web analytics
קטגוריות
ספרות יפה

מכורים לסיני: סקירה על "שכרון סיני" של אורי לוי

כניסה למכרה " שיתף אותה בחוויה " מעלה לי בדרך כלל את הדופק ".
"לכבוד מה?"
..מצד אחד ,אולי ,תחושה של ראשוניות ,של חקירה ,של חשיפה . מצד שני בהכרח ,התחברות עם תרבות עתיקה ,קצת מסתורית .הזדמנות לגלות מה שאנשים כבר ידועים אלפי שנים ".
( ( מתוך "שכרון סיני " מאת אורי לוי , ע' 83)

ב-1982 פרסם שדרן רדיו וסופר צעיר בשם אריה אלדד ספר בשם "שכרון סיני" ( בהוצאת כתר ) ספר שבמקור היה סדרת תסכיתים שבה אלדד  עצמו כיכב כמספר. סדרה שזכורה לי עד עצם היום הזה.
אריה אלדד הנ"ל שמאז הפך לרופא הוא כיום חבר כנסת לוחמני של הימין הקיצוני.

שכרון סיני
ולאחרונה פורסם בהוצאת גוונים עוד ספר בשם "שכרון סיני : חמישה סיפורים ואגדה " והפעם בידי אורי לוי שזהו ספרו הראשון . אורי לוי הוא על פי התיאור בכריכת הספר דוקטור לפיזיקה מטעם מכון ויצמן למדע שעוסק ביום בפיתוחים בתחום האלקטרו אופטיקה.פרט לכך הוא עסק לפני כניסתו לעולם האקדמיה בהדרכת טיולים בסיני מטעם החברה להגנת הטבע.
הספר הוא קובץ סיפורים, לכאורה מהסוג שהציף את חנויות הספרים שלנו בשנים האחרונות  ועדיין דומיננטי לחלוטין באתרים ברשת כמו "הבמה החדשה" .  מאז הצלחתו העצומה של אתגר קרת בתחום זה בשנות התשעים , כל סופר צעיר חש כתוצאה מחוייבות לפרסם קובץ סיפורים משלו לרוב בחיקוי קלוש לסגנונו של קרת ,סיפורים פנטסטיים סוריאליסטיים קצרים או קצרצרים, עם או בלי פואנטה.
הוצאת גוונים הנ"ל פירסמה רבים מאוד מקבצים אלו שביחד עם הכמויות האדירות  ברשת תרמו רבות להמאסת הז'אנר על הקורא הממוצע. .
הספר של לוי בכל אופן הוא שונה . לוי מביא סיפורים ששניים מהם שייכים לסוג הספרותי שכבר כמעט נשכח לאור הצלחתו הגדלה של קרת של "הנובלה " דהיינו סיפור ארוך של כמה עשרות עמודים שנותן לסופר אפשרות לתאר ביתר אריכות ופרטנות ועמקות את הדמויות והאירועים הנוגעים להם.
כמה מהסיפורים בספר נוגעים לתחומים שלמחבר יש להם היכרות אישית עבודתו כמדריך בסיני , ועבודתו בחברת אלקטרו אופטיקה.
מבין הסיפורים מצא חן בעיני ביותר הסיפור שעל שמו נקרא הקובץ "שכרון סיני " והוא ללא ספק הפנינה של הספר שמתאר את מערכת היחסים בין סטודנט מדריך בסיני ובת זוגו . מערכת יחסים שהולכת ומשתבשת כתוצאה מההיקסמות ההולכת ומתחזקת של הסטודנט בידי סיני, המדבר שנופיו והתרבויות הקדומות והנוכחיות שבו. מדבר סיני הוא למעשה הדמות הדומיננטית והחזקה ביותר בסיפור הרבה יותר מהדמויות האנושיות שהסיפור מתאר את שלבי "היבלעותם " במרחב העצום והמסתורי והתמכרותם המוחלטת אליו על חשבון היחסים האישיים שבינהם.
לוי מציין במכוון בהקדמה קצרה שהמדובר בסיפור דמיוני אבל סביר להניח שהוא מבוסס בדרך זאת או אחרת על חוויות ותחושות אמיתיות שעבר ושספג בסיני.
הוא מביא בקובץ גם "אגדה " על שבט בדואי בסיני שאולי היא פרי המצאתו ואולי מבוססת על סיפור אמיתי ששמע. ויש בקובץ עוד כמה סיפורים שהובלט בינם הוא "ואלס בקוויבק " סיפור של מהגר מרוסיה לקנדה שמנסה ליצור מכונה מוזרה אגב מערכת יחסים בעייתית מאוד עם הסובבים אותו. סיפור עם רעיון מעניין אך שלא עובד בצורה מעניינת מספיק והסופר לא הצליח לנצל את הפוטנציאל של הרעיון.
נקודה לרעתו של הספר היא תמונת העטיפה שמבוססת על ציור של הצייר הצרפתי המפורסם מטיס שאכן יש לו חשיבות לסיפור "ואלס בקוויבק "אולם היא יוצרת רושם לא ברור והקשר שלה לספר הוא מצומצם ביותר.
אי אפשר להגזים בחשיבות של תמונת עטיפה טובה על הרצון של הלקוח לקנות ספר ,והתמונה הזאת שהקשר שלה לכותר לא ברור כלל אינה מעוררת בלקוח הממוצע רצון מיוחד לקנות את הספר.
בגלל המרכזיות של הסיפור "שכרון סיני " בספר עדיף היה עם בתור עטיפה היו בוחרים תמונה שקשורה איך שהוא למדבר ולסיני ולתרבויות הקדומות והמסתוריות שלו. בכל אופן הספר מומלץ הודות לסיפור המרכזי שבו "שיכרון סיני " שמציג בצורה מרתקת וריאליסטית את עולמם הפנימי והחיצוני של מדריכי הטיולים בסיני.

ראו גם :

שכרון סיני

ארנון לפיד על "שיכרון סיני" 

 חוקי המשיכה על פי אורי לוי :שושנה ויג על "שיכרון סיני "

מאת אלי אשד

בלש תרבות וחוקר של תנ"ך, תרבות וספרות פופולארית

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

three + 3 =