השבוע לפני חצי שנה החלו הגולם ולילית דמויות קומיקס שהופיעו לראשונה בספר "הגולם" מאת עבדכם ואמן הקומיקס אורי פינק להופיע באופן קבוע באתר באנגלית של YNET .
לשם התיעוד ההיסטורי :להלן הטיוטה המקורית של ההצעה לסדרת "הרפתקאות הגולם ולילית" כפי שהוגשה לאתר וינט לפני חצי שנה
עבור מערכת וינט להלן הצעה לסדרת קומיקס שתיקרא " הרפתקאות הגולם ולילית " ומתבססת על הספר "הגולם " מאת אלי אשד ואורי פינק. |
הסדרה מוצעת עבור האתר המוקם כעת בידי וינט ומיועד לקהל קוראי האנגלית בחו"ל ואפשר יהיה לעתיד להכין ממנה גרסה עברית .
נקודת ההנחה שאני יוצא ממנה בתוכנית הסדרה היא שאת האתר יקראו יהודים צעירים בגילאי העשרה והעשרים כאלה שמצד אחד אינם יודעים הרבה על ישראל והיהדות ( כמו רבים מהישראלים הצעירים כיום ) אבל מצד שני אולי יש להם עניין מסוים ורצון לדעת יותר על זהותם היהודית והקשר לישראל ואנשיה. אנשים שהיו בארה"ב טוענים לפני שבניגוד לכל הציפיות יש דווקא אנשים רבים כאלה בין צעירי הקהילה היהודית שם . אלה שאינם יודעים דבר ואינם מתעניינים בדבר לא יפנו לאתר זה מלכתחילה מבין שפע האתרים המוצעים להם ברשת .
כמו כן אני חושב שאנשים כאלה יתעניינו יותר הצגה של ישראל לא כסתם חיקוי עלוב או לא של ארצות הברית ותרבות ההמונים שלה ( את זה הם כבר מכירים מספיק בעצמם ,תודה) אלא כמדינה בעלת תרבות ורעיונות הייחודיים לה .
מן הסתם הצעירים האלה מכירים היטב קומיקס ולדעתי סדרת הקומיקס המוצעת אינה צריכה להיות זהה בתכניה לסדרות קומיקס קיימות וידועות כמו סופרמן וספיידר מאן או מצד שני דונסבורי היא צריכה להיות שונה במקצת באופייה אבל לא יותר מדי עד כדי כך שתיהפך לבילתי מובנת לחלוטין מלבד לכמה יודעי דבר ( כמו רוב הקומיקסים שמוצאים היום לאור בישראל ).
וכך אנחנו נציג סדרה שתעסוק בגרסה מוקצנת ( "מיתית " אם תירצה ) של מדינת ישראל. וזאת בדומה לניו יורק המוקצנת המיתית של סיפורי ספיידר מאן ששם יש נחיתה של חייזרים ומפלצות אחת לחודש וכאשר יש הפסקות חשמל תמיד מסתבר שהן תוצאה של פעילות חיזרית או מוטאנטית כלשהי והחייזרים המוטנטיים האלה בהחלט יכולים להיות אנשי ממשלה או סתם טרוריסטים בעלי נשק על .
הטון של הסדרה לא יהיה פארודי או אפילו סטירי מוקצן אלא יותר אירוני של "קריצת עין".
העלילות יכולות להיות מצחיקות אבל גם רציניות למדי לפחות עבור הדמויות עצמן שבהחלט לוקחות את עצמן ברצינות אם כי לא מהססות להשמיע בדיחות פה ושם בדומה לספיידר מאן , אנחנו צוחקים יותר איתם מאשר עליהם .
הדמויות הראשיות יהיו גיבורי העל הגולם ולילית .
הגולם הוא נער צעיר ( או לפחות בגילאי העשרים ) שיש לו יכולת להיהפך לגיבור העל "הגולם " שעימם הוא נלחם באויבי המדינה ובטרוריסטים פושעים וכו'. ומאחר שהוא מייצג את זמננו ספוגי התקשורת אני חושב עליו בתור "דודי בלסר/יהודה לוי כגיבור על ".
. הגולם של שנות ה-2000 יהיה כוכב תקשורת , שום דבר לא פחות מכך . הפעולות שאותם יבצע יהיו רציניות אבל בליווי קבוע של התקשורת שתאדיר אותו , ואנחנו נציג את המעריצות שרודפות אחריו ומחפשות עליו חומר במחשב בלי סוף וילדים שמחקים אותו ומתלבשים כמוהו .אפשר לעשות סיפורים על תוכניות של מנחים בסגנון דודו טופז או ליאור דיין וכו' שהפרס בהם הוא בילוי עם הגולם לאישה ויציאה לפעולות במחיצתו אם זה גבר ( תרתי משמע). . אפשר לעשות סיפור על המפגש שלו עם דמות דמוית יעל בר זוהר שמתעלקת עליו , כיצד הוא הולך להרצות בבתי ספר ומוצף בידי התלמידים שמחפשים דמות של גיבור. כיצד הוא נפגש עם שרי הממשלה שדנים כיצד אפשר לנצל אותו להגן על התוכנית הכלכלית של הממשלה , ועם אנשי הצה"ל שרוצים להשתמש בו כדי להפיץ את המסר שאין לקצץ בתקציב הצבא.
מצד שני למרות כל התדמית התקשורתית הגולם ב"מציאות " הוא נער תמים למדי ( גם בהשוואה לשאר בני גילו שכיום הם רחוקים מאוד מלהיות תמימים ) שמתקשה ביחסים עם בנות שמאמין ברצינות ביכולת של גיבור על להביא לשינויים ,למרות כל ההוכחות הנגדיות שאותן הוא יקבל מידי פעם בכל סיפור ולא באמת מרגיש בנוח בתפקיד של גיבור על .
בסתר הוא גם מאוהב בשותפתו המבוגרת ,בלילית.
לילית היא דמות של סופר פמיניסטית , אני רואה אותה כמעין הקצנה של הדמות הציבורית של נשות התקשורת עירית לינור ו/או שלי יחימוביץ . זאת פמיניסטית קיצונית שמאמינה לא בשיויון האישה אלא בעליונותה על הגברים הילדותיים ( כמו הגולם שכלפיו וכלפי דמותו כנער היא אינה רוחשת הערכה רבה ) . היא מאמינה באידיאלים פמיניסטיים ובצורך להילחם עליהם בכל מקום ,מצד שני היא אינה מהססת כלל להשתמש במיניותה ככלי נשק לגיטימי במאבק באויב או על מנת להשיג דברים באופן כללי . אבל אבוי לגברים שיפלו בפח זה של מיניותה. אני רואה את לילית כאישה יפהפייה הרוכבת על אופנוע לצד הגולם שנוהג במכונית . אפשר גם לעשות סיפורים על לילית כיום כדוגמנית על שרמנטית או כעיתונאית לוחמנית שמן הצד עוסקת בלחימה בפשע ובגברים גם ללא עזרת הגולם ( על פי מודל אלקטרה מהקומיקס ).
הגיבורים הגולם ולילית אמנם יהיה רציניים ,, הם יצאו לפעולות נגד החמאס והאל קאעידה ולהגנה על יהודים בחו"ל אבל רוב הזמן יהיו עסוקים בענייני תקשורת בארץ ויותר ויותר יתברר במהלך הסיפורים שהם כלי תעמולה בידי הממשלה כנגד רצונם .
כלומר הסדרה לא תהיה כל כך על הגיבור כשלעצמו אלא על פולחן הגיבור ועל האספקטים השונים וההזויים של זה. הגולם ולילית הם גיבורים " אמיתיים" אלא שהם חיים בסביבה שהיא בלתי הרואית לחלוטין ומסרבת לקחת אותם לגמרי ברצינות והניגוד בין שני הצדדים יוסיף דר
מה והומור לסיפורים.
רוב הסיפורים יעסקו בישראל המודרנית ויתבססו מידי פעם על אירועים בחדשות ( כאלה שיכולים לעניין את הקוראים בחו"ל ולמרבית הצער קשה לחשוב על רבים כאלה ).הגולם ולילית יתמודדו בין השאר עם הבעיות של העדות השונות החיות בישראל , עם הפשע המתגבר עם השחיתות הפוליטית , עם הכור הגרעיני עם הלוינים שישראל שולחת לחלל ( ומתפוצצים ) וכו' .
אבל מידי פעם אני חושב שאפשר לעשות סיפורים שעוסקים בעבר של מדינת ישראל ושל העם היהודי וזאת מאחר שאנחנו פונים לקהל בחו"ל שמתעניין אני מניח בזהות היהודית שלו . בסיפורים אלה הגולם ולילית יצאו למסעות בזמן לאירועים שונים בתולדות העם היהודי אבל אסור שסיפורים אלו יהיו רק או אפילו בעיקר חינוכיים ( אם כי הם יכולים להעביר כמה פרטים היסטוריים כבונוס וכבדרך אגב לקוראים) הם חייבים להיות בראש ובראשונה ומעל לכל מהנים ומבדרים בדומה למה שגוסיני עשה עם סיפורי אסטריקס הצרפתיים שלו ולספק לקורא גם הומור וגם מתח . אפשר לעשות סיפורים על הגולם ולילית פוגשים מלכה יהודית אתיופית בימי הביניים , הגולם ולילית ושמשון הגיבור בתקופת התנ"ך נגד הפלישתים ( שמשון כמובן הוא חזיר שוביניסט מהסוג שלילית שונאת יותר מכל ) הגולם ולילית פוגשים את המהר"ל והגולם של פראג במאה ה-16 ואגב כך מתמודדים עם הקיסר הצ'כי של התקופה חובב הכישוף השחור ועוד נושאים . ושוב אין המדובר בפרודיות גמורות אלא בסיפורים שיש בהם מתח אמיתי מלווה בקריצת עין והומור . אלה הם נושאים שבהם קומיקסים אמריקניים ממעטים מאוד לעסוק (_ דווקא הצרפתים מוצלחים בכך הרבה יותר ) ובכך יהיה לסיפורים שלנו גיוון עבור הקורא האמריקני היהודי הצעיר לעומת הסיפור הממוצע על ספיידר מאן .
וכמובן אפשר לשלב מידי פעם אפיזודות מההיסטוריה של ישראל שבהם הגולם מגיע לשנות השישים או הארבעים למשל לכור הגרעיני בעת בנייתו בידי דוד בן גוריון או למבצע אנטבה ( ופוגש שם את טרזן באוגנדה ) סיפורים כאלה יכולים להדגיש את הייחודיות של ישראל לא פחות טוב מהסיפורים המודרניים על הגולם בשנת 2004.
אפשר לעשות סיפורים כאלה שלא יעמדו בכמה משבצות בפני עצמם אלא יתמשכו לאורך זמן כסיפור ארוך יחסית בהמשכים דבר שיכול להביא קוראים שוב ושוב .
ובכן אלה הם רעיונות בלבד אני אחשוב על נוספים אמור לי מה דעתך על הרעיונות הגולמיים האלה ואכין מהם סיפורים של ממש .
מאז הדמויות של שני סוכני העל הגולם ולילית ליוו את ישראל ואת בעיותיה השונות מהמשבר במערכת החינוך וכלה בהתנתקות מחבל עזה , ואגב כך עוד היספיקו לבצע מסע בזמן למצרים העתיקה אל ימי משה רבנו .
ותיקוותנו היא שהן ימשיכו להתפרסם עוד שנים רבות באתר וינט ובאמצעי מדיה אחרים בספרים בחוברות בסידרות טלוויזיה ובסרטי אנימציה ( האם אתם שומעים ערוץ ג'טיקס ?)במשחקי מחשב ומציאות וירטואלית.בפארקים ועוד .
וכעת באופן יוצא מהכלל לרגל התאריך אציג כאן לפניכם סיפור גולם שלא פורסם מעולם ,סיפור הגולם היחיד עד כה שלא צוייר בידי הצייר הקבוע אורי פינק אלא בידי אבי צ'מי.
תקוותי היא שבעתיד יופיעו סיפורי גולם ולילית שונים שיצויירו בידי מגוון אמנים ושבהם יופיעו הגולם ולילית על רקע תקופות היסטוריות שונות ואירועים היסטוריים שונים.
2 תגובות על “חצי שנה של הגולם ולילית”
[…] ואת הפריחה הזאת מתעד סטיב ברגסון שהוא המומחה העולמי מספר אחד לנושא האזוטרי של יהודים בסיפורי קומיקס וסיפורי קומיקס בנושאים יהודיים. סטיב הוא הספרן של הספרייה הציבורית היהודית בטורונטו קנדה ,וזה עתה סיים תקופה כנשיא איגוד הספריות היהודיות של קנדה ומן הצד הוא חובב קומיקס מטורף. במסגרת עיסוקיו כספרן וכתחביב הוא יצר את מאגר המידע החשוב ביותר ברשת ומחוצה לה על נושא קומיקסים יהודיים ויהודים בקומיקס וגם את מאגר המידע החשוב לא פחות על ספרנים בסיפורי קומיקס . לאחרונה ביקר סטיב בארץ הקודש ואחת ממטרותיו לפגוש אותי ואת עמיתי אמן הקומיקס אורי פינק גם מאחר שסטיב הוא בין דברים רבים אחרים מעריץ של סדרת הקומיקס שאנחנו מפרסמים באתר וינט באנגלית עלילות הגולם . […]
[…] […]