web analytics
קטגוריות
טלויזיה

לחיי הספינות שבדרך קפיטן : סדרת "קו אונידין "

סיפורה של אחת מסדרות הטלוויזיה הבריטיות המרשימות ביותר של שנות השבעים ,"קו אונידין " סיפור חייו הדרמטי של ספן ובעל חברת ספינות נועז במאה ה-19 ובני משפחתו ידידיו ואויביו.

הופיע באתר סדרות  הטלויזיה הקלאסיות 
נעימת הפתיחה והסיום של  סדרת "קו אונידין "
https://www.youtube.com/watch?v=L2IuPjpAHnI

בפברואר 2005 יצא לאור הדי וידי של סדרת קו אונידין . וזוהי סיבה למסיבה.
קו אונידין היא אחת מהסדרות הבריטיות ההיסטוריות המוצלחות ביותר ומאריכת הימים מכולן, הסדרה רצה במשך 10 שנים מ-1971-1980 ובמהלך -91 אפיזודות.זוהי ככל הנראה מבחינת אורך חייה הסדרה התקופתית הארוכה ביותר בכל הזמנים.

היא תיארה את הסיפור הדרמתי של עלייתו נפילתו ושוב עלייתו של איש צעיר ועני אך מוכשר שאפתן, ערמומי כשד ונחוש מימאי חסר פרוטה לבעל חברת ספנות גדולה בליברפול במחצית השניה של המאה ה-19 ,וזאת למרות אין ספור מכשולים העומדים בדרכו הן במשפחתו והן מחוצה לה.

הרעיון המקורי של התסריטאי יוצר הסדרה (ומי שכתב את רוב הספרים על פיה ) סיריל אברהם ,היה לתאר בסדרה את חייה של משפחה בעלת חברת ספנות בליברפול של ההוווה ,שנות השבעים של המאה ה-20. וחשב להתבסס על חברות אמיתיות מסוג זה שהיו בליברפול. הוא ביצע תחקרי מפורט וגילה שהחברות האלו נוסדו כולן במאה ה-19 תמיד בידי אדם יחיד נחוש מאין כמוהו שבא משום מקום והצליח לכאורה כנגד כל הסיכויים.

תוצאת תמונה עבור ‪onedin line books covers‬‏

ספר שפורסם בעקבות הצלחת "קו אונידין " ותיאר את הבסיס ההיסטורי האמיתי לחייו של אונידין באנשים שונים שהיו מקבילים לו ויצרו חברות ספנות משגשגות מכלום.

לאחר התחקיר החליט אברהם שיהיה זה מעניין הרבה יותר אם הוא יתאר בסדרה את עלייתו לגדולה של אדם כזה בליברפול של המאה ה-19. אם כי הוא בהחלט תיכנן שאם הסדרה תצליח ותימשך שנים רבות הוא יגיע לבסוף לליברפול של המאה העשרים בשנות השבעים אל צאצאיו של אותו מייסד חברת ספנות נחוש.

זה לא קרה. אבל רק בגלל פטירתו הפתאומית של אברהם  ,אילולא כן ייתכן שהסדרה הייתה נמשכת ומגיעה לימינו…
הסדרה החלה כאפיזודה בודדה בסדרה בשם Drama Playhouse ב-1970 סדרה שנועדה להציג מגוון "פילוטים " לסדרות אפשריות . "קו אונידין" , הייתה ההצלחה הגדולה ביותר שיצאה מסדרה זאת .לאור הצלחת הפיילוט הוא הוסרט מחדש הפעם כפרק פתיחה לסדרה חדשה . ועם שחקנים מעט שונים, הכוכב בכל אופו נשאר כשהיה שחקן אלמוני עד כה בשם פטר גילמור.

הסדרה נפתחה ב-1860 בעיר הנמל הבריטית ליברפול עם הימאי הצעיר ג'ימס אונידין (פטר גילמור ) שלאחר מות אביו הבורגני מגלה שהוא ירש את החלק הקטן ביותר של ירושת אביו לעומת אחיו הבכור, רוברט סוחר בורגני ואשתו הערמומית ואחותו הצעירה והיפה, אליזבט . עם הכסף שירש ג'ימס שנחוש בדעתו להיהפך לבעל צי ספינות כמו מעסיקו הלא חביב קאלון ,רוכש ספינה ישנה בשם "שרלוט רודס " שאמורה להיות הבסיס לצי ספינות שאותו הוא מתכנן לעתיד
כחלק מהעסקה עליו להינשא לבת המכוערת של בעל הספינה אן ובסטר (אנה סטליבראס שהחליפה שחקנית אחרת שהופיעה באותו התפקיד בפרק הפיילוט המקורי) זאת למרות ההתנגדות של בני משפחתו , וזאת הוא עושה ללא היסוס מבחינתו העסקים קודמים תמיד לרגשות .
ג'ימס לא מתחרט על אף חלק בעסקה ומתאהב באן שמתגלה כמוכשרת ואינטליגנטית לא פחות מימנו וכפרטנר המושלם . מכאן ואילך הסדרה תיארה את עלייתו למעמד בעל "קו אונידין" חברת ספנות גדולה בליברפול למרות נפילות וכישלונות כמעט בלתי פוסקים.

תוצאת תמונה עבור ‪onedin line books covers‬‏

ג'ימס מוצא עצמו נאבק בקאלון שנחוש לחסל את המתחרה הצעיר בכל אמצעי . מן הצד עליו להתמודד עם בעיות משפחתיות שונות שנתנו לסדרה אופי של "אופרת סבון". במרכז הבעיות עמדה אחותו אליזבת שהתאהבה במלח צעיר בשם דניאל פוגרטי ( מיכאל בילינגטון ) ) והרתה לו . פוגרטי שהיה מוכן לשאת אותה לאישה. יצא למסע ספנות ארוך שבמהלכו החליטה אליזבט קלת הדעת שהיא מעדיפה את בונה הספינות אלברט פרייזר העשיר שהציע לה נישואין , התחתנה עימו וגרמה לסיבוכים אינסופיים כאשר התברר לפרייזר שהילד שילדה אינו שלו .

אך לאמיתו של דבר אם כי הסיבוכים המשפחתיים בבית בליברפול נמשכו והסתבכו מפרק לפרק כמו בכל "אופרת סבון " שמכבדת את עצמה, הרי החלק המעניין באמת בכל פרק היה סיפור המסע הימי של ג'ימס ואישתו וההרפתקאות השונות שעברו במסעותיהם במרחבי העולם . ואלה יכלו להיות מוזרות באמת , בין השאר ג'ימס הסתבך בפרק אחד עם הנציגים הרצחניים של אירגון ה"מאפיה " באיטליה , ובפרק אחר הסיע כומר שמטרתו הייתה לכאורה לנצר תושבי אי פולינזי אך שהתגלה לבסוף כסוחר עבדים מסוכן. בכל אופן בעזרתו של החובל הראשון קפטיין ביינס ( פטר לאנג ) הימאי הקשוח והנאמו בעל אגרופי הברזל אונידין הצליח לבסוף להתגבר על כל הבעיות והסכנות . קפטין ביינס הזה הסתבך באינספור קרבות אגרופים במהלך הסדרה ותמיד יצא כמנצח .


אך לא תמיד הסתיימו המאבקים בהצלחה ,פעם אחרי פעם נקלע ג'ימס למשבר כלכלי ופעם אחרי פעם היה עליו להתחיל הכל מחדש. ואת זאת עשה בעקשנות .
המשבר החמור מכל אירע כאשר אן האישה האהובה מתה תוך שהיא יולדת את בתו של אונידין שרלוט ( על שם הספינה) . לג'ימס לקחו שנים להתאושש ממותה.
במשך תקופה מסויימת אונידין את עצמו בתפקיד הנעים של מושא תשוקתן של שתי נשים שהתחרו עליו אך בסופו של דבר שתיהן ויתרו עליו ,ואחת מהן  הוסיפה חטא על הפשע והעדיפה עליו את  בן דודו "הרכרוכי"  שדמה לו וגם אותו גילם גילמור .
גם המתחרים השתנו כל הזמן , קאלון האוייב המסחרי הבלתי מתפשר מת בשריפה ואת מקומו תפס דניאל פוגרטי האיש הכניס את האחות של ג'ימס אליזבט להריון, והפך לבעלה של בתו של קאלון. לאחר מכן תפס את מקומו כמתחרה ראשי אביו של אלברט פריזר בעלה של אליזבת שרכש את החברה של פוגרטי וכלה לבסוף באחותו של אונידן , אליזבת שהייתה נחושה בדעתה להראות שאינה נופלת מאחיה והפכה ליריבתו הגדולה אך לכל הפחות השאירה את העסקים במשפחה.
בחייהם של הדמויות ובני משפחתם חלו שינויים בלתי פוסקים במהלך התקופה המתוארת של 26 שנים (מ-1860 עד 1886 ) . רוברט האח הגדול הפך ל עשיר גדול אף יותר מג'ימס וניסה את כוחו בפוליטיקה . את דמותו גילמו שני שחקנים ולבסוף הוא נפטר. בתו של ג'ימס , שרלוט הפכה במהלך הסדרה לאישה בוגרת , נישאה והתמודדה עם בעיות חמורות בחיי הנישואין שלה.

תוצאת תמונה עבור ‪onedin line books covers‬‏

קפיטן ביינס ה"זאב הבודד" מצא אישה שאיתה חשב שיוכל להינשא ולהקים משפחה. אך לאישה זאת היה אח קנאי שהעריץ את בעלה הקודם והיה נחוש בדעתו למנוע מימנה להינשא מחדש. אותו אח התגלה כמתאגרף מסוכן והיריב הקשוח ביותר בקרב אגרופים שבו נתקל ביינס אי פעם . אך לבסוף גבר ביינס גם עליו בקרב האגרופים הבלתי נמנע ,אך הסתבר לו שהאישה שבה חשק מצאה לה מישהו אחר….נגזר עליו להישאר בודד. בעונה הלפני אחרונה , ג'ימס איבד את שירותיו של הקפטין הנאמן שהחליט שהוא אינו יכול להמשיך יותר עם אדונו הקשוח, לאחר שגילה שזה זרק את אחותו מדירה שבבעלותו. אך לבסוף השניים חזרו לשתף פעולה בעונה האחרונה של הסדרה.
ג'ימס אונידין עצמו נשא אישה שניה אך גם היא מתה במגיפה ובסוף הסדרה נשא אונידין לאישה אלמנה ספרדיה מרגריטה ג'וארז שילדה לו לבסוף בן ויורש בדקות הסיום של הסדרה.

אך אם כי הסדרה עוקבת אחרי עשרות שנים בחיי ג'ימס בני משפחתו ומקורביהם דומה שהגיבורה האמיתית של הסדרה היא דווקא העיר ליברפול שכיום אנו מכירים אותה כעיר תעשיה גוססת ומלאה שכונות עוני שידועה רק בגלל להקת הביטלס שצמחה בה ובגלל קבוצת הכדורגל המפורסמת שלה. "קו אונידין" מציגה את ליברפול בשיאה כעיר תוססת של המאה ה-19 בתקופת שיא גדולתה של האימפריה הבריטית כאשר הייתה מרכז סחר שאנשיו היגיעו לכל העולם מקום שאנשיו (כמו ג'ימס אונידין ) עמדו בחזית הטכנולוגיה הימית . עוד גיבור שנוכח כל הזמן הוא הים , אותה ישות מסוכנת שעימה מתמודדים ג'ימס אונידין ואנשי צותו בכל פרק לרוב בהצלחה אך לא תמיד . בסדרה השתמשו בספינות אותנטיות רבות של התקופה . אחת הספינות בסדרה ה"שרלוט רודס " הושמדה בשריפה , ספינה אחרת ה"סורן לרסן " שהופיעה באפיזודות המאוחרות יותר קיימת ופעילה  עד היום.

תוצאת תמונה עבור ‪onedin line books covers‬‏

כל הפרקים הצטיינו באיכות הגבוהה של תסריטים. השילוב של סיפורי הרפתקאות ימיים עם אלמנטים של "אופרת סבון " מתמשכת היה יוצא מהכלל ולאמיתו של דבר נדיר למדי למצוא שלוב כזה בין הז'אנרים השונים של אופרת הסבון וההרפתקאות גם היום.

הכוכבים גילמור וסטרבילאס אגב נישאו ב-1987 שנים לאחר תום הסדרה ולאחר שנישואין קודמים של שניהם הסתיימו והם כיום זוג גם במציאות.
מוזיקת הנושא המפורסמת של הסדרה על רקע תמונות של ג'מס אונידין בספינתו נלקחה מיצירה קלאסית ידועה בשם "ספרטקוס " של המלחין קצ'וטאריאן .

יוצר וכותב הסדרה היה סיריל אברהם שגם כתב על פיה  סדרה של שישה ספרים ושניים מהם תורגמו לעברית בהוצאת מ. מזרחי ב-1977 "קו אונידין " ו"ספינות הפלדה" ובהם תוארו סיפורי הרפתקאותיו הראשונות של ג'ימס.

סיריל אברהם כתב עוד ארבעה ספרים בסדרה שלא תורגמו. הוא גם כתב במגזינים סיפורים קצרים שונים על גיבורי הסדרה שתיארו אירועים שלא תוארו בסדרה.

תמונה קשורה

תוצאת תמונה עבור ‪onedin line books covers‬‏

 

וספר אחד נוסף  האחרון בסדרה נכתב בידי סופר אחר לאחר פטירתו של היוצר.

   כאמור למעלה היוצר סיריל אברהם תיכנן  כל הזמן להמשיך את הסדרה  עוד שנים רבות עד לזיקנתו של ג'ימס אונידין שאותו תיכנן להציג כפטריארך הנחוש של משפחה גדולה.  ומעבר לכך עד לשנות השבעים של המאה העשרים עם הדורות הבאים של משפחת אונידין בליברפול המודרנית ! ( וזאת הייתה מטרתו המקורית בכתיבת הסדרה לתאר חברת ספנות בליברפול של היום ).

אבל לא הספיק. הוא נפטר ב-1979 .ושנה לאחר מותו הסתיימה גם הסדרה.בלי היוצר וחזונו לא היה לה המשך.
קו אונידין היה תוצר של שנות השבעים אולם היא לא איבדה מכוחה לרתק ולרגש גם היום.

תוצאת תמונה עבור ‪onedin line books covers‬‏

ראו גם :

 

קו אונידין בויקיפדיה 

האתר של פטר גילמור ואישתו 

צפו בפרק הראשון של "קו אונידין "

 

 

צפו בפרק השני של "קו אונידין" 

 

 

 

צפו בפרק השלישי של "קו אונידין"

 

 

צפו בפרק הרביעי של "קו אונידין"

 

צפו בפרק החמישי של"קו אונידין "

 

צפו בפרק השישי של "קו אונידין":חילוץ

 

 

צפו בפרק השביעי של "קו אונידין":מסע לפרנמבוקו

 

 

 

צפו בפרק השמיני של "קו אונידין":השיבה הביתה

 

 

 

צפו בפרק התשיעי של "קו אונידין" :ספינותי חוזרות הביתה

 

 

צפו בפרק העשירי של "קו אונידין":נוסע חשוב מאוד  

 

 

 

צפו בפרק ה-11 של "קו אונידין" :מרד

 

צפו בפרק ה-12 של "קו אונידין" :קריאת הציפור השחורה

 

צפו בפרק ה-13 של "קו אונידין" :צל של ספק

 

צפו בפרק ה-14 של "קו אונידין" :הסגר

 

 

 

צפו בפרק ה-15 של "קו אונידין ":הזוכה לוקח הכל

 

 

 

 

צפו בפרק ה-51 -ההימור 

 

 

צפו בפרק ה-52 : החודש של האלבטרוס 

 

 

ועוד סדרות בריטיות משנות השישים  והשבעים

אני קלאודיוס :סדרה היסטורית על האימפריה הרומאית

קו אונידין:סדרה היסטורית על המאה ה-19

פולדארק האציל האפל 

על אדונים ומשרתים:סדרה היסטורית על ראשית המאה העשרים

האחים:אופרת הסבון הבריטית הראשונה

המלאך :ג'נטלמן בריטי עם הילה

המשכנעים: סדרת הרפתקאות בריטית משנות השבעים

האסיר:סדרת ריגול בריטית משנות השישים

המובחרים: סדרת ריגול בריטית משנות השבעים

פ

קו אונידין ספינות הפלדה

מאת אלי אשד

בלש תרבות וחוקר של תנ"ך, תרבות וספרות פופולארית

5 תגובות על “לחיי הספינות שבדרך קפיטן : סדרת "קו אונידין "”

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

12 + fourteen =