ב-3.ל-11 הוצגה במוזיאון המדע של ירושלים הצגה שפוטנציאלית היא מעניינת במיוחד .זוהי הצגה של תיאטרון קטן ולא כל כך ידוע בשם תיאטרון הנפש על חייו של גדול מדעני המאה ה-עשרים אלברט אינשטיין והיא מוצגת במסגרת תערוכה במזיאון המדע לרגל 100 שנה לתגלית הגדולה של אינשטיין תורת היחסות.התרשמותי מההצגה הייתה מעורבת .
ויקטור עטר כמדען אלברט אינשטיין
לאחרונה נבחר הבלשן נועם חומסקי כאינטלקטואל החשוב ביותר בעולם בחירה שעוררה חילוקי דעות רבים בגלל האופי השנוי במחלוקת של הנבחר שביו השאר תמך במכחיש שואה . אבל זה תפקידו של אינטלקטואל לעורר חילוקי דעות ולצאת כנגד המוסכמות בשם הצדק ובכך חומסקי מצליח אולי יותר מכל אחד אחר.
.אילו הייתה התחרות מתבצעת לפני חמישים שנה כי אז יש סבירות גבוה שהנבחר לתפקיד האינטלקטואל החשוב בעולם היה אלברט איינשטיין .האיש ששינה את הדרך שבה כולנו חושבים ( או לפחות אמורים לחשוב ) על מבנה היקום עם תורת יחסות שלו .
מאז תורת היחסות עמדה בפני אין ספור ניסיונות לחסלה ( כולל ניסיון נאצי נחוש במיוחד מאחר שאינשטיין נחשב בעיני היטלר כמבטא האולטימטיבית של המדע היהודי, שהיגיע עד לניסיונות להתנקש בחייו של אינשטיין ) ושכונה בצדק "איש המאה " , הוא ולא היטלר או פיקאסו וייצג בצורה טובה ביותר את עולם המדע והתרבות של המאה העשרים.
מה שמיוחד היה באינשטין היה שהוא לא היה רק מדען גדול אלא גם הצליח להופיע כדובר אפקטיבי במיוחד של עולם המדע והתרבות הרבה יותר מכפי שחומסקי מצליח היום למרות שאין זה ברור לי כלל אם היה מצליח לעבור את מחסום התקשורת האלקטרונית של היום . ייתכן מאוד שלא אבל הוא חי בדור שהיה בעל כבוד רב יותר למילים מאשר להופעה חיצונית.
אינשטיין עורר כבוד רב כל כך בעולם שאפילו הוצע לו בידי בן גוריון להיות נשיא מדינת ישראל הראשון .הצעה שאותה דחה . ואי אפשר לתמוה מה היה קורה למוסד הנשיאות אם אינשטין היה מתמנה לנשיא המדינה?
הניחוש שלי: לא הרבה אינשטיין שלא הכיר כלל את הפוליטיקה המקומית ואת הסביבה המקומית לא היה מצליח במיוחד בתפקידו יותר משהצליח חיים ויצמן גם הוא מדען בעל שם עולמי שהיכיר היטב את הפוליטיקה המקומית .
ייתכן שאינשטיין נהג בחוכמה כשדחה את הכבוד שהוצע לו.
כל זה יתכן אבל ההצגה השאירה אותי קר ,היא בהחלט ראויה לצפיה אבל הייתה יכולה להיות הרבה יותר ממה שהיא עכשיו.
נספח רשימת הספרים שהופיעו מאת ועל אלברט אינשטיין בעברית הכל יחסי –אינשטיין ליקטה וערכה צילה רנץ, הוצאת חלום, 1995.
אליעזר שישא אלברט איינשטיין הוצאת עם עובד, 1947. אלמה א.לוינגר, אלברט איינשטין עברית ב.ברננשטיין ספריה של אנשי שם .הוצאת נ..טברסקי ,1958. רות ל. אולדפילד סיפור חייו של אלברט אינשטיין איש מדע תרגום רינה ליטויין , סדרת "אנשי סגולה מסדה ,1971. ". ) (
לואיס ס.פויר אינשטיין ובני דורו עם עובד, 1979. ניג'ל קולדר היקום על פי אינשטיין תרגום אדם דביר, מסדה 1983.
יואב יגאל גבולות עולמו של אינשטיין : חקירה של רצף ותורת אישיות רשפים, 1984.
רות ירדני-כץ אלברט אינשטיין : סיפורו של גאון כתר ,1986. יוסף אגסי אלברט איינשטיין : אחדות וריבוי האוניברסיטה המשודרת , 1989 עמנואל וליקובסקי לפני עלות השחר : שיחות והתכתבות עם אינשטיין , תרגום שולמית כוגן וליקובסקי רם, 1995.
וולטר ס. מי אלברט אינשטיין :חייו ותורתו תרגום עודד זיו , יבנה 2002
פליקס דותן המעלית של אינשטיין :מדענים ששינו את העולם תמר, 2003.
דיויד בודאניס E=MC2 סיפורה של התגלית הגדולה בהיסטוריה תרגום יניב פרקש ,כתר 2002 . דניס אוברבי אינשטיין מאוהב: רומן מדעי תרגום עופרה אביגד, הוצאת אוניברסיטת חיפה ,זמורה ביתן , 2005.
מיצ'ו קקו היקום של אינשטיין : פריצת דרך בתפיסת הזמן והמרחב עברית נורית לוינסון , א.ניר , 2005
מייקל פטרניטי .בדרך עם מר אלברט . מודן ,2006. סיפור אמיתי על החיפוש אחרי מוחו האבוד של אינשטיין.
משה (מקס) ימר; איינשטיין והדת. :פיזיקה ותיאולוגיה / מאנגלית: בן-ציון הרמן; [עורך: ירח טל; עריכה מדעית: יובל דולב]. — רמת-גן : אוניברסיטת בר אילן וידיעות אחרונות וספרי חמד, 2007.
, וולטר אייזקסון איינשטיין : חייו והיקום שלו / מאנגלית: דוד מדר תל אביב : ספרי עליית הגג, [תשע"א] 2011.
יצירות ספרות יפה על איינשטיין יצירה ספרותית מקורית על איינשטיין יעקב כהן. עם בני האלמוות. מחזה שבו אינשטין הגוסס חולם שהוא עולה לעולם העליון ופוגש דמויות כמו ניוטון שפינוזה בטהובן וגאנדי. הופיע במגזין הספרותי " מאזניים" כרך ל יולי 1958 (תשי"ז )
פרדריק פול סף האירוע תירגם עמנואל לוטם ,הוצאת עם עובד, 1982. הספר השני בסדרת המדע הבדיוני "שער". אינשטיין מופיע כהדמיית מחשב העוזרת לגיבור . . ( ההמשך והספר השלישי בסדרה "מפגש היצ'י " תורגם בידי עמנואל לוטם ב-1987 בהוצאת עם עובד.) .
ראסל ליטמן החלומות של איינשטיין עברית צילה אלעזר , ספרית מעריב ,1993.
ראסל סאטנארד חורים שחורים והדוד אלברט עם עובד 1993
ראסל סטאנארד המרחב והזמן של הדוד אלברט עם עובד,1994 ראסאל סטאנארד הדוד אלברט בעקבות הקוואנטים עם עובד ,1995 רסל סטנרד שואלים את הדוד אלברט : 1/2 100 תשובות לשאלות חכמות על מדע / תל-אביב : עם עובד, תש"ס, 2000 קומיקס
ג'וזף שוורץ ,מייקל מקגיניס ,אינשטיין למתחילים תרגום יחיאל כהן אלורו ,,ירון להבי ,כרמ |
קישורים רלבנטיים
3 תגובות על “אלברט אינשטיין- האיש של המאה העשרים : ההצגה”
כשאתה כותב על הצגה שראית, בוודאי הצגת יחיד, ראוי להזכיר את השחקן האחד שעמד על הבמה, ותהיה דעתך עליו ועל ההצגה אשר תהיה. את איינשטיין גילם השחקן ויקטור עטר, מראשוני שחקני הפרינג' בישראל, שעשה גם כמה תפקידים ראויים בלה-מאמא ניו יורק
אני לא רואה סיבה להניח שהתקשורת האלקטרונית הייתה מקלקלת משהו לאיינשטיין. הייתה לו צורה חמודה להפליא.
לפני כשנה נכנסתי לדיונון באו"נ ת"א וחטפתי "שוק". היו שם לא פחות מ20 ספרים שונים על איננסטיין, לא מעט מהם באנגלית אבל הכמות ושטח התצוגה (למי שמכיר – השולחן שמשאל לעמדת היעוץ) היו מדהימים.
אמיר