתוח של חוקר גרמני של הפרשה המוזרה של ניסיונו של הגאון מוילנה ליצור גולם.

ראו
הגאון מוילנה והגולם
http://www.notes.co.il/eshed/56376.asp

בימים אלו יצאה בהוצאת המכון להוצאת כתבי הגר"א מהדורה של שלושה כרכים של הספר הקדום "ספר היצירה "עם הפירוש של הגאון מוילנה ופירושים לפירוש והקדמות מקיפות .
זוהי המהדורה המקיפה והמפורטת ביותר הקיימת של הטקסט הקדום והמסתורי ביותר הקיים בשפה העברית ,ספר שהוא כנראה מהמאות הראשונות לספירה שהוא הבסיס ואבן היסוד לכל המיסטיקה היהודית לדורותיה.שכל כולה נובעת ממנו.
על פי המסורת ספר היצירה הוא הספר שבאמצעות שימוש נכון בכתוב בו אפשר ליצור בעלי חיים וגולם ,אדם מלאכותי . ( כפי שסופר על הגר"א עצמו שעסק בכך בעת שפירש את ספר היצירה ) . ויש האומרים גם עולמות שלמים.
אלא שספר יצירה אינו רק מדריך לבריאת יקום.

זהו גם הספר הראשון שעוסק בשפה העברית עצמה והספר הארס פואטי הראשון שעוסק בניתוח של היצירה הספרותית כלשעצמה.
ולרגל האירוע אני פותח בזה פרויקט של מאמרים שעוסקים בספר היצירה ,מאת החוקרים הידועים פרופסור יהודה ליבס , פרופסור מאיר בר אילן ,ופרופסור יוסף דן. שיעסקו מזוויות שונות של תולדותיו בתיאוריות השונות הקיימות גם לגבי ספר היצירה המיסתורי זמן יצירתו ומטרתו.
האם היה זה ספר כישוף או מדע או ספר לימוד לילדים או ספר עברי ראשון של דקדוק הכתיב העברי מה שמסביר את העניין העמוק שיש בו באותיות השפה? או משהו אחר לגמרי ? דבר אחד בטוח זהו הספר הראשון שעוסק בשפה העברית עצמה. ובמשמעויותיה ככלי ליצירת עולמות.

ראו
המדריך לבריאת יקום
http://www.notes.co.il/eshed/58347.asp

המדען היהודי נורברט וינר ידוע כיום כאב המייסד של תחום הקיברנטיקה ההפעלה של מכונות "חושבות " והוא השפיע מאוד גם על תחום התקשורת. עיון בכתביו מראה שרעיונותיו ביטאו דיון חדשני אך בהחלט לא חסר תקדים בנועזותו בשאלה מה מבדיל בין המכונה והאדם ,ומסקנתו היא תיאורטית שום דבר . מכונות יכולות להיות אינטליגנטיות בדיוק כמו האדם ,או אף יותר.ואין בכך כל רע.
.והשקפותיו אלו מבטאות לדעתי תפיסה קדומה הנמצאת אצל הוגים יהודים שונים ,וגם אצל סופרי מדע בדיוני שונים ממוצא יהודי כמו אסימוב ודיויד ברין..ומהן ניתן לצאת בהשקפה חסרת תקדים בפתיחותה כלפי ישויות שאינן "ילודות אישה". וכי "אין הבדל משמעותי ואמיתי בין אינטליגנציה מעשה ידי אלוהים ואינטליגנציה מעשה ידי אדם."
ראו
אידיאולוגית הרימום על פי נורברט וינר
http://www.notes.co.il/eshed/58495.asp

מיליארדי מילים נכתבו על האגדה היהודית המפורסמת מכל בעולם הרחב ,סיפור הגולם והמהר"ל מפראג שבימים אלו נחגגים 400 שנה לפטירתו.
. ספרים ומחקרים רבים נכתבו בנושא זה.רומנים רבי מכר, הצגות , אופרות ,בלטים , אלבומי קומיקס , וסרטים קלאסיים נוצרו על פי האגדה הזאת .יש אנשים שונים ברחבי העולם שהקדישו ומקדישים למחקרים עליה את חייהם.
ההשפעה של האגדה על התרבות הפופולארית המודרנית ובמיוחד על הספרות והסרטים העוסקים באנשים מלאכותיים אינה ניתנת לשיעור , והיא משמשת כיום כבסיס לענף תיירות משגשג במיוחד של העיר פראג. צאצאיו המרובים של מהר"ל ברחבי העולם כולם מתגאים בראש ובראשונה על כך שהם צאצאיו של יוצר הגולם.
אולם עד כמה שזה מדהים העובדה היא שאיש עד כה לא ניסה לחקור ברצינות את השאלה החשובה מכל :
מי יצר את האגדה המפורסמת הזאת וביצע לראשונה את הקישור בין המהר"ל מפראג ובין הגולם ? קישור שאינו מובן כלל מאיליו ?
מתי זה היה ?
ולמה ?
והתשובה המפתיעה היא :בניגוד לכל מה שמקובל לחשוב לא הייתה שום אגדה עממית קדומה בעיר פראג על גולם ועל המהר"ל . הסיפור כולו הוא המצאתו של סופר יהודי גרמני ,ברטולד אוארבך, שהמציא את הסיפור חיש מאין בשנת 1837 .הסיפור התפשט במהירות והפך להיות בתוך שנים בודדות ל"סיפור עממי" בעוד שיוצרו האמיתי נשכח לחלוטין.
ראו את התשובה לתעלומת מקורו של סיפור הגולם מפראג כאן

מי יצר את הגולם של המהר"ל מפראג?

http://www.notes.co.il/eshed/60482.asp

לכבוד
מר אלי אשד
שלום רב וישע יקרב
עלי להודות לך על מחקריך היפים והמעמיקים, ובמיוחד שהם מרתקים אותי כבן משפחה. אף אני צאצא לר' יוסף ולר' פתחיה סופר דמתא פראג, וצאצא לרבי אברהם ב"ר שלמה זלמן אחיו של הגר"א (סבי רבי אברהם אייזיק קרוסקאל היה בן אחר בן, בששה דורות, לר' אברהם).
אמי רשומה בס' היחס של ריבלין, אך אני לא הספקתי להיכלל.
ראיתי שהצגת את תמונת ספרו של פרידמן ענפי אליהו, ובה התמונה המזוייפת של הגר"א, ותמהתי קצת (גם על שער ספרו של פרופ' אטקס הוצגה תמונה זו, ושאלתיו על כך, ואמר, מאי נפקא מינה, הלוא כל האחרות מזוייפות באותנ מידה.
אולם אין כך הדבר, האחרים אין אנו יכולים להוכיח את הזיוף על פניהם, משא"כ בזו, שהיינו בעת לידתה של התמונה, בידי סוחר בספרים עתיקים, שעוסק הרבה במורשת הגר"א ומשתבח באוסף אולי הגדול ביותר של כתבים הקשורים בגר"א, וביבליוגראף, שהוא בעצמו הציג בתערוכה שהיה אחראי לה בבית התפוצות את הספר שבו ההוכחה המוחלטת לזיופב של התמונה הזו שהוא המציא ושהוא מפיץ.
על התמונה המזוייפת יש כיתוב המספר על מוצאה כביכול של התמונה והאוטנטיות שלה, דא עקה שכל קטע הכיתוב הזה מופיע על תמונה אחרת שנדפסה בספר לפני למעלה ממאה שנים על ידי אבי סבתת בעל הבלוג הזה, רבי אליהו לנדא, 'מדרש אליהו'!
אולי, כדאי שתקדיש בטובך בלוג מפורט לנושא זה, ותצי צילומים של השתלשלות פרשה זו, שהלכה ונתרחשה בימינו ולעיננו.
אגב, מעולם לא סיפק מפרסם התמונה הנ"ל אף שמץ הסבר או רקע למקורה של התמונה, דבריו היחידים הם שהיא נמצאה במרתף כלשהו?!
צריך היה לבדוק אם אם אין קשר בין התמונה הזו לבין אותו בית מכירות 'יודאיקה', בירושלים רח' שטראוס 25, שבו היה למפרסם חדר עבודה משלו.
בברכת יפוצו מעיינותיך ותרבה הדעת
שב"י

תודה רבה על התגובה. ההערות שלך הן נכונות.
הסיפור של תמונות הגר"א הוא באמת מעניין ומן הראוי שיסופר. נתת לי ראיון למאמר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

20 + 7 =