ביום פירסום כתבה זאת מתרחש אחד האירועים הדרמטיים ביותר של המוזיקה הפופולארית השנה : להקת פינק פלויד " המפורסמת שהתפרקה תוך סיכסוכים הדדיים קשים בין חבריה מתאחדת לראשונה באירוע שיועבר בישראל בשידור חי בערוץ 10.
ולרגל האירוע המרגש נסקור את יצירתו של אחד מחובבי הפינק פלויד הגדולים והיצירתיים ביותר הגרפיקאי והאמן חיים קנו.
"בית הלשכה-חולית". מאת חיים קנו.
חיים קנו התבלט במשך השנים כאחד הגרפיקאים המוכשרים ביותר בישראל בתחום עטיפות הספרים . במשך שנים רבות היה הגרפיקאי של הוצאת עם עובד ,ששם עיצב רבים מעטיפות ספרי סדרות המדע הבדיוני והמתח שלה , מהן מרשימות ובולטות במיוחד כמו העטיפות לספרים "בית הלשכה חולית " הספר האחרון מסדרת "חולית " של פרנק הרברט , "כבילתה של הגבירה" של פייר אנתוני, "נסיך התוהו" של רוג'ר זילאזני, "הביאו לי את ראשו של נסיך החלומות" מאת זילאזני ורוברט שקלי ועוד רבים אחרים. פרט לכך עיצב וצייר עשרות עטיפות עבור הוצאות ספרים שונות.
עטיפה ל"אביר הצללים".
כמו כן אייר עבור עיתונים ומגזינים שונים. איור שלו, פורטרט של אריק לביא הצעיר, הופיע על גבי תקליט (ומאוחר יותר CD) בחברת הד-ארצי. האיור המקורי מופיע בגלרית העבודות באתר שלו.
איור למגזין האמריקני QUASTAR.
הוא גם אחד מהמאיירים הישראלים הבודדים ( ואולי היחיד ) שמגזינים של מדע בדיוני ופנטזיה בארה"ב כמו QUASTAR וחברת הקומיקס מארוול פירסמו את עבודותיו הגרפיות בין דפיהן. קנו הוא אחד מהגרפיקאים הישראליים הבודדים שמושפעים במידה שווה הן מאמנות חוברות ההרפתקאות המדע הבדיוני הפנטסיה והקומיקס האמריקניות של שנות השלושים הארבעים והחמישים בארה"ב דרך אמנים כמו אלכס רימונד יוצר "פלאש גורדון " ווירג'יל פינלי ואחרים, סרטי קולנוע קלאסיים ישנים, והן מהאמנות הסוריאליסטית "המכובדת " יותר של אמנים כמו דאלי, מגריט, מקס ארנסט, דה-צ'ריקו, ועוד.
ואת כל ההשפעות השונות והמגוונות והסותרות לכאורה האלו ניתן למצוא בערבוביה פרועה ומדהימה ביצירותיו.
חיים קנו הוא אספן של אמנות ה"PULP", מתקופת "תור הזהב" של המדע הבדיוני והפנטסיה בשנות ה-30, 40 ו-50 בארצות הברית, וכן של מהדורות שונות ונדירות של ספרי ג'יימס בונד, טרזן, דרקולה, ז'ול ורן, וה.ג'.וולס.
ג'ימס בונד ב"קאזינו רויאל "
המלאך איור של חיים קנו.
בתוספת הוא גם אחד האספנים והמשמרים הגדולים ( והמועטים מאוד ) של חוברות ישראליות ישנות וכמעט נשכחות של סיפורי הרפתקאות מערבונים וסיפורי טרזן משנות השישים של סופרי הרפתקאות ישראליים כמו "ארצ'י ברמן " ( מירון אוריאל ), מחבר מוכשר ויוצא דופן של סיפורי טרזן ,מערבוני "בוק ג'ונס " וסיפורי "סטלגים " שונים .שחיים קנו הוא המומחה הכמעט בודד ליצירתו.
ג'ימס בונד בעטיפה פרטית של חיים קנו לספר "אתה חי רק פעמיים".
טרזן בארץ הקודש
בין השאר חיים קנו הוא אספן וחובב של יצירות טרזן שונות . והוא הגרפיקאי האחראי ליצירת |
בעבר חיים קנו פתח אתר משלו המוקדש בחלקו ליצירות האמנות הגראפיות שלו ל "גלרית עבודות",שבו מוצגות עבודות גרפיות שהן מחווה לאייקונים של תרבות פופולארית כמו: ג'ון לנון, , האמפרי בוגארט, לואיז ברוקס, פיטר לורה, וכמובן איקונים מרכזיים ביצירתו , ג'ימס בונד ודרקולה . חלק נוסף בגלרית העבודות נעשה כמחווה לסרטו של טוד בראונינג מ-1931 "דרקולה", והכוללת ליטוגרפיה שבה נראים בלה לוגוסי( השחקן המקורי שגילם את דרקולה) ומקס שרק ( שגילם את הערפד נוספראטו בימי הסרט האילם ) טסים במכונית עתיקה לירח.
חלום על הפינק פלויד
בחלקו האחר הוקדש האתר ללהקת הרוק המתקדם הנערצת על חיים קנו מזה שנים ה"פינק פלויד". מלבד קרוב ל-30 עבודות גרפיות שנעשו בהשראת המוזיקה של הלהקה, מוצג באתר האוסף הפרטי הענק שלו בנושא ה"פינק פלויד" והכולל את הכרזה המקורית מהסרט "החומה", שהוצג בקולנוע בן יהודה בתל אביב ב-1982. הכרזה נושאת כותרות בעברית.
אלי: מתי התחיל הרומן בינך ובין להקת הפינק פלויד ?
חיים קנו : ב-1971, בעת חופשה בזמן השירות הצבאי שלי, קיבלתי ליום הולדתי את התקליט "Meddle" של ה"פינק פלויד" שיצא באותה שנה.
ההאזנה לתקליט וביחוד ליצירה המופלאה "Echoes", צירפו אותם למדף תקליטי ה- Beatles, Rolling Stones, Doors, Cream, Yardbirds, Bob Dylan ואחרים.
תקליטיהם הנוספים צורפו במשך הזמן לאוסף, ובכלל- רכישת כל תקליט חדש שלהם בשנות ה-70 בחנויות המיתולוגיות "פאז" ו"מנגו" יחד עם "בוטלגים" שלהם (תקליטים שכללו הקלטות לא רשמיות) שהגיעו לעתים לארץ (חלק מהם ניתן לראות באוסף הפרטי שלי המוצג אף הוא באתר) עוררה ציפיות עצומות, התגובות, הפרשנויות, ובעצם ההיסטריה הכללית של המעריצים. במבט לאחור כל זה נראה לי היום די משעשע.
כוח המשיכה של ה"פינק פלויד" היה במוזיקה החדשנית (אז) שלהם, מוזיקה נסיונית, מהפנטת, משכרת, פסיכדלית, המדמה נסיעה בחלל ובזמן ולתוך פנימיות האדם (בתמלילים של ווטרס) באלבום המופתי "החומה".
המוזיקה שלהם, יחד עם תקליטים של להקות כמו
Soft Machine, King Crimson, Yes, Jethro Tull ואחרים נוגנו ברקע בזמן שעבדתי על "Memories of Pink Floyd 1971", היצירה העיקרית באתר שלי, ואלמנטים שונים מאלבומים אלו השפיעו על היצירה עצמה. עבודה זו החלה כאיור לתקליט ב-1973, בזמן היותי סטודנט לגרפיקה ועיצוב, והסתיימה בין השנים 1975-76, בעת שהייתי סטודנט לאמנות במכון אבני בתל אביב. מאוחר יותר המשכתי את לימודי האמנות שלי בארצות הברית, שם הפקתי ב-1981 את הדפס המונוכרום "The Pink Floyd Dream". ניתן לראותו באתר בין שאר העבודות.
אלי : אתה יכול לתת דוגמאות לעבודות בולטות שלך ?
חיים קנו :
במשך השנים יצרתי בהשראת המוזיקה של ה"פינק פלויד" כ-30 עבודות. רובן מוצגות באתר שלי. אחת העבודות שלי "The Gnome" נעשתה כמחווה לשירו של סיד בארט (מייסד הלהקה) מ-1969. שיר זה נכתב בהשראת סיפורי שר הטבעות של טולקין. עבודה אחרת שלי על פי יצירה מוקדמת אחרת של פינק פלויד, "Let There Be More Light" כוללת התיחסות אבסטרקטית בטקסט לגיבור ספרי מארס של אדגר ריס בוראוז, ג'ון קארטר. יצירה זו עוסקת בנחיתת חללית זרה בשדה תעופה של ה-RAF ואנשיה מגלים לתושבי העולם את האמת על הגזע האנושי. האלמנטים החזקים של מדע בדיוני ופנטזיה ביצירה זו השפיעו גם על ההתייחסות הגרפית בעבודה שלי.
העבודה האחרונה שהתווספה לאתר לפני כשבוע היא "The Wall". חלק מעבודות אלו ניתן להשיג כהדפס חתום דרך האתר שלי.
אלי : איזה תגובות קיבל האתר עד כה?
חיים קנו:התגובות היו טובות, כולל מחו"ל, מאוצר במוזיאון מקומי המכין תערוכת מחווה ל"פינק פלויד" שהביע רצון להציג את "Memories of Pink Floyd 1971" במוזיאון, בתוספת פריטים נוספים מהאתר שלי. פרט לכך, כנראה שאפרסם את האתר שלי באתר המידע הגדול על ה"פינק פלויד", "Brain Damage". מלבד זאת, האתר הוא עדיין רק בתחילתו.
ולבסוף, ברצוני לנצל את ההזדמנות להודות לגרפיקאי שלי גל, שעיצב את הפתיח לאתר, ולאחייני איש המחשבים המוכשר דותן על עזרתו הרבה ומסירותו בבניית האתר. תודה.
האתר של חיים קנו הוא חגיגה לעין והוא מומלץ מאוד לכל חובבי הגרפיקה, האמנות הפופולארית והסוריאליסטית, לכל חובבי להקת ה"פינק פלויד", ולכל מי שמתעניין באמנות ובתרבות פופולארית בכלל.
ציור של דרקולה מאת חיים קנו . הופיע במגזין "פנטסיה 2000" מספר 42.
עדכון :האתר של חיים קנו אינו נמצא יותר ברשת.
קיראו גם:
8 תגובות על “חיים קנו: מטרזן וג'ימס בונד ועד לפינק פלויד וחולית”
ערפדים אכן כן קיימים ואם אין לכם אומץ להודות בזה אז תשתקו
אין צורך בספרים וסרטי אימה בשביל להבין שהם אכן כן קיימים
הם אחד הדברים היפים והמסוכנים שאתה יכול לתאר לעצמך הוא בן אל מוות אם תגובות מהירות מוח מבריק וחושים של טורף אין צורך לזלזל בקיומם
תודה
חיים קנו למד איתי באותה הכיתה ביסודי.
כבר אז היה צייר מעולה. אני הייתי הצייר של מכוניות והוא של דמויות. לאחר שנים רבות מאוד כאשר פגשתי אותו בנסיעה באוטובוס וסיפר לי במה הוא עוסק, ממש לא הופתעתי.
[…] הערה :חוברות בוק ג'ונס לסדרותיהן השונות הן נדירות ביותר כיום וקשות מאוד להשגה.לקח שנים כדי להכין את הרשימה שלפניכם על ידי שיתוף פעולה בין אספנים שונים שבהם בולט האספן חיים קנו. שהוקסמו בידי התופעה המדהימה של בוק ג'ונס בשפה … […]
[…] חיים קנו אמן של ציורי דרקולה […]
[…] לענייני ג'יימס בונד עו"ד שאול גרוסברג והגרפיקאי חיים קנו וגם לחוקר התרבות ד"ר חיים גרוסמן על המידע ועל […]
[…] חיים קנו גרפיקאי חובב ג'ימס בונד […]
[…] חיים קנו חובב של מירון אוריאל […]
[…] חיים קנו שמבוססת באופן ספציפי על דימויים מהסרט "חולית " של דיויד לינץ'. […]