web analytics
קטגוריות
מיסטיקה ותופעות מוזרות

התיאוריה הסופית של הגר ינאי

הופיע באתר NRG

חלק מהקוראים מכירים את השם הגר ינאי בראש ובראשונה מתוכנית ריאליטי בשם"מישהו לאהוב "
שתיארה את חיפושיהן הנואשים של כמה רווקות מזדקנות אחרי אהוב חייהן.

כותב שורות אלו מצא את הרווקות,  את חיפושיהן , את בני זוגן  השונים ,  ואת חיי האהבה של הדמויות השונות באופן כללי  כמשעממים עד מוות .

בכל אופן אחת הרווקות הנ"ל הייתה הגר ינאי  סופרת שהיא  סוג של "סלבריטאית" ושני ספרים שאותם פירסמה  הם רחוקים מאוד מלהיות משעממים ויש בהם עניין רב למתעניינים בנושאי ניו איג'.

ספרה החדש של ינאי "מכונת הנצח של אלכס" מתאר את חיפושיה של נערה רגישה ופגיעה בשם דובה אחרי המדען הצעיר והמרוחק ולמעשה בלתי מושג אלכס שמלבד ניסיונות בלתי פוסקים לבנות את ה"פרפטאום מובילה " המכונה שתתקיים לנצח , נחוש בדעתו למצוא את הפיתרון לנושא שהחזיק באובססיה את
הפיזיקאים בשנות השמונים של המאה הקודמת : האפשרות לשלב בין שתי התיאוריות הדומיננטיות בפיזיקה המודרנית אך עם זאת שנראות כסותרות אחת את השניה ,תורת היחסות של איינשטין ותורת הקוונטים ולהביא בכך לתיאוריה מאוחדת "סופית שתביא לקץ הפיזיקה כפי שהיא מוכרת לנו כיום.
אחת התקוות הייתה שבאמצעות בניית מאיץ חלקיקים ענק אפשר יהיה למצוא את ההוכחות הדרושות למציאת התיאוריה הסופית הנ"ל אך אלו נכתשו כאשר הקונגרס האמריקני החליט לבטל את הפרוייקט היקר מאחר שיהיה קשה לצפות לתוצאות "שימושיות " ממה שיופק בעזרת אותו מאיץ ועימו נעלמו התקוות לתיאוריה הסופית שהפכה לנושא לחיפוש אובססיבי כמעט ניתן לאמר מיסטי ממש בקרב פיזיקאים רבים בסוף המאה הקודמת .

בספרה של ינאי יוצאים הגיבורה הרגישה דובה המדען הצעיר הגאון ויפה התואר אלכס לחפש את הפתרון לתיאוריה הסופית הוא מחפש באמצעות מדענית גאונית צעירה. זאת שולחת אותם למסע בשירותה אחרי המסמכים של מדענית גאונית ( ולא בדיונית כלל ) מהמאה -18 בשם מריה אגנסי שעם כל גאוניותה העדיפה לנטוש את הבלי העולם הזה והמדע למען התבודדות במנזר .המטרה להוכיח שאותה אגנסי מעולם לא הייתה מאוהבת במדען שעימו התכתבה מהמנזר והראתה שבכך היא מתעניינת גם ב"הבלי " העולם הזה. .
הצמד אינו מוצא את פתרון לבעיה שאותו הוא מחפש ( שהרי לחיפוש אמיתי לעולם לא יכול להיות סיום) , הוא מוצא פתרון מסוג מסויים אם גם לא בהכרח זה הרצוי.
סך הכל זהו ספר אינטיליגנטי, ינאי יודעת לתאר היטב דמויות של אנשים יוצאי דופן שחשים את עצמם כמנותקים ומנוכרים מהחברה , אם כי היא מצליחה פחות בתיאור הרומן עם הדמות "השגרתית " בסיפור הקצין הנמרץ גיא הראל, אולי משום שלקורא הוא נראה כדמות משעממת ממש בהשוואה לכל שאר הדמויות .
אלכס הצעיר הקר המרוחק והבלתי מתעניין ברגשות אנושיים מזכיר יותר מכל דמויות מסדרות "מסע בין כוכבים" שינאי מצהירה על עצמה כמעריצה שלהן ( ומציינת זאת גם בתודות לספר, וציינה בראיון שבדמות של גיא יש משהו מהדמות של קפטין קירק המפקד הנמרץ של האנטרפרייז בסדרה זאת ) דמויות העסוקות לכאורה ( אך תמיד רק לכאורה ) בחיפוש אחרי העובדות היבשות והתגלית המדעית הבאה כמו מר ספוק והאנדרואיד דטה , . ואולי זה הדבר שמושך אליו את הגיבורה כמו שהוא מושך אלפי מעריצות נשיות של סדרת "מסע בין כוכבים " דווקא לדמויות אלו ?רבות מחובבות אלו כתבו סיפורי חובבים בפנזינים ובאתרי חובבים ברשת שבהן הם מתארות את נסיונה של אישה לפרוץ את
הקור והריחוק של דמויות בדיוניות אלו ניסיון שלרוב מסתיים בהצלחה.
הגר ינאי כתבה סיפור מעין זה אך בהצלחה ספרותית גדולה הרבה יותר מרוב הניסיונות האלה , והיא הופכת את הדמויות של הגיבורה דובה ואלכס לדמויות מרגשות שאנחנו יכולים כמעט להזדהות עם מסע החיפוש הכמעט מיסטי שלהם עם כל זה שהוא נועד לכישלון . .

הסופרת והנזיר

הגר ינאי עצמה היא אשת ניו איג' מוצהרת. היא הייתה קשורה לתנועה עוד מצעירותה כאשר נטשה את קיבוץ הולדתה על מנת לשהות כמה שנים בקהילה אנטרוטפוסופית בקיבוץ הרדוף ששם אורח החיים מתנהל לפי משנתו של רודולף שטיינר, פילוסוף גרמני שטען שלכל האנשים יש יכולת ראייה מיסטית. פיתוח הראייה הזו והסתכלות עמוק פנימה אל הרובד הרוחני, יסייע בידינו לפתח כל תחום מתחומי חיינו. בהרדוף דוגלים בחקלאות אורגנית ומקיימים חינוך העובד לפי משנה זו..
לאחר מכן יצאה ליפן שם עבדה כמארחת בבארים של נערת "ליווי " כמו ישראליות רבות אחרות ביפן .
במקביל הפכה לתלמידה של מסטר של זן יפני שעימו היא שומרת על קשרים עד היום  ( ושמבקר בעת כפירסום רשימה זאת בארץ )  ושהתה כתוצאה  במינזר זן  בודהיסטי ביפן  בשדאיקוג'י", מנזר זן מרוחק ונוקשה במיוחד, ששגרת היום שבו כללה מדיטציות אינסופיות, אטריות דלוחות והשכמה בשלוש לפנות בוקר.
על חוויה זאת סיפרה ינאי בספרה הראשון "אישה באור " שעסק בסיפור האמיתי של ההתאהבותה בנזיר הראשי המושלם לכאורה שם, אדם קר ומרוחק שהיה עסוק לחלוטין אך ורק במנטרות הזן הבודהיסטיות אך שהתאהב לבסוף בינאי עד כלות הנשמה ובין השניים נוצר רומן אסור שהביא לבסוף ל"נפילתו" ולנטישתו את המסדר והביא בכך לסגירת המנזר .
מעניין ש"מכונת הנצח של אלכס" והחיפוש האובססיבי של הגיבורה אחרי אלכס המרוחק והבלתי מושג שמצידו מחפש באובססיביות אחרי הפיתרון לתיאוריה הסופית נקרא כשיקוף מדויק אחרי חיפושיה של גיבורת "אישה באור " אחרי האמת והאהבה במנזר ואלכס ( וגם הנזירה המדענית מריה אגנסי ) נראה כשיקוף של הנזיר הבודהיסטי שעימו ניהלה ינאי רומן במנזר ..

ינאי חזרה מהמנזר הבודהיסטי כשהיא איבדה רבות מאשליותיה על הבודהיזם אך נשארה אשת ניו איג' נאמנה אם גם יוצאת דופן . במשך שנים היא הייתה כתבת של מגזין הניו איג' חיים אחרים " שעבורו סיקרה תופעות שונות ופעילויות שונות בקהיליית ענק זאת .היא פירסמה כתבות שונות בנושאי זוגיות , ומיניות ויצרה לעצמה שם ש/ל מעין "גורו " בנושאים אלה .וגם בנושאי   ספרות ובהם מאמר גדול וראוי לקריאה על ספרות פנטזיה בישראל בנוסף לכך התבלטה לאחרונה כעורכת קובץ בשם "שם יש שושנים" סיפורי סופרות צעירות שונות שעוסקת בנושא הפופולארי תמיד של אירוטיקה נשית . וזה כבר הופך גם את דמותה של ינאי עצמה לחידה שדורשת פתרון, או לפחות ראיון.

הגר ינאי ,סופרת.

להלן ראיון עם הגר ינאי :
א.א. : את יכולה לתאר את המסדר הבודהיסטי שהיית בו שכתבת שהוא נועד במיוחד לאורחים מערביים מה השקפת העולם שלהם?
הגר ינאי : הם עוסקים
בסוטו זן . זו שיטה מאוד קורקטית קרה וקשה שלא עושים בה שום דבר חוץ מלעשות מדיטציה ולהסתכל על הקירות וזהו .
א.א. : איך את כסופרת לעתיד שמפעילה כל הזמן את הדמיון והחשיבה יכולת לעמוד בזה ?
ינאי : השיטה הזאת מאוד קסמה לי בגלל היושר שלה בגלל שהיא לא מפעילה מניפולציות על החושים ולא מנסה לפתות את הנפש עם הוקוס פוקוס יומרני . אבל נכון שעבורה צריך לוותר על הדמיון והיצירתיות ובסופו של דבר לא יכולתי לעמוד בזה .
א.א. : את מספרת שם כיצד "פיתית " את ראש המנזר למעשה ניתקת אותו מאורח החיים המסוגף שלו והבאת כתוצאה לסגירת המנזר , את לא מרגישה קצת אשמה על ש"גירשת" אותו מ"גן העדן " מאורח החיים ומהשקפת העולם של השלמות הרוחנית של הזן בודהיזם ?
הגר ינאי : האיש שהיה אהובי אקירו לא יכול היה גם הוא לעמוד בזה. הוא היה אדם אינטיליגנטי מאוד יוצא דופן וגם יפה תואר מאוד. אבל כל השיטה הזאת פשוט דיכאה אותו ,הוא לא היה מאושר שם . הם כלאו אותו. הם הפכו אותו לאדם רציונלי באופן מוחלט אבל גם קפוא וחסר רגשות אדם שאינו מסוגל לחוות את ההנאות הקטנות של החיים וגם לא את ההנאות הגדולות אדם שכל הזמן עוסק רק במדיטציות .
אני לעומת זאת ראיתי בו בראש ובראשונה גבר ,הוא לא היה אחד מהנזירים השדופים, הלא מיניים האלה שיש שם להמונים. חוץ מזה יש לי אינטואיציה מאוד מפותחת שאיפשרה לי לראות את הכאב שלו, לראות שיש בו צעקה פנימית, שהוא אכן לא מאושר שם.
אני האישה החלשה הוצאתי אותו מזה, ואני שמחה ששחררתי אותו מידיהם ונתתי לו את האפשרות להתנסות בתחומים ורגשות אחרים מלבד אלו שנכפו עליו בידי התורה הצרה מאוד שהופעלה במנזר . הוא היה הרבה יותר מאושר כשהוא עזב איתי את המנזר.
הוא עזב את יפן והיום הוא חי באוסטרליה הוא עדיין בודהיסט אבל כבר לא חלק מהמנזר . אבל יותר מהכל היום הוא אדם חופשי .

התיאוריה הסופית

א.א. ב"מכונת הנצח של אלכס" את עוסקת רבות בתיאוריה הסופית של הפיזיקה לא בדיוק נושא מקובל בספרות יפה מודרנית , איך היגעת אל הנושא הזה? ולמה החלטת לעסוק בו ?

ינאי : היגעתי לזה באמצעות ספר "חזון התיאוריה הסופית"של סטיבן וינברג שעוסק בנושא הזה ובעיני זה היה נושא מרתק . ואחר כך במשך עשר שנים עשיתי תחקיר על התיאוריה הסופית בעזרת הפיזיקאי המיסטיקן יואב בן דוב . ובעיני זה תחליף לחיפוש אחרי האלוהים אפילו שדומה כאילו הנושא הזה איבד היום את הרלבנטיות .ובמסגרת התחקיר והחיפושים באינטרנט ניתקלתי גם בדמות המדהימה של המדענית הנזירה מהמאה ה-18 מריה אגנסי,והיא מיד השתלבה בסיפור ובנושא החיפוש .
אני חושבת שיש בחיפוש אחרי התיאוריה הסופית משהו שמזכיר מאוד את הזן בודהיזם, הרצון למצוא את האמת הגדולה מאחורי הדברים וזאת בלי להשתמש בקלישאות הגדולות של הדתות השונות .
אני אדם רציונלי אבל יש בי נטייה דתית עמוקה ,התורות האלו מראות אפשרות להשיג את הרוחני בלי לוותר על הרציונליות ואלי זה מדבר מאוד .
"מכונת הנצח של אלכס" מושפע מאוד מהסופר היפני מורקמי וגם מהאסתטיקה שלו שכותב בצורה מאוד פשוטה. ויש בו שאיפה אל המעבר וההקשה שמאחרי הכל יש איזו אפלה. . אני מדברת וחושבת על יופי במונחים האסתטיים של מקדש יפני ולא במונחים האסתטיים שהם כמעט בזויים בעיני המקובלים פה של דוגמניות כמו יעל בר זוהר . היופי בעיני הוא השילוב המושלם בין צורה ותוכן . היופי המושלם הוא הרגע הבלתי נתפס שבו כלה דברים הכי מופשטים מקבלים לרגע את הצורה שלהם .
עבורי תהליך הכתיבה זה תהליך רוחני עמוק מאוד ומחליף את המדיטציה זהו תהליך שמזכיר מאוד את מדיטציות הדמיון המודרך שבו אתה יוצר עולם משלך ודמויות משלך .

מצב הניו איג' בישראל

א.א. : כמי שעסקה רבות בסיקור של עולם הניו איג' בישראל מה את חושבת על מצבו כיום ?

ינאי : היום אני כבר לא כותבת על ניו איג' גם בגלל שיש בי אכזבה עמוקה ממנו ומהדרכים שאליהם התנועה פנתה .
בשנות התשעים חשתי שיש שינוי גדול באוויר שיש סימנים ברורים לכך ש הניו איג' יביא לשינוי בחשיבה בחברה הישראלית ויציע אופציה שונה לחיים מהאופציה החומרנית –דתית אורתודוכסית ששולטת כאן .
כשחווה רימון הייתה העורכת של מגזין "חיים אחרים " שהפך לכלי הדומיננטי של הפצת רעיונות הניו איג' הייתה תחושה שאנו יוצרים אלטרנטיבה ושליחות .אבל לאט לאט זה הצטמצם . לדעתי הילי העורך הנוכחי של "חיים אחרים" עושה עבודה טובה עד כמה שניתן בפרמטרים המוגבלים שעומדים לרשותו אבל המגזין היום "התקרקע"  הוא כבר לא מנסה לשנות אלא להפוך ליותר לעוד נישה כדרך יותר מעשית לשגשג . המגזין עובד היום יותר בקטן וזה מאכזב.
היום שוב אינני מרגישה שניו איג' מהווה חלופה אמיתית . . האכזבה שלי נובעת לא רק מעודף השרלטנים בתחום אלא גם מהתחושה שלי היא שחלון ההזדמנויות נסגר מאחר שהחברה הישראלית הטמיעה לתוכה את הניו איג' לתוכה אבל פירקה את ההצעה האלטרנטיבית למרכיבים והתאימה אותם לדרך החשיבה הישנה .
הניו איג' זה היום עוד אופציה יאפית ותו לא . ולמעשה מתאים בעיקר לאנשים עם רמת הכנסה גבוהה והרבה זמן פנוי. החברה לא נפתחה לרעיונות האמיתיים שמאחורי התפיסה הניו איג'ית שהמציאות היא לא מה שאנחנו חושבים וגם לא התפיסה הדתית ושהדברים קשורים כולם זה לזה .
לדעתי זאת אפשרות שהוחמצה וחבל . אותו הדבר קרה גם בארה"ב ששם הרוחניות הפכה לנישה אחת מני רבות מבין מגוון האפשרויות שמוצעות לך .
א.א. נתקלת בהרבה נוכלים בתחום?
ינאי : לצערי פגשתי המון שראלטאנים,ובהמון מיקרים של ניצול כספי ומיני של מטופלים בתחומי רפואה אלטרנטיבית שונים.
חוץ מכל זה יש בעיה אתית חמורה לרפואה האלטרנטיבית מלבד ניצול כספי כל מיני טיפולים שלא עובדים.הבעיה המרכזית של התחום שאין שום דרך להעביר ביקורת באמצעי תבונה רציונליים ולכן הם לא צריכים לתת קבלות . בתחום הזה יש גדרות פרוצים. אין אתיקה מסודרת למטפלים אלטרנטיביים כמו לארגוני רופאים אחרים. יש בעיות הכשרה – אין הכשרה קבועה בחוק.
א.א. : ובכל זאת את חושבת שבסופו של דבר רעיונות הניו האיג' ישפיעו על החברה הישראלית ככלל ?
הגר ינאי : אם תהיה לבסוף הטמעה של רעיונות הניו איג' היא תהיה איטית ולא כמפץ גדול .
כדי שמישהו יוכל להציע אופציה אלטרנטיבית אמיתית הוא חייב להיות חלק מהחברה הוא לא יכול להיות מתבדל כי אחרת הוא יהפך להיות מנהיג של נישה ואם הוא יגיע למצב של כוח והשפעה הוא כבר לא יפתח יותר ויש כאן סתירה פנימית ,פרדוקס אם תרצה .
א.א. : כסופרת האם את מרגישה שיש יוצרים כיום בעולם הניו איג'/ שיש להם כישרון ספרותי אמיתי ?
ינאי :
באמת יש מחסור באנשים בעלי כישרון יצירה ספרותית אמיתית בעולם הניו איג' חוץ אולי מאגי משעול שנחשבת למשוררת הישראלית הבולטת ביותר כיום . אולי זה בגלל שכתיבה בתחום הזה מביאה בקלות רבה מדי לצעקנות מניפסטית מדי . וזה לא תואם את ההגדרות האסתטיות של ספרות טובה באמת .
על מנת ליצור ספרות טובה צריך שהדברים יביאו מהמקום המתלבט לא מהמקום של המניפסטיות וגם לא של האמונה . אדם חייב להתלבט כדי שיהיה אמן . למשל טולסטוי שהיה אדם מתלבט . הייתה בו אמונה אמיתית וכמיהה גדולה לאמונה . אבל הוא לא יכול היה להיות סופר גדול אם הייתה בו רק כמיהה מיסטית . אמונה ונטייה למיסטיקה לעולם אינן מספיקות כדי ליצור יצירה אומנותית אמיתית מלבדן צריכה להיות גם הבנה אמיתית בנפש האדם. ואין ספק שהעיסוק הרוחני הוא בעייתי מאוד עבור העוסקים באמנות .

א.א. :מה את מתכננת לעתיד ? .
הגר ינאי : אני עובדת על מחזה שבו מככבת הגברת בלבצקי המייסדת של החברה התיאוסופית ושל עולם הניו איג' המודרני . כעניין אותי לבדוק מצב שבו בלבצקי מגיעה לישראל של היום . יש הרבה נשים בישראל חזקות ומתקשרות שהן דומות לה. ונוצר מצב של מאבק בממסד הפוליטי החברתי שאותו ואת השלכותיו אני בודקת במחזה .
אני גם עובדת על ספר נוסף על חיי הקיבוץ שהוא בעיני דוגמה לקהילה מוחמצת, קהילה שנועדה לשפר את מצב האנושות אבל שהוקמה על עקרונות רציונליים טהורים .וזאת לדעתי הייתה הטעות . האופציה הוחמצה מכיוון שהם לא הבינה שהאדם הוא לא רק רציונלי והוא זקוק גם למיסטיקה ולרוחניות בחייו ואולי יש במצב הקיבוץ משל על חברה הישראלית כולה .

קישורים רלבנטיים

הגר ינאי בלקסיקון הספרות העברית

מכונת הנצח של אלקס 

קטע ממכונת הנצח של אלכס

ביקורת על מכונת הנצח של אלכס

ביקורת של יורם קניוק 

אישה באור
ביקורת על אישה באור 

סקירה על מישהו לאהוב

הגר ינאי על להיות אישה

הגר ינאי על סקסואליות

"שם יש שושנים" בסימניה

על התיאוריה הסופית של וינברג

צבי ינאי על התיאוריה הסופית 

זן ביפן
סוטו זן
אנטרופוסופיה בישראל
מגזין חיים אחרים

הגר ינאי על ספרות הפנטזיה בישראל

עולם הפנטזיה של הגר ינאי

בוראת העולמוות :הספר "הלוייתן מבבל " של הגר ינאי

מאת אלי אשד

בלש תרבות וחוקר של תנ"ך, תרבות וספרות פופולארית

12 תגובות על “התיאוריה הסופית של הגר ינאי”

בתואר השני, והיא זכורה לי כאחת הבחורות הבלתי נסבלות ביותר שפגשתי בחיי. שילוב של יהירות אינסופית עם אישיות חלולה. מכל הדברים שהיא עשתה ההשתתפות בתכנית הריאלטי נראית לי הכי קולעת לבחורה שאני פגשתי.

מעולם לא פגשתי אותה, אבל אני מאוד כועסת עליה. היא כתבה בזמנו כתבה מזעזעת על חברה טובה שלי. היא לקחה בחורה מקסימה, עשירה בנפשה ובדעתה, והוציאה אותה תחת ידיה כאישיות נוראית. אני מאוד נפגעתי, זה היה כמו רצח אישיות.
אני מתפלאת שכותב נבון שכמוך (אנו מכירים מאימגו) מתעניין בכשרונה המפוקפק.

זה שבלינק של "ספרות הפנטזיה בישראל" יש ציור של דודו גבע ז"ל.
היית עדיף אם היית מקדיש לו כתבה, במקום לטרחנית הזאת.

מה חשוב כישוריה האישיים והספרותיים וכל הבלה בלה של הניו אייג
היא כוסית והייתי עושה לה טובה
אני חושב שהייתי שם עיתון ספורט על פרצופה
בשביל למקסם את החוויה

[…] הם בהחלט לא היו בחדר האמבטיה שלהם.למעשה עמדו בבריכה רדודה ומסריחה מלאה רפש וירוקת .מעליהם נאחז בשארית כוחותיו ירח נמוך, תשוש וצהבהב שמעליו תלויה חרב ירקרקה קפואה וזוהרת ,השובל המעוקל של כוכב שביט שהי הזר לשמים שהיכירו . ( הלוייתן מבבל ע' 26) ז'אנר הפנטזיה זוכה כיום לפופולאריות גדולה בהרבה מז'אנר המדע הבדיוני אולי כי נושאיוו הם פשוטים באופן יחסי מחד ועל זמניים מאידך וקוסמים הן לילדים והן למבוגרים בניגוד לנושאים של ז'אנר המד"ב שרק נעשים מסובכים מתוחכמים ו"כבדים" יותר מעשור לעשור .וכל הסימנים הם שיופיעו עוד ועוד ספרי פנטזיה בעברית שכן הז'אנר פופולארי מאוד בחו"ל ובעיקר בארה"ב ואנחנו תמיד הולכים אחרי ארה"ב באיחור של עשר או עשרים שנה. ואחד הסיפורים הבסיסיים של ז'אנר הפנטזיה לפחות מאז " הקוסם מארץ עוץ" של פרנק באום ב-1900 הוא של אנשים מעולמנו , לעיתים מבוגרים לעיתים ילדים , אך תמיד אנשים חסרי כל כוח וחשיבות בעולמנו שמגיעים לעולם אחר ושם מגלים להפתעתם כי לפתע פתאום הם נעשו לחשובים מאוד חשובים עד כדי כך שהם יכולים לחרוץ גורלות של עולמות . לכאורה הבסיס של החלום בהקיץ אבל אם נרצה זה מה שיכולים לחוש המשתמשים ברשת שמרגישים כי שם בעולם של הרשת שבו תיאורטית הכל שווים ביכולות פרט לכישרון הכתיבה והיצירה הם יכולים לזכות לפרסום ולהערכה שלא היו יכולים לזכות בה בעולם הרגיל . ובנושא זה עוסק ספרה החדש של הסופרת המוכשרת ומועמדת לפרס ספיר השנה ,הגר ינאי ". […]

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

19 − eighteen =