web analytics
קטגוריות
היסטוריה

הגברת הראשונה של הרייך השלישי

הצגה של דליה שימקו על מגדה גבלס שהיתה האישה החשובה ביותר ברייך השלישי המעלה את השאלה :האם היה קשר בינה ואולי הדוק לרצח חיים ארלוזורוב שהיכיר אותה היטב בצעירותה?

דליה שימקו כ"מגדה גבלס " הגברת הראשונה של הרייך השלישי ".

השחקנית דליה שימקו העלתה לאחרונה  על הבמה בתיאטרון גבעתיים  הצגת יחיד בשם "הגברת הראשונה של הרייך השלישי " על חייה של אשת הצמרת הנאצית החזקה  ביותר,מגדה גבלס שהייתה אישתו של יוזף גבלס התועמלן הראשי של הרייך ומקורבת לפיהרר עצמו שבו האמינה אמונה ללא מצרים . אבל היא הייתה מקורבת בשלב מסויים גם למנהיג הציוני חיים ארלוזורוב וייתכן בהחלט שהיה לה יד  ויותר מכך ברציחתו .
להלן ביקורת על ההצגה של שימקו שהיא גם כתבה על מגדה גבלס והירהורים על תיאורית קונספירציה מקורית מבית היוצר של כותב שורות אלו.  

שתי נשים מפורסמות באופן מיוחד היו ברייך השלישי שבו נקבע לנשים תפקיד מוגבל במיוחד מאחורי הגברים..האחת הייתה לני ריפנשטאל במאית הסרטים החביבה על היטלר והשנייה הייתה מגדה גבלס אישתו של שר התעמולה של הפיהרר.כל אחת מהן זכתה לכינוי "הגברת הראשונה של הרייך השלישי "אולם נראה שרק מגדה הייתה זכאית לתואר זה.


ובימים אלו מוצגת על הבמות ההצגה מקורית שכתב וביים נוריאל טוביאס בשם זה שבה משחקת משחק יחיד דליה שימקו ושהיא מונולוג של מגדה על חייה המשודר אל כלל האומה ואל אף אחד בתחנת רדיו בשעותיו האחרונות של הריך מהבונקר בברלין המופצצת והעומדת להיכבש בידי הסובייטים .

מגדה

מגדה גבלס.

זהו ללא ספק נושא מרתק שרק לאחרונה שימש כנושא לסרט הגרמני המצליח "הנפילה" שהספר שעליו התבסס "14 הימים האחרונים " של יואכים פאסט יצא לאור גם הוא בעברית .
ואין ספק שמאגדה גבלס הייתה גם אישה מרתקת אולי יותר מכל אחת מנשות המנהיגים הנאציים. .גם בגלל עברה המסוכסך והמוזר באופן מיוחד .

האישה שאהבה  את  חיים ארלוזורוב ?

אביה החורג האוהב והמסור של מגדה  מכס פרידלנדר היה יהודי ולאחר גירושי הוריה מגדה אף אימצה לעצמה את שמו פרידלנדר .על פי ההצגה היא נתנה לו למות במחנות ההשמדה בלי שתנסה להתערב למענו .ככל הנראה פרידלנדר מת במחנה הריכוז זקסנהואזן .

מאהבה לפני גבלס היה לא אחר מאשר חיים ארלוזורוב פעיל  בתנועת העבודה בתנועה הציונית  שהיה האח של חברתה לכיתה ואחת מידידותיה הקרובות ביותר אז ,ליזה ארלוזורוב , ולעתיד בכיר התנועה הציונית שנרצח באופן מסתורי.
לדעת אנשים שהיכירו את מגדה בשלב מסוים הייתה אפשרות אמיתית שמגדה הייתה עולה בעקבות ארלוזורוב לארץ ישראל בתקווה להפוך לאשת מנהיג ציוני …. העיתונאית היהודייה בלה פרום שהייתה רכילאית מפורסמת והסתובבה בחוגי האריסטוקרטיה הגרמנית ואפילו בכירי המפלגה הנאצית עד 1938 (!) והיכירה אישית את מגדה כתבה עליה שאילולא פגשה את גבלס והייתה ממשיכה בקשרים עם ארלוזורוב והציונות ייתכן שהייתה מגיעה לבסוף לקיבוץ בארץ ישראל הרובה על שכמה וסיסמה מהתנ"ך על שפתיה.
קשר זה היה שמור בסוד כל השנים וברוב הביוגרפיות של ארלוזורוב אינו מוזכר כלל.לא ידוע מספר האנשים שחוסלו בפקודת גבלס כדי להסתיר את קשריה היהודיים של אישתו.

בלה פרום חשפה לראשונה את ה"קשר היהודי " של מגדה   בספרה "דם ומסיבות " שהופיע בארה"ב ב-1944 ושם סופר לראשונה על אביה היהודי החורג של מגדה וגם על ידידותה עם חיים ארלוזורוב.בדיעבד התברר כי סוכני הגסטאפו עקבו אחרי פרום וניסו לחסלה כדי למנוע ממנה לפרסם מידע מסוכן כזה על מנהיגי הרייך השלישי ובראשם גבלס ואישתו . פרום שחששה בדיוק מזה פנתה לשלטונות האמריקניים ואלה פרשו סביבה רשת הגנה והם לכדו סוכני גסטפו שנשלחו במיחד לחסל את האשה שידעה יותר מדי על מגדה גבלס.הסוכנים הנ"ל הוכנסו לכלא ושהו שם עד אחרי סיום המלחמה.
ישנן גירסאות שונות לגבי השאלה מתי בדיוק התקיים הקשר הזה :

 Magda Goebbels Cover

בספר שחיברה ב-1999 עיתונאית תחקירנית הגרמנייה אניה קלאבונד ( ידועה גם מסדרה שהפיקה על ראול ולנברג) לאחר שלוש שנות מחקר היא כותבת שמגדה הייתה בת בית אצל במשפחת ארלוזורוב והיא הניחה אם כי לא היו לה הוכחות מכריעות שהם היו מאוהבים בסוף ימי בית הספר של ארלוזורוב.לדברי קלאובונד אחותו של ארלוזורוב ליזה סיפרה שנים רבות לאחר מכן לחברים בישראל כי כשאחיה עזב את גרמניה ב1923 מגדה ליוותה אותו לרציף הרכבת ניסתה לשכנע אותו להישאר ומיררה בבכי כשלא הצליחה.
בכל אופן בראיון שקיימה בארץ עם עיתונאי של  "כל העיר "הירושלמי הבהירה קלאובונד שחלק מ"העובדות " בספר הן פרי דמיונה מה שהפחית מאוד מאמינות הסיפור כולו .

על פי גרסה אחרת המובאת בספר "נשות הצמרת הנאצית " של אנה מריה זיגמונד  הקשר נוצר מחדש שנים מאוחר יותר בסוף שנות העשרים במהלך ביקוריו התכופים של ארלוזורוב בשליחויות ציוניות בגרמניה. הקשר הרומנטי בין השניים שהיכירו זה את זה מזה שנים ( שהיו שניהם נשואים וארלוזורוב נשוי בפעם השנייה ושניהם הורים לילדים ) . הרומן על פי זיגמונד נמשך שלוש שנים.
הוא החל ככל הנראה בסוף 1928 באחד מביקוריו התכופים של ארלוזורוב בגרמניה בשליחות התנועה הציונית. מגדה אז רעיית מיליונר משועממת ולשעבר בודהיסטית באמונותיה , התגלתה כמקשיבה חרוצה מאוד לחזון הציוני של ארלוזורוב דנה איתו על עתיד המדינה היהודית החייבת לקום בארץ ישראל .ועד מהרה גלשו השיחות על עתיד היהודים בארץ ישראל ליחסי אהבה עזים שנמשכו עד לאביב 1931.

ככל הנראה מגדה נמשכה אחרי הכריזמה האישית של ארלוזורוב ותוך כדי התפעלה מרעיונותיו הציוניים ומתיאוריו על החיים היהודיים החדשים בארץ ישראל והייתה מלאה וגדושה בהם. היא הביעה את רצונה לעלות לארץ ישראל ולבנות שם את חייה בקיבוץ. היא אף ענדה שרשרת עם מגן דוד שקיבלה במתנה מארלוזורוב.
(על פי קלאובונד לעומת זאת הקשר הנ"ל של מגדה לא היה עם ארלוזורוב אלא " רומן מזדמן עם איזה סטודנט וב-1929 היא החליטה שנמאס לה מכל העניין").

זיגמונד טוענת שהיה זה קשר זה שהביא לגירושיה של מגדה מבעלה גינטר קוואנדט תעשיין גרמני אמיד מאוד שחשף את קיומו בעזרת בלשים פרטיים . הבעל הרותח מזעם השליך אותה לרחוב לאחר תשע שנות חיים בצוותא ונתן לה זמן רק לארוז את מזוודותיה ,לצוות המשרתים הוא הורה למנוע בעדה להיכנס לבית .אבל הוא שלח אותה לדרכה עם דמי מזונות גבוהים במיוחד.

יוזף גבלס ,תועמלן נאצי והאיש מספר 2 ברייך השלישי  בנאום ,1935.

במהלך 1930 פגשה מגדה ביוזף גבלס  התועמלן הנאצי ונשבתה בקסמו השטני ,ועבורו היא הצטרפה למפלגה הנאצית ואף החלה לעבוד עבורה אם כי עד אז לא התעניינה בנאציזם  כלל.

אך בנתיים מגדה שמרה על קשריה עם ארלוזורוב אף תוך כדי קשריה עם גבלס שאף הזכיר אותם ביומנו . וכך היא קיימה בו זמנית קשרים רומנטיים סקסואליים גם עם המנהיג הציוני ארלוזורוב וגם עם המנהיג הנאצי גבלס .בקטעים מיומניו מהתקופה גבלס מזכיר שוב ושוב איש לא מזוהה בשמו שאותו הוא מכנה "הזר " או ה"הצל " ושמתואר כמי שעומד בינו ובין מגדה.

גבלס כתב בין השאר" בדירה של מגדה ,בסוף תמיד הייתה לנו מריבה קטנה ,ולכן נפרדנו ,תמיד הויכוחים על הזר ההוא ! זוהי בעיה המאיימת על עתידנו". ( 12.8.31)
.מסתבר מיומניו של גבלס שבפגישתם האחרונה של מגדה ו"הזר" לפני הפרידה "הזר" תוך כדי שתבע ממגדה הסבר ל"בגידתה " בו שלף אקדח ותוך כדי הויכוח העז ירה בו ירייה אחת.

על פי גרסה אחת ביומניו המפורטים של גבלס : :"הבוקר אני מצלצל אליה ,איננה.בסוף היא מרימה שפופרת אלי :הגבר אותו אהבה לפני פצע אותה קשה בכדור בדירתה ועכשיו היא לגמרי ממוטטת …"
על פי גירסה אחרת מדוייקת יותר ביומנים אלה הכדור לא פגע במגדה אלא במשקוף דלת סמוכה ואיש לא נפגע.

על פי גרסה זאת מגדה טיפלה בעניין בקור רוח קראה למשטרה שלקחה משם את "הזר" . לאחר מכן הייתה במצב של הלם נפשי במשך כמה ימים

צילום החתונה של מגדה וגבלס ,עם בנה של מגדה במדי אס אס ,והיטלר השושבין ברקע.

בדצמבר 1931 מגדה וגבלס התחתנו .

האישה שרצחה את חיים ארלוזורוב?

בשנים האחרונות הושמעה גם הטענה שרומן זה הוא שהביא על ארלוזורוב את רציחתו שהתרחשה זמן קצר לאחר שחזר ארלוזורוב לגרמניה בניסיון לשכנע את הנאצים לשחרר את רכושם של היהודים ולאפשר להם לעלות למדינת ישראל. .נשמע סיפור כיצד כאשר ארלוזורוב יצא לגרמניה בסוף אפריל    1933בנסיון לסכם עם השלטון הנאצי עסקאות שיאפשרו ליהודים המבקשים להגר מגרמניה אפשרות להמיר את רכושם בסחורות גרמניות ראה אגב טיול תמונה של מגדה עם בעלה שר התעמולה הנאצי .קלאובונד טענה שאיתרה יומנים של העיתונאי היהודי רוברט וולטש שהיה אז בחברתו של ארלוזורוב וסיפר שכשארלוזורוב ראה את התמונה של מכרתו (אהובתו ?) לשעבר כמעט והתעלף.

אחרי שהתאושש התייעץ עם וולטש אם כדאי לנצל את קשריו עם מגדה כדי להסדיר פגישה עם גבלס. הוא ניסה בניגוד להזהרות שקיבל ליצור קשר עם מגדה,והתקשר אליה פעמיים אבל היא טרקה לו בפעם השנייה את הטלפון בפרצוף בהזהירה אותו שקשר כזה מסכן אותה וכי עליו להסתלק מיד מברלין.
במכתב נוסף שכתב מברלין כתב ארלוזורוב "עשיתי את השגיאה של החיים כשהתקשרתי עם מגדה גבלס ,אני מפחד על החיים שלי ". הוא חש שהוא נתון במעקב.

למותר לציין שכל זה סותר את הסיפור שקראנו קודם לכן על כך שארלוזורוב  ירה בה בשנת 1931.

ההיגיון אומר שאם זה אכן קרה כי אז היה ארלוזורוב יודע שהיא קשורה לגבלס ויודע היטב שהוא מסכן את חייו בכך שהוא יוצר איתה קשר.
(המכתבים הנ"ל של ארלוזורוב אגב לא נשתמרו אישתו טענה עד יום מותה כי מסרה אותם לצורך מחקר היסטורי כלשהו שנערך על ידי מפא"י ולא קיבלה אותם בחזרה).

הועלתה התיאוריה שגבלס היה נחוש בדעתו למחות את הכתם הזה בעברה של אישתו ( אם כי הוא עצמו היה רחוק מאוד מלהיות נאמן למגדה ) שעלול היה לפגוע במעמדו שלו ברייך. לו נודע שלאשתו היה אי פעם בעבר חבר יהודי שהוא גם בכיר ציוני . ושליחיו הם שביצעו את הרצח כמה  ימים (  יומיים או שבועיים לפי גרסאות אחרות אבל כל אופן אחרי זמן קצר ) לאחר שארלוזורוב חזר ממסעו בגרמניה כדי שלא תישאר עדות חיה לרומן הזה של אישתו .

העיתונאי חביב כנעני טען בכתבה משנות השבעים שמבצעי הרצח היו שלושה נאצים שנשלחו אז לארץ ישראל בחיפוש אחרי מטמון מטבעות זהב שאותו הטמינו קצינים גרמניים בארץ עם סיום מלחמת העולם הראשונה .הכסף שנועד לרכישת הספקת מזון ושיחוד האוכלוסייה נקבר ומעולם לא נמצא. כעת שלחו הנאצים סוכנים לאתרו ובהזדמנות זאת הורה להם גבלס בתור משימה נוספת לרצוח את ארלוזורוב.הסוכנים האלו שכרו שני עבריינים ערבים כ"קבלני משנה" שביצעו את הרצח על חוף הים ..נשאלת אם כך  השאלה מדוע גבלס לא ניצל את ההזדמנות כשארלוזורוב היה בגרמניה ורצח אותו  בשקט אז במקום לחכות שיחזור לארץ ישראל ששם הגישה אליו תהיה קשה יותר ?
פתרונות שהועלו לכך היו שחשש שביצוע הרצח בברלין באמצעות המנגנון הנאצי יביא לחשיפת הקשר של אישתו עם היהודי.

ואולי לא היה לו זמן מספיק לתכנן ולבצע את הרצח לפני שארלוזורוב עזב כבר את ברלין.
חוץ מזה יש לזכור שאת עובדת אימוצה של מגדה על ידי אב יהודי ואת הכרותה עם משפחת ארלוזורוב לא יכול היה גבלס למחוק על ידי רצח ארלוזורוב בלבד.לשם כך היה עליו לרצוח גם אותו ואת משפחתו ואת כל חברותיהן של ליזה ומגדה מספסל הלימודים וכל מי שידע על הקשר.

ולא ידוע לנו על כל צעדים מיוחדים שעשה בכיוון .

בכל אופן ביומניו המפורטים מאוד של גבלס שבהם כתב על כל שיחה שהייתה לו עם מישהו וכל פלירט וכל משגל שהיה לו עם כל אישה מזדמנת הוא אינו מזכיר כלל תיכנון התנקשות נגד חיים ארלוזורוב או אף את זה שהאיש הטריד אותו באופן מיוחד.

האם חשש גבלס לחשוף את שמו של המאהב היהודי של אישתו גם ביומנו?אם אכן היה גבלס אחראי לרצח ארלוזורוב כיצד לא נחשף הדבר בעשרות השנים שעברו מאז בידי מקורבים שונים שלו שסייעו לרצח?

אלא אם כן נניח שכל מי שהיה קשור לעניין נהרג במלחמה.

מגדה גבלס עם ילדיה ובעלה
אפשרות אחרת שהועלתה לראשונה בידי כותב שורות אלו בכתבה ברשת בשם "הקשר הישראלי"  היא שמאחורי הרצח לא עמד בהכרח יוזף גבלס עצמו , כפי שהניחו עד כה כל תומכי רעיון "הקונספירציה הנאצית מאחרי "רצח ארלוזורוב" ברוח תפיסות שוביניסטיות שרק לזכרים נאצים אפשר ליחס פעולות מאין אלה.

אלא הייתה כאן  פעולה עצמאית של אישתו מגדה.
אולי היו רוצחי ארלוזורוב שליחיה של הנאצית הפנאטית המטורפת מגדה גבלס ,שפעלה לחלוטין על דעת עצמה ללא ידיעת בעלה? אחרי הכל היה לה כל אינטרס שבעולם לדאוג שהיהודי שאיתו הייתה קשורה בעבר ימחק מהעולם. הוא סיכן אותה ואת מעמדה אצל היטלר כ"גברת הראשונה של הרייך השלישי " הרבה יותר משסיכן את יוזף .
ואולי הייתה זאת פעולת נקמה על הירייה של ארלוזורוב במפגשם האחרון?


מגדה  בשלב הזה כבר הייתה נאצית קנאית ומאמינה ,אולי החליטה היא בעצמה למחות את "הכתם " שבעברה?
האם הייתה זאת היא ששלחה שליחים אולי מבני המושבה הגרמנית בארץ ישראל "הטמפלרים " לרצוח את ארלוזורוב ?
על פי העדויות באפריל 1933 הוציאו סוכני הגסטאפו את אביה החורג של מגדה מדירתו ל"חקירה " ומאז לא נראה עוד. ככל הנראה הוא מצא את מותו מאוחר יותר במחנה הריכוז זקסנהאוזן .
אולי דווקא מגדה ולא יוזף  עמדה מאחורי זה  במסגרת מבצע מחיקת עדויות לגבי עברה היהודי שסיכן אותה אישית כעת?
קלאובונד נותנת גירסה אחרת שלפיה מגדה דווקא דאגה לאביה המאמץ השיגה בשבילו אישור שפטר אותו מנשיאת טלאי צהוב והעניק לו חסינות מפני גירוש למחנות המוות .והוא נפטר רק שנים אחדות לאחר סיום המלחמה.

אבל אין לכך שום אישוש משום מקור אחר.

חשדות

מרגוט קלאוזנר ידידת הנעורים של בני משפחת ארלוזורוב והביוגרפית של חיים.

במשך השנים הועלו שוב ושוב חשדות בעל פה לגבי קשר נאצי מאחורי רצח ארלוזורוב .
לדברי בני הזוג פלש מכריה של ליזה אחותו של ארלוזורוב ליזה הייתה משוכנעת כי גבלס עמד מאחורי הרצח אך השביעה אותם לא לגלות זאת עד לאחר מותה בגלל חששה מידם הארוכה עדיין של שרידי השלטון הנאצי.
. גם בחוגים הרביזיוניסטיים התפשטה מיד לאחר הרצח הטענה ששליחי גבלס הם שרצחו את ארלוזורוב. אחרי הכל לא מעטים בישוב היהודי אז ידעו על הקשרים בין ארלוזורוב ובין מגדה גבלס.

הקשר בין ארלוזורוב ומגדה אם היה כזה מעולם לא הוזכר בשום ספר בעברית על חיי ארלוזורוב להוציא ספר אחד ויחיד . הביוגרפיה המקיפה שאותה כתבה ידידת המשפחה הקרובה ,מייסרת תעשיית הקולנוע ועולם חוגי המיסטיקה בישראל מרגוט קלאוזנר : סופת אש: פרשה אחרונה בחיי חיים ארלוזורוב . (הוצאת ספרי גדיש , 1956) . ספר שכלל בין השאר ראיון מקיף עם אימו של ארלוזורוב .
מרגוט קלאוזנר היכירה היטב את ארלוזורוב את ליזה ידידתה של מגדה ואת שאר בני משפחתו עוד מצעירותה בגרמניה. היא עסקה רבות בפרשת הרצח   וטענה שהרצח בוצע בידי שני ערבים וניסתה לעניין בכך את שר המשטרה במדינת ישראל ולהביא לפתיחת החקירה בפרשת הרצח מחדש אך ללא הצלחה .לטענתה בגלל התנגדותה של אלמנתו של ארלוזורוב .
ההיגיון אומר שקלאוזנר שכידידת המשפחה מצעירותה  הייתה מודעת היטב גם לקשריו עם מגדה.
בספרה היא מביאה משפט של ארלוזורוב "כאן נהגתי לטייל עם מאגדה גבלס בעודה תלמידת בית ספר שמה היה מאגדה פרידלנדר .ידידה שאין טובה הימנה הייתה לליזה אחותי ולי."אך לא ניתן כל פירוט מעבר לכך .
היא טוענת ולא ברור על סמך איזה מקור שארלוזורוב נמנע לבסוף בעת שהותו האחרונה בגרמניה לפנות למגדה לעזרה למרות שידידים בי הזוג ולטש היציעו לו לעשות זאת. ארלוזורוב הסביר "שלא כדאי להטריד מחדש את מצפונה של מגדה ". אמרה סתומה שקלאוזנר אינה מפרשת אם כי ברור שהרבה עומד מאחוריה.
אבל קלאוזנר אינה מרחיבה הרבה מעבר לכך .
סביר להניח שאם שהייתה פרשיה אהבים בין מגדה וארלוזורוב היא ידעה עליה ,אבל החליטה לא לספר על כך מסיבותיה שלה . .
בתחילת שנות השמונים מינה מנחם בגין וועדת חקירה מיוחדת ויוצאת דופן לבדוק אחת ולתמיד :מי רצח את ארלוזורוב ? הועדה לא היגיעה לשום מסקנות .
בפני הועדה הועלתה ב-1983 גם עדות של הכלכלן ד"ר מקס פלש על סיפור הקשרים בין מגדה גבלס וארלוזורוב והשלכותיהם האפשריות. אנשי הוועדה התייחסו אליו בזלזול מוחלט ולא טרחו לאזכרו בדו"ח הסופי שלהם .

סופה של משפחת גבלס

מגדה גבלס   ( בגילומה של

Corinna Harfouc)

בסרט "הנפילה משנת 2004

כך או כך בעקבות קשריה עם גבלס ואולי גם כתוצאה מתקרית הירי של ארלוזורוב מגדה הפכה לאנטישמית קיצונית ולאחת הנשים הבולטות במנהיגות הגרמנית ומאחר שהיטלר כידוע לא היה נשוי עד יומו אחרון ( שבמהלכו  התחתן עם פילגשו אווה בראון ) היא הייתה מכל בחינה האישה הראשונה בגרמניה הנאצית. גם היא כמו בעלה  הייתה מעריצה אובססיבית של הפיהרר ושמם של כל ששת ילדיה החל באות H האות הראשונה של שם הפיהרר. אין כל ספק שאילו הייתה צריכה לבחור בין הפיהרר ובין גבלס כבעל הייתה בוחרת בפיהרר וגם היטלר וגם גבלס ידעו זאת היטב.אך היטלר לא היה מעוניין בה. הוא שימש בשמחה כשושבין בטקס הנישואין שלה ,הארית האידיאלית, בעיניו ובעיני  גבלס.

היטלר ,עם גבלס ,מגדה וילדיהם

( על פי קלאובונד היטלר דווקא היה מעוניין ומאוד במגדה  וחשב עליה ברצינות  בתור אישה הראויה לעמוד לצידו של פיהרר של הרייך בן אלף השנים שעמד לקום וניסה לברר אפשרות של קשר בינם עד שהתברר לו שמגדה מעדיפה את גבלס. אבל זה סותר את כל מה שידוע לנו עליו ועליה ממקורות אחרים).


במקביל סבלה בשקט את בגידותיו האינסופיות של גבלס ואף פרשיה שבמהלכה גבלס התאהב בשחקנית צ'כית ושקל להתגרש ממנה אך שלום הבית בינם הוחזר כתוצאה ישירה של איומיו של היטלר שלא העלה על דעתו מצב שבו גבלס יפרד ממגדה. היא בתור תגובה ניהלה רומן משלה עם פושע המלחמה  הנאצי קרל האנקה שאף רצה שתתגרש מגבלס והוא ישא אותה לאישה אף היטלר סירב לאפשר  דבר כזה ל"גברת הראשונה של הרייך השלישי ".

מגדה גבלס   בגילומה של

Corinna Harfouch    מ-2004 עם חייל בסרט "הנפילה".

פעם אחת ויחידה היא הביעה מחאה כלשהי על סבל היהודים .זה היה בליל הבדולח הפוגרום ההמוני שאורגן בידי בעלה כנגד היהודים ב-1938 כאשר אמרה לידיד שמה שקרה היה בושה וחרפה כי הפורעים בזזו ושרפתו שאת חנותו של החייט הטוב ביותר בברלין שהיה יהודי .עכשיו התלוננה מגדה תיעלם גם האופנה האקסקלוסיבית מרחובות ברלין. אבל פרט לכך לא ידוע על הבעות מחאה כלשהן מצידה לגבי מה שעברו היהודים .

מגדה ויוזף גבלס עם הילדים  .

בניגוד לנשות החברה הגבוהות האחרות של הנאצים שרובן ברחו מברלין המופצצת מגדה נשארה עם בעלה בבונקר של היטלר עד הסוף המר אם כי איש לא כפה עליהם לעשות זאת.

שר ההחימוש  אלברט שפאר היציע למלט את הילדים מהבונקר וגם הבעל הקודם קוואנט צץ מאי שם והיציע למגדה להציל את חייה וחיי האחרים במטוס מיוחד שיעמיד לרשותם.  מגדה דחתה את כל ההצעות .היא כתבה במכתב לבנה מנישואיה הראשונים שמבחינתה עולם ללא היטלר והנאציזם איננו עולם שראוי לחיות בו.
מגדה הלבישה את ששת ילדיה הקטנים בגדים לבנים סירקה יפה את שערם והרעילה אותם בציאניד מעורב בשוקו. אחר כך היא ובעלה התאבדו ביחד. הרוסים מצאו את גופותיהם וגם את גופות ששת הילדים שוכבים בצורה מסודרת במיטותיהם .

עד כמה שאפשר לקבוע רצח הילדים היה פרי יוזמתה שלה לא דווקא של גבלס שרק  נגרר והסכים בדיעבד. בהחלט ייתכן  שלא היה יוזם  זאת בעצמו.

מגדה הייתה בשלב זה וככל הנראה  עוד מאז 1931 נאצית אובסיסיבית בדיוק כמו יוזף .

אף לא אישה אחת אחרת ממנהיגות הרייך השלישי הרחיקה לכת כמוה במחויבותה לרעיון הנאצי . כולן עם היוצאת מהכלל של פילגשו של היטלר אוה בראון ( שגם היא הייתה  רחוקה מאוד מלהיות מחויבת לרעיון  הנאצי כמו מגדה ) שרדו את המלחמה.
זאת הדמות שאותה מגלמת דליה שימקו במחזה היחיד שכתב נוריאל טוביאס וזאת ללא ספק דמות מרתקת ביותר שיכולה לשמש בסיס להצגה מצמררת ממש.

ההצגה

סיפור חיים מרתק ,אולם מצאתי את ההצגה המבוססת עליו מאכזבת ביותר .
בהצגה יש כמה קטעים חזקים כמו בזיכרונותיה של מגדה על אביה היהודי החורג שאהב אותה מאוד והיא נתנה לו להישלח למחנות הריכוז לצד זכרונות על המאהב ארלוזורוב והעלאת רמז שאולי הבעל יוזף היה האחראי לרציחתו . אבל לא משהו משמעותי באמת . מגדה בהצגה לא באמת רוצה לדעת.
אולם הדמות של מגדה יוצרת רושם לא ברור. מגדה מוצגת בידי שימקו כ"פרכה "ישראלית בלונדינית מצויה שאינה מסוגלת להתמודד עם האופל סביבה.
זה נראה במיוחד בקטעי הפתיחה של המחזה שהם סיפורים מילדותה ונערותה של מגדה ועוסקים גם בעניינה בבודהיזם. הם חסרי קשר למה שקורה אחר מכן ויכלו לקרות לכל אחת באותה התקופה.הם אינם שופכים כל אור על אישיותה של מגדה.
אין זה ברור לנו כתוצאה מדוע היא מתנהגת כמו שהיא מתארת .מדוע נטשה את אביה החורג היהודי במחנה השמדה ולא ניסתה להצילו כפי שהיא מספרת ביובש ובאדישות .

מגדה גבלס עם ילדותיה.

לא ברור לנו למה בעצם היא רצחה את ילדיה כפי שהיא מספרת גם כן ביובש ובאדישות. והרושם שנוצר הוא שהמדובר במעין בלונדינית "סתומה" לחלוטין שאינה מבינה ואינה מודעת לנעשה מסביבה. .איך שהוא זה פוגם באפלה של האירועים המתוארים על ידי שימקו באדישות כזאת.
שימקו מציגה את מגדה כמי שלועגת בליבה להיטלר ולהצהרותיו המטורפות ואינה מאמינה ואינה מתעניינת באמת באידיאולוגיה הנאצית של היטלר ובעלה.
הצרה היא שמגדה גבלס האמיתית כלל לא הייתה כזאת. היא הייתה עד כמה שידוע לנו נאצית פנאטית מאמינה עד השנייה האחרונה של חייה. אישה שהתחננה לפני היטלר שלא יעזוב את מאמיניו כמה דקות ממש לפני התאבדותו.

מגדה גבלס ובתה בסרט "הנפילה".

יוצרי המחזה סותמים ולא מנסים לפרש את מניעיה וזה פוגם מאוד בעוצמה של המחזה שיוצא לא ברור עם דמות כאילו מנותקת לחלוטין מהאירועים סביבה שאינם מובנים לה .
מקורות חייה ברור שהייתה לה משיכה חזקה מאוד לאידיאולוגים כריזמטיים כמו הציוני ארלוזורוב והנאצים גבלס והיטלר ואלו השפיעו עליה עמוקות כל זמן שהייתה בקשר הדוק עימם , עד הרגע האחרון במקרה של גבלס והיטלר. אבל ההצגה אינה מנסה להתייחס לנקודה הזאת מעבר לעצם אזכורה.
מוסכם :מחזה אינו מחוייב כלל להיצמד לעובדות ההיסטוריות הביוגרפיות  היבשות על הדמות שהוא מציג,אלא רק להציג דמות חזקה שתרשים את הצופים . שקספיר בדוגמה אחת מני רבות עיוות אנושות את העובדות ההיסטוריות שמאחורי  רבים ממחזותיו על מנת ליצור דרמה טובה.למלך "ריצ'ארד השלישי" שלו אין שום קשר לדמות ההיסטורית בעלת אותו השם ועדיין זאת דרמה גדולה.

אולם במקרה הזה דווקא משום שהמחזאי החליט לסטות מהעובדות נפגם קשות הפוטנציאל הדרמטי העצום שאכן היה.
דומה שהמחזאי הישראלי פשוט לא יכול היה להעלות על דעתו את אפשרות קיומה של מישהי כמו מגדה גבלס כפנטית קנאית עד הרגע האחרון ובמקום זה העדיף להציג אותה כמשהו קל יותר לעיכול לקיבה התל אביבית השינקינאית המצויה כ"פרכה" שאינה מבינה מה קורה סביבה,משהו שהוא ככל הנראה מוכר לו הרבה יותר מסביבתו המיידית ..
התוצאה היא דרמה פגומה מאוד שהייתה יכולה להיות הרבה יותר ממה שהיא. דליה שימקו באמת מתאמצת אבל הדמות שכתבו לה פשוט אינה נותנת לה מספיק כדי לנעוץ בה את שיניה. ויש כאן החמצה עצומה.

קראו גם :

דליה שימקו

מירב יודילביץ על ההצגה

מגדה גבלס בויקיפדיה 
נשות הצמרת הנאצית

אילנה המרמן על נשות הצמרת הנאצית

נועה גרינברג על נשות הצמרת הנאצית 

סיפורי בדים :אבנר שפירא על נשות הרייך השלישי

הנאצי המטורף מכולם :אלי אשד על גבלס 

יוזף גבלס

ילדי משפחת גבלס

חיים ארלוזורוב

מגדה ורצח ארלוזורוב

האם היה גבלס קשור לרצח ארלוזורוב?

הסרט "הנפילה"

מרגוט קלאוזנר ביוגרפית של ארלוזורוב

הקשר הישראלי:קונספירצית רצח ארלוזורוב

עוד מנהיגים נאציים

אילו היינו מנצחים :שיחה עם אלברט שפאר

הצטדקותו של הינריך הימלר

מאת אלי אשד

בלש תרבות וחוקר של תנ"ך, תרבות וספרות פופולארית

18 תגובות על “הגברת הראשונה של הרייך השלישי”

"עשיתי את השגיאה של החיים כשהתקשרתי עם מגדה גבלס ,אני מפחד על החיים שלי "? משהו אומר לי, אלי, שארלוזורוב לא כתב את זה. אולי איזה מוכר בפיצוציה באיזור אלנבי-שינקין, אבל בטח שבטח לא חיים ארלוזורוב.

אני מצטט את זה מכתבה עיתונאית של רונן ברגמן משנת 2000 וזהו ציטוט מדוייק של מה שהוא כותב שם מפיו של ה"יקה" מקס פלש
סביר להניח שברגמן או העורך שלו פשוט ניסחו בצורה אחרת את מה שנאמר להם

עצם קיומה נשמר בסוד בפני כלל הרייך השלישי ,היטלר היציג אותה אפילו בפני אורחים כ"עוזרת אישית ".
רק המקורבים ביותר ידעו שיש בינהם קשרים אישיים
אפשר להגיד שהיטלר התבייש בה .

אלי שלום קראתי מה שכתבת על מגדה גבלס וארלוזורוב. למיטב ידיעתי יש הגזמה רבה בסיפור. שוחחתי פעם על כך עם ליזה, אחותו של ארלוזורוב, והיא אמרה שאמנם אחיה הכיר את מגדה אבל ההכרות היתה שטחית. אני סבור שהיא מעולם לא אמרה את הדברים המיוחסים לה, כאילו היה רומן לוהט בין השניים.

דווקא זה לא נראה לי כטיעון חזק נגד התיאוריה .
ההיגיון אומר שארלוזורוב לא היה טורח לשתף את בני משפחתו בפרטים לגבי רומן שניהל מחוץ לנישואין ,הם היו נשארים באפלה בעניין בדיוק כמו האישה החוקית.

ההכרות הראשונה עם מגדה הייתה לפני נישואיו הראשונים ולכן ספק אם היה הוא או מגדה מסתירים מליזה אם היה רומן אמיתי ביניהם. מכל מקום עד היום איש לא הצליח להוכיח זאת בצורה משמעותית וגם לא את התיזה ששליחי גבלס רצחו את ארלוזורוב. לדעתי עניין הרצח יישאר לנצח בספק. ברור מי לא רצח – סטבסקי ורוזנבלט. אך לא ברור אם היו אלו שני הערבים ואף אם היו אלה – האם נשלחו על-ידי גורם כלשהו או על רקע מיני?

התקיים בסוף שנות העשרים כאשר הוא כבר היה נשוי פעם שנייה ,לא נראה לי שארלוזורוב היה טורח לדווח גם לאחותו על הרומן שהוא מנהל עם ידידת הנעורים של שניהם .למה להוסיף לעצמו צרות ויכוחים וסיבוכים?
בני משפחת ארלוזורוב ,היו שומעים על העניין,אם היו שומעים עליו , רק מרכילויות .

והנה אפשרות למהלך העניינים בלי רומן, בלי רצח ובלי בטיח.

מגדה הכירה את ליזה ארלוזורוב כשהיו פליטים גרמניים מבלגיה בברלין בתרע"ד – תחילת מלחה"ע (הראשונה). חיים ראה במקרה את תמונתה ב33, והזדעזע.
הוא יצר קשר – אך היא ניתקה ואמרה שזה מסוכן. הוא חש סכנה בעודו בגרמניה.
זהו. סוף הסיפור לגבי השניים.

מגדה רשמה לחברתה חודש לפני התאבדותה, שהיא יודעת שהיטלר עשה מעשי זוועה, כאשר בתחילת הדרך היתה פעם במסעדה והם ראו ילד יהודי, והיטלר אמר: הייתי מוחץ אותו כמו זבוב.
במכתבה היא מתארת איך אז חשבה שזו צורת הדיבור שלו.

היא רצחה את ילדיה והתאבדה, לפי מכתב זה, כי היא יודעת על פשעי בעלה, ולמעשה איש לא יוכל לסלוח לה על נטילת זכות החיים מכל כך הרבה אנשים, לא לה ולא לילדיה.
ולכן היא בחרה למות.

ואגב, הרומן שבגללו נפרדה מקווארט היה עם עשיר אמריקאי, שחוקר פרטי שנשכר על ידי בעלה חשף. אמריקאי זה הגיע אחר כך לגרמניה, ובנשיאה משותפת בה הציע לה נישואים, התהפכו והיא נפצעה. כל זאת מתועד עם שמו, אשר לצערנו איננו חיים ולא ארלוזורוב. כך שפרי הדמיון כאן משחק אולי יותר מדי.

אז לא היה רומן. לא היה זהב, לא היו שלשה נאצים, ולא היה רצח על רקע הסתרת הקשר היהודי של מגדה.

קראתי מזמן משהו על פגישה עם נאצי בכיר בסיום המלחמה, בה הציעו כסף יהודי תמורת עדות שתנקה אותם. את הפגישה ארגן יהודי דרך מגדה. קורט בכר? קשור בקסטנר? אני לא מצליח להיזכר ולא מוצא כל זכר.

היסטוריון גרמני טוען: אביה של מגדה גבלס, אשתו של יוזף גבלס, היה יהודי
במסמך ממרשם תושבים שאותר בברלין נכתב שאיש העסקים ריכרד פרידלנדר דיווח כי הוא אביה של מי שלימים היתה לאשת שר התעמולה הנאצי. לא בטוח שטענה זו תביא לפתרון התעלומה
עופר אדרת
21.08.201619:34
היסטוריון גרמני טוען כי אביה של מגדה גבלס, אשתו של שר התעמולה הנאצי יוזף גבלס, היה יהודי. ההיסטוריון, אוליבר הילמס, מצא בארכיון בברלין מסמך ממרשם תושבים בו דיווח איש העסקים היהודי ריכרד פרידלנדר כי מגדה גבלס היא בתו. את ממצאיו של הילמס, שנחשפו בסוף השבוע ביומון הגרמני "בילד", הוא פרסם בספר חדש, "ברלין 1936", אשר ראה אור לאחרונה.
זהות אביה של מגדה גבלס, אשר כונתה "הגברת הראשונה של הרייך השלישי", היא תעלומה הכוללת חורים רבים ופרטים מבלבלים מאוד. יוהנה מריה מגדלנה גבלס, בשמה המלא, נולדה בנובמבר 1901 ברובע קרויצברג בברלין. בתעודת הלידה שלה מצוין רק שמה של אמה, אוגוסטה. אביה נותר אלמוני. במקורות שונים מצוין כי אביה הוא אוסקר ריטשל, אדם עמו ניהלה אמה קשר אינטימי באותן שנים. ריטשל מופיע במקורות רבים כבעלה הראשון של אמה וכמי שנישא לה ב-1901, סביב לידתה של מגדה.
ואולם, בספר החדש מביא ההיסטוריון הילמס ציטוט מיומנו של יוזף גבלס, בעלה השני של מגדה, אשר כתב ב-1931 כי אמה סיפרה לה שכלל לא היתה נשואה לריטשל. אם כן – מי היה אביה של מגדה גבלס? ב-1908 נישאה אמה לריכרד פרידלנדר היהודי אשר אימץ את מגדה כבתו. הילמס כותב בספרו באופן נחרץ: "אביה הביולוגי של הילדה הקטנה… היה הסוחר היהודי ריכרד פרידלנדר", ומוסיף: "זו האמת ממנה פחדו בבית משפחת גבלס: למגדה היה אבא יהודי".
במסמך שמצא הילמס אכן מצהיר פרידלנדר כי בתו היא "מגדלנה, ילידת 11 בנובמבר 1901" – נתונים התואמים את אלה של מגדה גבלס. ואולם, הילמס לא מציג מקורות אחרים שמאשרים את קביעתו הנחרצת לפיה מה שכתוב במסמך זה אכן אותנטי. כך או כך, ב-1914 אמה של מגדה גבלס התגרשה מבעלה היהודי.
מגדה גבלס נישאה ב-1921 לתעשיין גינטר קוונדט. אחרי הנישואים היא נענתה לדרישתו למחוק מתעודת הזהות שלה את שם המשפחה של אביה המאמץ היהודי, פרידלנדר. השניים הביאו לעולם את בנם הראלד, אך התגרשו זמן קצר לאחר מכן. לימים, במלחמת העולם השנייה, הועסקו אלפי עובדי כפייה במפעלי הנשק של משפחת קוונדט וב-1960 המשפחה הפכה לבעלת השליטה ביצרנית המכוניות ב-מ-וו.
ב-1931 נישאה מגדה בשנית – ליוזף גבלס. השניים הביאו לעולם שישה ילדים וגם אימצו את בנה מנישואיה הקודמים, הראלד, אשר התגייס לצבא הגרמני במלחמת העולם השנייה. ב-1934 כתב גבלס ביומנו על "תגלית מזעזעת" שהסעירה את המשפחה וקשורה לאשתו, אך לא פירט את תוכנה. הילמס מעלה השערה, כי המסמך הארכיוני שמצא מספק גם את התשובה לשאלה מה הסעיר את משפחת גבלס באותם ימים.
בין אם היה אביה הביולוגי ובין אם לא, הקרבה של פרידלנדר למגדה גבלס לא סייעה לו לחמוק מהגורל שיועד לו כיהודי בגרמניה הנאצית. ב-1938 הוא נשלח למחנה בוכנוואלד, שם נאלץ לעבוד בעבודות כפייה עד מותו ב-1939. בתו המאומצת (או הביולוגית, אם להאמין למסמך הנוכחי), מגדה, ניתקה עמו כל קשר.
משפחת גבלס, על ששת ילדיהם של מגדה ויוזף, היו בגרמניה הנאצית דוגמה ומופת למשפחה ארית מושלמת, ולא נתנו ל"כתם" בעברה של מגדה להעיב על הייחוס המשפחתי בו התהדרו. למעשה, עברה של מגדה גבלס הוכתם גם בשל קשריה עם המנהיג הציוני חיים ארלוזורוב. אחותו, ליזה, למדה עם מגדה גבלס בכיתה ומגדה היתה בת בית במשפחת ארלוזורוב.
בספר "מגדה גבלס" של אניה קלאבונד, נכתב ב-2002: “מגדה היתה לבת אצל משפחת ארלוזורוב. היא כבר היתה בעלת רקע יהודי, והמנהגים והמסורות, כולל קבלת שבת וברכות על המזון אצל ליזה (אחותו של חיים ארלוזורוב, ע"א) ומשפחתה, היו מאוד לרוחה… מגדה הלכה לאסיפות של הפורום הציוני… מגדה התלהבה מהרעיון הציוני ואף החלה לענוד שרשרת עם מגן דוד שארלוזורוב נתן לה במתנה… ליזה סיפרה שנים רבות אחר כך לחברים בישראל כי כשאחיה עזב את גרמניה ב-1923 מגדה ליוותה אותו לרציף הרכבת, ניסתה לשכנע אותו להישאר ומיררה בבכי כשלא הצליחה". גם ארלוזורוב עצמו התייחס להיכרותו המוקדמת עם מגדה גבלס, אותה תיאר כ"ידידה".
ב-1933, כשביקר ארלוזורוב בברלין, הפעם כנציג הסוכנות היהודית, לחצו עליו חבריו לחדש את הקשר עם ידידת נעוריו כדי לסייע בהצלתם של יהודי גרמניה. "הם ביקשוני לבקר אצל מגדה ולבקשה להשפיע על בעלה המכובד למען שינוי מדיניותו לגבי היהודים. רעיון של שטות מאין כמוהו!", ציין.
לאורך השנים היו ניסיונות שונים לקשור רומן בין מגדה וארלוזורוב ואף הועלו טענות – שמעולם לא הוכחו – כי מאחורי רצח ארלוזורוב ב-1933 עומד לא אחר מאשר גבלס עצמו, אשר קינא ביהודי שניהל רומן עם אשתו. וכמו כדי לסבך את העלילה, עיון ביומניו של גבלס מעלה כי מגדה גבלס לא היתה היחידה ממשפחתה שנחשדה בקשרים עם יהודים. ב-18 במאי 1931 כותב גבלס: "סיפור מסתורי על זר (שוב 'זר'!) שהזהיר אותה (את מגדה, ע"א) לא להתחתן איתי ואמר שאני – יהודי! הוא הצביע על מכתב ממני שבו נטען שהוא אבי היהודי… אפשר למות מצחוק מהדברים האלה".
במאי 1945, לאחר ההתאבדות של היטלר, רצחו יוזף ומגדה את ילדיהם בשנתם, ולאחר מכן התאבדו בבונקר בברלין.
https://www.haaretz.co.il/news/world/europe/.premium-1.3044860
Magda Goebbels's father was Jewish, newly discovered document suggests
Businessman later imprisoned in Buchenwald may have fathered the Third Reich's ideal woman
A newly unearthed document from German archives suggest that the biological father of Magda Goebbels – the wife of savagely anti-Semitic Nazi Propaganda Minister Joseph Goebbels, and herself a fanatic Nazi believer – was Jewish, the Jewish Chronicle reports, citing the German newspaper Bild.
The document is a residency card belonging to Jewish businessman Richard Friedlander that lists Magda as his biological daughter.
It had previously been thought that her father was an engineer named Oskar Ritshel who impregnated Auguste Behrend in 1901, prior to their marriage – but Ritshel's name does not appear on Magda's birth certificate.
Behrend divorced Ritshel in 1904, and Berhend married Friedlander four years later.
A 1934 diary entry by Joseph Goebbels stated that his wife had discovered something startling about her past, believed to be referring to the discovery that her mother had had an affair with Friedlander before her first marriage.
Friedlander was arrested and sent to the Buchenwald concentration camp after the Nazis role to power, and likely died in the camp in 1939, according to the Jewish Chronicle.
The Goebbels family was portrayed as an ideal Aryan clan in Nazi propaganda. With six children, Magda exemplified the Nazi ideal of women, who were encouraged to have as many children as they could.
And as the existence of Eva Braun, Adolf Hitler's lover, was kept secret from the public, Magda Goebbels was the most visible wife of a high-ranking Nazi.
https://www.i24news.tv/en/news/international/europe/123283-160821-magda-goebbels-s-father-was-jewish-newly-discovered-document-suggests

עדכון חשוב !!! – בשנת 2016 נתגלה ואומת (בתיעוד ישן במרשם האוכלוסין של ברלין!) שהיהודי מכס פרידלנדר, היה אביה הביולוגי של מגדה (גבלס), – הליך אימוץ הבת נדרש כנראה רק לצורך עדכון מסמכי הילדה עצמה, נוכח נישואיהם המאוחרים של הוריה רק לאחר לידתה. איש העסקים פרידלנדר, היה מיודד עם האם הרווקה, אוגוסטה ברנד, במקביל ליחסיה עם המהנדס אוסקר ריטשל, ונראה שלא טרחה לברר (ולידע את הבת עצמה) מי מהם אביה. עם שניהם שמרה תחילה על קשר ראוי גם לאחר גירושי אמה, ליברלית ללא ספק טרם זמנה, וסופו של פרידלנדר, שנשלח כבר ב-1938 (עוד לפני ליל-הבדולח!) לעבודות כפיה, במחנה שאין ממנו דרך חזרה.

[…] מגדה גבלס "הגברת הראשונה של הרייך השלישי "  האחראית האמיתית לרצח ארלוזורוב ? אפשרות נוספת שלמיטב ידיעתי איש לא העלה אותה עד כה היא שמאחורי הרצח לא עמד דווקא גבלס עצמו אלא היתה כאן  פעולה עצמאית של אישתו הקנאית הנאצית המטורפת מגדה ,שלה היה אינטרס לדאוג שהיהודי שאיתו הייתה קשורה בעבר ימחק מהעולם. כידוע מגדה גבלס הייתה נאצית פנאטית כל כך שהתחננה לפני היטלר בשעותיו האחרונות שימשיך להוביל את מאבקה של גרמניה עד לניצחון ולאחר מכן היא ובעלה הרעילו את ילדיהם ואת עצמם.אולי היא זאת ששלחה את רוצחיו של ארלוזורוב על דעת עצמה? […]

בתמונה מתוך 'הנפילה' שצורפה לפוסט, הדמות שנראת מהגב היא של גבלס עצמו (השחקן בסרט), ולא חייל

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

12 − three =