web analytics
קטגוריות
תרבות פופולארית

מגע של קסם ב"חליל הקסם"

סקירה על עיבוד לילדים של "חליל הקסם" של מוצרט שמתאר במקביל את תהליך היצירה של האופרה בידי מוצרט בגילום גיא מנהיים.

וולפנג אמדאוס מוצרט

השבוע הושמע קטע דרמטי יוצא דופן בידי התזמורת הקאמרית בניצוחו של גיל שוחט., מעין מונודרמה מוזיקלית מקורית על שלבי היצירה של האופרה "חליל הקסם ".
השנה היא שנת ה-250 להולדתו של המוזיקאי המפורסם מכולם וולפנג אמדאוס מוצרט ,ולכבוד זה יבוצעו שורה של אירועים ומופעים הקשורים במוזיקאי הגדול ובהם ביצוע אופרה של פושקין על מערכת היחסים בין מוצרט ויריבו סליירי ( שעל פי השמועה הרעיל אותו ) וביצוע של האופרה המפורסמת ביותר שלו "חליל הקסם ".
אולם השבוע ביצעה התזמורת הקאמרית קטע שהוא תרומה ישראלית מקורית לחלוטין לחגיגות מוצרט . זהו קטע דרמטי בשם "כבמטה קסם" שנכתב בידי שירלי ששון עם מוזיקה של עומר ולבר  שעוסקת בתקופה האחרונה בחייו של מוצרט בה הוא מקבל את ההזמנה לכתוב את האופרה "חליל הקסם". היצירה מורכבת ממרקמים מודרניים בסגנונו האישי של ולבר המורכבים אך ורק ממנגינות של מוצרט. הטקסט אמור היה לחשוף  את מוצרט הפטפטן, המורכב, הטראגי, והקומיות ותיאר את ההתלבטויות של מוצרט  ( בגילומו של השחקן גיא מנהיים ) בעת שחיבר את המוזיקה ל"חליל הקסם". זאת הייתה אופרה שהייתה שונה מכל מה שחיבר עד אז מאחר שנועדה להמוני העם ובתחום האופרות נחשבה למקביל של "ספרות זולה " מוצרט אם כי התדרדר מאוד מבחינה כלכלית , לא התלהב מהרעיון שהוא שהלחין אופרות עבור מלכים ושועים לתמלילים של יוצרים מהמפורסמים בעולם יחבר מוזיקה עבורה.

עומר ולבר מספר  על "כבמטה קסם"

תמונה מ"חליל הקסם "

היצירה חושפת לראשונה מול קהל, את הרגעים האינטימיים של המלחין במהלך כתיבתה של יצירה. מוצרט, שהיצירה היא מעין הומאז' ליצירתו, עומד למעשה מול הקהל וחולק איתו את רגשותיו והתלבטויותיו בקשר ליצירה שהוזמנה ממנו. כרבע שעה מחייו של מוצרט נחשפת במלוא האינטנסיביות שלה, כאשר הקהל רואה איך היצירה נבנית נדבך, נדבך, מול עיניו,כיצד המלחין מתגבר על ההתלבטויות והניסיונות.
כשהתזמורת הזמינה ממני את היצירה התבקשתי לחבר היצירה לשחקן ולתזמורת שתהיה קשורה במוצרט. חשבתי רבות מה אעשה, והחלטתי לחשוף, דרך סיפורו של מוצרט והזמנת האופרה חליל הקסם, את החוויה של כתיבת מוזיקה לפי הזמנה.
מבחינה מוסיקלית, יש ביצירה אלמנטים המורכבים ממוטיבים מאריות מהאופרה חליל הקסם. את האלמנטים הללו העברתי מעין מטמורפוזה, עד שהתקבלו מנגינות המתאימות יותר לסגנוני המוסיקלי. והתוצאה: מרקמים מודרניים מרתקים המורכבים אך ורק ממנגינות של מוצרט. המאזין ישמע מנגינות רבות שמוכרות לו אך בלבוש מעט שונה מהמקור. מבחינה דרמטית, הטקסט שנכתב על ידי שירלי ששון, מטיב לטעמי לתאר את הלבטים ואת האינטנסיביות של חווית הכתיבה. בטקסט שולבו עובדות היסטוריות אמיתיות על תהליך כתיבת חליל הקסם. הטקסט חושף את מוצרט הפטפטן, המורכב, הטראגי, והקומי.

הרעיון של הקטע היה מצויין אולם הוא היה קצר מידי לא יותר מרבע שעה בזמן שעל מנת לעשות צדק עם הנושא היה צריך להקדיש לו לפחות חצי שעה -שעה ויותר להכניס לתוכו יותר דרמה  ולעסוק במערכת היחסים בין מוצרט וכותב התמליל לחליל הקסם ,עמנואל שיקאנדר שתיאר בה את מערכת האמונות של אירגון ה"בונים החופשיים". .

הקטע  זכה לביקורת קשה מידי המבקר  חנוך רון שהגדיר אותו כ"מתחת לכל ביקורת ". אני חושב שהוא היה סביר אולם לא מה שהוא היה יכול להיות.
לסקירה מפורטת יותר  על "חליל הקסם"  עצמו  יש לחכות להצגת האופרה בידי האופרה הישראלית השנה.

מאת אלי אשד

בלש תרבות וחוקר של תנ"ך, תרבות וספרות פופולארית

2 תגובות על “מגע של קסם ב"חליל הקסם"”

[…] כיום קיים ויכוח עם מוצרט הוא המוזיקאי הגדול ביותר של כל הזמנים,אבל אין ספק שהוא המוזיקאי המפורסם ביותר של כל הזמנים . ולכבוד זה מבוצעים בידי הגופים המוזיקליים בעולם ובארץ שורה ארוכה של אירועים ומופעים הקשורים במוזיקאי הגדול ובהן האופרה "המלך הרועה " שעלתה בישראל לראשונה ב-17 בינואר בידי התזמורת הקאמרית הישראלית, כמו האופרה המפורסמת ביותר שלו "חליל הקסם " שתעלה במאי 2006 בידי האופרה הישראלית . לרגל החגיגות גם הועלו יצירות על חייו כמו "מוצרט וסליירי " אופרה של רימסקי קורסקוב על פי מחזה של פושקין על מערכת היחסים בין מוצרט ויריבו סליירי ( שעל פי השמועה הרעיל אותו ) .שכן יותר מכל מוזיקאי אחר חייו ואישיותו של מוצרט מעניינים את הציבור לא פחות מיצירתו. נראה שלכל תחום תרבות ואמנות יש את ה"איקונים" האולטימטיביים שלו שהם הדמויות המוכרות ביותר ציבור הרחב ושעל פיהן נשפטים כל השאר : בעולם הציור אלו הם מיכאל אנג'לו לאונרדו דה וינצ'י ורמברנדט במוזיקת הרוק ג'ון לנון ובוב דילן במדע זהו אלברט אינשטיין ובמוזיקה הקלאסית .. ובכן יש שלושה ( וכולם אגב גרמניים –אוסטריים ) בך, בטהובן, ומוצרט . ונראה שמכולם הבולט ביותר והמאפיל על השניים האחרים ועל כל מוזיקאי קלאסי אחר שחי אי פעם לפחות בעיני הציבור הרחב הוא וולפנג אמדאוס מוצרט שהשנה היא שנת ה-250 להולדתו ואת זה חוגגים בכל העולם וגם בישראל הם אירועים מיוחדים ליצירתו והמוקדשים לחייו .וזאת שכן דומה שיותר מכל מוזיקאי ידוע אחר היו למוצרט חיים מרתקים וסוערים באופן מיוחד. היותו ילד מוזיקאי גאון שסייר בבירות אירופה וניגן ליפני אצילים ומלכים , ושבניגוד למקובל גאוניותו לא פגה עם התבגרותו כי אם רק התגברה .( אמנם כפי שמכתביו השונים מראים הוא מעולם לא התבגר באמת מבחינת התנהגותו ודיבורו ומכתביו כמבוגר מלאים בניבולי פה ושפה ילדותית מוזרה ). זה וחייו הקשים בעת שכתב יצירת מופת אחת לשניה כמו "נישואי פיגארו " ודון ג'ובאני ", סיפור היריבות המפורסם שלו עם מלחין החצר האהוב על הקיסר והקהל סלייארי שניהל כנגדו תככים שונים , הקשרים שלו עם אירגון הסתר "הבונים החופשיים " שעל תפיסותיו הסודיות מבוססת האופרה "חליל הקסם " ומותו כחסר כל נשכח שאפילו מקום קברו המדייק אינו ידוע . כל הפרטים אלו תרמו להפוך את מוצרט בעיני הציבור הרחב לדמות מרתקת וצבעונית במיוחד בניגוד למשל לעמיתו בך שנראה כדמות יבשה ומשעממת אם כל זה שהוליד כמה מוזיקאים ידועים ואין ספור יצירות מופת. להילה סביב מוצרט תרמו גם השמועות התיאוריות והחשדות השונים סביב חייו. השמועות שאולי מותו היה תוצאה של הרעלה בידי המוזיקאי היריב המצליח והמקנא סלייארי ואולי של אנשי "הבונים החופשיים" שזעמו על שמוצרט גילה את סודותיהם באופרה הידועה שלו "חליל הקסם ".. […]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

1 + 4 =