המגזין הספרותי "כתם " הצליח לעורר עם הופעת גליונו הראשון תשומת לב ומהומה כפי ששום מגזין ספרותי חדש לא הצליח לעורר בשנים האחרונות .
אז על מה בעצם המהומה ?
שוק כתבי העת לשירה שוקק כיום כפי שלא היה שוקק מזה שנים רבות . איך שהוא יש תחושה ( נכונה או מוטעית זאת שאלה אחרת ) שמתרחש איזה שהוא "מהלך חדש" בעולם השירה והספרות החדשה וכך יוצאים בזה אחרי זה מגזינים כמו אורבניה " ו"מעיין " "אלמנך" ,ו"מאגמה".
וכעת בימים אלו יצא כתב העת המתוקשר ומעורר תשומת הלב הגדולה מכולם "כתם".
וכתב עת זה לא סתם זכה לתשומת לב תקשורתית יותר מכל קודמיו ביחד ועוד הרבה יותר . ולא סתם מכיוון שכתבי עת כמו "מאגמה" ו"אלמנך" מקפידים להוציא בדפיהם רק יצירות ספרותיות ללא שום חומר מערכתי וללא הצהרת כוונות של ממש . ולמעשה אין הרבה מה לאמר עליהם כמגזינים העומדים בפני עצמם. שכן עדיין לא פיתחו "אישיות " ברורה משל עצמם. .
לא כך "כתם " זהו מגזין חי ומרתק .מעניין לקרוא את התכנים בתוכו, לצחוק מהם ,לכעוס מהם או להסכים עימם .
גם אינך מסכים עם דעותיהם (הקיצוניות בעיני ) של עורכיו גם בעצם ההנאה שגרמו לקוראים שלמדו שכתב עת לשירה אינו חייב להיות כבד ראש או משמים , כבר עשו את חצי העבודה .
זהו בלי שום ספק כתב העת הלוחמני ביותר שתקף את שמי הספרות העברית מאז ימיו הטובים (שחלפו ) של " עכשיו" של גבריאל מוקד אי אז בשנות השישים והשבעים מתפרץ במלוא הכוח והזעם העצור בעורכיו על כל מה שקרה לעולם השירה העברית בשלושים השנים האחרונות כאשר הכל אם להאמין להם התדרדר בביוב .
הם נחושים בדעתם לתקן את המצב ולהביא לשינוי ולרנסאנס אמיתי .
בדרך הם תוקפים ויורקים על כל מה שזז. ובראש ובראשונה ( אם כי לא רק ) על נציג הממסד השירי עורך כתב העט "הליקון " אמיר אור שבתי הספר לשירה שלו מעוררים את זעמם הקדוש באופן מיוחד.
. אבל גם מראים מודעות וידע רב בהיסטוריה של השירה ובין השאר מביאים ראיון עם עורך
המגזין הקדום "קילטרטן " שנערך פעם בשיתוף פעולה עם מקסים גילן .ואפילו כתבה משנות השבעים של דוד אבידן על אורי גלר , שגם כיום אתה לא מוצא שום סיבה לשנות בה אפילו מילה אחת .
דבר העורכים
עודד כרמלי הוא יליד 1985 השלים תואר במדעי הרוח באוניברסיטה הפתוחה במהלך לימודיו בתיכון, ועומד להתחיל תואר שני בספרות באוניברסיטת תל-אביב. השתחרר מצה"ל בטרם עת. גר בשכונת פלורנטין בתל-אביב.פרסם שירים במוסף הספרות של "ידיעות", ב"מטעם", ב"עכשיו" ב"מאזניים" וב"מעיין". כעת עם "כתם " הוא מנסה להתחיל להשאיר את חותמו בצורה ברורה יותר .
יהודה ויזן הוא יליד 1985 הוא עורך מדור הספרות במקומון פלורנטין ,הוא זכה לפירסום מסויים הודות לפרוייקט שירה שבמהלכו תלה שירים משלו במקומות שונים בתל אביב ומסיים תואר ראשון בפילוסופיה וספרות . . שירים שלו עומדים לצאת ב"עמדה" וב"עכשיו " של גבריאל מוקד.
א.א. : אז מה דעתכם על השירה המודרנית כיום בעברית ? יש בה משהו טוב ?
עודד כרמלי : זבל . אין פשוט מילה אחרת לתאר את זה . מאז שנות השבעים לא הופיעה כמעט שירה טובה בשפה העברית . יודע למה ? בגלל אנשים כמוך שכותבים ביקורת על שירה מודרנית ולא מעיזים לכתוב היום ביקורת קשה תוקפת שוצפת שמראה בדיוק איפה אתה עומד ואיפה המשורר צריך לעמוד . כולם היום כותבים דברים טובים אחד על השני אם בכלל כותבים . ומזה לא יכולה לצאת שירה טובה.
(אגב אני מודה באשמה .אני אישית מעדיף לכתוב דברים טובים על דברים שמוצאים חן בעיני ולא לתקוף דברים שמעוררים בי רק בוז .אבל אני מודה שיש צורך גם בניכוש עשבים שוטים מעין זה.רק שאני מעדיף שאנשים אחרים בעלי ציפורניים מברזל ושיני פלדה יעשו זאת ,ועורכי כתם נראים כמי שמוכנים לקחת את זה על כתפיהם ) .
א.א. : מה דעתכם על המגזינים האחרים שיוצאים במקביל לכם ?
יהודה ויזן : "מאגמה" זה מגזין נחות. איפה נשמע כדבר הזה שעורכות יפרסמו את השירים שלהם ,ביחד אלו של משוררים אחרים ומבזבזות עמודים שעדיף היה להקדיש אותן לכתבי עוד משוררים ? קצת אובייקטיביות בבקשה ,קצת צניעות .ומה פיתאום הן פירסמו שיר של עודד פלד שכבר פורסם בספר שלו לפני שנים ? הרי זה אמור להיות מגזין לשירה חדשה בלבד.
אלמנך סתם, סתם. בינוניים , אמצע הדרך. לא מנסים לחדש כלום. כבר זקנים ועייפים עוד לפני שהתחילו את המירוץ במעלה ההר.
יהודה ויזן
א.א. :ובכל זאת אתם תוקפים את כל מה שזז אבל למה אתם חושבים שאתם טובים יותר בבחירה של משוררים חדשים ?
יהודה ויזן :אנחנו בניגוד להם לא חיכינו שאנשים פשוט ישלחו לנו שירים טובים .ישבנו והתאמצנו ועברנו על כל המשוררים של אתר במה חדשה ,אחד לאחד בחיפוש אחרי משוררים ושירים טובים .ותאמין או לא בסוף מצאנו שלושה ארבעה כאלה כמו גיטל סימקוביץ' וציפי שטשוילי שמופיעים ב"כתם " לפני שנשברנו סופית .
א.א. עברתם על הכל לא יאומן ? כמה בערך ?
ויזן : עברנו על 4000 שירים ומשוררים ב"במה חדשה ". אם לעשות עבודה אז כמו שצריך ועד הסוף. ואנחנו בניגוד לכל מגזין ספרות אחר היום יצאנו עם מניפסט ברור שמראה בצורה ברורה ביותר את עמדתנו איך צריכה שירה להיראות ,אנחנו יודעים בדיוק לאן אנחנו הולכים ואיפה אנחנו רוצים שהשירה העברית תלך.
אכן איני יכול לחשוב על עורכים אחרים שביצעו מאמץ פיזי מרוכז כל כך בחיפוש אחרי כישרון שירי חדש בערמות ענק של הזבל ברשת , ורק בגלל זה מגיע לעורכי "כתם " מחיאות כפיים .
ו"כתם נראה כניצחון של האסכולה של "גבריאל מקוד " בספרות העברית ,קבלה של רעיונותיו וגם של דרך ההתקפה שלו .ואת זה אפשר לראות במיוחד ממאמר לכבודו של מוקד שנכתב בגיליון בידי רן יגיל .
נראה שהשפעתו של מוקד בספרות העברית כיום חיה יותר מאי פעם וכך גם השפעתו של אהרון אמיר למשל עורך "קשת החדשה" שאותה אפשר לראות ב"אלמנך ".
לעומת זאת מגזין ספרותי וותיק אחר "סימן קריאה" של מנחם פרי הוא בגדר בלתי קיים כיום בספרות העברית הצעירה . אין מי שמתייחס אליו ואל תכניו על מנת להמשיך אותם או אף כדי לתקוף אותם , ודומה שנעלם כאילו לא היה קיים מעולם.
דומה ש"כתם " הוא עדות לויטאליות הנמשכת של הגבריאל מוקדיזם עם כל היותו מוקד עצמו שנוי במחלוקת בלתי פוסקת ולשקיעה עד כדי העלמות מוחלטת של המנחם פריזם .
קישורים רלבנטיים
גיטרה דיון על שיר של עודד כרמלי
בועטים במימסד :דוד מרחב על "כתם"
34 תגובות על “המגזין הספרותי "כתם " וגוויעתו של "המנחם פריזם "”
זו תגובתי
http://israblog.nana.co.il/blogread.asp?blog=196594
כותבים "ניכוש", ולא "ניקוש"?
או שפשוט נבהלת מהעורכים המילטנטיים של המגזין הנ"ל? 🙂
הוא פשוט קשקוש.
סוף סןף קצת פיקנטיות בעולם השירה, הגיליון מצחיק, השירה מרעננת והעיצוב מגניב.
רק חבל שאין שם אף משורר ערבי.
קראתי את המאמר של אלי אשד, ואני חייב לציין, שמדובר במאמר מרתק ומעניין.
נועם.
חבל שהתבטלת כל כך בפני אנשי כתם. חבל שהכרזת על מות המנחם פריזם בשלב כל כך מוקדם. אינני צריך לומר לך שנאמר אל יתהלל חוגר כמפתח. אתה יכול להשוות את מעשיהם של אנשי כתם, לספרים, למאמרים, לגילויים, לכתבי העת בהם היה מעורב מנחם פרי (מה גם שאחד מעורכי כתם הוא תלמידו?)
היכן הייתה הפילוסופיה שלהם בלי מנחם פרי והתפקיד שמילא (ומוסיף למלא) באוניברסיטת ת"א?
טול קורה מבין עיניך.
"אל יתהלל חוגר כמפתח"
"טול קורה מבין עיניך"
אתה באמצע לימודים לפסיכומטרי או משהו?
אלי,אשכרה לא מבין אותך.
אז מילא שאתה חייב לצרצר משהו על כל כתב עת קיקיוני או לא שמוציאים שנים או שלושה ילדים שמשחקים על הכסף של אבא עד שהוא יסגור את הברז, (ועדיף הראשון – כדי שתגיד שגילית אותם)
אבל נראה שככל שהמגזין דבילי יותר
אתה מתלהב ממנו יותר
האם אתה יכול בכלל לכתוב ביקורת על משהו,
הרי משפטיך הקבועים לא קשורים לנושא עליו אתה כותב.
לא כתבתי שאני מסכים עם המניפסטו והאידיאולוגיה של אנשי ,"כתם" ואני לא.
נהפוך הוא אני אם לא שמתם לב אחד מאלו שמותקפים על ידיהם .
אבל הם מכניסים רוח רעננה במה שהם עושים וזה מוצא חן בעיני גם אם אינני מסכים עם טענותיהם .
בראיון שאני עושה עם אנשים אינני רואה את עצמי כמחוייב לתקוף אותם בחזרה אלא לתת לדבריהם לדבר בעד עצמם .
נכון הוא שאנשי "כתם זכו כבר לכמויות לא קטנות של התקפות נגדיות ,ויש עורכת אחרת שהוזכרה כאן בעבר שרואה בשיריהם כיצירות גרפומניות מובהקות
ולגבי מנחם פרי ,לא יעזור ,הנוכחות של האיש כבר אינה קיימת בקהילה הספרותית הצעירה ,כל כולו קיים היום רק אצל יחצנים ועיתונאים ספרותיים מבוגרים .
האים יש איזה איש ספרות צעיר שמוכן יהיה להרים היום את הכפפה עבור מנחם םפרי ועבור "סימן קריאה שלו "?
המצב היגיע לדרגה פאטטית כל כך שמנחם פרי נאלץ ברעיונות עימו להכריז על כתב העת שלו ככתב העת העברי הגדול של כל הזמנים פשוט כי אין אף אחד שיעשה זאת במקומו .
לאורי – תגובתך מוכיחה עליך. אינך יכול להתמודד עם תוכן תגובתי, אתה נטפל לקטנות, ומצעיר אותי לפחות בעשר שנים. (שלא לדבר על כך שבביטויים אלו דיברתי גם לפני עשר שנים) לסיכום, בין האורי לז. ניכר שאולי אתה מתקיים בתור אחד, אבל חושב בעיקר בעזרת שם משפחתך.
אלי, זה לא משנה מי מצהיר מה על כתב העת של מנחם פרי, שאיננו רק של מנחם פרי, אלא של אנשים שהשתלבו אח"כ בהליקון, ב"תיאווריה וביקורת" ובהרבה מאוד קבצים והוצאות. לכל אחד יש תיאוריה למה סימן קריאה לא יוצא יותר, אבל אם תחשוב על כמות המשוררים, הסופרים והחוקרים שיצאו משולי אדרתו ומעמדם בציבור, תבין שלחבורת כתם יש עוד הרבה מה לעשות בטרם תוסיף כתם על חיי הספרות.
גם אם פרי לא היה גדול העורכים בכל הזמנים, אי אפשר ליטול ממנו את הישגיו כמתרגם, עורך, חוקר וכו והשפעתו גם על הדור הצעיר. מהי הספריה החדשה?
הוציאו את העיתון שלהם ב10000 עותקים
מה אתם עשיתם בשביל השירה שאתם ככה מדברים?
חבר'ה צעירים עם מרץ
בסוף צחקו על כל מי שמוציא כתב עת
כל הכבוד!
את השיגיו של פרי ממנו .
אני רק מציין שבתחום הצדדי ללא ספק של כתבי העת הצעירים , מנחם פרי ו"סימן קריאה " שלו הם בגדר לא נוכחים ולא קיימים.
אף אחד לא מתייחס אליו או מגיב לדברים שאי פעם עשה בניגוד ליחס לגבריאל מוקד למשל שמתייחסים אליו בצורות שונות בכתבי העת השונים והוא ופעילותו בהחלט נוכחים לטוב ולרע. לא תמצא אליו כמעט כל התיחסויות ברשת למשל
לעניות דעתי אגב "סימן קריאה באמת היה כתב עת חשוב הרבה פחות מ"עכשיו " ו"קשת או אפילו פרוזה" . אבל זה לא אומר שהוא צריך ליפול "לשיכחה תרבותית כזאת .
בכל אופן פרי הוא דומיננטי בתחום הספרים והתקשורת הספרותית כך שאין חשש שפעילותו בתחום הספרים תישכח במהרה בניגוד לזאת שבכתבי העת .
העיתון "כתם" הינו עיתון עם פוטנציאל ענקי לעורר שיח של ממש בקרב קהל ספרותי. הבעיה של "כתם" כפי שאני מבין אותה היא שהם מכוונים נמוך מידי ולא ממוקד מספיק. הם מציגים באור סאטירי גס אובייקטים בסצנה אבל לא עושים זאת בתבונה הראויה לסאטירה אמיתית. עיתון "כתם" במדכונתו הנוכחית הוא למעשה עיתון לא מגובש שיש לעבוד עליו ולשפר את רמת תוכנו. כתב עת שכזה, יהיה מחאתי ככל שיהיה , מחויב בסטנדרטים של תוכן עניני ואינטלגנטי (שלא לדבר על אינטלקטואלי) עם כל מה שזה אומר.
המצלתי לעורכי "כתם" היא כדילקמן:
1. עשו את מלאכתכם נאמנה ואל תתפטו אחר אינטריגות זולות ומיותרות.
2. יש לכם אמירה מגובשת? הראו אותה , הציגו אותה, דברו בזכותה דברי טעם כך שכל מי שיתנגד לעמדתם יצטרך להביעה את דעתו בצורה רעיונית מנומקת ולא יוכל להשתמש בקלישאות נמוכות נגד האג'נדה שלכם
3. אמצו אג'נדה שתיהיה חד משמעית אל תתנו לקסם של שירת שנות ה70 להטל בכם היא גם לא חפה מבעיות
4. אתם רוצים לחדש חדשו אבל על אמת חידוש משמעותו אוונגרד
כולי תקווה שגליון מספר 2 של "כתם" יהיה נכון יותר וגבוה הרבה יותר. אחרי הכל בשמה של שירה באנו עד הנה ולא בשם עיתנים צהובים.
עיצוב: טל יונגמן
על אפם ועל חמתם
גיליונו השני של "כתם", עיתון לשירה יומית
רואה אור בעשרת אלפים עותקים
הגיליון השני גדל ל-16 עמודים
1) אסקופה דורסת – שע
צורות תרבותיות חדשות קמות לילות לבקרים ומבקשות לאתגר את הצורות התרבותיות הישנות. נדמה כי הפוליטיקה של הזהויות נעדרת נוכחת בפרויקטים אלו. לא רק שהדור הצעיר אינו מתחנך לגבי שאלות היסטורי
לא יותר מגיהוקים שבעים של אנשים צעירים שמלאים באפסותם ואין להם מה לחדש, פרט לגיהוקי ושיהוקי מילים.
מזלנו שיש כותבים צעירים ומחוננים שיש להם נושאי כתיבה וכשרון כתיבה ויודעים להתעלם מהכתם המכוער שנמרח לנו על כתלי השירה.
כרמל וויזן אינם אלא צמד נערים יהירים ונלעגים. איני מפרגן להם בגרוש. המניפסט שלהם אפילו לא מעצבן. רק מגוחך ותו לא.
השירה העברית אינה זקוקה לרבולוציה. היא באבולוציה מתמדת. היא חיה ונושמת, הודות לדורות של משוררים שצמחו והתפתחו מתוך המציאות, בהשפעת אלה שקדמו להם ובאינטראקציה אינטנסיבית עם בני דורם, כפי שזה בא לידי ביטוי עז במדיה האינטרנטית.
קפיצה במוט או לגובה?
לקפוץ
או לא לקפוץ.
מה עדיף, אני תוהה,
או שמא עלי להצטנע ולומר "אתה" תועה/טועה – כי לי אסור
לנקוט בלשון גוף ראשון –
וגם כך אני (סליחה) מעדיף לקפוץ
מתחת לרף הציפיות המוגבהות במוט
חוכמתם
של חלוצי שירה פוסט-פוסט-פיטפוסט מודרנית
היודעים כל כך טוב (בטחון עצמי ללא ספקות
טוב לגיל הנעורים)
אבל אסור לי (סליחה) לתהות
ועלי (סליחה) להעביר את תהייתי
(אלפי סליחות) אליך או אליו או לאף אחד
שאישיותו מומצאת כאילו לא אני (מבקש סליחה)
ואין לאגו הבוטה או הלא בוטח זכות קיום
משל עצמו.
אז במטותא מכם
תיכף מישהו חכם יותר ישבור על גבכם המתימר את המטה
שבו חצה האוונגריסט המזוקן
את ים סוף התנכי (כאמור, סליחה)
ואת כל אחד מחלקיו ידחוף לכם ב…
ואילו אני
אני אני אני אני
אני אני אני אני
כן אני
הפסול לכם בחיתון
אומר לכם
קפצו לי.
7 ינואר 2008
ואני מניח ש"זה" לא יתפרסם ב"כתם"
ונתקלתי בהודעה זו. רק מלחשוב שלא הייתי נתקל בה אוחזת אותי חלחלה כאילו באמת לא נתקלתי בהודעה.
נהניתי.וואלה נהניתי. אני ממליץ להעביר הטקסט לנטלי גוטמן – הפילוסופית המשוררת או המשוררת הפילוסופית.
חוצמזה א. אני הולך לחפש לי לפחות 'כתם' אחד כדי שאדע על מה הרעש.ב. אני הולך לחפש מסיר כתמים איכותי. יש בסופר.
אגב. אישית אני אוהב שירה בנוסח הישן, חרוזים.
הנמשכת, כדברי כותב המחקר על "כתם", איים של פנטזיה לימי חול, אכן בוקעים מכל עבר, אך בזאת תפקיד העיתון לשירה לא מסתיים,
אישים נכבדים, שימו לב, עורכי העיתון עובדים!!! ברצינות, ובשביל להיפתר מהגזמות סטיריות המכתימות את עמודי העיתון, נחוץ, ראשית כל, שייפסק הזרם של חומר גלם מעולה, ושנית, כל החיים עוד לפניהם!
קריאה לאיש הדואג לשיחה עמי – החרוזים הישנים – מקצועי המעודף, מוזמן להתכבד.
התכוונה המשוררת בשירתה" אבל, הוא שמח לנתק המשוררת מהפילוסופית,ואת המבקרת מהמורה.ויש תקווה ש'במחר' היא תלמד לכתוב כך שיבינו מה היא רוצה להגיד. אמן
אשמח להסבר
למרות האיחור בשנה ויותר
למה במה חדשה שמשה במה לחיפוש אחר יוצר
ולא פורום אחר
הרי בעצמכם טענתם שמצאתם רק כ-4 ראויים
האם החיפוש תם?
חפשו בבלוגים.
שירה? דרך מימוש הנוסטלגיה לעיתון ספרות עממי. אין זו תאוות סרק, הניירת של פעם זועקת: הצילו!
בטוחה ש"כתם" מחפש גם בבלוגים, אולם דרוש פורום עזר, שיספק ביקורת מקצועית ויצירתית, על מנת לחבר בין המוכשרים באמת, הן עורכים, הן משוררים.
וזו עבודה סיזיפית באיזור אשר נתון למרוץ האגוים.
למשל, נפתח פורום חדש האמור לנתק תגובות חסרי העיניין בספרות ושירה, העורך דרור ק.
אם כך מציע לכתם להציץ בפורום שירה ופרוזה של תפוז בהנהלת קסנדרה
http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/forumpage.asp?forum=33
אם גם שם לא ימצאו את מבוקשם אזי אולי (ואני די משוכנע שכך הוא). ראי תגובתי הראשונה. ) את בדק הבית הם צריכים לעשות אצלם ולבדוק את תקפות טענותיהם, קביעותיהם והבנתם בשירה.
שמעון
מתי ידידנו שוב לא החמיץ הזדמנות לתקוע את עצמו(תרתי משמע)
מתי הוא בסדר גמור, ולא גרפומן כפי שחלק אומרים. הוא מזרחי מוכשר שמגן על כבוד החלשים. נכון שיש לו קווי דמיון למשוררים מסוימים, אבל זה לא הופך את מתי לשרלטן
ואגב
הרשימה הזו טובה יותר –
http://www.blogs.bananot.co.il/showPost.php?blogID=96&itemID=3712#post3712
והלינק הזה למה שעשו בפליקר טוב עוד יותר –
http://www.flickr.com/photos/goniriskin/2306816961/sizes/o/
p.s יהודה בלון נפוח קפוץ לי יה הומוסקסואל.
היי, קוראים לי טל פרגסון, בת 22
יש לי אהבה גדולה לכתיבה, בעיקר שירים.
שנים שאני כותבת ולא מצליחה למצוא מקום שאוכל לפרסמם עד שהגעתי לכאן.
אם יש סיכוי קטן אשמח שתחזרו אליי (גם אם התשובה תהיה שלילית). תודה רבה! טל
[…] קשים כל כך ושנאה עזה וכנה כל כך כמו יהודה ויזן עורך מגזין השירה "כתם " מבקר ספרותי ומשורר […]
[…] המגזין הספרותי "כתם "ושקיעתו של המנחם פריזם […]
[…] קשים כל כך ושנאה עזה וכנה כל כך כמו יהודה ויזן עורך מגזין השירה "כתם " מבקר ספרותי ומשורר […]
[…] המגזין הספרותי "כתם "ושקיעתו של המנחם פריזם […]
[…] ,אלמנך , מעין ( שבימים אלו יצא לאור הגיליון השלישי שלו ) ,כתם ואחרים ? או שמה רק בשלב של אופנה חדשה וקצרת יומין ? כרגע […]