web analytics
קטגוריות
מדע

הנה באות המכוניות החשמליות

סקירה על עתיד המכוניות החשמליות בישראל.

תוצאת תמונה עבור מכונית חשמלית

 דגם של מכונית חשמלית.

"הופיע בפירמה גלובס בשם "חשמל זורם בדרך ההלכה"  "

מחירי הנפט נוסקים לשמיים כמו מטורפים ובאזור המרכז של ישראל כמו במקומות רבים אחרים בעולם רבים מתים מזיהום האוויר. ובכל זאת הפיתרון הברור לבעיית התחבורה : מכוניות חשמליות לכל אדם תקוע . וגם יבוא המכוניות "ההיברידיות " החשמליות למחצה רק מטפטף באיטיות , אם כי אחד הרוכשים המעטים של מכונית זאת בישראל שר התחבורה מאיר שטרית דווקא מרוצה.
לרגל חציית קו ה-60 דולאר לחבית נפט הנה סקירה על האופציה שלא נוסתה מספיק , ,ובראש ובראשונה בידי ישראל הזקוקה לאנרגיה חלופית לנפט האופציה של המכונית החשמלית.

בשנים האחרונות הולכת ומתבררת עובדה שהייתה ידועה זה שנים רבות  אך לא הופנמה כמעט כלל: כמות הנפט בעולם סופית ומתכלה  ותיעלם לחלוטין בעוד כמה עשרות שנים.
כמה בדיוק שנים זה לא ברור ושנוי מאוד במחלוקת:  יש האומרים עוד עשרים שלושים שנה,  יש הטוענים
כמו ארגון אופ"ק ( שהוא מטבע הדברים בעל אינטרס גדול בעניין ) שזה לא יקרה לפני שנת 2080 . אך יש הסכמה כללית שמחירי הנפט כבר לא ירדו יותר גם משום שספק רב עם ימצאו יותר מרבצי נפט גדולים נוספים שיחליפו את הקיימים .דבר שמטבע הדברים רק ייקר עוד יותר את המכוניות הפועלות על בסיס דלק .מובן שלייקור הגובר והולך של הנפט יש השלכות פוליטיות וכלכליות עצומות ,כפי שראינו עוד בשנות השבעים של המאה הקודמת כאשר מדינות אופ"ק הטילו אמברגו על הנפט למערב.
במקביל, יש התנגדות ציבורית גוברת והולכת לעצם השימוש בנפט מסיבות אקולוגיות.
זיהום האוויר במרכזי הערים נגרם בראש ובראשונה מפליטת מזהמים מרבבות כלי הרכב הפרטיים והציבוריים הנעים בכבישים ופועלים על ידי שרפת דלק שפולט לאוויר מזהמים למיניהם, מפחמן דו חמצני ופחמן חד חמצני ועד תחמוצות חנקן. חלק מהמזהמים פוגעים בסביבה הקרובה, ואחרים, כמו הפחמן הדו חמצני, נפלטים לאטמוספרה ותורמים תרומה חשובה ביותר לגזי החממה המאיצים את התחממות כדור הארץ.
במקביל, מספר המכוניות בעולם רק צומח והולך, בעיקר במדינות כמו סין והודו. בשל המספר העצום של התושבים בה ייפלטו ממכוניותיהם מזהמים שעלולים ליצור תוצאות קטסטרופאליות.
המבקרים המרובים של התחבורה על בסיס הנפט מציינים שיצור דלק לבעירה מנפט גולמי הוא תהליך בזבזני ביותר שאינו מתאים לעולם שבו מקורות האנרגיה הולכים ומתדלדלים . ומה שחמור עוד יותר הוא גם פוגע בסביבה,אנושות . כידוע זיהום האוויר במרכזי הערים נגרם בראש ובראשונה כתוצאה מפליטת מזהמים מרבבות כלי הרכב הנעים בכבישים ופועלים על ידי שריפת דלק הפולט לאוויר מזהמים שונים כמו פחמן דו חמצני ,פחמן חד חמצני תחמוצות החנקן ושאריות פחמימנים . חלק מהמזהמים פוגעים בסביבה הקרובה "בלבד " , אך אחרים כמו הפחמן הדו חמצני נפלטים לאטמוספרה ותורמים תרומה חשובה ביותר לגזי החממה המאיצים את התחממות כדור הארץ.

ויש לזכור שמספר המכוניות בעולם רק צומח והולך ובעיקר בארצות של העולם השלישי לשעבר שנהנות מצמיחה טכנולוגית מואצת כמו סין והודו והמספר העצום של תושביהם שיפלטו ממכוניותיהם מזהמים שונים עלול להביא ( וכבר מביא ) תוצאות קטסטרופאליות לאטמוספרה . .
מה לעשות ? האם עלינו לוותר על התחבורה הממונעת לחלוטין על מנת להימנע מלזהם ולחמם את עולמנו ?ספק רב אם מישהו יבחר באופציה הזאת.
אופציה הגיונית יותר היא של שימוש במקורות כוח "נקיים " ויעילים שיתפסו את מקום הנפט . עד היום הוצעו כמה מקורות כוח חליפיים כאלה אך קשה לאמר שהם הוכיחו את עצמם כמסחריים ,.מאידך לאורך השנים הושמעו טענות שונות שהיו אלו חברות הנפט הגדולות שהביאו לחיסול הטכנולוגיות שמבוססות על כמקורות כוח חליפיים על ידי שימוש באמצעים קונספירטיביים שונים.. כל הטענות האלו לא הוכחו עד היום אם כי ברור שלחברות הגדולות האלו היה כל אינטרס שבעולם שהדלק ימשיך לשמש מקור אנרגיה עיקרי .
אבל כאמור בעולם שמודע יותר לצורך בטכנולוגיה נקייה שסובל מהתחממות שרק הולכת ומתחזקת צורך דחוף לחפש אמצעי אנרגיה חליפיים במקום נפט. המאמצים בחיפוש אחר טכנולוגיה כזאת מתקיימים היום במלוא המרץ גם כי ברור לכל שהרווחים שיושגו כאשר תושג לבסוף פריצת הדרך שהכל מחכים לה יהיו עצומים
אז עם כך מה עומד להחליף את ה"זהב השחור" ?

המכוניות החשמליות

דגמים של מכוניות חשמליות שונות.

אחד הפתרונות הבולטים וגם הוותיקים ביותר לכך הוא המעבר לכלי רכב שיונעו בעזרת חשמל.
הרכב החשמלי מורכב משלוש מערכות עיקריות: מנוע חשמלי, מצבר ומערכת בקרה.
עוד בסוף המאה ה-19, בימים הראשונים של תעשיית המכוניות, עלו רעיונות לבנות כלי רכב כאלה. מכוניות הפועלות על חשמל הוצגו לציבור ב-1896, ועד סוף המאה כמעט 50 אחוז מהמכוניות בעולם היו חשמליות.
בשנת 1905 80 אחוז מהמכוניות כבר היו ממונעות בנזין וב-1920 מכוניות חשמליות היו היסטוריה. מכאן ואילך אף אחת מהמכוניות החשמליות שנוסו לא זכתה להצלחה. בכך עסק במיוחד המדען המפורסם והאקסצנטרי ניקולה טסלה  שב-1931 ביצע ניסוי מפורסם שבו הופעלה מכונית בידי זרם חשמלי שמקורו נשאר בלתי ידוע וטסלה סרב לגלות את מקורו המדוייק . על פי הטענות המכונית החשמלית הנ"ל תפקדה טוב יותר מכל מכונית אחרת של הזמן אולם סוד המכונית החשמלית שלו מת עם טסלה וכל הפרשה נשארה בגדר מסתורין .

אך למרות ההשקעה העצומה שהשקיעו במכוניות חשמליות משום מה הן מעולם לא זכו להצלחה. היו שאמרו שזה בגלל קונספירציה של חברות הדלק והיו שהציעו סיבות פרוזאיות יותר, למשל שהמכוניות החשמליות היו אטיות ופעלו רק למרחק קצר בהשוואה למכוניות שפעלו על בסיס דלק. אלא שהיום, עם דלק במחיר כ60 דולר לחבית, נראה שהיום שוב הגיעה שעתו של הרכב החשמלי.
בקליפורניה, למשל, שעריה הראשיות סובלות מבעיית זיהום חמורה ביותר, נחקק חוק שקבע שלפחות אחת מכל עשר מכוניות שיעלו על הכביש החל ב-2003 חייבת להיות חשמלית. בפועל בוטל החוק והומר בהתחייבות יצרני הרכב להחדיר כלי רכב מזהמים פחות, ובד בבד נדחו החוקים להחדרת כלי רכב נקיים לציי רכב – כנראה שגם דחייה זו לא תתממש.
בכך ניסתה קליפורניה ללכת בעקבות ערים אירופיות שיצרו אזורים אסורים למכוניות פולטות בנזין. מצפים שמספר הערים שינקטו שיטה זו יגדל בעתיד הקרוב.
ההכרה בצורך הכלל עולמי להפחית את כמויות הפחמן הדו חמצני הנפלטות לאטמוספרה, כפי שנוסחה באמנת קיוטו ב-1997, נתנה דחיפה ניכרת לתעשיית המכוניות החשמליות.
המעבר מהצורך באנרגיה נקייה לאנרגיה חשמלית אינו ברור מאליו. אחת הבעיות של כלי הרכב החשמליים באירופה (לא בארצות הברית) היא שגם הירוקים לא מתלהבים מהנושא. השימוש בחשמל, ולא ביעילות גבוהה יותר דווקא, גורם לזיהום בתהליך ייצור החשמל.
עד כה לא הצליחו מכוניות חשמליות להשיג כל הצלחה מיוחדת בשוק, וכדי להסביר זאת הועלו גם תיאוריות קונספירציה חובקות עולם. למשל שחברות הנפט הכול יכולות דיכאו את הטכנולוגיות המתחרות או פשוט רכשו אותן וסגרו אותן באיזה מרתף כדי שלא יופיעו שוב לעולם. דובר גם על אמצעי אלימות שהופעלו נגד ממציאים והמצאותיהם, ועל כמה מהם סופר שמתו בדרך מסתורית. גם כאשר כפו עליהם להחדיר כלי רכב חשמליים הם החדירו אותם רק בעצלתיים, אם בכלל.
לא מן הנמנע שיש משהו בטענות אלו אך זהו רק חלק קטן מהעניין .חלופה לדגמים הקיימים כיום חייבת להצליח בשוק, ללא כל קשר לקונספירציה המופעלת או לא מופעלת נגדה. הכוח שמפעיל את המכונית חייב להיות זמין ובעיקר זול לא פחות מהבנזין הדומיננטי כיום. גם ביצועי הרכב המוגמר שיופעל באמצעים חלופיים כאלה חייבים להיות לפחות שווים לאלה של כלי הרכב הקונבנציונאליים היום, דהיינו תאוצה מ-0 ל-100 קמ"ש בתוך פחות מעשר שניות, תצרוכת של כתשעה קילומטר לליטר, ובערך 480 קילומטר בין תדלוק לתדלוק, כפי שהנהגים כיום רגילים ומצפים מדגמי המכוניות שברשותם. וחשוב לא פחות – יש צורך לייצר כעשרה מיליון פריטים בשנה במחיר ממוצע של כמחצית ההכנסה השנתית של משק בית אמריקאי ממוצע היום.
וגם אם נניח שמכונית מסוג חדש ואלטרנטיבי תעמוד בכל הקריטריונים האלה, עדיין יש לזכור שמאחר שרק בכבישי ארצות הברית לבדה יש כ-200 מיליון מכוניות המופעלות על בנזין. זה אומר שכל מכונית מסוג חדש תשכון לצד המכוניות הישנות לפחות עוד עשר שנים. השינויים הדרסטיים בתחום הרכב לא יגיעו כל כך מהר.
עד כה לא זכה הרכב החשמלי להצלחה גדולה בראש ובראשונה בגלל המצבר שבו, שהוא נקודת התורפה בכל מערכת פיתוח מהסיבות הבאות: המצבר מאפשר טווח נסיעה קצר בלבד בין טעינה לטעינה. מגרעות נוספות הן משקלו הרב, המשפיע על משקל הרכב ומחירו.
המתחרה הגדול של המכונית החשמלית כיום הוא תא הדלק על בסיס מימן. טכנולוגיית תאי הדלק על בסיס מימן גם היא ידועה 150 שנה. מדובר בהמרת אנרגיה לחשמל ממימן וחמצן כאשר הפליטה היא מים. גם כאן אחת הבעיות העיקריות היא אספקת הדלק החלופי – המימן. ייצור המימן נעשה באלקטרוליזה, כלומר בעזרת חשמל, קבלת מימן ממים. בכל העולם רואים בטכנולוגיה הזאת פיתרון. ג'ורג' בוש הבטיח להקדיש לכך מיליארד דולר, אחוז עצום מתקציב משרד האנרגיה האמריקאי מופנה לכך, וכך בשאר העולם.
הבעיה העיקרית היום היא עלויות תאי הדלק המורכבים מחומרים יקרים כמו פלטינה. זו טכנולוגיה איכותית ומוכחת בשימוש בחלל, אבל שם אפשר להצדיק את מחירה. לכלי רכב חשמליים עלויות אלה בלתי אפשריות. גם כאן חשוב לדעת שנדרשת תשתית חדשה של המימן הנפיץ והקשה לאגירה.
הערכות ריאליות של מבינים בתחום הן שנדרשים 20 שנים עד שיפותח תא דלק בעלויות מקובלות (מומחה ספקן שהתייחס להצהרת ג'ורג' בוש הסביר באדישות ששינוי התשתית ידרוש כ1000 מיליארדי דולר). הערכה המסתמכת על 20 שנה אומרת בדרך כלל שאין
שמץ של מושג כיצד ניתן להשיג זאת. וזה אולי מסביר מדוע כל יצרני הרכב אוהבים את הטכנולוגיה הקיימת.
כך שכמו המכוניות החשמליות גם מכוניות על בסיס מימן נראות כרגע רחוקות מהישג יד.

דגם של מכונית היבריד של טויוטה.

הרכב הקרוב ביותר למכונית החשמלית שזכה להצלחה אמיתית בשטח הוא מטיפוס "בן כלאיים" או "הייבריד" שהוא אכן צעד גדול קדימה בחיסכון בדלק לעומת המנועים המקובלים כיום. יש בו הן מנוע חשמלי והן מנוע רגיל, והנעה חשמלית הצמודה לגלגלים, שהיא אכן צעד מהפכני לכיוון מכונית שמשתמשת בתא דלק לייצור חשמל. המכונית יודעת לנצל כל אנרגיה אפשרית, כולל זו המנוצלת לבלימת המכונית, כדי לטעון את המצברים. בכל זמן שהדבר אפשרי – למשל בעת עמידה ברמזור – מופסקת פעולתו של המנוע הרגיל, וכך מופסקים לחלוטין זיהום האוויר ותצרוכת הדלק.
רמת החיסכון בדלק ורמת הזיהום משתנות כמובן לפי סוג הנסיעה, ואולם מדובר במכונית גדולה למדי שצריכת הדלק שלה נמוכה בעשרות אחוזים מזו של מכונית מקבילה רגילה. אלא שגם מכוניות כלאיים תלויות במנוע בעירה פנימי קונבנציונאלי למדי כמקור הכוח העיקרי שלהן.

מכונית מצליחה יחסית מסוג זה היא ההונדה אינסייט, שעם נסיעה של 24.8 ק"מ לליטר נחשבת לאחת המכונית החסכוניות ביותר הקיימת היום, והיא מצוידת במנוע זעיר בסיוע של מנוע חשמלי ואלטרנטור המורכב על גל הארכובה. המכונית הזאת מצליחה דייה בשוק כדי שגם יצרנים אחרים יתחילו לבנות מכונות כלאיים משלהם.
כיום נמכר בישראל רק דגם כלאיים אחד, טויוטה פריוס, ואולם בעתיד הקרוב יחל הייבוא של דגם נוסף, הונדה סיוויק IMA. בינתיים טויוטה היא המובילה בתחום והתחייבה להחדיר מכונית הייברידיות ב-13 פלטפורמות בשנה הקרובה, היצרנים האמריקאיים משום מה נשארו הרבה מאחוריה, ויש לכך השלכות גדולות על העתיד של המכוניות בתחום זה.
בגלל הביקוש העולמי הגבוה למכונית, שטויוטה העולמית מתקשה לספק, מוגבל ייבוא המכונית לישראל לכמות מזערית של פחות מ-15 מכוניות בחודש.
אבל גם עם מכוניות מסוג זה כמו עם המכוניות החשמליות הטהורות יש בעיה חמורה – מחירן הגבוה שעדיין מרתיע את הצרכנים. זאת אחת הסיבות, ואולי העיקרית, שחברות גדולות כמו הונדה וג'נרל מוטורס, שהקימו קו ייצור של כלי רכב חשמליים, הפסיקו את הייצור בשל מכירות נמוכות.
אמנם איכות הסביבה היא דבר טוב ויפה, אבל בסופו של דבר חשוב המאזן, ולמרבה הצער של כולם, הוא היה שלילי למדי בכל הנוגע לכלי הרכב החשמליים. כולם עדיין מחכים לפריצה הטכנולוגית הגדולה שתצעיד את המכוניות החשמליות כמה צעדים קדימה ותוזיל את מחירן הוזלה ניכרת.

מכוניות חשמליות בישראל

הדגמה של תחנת הטעינה הראשונה למכוניות חשמליות בישראל .

ישראל, הענייה במקורות אנרגיה משלה, נודעה במשך השנים בשימוש היעיל שלה במקורות אנרגיה חלופיים כמו אנרגיית שמש. לכאורה בגלל התלות העצומה שלה באספקת נפט מבחוץ הייתה אמורה ישראל להיות הראשונה לקפוץ על מכוניות המונעות במקורות אנרגיה חלופיים שיכולות להפחית את תלותה בנפט, ובאותו שוונג להנחית מכה לסעודים.
עם זאת, באמצע שנות התשעים ניתן היה עוד לחשוב שפריצת הדרך הגדולה בתחום המכוניות החשמליות אכן תבוא מישראל. במשך זמן מה פעלה חברת החשמל של ישראל לעידוד השימוש ברכב החשמלי
החברה ביצעה סקר מקיף של סוגי המצברים לרכב חשמלי שפותחו בעולם, ועושי הסקר הגיעו למסקנה שמצבר אבץ האוויר, שפיתחה חברת דלק חשמלי הישראלית, עולה בביצועיו הרבה מעל כל המצברים האחרים. אחד מיתרונותיו הבולטים הוא צפיפות אנרגיה גבוהה, המאפשרת טווח נסיעה של כ-400 קילומטר. המדידות נעשו ברכב כבד שמשקלו ארבעה וחצי טונות ומשקל המצבר כ-600 ק"ג. המצבר הישראלי אפשר לרכב להגיע למהירות של 120 קמ"ש, לעומת מצבר עופרת בחומצה שהותקן ברכב מקביל של חברת ג'נרל מוטרוס האמריקאית והגיע למהירות 90 קמ"ש בשעה בלבד. חברת החשמל ערכה ניסויים שונים במכשיר, וזה התגלה כיעיל וכמספק ביותר. נקבע שברגע שיוקמו תחנות דלק חשמלי תארך החלפת מצבר חשמלי כעשר דקות בלבד.
למרות כל התוצאות המרשימות והמבטיחות הפרויקט בארץ נתקע.

 דני קוטי ראש מדור פרויקטים מחקריים בחברת חשמל: "היינו קשורים עם חברה באזור בית שמש ששמה דלק חשמלי. בזמנו, באמצע שנות התשעים, חברת החשמל רכשה זיכיון שהם פיתחו לטכנולוגיה של מצברים לרכב חשמלי מסוג אבץ אוויר – טכנולוגיה שיש להם עליה פטנט בינלאומי. היתרון הגדול של המצבר שלהם הוא שיש לו קיבולת אנרגיה גבוהה. בסופו של דבר עשינו ניסוי בטכנולוגיה הזאת במשך כמה חודשים, וראינו שיש לרכב ביצועים טובים מאוד. אבל למצבר היו עלויות שימוש גבוהות מדי שהופכות אותו ללא כדאי. מאז לא עשינו דבר בתחום".

אוטובוסים חשמליים

חברת "דלק חשמלי" (ELECTRIC FUEL) הירושלמית, היא ככל הנראה הגוף היחיד בישראל שעוסק ברצינות בפיתוח טכנולוגיות של רכב חשמלי .וגם היא מושכת את ידיה מראש ממכוניות חשמליות.
התחום שבו מתמקדת החברה כיום הוא בתחום של האוטובוס החשמל.
בשנים האחרונות התרכזה דלק חשמלי בשוק האוטובוסים העירוניים בארצות הברית, תחום שבו אין פתרון חלופי (חוץ מתאי דלק על בסיס מימן – פתרון יקר ל-20 שנה לפחות), והוכיחה, בשיתוף עם GE בפרויקט שחלקו ממומן בכספי משרד התחבורה האמריקאי, שאוטובוס האבץ-אוויר שלה עומד בכל הדרישות ליום עבודה מלא במרכזי הערים הצפופים, כולל מיזוג אוויר ומעלית נכים לדוגמה.

אבל עד כה לא היצליחה החברה למצוא קונים למוצריה בישראל למרות ניסויים משותפים שבוצעו בהצלחה עם חברת החשמל. המוצר ים של החברה סומנו כיקרים מדי .
יואל גילון האחראי על תחום הרכב החשמלי:
: אנחנו עוסקים באוטובוסים חשמליים וזה דורש תשתית חדשה שלא נמצאת בכל מקום אז יותר נוח להיכנס לציים של רכבים כמו אוטובוסים של אגד או דן ששם תיתכן תחנת תדלוק חשמלי.
אבל מה שנכון ומתסכל הוא שבישראל לא הצלחנו בגלל עלויות גבוהות מידי .שאלת המיליון היא איך עוברים מאוטובוס אחד שהוכיח את עצמו בכל ל1000 אוטובוסים כאלה .
א.א. אז מה אתם מתכננים לעתיד ?
גילון : עכשיו אנחנו מנסים בארצות הברית וגם בסין ששם אפשר לדבר על אלפי אוטובוסים לרגל האולימפיאדה .בשנחאי מדברים על 3000 אוטובוסים לשנה וביג'ין מדב רים על אלף מתוך ה8000 המתוכננים (על 7000 הוחלט לעבור לעבוד בגז) .בסין מוכנים לחשוב יותר קדימה הם כבר הודיעו באוטובוסים חשמליים עבור 2008 האולימפיאדה אבל לא ברור כיצד יעמדו בלוח הזמנים . באופן כללי הסינים מתקדמים הכי הרבה בטווח המיידי לגבי המכוניות החשמליות וזה אומר שבעתיד הם יקדימו את כולם.
גילון פסימי לגבי עתיד הרכב החשמלי בישראל בשנים הקרובות :

גילון : אני לא רואה איך אפשר להחדיר רכב חשמלי לישראל כי זה עלויות אדירות .גם תאי הדלק על בסיס מימן יקרות מאוד ..
מבחינה אקולוגית החשמל הוא הדבר העדיף ביותר. עדיין יהיה זיהום , אבל הזיהום החשמלי יהיה בנגב או בתחנות שאפשר לפקח עליהם . וגם אפשר לעשות חשמל נקי לגמרי .
אבל לא יעזור הרכב החשמלי היום לא קיים .יש היברידים שנכנסים שהם שילוב של מנוע דיזל ובטריה ומורידים 10 אחוז ובפוטנציאל 30 אחוז ,טויוטה מתקדמת מאוד בזה .אבל גם זה לא יועיל לטווח הארוך אבל לפחות שיעסקו בזה עכשיו כי זה יותר טוב מלא כלום.
לטווח הארוך כולם מדברים אבל בארץ אנחנו היחידים שפועלים וגם לא לארץ עצמה . אבל דווקא ברכב החשמלי לא הצלחנו מסחרית.
. אילולא הדברים האחרים שאנחנו מייצרים לא היינו קיימים.

-אז למה  באמת לא הולכים על זה בישראל ?
דני קוטק מחברת חשמל: "בזמנו בדקנו את העניין מבחינה אקולוגית ומצאנו שהפיתוח של חברת דלק חשמלי אכן עדיף מכל השאר. אבל בסופו של דבר מישהו צריך להשתמש ברכב, ולא מצאנו שמישהו היה מעוניין. העלויות היו יותר מדי גבוהות".
ירחמיאל הלפרין העוקב בדקדקנות אחרי נושא הרכב החשמלי בישראל קובע : עכשיו כשמחירי הדלק בשמיים וכשכלי הרכב גורמים להתחממות העולם הרכב חשמלי אם ייצרו אותו יביא לשינויים עצומים בתעשייה עולמית.

  נכון , התשתיות לרכב חשמלי הן לכאורה יקרות מאוד ואחרי הכל גם תחנות חשמל צריכות עדיין דלק,
אבל גם התשתיות להסבה לגז וגם התשתיות לרכבת הן יקרות מאוד.
אז למה תוקפים בעניין הזה דווקא  את המכוניות חשמליות?

.חברת "דלק חשמלי" יכולה להביא למהפכה. האוטובוס החשמלי שלה כשהוא נוסע לא שומעים אותו, הוא לא עושה זיהום, ויכול להגיע ל140 ק"מ בשעה.
אבל תוכנית האוטובוס החשמלי של דלק חשמלי נכשלה. מכירי המניות שלהם נמצאים בצניחה . עוד מעט יגמר תוקף הפטנט שלהם על הרכב החשמלי מכיוון שחלפו כבר לפחות 10 שנים מאז שרשמו את הפטנט.

א.א. : למה לדעתך הם נכשלו עד כה?

  הלפרין:  לדעתי הם לא השקיעו מספיק ביחצנות וזה פגע אנושות במכירותיהם . ויכול להיות שיש גם גורמים שקשורים לחברות הדלק ולחברות הרכב  שאינם מעוניינים שנושא הרכב החשמלי יפותח והם מפעילים לחץ חזק בעניין על הרשויות בישראל .   אני יכול להגיד לך שכל הגורמים שאליהם פניתי בנושא היכירו את הנושא של הרכב החשמלי אבל התעלמו ממנו .
וזה חבל מאוד מן הראוי שישראל תדאג הרבה יותר לפיתוח הנושא הזה כדי שהערבים לא ימשיכו לשלוט בכלכלת העולם . מה גם שמחירי הדלק עולים ואמברגו נוסף על דלק יכול לפגוע בנו קשות .


חברת דלק חשמלי אינה היחידה שעוסקת בפיתוח רכב חשמלי בישראל. גם בטכניון עמל על כך צוות מדעי בראשות פרופ' סטיוארט ליכט.  הוא יצר סוללות המבוססות על סוג ייחודי של ברזל, שפירוקן אינו מלווה בפיזור חומרים רעילים בסביבה ותכולת האנרגיה ידידותית לסביבה, ואפשר לחדש אותה באופן קבוע וכך להתגבר על הבעיות הקבועות במכוניות חשמליות – משקל, זיהום וחיי בטריה קצרים. את ההמצאה מפתחת כעת חברת "כימארג'י " שמנהלת ברכט ליכט, אשתו של הממציא, שמחזיקה בכ-47 אחוז ממניות כימארג'י (בעלת המניות הגדולה בכימרג'י). אולם ליכט עזב לאחרונה את הארץ בעקבות משרה מכניסה יותר בחו"ל. כידוע "אין נביא בעירו".
א.א. – דני קוטק מחברת החשמל זה לא האינטרס שלכם כחברת חשמל לפעול בעניין מכוניות חשמליות כתכנון לטווח ארוך?מדוע אין דחיפה מאסיבית יותר לרכב חשמלי מצידכם?
דני קוטק: ". אני מסכים שלטווח הארוך זה אינטרס של חברת חשמל, אבל בסופו של דבר המדינה צריכה להשקיע יותר ולא חברת חשמל .  נוכל לטפל בזה רק אם המדינה תעזור לנו מבחינה כספית עם הקלות במס".

אזרחי מדינת ישראל תעברו למכוניות היברידיות !

הממשלה אכן מגלה עניין מסוים במכוניות ההייברידיות. כדי להמחיש את האמונה של הממשלה במכוניות הכלאיים רכש מינהל הרכב שתי מכוניות ראשונות – אחת מתוצרת טויוטה ואחת מתוצרת הונדה. אבל בדבר האמיתי, במכוניות החשמליות ממש, אין עניין רב.
שר התחבורה מאיר שטרית  הוא אחד מהאנשים המעטים בארץ ובוודאי השר היחיד בממשלה שנוהגים כיום במכוניות היברידיות.

שטרית: "אני מתעניין מאוד בנושא של שימור אנרגיה ומניעת זיהום. צריך לזכור, אנחנו מדינה קטנה בלי מקורות נפט, והצרכניות הגדולות ביותר של נפט בארץ הן המכוניות. לדעתי צריך, ואפילו חיוני, שכל עם ישראל ייסע במכוניות הייבריד. זה יחסוך הרבה דלק, שלא לדבר על זיהום, והמכונית הזאת חוסכת טונה של זיהום לשנה ופולטת הרבה פחות מזהמים. נכון שהמכוניות האלו יותר יקרות. אבל לדעתי בתוך שנה-שנתיים המחיר שלהן ירד משמעותית.
א.א. -אז מה אתה עומד לעשות ?
"בדקתי את נושא מכוניות ההייבריד בישראל, ומצאתי שכרגע יש שתי חברות שמייבאות מכוניות הייבריד לישראל, וגם הן בכמויות קטנות ביותר. אחת היא טויוטה והשנייה הונדה. בבדיקה שעשיתי התברר שטויוטה בנו את המכונית במיוחד כהייבריד, ואילו הונדה עשו הסבה של מכונית דלק רגילה להייבריד. בדקתי את שתי המכוניות ומצאתי שאני מעדיף בהרבה את מכונית טויוטה שנוצרה במיוחד כמכונית הייבריד.
"התקשרתי לטויטה והצעתי להם לבוא לנסיעת מבחן אצלם. עד היום, אגב, הביאו רק 20 מכוניות כאלה לארץ, זאת המכסה שהקציבו לארץ בגלל הביקוש הגדול למכוניות האלו בחו"ל.
-ומה אתה אומר?
"עשיתי את נסיעת המבחן והתרשמתי מאוד מהמכונית ומהנתונים, והחלטתי על המקום לרכוש אותה ורכשנו אותה".
– וכמה זמן אתה כבר נוסע בה?
"קיבלתי אותה רק לפני כמה שבועות. היא עוכבה במנהל הרכב במשך חצי שנה".
– ואיך הביצועים?
"המכונית נהדרת. אין לי מילים לתאר כמה היא יותר נוחה ממכונית על בסיס דלק. גם הרבה יותר נוח לשבת בתוך העיר כשאתה נוסע בה. הייתי רוצה לעבור לחלוטין לנסיעה במכונית הייבריד, דבר שאינני יכול לעשות כרגע מסיבות שונות, לצערי הרב".
– אתה לא חושב שעדיף כבר בכלל לעבור למכוניות חשמליות טהורות שיחסלו את הצורך להמשיך להשתמש בדלק?
"לצערנו, ובאמת לצערנו, עדיין אין היום יתרון מסחרי למכוניות חשמליות, בניגוד להייבריד. עוד לא מצאו פתרון אמיתי לבעיית המצברים. היפה בהייבריד שהיא פותרת את הבעיה, היא טוענת את עצמה כל הזמן, לא כמו מכונית חשמלית שעלולה להיתקע באמצע נסיעה ולא תהיה תחנה בסביבה להטעין אותה מחדש".
– מה אתם מתכננים לעשות בעתיד במכוניות הייבריד?
"תדע, הורדתי את המסים על המכוניות האלו ב-60 אחוז, ולכן המס על הייבריד הוא רק 40 אחוז לעומת 100 אחזו מס על מכונית רגילה. זה כדי לעודד יותר אנשים לרכוש הייבריד."ואתה יודע מה? לדעתי, ואני מתכוון לפעול בנושא, צריך לבטל את המסים על ההייבריד כמעט לגמרי כדי לעודד אנשים לעבור להייבריד.
"אנחנו עובדים להביא דגמי אוטובוסים הייבריד ולבדוק אותם, את הפעלתם, ואם זה יצליח נעודד את הפעלתם, וזה יהיה חיסכון אדיר מכל בחינה, בזיהום אוויר בתוך הערים ובדלק.
לדעתי בארצות הברית,. בארצות הברית הביקוש עצום, יש תורים גדולים לטויוטה, מכונית שקטה חשמלית, וכולם מצביעים ברגליים. לדעתי השרים והציבור כולו צריכים לעבור למכוניות היבריד. אני רוצה לנצל את ההזדמנות לקרוא בזה לאזרחים: תשתמשו במכוניות הייבריד!"
א.א. : מיקה כרמון, מנהל השיווק של טויוטה בישראל, האם ההייברידים זוכים להצלחה בישראל?
כרמון : "הביקוש להם בעולם כולו גדול מאוד, אבל המסר החשוב של המכונית הזאת הוא איכות הסביבה, וזה, לצערנו, דבר שלא תופס כל כך את הישראלים ולא כל כך מעניין אותם. את הישראלים תופס בראש ובראשונה החיסכון בדלק".
"התחלנו למכור את המכוניות ההייברידיות ממש לפני כמה חודשים, בסוף השנה שעברה, ועד עכשיו מכרנו כ-70 מכוניות סך הכול. בשלב זה, זה נראה כמכירות סבירות. מובן שבסופו של דבר בעוד כמה שנים נעבור למכור אך ורק מכוניות הייברידיות. טויוטה כבר הצהירה שעד 2012 היא תעבור לייצור בלעדי של מכוניות הייברידיות. כמוה יעשו שאר יצרני הרכב רק שהם לא הצהירו על זה".
– אתם חושבים לעבור גם למכוניות חשמליות טהורות?
"לא. טויוטה לא עוסקת בזה, ומכירת מכוניות הייברידיות היא קשה ומסובכת מספיק".

דובר משרד התחבורה, אבנר עובדיה, גם הוא אינו רואה גדולות ונצורות לתחום המכוניות החשמליות: "אנחנו המשרד הראשון שסיים את כל הפרוצדורה לייבוא מכונית ההייברידית. נתנו את האישורים למכונית לפני כשנה וחצי, ואנחנו מעודדים גם רכישה וגם הפעלה של המכונית
ופעלנו להורדת המסים בתחום זה, ואנחנו הראשונים שרכשו מכונית הייברידית במיוחד בשביל השר, והוא גם משתמש בה הרבה. אנחנו מקווים שבעקבות המכונית הזאת יבואו אחרות. השר מאוד מרוצה ממנה ומאיכות הנסיעה שלה".
– אבל אם זה כל כך חשוב, למה לא הראיתם דוגמה נוספת וקניתם כמה שיותר מכוניות כאלו ולא רק מכונית אחת בשביל השר?
"מחירה של המכונית ההייברידית עדיין יקר בהשוואה למכוניות אחרות, ואנחנו משתדלים לחסוך. אם מחירה היה זול יותר היינו קונים הרבה יותר. אם נושא המכוניות החשמליות יתפתח בחו"ל נעודד את זה גם בארץ. בכל מקרה המכונית ההייברידית מתאימה יותר לתנאי הארץ ממכונית חשמלית. ברגע שהיא מגיעה למהירות מסוימת היא פועלת על בנזין ובמהירות נמוכה יותר על חשמל. זה מתאים יותר להייבריד בהשוואה למכונית חשמלית רגילה".

א.א. – אברהם ארביב  ראש מחלקת מחקר ופיתוח במשרד התשתיות, מה עושה משרד האנרגיה והתשתיות בעניין מכוניות חשמליות?

ד"ר אברהם ארביב סגן המדען הראשי במשרד התשתיות הלאומיות
ארביב : "אין בישראל תעשיית רכב ואין מי שיעסוק בזה, יש רק מי שייהנה מהפירות. חברת דלק חשמלי לא פנו אלינו לתמיכה, ואין מי שיכול ליהנות מתוצאות המחקר והפיתוח, ולכן אין סיבה להשקיע בזה במיוחד. גם לא נעשה הרבה בתחום הזה בעולם. הטכנולוגיה הזאת מגוונת ובעייתית ועדיין יש הרבה טכנולוגיות שנאבקות על הבכורה. לדעתנו אין לנו יתרון בתחום הזה ועדיף לא להיות ראשונים בו. יש לנו אופציות אחרות שגם הן נתקלות בקשיים בארץ ובחו"ל. אם מישהו יפתח מכוניות חשמליות מצליחות אז יהיה לנו על מה לדבר, לא לפני כן.
"גם מכוניות הייברידיות, שהן יחסית מצליחות בשוק, הן יקרות וגם לשם קשה לחדור. בעבר ניסינו לבצע הדגמה של אוטובוסים הייברידים בתל אביב, אבל העניין נתקע במשרד התחבורה כי האוטובוס ההייברידי עולה 30 או 40 אחוז יותר מאוטובוס רגיל, ובמצבם הנוכחי לא מצאו סיבה לממן את זה. אם יתקבלו תקנות שידרשו תחבורה פחות מזהמת בעיר תל אביב, כמו שיש באירופה, אז זה יהיה הכרח המציאות ויפעלו בכיוון. עד אז זה לא הכרח המציאות ולא כלכלי, אז לא עושים עם זה כלום. יש לנו דברים חשובים יותר שאנו עוסקים בהם כעת".
– יש בכלל מחקרים בכיוון?
"אין הרבה הצעות למחקר בכיוון זה, גם משום שאין כאן תעשיית רכב של ממש".

שוקי שטרן, מנהל הרשות לגז טבעי, מסביר על מה כן עובדים: "רכב המונע בגז פחמני מתחיל להתפתח עכשיו, ואנחנו בוחנים את האפשרות לרכב בגז טבעי דחוס ומה נעשה עם זה בעולם. אני חושב שצריך לטפל גם בעניין של רכב חשמלי, אבל בינתיים עוד לא נעשה עם זה דבר. אנחנו מחכים לראות מה עושים עם זה בעולם".

זמנו של הרכב החשמלי עוד לא הגיע, אבל הוא קרוב יותר מתמיד. שהרי הצורך ללא ספק כבר קיים .ואם כך האם לא מן הראוי שחברות פרטיות וגם הממשלה ישקיעו יותר בתחום זה מתוך ראייה שרואה גם את הטווח הארוך ולא רק את הטווח המיידי הקצר של העלויות הגבוהות ?
מן הראוי היה שישראל תפעל הרבה יותר לפיתוח נושא הרכב החשמלי ושהממשלה תעזור הרבה יותר לחברות כמו "דלק חשמלי " שיכולות להביא לפריצת דרך טכנולוגית ולהביא לסוף שילטון הנפט.  במיוחד עכשיו כשהעליות העצומות במחיריו צפויות להביא משבר אמיתי בכלכלה אך בשטח זה לא מתבצע .
כולם כנראה מחכים שהסינים יעשו את הצעד הראשון והמכריע. ורק אז ילכו בעקבותיהם.

קישורים רלבנטיים

מכוניות ירוקות

מכוניות חשמליות בישראל

 

אנרגיה עם עתיד

מכוניות היבריד

חשמלית ושמה טויוטה

מאמר על מכוניות חשמליות

האם מכוניות חשמליות באמת יותר אקולוגיות ?

 טסלה  והמכונית החשמלית

האם יש קונספירציה נגד מכוניות חשמליות

התחממות כדור הארץ והשלכותיה על מדינת ישראל . .

חלק א

חלק ב

חלק ג'

מאת אלי אשד

בלש תרבות וחוקר של תנ"ך, תרבות וספרות פופולארית

19 תגובות על “הנה באות המכוניות החשמליות”

גם אני תמיד התפלאתי על כך. נדמה לי שהטענות בעד מכוניות חשמליות (או מונעות מימן, זה אותו פרינציפ) הם:
1- מכיוון שמדובר בתחנת הכוח מרכזית, אפשר למקם אותה הרחק ממקומות יישוב וכך להקטין את כמות הזיהום המגיעה לערים.
2- באופן דומה, אפשר לפעול נקודתית לסינון הזיהום בתחנת הכוח.
3- תחנות כוח גדולות הם גם יעילות יותר (כלכלה של גדלים).

. לא רלוונטי לישראל.
2. אני לא יודע כמה השימוש בפחם לעומת בנזין משפיע על זיהום הסביבה, בכל מקרה, נראה לי יותר מעשי לכפות תקני זיהום מחמירים על מכוניות מאשר על תחנות כוח. (בנוסח, הפחתת הזיהום בX אחוזים גוררת העלאה של Y אחוזים במחיר הדלק למכונית או של Z אחוזים במחיר קווט"ש).
3. זה הטיעון היחיד שנראה לי ממשי. טיעון הנגד הוא שצפיפות האנרגיה של דלק גבוהה בהרבה משל מצבר (נכון להיום) ולכן צריך להוסיף את חוסר היעילות שבהסעת המצברים ממקום למקום. לעומת זה חישמול קווי רכבת (ואולי אפילו קווי אוטובוס עירוניים) מומלץ בחום.

אני לא מסכים שטיעון המרחק לא רלוונטי לישראל. תחנות הכוח הקיימות היום בישראל הם ההוכחה לכך.

בעניין הטיעון השני, אם בנזין יותר נקי, אפשר לבנות תחנת כוח שפועלת באמצעות בנזין (או סולר או אורניום או פיצלי שמן). לא צריך להנעל על פחם. דווקא לי נראה שהרבה יותר קל לפקח על X תחנות כוח מאשר על 10000X מכוניות.

המשקל של המצבר במכונית הוא באמת נכבד, אבל אולי אפשר להרוויח במשקל המנוע.

1. תחנות הכוח הקיימות בישראל קרובות מאוד למרכזי אוכלוסיה (חיפה, חדרה, תל אביב, אשדוד ואשקלון).
2. חומר הדלק לתחנות הכוח נקבע ע"י המחיר – בנזין יקר בהרבה מפחם. הבנזין ומערכות הפליטה של המכוניות בימינו מפוקחות וגורמות לזיהום אויר (פר מכונית) נמוך במידה ניכרת לעומת המצב לפני 25 שנים. אני מניח שגם כאן, מעבר לדלק נקי יותר ותכנון מנועים טובים יותר ישפר את המצב בעלות מסויימת. תוחלת החיים הקצרה של מכונית לעומת תוחלת החיים של תחנת כוח מבטיחה שתוך פרק זמן קצר יחסית רוב מוחלט של המכוניות יצייתו לתקן חדש.
בשורה התחתונה חוזרים לשאלה כמה (ומי) צריך לשלם כדי שהאויר יהיה נקי יותר – משתמשי הרכב הפרטי או צרכני החשמל, מה גם שהנסיון מוכיח שיותר קל לחלוב את הנהגים מאשר לריב עם חברת החשמל.
לא רק שהמצבר הוא כבד, הוא מכיל אנרגיה ומאפשר הספק שמאפשר להדליק אורות או להניע את המנוע – לא תמיד את שניהם ביחד. מצברים בשביל נסיעה רצופה שכוללת האצות וטיפוס בעליות מצריך מערכת מצברים כבדה מאוד. יתכן שהטכנולוגיה תתגבר על הבעיתיות ותמציא מצבר חזק וקל, אבל עד אז, אנחנו בצרות.

דווקא הקירבה למרכזי אוכלוסיה מוכיחה את הנקודה שלי. בכל אופן, נושא אחר, וקרוב: מה הסיפור עם מכוניות "היברידיות" שבהם יש מנוע בנזין שטוען מצבר? לכאורה, רק הוספנו עוד מתווך בין הבנזין לצמיג, אז למה היצרנים מתגאים ביעילות גבוהה (לפעמים יותר מפי שניים) ביחס למנועי בנזין? ההשערה שלי היא שכאן מדובר על היכולת להחזיק את מנוע הבנזין בסל"ד קבוע למרות שינויי מאמץ של מהמנוע החשמלי.

המכוניות האלה טוענות את המצבר באנרגיה הקינטית של המכונית בזמן הבלימה.

נדמה לי שזה רק הדובדבן שבקצפת, ושהחיסכון האמיתי נובע מכך שהם מצויידים במנועי בנזין שעוצמתם המקסימלית קרובה לעוצמה הממוצעת הדרושה למכונית ואין צורך להשתמש במנוע הבנזין לצרכי תאוצה.

ויקיפדיה מסכימה איתך:

# The internal-combustion engine in a hybrid vehicle is much smaller, lighter, and more efficient than the one in a conventional vehicle, because the engine can be sized for average power demand rather than peak power demand. The power curve of electric motors is better suited to variable speeds and can provide substantially greater torque at low speeds compared with internal-combustion engines.
# Like many electric cars, but in contrast to conventional vehicles, braking in a hybrid is controlled in part by the electric motor which can recapture part of the kinetic energy of the car to partially recharge the batteries. This is called regenerative braking and one of the reasons for the high efficiency of hybrid cars. In a conventional vehicle, braking is done by mechanical brakes, and the kinetic energy of the car is wasted as heat.

מכונית חשמלית כבר קיימת בשוק ומשמשת נכים ןאנשים מבוגרים הזקוקים לניידות .
אין ספק שגם בטכנולוגיה הקיימת כיום ניתן לייצר מכוניות פרקטיות המונעות במנוע חשמלי.הכוון הכללי הוא שינוי משמעותי ביחס שבין משקל הנוסעים למשקל הרכב שהוא אבסורדי במכוניות הפרטיות המונעות במנוע שריפה פנימית.
כאשר במדינת ישראל יוחלט ע"י הגורמים בעלי כושר החלטה וביצוע יזוזו קדימה לכוון מכונית חשמלית.כמו כן יש לי רעיון, מה דעתכם שמדינת ישראל המתקדמת תהיה חלוצה
בתחום זה לפחות בשימוש.

ספר שגורם לי סיפוק מיוחד היגיע אתמול בדואר :זהו הספר "עברית לכול :הבנה הבעה וידע הלשון על פי התוכנית הלימודים ה חדשה –תשס"ז מאת אורית אור .זהו ספר לימוד המיועד לתלמידי כיתוב י-י"ב בבתי ספר ערביים הניגשים לבחינות הבגרות בעברית והוא מוצא לאור בידי רשת אורט .
מעניין שרוב המוחלט של הטקסטים בספר ללימוד הם טקסטים מהרשת ואין כמעט טקסטים שלקוחים מספרים ומעניין מה זה אומר ,האם בגלל שטקסטים ברשת הם כאלה שלא צריך לשלם עבור השימוש בהם ?
בכל מקרה בין מגון הטקסטים נמצא שם בעמוד 157 טקסט הלקוח ממאמר זה "הנה באות המכוניות החשמליות " ( המוגדר כבעל רמת קושי בינונית " )שהוא לגמרי במקרה אקטואלי מאוד היום כאשר הממשלה החליטה ללכת בעקבות ההמלצות שלי במאמר ולהכריז על תמיכה במכוניות חשמליות .

הנה באות המכוניות החשמליות
( לקוח מאלי אשד " היקום של אלי אשד "
http://www.notes.co.il/eshed/13374.asp

פסקה א'. מחירי הנפט נוסקים לשמיים ובאזור המרכז של ישראל כמו במקומות רבים אחרים בעולם רבים מתים מזיהום האוויר. ובכל זאת הפיתרון הברור לבעיית התחבורה : מכוניות חשמליות לכל אדם תקוע . וגם יבוא המכוניות "ההיברידיות " החשמליות למחצה רק מטפטף באיטיות
פסקה ב' הרכב החשמלי מורכב משלוש מערכות עיקריות: מנוע חשמלי, מצבר ומערכת בקרה.
עוד בסוף המאה ה-19, בימים הראשונים של תעשיית המכוניות, עלו רעיונות לבנות כלי רכב כאלה.אך למרות ההשקעה העצומה שהשקיעו במכוניות חשמליות ,הן מעולם לא זכו להצלחה .

פסקה ג' : הרכב הקרוב ביותר למכונית החשמלית שזכה להצלחה אמיתית בשטח הוא מטיפוס "בן כלאיים" או "הייבריד" שהוא אכן צעד גדול קדימה בחיסכון בדלק לעומת המנועים המקובלים כיום. יש בו הן מנוע חשמלי והן מנוע רגיל, והנעה חשמלית הצמודה לגלגלים, שהיא אכן צעד מהפכני לכיוון מכונית שמשתמשת בתא דלק לייצור חשמל.

פסקה ד' : מכונית מצליחה יחסית מסוג זה היא ההונדה אינסייט, שעם נסיעה של 24.8 ק"מ לליטר נחשבת לאחת המכונית החסכוניות ביותר הקיימת היום, והיא מצוידת במנוע זעיר בסיוע של מנוע חשמלי ואלטרנטור המורכב על גל הארכובה. המכונית הזאת מצליחה דייה בשוק כדי שגם יצרנים אחרים יתחילו לבנות מכונות כלאיים משלהם.

שאלות
1. מדוע יש צורך במכוניות חשמליות על פי הטקסט?
נסחו את תשובתכם במשפט מורכב .
2" עוד בסוף המאה ה-19, בימים הראשונים של תעשיית המכוניות, עלו רעיונות לבנות כלי רכב כאלה.אך למרות ההשקעה העצומה שהשקיעו במכוניות חשמליות ,הן מעולם לא זכו להצלחה".

1. מהו סוג המשפט
2. מדוע לדעתכם משתמש הכותב בסוג משפט זה ?
3. כתבו שתי השערות לשאלה מדוע לא זכו המכוניות החשמליות להצלחה .
4. מהו רכב "היבריד " על פי הטקסט ?
5. מהי מטרתו של כותב הטקסט ? נמקו
6. נסחו את הרעיון העיקרי בכל פסקה במשפט מורכב.
7. הציעו כותרת אחרת לטקסט.נמקו את הצעתכם.
8. הבעה שבעל פה .הרצו על הנושא :

כיצד ניתן להפחית בזיהום האוויר הנגרם על ידי כלי התחבורה השונים.
9 הבעה שבעל פה :דמיינו שאתם סוחר מכוניות :

א. המנסה לשכנע לקוח לקנות מכונית הברידית.
ב. המנסה לשכנע לקוח לא לקנות מכונית היברידית .
בכל מקרה התייחסו ליתרונות ולחסרונות .

אני חייב להודות שהופעה של קטע שלי מבלוג בספר לימוד עברית ( וזהו קטע הבלוג היחיד שמופיע שם ) . גורמת לי קורת רוח מיוחדת . אמנם נכון בעבר כבר השתמשו בטקסט שלי על הבלש דוד תדהר כמקור השראה למחזה , טקסט שלי על הגולם שימש כבר כמקור השראה לתערוכה , וגם כמקור השראה לספר של שהרה בלאו ,ועשו ממאמרי על הסטלגים סרט דוקומנטרי .

ובימים אלו עובדים על שלושה סרטים נוספים המבוססים על מאמרים שלי .

אבל איש עוד לא השתמש בהם כטקסטים לספר לימוד.

וזה הקטע הראשון אבל לא האחרון ,בקרוב עומד להופיע ספר לימוד שבו יופיעו קטעים ממאמר שלם שלי ושל ד"ר אמנון סטופ על התחממות כדור הארץ לקוח גם הוא מהרשת .

תמיד שמעתי מעורכים שונים שטוענים בבוז כנגד סגנון הכתיבה שלי כ"מבולגן " , אם מלמדים אותי בבית הספר תלמידים ערביים כמודל לטקסט בעברית , אז אולי עוד יש לי תקווה.

אני תומך נלהב במכוניות אלו. אני מציע לא להקשיב למתנגדים, משום שכולנו נפסיד מכך. לי אישית יש כבר פטנט להנעה יעילה יותר במנוע
חשמלי, אלא שאני לא מפרסם אותה עד התבגרותי,
מחשש להפסדים. עדיין לא בדקתי את הפטנט אבל בעז"ה בעתיד אבדוק. לבינתיים אני רוצה לדעת אם יפותחו רכבים כאלו בארץ, או היכן ניתן להזמינם.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

20 − seventeen =